MATEMATINIO MODELIAVIMO KATEDRA

Size: px
Start display at page:

Download "MATEMATINIO MODELIAVIMO KATEDRA"

Transcription

1 MATEMATINIO MODELIAVIMO KATEDRA Dėstytojas: Raimondas Čiegis "Keliaujančio pirklio uždavinio sprendimo modernių algoritmų efektyvumo palyginimas" Keliaujančio pirklio uždavinys yra svarbus NP sudėtingumo uždavinių pavyzdys. Todėl jo sprendimo algoritmų sudarymas bei realizacija yra aktualus taikomasis uždavinys. Darbo tikslas yra išnagrinėti šakų ir rėžių, bei dinaminio programavimo metodais sukurtus algoritmus, atlikti išsamius skaičiavimo eksperimentus ir palyginti šių metodų galimybes. Teoriniai tyrimo aspektai reikalauja algoritmų teorijos ir skaičiavimo matematikos bazinių kursų žinių. Taip pat būtini pakankami C++ programavimo įgūdžiai. Darbo eigoje susipažinsite su logistikos ir optimizavimo uždavinių efektyviais sprendimo metodais. Planuojame naudoti nuosekliuosius algoritmus, bet sėkmingai užbaigus pirmąją darbo dalį, lauktų įdomus tęsinys - lygiagrečiųjų algoritmų taikymas keliaujančio pirklio uždavinio sprendimui. Dėstytojas: Igoris Belovas Veibulo dėsnio parametrų vertinimo metodų palyginimas. Darbo tikslas susipažinti su svarbiu, daugelyje sryčių taikomu modeliavimo įrankiu Veibulo skirstiniu, įsisavinti įvairius metodus jo parametrams vertinti (momentų metodas, maksimalaus tiketinumo metodas, pozicinių statistikų metodas ir kt.), realizuoti juos programiškai, palyginti ir pritaikyti praktiniam uždaviniui, pvz., vertybinių popierių kainų ekstremalių reikšmių modeliavimui. Darbas orientuotas į algoritmizavimą, programavimą bei skaičiavimo eksperimentus.

2 Teoriniai tyrimo aspektai reikalauja tikimybių teorijos ir matematinės analizės žinių, informacijos paieškos ir darbo su moksline literatūra įgūdžių. Skaičiavimo eksperimentų ir vizualizavimų krypties darbams reikalingos skaitinių metodų žinios ir programavimo įgūdžiai. Modeliavimui bei modeliavimo rezultatų adekvatumo tikrinimui reikalingos matematinės statistikos žinios. DAUGIAU INFORMACIJOS: D. Cousineau, Fitting the Three-Parameter Weibull Distribution: Review and Evaluation of Existing and New Methods. Dielectrics and Electrical Insulation, IEEE Transactions on, Vol. 16, No. 1. (February 2009), pp H. Nagatsuka, T. Kamakura, N. Balakrishnan, A consistent method of estimation for the threeparameter Weibull distribution. Computational Statistics & Data Analysis, Volume 58, February 2013, Pages Y. Lei, Evaluation of three methods for estimating the Weibull distribution parameters of Chinese pine. Journal of forest science, 54, 2008 (12): V. Bartkutė, L. Sakalauskas, The method of three-parameter Weibull distribution estimation. Acta et commentationes Universitatis Tartuensis de mathematica. Vol. 12 (2008), p V. Bartkutė-Norkūnienė, L. Sakalauskas, Estimation of the three-parameter Weibull distribution with applications to large-scale data sets. The XIIIth international conference "Applied stochastic models and data analysis" ASMDA-2009 : selected papers. Vilnius: Technika, p KONSULTACIJOS: igor_belov@takas.lt Dėstytojas: Regimantas Čiupaila Parabolinės lygties su nelokaliąja sąlyga sprendimas baigtinių skirtumų metodu. Darbas skirtas parabolinės diferencialinės lygties su nelokaliosiomis integralinėmis sąlygomis uždavinio sprendimui. Baigiamojo darbo tikslas išnagrinėti ir skaitinio eksperimento būdu nustatyti (ar patikslinti) parametrų, įeinančių į nelokaliųjų sąlygų formulavimą bei tinklo žingsnių pagal laiką ir erdvinį matavimą įtaką sprendinio stabilumui.

3 Naudojantis matematinių paketų grafinėmis galimybėmis sukonstruoti tikrinių verčių pasiskirstymo vaizdus. diferencialinių lyčių, skaičiavimo metodų žinios, gebėjimas programuoti, darbo su matematiniais paketais Maple, Matlab įgūdžiai. Dėstytojas: Jevgenijus Kirjackis Dinaminių sistemų modelių animacija matematinių paketų pagalba Darbo tikslas yra sukurti edukacinių animacijų kolekciją (skirta, pavyzdžiui, technomatematikos specialybės studentams arba vyresniųjų klasių moksleiviams) taikant kompiuterinių paketų Maple ir Matlab galimybes. Darbo planas: Parinkti tinkamu animacijai dinaminių sistemų modelius. Išnagrinėti matematinių paketų dinaminio vizualizavimo galimybes. Realizuoti šias galimybes. Diferencialinių lygčių analizinių bei skaitinių sprendimo metodų pagrindinės žinios. Programavimo įgūdžiai. Dėstytojas: Jonas Kleiza "Geodezinės linijos" Paviršiaus geodezinė linija - tai šio paviršiaus mažiausio ilgio kreivė, jungianti 2 jo taškus. Variacinio skaičiavimo metodais geodezinės linijos lygčių radimas suvedamas į kraštinio uždavinio, specialaus pavidalo netiesinėi paprastai diferencialinei lygčiai, sprendimą. Todėl vykdant baigiamąjį darbą teks naudoti matematinį (ius) paketą (us).

4 Didelis dėmesys bus skiriamas rezultatų vizualizavimui. Variacinio skaičiavimo, diferencialinės geometrijos, diferencialinių lygčių skaitinio sprendimo pagrindinių žinių. Taip pat pageidaujami programavimo įgūdžiai. Dėstytoja: Natalja Kosareva "Neryškiųjų aibių metodo stabilumo tyrimas" Darbo tikslas yra susipažinti su įvairiais neryškiųjų skaičių tipais ir daugiakriterinių uždavinių sprendimo būdais taikant neryškiuosius skaičius. Reikės palyginti rezultatų stabilumą priklausomai nuo neryškių skaičių struktūros ir naudojamo daugiakriterinių uždavinių sprendimo metodo. Skačiavimo algoritmų realizavimui galima naudoti bet kokią studento pasirinktą programavimo kalbą. Teoriniai tyrimo aspektai reikalauja matematinės logikos, tikimybių teorijos ir matematinės statistikos žinių. Taip pat reikalingi baziniai programavimo įgūdžiai. Dėstytojas: Aleksandras Krylovas Paskirstytų netiesinių svyravimų bazinio modelio tyrimas Nagrinėjama trijų daugiamačių lygčių sistema

5 Čia a j (x,y,z,t) nežinomos kompleksinės funkcijos, * a j kompleksiniai jungtiniai. Sistemos nežinomieji ir parametrai gali turėti bangų teorijos sąvokų interpretaciją ( a kompleksinės bangų amplitudės, v j grupiniai bangų greičiai) ir (S) pavidalo lygtys taikomos akustikoje, optikoje, plazmos fizikoje kaip paprastas, tačiau pakankamai bendras paskirstytų bangų generatorių ir stiprintuvų modelis. Darbo tikslas ištirti sistemos (S) sprendinius, kai parametrai j v j, γ j, σ, taip pat pradinių arba kraštinių sąlygų parametrai įgyja mažas arba dideles reikšmes. Priklausomai nuo šių parametrų sąryšių formuluojami skirtingi konkretūs uždaviniai. Darbo pagrindinę dalį gali sudaryti kaip teoriniai tyrimai, taip ir skaičiavimo eksperimentai bei jų vizualizavimas. Pradėtus tyrimus bus galima tęsti magistrantūroje. Teoriniai tyrimo aspektai reikalauja specialiųjų matematinės analizės skyrių, diferencialinių lygčių ir matematinės fizikos žinių, informacijos paieškos ir darbo su moksline literatūra įgūdžių. Eksperimentų vizualizavimų krypties darbui reikalingos skaitinių metodų žinios ir programavimo įgūdžiai. Dėstytoja: Teresė Leonavičienė Koštuvų, skirtų geležies ir mangano šalinimui iš vandens, veikimo vizualizavimas Darbas skirtas geležies ir mangano šalinimo iš vandens koštuvų analizei. Atsižvelgiant į koštuvų konstrukciją ir gamintojų rekomendacijas, įvertinamas užpildo aukštis ir filtravimo greitis. Taip pat skaičiuojamos vamzdynų tiekiančių vandenį į koštuvus ir nutekinančių koštą vandenį charakteristikos. Visi inžineriniai koštuvų skaičiavimai turėtų būti automatizuoti ir pateikta vandens valymo proceso vizualizacija.

6 Pakankamos diferencialinių lygčių teorijos ir matematinės fizikos kurso žinios bei programavimo įgūdžiai. Dėstytojas: Mečislavas Meilūnas "Cukrinio diabeto matematinis modeliavimas" Darbo tikslas yra išnagrinėti kai kuriuos dažnai naudojamus cukrinio diabeto matematinius modelius, pasirinktii vieną iš jų ir sudaryti kompiuterinę programą, modeliuojančią glikemijos kitimą laike. Skačiavimo algoritmų realizavimui naudotinos C++, Matlab ir Maple programavimo priemonės, didelis dėmesys bus skiriamas rezultatų vizualizavimui Teoriniai tyrimo aspektai reikalauja bazinių žmogaus organizmo fiziologijos, diferencialinių lygčių ir skaitinių metodų žinių. Taip pat reikalingi pakankami programavimo įgūdžiai. Dėstytojas: Vadimas Starikovičius Tiesinių lygčių sistemų sprendimas NVIDIA CUDA platformoje. Susipazinti su lygiagrečiųjų skaičiavimų architektūra NVIDIA CUDA (angl. Compute Unified Device Architecture), skirta lygiagretiesiems skaičiavimams NVIDIA grafinėse plokštėse. Sudaryti ir programiškai realizuoti šioje platformoje keletą lygiagrečiųjų algoritmų tiesinių lygčių sistemų sprendimui. Praktiškai ištirti jų efektyvumą. Palyginti su egzistuojančiomis bibliotekomis. Programavimas C/C++ kalba. Tiesinių lygčių sistemų iteracinių sprendimo metodų, lygiagrečiųjų algoritmų žinios. Specializuotos literatūros, aprašymų skaitymas anglų kalba.

7 Papildoma informacija: Dėstytoja: Olga Suboč Iš išorės stabilių poaibių paieškos algoritmai Tarkime, paveikslų galerijoje planuojama kabinti kameras. Galerija yra didelė, joje yra pertvarų, taigi vienos kameros tikrai neužteks, ji "matys" tik tam tikrą dalį meno kūrinių. Aišku, galima kabinti po kamerą prieš kiekvieną meno kūrinį, tačiau, norint sutaupyti, geriau tas kameras kabinti apgalvotai. Panašus uždavinys - policijos postų paskirstymas taip, kad jų skaičius būtų kuo mažesnis, bet jie galėtų kontroliuoti kuo didesnį kelių skaičių. Kitas pavyzdys - vertėjų uždavinys. Tarkime, turime pasamdyti vertėjus iš prancūzų, anglų, vokiečių, ispanų, graikų, suomių ir kinų kalbų. Yra žinoma, kad kai kurie vertėjai žino kelias kalbas. Tarkime, A žino suomių ir vokiečių, B gali versti iš prancūzų, kinų ir vokiečių, C - iš anglų, suomių ir graikų ir t.t. Mūsų tikslas - garantuoti galimybę versti iš reikiamų kalbų ir samdyti kuo mažiau vertėjų. Darbų planas: 1. Tikslūs algoritmai ir euristikos: sudėtingumo palyginimas 2. Algoritmų realizavimas ir testavimas 3. Paveikslų galerijos uždavinio modifikavimas, kai a) galime rinktis ne tik kameros kabinimo vietą, bet ir kampą (pasikeičia matomų objektų sąrašas), arba b) galime rinktis kameros tipą (skirtingas apžvalgos kampas priklausomai nuo modelio)

8 Grafų teorijos žinios, programavimo įgūdžiai Dėstytojas: Julius Žilinskas Šakų ir rėžių algoritmų realizavimo bibliotekos Darbo tikslas yra įvertinti egzistuojančias šakų ir rėžių algoritmų realizavimo bibliotekas, įvardinti jų privalumus ir trūkumus, pasiūlyti modifikacijas. Tikslams pasiekti reikės realizuoti kelis šakų ir rėžių algoritmus panaudojant bibliotekas, ištirti algoritmų efektyvumą. Pakankami programavimo C/C++ įgūdžiai, domėjimasis lygiagrečiaisiais skaičiavimais būtų privalumas Dėstytoja: Gerda Jankevičiūtė "Lazerio poveiko metalui matematinis modeliavimas" Darbe bus analizuojama ultratrumpųjų (pikosekundinių ir femtosekudinių) lazerio impulsų poveikis auksui, šio proceso matematiniai modeliai, jų skaitinis sprendimas ir analizė. Skaitiniai dif. lygčių sprendimo metodai, analizė, programavimas C++ kalba, mokėjimas dirbti su matematiniais paketais, vartotojo aplinkos kūrimas C++ programai.

9 MEDŽIAGŲ ATSPARUMO KATEDRA Dėstytojas: R.Kačianauskas Diskrečiųjų elementų metodo skaičiuojamieji modeliai ir algoritmai Pasirinkus šią kryptį galima: a) Tirti deformuojamų kontaktuojančių dalelių tarpusavio sąveikos modelius, b) Tirti molekulių judėjimą ir sąveiką c) Tirti dalelių judėjimą skystyje, d) Nagrinėti skaitinius judėjimo lygčių integravimo metodus. Šioje tyrimo srityje gali būti suformuluotos įvairios baigiamųjų darbų temos, o konkreti tema derinama su studentu. Studentui pageidaujant prioritetas gali būti teikiamas modelių tyrimui arba skaičiavimo procedūrų programavimui. Temoje gali dirbti du studentai. Dėstytojas: S. Stupak Kintamo skerspjūvio strypo šilumos laidumo modeliavimas BEM Tikslas: reikia ištirti skerspjūvio kitimo įtaką strypo šilumos laidumą. Tyrimui naudoti baigtinių elementų metodą. Tyrimą realizuoti programų paketo SolidWorks arba ANSYS pagalba. Dėstytojas: K. Vislavičius

10 Mokomoji kompiuterine programa Tempiamų-gniuždomų idealiai tamprių-plastinių konstrukcijų skaičiavimas Tikslas: sudaryti programą tempiamoms-gniuždomoms tamprioms plastinėms konstrukcijoms skaičiuoti ir įjungti ją į katedroje veikiančią tokių studijoms skirtų programų biblioteką. Teorine dalis: mechanika, programavimas, informatika. Programavimo priemones: programavimo kalba DELPHI arba FLASH, kompiuterinių programų bibliotekos Medžiagų mechanikos namų darbų užduotys ir Medžiagų mechanikos skaičiuojamosios programos. Dėstytojas: K. Vislavičius Mokomoji kompiuterine programa Idealių tamprių-plastinių sijų skaičiavimas Tikslas: sudaryti programą idealiai tamprioms-plastinėms sijoms skaičiuoti ir įjungti ją į katedroje veikiančią tokių studijoms skirtų programų biblioteką. Teorine dalis: mechanika, programavimas, informatika. Programavimo priemones: programavimo kalba DELPHI arba FLASH, kompiuterinių programų bibliotekos Medžiagų mechanikos namų darbų užduotys ir Medžiagų mechanikos skaičiuojamosios programos. Dėstytojas: K. Vislavičius Mokomoji kompiuterine programa Sijų įtempių būvis

11 Tikslas: sudaryti programą sijų įtempių būviui skaičiuoti ir įjungti ją į katedroje veikiančią tokių studijoms skirtų programų biblioteką. Teorine dalis: mechanika, programavimas, informatika. Programavimo priemones: programavimo kalba DELPHI arba FLASH, kompiuterinių programų bibliotekos Medžiagų mechanikos namų darbų užduotys ir Medžiagų mechanikos skaičiuojamosios programos. Dėstytojas: D. Markauskas Dalelių judėjimo modeliavimas diskrečiųjų elementų metodu Tikslas: atlikti dalelių judėjimo modeliavimą panaudojant DEMMAT programą. Darbas orientuotas į jau esančios programos panaudojimą inžinerinei problemai (dalelių judėjimui) spręsti. Konkretus modeliavimo uždavinys bus aptartas per pirmuosius susitikimus su studentu. Turėti fizikos, mechanikos pagrindus. Dėstytojas: D. Markauskas Diskrečiųjų elementų metodo rezultatų vizualizacija panaudojant OpenGL Tikslas: sukurti programą galinčią vizualizuoti daleles (sferas, elipsoidus, cilindrus ir kt.) panaudojant OpenGL API. turėti programavimo pagrindus bet kuria programavimo kalba, kuri turi sąsają su OpenGL.

12 Dėstytojas: D. Markauskas Grunto slėgio į atraminę sieną skaičiavimo kompiuterinė programa" Tikslas: pasirinkta programavimo kalba reikės parašyti programą, kuri apskaičiuotų grunto slėgį į atraminį paviršių ir vizualizuotų skaičiavimo rezultatus grafiškai. Bazinės programavimo žinios viena iš programavimo kalbų. Dėstytojas: Jurijus Tretjakovas Apvalios plokštelės deformavimosi elgsenos modeliavimas BEM Tikslas: reikia ištirti apkrautos paviršine apkrova apvalios plokštelės įtempių ir deformacijų būvius. Tyrimui naudoti baigtinių elementų metodą realizuojant jį viena iš programų (pvz. ANSYS). Palyginti analitinius ir skaitinius rezultatų tiesinėje deformavimo stadijoje TEORINĖS MECHANIKOS KATEDRA

13 Dėstytojas: R. Belevičius Universali programa įtempimų laukams plokščiame kūne skaičiuoti Užduoties tikslas: duotai plokščiai detalei baigtinių elementų metodu suskaičiuoti nuo duotos mechaninių jėgų ir šiluminės apkrovos kylantį įtempimų lauką. Užduoties aprašas: sukurti statinės analizės baigtinių elementų metodo programą. Realizuoti pasirinktą plokščiąjį baigtinį elementą. Programą patikrinti turimiems analitiniams reguliarios formos ir apkrovos kūno statikos sprendiniams. Programoje numatyti galimybę skaičiuoti įtempimus bet kuriame kūno taške. Privalumas būtų laukų grafinis atvaizdavimas. reikia mokėti programuoti C++, Java arba FORTRAN (procedūriškai arba objektiškai) ir būti išklausius baigtinių elementų metodų dalyką. Dėstytojas: R. Belevičius Plokščios santvaros modeliavimas santvaros ir rėmo baigtiniais elementais Užduoties tikslas: duotai plokščiosios santvaros schemai baigtinių elementų metodu suskaičiuoti nuo duotos apkrovos kylantį įtempimų/įražų lauką. Užduoties aprašas: Santvaros pagrindinė laikančioji konstrukcija stogams ar tiltams paremti. Reikės sukurti baigtinių elementų metodo programą statinei santvaros analizei, kurios bibliotekoje būtų tempiamo/gniuždomo strypo ir rėmo baigtiniai elementai. Santvarą modeliuoti santvariniais ir rėminiais elementais. Sulyginti abiem atvejais strypuose gaunamas įražas bei parodyti, kada (t.y. esant kokiems geometriniams duomenims ir kokiems strypų skerspjūviams) santvarą būtina modeliuoti rėmo elementais ir kada galima santvariniais elementais.

14 reikia mokėti programuoti C++, Java arba FORTRAN (procedūriškai arba objektiškai) ir būti išklausius baigtinių elementų metodų dalyką. Dėstytojas: D. Šešok Rostverkų optimizavimas Užduoties tikslas: duotam rostverkui surasti optimalias polių koordinates. Užduoties aprašas: reikės pasirinkti ir įsisavinti optimizavimo algoritmą (pvz. genetini algoritmą, atkaitinimo modeliavimo metodą ir pan). Parašyti optimizavimo programą ir suderinti ja su rostverkų charakteristikų skaičiavimo programa. Atlikti skaitinius eksperimentus. Reikia mokėti programuoti C++ arba FORTRAN (procedūriškai arba objektiškai) ir būti išklausius baigtinių elementų metodų dalyką bei optimizavimo kursą. Dėstytojas: P. Ragauskas Popieriaus tamprumo rodiklių nustatymas spektrine analize Užduoties aprašas: reikės nustatyti popieriaus bandinio tamprumo rodiklius gaunamus dažnius iš dažnuminės analizės. Uždavinį spręsti naudojant matematinį popieriaus modelį (ne tikrą bandinį). reikia turėti programavimo įgūdžius, suprasti BEM, turėti medžiagų atsparumo pagrindus.

15 Dėstytojas: D. Rusakevičius Trimačių kūnų skeletavimas Matlab aplinkoje Užduoties aprašas: reikės parašyti programą Matlab GUI aplinkoje optimizuoto erdvinio kūno (3D paviršiai arba 3D vientisi kūnai) skeleto linijų išgavimui ir vizualizuoti rezultatus. kompiuterinės matematikos sistemos, vaizdų algebra, diskrečioji matematika, reikia mokėti programuoti Matlab aplinkoje. FIZIKOS KATEDRA (P. MIŠKINIS) Kompiuterinis cunami sklidimo modeliavimas. Pavienės bangos vandens paviršiuje gali būti modeliuojamos solitoniniais atitinkamu netiesinių lygčių sprendiniais. Tačiau solitonų sklidimas sekliame ir giliame vandenyje iš esmės skiriasi. Kompiuterinio modeliavimo metodais reikėtų susieti tarpusavyje šios ribinius sklindančių bangų atvejus ir išanalizuoti gautus rezultatus. Vertybinių popierių kainų svyravimų analizė remiantis difuzinių procesų analogija. (Vertybinių popierių rinka ekonofizikos akimis).

16 Daugelio matematinių modelių, apibudinančių finansinių srautų persiskirstymą pasaulinėje rinkoje, remiasi difuziniais procesais. Tarp geriausiai išnagrinėtu yra vertybinių popierių rinkos dėsningumai, o Blacko bei Schoulo matematinis modelis, sudarantis šios srities pagrindą, atlikus kintamųjų pakeitimą, virsta klasikinių difuzijos modelių. Darbo tikslas parodyti, kaip nukrypimai nuo klasikinės difuzijos gali atsispindėti Blacko bei Schoulo modelyje. Integralinės Abelio lygties apibendrinimas. Nemažai matematinių modelių yra susieti su singuliaria integraline Abelio lygtimi. Darbo tikslas parodyti, kad ši lygtis gali būti apibendrinta taip, kad galiotu ne tik pastoviems, bet ir kintantiems laipsniams, nustatyti jos pagrindines savybes, bei sprendinių išraiškas. Atlikti kompiuterinį sprendinių palyginimą pastovaus bei kintamo laipsnio atvejais. Naftos dėmės plėtimas vandens paviršiuje. Pastaruoju metu vis daugiu dėmesio susilaukia matematinių modelių taikymas ekologijoje. Viena iš tokių modelių yra naftos užteršimo sklidimas jūros paviršiuje. Problema yra komplikuota, nes naftai sklindant ir sąveikaujant su bangomis ir oru, keičiasi jos cheminis sąstatas bei fizinės savybės. Darbo tikslas parodyti, kad anomalios difuzijos artinys yra adekvatus šio proceso dinaminėms savybėms modeliuoti. Tam tikslui atliekamas matematinio modelio sprendimo ir realaus eksperimentinio proceso palyginimas.

Vango algoritmo analizė

Vango algoritmo analizė VILNIAUS GEDIMINO TECHNIKOS UNIVERSITETAS 2017 m. balandžio 18 d. Problemos formulavimas Nagrinėkime lygtį u t = i 2 u, t [0, T ], x Ω x 2 u t=0 = u 0 (x). (1) Problema Realybėje Ω (, ), kas verčia įvesti

More information

Matematikos ir informatikos institutas. Informatikos doktorantūros modulis Statistinis modeliavimas ir operacijų tyrimas

Matematikos ir informatikos institutas. Informatikos doktorantūros modulis Statistinis modeliavimas ir operacijų tyrimas Matematikos ir informatikos institutas Informatikos doktorantūros modulis Statistinis modeliavimas ir operacijų tyrimas Rengė: prof. habil. dr. Leonidas Sakalauskas 2007 INFORMATIKOS KRYPTIES DOKTORANTŪROS

More information

THE EIGENVALUE PROBLEM FOR DIFFERENTIAL OPERATOR WITH NONLOCAL INTEGRAL CONDITIONS

THE EIGENVALUE PROBLEM FOR DIFFERENTIAL OPERATOR WITH NONLOCAL INTEGRAL CONDITIONS VILNIUS GEDIMINAS TECHNICAL UNIVERSITY INSTITUTE OF MATHEMATICS AND INFORMATICS Živil JESEVIČIŪTö THE EIGENVALUE PROBLEM FOR DIFFERENTIAL OPERATOR WITH NONLOCAL INTEGRAL CONDITIONS SUMMARY OF DOCTORAL

More information

Kurso tikslai. 1 Įgyti galimybę skaitiškai spręsti taikomuosius uždavinius; 2 Įvertinti skirtingus skaitinius sprendimo metodus (žinant jų

Kurso tikslai. 1 Įgyti galimybę skaitiškai spręsti taikomuosius uždavinius; 2 Įvertinti skirtingus skaitinius sprendimo metodus (žinant jų Kurso tikslai Skaitiniai metodai Kompiuterių aritmetika ir algoritmai Olga Štikonienė Diferencialinių lygčių ir skaičiavimo matematikos katedra, MIF VU 01-0-05 Skaitiniai metodai (MIF VU) Komp.aritmetika

More information

Programų sistemų inžinerija

Programų sistemų inžinerija Programų sistemų inžinerija Modulio tikslai, struktūra, vertinimas Lina Vasiliauskienė Grafinių sistemų katedra Vilniaus Gedimino Technikos Universitetas 2010 2011 Kontaktai Dėstytoja Lina Vasiliauskienė

More information

1 Kompiuterių aritmetika ir algoritmai. 2 Tiesinių lygčių sistemų sprendimo metodai: 3 Duomenų aproksimacija: 4 Tikrinių reikšmių uždavinys.

1 Kompiuterių aritmetika ir algoritmai. 2 Tiesinių lygčių sistemų sprendimo metodai: 3 Duomenų aproksimacija: 4 Tikrinių reikšmių uždavinys. Skaitiniai metodai Skaitiniai metodai Kompiuterių aritmetika ir algoritmai Olga Štikonienė Diferencialinių lygčių ir skaičiavimo matematikos katedra, MIF VU 24-2-4 Skaitiniai metodai randa matematinių

More information

METHODS FOR GENERATION OF RANDOM NUMBERS IN PARALLEL STOCHASTIC ALGORITHMS FOR GLOBAL OPTIMIZATION

METHODS FOR GENERATION OF RANDOM NUMBERS IN PARALLEL STOCHASTIC ALGORITHMS FOR GLOBAL OPTIMIZATION METHODS FOR GENERATION OF RANDOM NUMBERS IN PARALLEL STOCHASTIC ALGORITHMS FOR GLOBAL OPTIMIZATION Algirdas Lančinskas, Julius Žilinskas Institute of Mathematics and Informatics 1. Introduction Generation

More information

ŠIAULIŲ UNIVERSITETAS MATEMATIKOS IR INFORMATIKOS FAKULTETAS INFORMATIKOS KATEDRA. Remigijus Valčiukas

ŠIAULIŲ UNIVERSITETAS MATEMATIKOS IR INFORMATIKOS FAKULTETAS INFORMATIKOS KATEDRA. Remigijus Valčiukas ŠIAULIŲ UNIVERSITETAS MATEMATIKOS IR INFORMATIKOS FAKULTETAS INFORMATIKOS KATEDRA Remigijus Valčiukas Informatikos specialybės magistrantūros II kurso dieninio skyriaus studentas Internetinė matematinio

More information

Computerized Laboratory in Science and Technology Teaching: Course in Machine Elements

Computerized Laboratory in Science and Technology Teaching: Course in Machine Elements Informatics in Education, 2005, Vol. 4, No. 1, 43 48 43 2005 Institute of Mathematics and Informatics, Vilnius Computerized Laboratory in Science and Technology Teaching: Course in Machine Elements Ivan

More information

Struktūrinė geologija

Struktūrinė geologija Pirmadienį pirmą pusdienį Struktūrinė geologija Audrius Čečys audrius.cecys@gf.vu.lt / audrius.cecys@gmail.com + 370 686 96 480 http://web.vu.lt/gf/a.cecys ir Dropbox Struktūrinė geologija yra mokslas

More information

Algoritmų analizės specialieji skyriai

Algoritmų analizės specialieji skyriai VGTU Matematinio modeliavimo katedra VGTU SC Lygiagrečiųjų skaičiavimų laboratorija Paskaitų kursas. 2-oji dalis. Turinys 1 Algoritmų sudarymo principai ir metodai Variantų perrinkimas Tai bendras daugelio

More information

Algebraic and spectral analysis of local magnetic field intensity

Algebraic and spectral analysis of local magnetic field intensity Lietuvos matematikos rinkinys ISSN 132-2818 Proc. of the Lithuanian Mathematical Society, Ser. A Vol. 6, DOI:.388/LMR.A.. pages 4 9 Algebraic and spectral analysis of local magnetic field intensity Mantas

More information

Neurobiologijos ir biofizikos katedros temos studentų kursiniams/baigiamiesiems darbams 2016/2017 m. m.

Neurobiologijos ir biofizikos katedros temos studentų kursiniams/baigiamiesiems darbams 2016/2017 m. m. Neurobiologijos ir biofizikos katedros temos studentų kursiniams/baigiamiesiems darbams 2016/2017 m. m. Tema Motoneuronų atsako savybių po adaptacijos Teigiamų grįžtamųjų ryšių įtakos ilgai trunkančiai

More information

Turinys. Kurso struktūra. 2 Diferencialinės lygtys. 4 Matematinių modelių pavyzdžiai

Turinys. Kurso struktūra. 2 Diferencialinės lygtys. 4 Matematinių modelių pavyzdžiai Turins ir matematiniai modeliai 26 CHAPTER INTRODUCTION TO DIFFERENTIAL EQUATIONS paskaita Olga Štikonienė d Diferencialinių lgčių ir skaičiavimo matematikos d W. T katedra, MIF VU WHAT LIES AHEAD Throughout

More information

VILNIUS UNIVERSITY. Alma Molytė INVESTIGATION OF COMBINATIONS OF VECTOR QUANTIZATION METHODS WITH MULTIDIMENSIONAL SCALING

VILNIUS UNIVERSITY. Alma Molytė INVESTIGATION OF COMBINATIONS OF VECTOR QUANTIZATION METHODS WITH MULTIDIMENSIONAL SCALING VILNIUS UNIVERSITY Alma Molytė INVESTIGATION OF COMBINATIONS OF VECTOR QUANTIZATION METHODS WITH MULTIDIMENSIONAL SCALING Summary of Doctoral Dissertation Physical Sciences, Informatics (09 P) Vilnius,

More information

STABILIZATION OF UNSTABLE PERIODIC ORBIT IN CHAOTIC DUFFING HOLMES OSCILLATOR BY SECOND ORDER RESONANT NEGATIVE FEEDBACK

STABILIZATION OF UNSTABLE PERIODIC ORBIT IN CHAOTIC DUFFING HOLMES OSCILLATOR BY SECOND ORDER RESONANT NEGATIVE FEEDBACK Lithuanian Journal of Physics, Vol. 47, No. 3, pp. 235 239 (2007) STABILIZATION OF UNSTABLE PERIODIC ORBIT IN CHAOTIC DUFFING HOLMES OSCILLATOR BY SECOND ORDER RESONANT NEGATIVE FEEDBACK A. Tamaševičius

More information

Turinys. Geometrinės diferencialinių lygčių teorijos savokos. Diferencialinės lygties sprendiniai. Pavyzdžiai. CIt, (- 00,0) C'It, (0, (0);

Turinys. Geometrinės diferencialinių lygčių teorijos savokos. Diferencialinės lygties sprendiniai. Pavyzdžiai. CIt, (- 00,0) C'It, (0, (0); Turinys In this chapter we illustrate the qualitative approach to differential equations and introduce some key ideas such as phase portraits and qualitative equivalence Geometrinės diferencialinių lygčių

More information

PROTEOMIKA. Rūta Navakauskienė. El.paštas:

PROTEOMIKA. Rūta Navakauskienė. El.paštas: PROTEOMIKA Rūta Navakauskienė El.paštas: ruta.navakauskiene@bchi.lt Literatūra Simpson, Richard J. Proteins and proteomics: a laboratory manual. Cold Spring Harbor (N.Y.): Cold Spring Harbor. Laboratory

More information

MATHEMATICAL MODELS FOR SCIENTIFIC TERMINOLOGY AND THEIR APPLICATIONS IN THE CLASSIFICATION OF PUBLICATIONS

MATHEMATICAL MODELS FOR SCIENTIFIC TERMINOLOGY AND THEIR APPLICATIONS IN THE CLASSIFICATION OF PUBLICATIONS VILNIUS GEDIMINAS TECHNICAL UNIVERSITY INSTITUTE OF MATHEMATICS AND INFORMATICS Vaidas BALYS MATHEMATICAL MODELS FOR SCIENTIFIC TERMINOLOGY AND THEIR APPLICATIONS IN THE CLASSIFICATION OF PUBLICATIONS

More information

GLOBALUSIS OPTIMIZAVIMAS SU SIMPLEKSINIAIS POSRIČIAIS

GLOBALUSIS OPTIMIZAVIMAS SU SIMPLEKSINIAIS POSRIČIAIS VYTAUTO DIDŽIOJO UNIVERSITETAS MATEMATIKOS IR INFORMATIKOS INSTITUTAS Remigijus PAULAVIČIUS GLOBALUSIS OPTIMIZAVIMAS SU SIMPLEKSINIAIS POSRIČIAIS Daktaro disertacija Fiziniai mokslai (P 000) Informatika

More information

MATEMATINöS PROGRAMINöS ĮRANGOS MATHCAD TAIKYMAS DöSTANT APRAŠOMĄJĄ STATISTIKĄ Audrius Kabašinskas Kauno kolegija

MATEMATINöS PROGRAMINöS ĮRANGOS MATHCAD TAIKYMAS DöSTANT APRAŠOMĄJĄ STATISTIKĄ Audrius Kabašinskas Kauno kolegija MATEMATINöS PROGRAMINöS ĮRANGOS MATHCAD TAIKYMAS DöSTANT APRAŠOMĄJĄ STATISTIKĄ Audrius Kabašinskas Kauno kolegija Anotacija Straipsnyje pateikiami matematin s programin s įrangos MathCad taikymo statistikos

More information

GELEŽINKELIO VAGONO AŠIRAČIO RATO SU IŠČIUOŽA SĄVEIKOS SU BĖGIU TYRIMAS

GELEŽINKELIO VAGONO AŠIRAČIO RATO SU IŠČIUOŽA SĄVEIKOS SU BĖGIU TYRIMAS GELEŽINKELIO VAGONO AŠIRAČIO RATO SU IŠČIUOŽA SĄVEIKOS SU BĖGIU TYRIMAS M. Bogdevičius 1,a, R. Žygienė 1,b 1 Vilniaus Gedimino Technikos Universitetas, Plytinės g. 27, LT 10105, Vilnius, Lithuania, a marius@vgtu.lt,

More information

ADAPTYVIOSIOS TECHNOLOGIJOS TAIKYMAS SANDĖLIO UŽDAVINIUI SPRĘSTI

ADAPTYVIOSIOS TECHNOLOGIJOS TAIKYMAS SANDĖLIO UŽDAVINIUI SPRĘSTI 14-osios Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencijos Mokslas Lietuvos ateitis ISSN 2029-7149 online 2011 metų teminės konferencijos straipsnių rinkinys ISBN 978-9955-28-834-3 INFORMATIKA ADAPTYVIOSIOS TECHNOLOGIJOS

More information

Reklamos internete vartotojų segmentavimas taikant latentinį Dirichlė paskirstymo modelį

Reklamos internete vartotojų segmentavimas taikant latentinį Dirichlė paskirstymo modelį Lietuvos matematikos rinkinys ISSN 0132-2818 Lietuvos matematikų draugijos darbai, ser. B www.mii.lt/lmr/ 56 t., 2015, 1 6 Reklamos internete vartotojų segmentavimas taikant latentinį Dirichlė paskirstymo

More information

DALELIŲ KOMPOZITO DISKRETUSIS MODELIS

DALELIŲ KOMPOZITO DISKRETUSIS MODELIS VILNIAUS GEDIMINO TECHNIKOS UNIVERSITETAS Vytautas RIMŠA DALELIŲ KOMPOZITO DISKRETUSIS MODELIS DAKTARO DISERTACIJA TECHNOLOGIJOS MOKSLAI, MECHANIKOS INŽINERIJA (09T) Vilnius 2014 Disertacija rengta 2010

More information

Tranzistoriai. 1947: W.H.Brattain and J.Bardeen (Bell Labs, USA)

Tranzistoriai. 1947: W.H.Brattain and J.Bardeen (Bell Labs, USA) LTRONOS ĮTASA 2009 1 Tranzistoriai 1947: W.H.Brattain an J.Bareen (Bell Labs, USA) JPPi J.P.Pierce (Bell lllabs): tran(sfer)+(re)sistor ( ) t = transistor. t 1949: W.Schockley pasiūlė plokštinio vipolio

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS MATLAB/SIMULINK PROGRAMŲ TIPINIŲ OPTIMIZAVIMO METODŲ TYRIMUI SUKŪRIMAS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS MATLAB/SIMULINK PROGRAMŲ TIPINIŲ OPTIMIZAVIMO METODŲ TYRIMUI SUKŪRIMAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS ELEKTROS IR ELEKTRONIKOS FAKULTETAS Aurimas Gajauskas MATLAB/SIMULINK PROGRAMŲ TIPINIŲ OPTIMIZAVIMO METODŲ TYRIMUI SUKŪRIMAS Baigiamasis magistro projektas Vadovas Doc.

More information

CALCULATION OF ELECTROMAGNETIC WAVE ATTENUATION DUE TO RAIN USING RAINFALL DATA OF LONG AND SHORT DURATION

CALCULATION OF ELECTROMAGNETIC WAVE ATTENUATION DUE TO RAIN USING RAINFALL DATA OF LONG AND SHORT DURATION Lithuanian Journal of Physics, Vol. 47, No. 2, pp. 163 168 (2007) CALCULATION OF ELECTROMAGNETIC WAVE ATTENUATION DUE TO RAIN USING RAINFALL DATA OF LONG AND SHORT DURATION S. Tamošiūnas a,b, M. Tamošiūnienė

More information

SFERINIO KEVALO OPTIMIZAVIMAS PRISITAIKOMUMO SĄLYGOMIS

SFERINIO KEVALO OPTIMIZAVIMAS PRISITAIKOMUMO SĄLYGOMIS VILNIAUS GEDIMINO ECHNIKOS UNIVERSIEAS omas ULIINAS SFERINIO KEVALO OPIMIZAVIMAS PRISIAIKOMUMO SĄLYGOMIS DAKARO DISERACIJA ECHNOLOGIJOS MOKSLAI, SAYBOS INŽINERIJA (02) Vilnius 2014 Disertacija rengta 2010

More information

Constitutive relations in classical optics in terms of geometric algebra

Constitutive relations in classical optics in terms of geometric algebra Lithuanian Journal of Physics Vol. 55 No. 2 pp. 92 99 (2015) Lietuvos mokslų akademija 2015 Constitutive relations in classical optics in terms of geometric algebra A. Dargys Semiconductor Physics Institute

More information

Adaptive Integration of Stiff ODE

Adaptive Integration of Stiff ODE INFORMATICA, 2000, Vol. 11, No. 4, 371 380 371 2000 Institute of Mathematics and Informatics, Vilnius Adaptive Integration of Stiff ODE Raimondas ČIEGIS, Olga SUBOČ, Vilnius Gediminas Technical University

More information

Dalyko (modulio) pavadinimas Bioinformatika

Dalyko (modulio) pavadinimas Bioinformatika BIOINFORMATIKOS DALYKO APRAŠAS Dalyko (modulio) pavadinimas Kodas Bioinformatika Dėstyjas (-ai) Padalinys (-iai) Koordinuojantis: Dr. Doc. V. Kairys Matematikos ir informatikos fakultetas, Studijų pakopa

More information

VILNIUS UNIVERSITY MAŽVYDAS MACKEVIČIUS COMPUTER MODELING OF CHEMICAL SYNTHESIS AT HIGH TEMPERATURES

VILNIUS UNIVERSITY MAŽVYDAS MACKEVIČIUS COMPUTER MODELING OF CHEMICAL SYNTHESIS AT HIGH TEMPERATURES VILNIUS UNIVERSITY MAŽVYDAS MACKEVIČIUS COMPUTER MODELING OF CHEMICAL SYNTHESIS AT HIGH TEMPERATURES Summary of Doctoral Dissertation Physical Sciences, Informatics (09 P) Vilnius, 2013 Doctoral dissertation

More information

MELANO PRISITAIKOMUMO TEOREMOS INTERPRETACIJA OPTIMIZUOJANT RĖMINES KONSTRUKCIJAS

MELANO PRISITAIKOMUMO TEOREMOS INTERPRETACIJA OPTIMIZUOJANT RĖMINES KONSTRUKCIJAS VILNIAUS GEDIMINO ECHNIKOS UNIVERSIEAS Liudas LIEPA MELANO PRISIAIKOMUMO EOREMOS INERPREACIJA OPIMIZUOJAN RĖMINES KONSRUKCIJAS DAKARO DISERACIJA ECHNOLOGIJOS MOKSLAI, SAYBOS INŽINERIJA (02) Vilnius 2017

More information

A. Žukauskaitė a, R. Plukienė a, A. Plukis a, and D. Ridikas b

A. Žukauskaitė a, R. Plukienė a, A. Plukis a, and D. Ridikas b Lithuanian Journal of Physics, Vol. 47, No. 1, pp. 97 101 (2007) MODELLING OF NEUTRON AND PHOTON TRANSPORT IN IRON AND CONCRETE RADIATION SHIELDINGS BY THE MONTE CARLO METHOD A. Žukauskaitė a, R. Plukienė

More information

VILNIAUS UNIVERSITETAS PAGRINDAI. Mokymo priemonė

VILNIAUS UNIVERSITETAS PAGRINDAI. Mokymo priemonė VILNIAUS UNIVERSITETAS Valdas Dičiūnas ALGORITMŲ ANALIZĖS PAGRINDAI Mokymo priemonė Vilnius, 2005 ĮVADAS Algoritmų analizės objektas yra algoritmai. Nors algoritmo sąvoka yra laikoma pirmine matematikos

More information

Skaitinis tekėjimo greičio ir sienelės temperatūros kitimo modeliavimas horizontaliame plokščiame kanale esant termogravitacijos jėgų poveikiui

Skaitinis tekėjimo greičio ir sienelės temperatūros kitimo modeliavimas horizontaliame plokščiame kanale esant termogravitacijos jėgų poveikiui energetika. 2013. T. 59. Nr. 2. P. 69 76 lietuvos mokslų akademija, 2013 Skaitinis tekėjimo greičio ir sienelės temperatūros kitimo modeliavimas horizontaliame plokščiame kanale esant termogravitacijos

More information

S. Tamošiūnas a,b, M. Žilinskas b,c, A. Nekrošius b, and M. Tamošiūnienė d

S. Tamošiūnas a,b, M. Žilinskas b,c, A. Nekrošius b, and M. Tamošiūnienė d Lithuanian Journal of Physics, Vol. 45, No. 5, pp. 353 357 (2005) CALCULATION OF RADIO SIGNAL ATTENUATION USING LOCAL PRECIPITATION DATA S. Tamošiūnas a,b, M. Žilinskas b,c, A. Nekrošius b, and M. Tamošiūnienė

More information

LIETUVOS ENERGETIKOS STRATEGIJA: OPTIMALIOS RENOVACIJOS MODELIS (ORM) (projektas pastaboms)

LIETUVOS ENERGETIKOS STRATEGIJA: OPTIMALIOS RENOVACIJOS MODELIS (ORM) (projektas pastaboms) Įvadas LIETUVOS ENERGETIKOS STRATEGIJA: OPTIMALIOS RENOVACIJOS MODELIS (ORM) (projekas pasaboms) ORM yra kašų ir naudos analiz s (cos-benefi analysis) aikymas svarbiu masin s daugiabučių renovacijos aveju,

More information

ELECTROMAGNETIC FIELD AND DISPERSION CHARACTERISTIC CALCULATIONS OF OPEN WAVEGUIDES MADE OF ABSORPTIVE MATERIALS

ELECTROMAGNETIC FIELD AND DISPERSION CHARACTERISTIC CALCULATIONS OF OPEN WAVEGUIDES MADE OF ABSORPTIVE MATERIALS VILNIUS GEDIMINAS TECHNICAL UNIVERSITY STATE RESEARCH INSTITUTE CENTER FOR PHYSICAL SCIENCES AND TECHNOLOGY Tatjana GRIC ELECTROMAGNETIC FIELD AND DISPERSION CHARACTERISTIC CALCULATIONS OF OPEN WAVEGUIDES

More information

KAUNAS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY. Andrius Vilkauskas RESEARCH AND SIMULATION OF BALLISTICS PROCESSES OF SMALL ARMS AMMUNITION BULLETS

KAUNAS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY. Andrius Vilkauskas RESEARCH AND SIMULATION OF BALLISTICS PROCESSES OF SMALL ARMS AMMUNITION BULLETS KAUNAS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY Andrius Vilkauskas RESEARCH AND SIMULATION OF BALLISTICS PROCESSES OF SMALL ARMS AMMUNITION BULLETS Summary of Doctoral Dissertation Technological Sciences, Mechanical Engineering

More information

Stochastinės analizės egzaminas MIF magistrantūra, FDM I kursas, 2018 m. ruduo (1 semestras), X s db s, t 0.

Stochastinės analizės egzaminas MIF magistrantūra, FDM I kursas, 2018 m. ruduo (1 semestras), X s db s, t 0. Stochastinės analizės egzaminas MIF magistrantūra, FDM I kursas, 218 m. ruduo (1 semestras), 219 1 18 1. Prove the following: Proposition. If X t, t, is an Itô process and f C 3 (IR), then f ( ) ( ) t

More information

Research of the Grid-Tied Power System Consisting of Wind Turbine and Boiler GALAN

Research of the Grid-Tied Power System Consisting of Wind Turbine and Boiler GALAN ELECTRONICS AND ELECTRICAL ENGINEERING ISSN 392 25 200. No. 0(06) ELEKTRONIKA IR ELEKTROTECHNIKA ELECTRICAL ENGINEERING T 90 ELEKTROS INŽINERIJA Research of the Grid-Tied Power System Consisting of Wind

More information

GARSĄ SUGERIANČIŲ MEDŽIAGŲ IŠDĖSTYMO VIETŲ ĮTAKA SKAIČIUOJANT SALĖS AIDĖJIMO TRUKMĘ SKIRTINGOMIS FORMULĖMIS

GARSĄ SUGERIANČIŲ MEDŽIAGŲ IŠDĖSTYMO VIETŲ ĮTAKA SKAIČIUOJANT SALĖS AIDĖJIMO TRUKMĘ SKIRTINGOMIS FORMULĖMIS GARSĄ SUGERIANČIŲ MEDŽIAGŲ IŠDĖSTYMO VIETŲ ĮTAKA SKAIČIUOJANT SALĖS AIDĖJIMO TRUKMĘ SKIRTINGOMIS FORMULĖMIS Vytautas J. Stauskis Vilniaus Gedimino technikos universitetas. Įvadas Projektuojant įvairaus

More information

Structural integrity verification of polycarbonate type personal identity documents

Structural integrity verification of polycarbonate type personal identity documents 239 ISSN 1392-1207. MECHANIKA. 2012 Volume 18(2): 239-244 Structural integrity verification of polycarbonate type personal identity documents S. Greičius*, V. Daniulaitis**, R. Vasiliauskas***, K. Pilkauskas****,

More information

LANDAU SĄRAŠAS: NEĮVEIKIAMI SKAIČIŲ TEORIJOS UŽDAVINIAI

LANDAU SĄRAŠAS: NEĮVEIKIAMI SKAIČIŲ TEORIJOS UŽDAVINIAI LANDAU SĄRAŠAS: NEĮVEIKIAMI SKAIČIŲ TEORIJOS UŽDAVINIAI IGORIS BELOVAS VU Matematikos ir Informatikos institutas Akademijos 4, LT-08663, Vilnius, Lithuania El-paštas: igoris.belovas@mii.vu.lt 1912 m. tarptautiniame

More information

Modelling of ground borne vibration induced by road transport

Modelling of ground borne vibration induced by road transport MOKSLAS LIETUVOS ATEITIS SCIENCE FUTURE OF LITHUANIA ISSN 2029-2341 / eissn 2029-2252 http://www.mla.vgtu.lt Vaizdų technologijos T 111 Image Technologies T 111 APLINKOS APSAUGOS INŽINERIJA ENVIRONMENTAL

More information

THE STRUCTURE OF MORPHOLOGY AND PROPERTIES OF MODIFIED POLYCHLOROPRENE ADHESIVE COMPOSITION

THE STRUCTURE OF MORPHOLOGY AND PROPERTIES OF MODIFIED POLYCHLOROPRENE ADHESIVE COMPOSITION Kaunas University of Technology Institute of Physical Electronic of Kaunas University of Technology Kristina Žukienė THE STRUCTURE OF MORPHOLOGY AND PROPERTIES OF MODIFIED POLYCHLOROPRENE ADHESIVE COMPOSITION

More information

Turinys. Turinys: Kurso tikslai. Olga Štikonienė. privalumus ir trūkumus); Tiesines algebros uždaviniai

Turinys. Turinys: Kurso tikslai. Olga Štikonienė. privalumus ir trūkumus); Tiesines algebros uždaviniai Turinys Tiesinių lygčių sistemų sprendimas Olga Štikonienė Diferencialinių lygčių ir skaičiavimo matematikos katedra, MIF VU Istorinė apžvalga TLS sprendimas 3 4 Tiesinių lygčių sistemų sprendimas / 58

More information

Simulation Model of System Enabled to Serve n Types of Messages

Simulation Model of System Enabled to Serve n Types of Messages ELECTRONICS AND ELECTRICAL ENGINEERING ISSN 392 25 27. No. 8(8) ELEKTRONIKA IR ELEKTROTECHNIKA TELECOMMUNICATIONS ENGINEERING T8 TELEKOMUNIKACIJŲ INŽINERIJA Simulation Model of System Enabled to Serve

More information

RESEARCHES AND DEVELOPMENT OF CYLINDRICAL MULTICHANNEL CYCLONE WITH ADJUSTABLE HALF-RINGS

RESEARCHES AND DEVELOPMENT OF CYLINDRICAL MULTICHANNEL CYCLONE WITH ADJUSTABLE HALF-RINGS VILNIUS GEDIMINAS TECHNICAL UNIVERSITY Inga JAKŠTONIENĖ RESEARCHES AND DEVELOPMENT OF CYLINDRICAL MULTICHANNEL CYCLONE WITH ADJUSTABLE HALF-RINGS SUMMARY OF DOCTORAL DISSERTATION TECHNOLOGICAL SCIENCES,

More information

NUOTOLINIŲ KURSŲ OPTIMIZAVIMAS

NUOTOLINIŲ KURSŲ OPTIMIZAVIMAS Vilniaus Universitetas Matematikos ir informatikos institutas L I E T U V A INFORMATIKA (09 P) NUOTOLINIŲ KURSŲ OPTIMIZAVIMAS Irina Vinogradova 2013 m. spalis Mokslinė ataskaita MII-DS-09P-13-5 Matematikos

More information

VILNIAUS UNIVERSITETAS. Haroldas Giedra ĮRODYMŲ SISTEMA KORELIATYVIŲ ŽINIŲ LOGIKAI. Daktaro disertacijos santrauka Fiziniai mokslai, informatika (09P)

VILNIAUS UNIVERSITETAS. Haroldas Giedra ĮRODYMŲ SISTEMA KORELIATYVIŲ ŽINIŲ LOGIKAI. Daktaro disertacijos santrauka Fiziniai mokslai, informatika (09P) VILNIAUS UNIVERSITETAS Haroldas Giedra ĮRODYMŲ SISTEMA KORELIATYVIŲ ŽINIŲ LOGIKAI Daktaro disertacijos santrauka Fiziniai mokslai, informatika (09P) Vilnius, 2014 Disertacija rengta 2009-2013 metais Vilniaus

More information

DIRBTINIO INTELEKTO METODŲ TAIKYMAS KREDITO RI- ZIKOS VERTINIME

DIRBTINIO INTELEKTO METODŲ TAIKYMAS KREDITO RI- ZIKOS VERTINIME VILNIAUS UNIVERSITETAS KAUNO HUMANITARINIS FAKULTETAS INFORMATIKOS KATEDRA Verslo informatikos studijų programa Kodas 62109P101 PAULIUS DANöNAS MAGISTRO BAIGIAMASIS DARBAS DIRBTINIO INTELEKTO METODŲ TAIKYMAS

More information

MATEMATINĖ STATISTIKA IR INFORMATIKA BIOMEDICINOJE

MATEMATINĖ STATISTIKA IR INFORMATIKA BIOMEDICINOJE LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS KAUNO MEDICINOS UNIVERSITETAS PATVIRTINTA Kauno medicinos universiteto Senato 2004 m. gruodžio 17 d. Nutarimu 3-11 ATNAUJINTA 2013 m. spalio mėn. MATEMATINĖ STATISTIKA

More information

THOMAS FERMI AND POISSON MODELING OF GATE ELECTROSTATICS IN GRAPHENE NANORIBBON

THOMAS FERMI AND POISSON MODELING OF GATE ELECTROSTATICS IN GRAPHENE NANORIBBON Lithuanian Journal of Physics Vol 52 No 1 pp 63 69 (2012) Lietuvos mokslų akademija 2012 THOMAS FERMI AND POISSON MODELING OF GATE ELECTROSTATICS IN GRAPHENE NANORIBBON T Andrijauskas a AA Shylau b and

More information

Optimal Segmentation of Random Sequences

Optimal Segmentation of Random Sequences INFORMATICA, 2000, Vol. 11, No. 3, 243 256 243 2000 Institute of Mathematics and Informatics, Vilnius Optimal Segmentation of Random Sequences Antanas LIPEIKA Institute of Mathematics and Informatics Akademijos

More information

Analysis of genetic risk assessment methods

Analysis of genetic risk assessment methods Lietuvos matematikos rinkinys ISSN 32-288 Proc. of the Lithuanian Mathematical Society, Ser. A Vol. 56, 25 DOI:.5388/LMR.A.25.9 pages 7 2 Analysis of genetic risk assessment methods Vytautas Tiešis, Algirdas

More information

LOGISTIKOS CENTRO CILINDRINIŲ AUTOMATIZUOTŲ TRANSPORTAVIMO SISTEMŲ KŪRIMAS IR TYRIMAS

LOGISTIKOS CENTRO CILINDRINIŲ AUTOMATIZUOTŲ TRANSPORTAVIMO SISTEMŲ KŪRIMAS IR TYRIMAS KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS VYTAUTAS JANILIONIS LOGISTIKOS CENTRO CILINDRINIŲ AUTOMATIZUOTŲ TRANSPORTAVIMO SISTEMŲ KŪRIMAS IR TYRIMAS Daktaro disertacija Technologijos mokslai, transporto inžinerija

More information

VILNIUS UNIVERSITY LIJANA STABINGIENĖ IMAGE ANALYSIS USING BAYES DISCRIMINANT FUNCTIONS

VILNIUS UNIVERSITY LIJANA STABINGIENĖ IMAGE ANALYSIS USING BAYES DISCRIMINANT FUNCTIONS VILNIUS UNIVERSITY LIJANA STABINGIENĖ IMAGE ANALYSIS USING BAYES DISCRIMINANT FUNCTIONS Summary of doctoral dissertation Physical sciences (P 000) Informatics (09 P) Vilnius, 2012 Doctoral dissertation

More information

EURISTINIŲ METODŲ TYRIMAS IR TAIKYMAS RIBOTŲ IŠTEKLIŲ TVARKARAŠČIAMS OPTIMIZUOTI

EURISTINIŲ METODŲ TYRIMAS IR TAIKYMAS RIBOTŲ IŠTEKLIŲ TVARKARAŠČIAMS OPTIMIZUOTI VYTAUTO DIDŽIOJO UNIVERSITETAS MATEMATIKOS IR INFORMATIKOS INSTITUTAS Gražvydas Felinskas EURISTINIŲ METODŲ TYRIMAS IR TAIKYMAS RIBOTŲ IŠTEKLIŲ TVARKARAŠČIAMS OPTIMIZUOTI Daktaro disertacija Fiziniai mokslai

More information

Cheminė kinetika: reakcijų mechanizmai

Cheminė kinetika: reakcijų mechanizmai Cheminė kinetika: reakcijų mechanizmai Teoriniai cheminės kinetikos modeliai Susidūrimų teorija Cheminė reakcija įvyksta susidūrus dviems (arba daugiau) dalelėms (molekulėms, atomams, jonams ir t.t.) viename

More information

THe use of mathematical models for modelling sulphur dioxide sorption on materials produced from fly ashes

THe use of mathematical models for modelling sulphur dioxide sorption on materials produced from fly ashes ENERGETIKA. 2018. T. 64. Nr. 2. P. 105 113 Lietuvos mokslų akademija, 2018 THe use of mathematical models for modelling sulphur dioxide sorption on materials produced from fly ashes Natalia Czuma 1, Katarzyna

More information

Esterio hidrolizės greičio tyrimas.

Esterio hidrolizės greičio tyrimas. Laboratorinis darbas Deivis Plaušinaitis Esterio hidrolizės greičio tyrimas. Darbo tikslas. Nustatyti esterio hidrolizės reakcijos greičio konstantą pasirinktoje temperatūroje. Teorinė dalis. Cheminių

More information

Morphometric Analysis and Micro-watershed Prioritization of Peruvanthanam Sub-watershed, the Manimala River Basin, Kerala, South India

Morphometric Analysis and Micro-watershed Prioritization of Peruvanthanam Sub-watershed, the Manimala River Basin, Kerala, South India Aplinkos tyrimai, inžinerija ir vadyba, 2011. Nr. 3(57), P. 6 14 ISSN 1392-1649 (print) Environmental Research, Engineering and Management, 2011. No. 3(57), P. 6 14 ISSN 2029-2139 (online) http://erem.ktu.lt

More information

Circumferential stress concentration factors at the asymmetric shallow notches of the lifting hooks of trapezoidal cross-section

Circumferential stress concentration factors at the asymmetric shallow notches of the lifting hooks of trapezoidal cross-section 5 ISSN 9-07. MECHANIKA. 0 Volume 8(): 5-57 Circumferential stress concentration factors at the asymmetric shallow notches of the lifting hooks of trapezoidal cross-section E. Narvydas*, N. Puodžiūnienė**

More information

OCCASIONAL PAPER SERIES. No 6 / 2015 A NOTE ON THE BOOTSTRAP METHOD FOR TESTING THE EXISTENCE OF FINITE MOMENTS

OCCASIONAL PAPER SERIES. No 6 / 2015 A NOTE ON THE BOOTSTRAP METHOD FOR TESTING THE EXISTENCE OF FINITE MOMENTS BANK OF LITHUANIA. WORKING PAPER SERIES No 1 / 2008 SHORT-TERM FORECASTING OF GDP USING LARGE MONTHLY DATASETS: A PSEUDO REAL-TIME FORECAST EVALUATION EXERCISE 1 OCCASIONAL PAPER SERIES A NOTE ON THE BOOTSTRAP

More information

INTELEKTUALAUS KOMPIUTERINIO RAŠTINGUMO TESTŲ KONSTRAVIMO METODO TYRIMAS

INTELEKTUALAUS KOMPIUTERINIO RAŠTINGUMO TESTŲ KONSTRAVIMO METODO TYRIMAS VILNIAUS UNIVERSITETAS Renata Danielienė INTELEKTUALAUS KOMPIUTERINIO RAŠTINGUMO TESTŲ KONSTRAVIMO METODO TYRIMAS Daktaro disertacija Fiziniai mokslai, informatika (09P) Vilnius, 2010 Disertacija rengta

More information

Optimizavimas ekonomikoje. Optimizavimas ekonomikoje 1 / 121

Optimizavimas ekonomikoje. Optimizavimas ekonomikoje 1 / 121 Optimizavimas ekonomikoje Optimizavimas ekonomikoje 1 / 121 Literat ura (1) K. Sydsæter, P. Hammond, A. Seierstad, A. Strøm Further Mathematics for Economic Analysis, FT Prentice Hall, 2008. M. D. Intriligator

More information

Dalyko (modulio) pavadinimas INFORMACINIŲ TECHNOLOGIJŲ TAIKYMAS MIKROBIOLOGIJOJE

Dalyko (modulio) pavadinimas INFORMACINIŲ TECHNOLOGIJŲ TAIKYMAS MIKROBIOLOGIJOJE Dalyko (modulio) pavadinimas INFORMACINIŲ TECHNOLOGIJŲ TAIKYMAS MIKROBIOLOGIJOJE Kodas Dėstytojas (-ai) Koordinuojantis: dr. JUOZAS RAUGALAS Kitas (-i): Padalinys (-iai) Gamtos mokslų fakultetas: Mikrobiologijos

More information

Lazeriniai Gauso pluoštai

Lazeriniai Gauso pluoštai VILNIAUS UNIVERSITETAS FIZIKOS FAKULTETAS KVANTINĖS ELEKTRONIKOS KATEDRA MOKOMOJI LAZERIŲ LABORATORIJA Laboratorinis darbas Nr. KE 6 Lazeriniai Gauso pluoštai Metodiniai nurodymai Dėmesio! Darbo metu naudojami

More information

STRENGTH OF LAYER STRUCTURAL ELEMENTS AND MODELLING OF FRACTURE

STRENGTH OF LAYER STRUCTURAL ELEMENTS AND MODELLING OF FRACTURE KAUNAS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY Nerijus Meslinas STRENGTH OF LAYER STRUCTURAL ELEMENTS AND MODELLING OF FRACTURE Summary of Doctoral Dissertation Technology Sciences, Mechanical Engineering 09T Kaunas,

More information

VIEŠŲJŲ PASLAUGŲ PERKöLIMO IŠ TRADICINöS Į ELEKTRONINĘ TERPĘ BRANDOS LYGIO VERTINIMAS

VIEŠŲJŲ PASLAUGŲ PERKöLIMO IŠ TRADICINöS Į ELEKTRONINĘ TERPĘ BRANDOS LYGIO VERTINIMAS VIEŠŲJŲ PASLAUGŲ PERKöLIMO IŠ TRADICINöS Į ELEKTRONINĘ TERPĘ BRANDOS LYGIO VERTINIMAS Egidijus Ostašius Vilniaus Gedimino technikos universitetas Saul tekio al. 11, LT-10223, Vilnius EgidijusOstasius@gama.vtu.lt

More information

VGTU EF ESK.

VGTU EF ESK. Mikrobangų ir optinės elektronikos įtaisai 8 1 MB VAKUUMINIAI ELEKTRONINIAI ĮTAISAI BĖGANČIOSIOS BANGOS LEMPOS Mikrobangų ir optinės elektronikos įtaisai 8 BĖGANČIOSIOS BANGOS LEMPOS A traeling wae tube

More information

Pagrindinių studijų programa EKONOMETRIJA. Akademinis darbas Dalyko pavadinimas kodas

Pagrindinių studijų programa EKONOMETRIJA. Akademinis darbas Dalyko pavadinimas kodas Pagrindinių studijų programa EKONOMETRIJA Studijų sritis: fiziniai mokslai Studijų kryptis: statistika Pirmas kursas I semestras Sando Akademinis darbas Dalyko pavadinimas Kr kodas P Pr S K L A Matematinė

More information

TIME PERIODIC PROBLEMS FOR NAVIER-STOKES EQUATIONS IN DOMAINS WITH CYLINDRICAL OUTLETS TO INFINITY

TIME PERIODIC PROBLEMS FOR NAVIER-STOKES EQUATIONS IN DOMAINS WITH CYLINDRICAL OUTLETS TO INFINITY thesis 28/6/13 22:48 page 1 #1 VILNIUS GEDIMINAS TECHNINICAL UNIVERSITETY INSTITUTE OF MATHEMATICS AND INFORMATICS Vaidas KEBLIKAS TIME PERIODIC PROBLEMS FOR NAVIER-STOKES EQUATIONS IN DOMAINS WITH CYLINDRICAL

More information

R. Plukienė a, A. Plukis a, V. Remeikis a, and D. Ridikas b a Institute of Physics, Savanorių 231, LT Vilnius, Lithuania

R. Plukienė a, A. Plukis a, V. Remeikis a, and D. Ridikas b a Institute of Physics, Savanorių 231, LT Vilnius, Lithuania Lithuanian Journal of Physics, Vol. 45, No. 4, pp. 281 287 (2005) MCNP AND ORIGEN CODES VALIDATION BY CALCULATING RBMK SPENT NUCLEAR FUEL ISOTOPIC COMPOSITION R. Plukienė a, A. Plukis a, V. Remeikis a,

More information

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS MULTIMEDIJOS INŽINERIJOS KATEDRA

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS MULTIMEDIJOS INŽINERIJOS KATEDRA KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS MULTIMEDIJOS INŽINERIJOS KATEDRA Žydronė Ramoškaitė INTERAKTYVIŲ TECHNOLOGIJŲ TAIKYMAS DĖSTANT 7-OS KLASĖS MATEMATIKOS KURSĄ TRIKAMPIŲ PLOTAI Magistro

More information

THE ASSESSMENT OF THE CELESTIAL BODY INFLUENCE ON THE GEODETIC MEASUREMENTS

THE ASSESSMENT OF THE CELESTIAL BODY INFLUENCE ON THE GEODETIC MEASUREMENTS VILNIUS GEDIMINAS TECHNICAL UNIVERSITY Darius POPOVAS THE ASSESSMENT OF THE CELESTIAL BODY INFLUENCE ON THE GEODETIC MEASUREMENTS SUMMARY OF DOCTORAL DISSERTATION TECHNOLOGICAL SCIENCES, MEASUREMENT ENGINEERING

More information

Skaičiavimai matematiniu paketu Mathcad

Skaičiavimai matematiniu paketu Mathcad Skaičiavimai matematiniu paketu Mathcad 1. Mathcad aplinka. Paprasti skaičiavimai Mathcad yra unikali priemonė, leidžianti dirbti su skaičiais, lygtimis, tekstais ir diagramomis. Mathcad viskas pateikiama

More information

NESTANDŽIOS DANGOS KONSTRUKCIJOS MODELIAVIMAS ĮVERTINANT TAMPRIAI KLAMPIAS ASFALTO SAVYBES

NESTANDŽIOS DANGOS KONSTRUKCIJOS MODELIAVIMAS ĮVERTINANT TAMPRIAI KLAMPIAS ASFALTO SAVYBES VILNIAUS GEDIMINO TECHNIKOS UNIVERSITETAS Rita KLEIZIENĖ NESTANDŽIOS DANGOS KONSTRUKCIJOS MODELIAVIMAS ĮVERTINANT TAMPRIAI KLAMPIAS ASFALTO SAVYBES DAKTARO DISERTACIJA TECHNOLOGIJOS MOKSLAI, STATYBOS INŽINERIJA

More information

Matematikos. 8 klasė TIMSS uždavinių pavyzdžiai

Matematikos. 8 klasė TIMSS uždavinių pavyzdžiai Tarptautinis matematikos ir gamtos mokslų tyrimas Trends in International Mathematics and Science Study TIMSS 2 Matematikos uždavinių pavyzdžiai 8 klasė Nacionalinis egzaminų centras Vilnius, 23 UDK 5(76.)

More information

Europass Gyvenimo aprašymas

Europass Gyvenimo aprašymas Europass Gyvenimo aprašymas Asmeninė informacija Vardas Pavardė El. paštai Pilietybė Laura Gudelytė gudelyte.l@gmail.com ; l.gudelyte@mruni.lt Lietuvos Gimimo data 1984 02 08 Lytis Moteris Darbo patirtis

More information

VALIDATION OF THE CONDENSATION PARTICLE COUNTER UF- 02M IN LABORATORY AND AMBIENT CONDITIONS

VALIDATION OF THE CONDENSATION PARTICLE COUNTER UF- 02M IN LABORATORY AND AMBIENT CONDITIONS Lithuanian Journal of Physics, Vol. 53, No. 3 pp. 175 182 (2013) Lietuvos mokslų akademija, 2013 VALIDATION OF THE CONDENSATION PARTICLE COUNTER UF- 02M IN LABORATORY AND AMBIENT CONDITIONS G. Mordas,

More information

G. Gaigalas a, E. Gaidamauskas a, Z. Rudzikas a, N. Magnani b, and R. Caciuffo b

G. Gaigalas a, E. Gaidamauskas a, Z. Rudzikas a, N. Magnani b, and R. Caciuffo b Lithuanian Journal of Physics, Vol. 49, No. 4, pp. 403 413 (2009) doi:10.3952/lithjphys.49405 AB INITIO CALCULATIONS OF CRYSTAL-FIELD FOR ACTINIDE DIOXIDES G. Gaigalas a, E. Gaidamauskas a, Z. Rudzikas

More information

Matematikos ir informatikos institutas. Informatikos doktorantūros modulis Informatikos mokslo tyrimų metodai ir metodika. Rengė: Prof. A.

Matematikos ir informatikos institutas. Informatikos doktorantūros modulis Informatikos mokslo tyrimų metodai ir metodika. Rengė: Prof. A. Matematikos ir informatikos institutas Informatikos doktorantūros modulis Informatikos mokslo tyrimų metodai ir metodika Rengė: Prof. A. Čaplinskas 2007 INFORMATIKOS KRYPTIES DOKTORANTŪROS STUDIJŲ MODULIO

More information

7Integruotų studijų programų

7Integruotų studijų programų 90 P R O F E S I N I S R E N G I M A S : T Y R I M A I I R R E A L I J O S 2 0 0 7 / 1 3 7Integruotų studijų programų rengimo ir įgyvendinimo aspektai Onutė Junevičienė A N O T A C I J A Straipsnyje pateiktas

More information

INVESTIGATION OF LAMINATED LEATHER RHEOLOGICAL BEHAVIOUR

INVESTIGATION OF LAMINATED LEATHER RHEOLOGICAL BEHAVIOUR KAUNAS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY INSTITUTE OF PHYSICAL ELECTRONICS OF KAUNAS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY Daiva Milašienė INVESTIGATION OF LAMINATED LEATHER RHEOLOGICAL BEHAVIOUR Summary of doctoral dissertation

More information

Formation of Cu(I) compounds in the Cu Cu(II) maleic acid system

Formation of Cu(I) compounds in the Cu Cu(II) maleic acid system chemija. 2009. vol. 20. No. 4. P. 226 230 lietuvos mokslų akademija, 2009 lietuvos mokslų akademijos leidykla, 2009 Formation of Cu(I) compounds in the Cu Cu(II) maleic acid system Julija Uljanionok*,

More information

B. Čechavičius a, J. Kavaliauskas a, G. Krivaitė a, G. Valušis a, D. Seliuta a, B. Sherliker b, M. Halsall b, P. Harrison c, and E.

B. Čechavičius a, J. Kavaliauskas a, G. Krivaitė a, G. Valušis a, D. Seliuta a, B. Sherliker b, M. Halsall b, P. Harrison c, and E. Lithuanian Journal of Physics, Vol. 47, No. 3, pp. 289 295 (2007) DIFFERENTIAL SURFACE PHOTOVOLTAGE SPECTROSCOPY OF δ-doped GaAs / AlAs QUANTUM WELLS B. Čechavičius a, J. Kavaliauskas a, G. Krivaitė a,

More information

deterministiniais modeliais Niutono pagrindinius mechanikos dėsnius bei visuotinos traukos dėsnį integralinį ir diferencialinį skaičiavimą

deterministiniais modeliais Niutono pagrindinius mechanikos dėsnius bei visuotinos traukos dėsnį integralinį ir diferencialinį skaičiavimą Fizikinė kinetika Įvadas Tikimybių teorijos pagrindai Brauno judėjimas ir stochastiniai procesai Pernašos reiškiniai ir Boltzmano kinetinė lygtis Fizikinė kinetika ir chaoso teorija Literatūra L. E. Reichl,

More information

G. Adlys and D. Adlienė

G. Adlys and D. Adlienė Lithuanian Journal of Physics, Vol. 44, No. 1, pp. 59 65 (24) NEUTRON SOURCES IN SPENT NUCLEAR FUEL OF RBMK-15 TYPE REACTOR G. Adlys and D. Adlienė Department of Physics, Kaunas University of Technology,

More information

Research of aerodynamics characteristics of wind power plant blades

Research of aerodynamics characteristics of wind power plant blades 324 ISSN 1392-1207. MECHANIKA. 2013 Volume 19(3): 324-331 Research of aerodynamics characteristics of wind ower lant blades M. Galdikas*, A. Vilkauskas** *Kaunas University of Technology, Kęstučio 27,

More information

VILNIAUS UNIVERSITETAS FIZINIŲ IR TECHNOLOGIJOS MOKSLŲ CENTRAS PUSLAIDININKIŲ FIZIKOS INSTITUTAS GEDIMINAS ŠLEKAS

VILNIAUS UNIVERSITETAS FIZINIŲ IR TECHNOLOGIJOS MOKSLŲ CENTRAS PUSLAIDININKIŲ FIZIKOS INSTITUTAS GEDIMINAS ŠLEKAS VILNIAUS UNIVERSITETAS FIZINIŲ IR TECHNOLOGIJOS MOKSLŲ CENTRAS PUSLAIDININKIŲ FIZIKOS INSTITUTAS GEDIMINAS ŠLEKAS MAŽŲ MATMENŲ OBJEKTŲ ELEKTRODINAMINIŲ SAVYBIŲ TYRIMAS BAIGTINIŲ SKIRTUMŲ LAIKO SKALĖJE

More information

METHODS OF COMPUTATIONAL INTELLIGENCE FOR DEFLECTION YOKE TUNING

METHODS OF COMPUTATIONAL INTELLIGENCE FOR DEFLECTION YOKE TUNING KAUNAS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY Vygandas Vaitkus METHODS OF COMPUTATIONAL INTELLIGENCE FOR DEFLECTION YOKE TUNING Summary of Doctoral Dissertation Technological Sciences, Informatics Engineering (07T)

More information

LR Seimo narių elgsenos tyrimas, naudojant klasterinę analizę ir daugiamačių skalių metodą

LR Seimo narių elgsenos tyrimas, naudojant klasterinę analizę ir daugiamačių skalių metodą LR Seimo narių elgsenos tyrimas, naudojant klasterinę analizę ir daugiamačių skalių metodą Vytautas Mickevičius Vytauto Didžiojo universitetas, Informatikos fakultetas Kaunas, Lietuva El. paštas: vytautas.mickevicius@fc.vdu.lt

More information

Radial basis function method modelling borehole heat transfer: the practical application

Radial basis function method modelling borehole heat transfer: the practical application Lietuvos matematikos rinkinys ISSN 0132-2818 Proc. of the Lithuanian Mathematical Society, Ser. A Vol. 57, 2016 DOI: 10.15388/LMR.A.2016.04 pages 18 23 Radial basis function method modelling borehole heat

More information

Multi-Criteria Inventory Classification Using a New Method of Evaluation Based on Distance from Average Solution (EDAS)

Multi-Criteria Inventory Classification Using a New Method of Evaluation Based on Distance from Average Solution (EDAS) INFORMATICA, 2015, Vol. 26, No. 3, 435 451 435 2015 Vilnius University DOI: http://dx.doi.org/10.15388/informatica.2015.57 Multi-Criteria Inventory Classification Using a New Method of Evaluation Based

More information

XIII SEKCIJA TAIKOMOJI SKAITINĖ ANALIZĖ

XIII SEKCIJA TAIKOMOJI SKAITINĖ ANALIZĖ XIII SEKCIJA TAIKOMOJI SKAITINĖ ANALIZĖ. KOMPIUTERINIŲ PAKETŲ TAIKYMAS AVIACIJOS VARIKLIAMS DIAGNOZUOTI Vincas Valavičius Vilniaus Gedimino technios universitetas ir Vilniaus pedagoginis universitetas

More information

Geografinė informacinė sistema (GIS) galimybės mokymui (si) ir kūrybai. Dr. Jurgita Rimkuvienė

Geografinė informacinė sistema (GIS) galimybės mokymui (si) ir kūrybai. Dr. Jurgita Rimkuvienė Geografinė informacinė sistema (GIS) galimybės mokymui (si) ir kūrybai Dr. Jurgita Rimkuvienė 2015-09-18 Geografinės informacinės sistemos (GIS) GIS - tai įrankis, galintis padėti visiems besimokantiesiems

More information