Vplyv makroekonomických šokov na vývoj menového kurzu a outputu vo vybraných krajinách SVE (v modeli SVAR)

Size: px
Start display at page:

Download "Vplyv makroekonomických šokov na vývoj menového kurzu a outputu vo vybraných krajinách SVE (v modeli SVAR)"

Transcription

1 Ekonomický časopis, 56, 8, č. 8, s Vplyv makroekonomických šokov na vývoj menového kurzu a outputu vo vybraných krajinách SVE (v modeli SVAR) Rajmund MIRDALA* Exchange Rate and Output Vulnerability to Macroeconomic Shocks in Selected CEECs (SVAR Approach) Abstract After the entry to the European monetary union new European Union member countries loose ability to perform sovereign monetary policy. It is usually mentioned that after the adoption the euro these countries will not be able to control the potential inflation pressures under the common monetary policy performed by the European central bank. Another key aspect of the euro adoption is the loss of the ability to manage the exchange rate that is considered to be a very useful absorber of the structural shocks that affect the national economy. At the same time the ability of the exchange rate to absorb or stimulate the potential effects of the exogenous structural shocks to the domestic output development could be different among the new European Union member countries. In the paper we analyze the impact of the main structural macroeconomic (nominal, demand and supply) shocks to the exchange rates (NEER, REER) and output (real GDP) development in the Visegrad countries in the period using the structural vector autoregression (SVAR) model. Keywords: exchange rates, economic shocks, structural vector autoregression, variance decomposition, impulse-response function JEL Classification: C3, F31, F33 Úvod Formovanie kurzovej politiky v podmienkach krajín Vyšehradskej štvorky (V 4) možno považovať za jeden z kľúčových atribútov súvisiacich so základnými hospodárskopolitickými rozhodnutiami po začatí transformačného procesu v roku * Rajmund MIRDALA, Technická univerzita v Košiciach, Ekonomická fakulta, Katedra ekonomických teórií, Němcovej 3, 4 1 Košice; rajmund.mirdala@tuke.sk

2 Napriek špecifickým črtám tohto procesu možno v tranzitívnych ekonomikách (osobitne v krajinách strednej Európy) spomenúť viaceré podobné prvky, ako napríklad podobnosť východiskovej pozície po roku 1989, podobný vývoj základných makroekonomických proporcií v priebehu prvého desaťročia transformačného procesu a rovnaký cieľ, ktorým bol vstup do EÚ a následné prijatie eura. Vstupom do EÚ sa otázka formovania základného menového a kurzového rámca dostala v podmienkach tranzitívnych ekonomík do stredobodu hospodárskopolitického rozhodovania. Krajiny V 4 v súčasnosti realizujú vlastnú menovú politiku (jej nezávislosť je však prinajmenšom sporná). Vzhľadom na vysoký stupeň zahraničnoobchodnej a medzinárodnej finančnej otvorenosti týchto ekonomík možno schopnosť ich národných centrálnych bánk aktívne ovplyvňovať vývoj menového kurzu považovať za značne obmedzenú. Otázka vstupu kandidátskych krajín do Európskej menovej únie (EMÚ) je úzko prepojená s budúcim formovaním základného rámca na udržanie makroekonomickej stability. V podmienkach vysokej mobility kapitálu a výrazne obmedzených podmienok na realizáciu nezávislej úrokovej politiky sa preto rozhodnutie o prijatí eura spája aj so zvažovaním potenciálnych dôsledkov vzdania sa flexibilného menového kurzu ako stabilizačného nástroja (napr. pri absorpcii šokov). Flexibilný menový kurz pritom vystupuje ako dôležitý medzičlánok v rámci mechanizmu pôsobenia určitého exogénneho makroekonomického šoku na národné hospodárstvo, prípadne pri prekonávaní dôsledkov vplyvu tohto štruktúrneho šoku. V príspevku sa zameriame na analýzu pôsobenia základných exogénnych štruktúrnych makroekonomických šokov na vývoj menových kurzov a outputu krajín V 4 v priebehu rokov prostredníctvom aplikácie modelu štruktúrnej vektorovej autoregresie (SVAR Structural Vector Autoregression). Cieľom tejto analýzy je zistiť, do akej miery boli menové kurzy krajín V 4 schopné v rámci sledovaného obdobia tlmiť, prípadne zintenzívňovať prenos vplyvov exogénnych štruktúrnych šokov na vývoj reálneho outputu týchto krajín Flexibilné menové kurzy a ekonomické šoky Flexibilné menové kurzy môžu spôsobiť výrazné zmeny v medzinárodných relatívnych cenách aj pri len pomaly sa meniacich domácich cenách. Takáto situácia vedie k tomu, že flexibilné menové kurzy sa stávajú potenciálne vhodným katalyzátorom reálnych šokov [6]. Tie si v podmienkach nepružných domácich cien 1 Prezentovaná analýza nemá byť príspevkom k diskusii o vhodnosti vstupu predmetných ekonomík do EMÚ. Prioritou autora je prezentovať schopnosť menových kurzov krajín V 4 absorbovať, resp. akcelerovať pôsobenie exogénnych štruktúrnych šokov na domáci makroekonomický vývoj.

3 747 obvykle vyžadujú úpravy v relatívnych cenách s cieľom zabrániť poklesu reálneho outputu, prípadne prehriatiu ekonomiky. Napríklad náhly pokles domáceho dopytu môže v podmienkach flexibilných menových kurzov viesť k znehodnoteniu domácej meny a tým zvýšiť zahraničný dopyt (vývoz tovarov) [1]. Na druhej strane úprava menového kurzu ako reakcia na menové či finančné šoky vedie k nečakaným zmenám v relatívnych cenách. Napríklad negatívny finančný šok, dôsledkom ktorého je tlak na rast domácich úrokových sadzieb, môže pôsobiť na zhodnotenie menového kurzu domácej meny, čím sa negatívny dopad šoku na celkový output ešte zvýrazní [7]. Naproti tomu, v podmienkach pevných kurzov by mohol byť takýto šok neutralizovaný prostredníctvom zvýšenia likvidity (plynúcej z prebytkov v rámci platobnej bilancie v podmienkach mobility kapitálu) na domácom peňažnom trhu [8]. Súčasne pripomíname, že k takýmto asymetrickým šokom na finančných trhoch by nedošlo v podmienkach menovej únie. Schopnosť menového kurzu absorbovať asymetrické šoky je významne ovplyvnená jeho schopnosťou pružne upravovať medzinárodné relatívne ceny prostredníctvom vplyvu na dovozné ceny [1]. Využitie flexibility menových kurzov pri absorpcii exogénnych šokov je významne ovplyvnené typmi šokov, ktorým je ekonomika vystavená. Vychádzajúc z Mundellovho-Flemingovho modelu otvorenej ekonomiky možno identifikovať tri základné typy ekonomických šokov: peňažný (nominálny) (LM) šok, dopytový (IS) šok 3 a ponukový (AS) šok. 4 Tieto štruktúrne šoky možno identifikovať prostredníctvom uplatnenia klasických postulátov dlhodobej neutrality [13]. Na základe týchto predpokladov má relatívny IS šok trvalý efekt na reálny menový kurz, avšak vo vzťahu k outputu je v dlhodobom horizonte neutrálny. Relatívny nominálny šok je v dlhodobom horizonte neutrálny vo vzťahu k reálnemu menovému kurzu a outputu. Šoky IS a LM majú spoločné označenie ako neutrálne šoky. Relatívny AS šok má trvalý efekt na output.. Teoretický rámec Skúmanie vplyvu exogénnych ekonomických šokov na vývoj menových kurzov a outputu je v mnohých empirických prácach založené na aplikácii modelu SVAR s dvoma rovnicami, ktorý bol prvýkrát predstavený v práci autorov Peňažný šok, označovaný aj ako menový či nominálny šok, zahŕňa napríklad zmeny relatívnej ponuky peňazí a preferencie likvidity, rýchlosti obehu peňazí, rizikovej prémie, ďalej pôsobenie finančnej liberalizácie, špekulatívnych menových útokov a pod. 3 Dopytový šok môže byť spôsobený napríklad nečakanými zmenami na strane exportu, vládnych výdavkov a pod. 4 Ponukový šok môže byť spôsobený napríklad zmenami produktivity, šokmi na trhu práce, nečakanými zmenami cien vstupov a pod.

4 748 Blanchard a Quah [5]. Ich ekonometrický model skúmal pôsobenie dopytového a ponukového šoku na vývoj nezamestnanosti a outputu (ako endogénnych zložiek modelu), prostredníctvom systematického izolovania špecifických výkyvov vo vývoji týchto kategórií stanovením dlhodobých ohraničení (reštrikcií) do vzťahu medzi ekonomickými šokmi a ekonomickými kategóriami. 5 Autori Bayoumi a Eichengreen [3] následne aplikovali model SVAR s dvoma rovnicami pri analýze pôsobenia dopytového a ponukového šoku na vývoj cenovej hladiny a outputu, zatiaľ čo autori Clarida a Gali [7] aplikovali tento model pri analýze pôsobenia dopytového a ponukového šoku na vývoj reálneho menového kurzu a outputu. Základným výstupom práce Bayoumiho a Eichengreena [3] je model, ktorý zahŕňa vektor premenných (X t ) a rovnaký počet exogénnych šokov ε t. Vektor X t predstavuje stacionárny proces, ktorý je daný nasledujúcim vzťahom: t t 1 t-1 t- i t-i i εt i= i= i X = Aε + Aε + Aε +... = Aε = AL (1) kde A i je polynomiálnou variančno-kovariančnou maticou, ktorá predstavuje funkciu odozvy na šok (IRF Impulse-Response Function) šokov vplývajúcich na vývoj jednotlivých premenných vektora X t a L predstavuje operátor oneskorenia. Za premenné vektora X t autori stanovili zmenu vo veľkosti outputu ( y t ) a cenovej hladiny ( p t ) v rámci zvoleného obdobia. Keďže ide o dvojzložkový model, autori uvažovali pôsobenie dvoch typov exogénnych šokov ε t na vývoj premenných vektora X t, konkrétne dopytových šokov (ε d ) a ponukových šokov (ε s ). Model tak nadobúda nasledujúcu podobu: y Δ t a11i a1i ε dt p = Δ a a ε st t i= 1i i () Základný rámec modelu predpokladá, že zatiaľ čo ponukové šoky majú permanentný vplyv na vývoj outputu, dopytové šoky ho ovplyvňujú len dočasne (krátkodobo). Obidva typy šokov majú súčasne permanentný vplyv na vývoj cenovej hladiny. Z uvedeného vyplýva, že kumulatívny efekt dopytových šokov na zmenu outputu (Δy t ) musí byť rovný nule. Týmto spôsobom zavádzame do modelu dlhodobé ohraničenie vo forme: a11 i = (3) i= 5 Dekompozíciou šokov s dočasnými a trvalými dôsledkami na vývoj skúmaných premenných prostredníctvom modelu SVAR sa tak stráca potreba izolovania jednotlivých šokov z individuálnych rovníc reprezentujúcich vývoj sledovaných ekonomických premenných.

5 749 čo nám umožňuje rozlíšiť pôsobenie obidvoch typov šokov na endogénne zložky modelu. Model definovaný vzťahmi (1.) a (1.3) možno odhadnúť prostredníctvom metódy VAR (Value at Risk). Regresiou každej zložky vektora X t na oneskorených hodnotách všetkých zložiek X možno dostať koeficienty IRF. Odhadované koeficienty budú reprezentované maticou B, pričom vzťah (1) následne nadobúda podobu: n i t = 1 t-1 + t n t-n + t = i t + t = ( ) t + t i= 1 X Bx Bx Bx e BLX e B L X e = -1 ( I - B( L) ) et ( ( ) ( )...) = I + B L + B L + e = e + De + D e + D e + t 1 t-1 t- 3 t-3 t... (5) kde e t predstavuje rezíduá získané z rovníc vektorovej autoregresie. V tomto prípade bude e t predstavovať rezíduá pochádzajúce z regresie oneskorených hodnôt Δy t a Δp t na ich súčasných hodnotách (rezíduá možno označiť e yt a e pt ). Ak chceme transformovať rovnicu (5) na model definovaný rovnicami () a (3), rezíduá e t, získané z modelu VAR, je potrebné transformovať na dopytové a ponukové šoky ε t. Ak stanovíme, že e t = Cε t, potom je zrejmé, že na definovanie štyroch koeficientov matice C je potrebné stanoviť celkovo štyri ohraničenia. Dve zo štyroch týchto ohraničení získame normalizáciou, ktorá definuje varianciu šokov ε dt a ε st ako rovnú jednej. Tretie ohraničenie získame z predpokladu, že dopytové a ponukové šoky sú ortogonálne. 6 Posledné ohraničenie, ktorá následne umožní zostrojiť maticu C, získame stanovením predpokladu, že dopytové šoky majú len dočasný efekt na output (tento predpoklad zavádza rovnica (3)). V podmienkach modelu VAR to znamená, že d d c c. 11i 1i 11 1 i d1 i d = = i c1 c.. (6) Zavedenie spomínaných ohraničení nám umožňuje zostaviť maticu C a tým aj identifikovať dopytové a ponukové šoky. Vzhľadom na cieľ príspevku upravíme tento model tak, že za premenné vektora X t budeme považovať zmenu (prvú diferenciu) reálneho menového kurzu ( er r ), nominálneho menového kurzu ( er n ) a celkového outputu ( y n ). V rámci nášho trojzložkového modelu budeme uvažovať pôsobenie troch typov exogénnych 6 To znamená, že štruktúrne šoky by nemali byť vzájomne korelované. V prípade existencie korelácie medzi šokmi by bolo potrebné zohľadňovať aj vzájomné vzťahy medzi nimi.

6 75 šokov ε t na vývoj premenných vektora X t, konkrétne nominálnych šokov (ε m ), dopytových šokov (ε d ) a ponukových šokov (ε s ). Model tak nadobúda nasledujúcu podobu: Δerrt a11i a1i a13i ε mt Δ er nt = a1 i ai a 3i ε dt i= Δ y rt a31 i a3i a 33i ε st (4) Identifikáciu jednotlivých štruktúrnych šokov pôsobiacich na premenné vektora uskutočníme prostredníctvom stanovenia nasledujúcich dlhodobých ohraničení, vychádzajúc pritom zo základných makroekonomických súvislostí: LM šok ε mt nemá dlhodobý vplyv na vývoj reálneho menového kurzu, LM šok ε mt nemá dlhodobý vplyv na vývoj celkového outputu, IS šok ε dt nemá dlhodobý vplyv na vývoj celkového outputu, teda a =, a =, a = (5) 11i 31i 3i i= i= i= Takto upravený model následne odhadneme prostredníctvom metódy SVAR. 3. Údaje a metodologický postup V rámci analýzy pôsobenia vybraných exogénnych ekonomických šokov na menové kurzy a celkový output sme použili štvrťročné údaje o vývoji nominálnych a reálnych menových kurzov a HDP 7 v krajinách V 4 za obdobie 3. štvrťroka 1995 až 3. štvrťroka 7 (celkovo tak ide o 55 pozorovaní 8 ). V snahe posúdiť komplexné pôsobenie nominálnych, dopytových a ponukových šokov na kurzového pohyby mien krajín V 4 sme namiesto bilaterálnych kurzov týchto mien voči euru [16]), použili údaje o vývoji nominálnych efektívnych menových kurzov (NEER Nominal Effective Exchange Rate) a reálnych efektívnych menových kurzov (REER Real Effective Exchange Rate). 9 7 Vzhľadom na to, že ide o štvrťročné údaje, ktoré sú v prípade vývoja reálneho HDP poznačené sezónnosťou, použili sme údaje sezónne očistené. 8 Počet pozorovaní sa pri použití štvrťročných údajov môže javiť na účely korektného odhadnutia modelu SVAR ako relatívne nízky. Údaje pre vývoj celkového output sa však obvykle vykazujú práve v štvrťročnej periodicite, čo ovplyvnilo aj našu voľbu frekvencie použitých údajov. 9 Zdrojom údajov o vývoji NEER a REER (označujú sa aj ako kompozitné či multilaterálne menové kurzy) bola databáza BIS. Hodnoty NEER sú kalkulované ako geometricky vážené priemery bilaterálnych výmenných kurzov. Hodnoty REER sú rovnako kalkulované ako geometricky vážené priemery bilaterálnych výmenných kurzov, navyše upravené o relatívne spotrebiteľské ceny []. Nárast hodnôt NEER a REER v čase zodpovedá zhodnoteniu meny.

7 751 Základným predpokladom použitia údajov na účely ekonometrického spracovania formou štruktúrnej vektorovej autoregresie je ich stacionarita. O časových radoch, ktoré sú na svojich základných hodnotách stacionárne, hovoríme, že sú integrované rádu I(). Vzhľadom na to, že väčšina makroekonomických časových radov je na úrovni základných hodnôt nestacionárna, budeme zisťovať ich stacionaritu na úrovni prvých, resp. druhých diferencií. Analyzované časové rady tak budú následne integrované rádu 1 I(1), resp. rádu I(). Stacionaritu časových radov budeme zisťovať prostredníctvom testu jednotkového koreňa použitím rozšíreného Dickeyho-Fullerovho testu (ADF Augmented Dickey-Fuller Test) a Phillipsovho-Perronovho testu (PP Phillips-Perron Test). Počet oneskorení určíme na základe Schwarzovho (SIC Schwarz Information Criterion), prípadne Akaikeovho informačného kritéria (AIC Akaike Information Criterion). Obidva testy overujú nulovú hypotézu, že časový rad obsahuje jednotkový koreň. V prípade potvrdenia hypotézy je časový rad nestacionárny. Test jednotkového koreňa uskutočníme na hodnotách a na prvých diferenciách časových radov. Po overení stacionarity časových radov a zistení rádu integrácie endogénnych zložiek modelu uskutočníme Johansenov kointegračný test. 1 Cieľom tohto testu je overenie existencie stabilných dlhodobých rovnovážnych väzieb medzi endogénnymi premennými modelu. Korektne špecifikovaný model SVAR okrem požiadavky na rovnaký rád integrácie endogénnych premenných požaduje, aby tieto premenné neboli vzájomne kointegrované. Po otestovaní dát môžeme pristúpiť k odhadnutiu modelu (4) prostredníctvom metódy SVAR aplikovaním dlhodobých ohraničení (5). Odhadnutý model bude základom na dekompozíciu variancie (VC Variance Decomposition) a zobrazenie priebehu IRF. Prostredníctvom dekompozície variancie dokážeme odhadnúť podiel vplyvu jednotlivých štruktúrnych šokov na očakávanom vývoji jednotlivých endogénnych premenných modelu. V našom prípade sa zameriame na odhadnutie vplyvu nominálnych, dopytoch a ponukových šokov na variabilitu očakávaného vývoja NEER, REER a HDP. Následne odhadneme IRF, ktorá nám umožní zohľadniť vplyv jednorazového šoku spôsobeného konkrétnym štruktúrnym šokom na budúci vývoj endogénnych premenných modelu v rámci obdobia špecifikovaného zvoleným počtom oneskorení. 1 Stacionarita časových radov modelu už na hodnotách implicitne zakladá predpoklad o existencii kointegrácie medzi jednotlivými prvkami modelu. Johansenovym kointegračným testom zisťujeme, či je možné lineárnou kombináciou dvoch nestacionárnych časových radov (rady I(1) a I()) získať stacionárny proces. V prípade existencie takejto lineárnej kombinácie ju budeme označovať ako kointegračná rovnica, ktorá bude vyjadrovať existenciu dlhodobého rovnovážneho vzťahu medzi zložkami modelu.

8 75 V prípade korektnej identifikácie šokov by sme mali dôjsť k nasledovným záverom: Pozitívny relatívny ponukový šok vedie k rastu outputu. Krátkodobý vplyv na vývoj hodnôt NEER a REER je nejednoznačný. Z dlhodobého hľadiska by malo dôjsť k nárastu reálneho outputu, zatiaľ čo vplyv na hodnoty NEER a REER je opäť nejednoznačný. Pozitívny relatívny dopytový šok by mal viesť k rastu reálneho dopytu. V krátkodobom horizonte by malo dôjsť k zhodnoteniu NEER aj REER (v dôsledku nepružných cien) a k nárastu reálneho outputu. Eventuálne možno očakávať rast cenovej hladiny, v dôsledku čoho sa v dlhodobom horizonte output vráti na svoju pôvodnú úroveň, pričom súčasne dôjde k zhodnoteniu REER. Pozitívny relatívny nominálny šok vedie k poklesu domácich úrokových sadzieb (vo vzťahu k zahraničným úrokovým sadzbám). Z krátkodobého hľadiska tak dôjde k znehodnoteniu NEER aj REER a rastu reálneho outputu. V dlhodobom horizonte sa output vráti na svoju pôvodnú úroveň, v dôsledku čoho nedochádza k zmene úrovne REER. 4. Výsledky analýzy a ich interpretácia Štvrťročné údaje sme za krajiny V 4 spracovali programom Eviews 6.. Z grafu 1 je zrejmý trend dlhodobého rastu reálneho HDP vo všetkých štyroch ekonomikách. Vývoj NEER bol vo všetkých sledovaných ekonomikách poznačený využívaným systémom menového kurzu. 11 V krajinách V 4 (s výnimkou Maďarska) sa REER počas významnej časti sledovaného obdobia dlhodobo posilňoval. V tabuľke 1 uvádzame výsledky testov jednotkového koreňa časových radov endogénnych prvkov modelu Kým v prípade Maďarska a Poľska bolo znehodnocovanie NEER v 9. rokoch poznačené kĺzavou zmenou centrálnej parity (crawling peg), ktorú využívali ich centrálne banky, v prípade Českej republiky a Slovenskej republiky bola relatívna stabilita NEER v 9. rokoch poznačená fixovaním výmenného kurzu v rámci stanoveného pásma oscilácie. Prechod na riadený floating v prípade Českej republiky (1997) a Slovenskej republiky (1998) vytvoril v spojení s pozitívnym makroekonomickým vývojom priestor na dlhodobé posilňovanie (s výnimkou krátkodobých odchýlok) ich NEER. Poľsko prešlo na riadený floating v roku a jeho NEER bol od tohto obdobia (s výnimkou rokov 3 až 5) stabilný. Maďarsko zafixovalo svoj výmenný kurz v roku na EUR a v roku 1 rozšírilo fluktuačné pásmo na ±15%, čo možno považovať za dlhodobý predpoklad stabilného vývoja jeho NEER. 1 Z dôvodu priestorovej náročnosti neuvádzame detailné výsledky testov jednotkového koreňa jednotlivých časových radov, v prípade záujmu ich však môžeme poskytnúť.

9 753 G r a f 1 Vývoj NEER, REER a HDP v krajinách V 4 NEER_CZ REER_CZ GDP_SC_CZ_SA NEER_HU REER_HU GDP_SC_HU_SA NEER_PL REER_PL GDP_SC_PL_SA NEER_SK REER_SK GDP_SC_SK_SA Poznámka: Rok = 1. Prameň: Zostavené autorom na základe [; 18].

10 754 T a b u ľ k a 1 Výsledky testov jednotkového koreňa NEER_CZ REER_CZ GDP_SC_CZ_SA ADF PP ADF PP ADF PP Hodnoty diferencie 5.59* 5.47* 5.71* 5.16* 4.356* 4.46* NEER_HU REER_HU GDP_SC_HU_SA ADF PP ADF PP ADF PP Hodnoty 6.497* 9.457* diferencie 3.565* 3.373* 4.639* 4.61* 7.885* 8.339* NEER_PL REER_PL GDP_SC_PL_SA ADF PP ADF PP ADF PP Hodnoty 5.314* 4.747* diferencie 5.975* * 6.4* 7.473* 7.33* NEER_SK REER_SK GDP_SC_SK_SA ADF PP ADF PP ADF PP Hodnoty diferencie 5.1* 5.199* 5.73* 4.971* 4.9* 4.96* Poznámka: Údaje predstavujú výsledky t-štatistiky. Nulovú hypotézu možno zamietnuť pri 1 % hladine významnosti (*), 5 % hladine významnosti (**), 1 % hladine významnosti (***). Prameň: Autorove výpočty na základe [; 18]. Na základe výsledku testov jednotkového koreňa sme prostredníctvom ADF testu zistili, že väčšina časových radov obsahovala jednotkový koreň, a teda bola nestacionárna na svojich hodnotách. Stacionaritu na hodnotách sme zistili len pri NEER v Maďarsku a Poľsku. Ostatné časové rady sa javili ako integrované rádu 1, a teda boli stacionárne na svojich prvých diferenciách. Uvedené skutočnosti nám potvrdil aj PP test. V tabuľke uvádzame výsledky Johansenovych testov kointegrácie, pričom sme na otestovanie zvolili dve oneskorenia (odporúčané na základe SIC a AIC). Výsledky testov kointegrácie nám jednoznačne nepotvrdili, že by medzi endogénnymi zložkami modelu neexistovala kointegrácia v prípade všetkých krajín V 4. Kým v prípade Českej republiky a Maďarska obidve metódy Johansenovho testu kointegrácie trace statistics (štatistika testu stopy matice) a maximum eigenvalue statistics (štatistika testu maxima charakteristických hodnôt) potvrdili neexistenciu dlhodobého vzťahu medzi premennými modelu, v prípade Poľska a Slovenska výsledky trace statistics indikujú prítomnosť jednej kointegrujúcej rovnice, zatiaľ čo maximum eigenvalue statistics potvrdzuje neexistenciu žiadnej kointegrujúcej rovnice. V prípade Poľska prítomnosť jednej kointegrujúcej rovnice zodpovedá výsledkom testov jednotkového koreňa (jedna premenná je I()).

11 755 V prípade Slovenska však prítomnosť jednej kointegrujúcej rovnice nezodpovedá výsledkom testov jednotkového koreňa (všetky premenné sú I(1)). Testovanie kointegrácie po miernom zvýšení počtu oneskorení na tri obdobia však už preukázalo neexistenciu kointegrácie medzi premennými modelu aj v prípade Poľska a Slovenska. T a b u ľ k a Výsledky Johansenových testov kointegrácie Počet kointegrujúcich rovníc Česká republika Maďarsko Poľsko Slovensko trace statistics maximum eigenvalue statistics trace statistics maximum eigenvalue statistics trace statistics maximum eigenvalue statistics trace statistics maximum eigenvalue statistics žiadna * *.87 maximálne jedna maximálne dve Poznámka: * Zamieta nulovú hypotézu o neexistencii kointegračného vzťahu pri 5 % hladine významnosti. Údaje v tabuľke predstavujú hodnoty trace statistics a maximum eigenvalue statistics. Kritické hodnoty pre trace statistics pri 5 % hladine významnosti sú pre nulovú hypotézu o neexistencii kointegračného vzťahu 9,797; pre nulovú hypotézu o existencii maximálne jednej kointegrujúcej rovnice 15,495 a pre nulovú hypotézu o existencii maximálne dvoch kointegrujúcich rovníc 3,841. Kritické hodnoty pre maximum eigenvalue statistics pri 5 % hladine významnosti sú pre nulovú hypotézu o neexistencii kointegračného vzťahu 1,13; pre nulovú hypotézu o existencii maximálne jednej kointegrujúcej rovnice 14,65 a pre nulovú hypotézu o existencii maximálne dvoch kointegrujúcich rovníc 3,841. Prameň: Autorove výpočty na základe [; 18]. Výsledky testov kointegrácie (trace statistics) nám preukázali, že medzi endogénnymi zložkami modelu neexistuje dlhodobý rovnovážny vzťah. Premenné modelu tak v rámci analyzovaného obdobia sledovali rovnaký stochastický trend. Možno teda konštatovať, že všetky tri premenné neboli v podmienkach krajín V 4 vzájomne kointegrované. Po otestovaní dát smer pristúpili k odhadnutiu modelu SVAR. Keďže Johansenove testy kointegrácie nepreukázali existenciu dlhodobých väzieb medzi endogénnymi zložkami modelu, na odhadnutie modelu SVAR sme použili dáta vyjadrené v prvých diferenciách. 13 Odhadovaný model SVAR použijeme na zostavenie dekompozície variancie jednotlivých endogénnych zložiek modelu, ako aj zostavenie priebehu IRF v podmienkach krajín V 4. Z výsledkov dekompozície variancie NEER v krajinách V 4 uvádzaných v tabuľke 3 je zrejmé, že jednotlivé typy štruktúrnych šokov pôsobili na vývoj NEER v krajinách V 4 odlišne. 13 Vzhľadom na priestorovú náročnosť v príspevku neuvádzame výsledné koeficienty matice C odhadovaného modelu SVAR pre jednotlivé krajiny V 4, v prípade záujmu ich však môže autor poskytnúť.

12 756 T a b u ľ k a 3 Výsledky dekompozície variancie (NEER) Česká republika (NEER_CZ) Maďarsko (NEER_HU) obdobie (Q) LM šok (%) IS šok (%) AS šok (%) obdobie (Q) LM šok (%) IS šok (%) AS šok (%) Poľsko (NEER_PL) Slovensko (NEER_SK) obdobie (Q) LM šok (%) IS šok (%) AS šok (%) obdobie (Q) LM šok (%) IS šok (%) AS šok (%) Prameň: Autorove výpočty na základe [; 18]. V Maďarsku a Poľsku bol vývoj NEER v prvých štvrťrokoch determinovaný predovšetkým pôsobením dopytových šokov, a aj napriek časom slabnúcej sile si zachoval výrazne dominantný vplyv. V Českej republike bol vývoj NEER podobne najvýznamnejšie ovplyvnený dopytovými šokmi (ich vplyv dominoval s odstupom 18 mesiacov a potom klesal), avšak najmä v prvých štvrťrokoch sme mohli sledovať významný vplyv nominálnych šokov (ich sila sa však s odstupom času výraznejšie oslabila), pričom v dlhodobom horizonte už dominovali ponukové šoky. V Slovenskej republike bol naproti tomu vývoj NEER silne ovplyvnený ponukovými šokmi, ktorých význam časom zásadne narástol pri súčasnom oslabovaní vplyvu nominálnych šokov. V tabuľke 4 prezentovaná dekompozícia variancie REER v krajinách V 4, podobne ako v prípade dekompozície variancie NEER, prináša pre jednotlivé krajiny V 4 vzájomne odlišné závery. Rovnako ako v predchádzajúcom prípade, aj pri dekompozícii variancie REER sme našli určité podobné črty v prípade Maďarska a Poľska. V prvých štvrťrokoch bol ich REER výrazne ovplyvňovaný dopytovými šokmi, s postupne slabnúcim, avšak stále významným vplyvom. S odstupom dlhšieho času už v Maďarsku pri determinácii REER dominovali ponukové šoky, v Poľsku aj naďalej dopytové šoky. V Českej republike pôsobili na vývoj REER dominantne dopytové šoky s najskôr silnejúcim, po 8 mesiacoch už slabnúcim vplyvom. Relatívne silný vplyv nominálnych šokov na vývoj REER sa podobne ako v prípade NEER pomerne rýchlo oslabil. V Slovenskej

13 757 republiky mali, v porovnaní s ostatnými krajinami, dopytové šoky najmenej výrazný vplyv na vývoj REER. Podobne ako pri NEER, aj v prípade REER Slovenska jednoznačne dominovali ponukové šoky. T a b u ľ k a 4 Výsledky dekompozície variancie (REER) Česká republika (REER_CZ) Maďarsko (REER_HU) obdobie (Q) LM šok (%) IS šok (%) AS šok (%) obdobie (Q) LM šok (%) IS šok (%) AS šok (%) Poľsko (REER_PL) Slovensko (REER_SK) obdobie (Q) LM šok (%) IS šok (%) AS šok (%) obdobie (Q) LM šok (%) IS šok (%) AS šok (%) Prameň: Autorove výpočty na základe [; 18]. T a b u ľ k a 5 Výsledky dekompozície variancie (HDP) Česká republika (GDP_SC_CZ_SA) Maďarsko (GDP_SC_HU_SA) obdobie (Q) LM šok (%) IS šok (%) AS šok (%) obdobie (Q) LM šok (%) IS šok (%) AS šok (%) Poľsko (GDP_SC_PL_SA) Slovensko (GDP_SC_SK_SA) obdobie (Q) LM šok (%) IS šok (%) AS šok (%) obdobie (Q) LM šok (%) IS šok (%) AS šok (%) Prameň: Autorove výpočty na základe [; 18].

14 758 Dlhodobá neutralita nominálnych šokov pri ovplyvňovaní REER, ktorá predstavovala jedno z troch ohraničení modelu SVAR pri identifikácii štruktúrnych šokov, sa najzreteľnejšie prejavovala v prípade Slovenska. Dekompozícia variancie HDP v krajinách V 4 prezentovaná v tabuľke 5, na rozdiel od prípadov dekompozície variancie NEER a REER, prináša pre jednotlivé krajiny V 4 celkovo odlišné závery. Celkové výsledky sú v prípade všetkých krajín významne poznačené uplatnením zvyšných dvoch ohraničení modelu SVAR (predpoklad dlhodobej neutrality nominálnych a dopytových šokov vo vzťahu k vývoju reálneho HDP) umožňujúcich identifikáciu štruktúrnych šokov. V prípade Českej republiky a Slovenska predstavovali ponukové šoky už v prvých štvrťrokoch výrazne dominantný determinant vývoja HDP s postupne silnejúcim vplyvom. V prípade Maďarska a Poľska zohrávali ešte v prvých štvrťrokoch významnú úlohu pri ovplyvňovaní vývoja HDP nominálne šoky, ich pôsobenie sa však pomerne rýchlo oslabovalo. Dekompozícia variancie endogénnych zložiek modelu SVAR odkryla niekoľko zaujímavých súvislostí. V prípade všetkých krajín V 4 (s výnimkou Českej republiky), zohrávali nominálne šoky významnejšiu úlohu pri ovplyvňovaní vývoja REER v porovnaní s vplyvom na vývoj NEER. V prípade Maďarska a Poľska zohrávali nominálne šoky významnú úlohu aj pri krátkodobom ovplyvňovaní vývoja HDP. Dopytové šoky zohrávali v krajinách V 4 (s výnimkou Slovenska) významnú úlohu pri ovplyvňovaní vývoja NEER aj REER. G r a f Priebeh IRF (Česká republika) 4 Reakcia NEER_CZ na jednorazové štrukúrne šoky 3 Reakcia REER_CZ na jednorazové štrukúrne šoky 6 Reakcia GDP_SC_CZ_SA na jednorazové štrukúrne šoky Prameň: Autorove výpočty na základe [; 18]. Na základe priebehu IRF v podmienkach Českej republiky možno konštatovať zanedbateľný vplyv jednorazového pozitívneho nominálneho šoku na vývoj endogénnych zložiek modelu. Krátkodobo síce mierne rozkolísal vývoj NEER aj REER, tento efekt sa ale časom vytrácal. Jednorazový pozitívny dopytový šok spôsobil

15 759 zhodnotenie NEER aj REER, pôsobenie tohto efektu sa však v dlhodobejšom horizonte obdobne vytrácalo. Jednorazový pozitívny ponukový šok viedol podľa očakávania k permanentnému zvyšovaniu reálneho outputu. Dlhodobý vplyv ponukového šoku na posilňovanie NEER a REER indikuje, že prírastky konkurencieschopnosti v dôsledku kladných technologických šokov umožňujú odklon od získavania konkurencieschopnosti na čisto cenovej báze a posun výmenných kurzov bližšie k parite kúpnej sily. G r a f 3 Priebeh IRF (Maďarsko) Reakcia NEER_HU na jednorazové štruktúrne šoky Reakcia REER_HU na jednorazové štruktúrne šoky Reakcia GDP_SC_HU_SA na jednorazové štruktúrne šoky Prameň: Autorove výpočty na základe [; 18]. Priebeh IRF v podmienkach Maďarska naznačuje pri pôsobení jednorazového nominálneho a ponukového šoku na vývoj endogénnych zložiek modelu SVAR podobné závery ako v prípade Českej republiky. Obidva šoky sa javia z dlhodobého hľadiska ako neutrálne, bez permanentného pôsobenia na vývoj NEER, REER a HDP. Z krátkodobého hľadiska viedol jednorazový pozitívny nominálny šok najprv k zhodnoteniu a s odstupom približne pol roka k znehodnocovaniu NEER a REER. Počiatočný negatívny vplyv nominálneho šoku na vývoj reálneho outputu sa s odstupom približne dvoch rokov vytratil. Podobne ako v prípade Českej republiky, aj v Maďarsku viedol jednorazový pozitívny dopytový šok najprv k zhodnoteniu NEER a REER. Tento efekt sa však s odstupom približne dvoch až troch rokov vytratil. Jednorazový pozitívny ponukový šok nemal okrem počiatočného mierneho rozkolísania dlhodobý vplyv na vývoj NEER. Naproti tomu REER zareagoval postupným posilňovaním, a neskôr oslabovaním. Z dlhodobého hľadiska zotrval REER po pôsobení jednorazového pozitívneho ponukového šoku mierne posilnený. Na rozdiel od Českej republiky však pozitívny ponukový šok neviedol k permanentnému zvyšovaniu reálneho outputu, aj keď pod jeho vplyvom zostal reálny output mierne zvýšený (v podstatne dlhšom časovom horizonte, ako prezentuje graf 3, sa tento efekt postupne vytratil).

16 76 G r a f 4 Priebeh IRF (Poľsko) Reakcia NEER_PL na jednorazové štruktúrne šoky Reakcia REER_PL na jednorazové štruktúrne šoky Reakcia GDP_SC_PL_SA na jednorazové štruktúrne šoky Prameň: Autorove výpočty na základe [; 18]. Jednorazový pozitívny nominálny šok viedol na základe priebehu IRF v podmienkach Poľska k znehodnoteniu NEER a REER (podobne ako v Českej republiky). Negatívny dopad nominálneho šoku na vývoj NEER a REER sa vytratil až po viac ako troch rokoch. Podobne negatívne pôsobil tento šok aj na vývoj reálneho outputu, pričom z dlhodobého hľadiska sa tento efekt postupne vytrácal. Pozitívny dopytový šok viedol k postupnému znehodnocovaniu NEER a REER počas obdobia približne troch rokov. Po následnom miernom posilňovaní sa vplyv tohto šoku na vývoj NEER a REER vytratil. V dôsledku vplyvu pozitívneho dopytového šoku došlo k miernemu rozkolísaniu vývoja reálneho outputu, z dlhodobého hľadiska však možno konštatovať celkovú neutralitu tohto šoku. Pozitívny ponukový šok viedol (podobne ako v prípade Českej republiky) k dlhodobému zvyšovaniu reálneho outputu. Jednorazový pozitívny ponukový šok nemal okrem mierneho rozkolísania dlhodobý vplyv na vývoj NEER a REER. G r a f 5 Priebeh IRF (Slovensko) Reakcia NEER_SK na jednorazové štruktúrne šoky Reakcia REER_SK na jednorazové štruktúrne šoky Reakcia GDP_SC_SK_SA na jednorazové štruktúrne šoky Prameň: Autorove výpočty na základe [; 18].

17 761 Na základe priebehu IRF možno v podmienkach Slovenska konštatovať neutralitu vplyvu jednorazového nominálneho šoku na vývoj reálneho outputu. Z krátkodobého hľadiska prispel tento šok k miernej volatilite vo vývoji NEER a REER, z dlhodobého hľadiska však bolo jeho pôsobenie podobne neutrálne. Z krátkodobého hľadiska sa pôsobenie pozitívneho dopytového šoku na vývoj endogénnych zložiek modelu javilo ako neutrálne (popri konštatovaní mierne negatívneho vplyvu na vývoj NEER a REER v priebehu prvých dvoch rokov). Z dlhodobého hľadiska však tento šok viedol k postupnému znehodnocovaniu NEER a REER, ako aj k poklesu reálneho outputu. Podobne ako v prípade Českej republiky, aj v podmienkach Slovenska viedol pozitívny ponukový šok k dlhodobému zhodnocovaniu NEER a REER. Pozitívny jednorazový ponukový šok viedol (podobne ako v prípade Českej republiky a Poľska) k dlhodobému zvyšovaniu reálneho outputu. Záver V príspevku sme uskutočnili analýzu pôsobenia základných makroekonomických šokov (nominálneho, dopytového a ponukového) na vývoj menových kurzov a outputu v krajinách V 4. Pri konfrontácii našich výsledkov získaných z priebehu IRF s teoretickými predpokladmi, ktoré sme pre očakávané závery sformulovali v časti 3, môžeme uviesť nasledovné zistenia. Pozitívny ponukový šok viedol vo všetkých krajinách (s výnimkou Maďarska) k rastu outputu. Vplyv ponukového šoku na vývoj NEER a REER však nebol jednoznačný. V Českej republike a na Slovensku viedol ponukový šok k dlhodobému posilňovaniu NEER a REER. V Maďarsku spôsobil ponukový šok dlhodobé posilnenie REER, na vývoj NEER však nemal dlhodobý vplyv. Vplyv ponukového šoku na dlhodobý vývoj NEER a REER sa v prípade Poľska nepreukázal. Pozitívny dopytový šok viedol vo všetkých štyroch ekonomikách ku krátkodobému posilneniu NEER a REER, avšak s rôznou intenzitou (najvýraznejšie v Poľsku, najmenej výrazne na Slovensku). Z dlhodobého hľadiska pôsobil dopytový šok skôr neutrálne na vývoj NEER a REER v krajinách V 4 (s určitou výnimkou v prípade Českej republiky a Slovenska). Vplyv dopytového šoku na vývoj outputu bol v jednotlivých krajinách odlišný. Z krátkodobého hľadiska sa output mierne posilnil vo všetkým krajinách, s výnimkou Slovenska. Efekt dopytového šoku na vývoj outputu bol však z dlhodobého hľadiska nejednoznačný. Pozitívny nominálny šok viedol vo všetkých štyroch ekonomikách ku krátkodobému oslabovaniu NEER a REER (najvýraznejšie v Poľsku, najmenej výrazne v Maďarsku). Dlhodobý vplyv dopytového šoku na vývoj NEER a REER sa nepreukázal v žiadnej krajine. Predpokladaný krátkodobý vplyv nominálneho šoku na vývoj outputu sa nepreukázal v žiadnej krajine. Krátkodobý negatívny vplyv

18 76 tohto šoku sa potvrdil v prípade Maďarska a Poľska. Z dlhodobého hľadiska pôsobil nominálny šok na vývoj HDP neutrálne. Analýza zdrojov nepredpokladaných výkyvov vo vývoji NEER, REER a HDP v podmienkach krajín V 4 v období nám umožňuje prijať určité zovšeobecňujúce závery: (1) jednorazové nominálne šoky mali vplyv na krátkodobú volatilitu NEER; () dopytové šoky prispeli k výraznejšej krátkodobej volatilite REER (s výnimkou Slovenska); (3) výmenný kurz reagoval pomerne málo intenzívne na tie vonkajšie šoky, ktoré ovplyvňovali vývoj reálneho outputu. Na základe zistených skutočností tak možno konštatovať nasledovné: (1) NEER dokázal v podmienkach Maďarska a Poľska tlmiť krátkodobé dopady nominálnych šokov na vývoj HDP (ak súčasne zohľadníme relatívne vysokú citlivosť HDP týchto krajín na pôsobenie nominálnych šokov); () REER vo všetkých krajinách V 4 (s výnimkou Slovenska) prispel k prenosu dopytových šokov na vývoj HDP; (3) celkovo nízka citlivosť HDP v krajinách V 4 (s výnimkou Slovenska v prvých dvoch štvrťrokoch) na pôsobenie dopytových šokov spôsobila, že HDP týchto krajín nebol významnejšie vystavený vplyvu dopytových šokov. Napriek existujúcim podobným vybraným črtám vo vzťahoch medzi exogénnymi šokmi a endogénnymi premennými vo všetkých štyroch analyzovaných ekonomikách možno vo výsledkoch nášho modelu sledovať aj určité zásadnejšie rozdiely. Medzi ne môžeme zaradiť odlišné dôsledky vplyvu jednorazového ponukového šoku (napr. porovnanie na jednej strane Českej republiky a Slovenska s Maďarskom), prípadne podobnosť reakcií endogénnych premenných na vybrané dvojice exogénnych šokov (napr. reakcia NEER a REER na nominálny a ponukový šok v prípade Poľska a reakcia NEER a REER na nominálny a dopytový šok v prípade Maďarska). Z tohto pohľadu možno za určitú slabinu menších SVAR modelov považovať predpoklad o existencii nízkeho počtu základných štruktúrnych šokov. Ak by sme uvažovali o pôsobení viacerých typov šokov, z ktorých každý by mal odlišný vplyv na jednotlivé endogénne premenné modelu, potom by použitie dlhodobých reštrikcií viedlo k identifikácii lineárnych kombinácií pôvodných šokov. To by naznačovalo, že identifikované šoky nemusia byť nevyhnutne ortogonálne. Použitie robustnejších SVAR modelov by taktiež umožnilo efektívnejšie eliminovať problém, keď identifikovaný štruktúrny šok vzniká ako zmes dvoch alebo viacerých druhov inovácií, z ktorých každý má odlišný vplyv na jednu alebo viaceré endogénne premenné modelu. Využitie flexibility menových kurzov pri tlmení negatívnych dopadov makroekonomických šokov sa vo svetle našich výsledkov javí ako málo účinné. Vzdanie sa menovej suverenity vstupom do EMÚ tak nemusí nevyhnutne znamenať zvýšenie rizika negatívneho pôsobenia makroekonomických šokov na vývoj outputu vo vybranej vzorke krajín. Samotná flexibilita menových kurzov kandidátskych krajín pred vstupom do EMÚ sa môže javiť ako sporná či už v dôsledku minimálne

19 763 dvojročného pôsobenia meny danej krajiny v ERM II pred samotným vstupom do EMÚ, alebo v dôsledku pozitívnych očakávaní, ktoré môžu prispieť k neodôvodnenému posilňovaniu menového kurzu. Literatúra [1] ARTIS, M. J. EHRMAN, M.: The Exchange Rate A Shock-absorber or Source of Shocks? A Study of Four Open Economies. [EUI Working Papers, RSC, No. /38; CEPR Discussion Papers, No. 55.] London: The Centre for Economic Policy Research. [] Bank for International Settlements: BIS Effective Exchange Rate Indices. < [3] BAYOUMI, T. EICHENGREEN, B.: Shocking Aspects of European Monetary Unification. [NBER Working Paper, No ] Cambridge: National Bureau of Economic Research 199. [4] BENČÍK, M.: Aplikácia modelu vektorovo autoregresných procesov na posúdenie vhodnosti menovej integrácie Slovenska. Ekonomický časopis/journal of Economics, 5, 4, č. 9, s [5] BLANCHARD, O. J. QUAH, D.: The Dynamic Effects of Aggregate Demand and Aggregate Supply Disturbances. [NBER Working Paper, No. 737.] Cambridge: National Bureau of Economic Research [6] BORGHIJS, A. KUIJS, A.: Exchange Rates in Central Europe. [IMF Working Paper, No. 4/.] Washington, DC: International Monetary Fund 4. [7] CLARIDA, R. GALI, J.: Sources of Real Exchange Rate Fluctuations: How Important Are Nominal Shocks? Carnegie-Rochester Conference Series on Public Policy, 41, 1994, s [8] DIBOOGLU, S. KUTAN, A.: Sources of Real and Nominal Exchange Rate Fluctuations in Transition Economies: The Case of Poland and Hungary. Journal of Comparative Economics, 9, 1, s [9] FIDRMUC, J. HORVÁTH, R.: Volatility of Exchange Rates in Selected New EU Members: Evidence from Daily Data. [CESifo Working Paper, No. 17.] Munich: ESifo GmbH 7. [1] FIDRMUC, J. KORHONEN, I.: Similarity of Supply and Demand Shocks between the Euro Area and the CEECs. [BOFIT Discussion Papers, 14/1.] Helsinki: Bank of Finland, Institute for Economies in Transition 1. [11] GONDA, V.: Európska menová únia v kontexte globalizačných procesov svetového hospodárstva. Ekonomický časopis/journal of Economics, 54, 6, č. 4, s [1] HUFNER, F. P. SCHRODER, M.: Exchange Rate Pass-through to Consumer Prices: A European Perspective. [Discussion Paper, No. -.] Mannheim: Centre for European Economic Research. [13] KARUNARATNE, N. D.: Microeconomic Shocks, Depreciation and Inflation: An Australian perspective. [Discussion Paper, No. 98.] Brisbane: The University of Queensland, School of Economics. [14] MUNDELL, R.: A Theory of Optimum Currency Areas. The American Economic Review, 51, 1961, č. 4, s [15] OBSTFELD, M.: Floating Exchange Rates: Experience and Prospects. Brookings Papers on Economic Activity, 1985, č., s [16] STAZKA, A.: Sources of Real Exchange Rate Fluctuation in Central and Eastern Europe. [CESifo Working Paper, No ] Munich: CESifo GmbH 6. [17] LISÝ, J. MUCHOVÁ, E.: Formovanie a fungovanie Európskej menovej únie ako otvorený teoretický problém. Ekonomický časopis/journal of Economics, 5, 4, č. 4, s [18] OECD Statistics v4.4 Frequently Requested Statistics. < [19] STAVÁREK, D.: Analýza vzájemných vazeb mezi devízovými kurzy středoevropských měn. Ekonomický časopis/journal of Economics, 55, 7, č. 7, s

Vplyv minimálnej mzdy na trh práce

Vplyv minimálnej mzdy na trh práce Vplyv minimálnej mzdy na trh práce prípad Slovenskej Republiky Martina Brezová Lucia Pániková Obsah prezentácie Úvod Literatúra Štruktúra dát Minimálna mzda Testovanie vzájomnej súvislosti ARMA modelovanie

More information

Vplyv ropných šokov na ekonomiku krajín OECD v rokoch 2007 až 2009

Vplyv ropných šokov na ekonomiku krajín OECD v rokoch 2007 až 2009 Vplyv ropných šokov na ekonomiku krajín OECD v rokoch 2007 až 2009 The Impact of Oil Shocks on the Economies of the OECD in Period 2007-2009 Ladislav JANYÍK, Ing. 1 Abstrakt Tento článok popisuje vlastný

More information

Oil price and macroeconomy in Russia. Abstract

Oil price and macroeconomy in Russia. Abstract Oil price and macroeconomy in Russia Katsuya Ito Fukuoka University Abstract In this note, using the VEC model we attempt to empirically investigate the effects of oil price and monetary shocks on the

More information

Teória grafov. RNDr. Milan Stacho, PhD.

Teória grafov. RNDr. Milan Stacho, PhD. Teória grafov RNDr. Milan Stacho, PhD. Literatúra Plesník: Grafové algoritmy, Veda Bratislava 1983 Sedláček: Úvod do teórie grafů, Academia Praha 1981 Bosák: Grafy a ich aplikácie, Alfa Bratislava 1980

More information

Is There Convergence across European Countries? Simple Cluster Analysis Approach 1

Is There Convergence across European Countries? Simple Cluster Analysis Approach 1 Ekonomický časopis, 65, 2017, č. 5, s. 393 407 393 Is There Convergence across European Countries? Simple Cluster Analysis Approach 1 Stanislav BURIAN Jakub FRYDRYCH* 1 Abstract In this paper, we have

More information

Ing. Tomasz Kanik. doc. RNDr. Štefan Peško, CSc.

Ing. Tomasz Kanik. doc. RNDr. Štefan Peško, CSc. Ing. Tomasz Kanik Školiteľ: doc. RNDr. Štefan Peško, CSc. Pracovisko: Študijný program: KMMOA, FRI, ŽU 9.2.9 Aplikovaná informatika 1 identifikácia problémovej skupiny pacientov, zlepšenie kvality rozhodovacích

More information

Quarterly Journal of Economics and Modelling Shahid Beheshti University SVAR * SVAR * **

Quarterly Journal of Economics and Modelling Shahid Beheshti University SVAR * SVAR * ** 1392 Quarterly Journal of Economics and Modelling Shahid Beheshti University : SVAR * ** 93/9/2 93/2/15 SVAR h-dargahi@sbuacir esedaghatparast@ibiacir ( 1 * ** 1392 13 2 SVAR H30, C32, E62, E52, E32 JEL

More information

EXTREME SEVERAL-DAY PRECIPITATION TOTALS AT HURBANOVO DURING THE TWENTIETH CENTURY

EXTREME SEVERAL-DAY PRECIPITATION TOTALS AT HURBANOVO DURING THE TWENTIETH CENTURY Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed.): XIV. Česko-slovenská bioklimatologická konference, Lednice na Moravě 2.-4. září 2, ISBN -85813-99-8, s. 9-19 EXTREME SEVERAL-DAY PRECIPITATION TOTALS AT HURBANOVO DURING

More information

Asymmetry of the exchange rate pass-through: An exercise on the Polish data

Asymmetry of the exchange rate pass-through: An exercise on the Polish data National Bank of Poland Asymmetry of the exchange rate pass-through: An exercise on the Polish data Jan Przystupa Ewa Wróbel 0th Annual NBP - SNB Seminar June 4, 03 Zurich PLN/USD fluctuations Band +/-5%

More information

Nauro F. Campos and Corrado Macchiarelli Core and periphery in the European Monetary Union: Bayoumi and Eichengreen 25 years later

Nauro F. Campos and Corrado Macchiarelli Core and periphery in the European Monetary Union: Bayoumi and Eichengreen 25 years later Nauro F. Campos and Corrado Macchiarelli Core and periphery in the European Monetary Union: Bayoumi and Eichengreen 25 years later Article (Published version) (Refereed) Original citation: Campos, Nauro

More information

Factor models. March 13, 2017

Factor models. March 13, 2017 Factor models March 13, 2017 Factor Models Macro economists have a peculiar data situation: Many data series, but usually short samples How can we utilize all this information without running into degrees

More information

A primer on Structural VARs

A primer on Structural VARs A primer on Structural VARs Claudia Foroni Norges Bank 10 November 2014 Structural VARs 1/ 26 Refresh: what is a VAR? VAR (p) : where y t K 1 y t = ν + B 1 y t 1 +... + B p y t p + u t, (1) = ( y 1t...

More information

Purchasing Power Parity and the European Single Currency: Some New Evidence

Purchasing Power Parity and the European Single Currency: Some New Evidence Christidou-Panagiotidis, 309-323 Purchasing Power Parity and the European Single Currency: Some New Evidence Maria Christidou Theodore Panagiotidis Abstract The effect of the single currency on the Purchasing

More information

Factor models. May 11, 2012

Factor models. May 11, 2012 Factor models May 11, 2012 Factor Models Macro economists have a peculiar data situation: Many data series, but usually short samples How can we utilize all this information without running into degrees

More information

Structural VAR Models and Applications

Structural VAR Models and Applications Structural VAR Models and Applications Laurent Ferrara 1 1 University of Paris Nanterre M2 Oct. 2018 SVAR: Objectives Whereas the VAR model is able to capture efficiently the interactions between the different

More information

Economic Analysis & Policy Group. Ex post Investigation of Employment. Drops: Case of Slovak and Czech Republic

Economic Analysis & Policy Group. Ex post Investigation of Employment. Drops: Case of Slovak and Czech Republic Economic Analysis & Policy Group Working Paper Series WP No. 7 Ex post Investigation of Employment Drops: Case of Slovak and Czech Republic Ex post skúmanie poklesov zamestnanosti: Prípad Slovenskej a

More information

ANALÝZA ZADLŽENOSTI PODNIKOV VO VYBRANÝCH ODVETVIACH SLOVENSKEJ REPUBLIKY ANALYSIS OF INDEBTEDNESS OF ENTERPRISES IN SELECTED SECTORS IN SLOVAKIA

ANALÝZA ZADLŽENOSTI PODNIKOV VO VYBRANÝCH ODVETVIACH SLOVENSKEJ REPUBLIKY ANALYSIS OF INDEBTEDNESS OF ENTERPRISES IN SELECTED SECTORS IN SLOVAKIA ANALÝZA ZADLŽENOSTI PODNIKOV VO VYBRANÝCH ODVETVIACH SLOVENSKEJ REPUBLIKY ANALYSIS OF INDEBTEDNESS OF ENTERPRISES IN SELECTED SECTORS IN SLOVAKIA Mária Taušová - Mária Muchová - Jaroslav Gonos ABSTRACT

More information

FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITY KOMENSKÉHO V BRATISLAVE DIPLOMOVÁ PRÁCA

FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITY KOMENSKÉHO V BRATISLAVE DIPLOMOVÁ PRÁCA FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITY KOMENSKÉHO V BRATISLAVE DIPLOMOVÁ PRÁCA BRATISLAVA 2003 LUCIA ŠTEKLÁČOVÁ FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITY KOMENSKÉHO V BRATISLAVE

More information

ENVIRONMENTÁLNE FAKTORY V HODNOTENÍ EFEKTÍVNOSTI V POĽNOHOSPODÁRSTVE ENVIRONMENTAL FACTORS IN EFFICIENCY ASSESMENT IN AGRICULTURE.

ENVIRONMENTÁLNE FAKTORY V HODNOTENÍ EFEKTÍVNOSTI V POĽNOHOSPODÁRSTVE ENVIRONMENTAL FACTORS IN EFFICIENCY ASSESMENT IN AGRICULTURE. ENVIRONMENTÁLNE FAKTORY V HODNOTENÍ EFEKTÍVNOSTI V POĽNOHOSPODÁRSTVE ENVIRONMENTAL FACTORS IN EFFICIENCY ASSESMENT IN AGRICULTURE Peter FANDEL The paper focuses on the analysis of environmental factors

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY DIPLOMOVÁ PRÁCA

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY DIPLOMOVÁ PRÁCA UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY Vplyv zmien svetových cien komodít na vývoj inácie v SR DIPLOMOVÁ PRÁCA 2015 Bc. Vladimír HUDEC UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE

More information

Kapitola S5. Skrutkovica na rotačnej ploche

Kapitola S5. Skrutkovica na rotačnej ploche Kapitola S5 Skrutkovica na rotačnej ploche Nech je rotačná plocha určená osou rotácie o a meridiánom m. Skrutkový pohyb je pohyb zložený z rovnomerného rotačného pohybu okolo osi o a z rovnomerného translačného

More information

NÁRODNÁ BANKA SLOVENSKA VÝROČNÁ SPRÁVA 2009 VÝROČNÁ SPRÁVA 2009

NÁRODNÁ BANKA SLOVENSKA VÝROČNÁ SPRÁVA 2009 VÝROČNÁ SPRÁVA 2009 NÁRODNÁ BANKA SLOVENSKA VÝROČNÁ SPRÁVA VÝROČNÁ SPRÁVA Vydavateľ: Národná banka Slovenska Adresa: Národná banka Slovenska Imricha Karvaša 1, 813 25 Bratislava Telefón: 02 5787 2141 02 5787 2146 Fax: 02

More information

Keywords: mathematical economics, Mundell-Fleming model, small open economy, economic transition

Keywords: mathematical economics, Mundell-Fleming model, small open economy, economic transition FORMALIZOVANÝ MODEL TRANZITÍVNEJ EKONOMIKY PRÍPAD SR FORMAL MODEL OF ECONOMY IN TRANSITION CASE OF SLOVAK REPUBLIC Mikuláš LUPTÁČIK, Wirtschats Universität Wien, Augasse -6, A 090 Vienna, Austria (e-mail:

More information

Postavenie FED vo Veľkej depresii a Veľkej recesii FED Position during the Great Depression and Great Recession

Postavenie FED vo Veľkej depresii a Veľkej recesii FED Position during the Great Depression and Great Recession 2 / 2014 Business & IT Postavenie FED vo Veľkej depresii a Veľkej recesii FED Position during the Great Depression and Great Recession Miroslav Titze Abstrakt: Práca sa zaoberá všeobecným porovnaním prvých

More information

Output correlation and EMU: evidence from European countries

Output correlation and EMU: evidence from European countries 1 Output correlation and EMU: evidence from European countries Kazuyuki Inagaki Graduate School of Economics, Kobe University, Rokkodai, Nada-ku, Kobe, 657-8501, Japan. Abstract This paper examines the

More information

The causal relationship between energy consumption and GDP in Turkey

The causal relationship between energy consumption and GDP in Turkey The causal relationship between energy consumption and GDP in Turkey Huseyin Kalyoncu1, Ilhan Ozturk2, Muhittin Kaplan1 1Meliksah University, Faculty of Economics and Administrative Sciences, 38010, Kayseri,

More information

Marco Mele. School of Political Science, LUSPIO University, Rome, Italy Italian Society of Economist (S.I.E.).

Marco Mele. School of Political Science, LUSPIO University, Rome, Italy Italian Society of Economist (S.I.E.). ON THE EAST ASIAN MO NETARY UNIO N: AN VAR ANALYSIS Marco Mele School of Political Science, LUSPIO University, Rome, Italy Italian Society of Economist (S.I.E.). ABSTRACT The Asian financial crisis of

More information

The impact of the CAP reform and exchange rates on Slovak agriculture

The impact of the CAP reform and exchange rates on Slovak agriculture The impact of the CAP reform and exchange rates on Slovak agriculture Dopad reformy SPP a zmien výmenných kurzov na slovenské poľnohospodárstvo P. CIAIAN 1, 3, J. POKRIVČÁK 1, 3, Ľ. BARTOVÁ 1, 2, D. DRABIK

More information

Identifying SVARs with Sign Restrictions and Heteroskedasticity

Identifying SVARs with Sign Restrictions and Heteroskedasticity Identifying SVARs with Sign Restrictions and Heteroskedasticity Srečko Zimic VERY PRELIMINARY AND INCOMPLETE NOT FOR DISTRIBUTION February 13, 217 Abstract This paper introduces a new method to identify

More information

Real exchange rate behavior in 4 CEE countries using different unit root tests under PPP paradigm

Real exchange rate behavior in 4 CEE countries using different unit root tests under PPP paradigm 1 Introduction Real exchange rate behavior in 4 CEE countries using different unit root tests under PPP paradigm Ghiba Nicolae 1, Sadoveanu Diana 2, Avadanei Anamaria 3 Abstract. This paper aims to analyze

More information

3. Horninové prostredie / Rocks

3. Horninové prostredie / Rocks 3.1 Základné charakteristiky geologickej a tektonickej stavby Basic features of geological and tectonic structure 3.2 Svahové pohyby Slope movements 3.3 Odvodená mapa radónového rizika Derived map of the

More information

B y t = γ 0 + Γ 1 y t + ε t B(L) y t = γ 0 + ε t ε t iid (0, D) D is diagonal

B y t = γ 0 + Γ 1 y t + ε t B(L) y t = γ 0 + ε t ε t iid (0, D) D is diagonal Structural VAR Modeling for I(1) Data that is Not Cointegrated Assume y t =(y 1t,y 2t ) 0 be I(1) and not cointegrated. That is, y 1t and y 2t are both I(1) and there is no linear combination of y 1t and

More information

Fear of a two-speed monetary union: what does a basic correlation scatter plot tell us?

Fear of a two-speed monetary union: what does a basic correlation scatter plot tell us? Fear of a two-speed monetary union: what does a basic correlation scatter plot tell us? Jean-Sébastien Pentecôte To cite this version: Jean-Sébastien Pentecôte. Fear of a two-speed monetary union: what

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY MODELOVANIE VEKU ÁUT V PREVÁDZKE

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY MODELOVANIE VEKU ÁUT V PREVÁDZKE UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY MODELOVANIE VEKU ÁUT V PREVÁDZKE Bakalárska práca 2011 Andrej Horský UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY

More information

Nikolaos Giannellis (University of Crete) and Athanasios Papadopoulos (University of Crete) Abstract

Nikolaos Giannellis (University of Crete) and Athanasios Papadopoulos (University of Crete) Abstract Purchasing Power Parity among developing countries and their trade-partners. Evidence from selected CEECs and Implications for their membership of EU. Nikolaos Giannellis (University of Crete) and Athanasios

More information

Business Cycle Synchronization of the Euro Area with the New and Negotiating Member Countries

Business Cycle Synchronization of the Euro Area with the New and Negotiating Member Countries Business Cycle Synchronization of the Euro Area with the New and Negotiating Member Countries Christos S. Savva a Kyriakos C. Neanidis b Denise R. Osborn b a Economics Research Centre, University of Cyprus

More information

ADM a logika. 4. prednáška. Výroková logika II, logický a sémantický dôsledok, teória a model, korektnosť a úplnosť

ADM a logika. 4. prednáška. Výroková logika II, logický a sémantický dôsledok, teória a model, korektnosť a úplnosť ADM a logika 4. prednáška Výroková logika II, logický a sémantický dôsledok, teória a model, korektnosť a úplnosť 1 Odvodzovanie formúl výrokovej logiky, logický dôsledok, syntaktický prístup Logický dôsledok

More information

Monetary Policy and Exchange Rate Volatility in a Small Open Economy. Jordi Galí and Tommaso Monacelli. March 2005

Monetary Policy and Exchange Rate Volatility in a Small Open Economy. Jordi Galí and Tommaso Monacelli. March 2005 Monetary Policy and Exchange Rate Volatility in a Small Open Economy by Jordi Galí and Tommaso Monacelli March 2005 Motivation The new Keynesian model for the closed economy - equilibrium dynamics: simple

More information

A COMPARISON OF PRECIPITATION AND RUNOFF SEASONALITY IN SLOVAKIA AND AUSTRIA

A COMPARISON OF PRECIPITATION AND RUNOFF SEASONALITY IN SLOVAKIA AND AUSTRIA A COMPARISON OF PRECIPITATION AND RUNOFF SEASONALITY IN SLOVAKIA AND AUSTRIA J. PARAJKA 1,*, R. MERZ 1, J. SZOLGAY 2, G. BLÖSCHL 1, S. KOHNOVÁ 2, K. HLAVČOVÁ 2 1 Institute for Hydraulic and Water Resources

More information

A Dynamic Model of Aggregate Demand and Aggregate Supply

A Dynamic Model of Aggregate Demand and Aggregate Supply A Dynamic Model of Aggregate Demand and Aggregate Supply 1 Introduction Theoritical Backround 2 3 4 I Introduction Theoritical Backround The model emphasizes the dynamic nature of economic fluctuations.

More information

Projektbereich B Discussion Paper No. B-393. Katrin Wesche * Aggregation Bias in Estimating. European Money Demand Functions.

Projektbereich B Discussion Paper No. B-393. Katrin Wesche * Aggregation Bias in Estimating. European Money Demand Functions. Projektbereich B Discussion Paper No. B-393 Katrin Wesche * Aggregation Bias in Estimating European Money Demand Functions November 1996 *University of Bonn Institut für Internationale Wirtschaftspolitik

More information

POPIS TERČOVÝCH, TARGET GRAFOV Z PROGRAMOV NA VYHODNOTENIE SOCIOMETRIE V EXCELI (Materiál CPPPaP BB pre študijné účely)

POPIS TERČOVÝCH, TARGET GRAFOV Z PROGRAMOV NA VYHODNOTENIE SOCIOMETRIE V EXCELI (Materiál CPPPaP BB pre študijné účely) Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Mládežnícka 34, 974 04 Banská Bystrica 048 4134751-2 cpppapbb@svsbb.sk http://www.cpppap.svsbb.sk/ POPIS TERČOVÝCH, TARGET GRAFOV Z PROGRAMOV

More information

CHAPTER III RESEARCH METHODOLOGY. trade balance performance of selected ASEAN-5 countries and exchange rate

CHAPTER III RESEARCH METHODOLOGY. trade balance performance of selected ASEAN-5 countries and exchange rate CHAPTER III RESEARCH METHODOLOGY 3.1 Research s Object The research object is taking the macroeconomic perspective and focused on selected ASEAN-5 countries. This research is conducted to describe how

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY. Bakalárska práca

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY. Bakalárska práca UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY Bakalárska práca Bratislava 2011 UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY FUTBALOVÝ ZÁPAS

More information

The Neo Fisher Effect and Exiting a Liquidity Trap

The Neo Fisher Effect and Exiting a Liquidity Trap The Neo Fisher Effect and Exiting a Liquidity Trap Stephanie Schmitt-Grohé and Martín Uribe Columbia University European Central Bank Conference on Monetary Policy Frankfurt am Main, October 29-3, 218

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY DIPLOMOVÁ PRÁCA

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY DIPLOMOVÁ PRÁCA UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY DIPLOMOVÁ PRÁCA ANALÝZA A MODELOVANIE VPLYVU EKONOMICKÝCH A SOCIÁLNYCH PROCESOV NA VÝVOJ VYBRANÝCH DEMOGRAFICKÝCH UKAZOVATEĽOV

More information

Re-examining Symmetry of Shocks for East Asia: Results Using a VAR with Sign Restrictions

Re-examining Symmetry of Shocks for East Asia: Results Using a VAR with Sign Restrictions Re-examining Symmetry of Shocks for East Asia: Results Using a VAR with Sign Restrictions Vu Tuan Khai International Graduate School of Social Sciences, Yokohama National University March, 28 Abstract

More information

Inflation Revisited: New Evidence from Modified Unit Root Tests

Inflation Revisited: New Evidence from Modified Unit Root Tests 1 Inflation Revisited: New Evidence from Modified Unit Root Tests Walter Enders and Yu Liu * University of Alabama in Tuscaloosa and University of Texas at El Paso Abstract: We propose a simple modification

More information

International Macro Finance

International Macro Finance International Macro Finance Economies as Dynamic Systems Francesco Franco Nova SBE February 21, 2013 Francesco Franco International Macro Finance 1/39 Flashback Mundell-Fleming MF on the whiteboard Francesco

More information

MASARYKOVA UNIVERZITA ÚSTAV MATEMATIKY A STATISTIKY

MASARYKOVA UNIVERZITA ÚSTAV MATEMATIKY A STATISTIKY MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV MATEMATIKY A STATISTIKY Diplomová práce BRNO 2014 MICHAL KOVÁČIK MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV MATEMATIKY A STATISTIKY Metody testování

More information

Nikolaos Giannellis (University of Crete) and Athanasios Papadopoulos (University of Crete) Abstract

Nikolaos Giannellis (University of Crete) and Athanasios Papadopoulos (University of Crete) Abstract Purchasing Power Parity among developing countries and their trade-partners. Evidence from selected CEECs and Implications for their membership of EU. Nikolaos Giannellis (University of Crete) and Athanasios

More information

Monetary Policy and Unemployment: A New Keynesian Perspective

Monetary Policy and Unemployment: A New Keynesian Perspective Monetary Policy and Unemployment: A New Keynesian Perspective Jordi Galí CREI, UPF and Barcelona GSE April 215 Jordi Galí (CREI, UPF and Barcelona GSE) Monetary Policy and Unemployment April 215 1 / 16

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY KONTEXTUÁLNE PREMENNÉ ŠKOLSKEJ ÚSPEŠNOSTI

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY KONTEXTUÁLNE PREMENNÉ ŠKOLSKEJ ÚSPEŠNOSTI UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY KONTEXTUÁLNE PREMENNÉ ŠKOLSKEJ ÚSPEŠNOSTI DIPLOMOVÁ PRÁCA 2016 Bc. Juraj FALATH UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY,

More information

Mesačný bulletin nbs august 2018

Mesačný bulletin nbs august 2018 Mesačný bulletin Vydavateľ: Národná banka Slovenska Adresa: Národná banka Slovenska Imricha Karvaša 1, 813 25 Bratislava Kontakt: info@nbs.sk http://www.nbs.sk Materiál bol prerokovaný v Bankovej rade

More information

ARDL Cointegration Tests for Beginner

ARDL Cointegration Tests for Beginner ARDL Cointegration Tests for Beginner Tuck Cheong TANG Department of Economics, Faculty of Economics & Administration University of Malaya Email: tangtuckcheong@um.edu.my DURATION: 3 HOURS On completing

More information

THE LONG-RUN DETERMINANTS OF MONEY DEMAND IN SLOVAKIA MARTIN LUKÁČIK - ADRIANA LUKÁČIKOVÁ - KAROL SZOMOLÁNYI

THE LONG-RUN DETERMINANTS OF MONEY DEMAND IN SLOVAKIA MARTIN LUKÁČIK - ADRIANA LUKÁČIKOVÁ - KAROL SZOMOLÁNYI 92 Multiple Criteria Decision Making XIII THE LONG-RUN DETERMINANTS OF MONEY DEMAND IN SLOVAKIA MARTIN LUKÁČIK - ADRIANA LUKÁČIKOVÁ - KAROL SZOMOLÁNYI Abstract: The paper verifies the long-run determinants

More information

Structural VARs II. February 17, 2016

Structural VARs II. February 17, 2016 Structural VARs II February 17, 216 Structural VARs Today: Long-run restrictions Two critiques of SVARs Blanchard and Quah (1989), Rudebusch (1998), Gali (1999) and Chari, Kehoe McGrattan (28). Recap:

More information

Taylor Rules and Technology Shocks

Taylor Rules and Technology Shocks Taylor Rules and Technology Shocks Eric R. Sims University of Notre Dame and NBER January 17, 2012 Abstract In a standard New Keynesian model, a Taylor-type interest rate rule moves the equilibrium real

More information

Určenie hodnoty Value at Risk využitím simulačnej metódy Monte Carlo v neživotnom poistení

Určenie hodnoty Value at Risk využitím simulačnej metódy Monte Carlo v neživotnom poistení Určenie hodnoty Value at Risk využitím simulačnej metódy Monte Carlo v neživotnom poistení Vladimír Mucha 1 Abstrakt Cieľom príspevku je poukázať na využitie simulačnej metódy Monte Carlo pri určovaní

More information

Shyh-Wei Chen Department of Finance, Dayeh University. Abstract

Shyh-Wei Chen Department of Finance, Dayeh University. Abstract Evidence of the Long-Run Neutrality of Money: The Case of South Korea and Taiwan Shyh-Wei Chen Department of Finance, Dayeh University Abstract This paper investigates the long-run neutrality of money

More information

Medzigeneračný prenos subjektívneho vnímania chudoby v krajinách EÚ

Medzigeneračný prenos subjektívneho vnímania chudoby v krajinách EÚ Tomáš ŽELINSKÝ, Martina MYSÍKOVÁ, Jiří VEČERNÍK Medzigeneračný prenos subjektívneho vnímania chudoby v krajinách EÚ Tomáš ŽELINSKÝ 1,a, Martina MYSÍKOVÁ 2,b, Jiří VEČERNÍK 2,c 1 Ekonomická fakulta, Technická

More information

Asymmetric Shocks Inside Future EMU

Asymmetric Shocks Inside Future EMU Journal of Economic Integration 12(2), June 1997; 131 140 Asymmetric Shocks Inside Future EMU Michel Beine University of Lille II Alain Hecq Maastricht University Abstract In this paper, we focus on the

More information

An Empirical Analysis of RMB Exchange Rate changes impact on PPI of China

An Empirical Analysis of RMB Exchange Rate changes impact on PPI of China 2nd International Conference on Economics, Management Engineering and Education Technology (ICEMEET 206) An Empirical Analysis of RMB Exchange Rate changes impact on PPI of China Chao Li, a and Yonghua

More information

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE November 2014 (číslo 3) Ročník druhý ISSN 1339-3189 Kontakt: info@mladaveda.sk, tel.: +421 908 546 716, www.mladaveda.sk Fotografia na obálke: Kuala

More information

A Horse-Race Contest of Selected Economic Indicators & Their Potential Prediction Abilities on GDP

A Horse-Race Contest of Selected Economic Indicators & Their Potential Prediction Abilities on GDP A Horse-Race Contest of Selected Economic Indicators & Their Potential Prediction Abilities on GDP Tahmoures Afshar, Woodbury University, USA ABSTRACT This paper empirically investigates, in the context

More information

DEPARTMENT OF ECONOMICS

DEPARTMENT OF ECONOMICS ISSN 0819-64 ISBN 0 7340 616 1 THE UNIVERSITY OF MELBOURNE DEPARTMENT OF ECONOMICS RESEARCH PAPER NUMBER 959 FEBRUARY 006 TESTING FOR RATE-DEPENDENCE AND ASYMMETRY IN INFLATION UNCERTAINTY: EVIDENCE FROM

More information

Stochastic Trends & Economic Fluctuations

Stochastic Trends & Economic Fluctuations Stochastic Trends & Economic Fluctuations King, Plosser, Stock & Watson (AER, 1991) Cesar E. Tamayo Econ508 - Economics - Rutgers November 14, 2011 Cesar E. Tamayo Stochastic Trends & Economic Fluctuations

More information

MFx Macroeconomic Forecasting

MFx Macroeconomic Forecasting MFx Macroeconomic Forecasting Structural Vector Autoregressive Models Part II IMFx This training material is the property of the International Monetary Fund (IMF) and is intended for use in IMF Institute

More information

IDENTIFICATION OF THE EQUILIBRIUM EXCHANGE RATE PASS-THROUGH EFFECT IN COINTEGRATED VAR WITH AN APPLICATION TO THE EURO AREA*

IDENTIFICATION OF THE EQUILIBRIUM EXCHANGE RATE PASS-THROUGH EFFECT IN COINTEGRATED VAR WITH AN APPLICATION TO THE EURO AREA* ECONOMIC AND BUSINESS REVIEW VOL. 19 No. 1 217 5-18 5 IDENTIFICATION OF THE EQUILIBRIUM EXCHANGE RATE PASS-THROUGH EFFECT IN COINTEGRATED VAR WITH AN APPLICATION TO THE EURO AREA* IGOR MASTEN 1 Received:

More information

Stationarity and cointegration tests: Comparison of Engle - Granger and Johansen methodologies

Stationarity and cointegration tests: Comparison of Engle - Granger and Johansen methodologies MPRA Munich Personal RePEc Archive Stationarity and cointegration tests: Comparison of Engle - Granger and Johansen methodologies Faik Bilgili Erciyes University, Faculty of Economics and Administrative

More information

The Dornbusch overshooting model

The Dornbusch overshooting model 4330 Lecture 8 Ragnar Nymoen 12 March 2012 References I Lecture 7: Portfolio model of the FEX market extended by money. Important concepts: monetary policy regimes degree of sterilization Monetary model

More information

Econometría 2: Análisis de series de Tiempo

Econometría 2: Análisis de series de Tiempo Econometría 2: Análisis de series de Tiempo Karoll GOMEZ kgomezp@unal.edu.co http://karollgomez.wordpress.com Segundo semestre 2016 IX. Vector Time Series Models VARMA Models A. 1. Motivation: The vector

More information

Brief Sketch of Solutions: Tutorial 3. 3) unit root tests

Brief Sketch of Solutions: Tutorial 3. 3) unit root tests Brief Sketch of Solutions: Tutorial 3 3) unit root tests.5.4.4.3.3.2.2.1.1.. -.1 -.1 -.2 -.2 -.3 -.3 -.4 -.4 21 22 23 24 25 26 -.5 21 22 23 24 25 26.8.2.4. -.4 - -.8 - - -.12 21 22 23 24 25 26 -.2 21 22

More information

On Econometric Analysis of Structural Systems with Permanent and Transitory Shocks and Exogenous Variables

On Econometric Analysis of Structural Systems with Permanent and Transitory Shocks and Exogenous Variables On Econometric Analysis of Structural Systems with Permanent and Transitory Shocks and Exogenous Variables Adrian Pagan School of Economics and Finance, Queensland University of Technology M. Hashem Pesaran

More information

Business Cycle Dating Committee of the Centre for Economic Policy Research. 1. The CEPR Business Cycle Dating Committee

Business Cycle Dating Committee of the Centre for Economic Policy Research. 1. The CEPR Business Cycle Dating Committee Business Cycle Dating Committee of the Centre for Economic Policy Research Michael Artis Fabio Canova Jordi Gali Francesco Giavazzi Richard Portes (President, CEPR) Lucrezia Reichlin (Chair) Harald Uhlig

More information

Department of Economics, UCSB UC Santa Barbara

Department of Economics, UCSB UC Santa Barbara Department of Economics, UCSB UC Santa Barbara Title: Past trend versus future expectation: test of exchange rate volatility Author: Sengupta, Jati K., University of California, Santa Barbara Sfeir, Raymond,

More information

International Monetary Policy Spillovers

International Monetary Policy Spillovers International Monetary Policy Spillovers Dennis Nsafoah Department of Economics University of Calgary Canada November 1, 2017 1 Abstract This paper uses monthly data (from January 1997 to April 2017) to

More information

Analýza multispektrálnych dát z konfokálnej mikroskopie. DIPLOMOVÁ PRÁCA

Analýza multispektrálnych dát z konfokálnej mikroskopie. DIPLOMOVÁ PRÁCA Analýza multispektrálnych dát z konfokálnej mikroskopie. DIPLOMOVÁ PRÁCA Kamil Paulíny UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY FYZIKY A INFORMATIKY KATEDRA APLIKOVANEJ INFORMATIKY Študijný

More information

Komparácia výsledkov žiakov z matematiky v rámci testovania žiakov 5. ročníka ZŠ v roku 2016 podľa vyučovacieho jazyka

Komparácia výsledkov žiakov z matematiky v rámci testovania žiakov 5. ročníka ZŠ v roku 2016 podľa vyučovacieho jazyka DISKUSIA Komparácia výsledkov žiakov z matematiky v rámci testovania žiakov 5. ročníka ZŠ v roku 2016 podľa vyučovacieho jazyka Alföldyová Ingrid, Ficek Tomáš NÚCEM, Bratislava Anotácia: V školskom roku

More information

The Dynamic Relationships between Oil Prices and the Japanese Economy: A Frequency Domain Analysis. Wei Yanfeng

The Dynamic Relationships between Oil Prices and the Japanese Economy: A Frequency Domain Analysis. Wei Yanfeng Review of Economics & Finance Submitted on 23/Sept./2012 Article ID: 1923-7529-2013-02-57-11 Wei Yanfeng The Dynamic Relationships between Oil Prices and the Japanese Economy: A Frequency Domain Analysis

More information

PURCHASING POWER PARITY BEFORE AND AFTER THE ADOPTION OF THE EURO

PURCHASING POWER PARITY BEFORE AND AFTER THE ADOPTION OF THE EURO THE UNIVERSITY OF TEXAS AT SAN ANTONIO, COLLEGE OF BUSINESS Working Paper SERIES January 15, 2008 0031ECO-106-2008 PURCHASING POWER PARITY BEFORE AND AFTER THE ADOPTION OF THE EURO Su Zhou, Mohsen Bahmani-Oskooee

More information

Current Account and REER misalignments in Central Eastern EU Countries: an update using the Macroeconomic Balance approach 1

Current Account and REER misalignments in Central Eastern EU Countries: an update using the Macroeconomic Balance approach 1 Current Account and REER misalignments in Central Eastern EU Countries: an update using the Macroeconomic Balance approach 1 Mariarosaria Comunale Bank of Lithuania 15.09.2017 Bank of Lithuania 1 The conclusions

More information

ANALYSIS OF EXTREME HYDROLOGICAL EVENTS ON THE DANUBE USING THE PEAK OVER THRESHOLD METHOD

ANALYSIS OF EXTREME HYDROLOGICAL EVENTS ON THE DANUBE USING THE PEAK OVER THRESHOLD METHOD See discussions, stats, and author profiles for this publication at: https://www.researchgate.net/publication/245419546 ANALYSIS OF EXTREME HYDROLOGICAL EVENTS ON THE DANUBE USING THE PEAK OVER THRESHOLD

More information

FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITY KOMENSKÉHO V BRATISLAVE. Katedra aplikovanej matematiky a štatistiky DIPLOMOVÁ PRÁCA

FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITY KOMENSKÉHO V BRATISLAVE. Katedra aplikovanej matematiky a štatistiky DIPLOMOVÁ PRÁCA FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITY KOMENSKÉHO V BRATISLAVE Kaedra aplikovanej maemaiky a šaisiky DIPLOMOVÁ PRÁCA BRATISLAVA 2005 MAREK ŠVANTNER FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY

More information

Modely, metódy a algoritmy pre analýzu longitudinálnych dát

Modely, metódy a algoritmy pre analýzu longitudinálnych dát Vedecká rada Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave Mgr Gejza Wimmer Autoreferát dizertačnej práce Modely, metódy a algoritmy pre analýzu longitudinálnych dát pre získanie

More information

growth in a time of debt evidence from the uk

growth in a time of debt evidence from the uk growth in a time of debt evidence from the uk Juergen Amann June 22, 2015 ISEO Summer School 2015 Structure Literature & Research Question Data & Methodology Empirics & Results Conclusio 1 literature &

More information

The Balassa-Samuelson Effect in the Enlarging EU

The Balassa-Samuelson Effect in the Enlarging EU COMENIUS UNIVERSITY BRATISLAVA FACULTY OF MATHEMATICS, PHYSICS AND INFORMATICS Department of Applied Mathematics and Statistics The Balassa-Samuelson Effect in the Enlarging EU MASTER THESIS Bratislava,

More information

Signaling Effects of Monetary Policy

Signaling Effects of Monetary Policy Signaling Effects of Monetary Policy Leonardo Melosi London Business School 24 May 2012 Motivation Disperse information about aggregate fundamentals Morris and Shin (2003), Sims (2003), and Woodford (2002)

More information

Can News be a Major Source of Aggregate Fluctuations?

Can News be a Major Source of Aggregate Fluctuations? Can News be a Major Source of Aggregate Fluctuations? A Bayesian DSGE Approach Ippei Fujiwara 1 Yasuo Hirose 1 Mototsugu 2 1 Bank of Japan 2 Vanderbilt University August 4, 2009 Contributions of this paper

More information

Macroeconomic Modeling with Asymmetric Vector Autoregressions

Macroeconomic Modeling with Asymmetric Vector Autoregressions Macroeconomic Modeling with Asymmetric Vector Autoregressions John W. Keating * Abstract: 1. Introduction Vector autoregression (VAR) models have become widely used in applied economic research since Sims

More information

The Nature of Shocks in Europe and in Germany

The Nature of Shocks in Europe and in Germany Economica (1997) 64, 461 69 The Nature of Shocks in Europe and in Germany By MICHAEL FUNKE Hamburg University and London Business School Final version received 6 June 1996. The plan for European Monetary

More information

Extended IS-LM model - construction and analysis of behavior

Extended IS-LM model - construction and analysis of behavior Extended IS-LM model - construction and analysis of behavior David Martinčík Department of Economics and Finance, Faculty of Economics, University of West Bohemia, martinci@kef.zcu.cz Blanka Šedivá Department

More information

NONLINEAR DYNAMICS UNDER UNCOVERED INTEREST RATE PARITY: CASES OF THE CZECH REPUBLIC, HUNGARY AND SLOVAKIA 1

NONLINEAR DYNAMICS UNDER UNCOVERED INTEREST RATE PARITY: CASES OF THE CZECH REPUBLIC, HUNGARY AND SLOVAKIA 1 Vít Pošta NONLINEAR DYNAMICS UNDER UNCOVERED INTEREST RATE PARITY: CASES OF THE CZECH REPUBLIC, HUNGARY AND SLOVAKIA 1 Abstract: There has been an increasing amount of research giving mixed evidence of

More information

Animal Spirits, Fundamental Factors and Business Cycle Fluctuations

Animal Spirits, Fundamental Factors and Business Cycle Fluctuations Animal Spirits, Fundamental Factors and Business Cycle Fluctuations Stephane Dées Srečko Zimic Banque de France European Central Bank January 6, 218 Disclaimer Any views expressed represent those of the

More information

Jádrové odhady gradientu regresní funkce

Jádrové odhady gradientu regresní funkce Monika Kroupová Ivana Horová Jan Koláček Ústav matematiky a statistiky, Masarykova univerzita, Brno ROBUST 2018 Osnova Regresní model a odhad gradientu Metody pro odhad vyhlazovací matice Simulace Závěr

More information

Unit Roots, Nonlinear Cointegration and Purchasing Power Parity

Unit Roots, Nonlinear Cointegration and Purchasing Power Parity Unit Roots, Nonlinear Cointegration and Purchasing Power Parity Alfred A. Haug and Syed A. Basher June 10, 2005 Abstract We test long run PPP within a general model of cointegration of linear and nonlinear

More information

Identifying the Monetary Policy Shock Christiano et al. (1999)

Identifying the Monetary Policy Shock Christiano et al. (1999) Identifying the Monetary Policy Shock Christiano et al. (1999) The question we are asking is: What are the consequences of a monetary policy shock a shock which is purely related to monetary conditions

More information

The Effects of Unemployment on Economic Growth in Greece. An ARDL Bound Test Approach.

The Effects of Unemployment on Economic Growth in Greece. An ARDL Bound Test Approach. 53 The Effects of Unemployment on Economic Growth in Greece. An ARDL Bound Test Approach. Nikolaos Dritsakis 1 Pavlos Stamatiou 2 The aim of this paper is to investigate the relationship between unemployment

More information

The causes of misconceptions of basic geometric figures in primary school

The causes of misconceptions of basic geometric figures in primary school The causes of misconceptions of basic geometric figures in primary school Príčiny miskoncepcií základných geometrických útvarov u žiakov na prvom stupni základných škôl Ján GUNČAGA; Štefan TKAČIK Abstract

More information

Toulouse School of Economics, Macroeconomics II Franck Portier. Homework 1 Solutions. Problem I An AD-AS Model

Toulouse School of Economics, Macroeconomics II Franck Portier. Homework 1 Solutions. Problem I An AD-AS Model Toulouse School of Economics, 2009-200 Macroeconomics II Franck ortier Homework Solutions max Π = A FOC: d = ( A roblem I An AD-AS Model ) / ) 2 Equilibrium on the labor market: d = s = A and = = A Figure

More information