Multiple Choice Review- Eukaryotic Gene Expression

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Multiple Choice Review- Eukaryotic Gene Expression"

Transcription

1 Multiple Choice Review- Eukaryotic Gene Expression 1. Which of the following is the Central Dogma of cell biology? a. DNA Nucleic Acid Protein Amino Acid b. Prokaryote Bacteria - Eukaryote c. Atom Molecule - Organelle d. DNA RNA - Protein 2. A gene is a. A sequence of DNA that codes for a protein. b. A sequence of amino acids that codes for a protein. c. A sequence of codons that code for nucleic acids. d. The end product of transcription and translation. 3. The process of producing a protein from a specific sequence of nucleic acid is known as a. Gene sequencing b. Gene expression c. Gene splicing d. Gene transduction 4. All of the cells in a eukaryotic organism (with the exception of reproductive cells) a. Contain the same genome b. Express the same genes c. Produce the same transcription factors d. Both B and C 5. In eukaryotic organisms, gene expression is complex and highly regulated because a. Eukaryotic organisms contain many different types of specialized cells that perform a variety of functions. b. Different types of cells have to work together and must be able to respond to intercellular chemical signals. c. Eukaryotes have more complex chromosomes that require multiple levels of regulation. d. All of the above 6. The process by which DNA directs protein synthesis includes which of the following a. Replication b. Transcription c. Translation d. Both B and C

2 7. Transcription and translation occur in a. Prokaryotes only b. Eukaryotes only c. Both Prokaryotes and Eukaryotes d. Bacteria only 8. Which of the following molecules is NOT involved in RNA transcription? a. DNA b. mrna c. RNA Polymerase d. trna 9. In eukaryotes, RNA transcription takes place in the a. Nucleus b. Cytoplasm c. Ribosome d. Golgi Apparatus 10. In prokaryotes and eukaryotes where does translation take place? a. Nucleus b. Chloroplast c. Ribosomes d. Golgi Apparatus 11. A codon is a 3 base sequence of DNA or mrna that codes for a specific a. RNA molecule b. Ribosome c. Nucleic Acid d. Amino Acid 12. Amino acids bond together in a chain to form a. a monomer b. a lipid molecule c. a protein molecule d. a carbohydrate molecule 13. Proteins have a variety of functions including a. immune function b. structural support c. enzymatic activity d. all of the above

3 14. In eukaryotes, DNA is packaged into a structure called a. Chitin b. Chromatin c. Ribozymes d. Nuclear pores 15. In order for RNA transcription to occur in eukaryotic cells a. 5 caps and 3 poly A tails must be added to the molecule b. a repressor must be removed from the operator sequence c. the gene that is being transcribed must be unpacked from the chromatin d. the entire genome must be exposed to DNA polymerase 16. Transcription factors a. Are proteins that bind to a DNA sequence near the promoter region b. Help regulate which genes are expressed c. Are involved in post-transcriptional gene regulation d. All of the above e. A and B only 17. During pre-mrna modification, what is added to the 3 end of a pre-mrna molecule a. A modified guanine cap b. A poly A tail c. An intronic segment d. A DNA analog 18. The noncoding regions of genes are called a. chromatin b. exons c. introns d. extrons 19. RNA splicing a. Removes exons and joins introns b. Removes introns and joins exons c. Removes 3 poly A tails and 5 caps d. Removes codons and joins noncoding regions 20. Which of the following allows the same gene sequence to code for different proteins? a. Chromatin modifying enzymes exposing different areas of the genome b. Redundancy in the genetic code c. Removal of replicons from the transcript d. Alternative RNA splicing

4 21. As the final mrna product leaves the nucleus to go to the cytoplasm for translation it must pass through a. A semi-permeable cell membrane b. A protein vesicle c. The Endoplasmic Reticulum d. The nuclear pore 22. The nuclear pore helps regulates gene expression by a. Ensuring only mrna s with 5 caps and 3 poly-a tails enter the cytoplasm b. Allowing unmodified prerna to exit the nucleus c. Preventing genetic information from leaving the nucleus d. Regulating the transcription of DNA 23. Once an mrna molecule enters the cytoplasm a. It remains in the cytoplasm indefinitely b. It is modified by removal of introns c. It can be translated by ribosomes d. It must be sent to the Endoplasmic Reticulum for labeling 24. When mrna is no longer needed to make proteins a. It returns to the nucleus through the nuclear pore b. It is converted into rrna c. It is broken down by hydrolytic enzymes d. It remains in the cytoplasm indefinitely 25. A protein is synthesized in the cytoplasm and transported to the plasma membrane. Which of the following summarizes the protein s pathway in the cell? a. Smooth endoplasmic reticulum Golgi apparatus vesicle plasma membrane b. Nucleus vesicle rough endoplasmic reticulum plasma membrane c. Smooth endoplasmic reticulum nucleus vesicle plasma membrane d. Rough endoplasmic reticulum Golgi apparatus vesicle plasma membrane 26. The endoplasmic reticulum can label proteins with a carbohydrate molecule that signals a. the gene sequence of the protein b. when a protein will be broken down c. the secondary structure of the protein d. cell specialization

5 27. If a protein is no longer in use or is damaged a. It may be broken down by hydrolytic enzymes b. It will most likely cause cell death c. It undergoes reverse synthesis d. It will remain in the cell indefinitely 28. A permanent change in the DNA sequence of a gene is called a a. replication b. transformation c. mutation d. perforation 29. A mutagen is a a. mutated cell b. physical or chemical agent that can change the DNA of an organism c. nonfunctioning gene d. mutation that alters the reading frame of a gene 30. Which of the following are examples of mutagens? a. Ionizing radiation b. Harmful chemicals c. UV rays d. All of the above 31. An insertion or deletion of a nucleotide base in a gene sequence can cause a a. frameshift mutation b. substitution mutation c. transformational mutation d. subliminal mutation 32. Almost 90% of the DNA in humans a. Codes for proteins b. Contains exons c. Is termed junk DNA because it does not code for proteins d. Is altered by pre-mrna processing 33. Which of the following would most likely result in a silent mutation? a. A mutation that changes the codon but does not alter the amino acid sequence b. A mutation in junk DNA c. A mutation in an exon d. A and B only

6 34. When would a mutation be considered beneficial? a. When it is silent b. When it occurs spontaneously c. When it gives an individual a survival advantage d. When its phenotypic effect is masked 35. A mutation in the region of DNA that binds to a transcription factor would most likely directly affect a. DNA replication b. RNA transcription c. RNA splicing d. Translation

7 Answers 1. d 2. a 3. b 4. a 5. d 6. d 7. c 8. d 9. a 10. c 11. d 12. c 13. d 14. b 15. c 16. e 17. b 18. c 19. b 20. d 21. d 22. a 23. c 24. c 25. d 26. b 27. a 28. c 29. b 30. d 31. a 32. c 33. d 34. c 35. b

UNIT 5. Protein Synthesis 11/22/16

UNIT 5. Protein Synthesis 11/22/16 UNIT 5 Protein Synthesis IV. Transcription (8.4) A. RNA carries DNA s instruction 1. Francis Crick defined the central dogma of molecular biology a. Replication copies DNA b. Transcription converts DNA

More information

Chapters 12&13 Notes: DNA, RNA & Protein Synthesis

Chapters 12&13 Notes: DNA, RNA & Protein Synthesis Chapters 12&13 Notes: DNA, RNA & Protein Synthesis Name Period Words to Know: nucleotides, DNA, complementary base pairing, replication, genes, proteins, mrna, rrna, trna, transcription, translation, codon,

More information

Newly made RNA is called primary transcript and is modified in three ways before leaving the nucleus:

Newly made RNA is called primary transcript and is modified in three ways before leaving the nucleus: m Eukaryotic mrna processing Newly made RNA is called primary transcript and is modified in three ways before leaving the nucleus: Cap structure a modified guanine base is added to the 5 end. Poly-A tail

More information

GCD3033:Cell Biology. Transcription

GCD3033:Cell Biology. Transcription Transcription Transcription: DNA to RNA A) production of complementary strand of DNA B) RNA types C) transcription start/stop signals D) Initiation of eukaryotic gene expression E) transcription factors

More information

9/11/18. Molecular and Cellular Biology. 3. The Cell From Genes to Proteins. key processes

9/11/18. Molecular and Cellular Biology. 3. The Cell From Genes to Proteins. key processes Molecular and Cellular Biology Animal Cell ((eukaryotic cell) -----> compare with prokaryotic cell) ENDOPLASMIC RETICULUM (ER) Rough ER Smooth ER Flagellum Nuclear envelope Nucleolus NUCLEUS Chromatin

More information

1. In most cases, genes code for and it is that

1. In most cases, genes code for and it is that Name Chapter 10 Reading Guide From DNA to Protein: Gene Expression Concept 10.1 Genetics Shows That Genes Code for Proteins 1. In most cases, genes code for and it is that determine. 2. Describe what Garrod

More information

9/2/17. Molecular and Cellular Biology. 3. The Cell From Genes to Proteins. key processes

9/2/17. Molecular and Cellular Biology. 3. The Cell From Genes to Proteins. key processes Molecular and Cellular Biology Animal Cell ((eukaryotic cell) -----> compare with prokaryotic cell) ENDOPLASMIC RETICULUM (ER) Rough ER Smooth ER Flagellum Nuclear envelope Nucleolus NUCLEUS Chromatin

More information

Reading Assignments. A. Genes and the Synthesis of Polypeptides. Lecture Series 7 From DNA to Protein: Genotype to Phenotype

Reading Assignments. A. Genes and the Synthesis of Polypeptides. Lecture Series 7 From DNA to Protein: Genotype to Phenotype Lecture Series 7 From DNA to Protein: Genotype to Phenotype Reading Assignments Read Chapter 7 From DNA to Protein A. Genes and the Synthesis of Polypeptides Genes are made up of DNA and are expressed

More information

CHAPTER 3. Cell Structure and Genetic Control. Chapter 3 Outline

CHAPTER 3. Cell Structure and Genetic Control. Chapter 3 Outline CHAPTER 3 Cell Structure and Genetic Control Chapter 3 Outline Plasma Membrane Cytoplasm and Its Organelles Cell Nucleus and Gene Expression Protein Synthesis and Secretion DNA Synthesis and Cell Division

More information

BME 5742 Biosystems Modeling and Control

BME 5742 Biosystems Modeling and Control BME 5742 Biosystems Modeling and Control Lecture 24 Unregulated Gene Expression Model Dr. Zvi Roth (FAU) 1 The genetic material inside a cell, encoded in its DNA, governs the response of a cell to various

More information

Chapter 17. From Gene to Protein. Biology Kevin Dees

Chapter 17. From Gene to Protein. Biology Kevin Dees Chapter 17 From Gene to Protein DNA The information molecule Sequences of bases is a code DNA organized in to chromosomes Chromosomes are organized into genes What do the genes actually say??? Reflecting

More information

02/02/ Living things are organized. Analyze the functional inter-relationship of cell structures. Learning Outcome B1

02/02/ Living things are organized. Analyze the functional inter-relationship of cell structures. Learning Outcome B1 Analyze the functional inter-relationship of cell structures Learning Outcome B1 Describe the following cell structures and their functions: Cell membrane Cell wall Chloroplast Cytoskeleton Cytoplasm Golgi

More information

Translation Part 2 of Protein Synthesis

Translation Part 2 of Protein Synthesis Translation Part 2 of Protein Synthesis IN: How is transcription like making a jello mold? (be specific) What process does this diagram represent? A. Mutation B. Replication C.Transcription D.Translation

More information

Name: SBI 4U. Gene Expression Quiz. Overall Expectation:

Name: SBI 4U. Gene Expression Quiz. Overall Expectation: Gene Expression Quiz Overall Expectation: - Demonstrate an understanding of concepts related to molecular genetics, and how genetic modification is applied in industry and agriculture Specific Expectation(s):

More information

Know how to read a balance, graduated cylinder, ruler. Know the SI unit of each measurement.

Know how to read a balance, graduated cylinder, ruler. Know the SI unit of each measurement. Biology I Fall Semester Exam Review 2012-2013 Due the day of your final for a maximum of 5 extra credit points. You will be able to use this review on your exam for 15 minutes! Safety and Lab Measurement:

More information

Protein Synthesis. Unit 6 Goal: Students will be able to describe the processes of transcription and translation.

Protein Synthesis. Unit 6 Goal: Students will be able to describe the processes of transcription and translation. Protein Synthesis Unit 6 Goal: Students will be able to describe the processes of transcription and translation. Protein Synthesis: Protein synthesis uses the information in genes to make proteins. 2 Steps

More information

Slide 1 / 54. Gene Expression in Eukaryotic cells

Slide 1 / 54. Gene Expression in Eukaryotic cells Slide 1 / 54 Gene Expression in Eukaryotic cells Slide 2 / 54 Central Dogma DNA is the the genetic material of the eukaryotic cell. Watson & Crick worked out the structure of DNA as a double helix. According

More information

From Gene to Protein

From Gene to Protein From Gene to Protein Gene Expression Process by which DNA directs the synthesis of a protein 2 stages transcription translation All organisms One gene one protein 1. Transcription of DNA Gene Composed

More information

The Eukaryotic Genome and Its Expression. The Eukaryotic Genome and Its Expression. A. The Eukaryotic Genome. Lecture Series 11

The Eukaryotic Genome and Its Expression. The Eukaryotic Genome and Its Expression. A. The Eukaryotic Genome. Lecture Series 11 The Eukaryotic Genome and Its Expression Lecture Series 11 The Eukaryotic Genome and Its Expression A. The Eukaryotic Genome B. Repetitive Sequences (rem: teleomeres) C. The Structures of Protein-Coding

More information

Organization of Genes Differs in Prokaryotic and Eukaryotic DNA Chapter 10 p

Organization of Genes Differs in Prokaryotic and Eukaryotic DNA Chapter 10 p Organization of Genes Differs in Prokaryotic and Eukaryotic DNA Chapter 10 p.110-114 Arrangement of information in DNA----- requirements for RNA Common arrangement of protein-coding genes in prokaryotes=

More information

Eukaryotic vs. Prokaryotic genes

Eukaryotic vs. Prokaryotic genes BIO 5099: Molecular Biology for Computer Scientists (et al) Lecture 18: Eukaryotic genes http://compbio.uchsc.edu/hunter/bio5099 Larry.Hunter@uchsc.edu Eukaryotic vs. Prokaryotic genes Like in prokaryotes,

More information

Cellular Neuroanatomy I The Prototypical Neuron: Soma. Reading: BCP Chapter 2

Cellular Neuroanatomy I The Prototypical Neuron: Soma. Reading: BCP Chapter 2 Cellular Neuroanatomy I The Prototypical Neuron: Soma Reading: BCP Chapter 2 Functional Unit of the Nervous System The functional unit of the nervous system is the neuron. Neurons are cells specialized

More information

From gene to protein. Premedical biology

From gene to protein. Premedical biology From gene to protein Premedical biology Central dogma of Biology, Molecular Biology, Genetics transcription replication reverse transcription translation DNA RNA Protein RNA chemically similar to DNA,

More information

Biology I Fall Semester Exam Review 2014

Biology I Fall Semester Exam Review 2014 Biology I Fall Semester Exam Review 2014 Biomolecules and Enzymes (Chapter 2) 8 questions Macromolecules, Biomolecules, Organic Compunds Elements *From the Periodic Table of Elements Subunits Monomers,

More information

and their organelles

and their organelles and their organelles Discovery Video: Cells REVIEW!!!! The Cell Theory 1. Every living organism is made of one or more cells. 2. The cell is the basic unit of structure and function. It is the smallest

More information

Number of questions TEK (Learning Target) Biomolecules & Enzymes

Number of questions TEK (Learning Target) Biomolecules & Enzymes Unit Biomolecules & Enzymes Number of questions TEK (Learning Target) on Exam 8 questions 9A I can compare and contrast the structure and function of biomolecules. 9C I know the role of enzymes and how

More information

Introduction to molecular biology. Mitesh Shrestha

Introduction to molecular biology. Mitesh Shrestha Introduction to molecular biology Mitesh Shrestha Molecular biology: definition Molecular biology is the study of molecular underpinnings of the process of replication, transcription and translation of

More information

GENE REGULATION AND PROBLEMS OF DEVELOPMENT

GENE REGULATION AND PROBLEMS OF DEVELOPMENT GENE REGULATION AND PROBLEMS OF DEVELOPMENT By Surinder Kaur DIET Ropar Surinder_1998@ yahoo.in Mob No 9988530775 GENE REGULATION Gene is a segment of DNA that codes for a unit of function (polypeptide,

More information

Protein Synthesis. Unit 6 Goal: Students will be able to describe the processes of transcription and translation.

Protein Synthesis. Unit 6 Goal: Students will be able to describe the processes of transcription and translation. Protein Synthesis Unit 6 Goal: Students will be able to describe the processes of transcription and translation. Types of RNA Messenger RNA (mrna) makes a copy of DNA, carries instructions for making proteins,

More information

Turns sunlight, water & carbon dioxide (CO 2 ) into sugar & oxygen through photosynthesis

Turns sunlight, water & carbon dioxide (CO 2 ) into sugar & oxygen through photosynthesis CELL PART/ ORGANELLE FUNCTION (what it does) PICTURE Plant, Animal, or Both Cell Membrane controls what goes in & out of the cell protects the cell Nucleus directs all the cell s activities contains cell

More information

Videos. Bozeman, transcription and translation: https://youtu.be/h3b9arupxzg Crashcourse: Transcription and Translation - https://youtu.

Videos. Bozeman, transcription and translation: https://youtu.be/h3b9arupxzg Crashcourse: Transcription and Translation - https://youtu. Translation Translation Videos Bozeman, transcription and translation: https://youtu.be/h3b9arupxzg Crashcourse: Transcription and Translation - https://youtu.be/itsb2sqr-r0 Translation Translation The

More information

Introduction to Molecular and Cell Biology

Introduction to Molecular and Cell Biology Introduction to Molecular and Cell Biology Molecular biology seeks to understand the physical and chemical basis of life. and helps us answer the following? What is the molecular basis of disease? What

More information

Cell Types. Prokaryotes

Cell Types. Prokaryotes Cell Types Prokaryotes before nucleus no membrane-bound nucleus only organelle present is the ribosome all other reactions occur in the cytoplasm not very efficient Ex.: bacteria 1 Cell Types Eukaryotes

More information

2012 Univ Aguilera Lecture. Introduction to Molecular and Cell Biology

2012 Univ Aguilera Lecture. Introduction to Molecular and Cell Biology 2012 Univ. 1301 Aguilera Lecture Introduction to Molecular and Cell Biology Molecular biology seeks to understand the physical and chemical basis of life. and helps us answer the following? What is the

More information

GENE ACTIVITY Gene structure Transcription Transcript processing mrna transport mrna stability Translation Posttranslational modifications

GENE ACTIVITY Gene structure Transcription Transcript processing mrna transport mrna stability Translation Posttranslational modifications 1 GENE ACTIVITY Gene structure Transcription Transcript processing mrna transport mrna stability Translation Posttranslational modifications 2 DNA Promoter Gene A Gene B Termination Signal Transcription

More information

DNA Technology, Bacteria, Virus and Meiosis Test REVIEW

DNA Technology, Bacteria, Virus and Meiosis Test REVIEW Be prepared to turn in a completed test review before your test. In addition to the questions below you should be able to make and analyze a plasmid map. Prokaryotic Gene Regulation 1. What is meant by

More information

(Lys), resulting in translation of a polypeptide without the Lys amino acid. resulting in translation of a polypeptide without the Lys amino acid.

(Lys), resulting in translation of a polypeptide without the Lys amino acid. resulting in translation of a polypeptide without the Lys amino acid. 1. A change that makes a polypeptide defective has been discovered in its amino acid sequence. The normal and defective amino acid sequences are shown below. Researchers are attempting to reproduce the

More information

What is the central dogma of biology?

What is the central dogma of biology? Bellringer What is the central dogma of biology? A. RNA DNA Protein B. DNA Protein Gene C. DNA Gene RNA D. DNA RNA Protein Review of DNA processes Replication (7.1) Transcription(7.2) Translation(7.3)

More information

Quiz answers. Allele. BIO 5099: Molecular Biology for Computer Scientists (et al) Lecture 17: The Quiz (and back to Eukaryotic DNA)

Quiz answers. Allele. BIO 5099: Molecular Biology for Computer Scientists (et al) Lecture 17: The Quiz (and back to Eukaryotic DNA) BIO 5099: Molecular Biology for Computer Scientists (et al) Lecture 17: The Quiz (and back to Eukaryotic DNA) http://compbio.uchsc.edu/hunter/bio5099 Larry.Hunter@uchsc.edu Quiz answers Kinase: An enzyme

More information

Division Ave. High School AP Biology

Division Ave. High School AP Biology Tour of the Cell 1 Types of cells Prokaryote bacteria cells - no organelles - organelles Eukaryote animal cells Eukaryote plant cells Why organelles? Specialized structures u specialized functions cilia

More information

Compare and contrast the cellular structures and degrees of complexity of prokaryotic and eukaryotic organisms.

Compare and contrast the cellular structures and degrees of complexity of prokaryotic and eukaryotic organisms. Subject Area - 3: Science and Technology and Engineering Education Standard Area - 3.1: Biological Sciences Organizing Category - 3.1.A: Organisms and Cells Course - 3.1.B.A: BIOLOGY Standard - 3.1.B.A1:

More information

Regulation of Gene Expression

Regulation of Gene Expression Chapter 18 Regulation of Gene Expression Edited by Shawn Lester PowerPoint Lecture Presentations for Biology Eighth Edition Neil Campbell and Jane Reece Lectures by Chris Romero, updated by Erin Barley

More information

RNA & PROTEIN SYNTHESIS. Making Proteins Using Directions From DNA

RNA & PROTEIN SYNTHESIS. Making Proteins Using Directions From DNA RNA & PROTEIN SYNTHESIS Making Proteins Using Directions From DNA RNA & Protein Synthesis v Nitrogenous bases in DNA contain information that directs protein synthesis v DNA remains in nucleus v in order

More information

Module A Unit 4 Homeostasis and Transport. Mr. Mitcheltree

Module A Unit 4 Homeostasis and Transport. Mr. Mitcheltree Module A Unit 4 Homeostasis and Transport Mr. Mitcheltree Surface area to Volume Ratio in Plants Surface area to Volume Ratio in us There are a number of necessary conditions that allow effective gaseous

More information

Honors Biology Fall Final Exam Study Guide

Honors Biology Fall Final Exam Study Guide Honors Biology Fall Final Exam Study Guide Helpful Information: Exam has 100 multiple choice questions. Be ready with pencils and a four-function calculator on the day of the test. Review ALL vocabulary,

More information

Controlling Gene Expression

Controlling Gene Expression Controlling Gene Expression Control Mechanisms Gene regulation involves turning on or off specific genes as required by the cell Determine when to make more proteins and when to stop making more Housekeeping

More information

2. small / 70s ribosomes box; (2) Feature also present ( ) or absent ( ) in chloroplasts

2. small / 70s ribosomes box; (2) Feature also present ( ) or absent ( ) in chloroplasts 1(a)(i) 1. circular DNA box ; 2. small / 70s ribosomes box; (2) 1(a)(ii) Features present in mitochondria Surrounded by a double membrane Feature also present () or absent () in chloroplasts Crista present

More information

UNIT 6 PART 3 *REGULATION USING OPERONS* Hillis Textbook, CH 11

UNIT 6 PART 3 *REGULATION USING OPERONS* Hillis Textbook, CH 11 UNIT 6 PART 3 *REGULATION USING OPERONS* Hillis Textbook, CH 11 REVIEW: Signals that Start and Stop Transcription and Translation BUT, HOW DO CELLS CONTROL WHICH GENES ARE EXPRESSED AND WHEN? First of

More information

Biology. Mrs. Michaelsen. Types of cells. Cells & Cell Organelles. Cell size comparison. The Cell. Doing Life s Work. Hooke first viewed cork 1600 s

Biology. Mrs. Michaelsen. Types of cells. Cells & Cell Organelles. Cell size comparison. The Cell. Doing Life s Work. Hooke first viewed cork 1600 s Types of cells bacteria cells Prokaryote - no organelles Cells & Cell Organelles Doing Life s Work Eukaryotes - organelles animal cells plant cells Cell size comparison Animal cell Bacterial cell most

More information

Chapter 1. DNA is made from the building blocks adenine, guanine, cytosine, and. Answer: d

Chapter 1. DNA is made from the building blocks adenine, guanine, cytosine, and. Answer: d Chapter 1 1. Matching Questions DNA is made from the building blocks adenine, guanine, cytosine, and. Answer: d 2. Matching Questions : Unbranched polymer that, when folded into its three-dimensional shape,

More information

DNA is made from the building blocks adenine, guanine, cytosine, and.

DNA is made from the building blocks adenine, guanine, cytosine, and. Chapter 1 1. Matching Questions DNA is made from the building blocks adenine, guanine, cytosine, and. Answer: d 2. Matching Questions : Unbranched polymer that, when folded into its three-dimensional shape,

More information

Cell Organelles Tutorial

Cell Organelles Tutorial 1 Name: Cell Organelles Tutorial TEK 7.12D: Differentiate between structure and function in plant and animal cell organelles, including cell membrane, cell wall, nucleus, cytoplasm, mitochondrion, chloroplast,

More information

Class Work 31. Describe the function of the Golgi apparatus? 32. How do proteins travel from the E.R. to the Golgi apparatus? 33. After proteins are m

Class Work 31. Describe the function of the Golgi apparatus? 32. How do proteins travel from the E.R. to the Golgi apparatus? 33. After proteins are m Eukaryotes Class Work 1. What does the word eukaryote mean? 2. What is the one major difference between eukaryotes and prokaryotes? 3. List the different kingdoms of the eukaryote domain in the order in

More information

Class IX: Biology Chapter 5: The fundamental unit of life. Chapter Notes. 1) In 1665, Robert Hooke first discovered and named the cells.

Class IX: Biology Chapter 5: The fundamental unit of life. Chapter Notes. 1) In 1665, Robert Hooke first discovered and named the cells. Class IX: Biology Chapter 5: The fundamental unit of life. Key learnings: Chapter Notes 1) In 1665, Robert Hooke first discovered and named the cells. 2) Cell is the structural and functional unit of all

More information

PROTEIN SYNTHESIS INTRO

PROTEIN SYNTHESIS INTRO MR. POMERANTZ Page 1 of 6 Protein synthesis Intro. Use the text book to help properly answer the following questions 1. RNA differs from DNA in that RNA a. is single-stranded. c. contains the nitrogen

More information

Cell Is the basic structural, functional, and biological unit of all known living organisms. Cells are the smallest unit of life and are often called

Cell Is the basic structural, functional, and biological unit of all known living organisms. Cells are the smallest unit of life and are often called The Cell Cell Is the basic structural, functional, and biological unit of all known living organisms. Cells are the smallest unit of life and are often called the "building blocks of life". The study of

More information

Chapter 15 Active Reading Guide Regulation of Gene Expression

Chapter 15 Active Reading Guide Regulation of Gene Expression Name: AP Biology Mr. Croft Chapter 15 Active Reading Guide Regulation of Gene Expression The overview for Chapter 15 introduces the idea that while all cells of an organism have all genes in the genome,

More information

Midterm Review Guide. Unit 1 : Biochemistry: 1. Give the ph values for an acid and a base. 2. What do buffers do? 3. Define monomer and polymer.

Midterm Review Guide. Unit 1 : Biochemistry: 1. Give the ph values for an acid and a base. 2. What do buffers do? 3. Define monomer and polymer. Midterm Review Guide Name: Unit 1 : Biochemistry: 1. Give the ph values for an acid and a base. 2. What do buffers do? 3. Define monomer and polymer. 4. Fill in the Organic Compounds chart : Elements Monomer

More information

BIOLOGY STANDARDS BASED RUBRIC

BIOLOGY STANDARDS BASED RUBRIC BIOLOGY STANDARDS BASED RUBRIC STUDENTS WILL UNDERSTAND THAT THE FUNDAMENTAL PROCESSES OF ALL LIVING THINGS DEPEND ON A VARIETY OF SPECIALIZED CELL STRUCTURES AND CHEMICAL PROCESSES. First Semester Benchmarks:

More information

Nucleus. The nucleus is a membrane bound organelle that store, protect and express most of the genetic information(dna) found in the cell.

Nucleus. The nucleus is a membrane bound organelle that store, protect and express most of the genetic information(dna) found in the cell. Nucleus The nucleus is a membrane bound organelle that store, protect and express most of the genetic information(dna) found in the cell. Since regulation of gene expression takes place in the nucleus,

More information

Overview of Cells. Prokaryotes vs Eukaryotes The Cell Organelles The Endosymbiotic Theory

Overview of Cells. Prokaryotes vs Eukaryotes The Cell Organelles The Endosymbiotic Theory Overview of Cells Prokaryotes vs Eukaryotes The Cell Organelles The Endosymbiotic Theory Prokaryotic Cells Archaea Bacteria Come in many different shapes and sizes.5 µm 2 µm, up to 60 µm long Have large

More information

Prokaryotic Regulation

Prokaryotic Regulation Prokaryotic Regulation Control of transcription initiation can be: Positive control increases transcription when activators bind DNA Negative control reduces transcription when repressors bind to DNA regulatory

More information

Cell Structure and Function

Cell Structure and Function Cell Structure and Function Cell size comparison Animal cell Bacterial cell What jobs do cells have to do for an organism to live Gas exchange CO 2 & O 2 Eat (take in & digest food) Make energy ATP Build

More information

Big Idea 3: Living systems store, retrieve, transmit and respond to information essential to life processes. Tuesday, December 27, 16

Big Idea 3: Living systems store, retrieve, transmit and respond to information essential to life processes. Tuesday, December 27, 16 Big Idea 3: Living systems store, retrieve, transmit and respond to information essential to life processes. Enduring understanding 3.B: Expression of genetic information involves cellular and molecular

More information

Lesson Overview. Ribosomes and Protein Synthesis 13.2

Lesson Overview. Ribosomes and Protein Synthesis 13.2 13.2 The Genetic Code The first step in decoding genetic messages is to transcribe a nucleotide base sequence from DNA to mrna. This transcribed information contains a code for making proteins. The Genetic

More information

Old FINAL EXAM BIO409/509 NAME. Please number your answers and write them on the attached, lined paper.

Old FINAL EXAM BIO409/509 NAME. Please number your answers and write them on the attached, lined paper. Old FINAL EXAM BIO409/509 NAME Please number your answers and write them on the attached, lined paper. Gene expression can be regulated at several steps. Describe one example for each of the following:

More information

2011 The Simple Homeschool Simple Days Unit Studies Cells

2011 The Simple Homeschool Simple Days Unit Studies Cells 1 We have a full line of high school biology units and courses at CurrClick and as online courses! Subscribe to our interactive unit study classroom and make science fun and exciting! 2 A cell is a small

More information

Molecular Biology - Translation of RNA to make Protein *

Molecular Biology - Translation of RNA to make Protein * OpenStax-CNX module: m49485 1 Molecular Biology - Translation of RNA to make Protein * Jerey Mahr Based on Translation by OpenStax This work is produced by OpenStax-CNX and licensed under the Creative

More information

Honors Biology Reading Guide Chapter 11

Honors Biology Reading Guide Chapter 11 Honors Biology Reading Guide Chapter 11 v Promoter a specific nucleotide sequence in DNA located near the start of a gene that is the binding site for RNA polymerase and the place where transcription begins

More information

Chapter

Chapter Chapter 17 17.4-17.6 Molecular Components of Translation A cell interprets a genetic message and builds a polypeptide The message is a series of codons on mrna The interpreter is called transfer (trna)

More information

Cell Organelles. Wednesday, October 22, 14

Cell Organelles. Wednesday, October 22, 14 Cell Organelles Cell/Plasma Membrane ALL cells have a cell membrane It is the layer that surrounds the cell and controls what goes in and out Bacteria (Prokaryotic Cell) Cell/Plasma Membrane ALL cells

More information

Module A Unit 1 Basic Biological Principles. Mr. Mitcheltree

Module A Unit 1 Basic Biological Principles. Mr. Mitcheltree Module A Unit 1 Basic Biological Principles Mr. Mitcheltree Biochemistry Cytology Genetics Evolution Taxonomy Microbiology Mycology Botany Zoology Ecology Branches of Biology Characteristics of Life Made

More information

CST and FINAL EXAM REVIEW

CST and FINAL EXAM REVIEW Name Date Period CST and FINAL EXAM REVIEW Directions: Both your final exam and the CST (STAR) test are based on the California Standards. There are five major categories and they include: Investigation

More information

Lecture 18 June 2 nd, Gene Expression Regulation Mutations

Lecture 18 June 2 nd, Gene Expression Regulation Mutations Lecture 18 June 2 nd, 2016 Gene Expression Regulation Mutations From Gene to Protein Central Dogma Replication DNA RNA PROTEIN Transcription Translation RNA Viruses: genome is RNA Reverse Transcriptase

More information

Honors Biology summer assignment. Review the notes and study them. There will be a test on this information the 1 st week of class

Honors Biology summer assignment. Review the notes and study them. There will be a test on this information the 1 st week of class Honors Biology summer assignment Review the notes and study them. There will be a test on this information the 1 st week of class Biomolecules Molecules that make up living things. There are 4 molecules

More information

Components of a functional cell. Boundary-membrane Cytoplasm: Cytosol (soluble components) & particulates DNA-information Ribosomes-protein synthesis

Components of a functional cell. Boundary-membrane Cytoplasm: Cytosol (soluble components) & particulates DNA-information Ribosomes-protein synthesis Cell (Outline) - Components of a functional cell - Major Events in the History of Earth: abiotic and biotic phases; anaerobic and aerobic atmosphere - Prokaryotic cells impact on the biosphere - Origin

More information

Study Guide: Fall Final Exam H O N O R S B I O L O G Y : U N I T S 1-5

Study Guide: Fall Final Exam H O N O R S B I O L O G Y : U N I T S 1-5 Study Guide: Fall Final Exam H O N O R S B I O L O G Y : U N I T S 1-5 Directions: The list below identifies topics, terms, and concepts that will be addressed on your Fall Final Exam. This list should

More information

What Kind Of Molecules Carry Protein Assembly Instructions From The Nucleus To The Cytoplasm

What Kind Of Molecules Carry Protein Assembly Instructions From The Nucleus To The Cytoplasm What Kind Of Molecules Carry Protein Assembly Instructions From The Nucleus To The Cytoplasm What kind of reaction produces large molecules by linking small molecules? molecules carry protein assembly

More information

Unit 3: Cells. Objective: To be able to compare and contrast the differences between Prokaryotic and Eukaryotic Cells.

Unit 3: Cells. Objective: To be able to compare and contrast the differences between Prokaryotic and Eukaryotic Cells. Unit 3: Cells Objective: To be able to compare and contrast the differences between Prokaryotic and Eukaryotic Cells. The Cell Theory All living things are composed of cells (unicellular or multicellular).

More information

Regulation of Gene Expression

Regulation of Gene Expression Chapter 18 Regulation of Gene Expression PowerPoint Lecture Presentations for Biology Eighth Edition Neil Campbell and Jane Reece Lectures by Chris Romero, updated by Erin Barley with contributions from

More information

122-Biology Guide-5thPass 12/06/14. Topic 1 An overview of the topic

122-Biology Guide-5thPass 12/06/14. Topic 1  An overview of the topic Topic 1 http://bioichiban.blogspot.com Cellular Functions 1.1 The eukaryotic cell* An overview of the topic Key idea 1: Cell Organelles Key idea 2: Plasma Membrane Key idea 3: Transport Across Membrane

More information

CHARACTERISTICS OF LIFE ORGANIZATION OF LIFE CELL THEORY TIMELINE

CHARACTERISTICS OF LIFE ORGANIZATION OF LIFE CELL THEORY TIMELINE CHARACTERISTICS OF LIFE 1. composed of cells either uni/multi 2. reproduce sexual and/or asexual 3. contain DNA in cells 4. grow and develop 5. use material/energy in metabolic reactions 6. respond to

More information

REVIEW SESSION. Wednesday, September 15 5:30 PM SHANTZ 242 E

REVIEW SESSION. Wednesday, September 15 5:30 PM SHANTZ 242 E REVIEW SESSION Wednesday, September 15 5:30 PM SHANTZ 242 E Gene Regulation Gene Regulation Gene expression can be turned on, turned off, turned up or turned down! For example, as test time approaches,

More information

Biology 2018 Final Review. Miller and Levine

Biology 2018 Final Review. Miller and Levine Biology 2018 Final Review Miller and Levine bones blood cells elements All living things are made up of. cells If a cell of an organism contains a nucleus, the organism is a(n). eukaryote prokaryote plant

More information

2. Cellular and Molecular Biology

2. Cellular and Molecular Biology 2. Cellular and Molecular Biology 2.1 Cell Structure 2.2 Transport Across Cell Membranes 2.3 Cellular Metabolism 2.4 DNA Replication 2.5 Cell Division 2.6 Biosynthesis 2.1 Cell Structure What is a cell?

More information

Cells & Cell Organelles. Doing Life s Work

Cells & Cell Organelles. Doing Life s Work Cells & Cell Organelles Doing Life s Work Types of cells bacteria cells Prokaryote Eukaryotes animal cells plant cells Cell size comparison Animal cell Bacterial cell most bacteria 1-10 microns eukaryotic

More information

Complete all warm up questions Focus on operon functioning we will be creating operon models on Monday

Complete all warm up questions Focus on operon functioning we will be creating operon models on Monday Complete all warm up questions Focus on operon functioning we will be creating operon models on Monday 1. What is the Central Dogma? 2. How does prokaryotic DNA compare to eukaryotic DNA? 3. How is DNA

More information

Full file at CHAPTER 2 Genetics

Full file at   CHAPTER 2 Genetics CHAPTER 2 Genetics MULTIPLE CHOICE 1. Chromosomes are a. small linear bodies. b. contained in cells. c. replicated during cell division. 2. A cross between true-breeding plants bearing yellow seeds produces

More information

Cell (Learning Objectives)

Cell (Learning Objectives) Cell (Learning Objectives) 1. Understand & describe the basic components necessary for a functional cell. 2. Review the order of appearance of cells on earth and explain the endosymbiotic theory. 3. Compare

More information

prokaryotic eukaryotic

prokaryotic eukaryotic Cell Basics Two Basic Cell Types All cells are either prokaryotic or eukaryotic Prokaryotic Cells a.k.a. Bacteria Prokaryotes, which includes all bacteria. They are the simplest cellular organisms. They

More information

GACE Biology Assessment Test I (026) Curriculum Crosswalk

GACE Biology Assessment Test I (026) Curriculum Crosswalk Subarea I. Cell Biology: Cell Structure and Function (50%) Objective 1: Understands the basic biochemistry and metabolism of living organisms A. Understands the chemical structures and properties of biologically

More information

Flow of Genetic Information

Flow of Genetic Information presents Flow of Genetic Information A Montagud E Navarro P Fernández de Córdoba JF Urchueguía Elements Nucleic acid DNA RNA building block structure & organization genome building block types Amino acid

More information

Cell Theory. The cell is the basic unit of structure and function for all living things, but no one knew they existed before the 17 th century!

Cell Theory. The cell is the basic unit of structure and function for all living things, but no one knew they existed before the 17 th century! Cell Notes Cell Theory All living organisms are made of. cells The cell is the basic unit of structure and function for all living things, but no one knew they existed before the 17 th century! In 1665,

More information

Function and Illustration. Nucleus. Nucleolus. Cell membrane. Cell wall. Capsule. Mitochondrion

Function and Illustration. Nucleus. Nucleolus. Cell membrane. Cell wall. Capsule. Mitochondrion Intro to Organelles Name: Block: Organelles are small structures inside cells. They are often covered in membranes. Each organelle has a job to do in the cell. Their name means little organ. Just like

More information

Biology Cell Test. Name: Class: Date: ID: A. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Biology Cell Test. Name: Class: Date: ID: A. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Class: Date: Biology Cell Test Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1, Who. wasone of the first people to-identify and seecorkeells? -,- ; -...

More information

Chapter 18: Control of Gene Expression

Chapter 18: Control of Gene Expression Chapter 18: Control of Gene Expression 海洋生物研究所 曾令銘 海事大樓 426 室分機 : 5326 Differential Expression of Genes Prokaryotes and eukaryotes precisely regulate gene expression in response to environmental conditions

More information

Cell Structure and Function

Cell Structure and Function Cell Structure and Function Prokaryote vs. Eukaryote Prokaryotic cells: Pro- Before, Karyot- Center or Nucleus Very Basic Cells with no membrane bound organelles. DNA is not separate from the rest of the

More information

Degeneracy. Two types of degeneracy:

Degeneracy. Two types of degeneracy: Degeneracy The occurrence of more than one codon for an amino acid (AA). Most differ in only the 3 rd (3 ) base, with the 1 st and 2 nd being most important for distinguishing the AA. Two types of degeneracy:

More information

Miller & Levine Biology 2010

Miller & Levine Biology 2010 A Correlation of 2010 to the Pennsylvania Assessment Anchors Grades 9-12 INTRODUCTION This document demonstrates how 2010 meets the Pennsylvania Assessment Anchors, grades 9-12. Correlation page references

More information

Cell Alive Homeostasis Plants Animals Fungi Bacteria. Loose DNA DNA Nucleus Membrane-Bound Organelles Humans

Cell Alive Homeostasis Plants Animals Fungi Bacteria. Loose DNA DNA Nucleus Membrane-Bound Organelles Humans UNIT 3: The Cell DAYSHEET 45: Introduction to Cellular Organelles Name: Biology I Date: Bellringer: Place the words below into the correct space on the Venn Diagram: Cell Alive Homeostasis Plants Animals

More information