Spoštovani, Vabimo vas tudi na razstavo posvečeno matematiku in umetniku Slaviku Jablanu in na sodelovanje na natečaju Matheme:

Size: px
Start display at page:

Download "Spoštovani, Vabimo vas tudi na razstavo posvečeno matematiku in umetniku Slaviku Jablanu in na sodelovanje na natečaju Matheme:"

Transcription

1 Logika & razvedrilna matematika Spoštovani, Pred vami je prva številka. letnika revije L&M. Kot ponavadi, je največji poudarek na nalogah, ki so primerne za tekmovanje iz razvedrilne matematike, logike in tekmovanje Matemček. Sicer pa je logično sklepanje pomembno pri vseh tekmovanjih iz znanja, njihov koledar pa najdete na strani Zavoda za šolstvo S: Tekmovalce opozarjamo tudi na zbirke nalog, ki so brezplačno na voljo na spletu: Vabimo vas tudi na razstavo posvečeno matematiku in umetniku Slaviku Jablanu in na sodelovanje na natečaju Matheme: vropske zveze za matematiko in umetnosti (uropean Society for Mathematics and the rts: ), vsake tri leta organizira mednarodno konferenco s področja prepletanja matematike in umetnosti. Tretja konferenca bo septembra 0 v Ljubljani. Strokovna predavanja, javna predavanja (o M.. scherju, Picassojeva Guernica, od acha do eethovna), razstave matematične umetnosti Lokalna organizatorja sta: Fakulteta za matematiko in fiziko in Mathema, Zavod za popularizacijo matematike. Vabljeni. Stran konference:

2 Logika & razvedrilna matematika arvni sudoku V n n kvadratkov moraš vpisati začetna naravna števila od do n tako, da bo v vsaki vrstici, v vsakem stolpcu in v kvadratkih iste barve nastopalo vseh n števil..

3 Logika & razvedrilna matematika.

4 Logika & razvedrilna matematika Latinski kvadrati V n n kvadratkov moraš vpisati začetne črke,,, tako, da bo v vsaki vrstici, v vsakem stolpcu nastopalo vseh n črk.

5 Logika & razvedrilna matematika Sudoku s črkami V n n kvadratkov moraš vpisati začetna naravna števila od do n tako, da bo v vsaki vrstici, v vsakem stolpcu in v kvadratkih z isto črko nastopalo vseh n števil.

6 Logika & razvedrilna matematika Futoshiki V n n kvadratkov moraš vpisati začetna naravna števila od do n tako, da bo v vsaki vrstici in v vsakem stolpcu nastopalo vseh n števil ter da bodo izpolnjene vse relacije. µ= µ= < -= += += < += -= < += += += += += += < += += += < -= += -= < -= += += += := < -= += µ= µ= += := < -= < += -= -= < < -= < -= -= < < -= < -= -= -= := < < -= := < -= := < < µ= -= -= -= -= < -= += < := < < -= < -= += µ=

7 Logika & razvedrilna matematika deči kvadratki Naloga reševalca je, da poišče vse skrite rdeče kvadratke in jih označi z. Pri tem veljata naslednji pravili: a) Vsako število v preglednici pove, koliko sosednjih kvadratkov je rdečih. Kvadratek je soseden kvadratku, če imata skupno stranico. b) Kvadratki s številkami niso rdeči

8 Logika & razvedrilna matematika Lastnosti lika Ugotoviti moramo lastnosti lika. Lik ima obliko (trikotnik, kvadrat, petkotnik), velikost (majhen, srednji, velik), barvo (rumen, oranžen, moder) in debelino (tanek, debel). Lahko si izberemo tudi le nekaj prvih lastnosti. ano je nekaj stavkov v simbolni obliki in njihova resničnostna vrednost ( za resničen in N za neresničen). Stavki so lahko enostavni, na primer, umen pomeni, da je lik rumen, ali sestavljeni, na primer, Velik Moder pomeni, da je lik velik in moder; Petkotnik Tanek, pomeni, da je lik petkotnik ali tanek; ebel Oranžen pomeni, da je lik ali debel ali oranžen; ; "Tanek fl umen" pomeni: če je lik tanek, potem je rumen; "Moder ñ Velik" pomeni: lik je moder, če in samo če je velik). Trikotnik Majhen Velik Moder fl Oranžen Majhen Petkotnik Trikotnik fl Moder N N oblika velikost barva Petkotnik Trikotnik Trikotnik Velik Kvadrat fl Trikotnik N N oblika velikost Velik fl Petkotnik Velik fl Kvadrat Kvadrat fl Velik N oblika velikost Srednji Majhen Í Oranžen Kvadrat fi umen Oranžen fl Trikotnik N oblika velikost barva

9 oloči razpored Logika & razvedrilna matematika J LVO O. J LVO O. J SOS O. N J LVO O. J SNO O. J SOS O. N N J SOS O. J SNO O. J SNO O. N J SOS O. J SNO O. J SOS O. J LVO O. N N N J SOS O. J SOS O. J SOS O. J LVO O. J LVO O. N N J SNO O. J SOS O. J LVO O. J SNO O. J SNO O. J LVO O. N N N N J LVO O. J SOS O. J SNO O. J LVO O. J LVO O. N N N J SNO O. J SNO O. N J SNO O. J LVO O. J SNO O. N J SOS O. N

10 0 Logika & razvedrilna matematika Gobelini Kvadratke v razpredelnici moraš pobarvati sivo tako, da bo zaporedje sivih pasov v vrstici ustrezalo zaporedju števil na desni in da bo zaporedje sivih pasov v stolpcu ustrezalo zaporedju števil pod njim.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

11 Logika & razvedrilna matematika Križne vsote Naloga reševalca je, da izpolni bele kvadratke s števkami od do tako, da je vsota števk v zaporednih belih kvadratkih po vrsticah in stolpcih enaka številu, ki je zapisano v rdečem kvadratku na začetku vrstice (stolpca) nad (pod) diagonalo. Pri tem pa morajo biti vse števke v posamezni vrstici (stolpcu) različne

12 Logika & razvedrilna matematika Križni produkti Naloga reševalca je, da izpolni bele kvadratke s števkami od do tako, da bo zmnožek števk v zaporednih belih kvadratkih po vrsticah in stolpcih enak številu, ki je zapisano v sivem kvadratku na zač etku vrstice (stolpca) nad (pod) diagonalo. Pri tem pa morajo biti vse števke v posamezni vrstici (stolpcu) različne Labirint na kocki Poveži točki na kocki:

13 Logika & razvedrilna matematika

14 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na enostavnih poliedrih Poveži točki na poliedru:

15 Logika & razvedrilna matematika Poveži sličici, ki pripadata isti grupi 0

16 Logika & razvedrilna matematika Poveži sličici, ki pripadata isti grupi a) b) Prostorska predstavljivost a) Katero število moramo vpisati na mesto znaka??, da bosta stranici pripadali istemu robu poliedra?

17 Logika & razvedrilna matematika?? 0???? 0?? 0?? 0 0?? 0???? 0?? 0???????? 0?? 0??

18 Logika & razvedrilna matematika b) Katero številko moramo vpisati na mesto znaka??, da bosta oglišči pripadali istemu oglišču poliedra???????????????????????????????

19 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na robovih poliedra V naslednjih nalogah moramo povezati dve oglišči poliedra, ki je podan z mrežo. Poiskati moramo pot od modre do oranžne točke. Iz ene točke lahko gremo do druge točke, če je med njima zelena črta ali pa točki predstavljata isto oglišče poliedra..

20 0 Logika & razvedrilna matematika.

21 Labirinti na zemljevidu. Logika & razvedrilna matematika..

22 Logika & razvedrilna matematika Večdelni labirinti na zemljevidu...

23 Odstranjene kocke Logika & razvedrilna matematika an je kvader, ki sestoji iz kockic. Odstranimo vse kocke, ki so zaznamovane črno od vrha do dna, od leve do desne in od spredaj do zadaj. Koliko kock smo odstranili?

24 Logika & razvedrilna matematika Kocki določi mrežo Vsaki mreži na desni (večja mreža) določi mrežo iste kocke na levi.

25 Labirint v kvadru Logika & razvedrilna matematika Kvader sestoji iz vodoravnih slojev kockastih oddelkov (zgornji, srednji in spodnji sloj so dani od leve proti desni). Odebeljene črte preprečujejo prehajanje med sosednjima oddelkoma istega sloja. Med oddelkom in oddelkom neposredno pod njim lahko prehajamo, če in samo če je prvi pobarvan belo. Poišči najkrajšo pot od oddelka s smeškom do oddelka s srcem! Pot označi z zaporednimi naravnimi števili tako, da oddelek s smeškom označiš z, vsak naslednji sosednji oddelek (kocko) pa z številom, večjim za. Ã Ã Ã Ã

26 Logika & razvedrilna matematika Labirint na iemannovi ploskvi Imamo več listov, ki jih razlikujemo po zaporedni številki od leve proti desni. Vsak list ima obliko podkve, sredina pa je razrez. Vsi kvadratki enega lista so povezani, prehod med njimi pa nam prepreči odebeljena črta. Kako je s prehajanjem z nekega lista na drugega? To so prehodi po horizontali. ecimo, da smo se znašli na desnem zgornjem kvadratku četrtega lista. Oznaka sosednjega pravokotnika je - to pomeni, da lahko nadaljujemo na levem zgornjem kvadratku drugega lista. Tak prehod pa ni možen, če je med kvadratkom in sosednim pravokotnikom odebeljena črta. Poiskati moramo pot od črne do sive pike.

27 Pri barvnem labirintu so listi označeni z barvami. Logika & razvedrilna matematika

28 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na ploskvah Podan je labirint na pravokotniku. Moramo poiskati pot od temnejše do svetlejše pike. Prehod med sosednimi kvadratki je možen, če med njima ni odebeljene črte. Skica na levi pomeni, kako sta nasprotni stranici pravokotnika povezani (miselno ju moramo zlepiti).

29 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na projekcijah teles Telo je projicirano v ravnino. Na projekciji je podan labirint, kjer odebeljene črte preprečujejo prehod iz projekcije mejne ploskve na projekcijo sosedne mejne ploskve.

30 0 Logika & razvedrilna matematika oloči razpored črk oloči razpored črk. Pogoji so dani s tabelo. V spodnjo preglednico vpiši rešitev, v desno pa vse rešitve, kjer določen pogoj ni izpolnjen, drugi pa so. Če je premalo prostora za vpis v preglednico, nadaljuj vpis v isti vrstici......

31 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na mreži valja in stožca..

32 Logika & razvedrilna matematika.....

33 Nagradna logična naloga Logika & razvedrilna matematika Tri prijateljice (Mija, Pika, va) imajo konje (Tornado, King, Pongo), ki so različnih pasem (poni, arabec, rjavec) in so iz različnih krajev (Kranj, Ljubljana, Lendava). Za vsako določi ime, konja, pasmo konja in kraj bivanja.. vin konj je Pongo.. Tornado ni iz Kranja.. javec ni iz Ljubljane.. Poni ni iz Ljubljane.. King ni rjavec.. Pika ni doma iz Lendave.. javec ni iz Lendave.. Tornado ni arabec. ešitev nagradne uganke pošljite do.0.0 na naslov Logika d.o.o., Svetčeva pot, Kamnik, s pripisom»nagradna uganka«. Naslednji reševalci nagradne uganke iz. številke bodo prejeli poševno prizmo:.o.., ILISK ISTI, L.., PM, U.J. in.s., OŠ ŠMJ-SP, T.Ž., NOVO MSTO.

34 Logika & razvedrilna matematika Kalejdoskopi Običajni kalejdoskop je valjasta igrača, ki ima tri ogledala, vzporedna z osjo. Med ogledali so delci obarvanega stekla. Ko se svetloba odbija od ogledal, dobimo zanimive simetrične oblike (slika spodaj). Kalejdoskopi so zanimivi tudi z matematičnega stališča. Zrcaljenje je preslikava, ki točki priredi točko, ki leži na pravokotnici iz točke na ravnino zrcaljenja in je enako oddaljena od ravnine kot, le da je na nasprotni strani ravnine. Če imamo dve zrcali na razdalji d, ki sta vzporedni, in je os x pravokotna na zrcali, bo vtis, kot da imamo neskončno mnogo zrcal postavljenih v osi x. Če pa se ravnini zrcaljenja sekata, na primer po osi z, in je kot med njima π/n, bodo slike točke, ki je na simetrali ravnin, oglišča pravilnega n-kotnika. Če nadaljujemo zadnji primer tako, da dodamo zrcalno ravnino z=0 (xy-ravnino), bodo slike točke oglišča pravilne n-kotne prizme. V splošnem primeru, ko se ravnine zrcaljenja sekajo v eni točki, so vse slike neke izbrane točke med zrcali, ki je oddaljena od presečišča za d, na sferi z radiem d. V poštev pridejo le kot oblike π/k. Veljati mora /m+/n+/p>. ešitve te diofantske enačbe so:,, k;,,;,, ;,,. obili bomo oglišča poliedra prizmatične, tetraedrske, oktaedrske in ikozaedrske simetrije. V teh primerih ogledala izrežemo kot krožne izseke.

35 Logika & razvedrilna matematika Lahko pa so vse tri ravnine zrcaljenje vzporedne (na primer osi z). Prečni presek so trikotniki. V poštev pridejo koti kot prej, le veljati mora /m+/n+/p=. ešitve so:,, ;,, ;,,. Trikotniki parketirajo ravnino. Število slik je zdaj neskončno. Zrcaljenje teh trikotnikov je enako njihovemu vrtenju okoli stranic. Zgornji sliki prikazujeta odprt polieder in njegovo mrežo za tretji primer. Primer šestih zrcal, razporejenih v kvadrasti obliki (pri tem je kvader dimenzij x x ). Seveda pa moramo narediti še odprtino za opazovanje. Zglede za štiri zrcala, postavljena v obliki nepravilnega četverca, dobimo iz zgornjega kvadra:

36 Logika & razvedrilna matematika Seveda moramo tudi tokrat izrezati odprtino (slika spodaj). Zglede s petimi zrcali dobimo iz prizem s trikotno osnovo (sliki zgoraj). Navodila za izdelavo. Kovinsko samolepilno folijo kupimo na oddelkih za tapete v ustreznih trgovinah. Mreže prenesemo iz demonstracij (potrebujemo brezplačni Wolfram F-Player) v program za pripravo besedila. Ker folija ni ravna, jo čez noč damo pod težjo knjigo. Natisnemo mrežo, jo približno izrežemo in izrežemo ustrezen del folije. Odstranimo prvo zaščitno prevleko in nalepimo ostanek na mrežo, tako da so robovi mreže vidni. Nato natančno obrežemo robove in prepognemo mrežo (še prej po robovih potegnemo s praznim kemičnim svinčnikom). Odstranimo še drugi zaščitni sloj in zlepimo s selotejpom mrežo v polieder. Ker folija ni povsem ravna, pred dokončnim lepljenjem naredimo še strani poliedra iz kartona in jih nalepimo z lepilom na ustrezna mesta. Pri kalejdoskopih z odprtino mora le-ta biti dovolj velika, da lahko skozi njo potisnemo žarnico na baterijo. Na mesto papirnatih mrež lahko uporabimo tudi ploščice Polydron, vendar z njimi ni možno tvoriti majhnih kotov. Nekaj slik: kalejdoskopi iz folije, ploščic Polydron in kockast kalejdoskop pri Mathemi.

37 Logika & razvedrilna matematika eference: [] I. Hafner, "Kaleidoscope with One Horizontal and Two Vertical Mirrors" Wolfram emonstrations Project Published: May, 0 [] Izidor Hafner "Making Kaleidoscopes" Wolfram emonstrations Project Published: June, 0 [] Izidor Hafner "omponents and Nets of egular Polyhedra" Wolfram emonstrations Project Published: June, 0 [] I. Hafner, "Two Types of Kaleidoscopes" Wolfram emonstrations Project Poslano v objavo. [] W.W.. all, H.S.M. oxeter, Mathematical ecreation and ssays, over Pub., New York,

38 Logika & razvedrilna matematika vklidov algoritem in reševanje diofantske enačbe ax + by = c V tem sestavku bomo našteli spoznanja o reševanju diafantske enačbe ax + by = c z vklidovim algoritmom, za katerega smo izdelali demonstracijo v sistemu mathematica. a b načba: ax+by Ha, bl g Prikaži dva koraka pokaživeč k orak ov algoritma = + = + = + = + = + 0 = a b = a+b = a b = a+b c 0 pokaži rešitve Največji skupni delitelj: na rešitev x, y<, < Vse rešitve x, y< k, k< načba: ax+by 0 ešitev: x, y< k, k< načba: ax+by c ešitev: x, y< k 0, k< Poiskati moramo največji skupni delitelj števil a in b (a >b) to je (a, b), v našem zgledu (, ). Zapišemo = + ( je količnik pri deljenju z, pa je ostanek), = a - b. Zdaj enako naredimo z in, to je z b in ostankom (glej zgled). Ostanke sproti izrazimo z a in b. Ko na koncu dobimo ostanek 0, je predzadnji ostanek enak največjemu skupnemu delitelju števil a in b. Hkrati smo našli, da je le-ta = -a + b in smo tako našli eno rešitev diofantske enačbe x + y =. V posebnem primeru, ko je b delitelj števila a, je kar b = (a, b). ešujemo mbx + by = b, mx + y =. na rešitev te enačbe je (0, ). Vse rešitve pa so (k, - km), kjer je k poljubno celo število. Sicer pa velja: Izrek : Vzemimo, da sta a in b neničelni celi števili in da je g = (a, b). Potem ima enačba ax + by = g vedno rešitev (x, y) med celimi števili, ki jo dobimo z vklidovim algoritmom. Splošno rešitev (vse rešitve) dobimo s formulo (x+kb/g, y- ka/g), kjer je k poljubno celo število. Izrek : Homogena diofantska linearna enačba ax + by = 0 ima splošno rešitev (kb/g, -ka/g). Izrek : iofantska enačba ax + by = c nima rešitve, če c ni deljiv z g. Če pa je c = ng, potem je splošna rešitev te enačbe (nx+kb/g, ny- ka/g), kjer je (x, y) rešitev enačbe ax + by = g. okaz: a(nx + kb/g) + b(ny ka/g) = n(ax + by) + akb/g - bka/g = ng = c.

39 Logika & razvedrilna matematika Naloga: Primerjaj reševanje diofantske enačbe z vklidovim algoritmom in ulerjevo metodo. V prvem primeru rešujemo enačbo x +y =, v drugem pa x+y= a b Prikaži dva koraka pokaži več korakov algoritma c 0 pokaži rešitve načba: ax+by Ha, bl g = + = + = + = + = + = + 0 = a b = a+b = a b = a+b = a b Največji skupni delitelj: na rešitev x, y<, < Vse rešitve x, y< k +, k < načba: ax+by 0 ešitev: x, y< k, k< načba: ax+by c ešitev: x, y< k +0, k 0< Postopek Postopek a b c prikažikorake prikažirešitev eši enačbo x+ y. x+ y= x - y+ H H- yll z H- yl y+ H zl = y -z + H H- zll s H- zl z + H sl = z -s + H H- sll t H- sl s + H tl = s -t+ H H- tll u H- tl t+ H ul = t -u+ H -u -u L v u+ H vl = u - v ešitev: u= - v t= -+ v s = - v z = -+ v y= - v x= -+ v

40 0 Logika & razvedrilna matematika obimo enako rešitev, le parametra v in k sta nasprotna. Število korakov je enako. Pri izboljšani ulerjevi metodi dobimo: Postopek Postopek a b c prikažikorake prikažirešitev eši enačbo x+ y. x+ y= x - y+ H H y+ LL z H y+ L - y+ H zl = y z + H H- z - LL s H- z - L - z + H- sl = z - s - + H -s -s L t -s + H- tl = - s - t ešitev: s = - t z = -+ t y= -+ t x= - t ešitev je podana z drugačno parametrizacijo: Pri prvem postopku: x = - + v, y = v; pri drugem x = t, y = - +t. Zveza med parametroma je t = -v. Nalogi. eši diofantske enačbe a) x + y =, x + y = 0, x + y =, b) x + y =, x +y = 0, x + y =.

41 Logika & razvedrilna matematika ešitve: a b Prikažidvakoraka pokaživeč korak ov algoritma c pokažirešitve načba: ax+by Ha, bl g = + = + = + = + 0 = a b = a+b = a 0b Največji skupni delitelj: na rešitev x, y<, 0< Vse rešitve x, y< k +, k 0< načba: ax+by 0 ešitev: x, y< k, k< načba: ax+by c ešitev: x, y< k +, k 0< a b načba: ax+by Ha, bl g Prikažidvakoraka pokaživeč korak ov algoritma c pokažirešitve Največji skupni delitelj: na rešitev x, y< 0, < Vse rešitve x, y< k, k< načba: ax+by 0 ešitev: x, y< k, k< načba: ax+by c ešitev: načba nima rešitve. Sledi program v mathematici, ki generira in reši 00 diofantskih enačb ax +by = c, s slučajno izbranimi koeficienti.

42 Logika & razvedrilna matematika aa={}; o[a=andominteger[{,}]; b=andominteger[{,a-}]; c=andominteger[{0,}]; eq=a x+b y==c; res=educe[eq,{x,y},integers]; ",If[res===False,"protislovna ->"s"},{,}]]}] ;ppendto[aa,resitev],{i,,00}]; gr=grid[partition[aa,],frame->ll,lignment->left] x +y, x s, y s< x +y 0, x s, y s< x +y, x s+, y s < x +0y, protislovna enačba x +y, x s+, y s 0< x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +y, x s, y s< x +y, x s+0, y s < x +y, x s, y s< x +y, protislovna enačba x +y, x s, y s< 0x +y, protislovna enačba x +y, x s, y s< x +y, protislovna enačba 0x +y, protislovna enačba x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +y, x s, y s< x +y 0, x s, y s< x +y, protislovna enačba x +y, protislovna enačba x +y 0, x s, y s< 0x +y, protislovna enačba x +y, x s, y s< x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < 0x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +0y, x s+, y s < x +y, x s, y s< 0x +y, x s+, y s < x +y 0, x s, y s< x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +y 0, x s, y s< x +y, x s, y s< x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s 0< x +y 0, x s, y s< 0x +y, x s+0, y 0s < x +y, x s+, y s < x +y, x s+0, y s < x +y, x s+, y s < x +y 0, x s, y s< x +y, protislovna enačba x +y, x s+, y s 0< x +y, x s+, y s < 0x +y, protislovna enačba x +y, x s+, y s < x +y, x s, y s< x +y, protislovna enačba x +y, x s+, y s < x +y, protislovna enačba x +y, x s, y s< x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +y 0, x s, y s< x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +y, x s, y s< x +y, x s+, y s < x +y 0, x s, y s< x +y 0, x s, y s< x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +y, x s, y s< x +y, protislovna enačba x +y, x s+, y s 0< x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +y 0, x s, y s< x +y, x s+, y s < x +y, x s, y s< x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < 0x +y, x s+, y 0s < x +y, x s+, y s < x +y 0, x s, y s< 0x +y, protislovna enačba x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +y, protislovna enačba x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < x +y, x s+, y s < 0x +y, protislovna enačba x +y, x s+, y s < x +y, protislovna enačba x +y, x s+, y s < x +y, x s, y s< x +y, protislovna enačba x +y, x s+, y s < eferenca: J. Grasselli, Osnove teorije števil, Mladinska knjiga, Ljubljana, str. -.

43 Logika & razvedrilna matematika Uniformni poliedri Janeza Lesjaka Janez Lesjak je bil prvi slovenski izdelovalec uniformnih poliedrov. Na slikah je devet njegovih izdelkov. ojen je bil 0. marca v Novem mestu, diplomiral je iz fizike oktobra - teoretično diplomsko delo, kar ga je napotilo k računalnikom. Za poliedre se je zanimal že v študentskih letih, razstavljene pa je začel izdelovati leta, še predno je zvedel za Wennigerjevo knjigo *. Za poliedre, ki niso prirezani ("snub", zavrnjen), lahko vse konstruiramo samo s šestilom in ravnilom. Za prirezane poliedre pa je moral seveda vse izračunati z računalnikom, še posebej zato, ker so načrti v knjigi nenatančni in premajhni. Naredil je skoraj vse, koliko natančno se ne spominja, razen enega ali dveh prirezanih. Za razstavljeni velik prirezani polieder je porabil nekaj čez mesece, vmes pa je imel enotedensko prekinitev z orožnimi vajami. Še kar se programa tiče: napisan je bil v algolu, žal se ni ohranil. Imel je dve fazi, najprej izračun ogliščnega prereza z bisekcijo in nato rotacije okoli posameznih stranskih ploskev in izračun vseh prebodišč robov z drugimi stranskimi ploskvami. Vidnost delov robov in ploskvic je ugotavljal peš po slikah. Poliedri so razstavljeni v vitrini FMF, Jadranska, Ljubljana. * M. J. Wenninger, Polyhedron Models, ambridge University Press,.

44 Logika & razvedrilna matematika Neodvisnost pogojev obro definirana naloga je naloga, ki ima enolično rešitev, pogoji naloge pa so potrebni in zadostni za njeno rešitev. To pomeni, da noben pogoj ni odveč. V logiki bi temu rekli, da so pogoji zadostni in neodvisni. Zdaj pa se bomo ukvarjali z nalogami, ki imajo enolično rešitev in neodvisne pogoje. Potrebno bo pokazati, da so pogoji neodvisni. To pomeni, da ima naloga, ki sestoji iz negacije nekega pogoja, pri tem ostali pogoji ostanejo nespremenjeni, tudi rešitev. Poiskati moramo imena likov,,, ki so označeni z,,, če so izpolnjeni pogoji. Nato pa poiskati imena likov, kadar določen pogoj ni izpolnjen.. Lik ni bel.. Lik je nad. N.. li je lik petkotnik ali je lik kvadrat.. li je lik petkotnik ali je lik bel.. Lik je bel in lik je bel. N

45 Logika & razvedrilna matematika.. Lik je kvadrat. N. Lik je kvadrat,če in samoče je lik pod. N. li je lik bel ali je lik desno od... Lik je siv. N. Lik je bel,če in samoče je lik levo od. N. Lik je kvadrat in lik je nad. N. li je lik petkotnik ali je lik nad. N.. Lik je kvadrat. N. Lik je levo od.. li je lik kvadrat ali je lik bel.. Lik je petkotnik,če in samoče je lik bel.. Lik je siv ali je lik desno od.

46 Logika & razvedrilna matematika Vrtavka komplementarnih barv Krog razdelimo na enake krožne izseke in dva nasprotna obarvamo z rdečo barvo -G(,0,0), druga dva pa s komplementarno barvo - G(0,,). Pri hitrem vrtenju takšnega kroga dobimo bel krog. nako velja za vsak krog, ki je obarvan na isti način z neko barvo in njeno komplementarno barvo. Seveda bo to veljalo, če je krog dobro osvetljen, na primer s sončno svetlobo, in so tiskarske barve resnično prave. Sicer bo krog obarvan z eno barvo, ki se nekoliko razlikuje od bele. Zdaj vzamemo Mercatorjevo vrtavko isney Frozen in med oba krožna dela vstavimo krog, v katerem smo izrezali majhen + na sredini, da ga lahko nataknemo na držalo vrtavke. Vrtavka se bo lepo vrtela in poskrbela za lep fizikalen eksperiment.

47 Logika & razvedrilna matematika ešitve arvni sudoku.

48 Logika & razvedrilna matematika.

49 Logika & razvedrilna matematika Latinski kvadrati

50 Logika & razvedrilna matematika 0 Sudoku s črkami

51 Logika & razvedrilna matematika Futošiki µ= µ= += < += += < -= < -= := < -= -= -= < < -= < := < -= -= < < -= < += -= += += < += -= += += += µ= < < -= < < -= -= -= := < -= < := < -= -= += < += += += += -= < += += := µ= += += < -= -= -= := < < -= µ= -= -= += < += µ=

52 Logika & razvedrilna matematika deči kvadratki

53 Logika & razvedrilna matematika Lastnosti lika Trikotnik Majhen Velik oblika Trikotnik Moder fl Oranžen N velikost Velik Majhen Petkotnik N barva Moder Trikotnik fl Moder Petkotnik Trikotnik Trikotnik Velik Kvadrat fl Trikotnik N N oblika velikost Kvadrat Velik Velik fl Petkotnik Velik fl Kvadrat Kvadrat fl Velik N oblika velikost Petkotnik Velik Srednji Majhen Í Oranžen Kvadrat fi umen Oranžen fl Trikotnik N oblika velikost barva Trikotnik Srednji Oranžen azpored znakov

54 Logika & razvedrilna matematika Gobelini,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

55 Logika & razvedrilna matematika Križne vsote

56 Logika & razvedrilna matematika Križni produkti

57 Logika & razvedrilna matematika Labirint na kocki

58 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na enostavnih poliedrih

59 Logika & razvedrilna matematika Grupe Sličice na drugi sliki moramo zaporedoma označiti: {,,,,,,,,,,,,,,, 0, } (Prva sličica na desni ustreza. sličici na levi.) Linearne grupe: a) {,,,,,, }, {,,,,,, }} b) {,,,,,, }, {,,,,,, } Prostorska predstavljivost a) b)

60 0 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na robovih poliedra.,,, <,, < 0,,,,,, < 0 0,,, < 0 0,,,,,, <,,,, <

61 Logika & razvedrilna matematika. 0,,,,,, < 0 0 0,,,,, 0,, < 0,,,,, <, 0,,,,,, < 0 0 0,,,,, <,,,,, <

62 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na zemljevidu ,

63 Logika & razvedrilna matematika Večdelni labirinti na zemljevidu

64 Logika & razvedrilna matematika Labirint v kvadru

65 Logika & razvedrilna matematika Labirint na eimannovi ploskvi

66 Logika & razvedrilna matematika

67 Logika & razvedrilna matematika Labirint na ploskvah

68 Logika & razvedrilna matematika Labirint na projekcijah teles

69 Logika & razvedrilna matematika oloči razpored črk...

70 0 Logika & razvedrilna matematika.. Labirinti na mreži valja in stožca. 0 0

71 Logika & razvedrilna matematika

72 Logika & razvedrilna matematika Neodvisnost pogojev.....

73 Logika & razvedrilna matematika Odstranjene kockice 0 Kocki določi mrežo,,,,,. Izdaja: Založniško podjetje LOGIK d.o.o., Svetčeva pot, Kamnik. Poslovni račun pri NL: avčna številka: SI0. Podjetje je zavezanec za V po zakonu o V. Za izdajatelja: Izidor Hafner. -mail: logika@siol.net. Spletna stran: evija Logika & razvedrilna matematika je vpisana v register medijev pri Ministrstvu za kulturo pod številko. Strokovni pokrovitelj: Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko - oddelek za teoretično računalništvo. Glavni in odgovorni urednik: dr. Izidor Hafner ( Člana časopisnega sveta: prof. dr. Tomaž Pisanski in arjo Felda, prof. ecenzent: Vilko omajnko, prof. Sodelavci: mag. Urša emšar, dr. Gregor olinar, Monika Kavalir, dr. Meta Lah, oštjan Kuzman,Teja Oblak, Hiacinta Pintar, Maja Pohar, mag. Katka Šenk in dr. leš Vavpetič. Oblikovanje: na Hafner Jezikovni pregled: esana Za objavljene prispevke ne plačujemo honorarjev. 0 LOGIK d.o.o. ISSN 0-X LOGIK & ZVILN MTMTIK, letnik XXVI, št. od, 0/0 lektronska izdaja. ena revije: 0.

razvedrilna matematika

razvedrilna matematika razvedrilna matematika Triindvajseti letnik, 0-0 azpis za najlepšo poliedrsko jelko Srečno 0! Logika & razvedrilna matematika arvni sudoku V n n kvadratkov moraš vpisati začetna naravna števila od do n,

More information

Reševanje problemov in algoritmi

Reševanje problemov in algoritmi Reševanje problemov in algoritmi Vhod Algoritem Izhod Kaj bomo spoznali Zgodovina algoritmov. Primeri algoritmov. Algoritmi in programi. Kaj je algoritem? Algoritem je postopek, kako korak za korakom rešimo

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA VERONIKA MIHELAK PRAVILNI IKOZAEDER DIPLOMSKO DELO

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA VERONIKA MIHELAK PRAVILNI IKOZAEDER DIPLOMSKO DELO UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA VERONIKA MIHELAK PRAVILNI IKOZAEDER DIPLOMSKO DELO LJUBLJANA, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA DVOPREDMETNI UČITELJ VERONIKA MIHELAK MENTOR: izr. prof.

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA POLONA ŠENKINC REŠEVANJE LINEARNIH DIFERENCIALNIH ENAČB DRUGEGA REDA S POMOČJO POTENČNIH VRST DIPLOMSKO DELO

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA POLONA ŠENKINC REŠEVANJE LINEARNIH DIFERENCIALNIH ENAČB DRUGEGA REDA S POMOČJO POTENČNIH VRST DIPLOMSKO DELO UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA POLONA ŠENKINC REŠEVANJE LINEARNIH DIFERENCIALNIH ENAČB DRUGEGA REDA S POMOČJO POTENČNIH VRST DIPLOMSKO DELO LJUBLJANA, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA

More information

Problem umetnostne galerije

Problem umetnostne galerije Problem umetnostne galerije Marko Kandič 17. september 2006 Za začetek si oglejmo naslednji primer. Recimo, da imamo v galeriji polno vrednih slik in nočemo, da bi jih kdo ukradel. Seveda si želimo, da

More information

Multipla korelacija in regresija. Multipla regresija, multipla korelacija, statistično zaključevanje o multiplem R

Multipla korelacija in regresija. Multipla regresija, multipla korelacija, statistično zaključevanje o multiplem R Multipla koelacia in egesia Multipla egesia, multipla koelacia, statistično zaklučevane o multiplem Multipla egesia osnovni model in ačunane paametov Z multiplo egesio napoveduemo vednost kiteia (odvisne

More information

UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MATEMATIKO, NARAVOSLOVJE IN INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE. Verjetnostni algoritmi za testiranje praštevilskosti

UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MATEMATIKO, NARAVOSLOVJE IN INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE. Verjetnostni algoritmi za testiranje praštevilskosti UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MATEMATIKO, NARAVOSLOVJE IN INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE Zaključna naloga Verjetnostni algoritmi za testiranje praštevilskosti (Algorithms for testing primality) Ime in

More information

ROMBSKI POLIEDRI MATEMATIČNA DELAVNICA. Izidor Hafner Darjo Felda

ROMBSKI POLIEDRI MATEMATIČNA DELAVNICA. Izidor Hafner Darjo Felda ROMBSKI POLIEDRI MATEMATIČNA DELAVNICA Izidor Hafner Darjo Felda 1. Uvod Po navedbi iz [2] je Kepler delil telesa s skladnimi mejnimi ploskvami na pravilna (platonska) in polpravilna (rombska) telesa.

More information

Naloge iz LA T EXa : 3. del

Naloge iz LA T EXa : 3. del Naloge iz LA T EXa : 3. del 1. V besedilo vklju ite naslednjo tabelo skupaj z napisom Kontrolna naloga Dijak 1 2 Povpre je Janko 67 72 70.5 Metka 72 67 70.5 Povpre je 70.5 70.5 Tabela 1: Rezultati kontrolnih

More information

Linearna algebra. Bojan Orel. Univerza v Ljubljani

Linearna algebra. Bojan Orel. Univerza v Ljubljani Linearna algebra Bojan Orel 07 Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko CIP - Kataložni zapis o publikaciji Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana 5.64(075.8) OREL, Bojan Linearna

More information

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Predmet: Optimizacija 1 Course title: Optimization 1. Študijska smer Study field

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Predmet: Optimizacija 1 Course title: Optimization 1. Študijska smer Study field UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Predmet: Optimizacija 1 Course title: Optimization 1 Študijski program in stopnja Study programme and level Univerzitetni študijski program Matematika

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO DIPLOMSKO DELO MIHAELA REMIC

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO DIPLOMSKO DELO MIHAELA REMIC UNIVERZ V LJULJNI PEDGOŠK FKULTET FKULTET Z MTEMTIKO IN FIZIKO DIPLOMSKO DELO MIHEL REMI UNIVERZ V LJULJNI PEDGOŠK FKULTET FKULTET Z MTEMTIKO IN FIZIKO Študijski program: Matematika in fizika ROUTHOV

More information

UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MATEMATIKO, NARAVOSLOVJE IN INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE. Kvadratne forme nad končnimi obsegi

UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MATEMATIKO, NARAVOSLOVJE IN INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE. Kvadratne forme nad končnimi obsegi UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MATEMATIKO, NARAVOSLOVJE IN INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE Zaključna naloga Kvadratne forme nad končnimi obsegi (Quadratic Forms over Finite Fields) Ime in priimek: Borut

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MAJA OSTERMAN

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MAJA OSTERMAN UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MAJA OSTERMAN UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA Študijski program: Matematika in računalništvo Fibonaccijevo zaporedje in krožna konstanta

More information

Hipohamiltonovi grafi

Hipohamiltonovi grafi Hipohamiltonovi grafi Marko Čmrlec, Bor Grošelj Simić Mentor(ica): Vesna Iršič Matematično raziskovalno srečanje 1. avgust 016 1 Uvod V marsovskem klubu je želel predsednik prirediti večerjo za svoje člane.

More information

Ivan Pucelj: RIMSKE ŠTEVILKE IN RAČUNANJE Z NJIMI. List za mlade matematike, fizike, astronome in računalnikarje

Ivan Pucelj: RIMSKE ŠTEVILKE IN RAČUNANJE Z NJIMI. List za mlade matematike, fizike, astronome in računalnikarje List za mlade matematike, fizike, astronome in računalnikarje ISSN 0351-6652 Letnik 12 (1984/1985) Številka 3 Strani 110 119 Ivan Pucelj: RIMSKE ŠTEVILKE IN RAČUNANJE Z NJIMI Ključne besede: matematika.

More information

ZVEZDASTI MNOGOKOTNIKI

ZVEZDASTI MNOGOKOTNIKI UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA BLAŽKA RIOSA ZVEZDASTI MNOGOKOTNIKI DIPLOMSKO DELO Ljubljana, 2014 UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA DVOPREDMETNI UČITELJ BLAŽKA RIOSA Mentor: dr. Matija

More information

DIOFANTSKE ČETVERICE

DIOFANTSKE ČETVERICE Fakulteta za aravoslovje i matematiko Oddelek za matematiko i račualištvo Diplomsko delo DIOFANTSKE ČETVERICE Metor: Doc. dr. Daiel Eremita Kadidatka: Jožica Špec Maribor 009 II ZAHVALA Zahvaljujem se

More information

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Parcialne diferencialne enačbe Partial differential equations. Študijska smer Study field

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Parcialne diferencialne enačbe Partial differential equations. Študijska smer Study field Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Parcialne diferencialne enačbe Partial differential equations Študijski program in stopnja Study programme and level Magistrski

More information

Spletni sistem za vaje iz jezika SQL

Spletni sistem za vaje iz jezika SQL UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Matematika praktična matematika (VSŠ) Ines Frelih Spletni sistem za vaje iz jezika SQL Diplomska naloga Ljubljana, 2011 Zahvala Zahvalila bi se rada

More information

TOPLJENEC ASOCIIRA LE V VODNI FAZI

TOPLJENEC ASOCIIRA LE V VODNI FAZI TOPLJENEC ASOCIIRA LE V VODNI FAZI V primeru asociacij molekul topljenca v vodni ali organski fazi eksperimentalno določeni navidezni porazdelitveni koeficient (P n ) v odvisnosti od koncentracije ni konstanten.

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA SAŠO ZUPANEC MAX-PLUS ALGEBRA DIPLOMSKO DELO

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA SAŠO ZUPANEC MAX-PLUS ALGEBRA DIPLOMSKO DELO UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA SAŠO ZUPANEC MAX-PLUS ALGEBRA DIPLOMSKO DELO Ljubljana, 2013 UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA MATEMATIKO IN RAČUNALNIŠTVO SAŠO ZUPANEC Mentor:

More information

Iskanje najcenejše poti v grafih preko polkolobarjev

Iskanje najcenejše poti v grafih preko polkolobarjev Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Veronika Horvat Iskanje najcenejše poti v grafih preko polkolobarjev DIPLOMSKO DELO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE STOPNJE

More information

Državni izpitni center MATEMATIKA. Izpitna pola. Sobota, 3. junij 2017 / 120 minut

Državni izpitni center MATEMATIKA. Izpitna pola. Sobota, 3. junij 2017 / 120 minut Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *P171C10111* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK MATEMATIKA Izpitna pola Sobota, 3. junij 017 / 10 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno

More information

SVM = Support Vector Machine = Metoda podpornih vektorjev

SVM = Support Vector Machine = Metoda podpornih vektorjev Uvod 2/60 SVM = Support Vector Machine = Metoda podpornih vektorjev Vapnik in Lerner 1963 (generalized portrait) jedra: Aronszajn 1950; Aizerman 1964; Wahba 1990, Poggio in Girosi 1990 Boser, Guyon in

More information

UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MATEMATIKO, NARAVOSLOVJE IN INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE. O neeksaknotsti eksaktnega binomskega intervala zaupanja

UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MATEMATIKO, NARAVOSLOVJE IN INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE. O neeksaknotsti eksaktnega binomskega intervala zaupanja UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MATEMATIKO, NARAVOSLOVJE IN INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE Zaključna naloga (Final project paper) O neeksaknotsti eksaktnega binomskega intervala zaupanja (On the inexactness

More information

Baroklina nestabilnost

Baroklina nestabilnost Baroklina nestabilnost Navodila za projektno nalogo iz dinamične meteorologije 2012/2013 Januar 2013 Nedjeljka Zagar in Rahela Zabkar Naloga je zasnovana na dvoslojnem modelu baroklinega razvoja, napisana

More information

Iterativne metode podprostorov 2010/2011 Domače naloge

Iterativne metode podprostorov 2010/2011 Domače naloge Iterativne metode podprostorov 2010/2011 Domače naloge Naloge so razdeljene v 6 skupin. Za pozitivno oceno morate rešiti toliko nalog, da bo končna vsota za pozitivno oceno vsaj 8 točk oz. vsaj 10 točk

More information

AKSIOMATSKA KONSTRUKCIJA NARAVNIH

AKSIOMATSKA KONSTRUKCIJA NARAVNIH UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA Poučevanje: Predmetno poučevanje ŠPELA ZOBAVNIK AKSIOMATSKA KONSTRUKCIJA NARAVNIH ŠTEVIL MAGISTRSKO DELO LJUBLJANA, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA

More information

22. državno tekmovanje v znanju računalništva (1998) NALOGE ZA PRVO SKUPINO. Kaj izpiše naslednji program? Rešitev: str. 8

22. državno tekmovanje v znanju računalništva (1998) NALOGE ZA PRVO SKUPINO. Kaj izpiše naslednji program? Rešitev: str. 8 1998.1.1] 1 22. državno tekmovanje v znanju računalništva (1998) Naloge Rešitve I 1 2 3 4 1 2 3 4 II 1 2 3 4 1 2 3 4 III 1 2 3 4 1 2 3 4 1998.1.1 NALOGE ZA PRVO SKUPINO Kaj izpiše naslednji program? Rešitev:

More information

NALOGE ZA PRVO SKUPINO. Kaj izpiše naslednji program? R: 9 Odgovor primerno utemelji!

NALOGE ZA PRVO SKUPINO. Kaj izpiše naslednji program? R: 9 Odgovor primerno utemelji! 1998.1.1] 1 22. državno tekmovanje v znanju računalništva (1998) 1998.1.1 NALOGE ZA PRVO SKUPINO Kaj izpiše naslednji program? R: 9 Odgovor primerno utemelji! program Ego; const S: array [1..21] of string

More information

Izvedbe hitrega urejanja za CPE in GPE

Izvedbe hitrega urejanja za CPE in GPE Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Jernej Erker Izvedbe hitrega urejanja za CPE in GPE DIPLOMSKO DELO UNIVERZITETNI ŠTUDIJ RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Mentor: doc. dr. Tomaž

More information

ENAČBA STANJA VODE IN VODNE PARE

ENAČBA STANJA VODE IN VODNE PARE ENAČBA STANJA VODE IN VODNE PARE SEMINARSKA NALOGA PRI PREDMETU JEDRSKA TEHNIKA IN ENERGETIKA TAMARA STOJANOV MENTOR: IZRED. PROF. DR. IZTOK TISELJ NOVEMBER 2011 Enačba stanja idealni plin: pv = RT p tlak,

More information

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Predmet: Analiza 3 Course title: Analysis 3. Študijska smer Study field ECTS

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Predmet: Analiza 3 Course title: Analysis 3. Študijska smer Study field ECTS UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Predmet: Analiza 3 Course title: Analysis 3 Študijski program in stopnja Study programme and level Univerzitetni študijski program Matematika

More information

OFF-LINE NALOGA NAJKRAJŠI SKUPNI NADNIZ

OFF-LINE NALOGA NAJKRAJŠI SKUPNI NADNIZ 1 OFF-LINE NALOGA NAJKRAJŠI SKUPNI NADNIZ Opis problema. Danih je k vhodnih nizov, ki jih označimo s t 1,..., t k. Množico vseh znakov, ki se pojavijo v vsaj enem vhodnem nizu, imenujmo abeceda in jo označimo

More information

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2016/17) Diferencialne enačbe. Študijska smer Study field ECTS

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2016/17) Diferencialne enačbe. Študijska smer Study field ECTS Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2016/17) Diferencialne enačbe Differential equations Študijski program in stopnja Study programme and level Visokošolski strokovni

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO DIJANA MILINKOVIĆ

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO DIJANA MILINKOVIĆ UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO DIJANA MILINKOVIĆ UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA študijski program: matematika - fizika Elipsa skozi zgodovino DIPLOMSKO DELO Mentor:

More information

A L A BA M A L A W R E V IE W

A L A BA M A L A W R E V IE W A L A BA M A L A W R E V IE W Volume 52 Fall 2000 Number 1 B E F O R E D I S A B I L I T Y C I V I L R I G HT S : C I V I L W A R P E N S I O N S A N D TH E P O L I T I C S O F D I S A B I L I T Y I N

More information

2 Zaznavanje registrske tablice

2 Zaznavanje registrske tablice Razpoznavanje avtomobilskih registrskih tablic z uporabo nevronskih mrež Matej Kseneman doc. dr. Peter Planinšič, mag. Tomaž Romih, doc. dr. Dušan Gleich (mentorji) Univerza v Mariboru, Laboratorij za

More information

Matematika 1. Gabrijel Tomšič Bojan Orel Neža Mramor Kosta

Matematika 1. Gabrijel Tomšič Bojan Orel Neža Mramor Kosta Matematika 1 Gabrijel Tomšič Bojan Orel Neža Mramor Kosta 15. december 2010 Poglavje 3 Funkcije 3.1 Osnovni pojmi Preslikavam v množico R ali C običajno pravimo funkcije v prvem primeru realne, v drugem

More information

P a g e 5 1 of R e p o r t P B 4 / 0 9

P a g e 5 1 of R e p o r t P B 4 / 0 9 P a g e 5 1 of R e p o r t P B 4 / 0 9 J A R T a l s o c o n c l u d e d t h a t a l t h o u g h t h e i n t e n t o f N e l s o n s r e h a b i l i t a t i o n p l a n i s t o e n h a n c e c o n n e

More information

FRAKTALNA DIMENZIJA. Fakulteta za matematiko in fiziko Univerza v Ljubljani

FRAKTALNA DIMENZIJA. Fakulteta za matematiko in fiziko Univerza v Ljubljani FRAKTALNA DIMENZIJA VESNA IRŠIČ Fakulteta za matematiko in fiziko Univerza v Ljubljani PACS: 07.50.Hp, 01.65.+g V članku je predstavljen zgodovinski razvoj teorije fraktalov in natančen opis primerov,

More information

Topološki model za brezžična senzorska omrežja

Topološki model za brezžična senzorska omrežja UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Jan Terzer Topološki model za brezžična senzorska omrežja DIPLOMSKO DELO UNIVERZITETNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE STOPNJE RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKA

More information

Klemen Kregar, Mitja Lakner, Dušan Kogoj KEY WORDS

Klemen Kregar, Mitja Lakner, Dušan Kogoj KEY WORDS G 2014 V ROTACIJA Z ENOTSKIM KVATERNIONOM GEODETSKI VESTNIK letn. / Vol. 58 št. / No. 2 ROTATION WITH UNIT QUATERNION 58/2 Klemen Kregar, Mitja Lakner, Dušan Kogoj UDK: 512.626.824:528 Klasifikacija prispevka

More information

Hadamardove matrike in misija Mariner 9

Hadamardove matrike in misija Mariner 9 Hadamardove matrike in misija Mariner 9 Aleksandar Jurišić, 25. avgust, 2009 J. Hadamard (1865-1963) je bil eden izmed pomembnejših matematikov na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Njegova najpomembnejša

More information

Klemen Konič, 4. GB Tehniška gimnazija Tehniški Šolski Center Nova Gorica

Klemen Konič, 4. GB Tehniška gimnazija Tehniški Šolski Center Nova Gorica o Zaključna naloga»računalništvo«------------------------------------------ Oblikovanje in izdelava spletne strani Skripta za novice CMS sistemi ------------------------------------------ Klemen Konič,

More information

Uporaba preglednic za obdelavo podatkov

Uporaba preglednic za obdelavo podatkov Uporaba preglednic za obdelavo podatkov B. Golli, PeF Pedagoška fakulteta UL Ljubljana 2012 Kazalo 1 Uvod 1 2 Zgled iz kinematike 2 2.1 Izračun hitrosti................................... 2 2.2 Izračun

More information

Vsebina Od problema do načrta programa 1. del

Vsebina Od problema do načrta programa 1. del Vsebina Od problema do načrta programa 1. del Osnovne strategije iskanja rešitev problema Načini opisovanja rešitev problema Osnovni gradniki rešitve problema Primeri Napišite postopek za kuhanje kave

More information

Trije klasični problemi grške geometrije

Trije klasični problemi grške geometrije Trije klasični problemi grške geometrije Milan Hladnik Predavanja iz zgodovine matematike FMF, Univerza v Ljubljani 17. oktober 2012 Grčija v 5. stoletju pnš. Perzijci sredi 6. stoletja zasedli Malo Azijo,

More information

Linearne enačbe. Matrična algebra. Linearne enačbe. Linearne enačbe. Linearne enačbe. Linearne enačbe

Linearne enačbe. Matrična algebra. Linearne enačbe. Linearne enačbe. Linearne enačbe. Linearne enačbe Sistem linearnih enačb Matrična algebra Oseba X X X3 B A.A. 3 B.B. 7 C.C. Doc. dr. Anja Podlesek Oddelek za psihologijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani Študijski program prve stopnje Psihologija

More information

Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko. Oddelek za fiziko. Seminar - 3. letnik, I. stopnja. Kvantni računalniki. Avtor: Tomaž Čegovnik

Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko. Oddelek za fiziko. Seminar - 3. letnik, I. stopnja. Kvantni računalniki. Avtor: Tomaž Čegovnik Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Oddelek za fiziko Seminar - 3. letnik, I. stopnja Kvantni računalniki Avtor: Tomaž Čegovnik Mentor: prof. dr. Anton Ramšak Ljubljana, marec 01 Povzetek

More information

Cveto Trampuž PRIMERJAVA ANALIZE VEČRAZSEŽNIH TABEL Z RAZLIČNIMI MODELI REGRESIJSKE ANALIZE DIHOTOMNIH SPREMENLJIVK

Cveto Trampuž PRIMERJAVA ANALIZE VEČRAZSEŽNIH TABEL Z RAZLIČNIMI MODELI REGRESIJSKE ANALIZE DIHOTOMNIH SPREMENLJIVK Cveto Trampuž PRIMERJAVA ANALIZE VEČRAZSEŽNIH TABEL Z RAZLIČNIMI MODELI REGRESIJSKE ANALIZE DIHOTOMNIH SPREMENLJIVK POVZETEK. Namen tega dela je prikazati osnove razlik, ki lahko nastanejo pri interpretaciji

More information

Călugăreanu-White-Fullerjev teorem in topologija DNA

Călugăreanu-White-Fullerjev teorem in topologija DNA Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Oddelek za fiziko Călugăreanu-White-Fullerjev teorem in topologija DNA Seminar Jure Aplinc, dipl. fiz. (UN) Mentor: prof. dr. Rudolf Podgornik 26.

More information

UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MATEMATIKO, NARAVOSLOVJE IN INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE. Kromatično število in kromatični indeks grafa

UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MATEMATIKO, NARAVOSLOVJE IN INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE. Kromatično število in kromatični indeks grafa UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MATEMATIKO, NARAVOSLOVJE IN INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE Magistrsko delo Kromatično število in kromatični indeks grafa (The chromatic number and the chromatic index of

More information

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA NARAVOSLOVJE IN MATEMATIKO. Oddelek za matematiko in računalništvo DIPLOMSKO DELO.

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA NARAVOSLOVJE IN MATEMATIKO. Oddelek za matematiko in računalništvo DIPLOMSKO DELO. UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA NARAVOSLOVJE IN MATEMATIKO Oddelek za matematiko in računalništvo DIPLOMSKO DELO Sabina Skornšek Maribor, 2012 UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA NARAVOSLOVJE IN MATEMATIKO

More information

NIKJER-NIČELNI PRETOKI

NIKJER-NIČELNI PRETOKI UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA ALJA ŠUBIC NIKJER-NIČELNI PRETOKI DIPLOMSKO DELO LJUBLJANA, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA Dvopredmetni učitelj: matematika - računalništvo ALJA

More information

JERNEJ TONEJC. Fakulteta za matematiko in fiziko

JERNEJ TONEJC. Fakulteta za matematiko in fiziko . ARITMETIKA DVOJIŠKIH KONČNIH OBSEGOV JERNEJ TONEJC Fakulteta za matematiko in fiziko Math. Subj. Class. (2010): 11T{06, 22, 55, 71}, 12E{05, 20, 30}, 68R05 V članku predstavimo končne obsege in aritmetiko

More information

2. Pitagorejska matematika

2. Pitagorejska matematika 2. Pitagorejska matematika Zgodovinski okvir Konec drugega tisočletja pred našim štetjem so se ob vzhodnem Mediteranu zgodile velike politične spremembe. Moč Egipta in Babilonije je venela, pojavila so

More information

Študijska smer Study field. Samost. delo Individ. work Klinične vaje work. Vaje / Tutorial: Slovensko/Slovene

Študijska smer Study field. Samost. delo Individ. work Klinične vaje work. Vaje / Tutorial: Slovensko/Slovene UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Predmet: Matematika 2 Course title: Mathematics 2 Študijski program in stopnja Study programme and level Univerzitetni študijski program 1.stopnje Fizika First cycle

More information

Univerza na Primorskem. Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Zaznavanje gibov. Zaključna naloga

Univerza na Primorskem. Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Zaznavanje gibov. Zaključna naloga Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Boštjan Markežič Zaznavanje gibov Zaključna naloga Koper, september 2011 Mentor: doc. dr. Peter Rogelj Kazalo Slovarček

More information

Matej Mislej HOMOMORFIZMI RAVNINSKIH GRAFOV Z VELIKIM NOTRANJIM OBSEGOM

Matej Mislej HOMOMORFIZMI RAVNINSKIH GRAFOV Z VELIKIM NOTRANJIM OBSEGOM UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Matematika - uporabna smer (UNI) Matej Mislej HOMOMORFIZMI RAVNINSKIH GRAFOV Z VELIKIM NOTRANJIM OBSEGOM Diplomsko delo Ljubljana, 2006 Zahvala Zahvaljujem

More information

Distance reduction with the use of UDF and Mathematica. Redukcija dolžin z uporabo MS Excel ovih lastnih funkcij in programa Mathematica

Distance reduction with the use of UDF and Mathematica. Redukcija dolžin z uporabo MS Excel ovih lastnih funkcij in programa Mathematica RMZ Materials and Geoenvironment, Vol. 54, No. 2, pp. 265-286, 2007 265 Distance reduction with the use of UDF and Mathematica Redukcija dolžin z uporabo MS Excel ovih lastnih funkcij in programa Mathematica

More information

MATHEMA ZAVOD ZA POPULARIZACIJO MATEMATIKE PRAVILNIK. šolsko leto 2012/13 A B A C US. 16. International Math Challenge

MATHEMA ZAVOD ZA POPULARIZACIJO MATEMATIKE PRAVILNIK. šolsko leto 2012/13 A B A C US. 16. International Math Challenge ZAVOD ZA POPULARIZACIJO MATEMATIKE PRAVILNIK šolsko leto 2012/13 A B A C US 16. International Math Challenge 16. Mednarodni matematični izziv (30. 8. 2012) OSNOVNE INFORMACIJE ZGODOVINA TEKMOVANJA Projekt

More information

Eulerjevi in Hamiltonovi grafi

Eulerjevi in Hamiltonovi grafi Eulerjevi in Hamiltonovi grafi Bojan Možina 30. december 006 1 Eulerjevi grafi Štirje deli mesta Königsberg v Prusiji so bili povezani s sedmimi mostovi (glej levi del slike 1). Zdaj se Königsberg imenuje

More information

Attempt to prepare seasonal weather outlook for Slovenia

Attempt to prepare seasonal weather outlook for Slovenia Attempt to prepare seasonal weather outlook for Slovenia Main available sources (ECMWF, EUROSIP, IRI, CPC.NCEP.NOAA,..) Two parameters (T and RR anomally) Textual information ( Met Office like ) Issued

More information

56 1 Upogib z osno silo

56 1 Upogib z osno silo 56 1 Upogib z osno silo PREGLEDNICA 1.5 (nadaljevanje): Upogibnice in notranje sile za nekatere nosilce d) Upogibnica prostoležečega nosilca obteženega s silo F Pomik in zasuk v polju 1: w 1 = F b x (L

More information

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Diferencialne enačbe. Študijska smer Study field ECTS

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Diferencialne enačbe. Študijska smer Study field ECTS Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Diferencialne enačbe Differential equations Študijski program in stopnja Study programme and level Visokošolski strokovni

More information

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA NARAVOSLOVJE IN MATEMATIKO. Oddelek za matematiko in računalništvo DIPLOMSKO DELO. Gregor Ambrož

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA NARAVOSLOVJE IN MATEMATIKO. Oddelek za matematiko in računalništvo DIPLOMSKO DELO. Gregor Ambrož UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA NARAVOSLOVJE IN MATEMATIKO Oddelek za matematiko in računalništvo DIPLOMSKO DELO Gregor Ambrož Maribor, 2010 UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA NARAVOSLOVJE IN MATEMATIKO

More information

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Predmet: Analiza 1 Course title: Analysis 1. Študijska smer Study field. Samost. delo Individ.

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Predmet: Analiza 1 Course title: Analysis 1. Študijska smer Study field. Samost. delo Individ. UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Predmet: Analiza 1 Course title: Analysis 1 Študijski program in stopnja Study programme and level Univerzitetni študijski program Finančna matematika First cycle

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO ODDELEK ZA MATEMATIKO

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO ODDELEK ZA MATEMATIKO UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO ODDELEK ZA MATEMATIKO Rok Erman BARVANJA RAVNINSKIH IN SORODNIH DRUŽIN GRAFOV Doktorska disertacija MENTOR: prof. dr. Riste Škrekovski Ljubljana,

More information

Excel. Matjaž Željko

Excel. Matjaž Željko Excel Matjaž Željko Elektronska preglednica Excel Excel je zmogljiv kalkulator. Omogoča izdelavo grafikonov statistično analizo podatkov lepo oblikovanje poročila za natis Podatke predstavljamo tabelarično,

More information

23. državno tekmovanje v znanju računalništva (1999) NALOGE ZA PRVO SKUPINO

23. državno tekmovanje v znanju računalništva (1999) NALOGE ZA PRVO SKUPINO 1999.1.1 4] Leto 1999, naloge za prvo skupino 1 23. državno tekmovanje v znanju računalništva (1999) 1999.1.1 NALOGE ZA PRVO SKUPINO Podjetje Import Eskort te je najelo za svetovalca za rešitev Rešitev:

More information

POLDIREKTNI PRODUKT GRUP

POLDIREKTNI PRODUKT GRUP UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA LUCIJA ŽNIDARIČ POLDIREKTNI PRODUKT GRUP DIPLOMSKO DELO LJUBLJANA 2014 UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA Univerzitetni študijski program 1. stopnje: Dvopredmetni

More information

2002.X.1 Mobilni milijonar

2002.X.1 Mobilni milijonar 2002.X.1 2] 1 Dodatne naloge Včasih se ob pripravljanju nalog za tekmovanje nabere več nalog, kot jih tisto leto potrebujemo. Nekaj nalog torej ostane neuporabljenih, kar pa še ne pomeni, da so slabe ali

More information

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Predmet: Algebra 1 Course title: Algebra 1. Študijska smer Study field ECTS

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Predmet: Algebra 1 Course title: Algebra 1. Študijska smer Study field ECTS UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Predmet: Algebra 1 Course title: Algebra 1 Študijski program in stopnja Study programme and level Univerzitetni študijski program Matematika

More information

CATAVASII LA NAȘTEREA DOMNULUI DUMNEZEU ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU, IISUS HRISTOS. CÂNTAREA I-A. Ήχος Πα. to os se e e na aș te e e slă ă ă vi i i i i

CATAVASII LA NAȘTEREA DOMNULUI DUMNEZEU ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU, IISUS HRISTOS. CÂNTAREA I-A. Ήχος Πα. to os se e e na aș te e e slă ă ă vi i i i i CATAVASII LA NAȘTEREA DOMNULUI DUMNEZEU ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU, IISUS HRISTOS. CÂNTAREA I-A Ήχος α H ris to os s n ș t slă ă ă vi i i i i ți'l Hris to o os di in c ru u uri, în tâm pi i n ți i'l Hris

More information

Topološka obdelava slik

Topološka obdelava slik Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Fakulteta za matematiko in fiziko Matjaž Cerar Topološka obdelava slik DIPLOMSKO DELO UNIVERZITETNI INTERDISCIPLINARNI ŠTUDIJ RAČUNALNIŠTVA

More information

Stiskanje slik z algoritmi po vzorih iz narave

Stiskanje slik z algoritmi po vzorih iz narave Stiskanje slik z algoritmi po vzorih iz narave Gregor Jurgec Univerza v Mariboru Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Smetanova 17, Maribor gregor.jurgec@gmail.com Iztok Fister Univerza

More information

NALOGE ZA PRVO SKUPINO

NALOGE ZA PRVO SKUPINO 1999.1.1 3] 1 23. državno tekmovanje v znanju računalništva (1999) 1999.1.1 NALOGE ZA PRVO SKUPINO Podjetje Import Eskort te je najelo za svetovalca za rešitev R: 11 njihovega problema letnice 2000. V

More information

arxiv: v1 [cs.dm] 21 Dec 2016

arxiv: v1 [cs.dm] 21 Dec 2016 UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MATEMATIKO, NARAVOSLOVJE IN INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE arxiv:1612.07113v1 [cs.dm] 21 Dec 2016 Zaključna naloga (Final project paper) Odčitljivost digrafov in dvodelnih

More information

Ana Mlinar Fulereni. Delo diplomskega seminarja. Mentor: izred. prof. dr. Riste Škrekovski

Ana Mlinar Fulereni. Delo diplomskega seminarja. Mentor: izred. prof. dr. Riste Škrekovski UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Matematika 1. stopnja Ana Mlinar Fulereni Delo diplomskega seminarja Mentor: izred. prof. dr. Riste Škrekovski Ljubljana, 2011 Kazalo 1. Uvod 4 2.

More information

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Študijska smer Study field ECTS

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Študijska smer Study field ECTS Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Teorija števil Number theory Študijski program in stopnja Study programme and level Magistrski študijski program Matematika

More information

TEORIJA GRAFOV IN LOGISTIKA

TEORIJA GRAFOV IN LOGISTIKA TEORIJA GRAFOV IN LOGISTIKA Maja Fošner in Tomaž Kramberger Univerza v Mariboru Fakulteta za logistiko Mariborska cesta 2 3000 Celje Slovenija maja.fosner@uni-mb.si tomaz.kramberger@uni-mb.si Povzetek

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA. Program: matematika računalništvo FILOTAKSA DIPLOMSKO DELO

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA. Program: matematika računalništvo FILOTAKSA DIPLOMSKO DELO UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA AKULTETA Program: matematika računalništvo ILOTAKSA DIPLOMSKO DELO Mentor: izr. prof. dr. MARKO RAZPET Kandidatka: MOJCA LESKOVEC Ljubljana, junij 2005 POVZETEK: V tem diplomskem

More information

ENERGY AND MASS SPECTROSCOPY OF IONS AND NEUTRALS IN COLD PLASMA

ENERGY AND MASS SPECTROSCOPY OF IONS AND NEUTRALS IN COLD PLASMA UDK621.3:(53+54+621 +66), ISSN0352-9045 Informaclje MIDEM 3~(~UU8)4, Ljubljana ENERGY AND MASS SPECTROSCOPY OF IONS AND NEUTRALS IN COLD PLASMA Marijan Macek 1,2* Miha Cekada 2 1 University of Ljubljana,

More information

Grafi, igre in še kaj

Grafi, igre in še kaj Grafi, igre in še kaj Martin Milanič martin.milanic@upr.si Inštitut Andrej Marušič Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerza na Primorskem, Koper Matematika je kul 2016,

More information

OA07 ANNEX 4: SCOPE OF ACCREDITATION IN CALIBRATION

OA07 ANNEX 4: SCOPE OF ACCREDITATION IN CALIBRATION OA07 ANNEX 4: SCOPE OF ACCREDITATION IN CALIBRATION Table of contents 1 TECHNICAL FIELDS... 2 2 PRESENTING THE SCOPE OF A CALIBRATION LABOORATORY... 2 3 CONSIDERING CHANGES TO SCOPES... 6 4 CHANGES WITH

More information

Solutions. Name and surname: Instructions

Solutions. Name and surname: Instructions Uiversity of Ljubljaa, Faculty of Ecoomics Quatitative fiace ad actuarial sciece Probability ad statistics Writte examiatio September 4 th, 217 Name ad surame: Istructios Read the problems carefull before

More information

Računalniška izdelava ocenjevalne razdelitve na mednarodnih razstavah mačk

Računalniška izdelava ocenjevalne razdelitve na mednarodnih razstavah mačk UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Dean Lamper Računalniška izdelava ocenjevalne razdelitve na mednarodnih razstavah mačk DIPLOMSKO DELO UNIVERZITETNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE

More information

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Numerical linear algebra. Študijska smer Study field. Samost. delo Individ. work Klinične vaje work

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Numerical linear algebra. Študijska smer Study field. Samost. delo Individ. work Klinične vaje work Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Numerična linearna algebra Numerical linear algebra Študijski program in stopnja Study programme and level Univerzitetni študijski program Matematika

More information

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA NARAVOSLOVJE IN MATEMATIKO. Oddelek za matematiko in računalništvo MAGISTRSKA NALOGA. Tina Lešnik

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA NARAVOSLOVJE IN MATEMATIKO. Oddelek za matematiko in računalništvo MAGISTRSKA NALOGA. Tina Lešnik UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA NARAVOSLOVJE IN MATEMATIKO Oddelek za matematiko in računalništvo MAGISTRSKA NALOGA Tina Lešnik Maribor, 2014 UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA NARAVOSLOVJE IN MATEMATIKO

More information

Pohitritev izvajanja evolucijskih algoritmov z večprocesorskimi in multiračunalniškimi sistemi

Pohitritev izvajanja evolucijskih algoritmov z večprocesorskimi in multiračunalniškimi sistemi Elektrotehniški vestnik 69(3-4): 227 233, 2002 Electrotechnical Review, Ljubljana, Slovenija Pohitritev izvajanja evolucijskih algoritmov z večprocesorskimi in multiračunalniškimi sistemi Simon Vavpotič,

More information

Katja Tuma Generiranje in reševanje sudokuja

Katja Tuma Generiranje in reševanje sudokuja Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Katja Tuma Generiranje in reševanje sudokuja DIPLOMSKO DELO UNIVERZITETNI BOLONJSKI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE STOPNJE RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE

More information

Zgoščevanje podatkov

Zgoščevanje podatkov Zgoščevanje podatkov Pojem zgoščevanje podatkov vključuje tehnike kodiranja, ki omogočajo skrajšan zapis neke datoteke. Poznan program za zgoščevanje datotek je WinZip. Podatke je smiselno zgostiti v primeru

More information

Izvajanje geometrijskih konstrukcij v osnovni šoli

Izvajanje geometrijskih konstrukcij v osnovni šoli UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA Študijski program: Matematika in računalništvo Izvajanje geometrijskih konstrukcij v osnovni šoli DIPLOMSKO DELO Mentor: dr. Zlatan Magajna Kandidatka: Nina Gros

More information

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS. Študijska smer Study field. Samost. delo Individ. work Klinične vaje work

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS. Študijska smer Study field. Samost. delo Individ. work Klinične vaje work Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Statistika Statistics Študijski program in stopnja Study programme and level Univerzitetni študijski program Matematika First cycle academic

More information

UNIVERZA V NOVI GORICI POSLOVNO-TEHNIŠKA FAKULTETA REŠEVANJE OPTIMIZACIJSKIH PROBLEMOV S PROGRAMSKIM PAKETOM SCICOSLAB DIPLOMSKO DELO.

UNIVERZA V NOVI GORICI POSLOVNO-TEHNIŠKA FAKULTETA REŠEVANJE OPTIMIZACIJSKIH PROBLEMOV S PROGRAMSKIM PAKETOM SCICOSLAB DIPLOMSKO DELO. UNIVERZA V NOVI GORICI POSLOVNO-TEHNIŠKA FAKULTETA REŠEVANJE OPTIMIZACIJSKIH PROBLEMOV S PROGRAMSKIM PAKETOM SCICOSLAB DIPLOMSKO DELO Jana Miklavič Mentor: prof. dr. Juš Kocijan Nova Gorica, 2012 NASLOV

More information

Neli Blagus. Iterativni funkcijski sistemi in konstrukcija fraktalov

Neli Blagus. Iterativni funkcijski sistemi in konstrukcija fraktalov UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Neli Blagus Iterativni funkcijski sistemi in konstrukcija fraktalov DIPLOMSKO DELO NA INTERDISCIPLINARNEM UNIVERZITETNEM ŠTUDIJU Mentorica:

More information

T h e C S E T I P r o j e c t

T h e C S E T I P r o j e c t T h e P r o j e c t T H E P R O J E C T T A B L E O F C O N T E N T S A r t i c l e P a g e C o m p r e h e n s i v e A s s es s m e n t o f t h e U F O / E T I P h e n o m e n o n M a y 1 9 9 1 1 E T

More information

OPTIMIZACIJA Z ROJEM DELCEV

OPTIMIZACIJA Z ROJEM DELCEV UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Smer: organizacijska informatika OPTIMIZACIJA Z ROJEM DELCEV Mentor: doc. dr. Igor Bernik Kandidat: Matjaž Lipovšek Kranj, december 2005 Izjava: "Študent

More information