MODELOVANIE A SIMULÁCIA RIADENIA PREDOHREVU ZLIEVARENSKEJ FORMY

Size: px
Start display at page:

Download "MODELOVANIE A SIMULÁCIA RIADENIA PREDOHREVU ZLIEVARENSKEJ FORMY"

Transcription

1 MODELOVANIE A SIMULÁCIA RIADENIA PREDOHREVU ZLIEVARENSKEJ FORMY Lukáš Bartalský, Mchal Bartko, Gabrel Hulkó Slovenská Techncká Unverzta v Bratslave, Strojnícka fakulta Abstrakt Predkladaný článok reš otázky modelovana a radena predohrevu mechatronckej zlevarenskej formy ako systému s rozloženým parametram. Úvodom sú v skratke predstavené základné štruktúry systémov s rozloženým parametram, ďalej je opísaná mechatroncká zlevarenská forma a tvorba smulačného modelu v programovom prostredí COMSOL Multphyscs. Po dentfkác dynamckých charakterstík je zostavený systém radena v softvérovom prostredí DPS Blockset pre MATLAB & Smulnk. 1 ÚVOD Predkladaný článok sa zaoberá problematkou radeného predohrevu mechatronckej zlevarenskej formy. Vzhľadom na tvar expermentálneho zaradena, ktoré bolo zámerne navrhnuté v tvare kríža, je radený predohrev potrebný. Bez predohrevu expermentálneho zaradena dochádzalo po odlatí odlatku k jeho chybám a to spôsobom stahnutín a prepadlín. V dnešnej dobe keď sa treba snažť ušetrť najmä na nákladoch na výrobu je výhodné použť radený predohrev oprot predohrevu celej formy na rovnakú teplotu. Hlavnou výhodou radeného predohrevu je v tom, že keď ho radme ako systém s rozloženým parametram, tak veme docelť rôznu požadovanú teplotu v daných zónach. V článku je rešený návrh radena pre mechatronckú zlevarenskú formu pomocou softvérového produktu DPS Blockset. 2 SYSTÉMY S ROZLOŽENÝMI PARAMETRAMI Matematcké opsy technologckých a výrobných procesov typu kontnua ako reálnych systémov s rozloženým parametram (SRP) v lnearzovaných okolach zadaných ustálených pracovných režmov dávajú lneárne parcálne dferencálne rovnce (PDR). Vo vstupno-výstupnej relác sú to systémy s rozloženým vstupom a rozloženým výstupom (SRR), Obr. 1. Obr. 1 Systém s rozloženým vstupom a rozloženým výstupom. U( x, t) - U( x, y, z, t) rozložená vstupná velčna. Y( x, t) - Y( x, y, z, t) rozložená výstupná velčna. SRR systém s rozloženým vstupom a rozloženým výstupom. Keď sa k SRR prpájajú aktuátory a generátory rozložených vstupných velčín dostávame systémy so sústredeným vstupom a rozloženým výstupom (SSR), Obr. 2, Obr. 3.

2 Obr. 2 Štruktúra systému so sústredeným vstupom a rozloženým výstupom. SSR systém so sústredeným vstupom a rozloženým výstupom. SA aktuátory sústredených vstupných velčín. GU generátory rozložených vstupných velčín. SRR systém s rozloženým vstupom a rozloženým výstupom. U ( t) U ( t) vektor sústredených vstupných velčín. UA () t sústredené vstupné velčny GU. ξ t rozložené výstupné velčny U (, ) U GU. ξ, t celková rozložená vstupná velčna SRR. Y( x, t) Y( x, y, z, t) rozložená výstupná velčna. SSR Obr. 3 Systém so sústredeným vstupom a rozloženým výstupom. systém so sústredeným vstupom a rozloženým výstupom. U () t sústredené vstupné velčny. Y( x, t) Y( x, y, z, t) rozložená výstupná velčna. Vo vstupno-výstupnej relác celková rozložená výstupná velčna pr nulových začatočných a okrajových podmenkach je daná n n n t Y( x, t) Y ( x, t) G( x, t) U ( t) G x, t U d (2.1) respektíve v dskrétnom tvare n n n k Y( x, k) Y ( x, k) GH ( x, k) U ( k) G H ( x, k q) U ( q) (2.2) q0 kde je znak konvolutórneho súčnu a je znak konvolutórnej sumy, U () t a U ( ) k sú spojté a dskrétne sústredené vstupné velčny, G ( x, t) sú rozložené mpulzné charakterstky medz -tým vstupom a výstupom SSR, G H ( x, k) sú dskrétne rozložené mpulzné charakterstky medz - tým vstupom a výstupom SSR s tvarovačm nultého rádu H: HSSR. Prtom (, ) (, ) ( ) t x x, x 0 Y t = G t U t G t U d (2.3)

3 k Y ( x, k) = GH ( x, k) U ( k) H (, k q) U ( q) G x (2.4) q0 sú častkové spojté a dskrétne rozložené výstupné velčny prslúchajúce jednotlvým sústredeným vstupným velčnám. Po Laplaceovej transformác dostávame závslost,[1] n Y( x, s) Y ( x, s) S ( x, s) U ( s) (2.5) 1 1 n Y ( x, s) S ( x, s) U ( s) (2.6) a po Z-ovej transformác n Y( x, z) Y ( x, z) S ( x, z) U ( z) (2.7) 1 1 n Y ( x, z) S ( x, z) U ( z) (2.8) 3 EXPERIMENTÁLNA MECHATRONICKÁ ZLIEVARENSKÁ FORMA Expermentálne zaradene na vyšetrovane možnost radeného predhrevu zlevarenskej formy a aktívneho chladena odlatku bolo vybudované na Ústave automatzáce, merana a aplkovanej nformatky SjF STU v spoluprác s Ústavom technológe a materálov SjF STU. Je vybavené snímacou a výkonovou technkou na generovane a súčasné sledovane prebehov teplotných polí v telese kokly. Ovládane snímacej a výkonovej elektronky je realzované v prostredí MATLAB/Smulnk, v ktorom je k dspozíc systém merana a radena v reálnom čase. Návrh rešeného problému vychádza z potreb technológe zlevana, kde bežný konštrukčný prvok krížový spoj je klasckým problémom z hľadska tvorby stahnutín, kvôl tepelnému uzlu, ktorý v tomto meste vznká, Obr. 4. V tomto konštrukčnom usporadaní sú ramená odlatku rôzneho prerezu čím sa modeluje aj synchronzáca tuhnuta ramen. Nakonec je ešte zahrnutý problém veľkej vzdalenost tepelného uzla od nálatku a tým vznká problém s dosadzovaním tekutého kovu do tuhnúceho odlatku. Obr. 4 Tvar a rozmery modelového odlatku. Konečný návrh rozmerov odlatku vznkol ako komproms berúc do úvahy možnost zlevarne ÚTM SjF, náklady na výrobu zaradena a realzáce expermentov. Od tvaru a veľkost odlatku sa odvíjal návrh celého zaradena, ktorého srdcom je oceľová kokla so zabudovaným meracím a akčným členm.

4 Obr. 5 Kokla so zabudovaným meracím a akčným členm. 3.1 Technológa predohrevu formy Vyhrevací okruh Potrebný vyhrevací výkon zabezpečuje 26 zabudovaných elektrckých odporových teles, každé s nomnálnym výkonom 400W rozdelených do patch zón, Obr. 5 a Obr. 6: ZÓNA1 Úzke rameno (35mm) ZÓNA2 Krížový spoj tepelný uzol ZÓNA3 Šroké rameno (75mm) ZÓNA4 Stredné rameno (45mm) ZÓNA5 Rameno od uzla k nálatku 1600W 2400W 1600W 1600W 3200W Celkový nštalovaný výkon je 10,4kW. Teplotu formy merajú termočlánky TE-P01 až TE-P11. Množstvo a výkon teles je navrhnutý s prhladnutím na požadavku rýchlost dosahnuta žadanej teploty, prčom treba mať na pamät, že de o systém so značným kapactným oneskorením, [2]. Obr. 6 Vyhrevací okruh.

5 4 MODELOVANIE V COMSOL Multphyscs V programe COMSOL Multphyscs bol modelovaný predohrev mechatronckej zlevarenskej formy. Do programu COMSOL Multphyscs bol mportovaný CAD model zlevarenskej formy. Následne bol defnované okrajové podmenky s teplotou okola 23 C. Vyhrevace zóny bol nadefnované podľa toho ako sú na reálnom zaradení zapojené. Následne bolo vytvorené seťovane na model zlevarenskej formy konečno prvkovou seťou, vď Obr. 7. Expermentálnym spôsobom formou pokusov a opráv bol nájdené výkonové pomery potrebné na udržane teplotného poľa formy na pracovnej teplote. Pracovná teplota formy bola určená na 250 C. Následne po zstení týchto výkonových pomerov bol spravené smuláce skokových nárastov výkonov na jednotlvých zónach. Skok na každej zóne bol vykonaný nárastom výkonu o 20 %. Prehľad výkonových pomerov pred skokovou zmenou a so skokovou zmenou je v Tabuľka 1. Výsledok smulácí bol matce prechodových charakterstík o rozmeroch 11x3601.Počet radkov 11 je preto že aj meracích bodov máme jedenásť. Počet stĺpcov 3601 je kvôl tomu že dĺžka smuláce bola sekúnd s vzorkovaním 5 sekúnd plus prvá vzorka na začatku smuláce. Čas trvana smuláce bol zvolený podľa doby ako sa bude aj reálne dlho merať na zaradení a s reálnym vzorkovacím časom požtým pr meraní. Výsledky zo smuláce po zvýšení výkonu na prvej zóne sú na Obr. 8 až Obr. 10. Na Obr. 8 je vdeť ustálené teplotné pole formy na konc smuláce, jasne žltou farbou je vdeť zvýšene výkonu na prvej zóne. Na Obr. 9 vdno ustálenú teplotu v meracích bodoch vo vnútr formy. Z obrázku je zrejmý nárast teploty v prvej zóne oprot ostatným zónam. Na Obr. 10 sa nachádzajú prechodové charakterstky po zvýšení výkonu na prvej zóne. Z tohto obrázka je vdeť že pr zmene výkonu na jednej zóne teplotne ovplyvníme aj ostatné zóny na forme. Preto z tohto ttulu potrebujeme mať prechodové charakterstky v tvare matce 11x3601 aby sme vedel správne následne navrhnúť radene predohrevu formy pomocou DPS Blockset, [3]. Tabuľka 1 Hodnoty výkonov pred a po zvýšení. Zóna Pôvodné výkony 20 %-ný nárast výkonu Obr. 7 Vytvorená seť na forme.

6 Obr. 8 Ustálené teplotné pole formy. Obr. 9 Ustálená teplota v meracích bodoch. Obr. 10 Prebeh teploty v meracích bodoch po zvýšení výkonu na prvej zóne. 5 IDENTIFIKÁCIA V SOFTVÉROVOM PROSTREDÍ MATLAB Po vykonaní smulácí v Prostredí COMSOL Multphyscs bol dáta načítané pomocou LveLnku COMSOL wth MATLAB do programu MATLAB. Následne bol prechodové charakterstky dentfkované pomocou Identfcaton toolbox v programe MATLAB vď Obr. 11. Aby mohl byť prechodové charakterstky získané zo smuláce v COMSOL Multphyscs dentfkované v programe MATLAB, musela byť z každej matce prechodových charakterstík vybraná prechodová charakterstka s najrýchlejšou dynamkou. Až tá bola následne dentfkovaná v Identfcaton toolbox. Obr. 11 Identfcaton Toolbox.

7 Na Obr. 12 je vdno načítane prechodovej charakterstky. K načítanu prechodovej charakterstky je potrebný aj vstupný sgnál ktorý nám prechodovú charakterstku vytvorl. Náš vstupný sgnál bol jednotkový skok, ktorého veľkosť bola 20%-tný nárast výkonu oprot jeho pôvodnej hodnote vď Tabuľka 1. Obr. 12 Import dentfcaton toolbox Úlohou v Identfcaton toolbox bolo nájdene koefcentov prenosu sústavy. Sústavu reprezentujú prechodové charakterstky získané zo smulácí v COMSOL Multphyscs. Koefcenty sme hľadal pre prenos v tvare: K (5.1) T s 1 p1 Na Obr. 13 vdíme nastavene pre odhad koefcentov nášho prenosu. Na nasledujúcom obrázku Obr. 14 je vdno že odhad parametrov modelu je takmer totožný s naším modelom. Zhoda týchto dvoch modelov je 97,6 %, [3]. Obr. 13 Nastavena pre odhad parametrov a odhadnuté parametre

8 Obr. 14 Výstupné porovnane pôvodného a odhadnutého modelu 6 NÁVRH RIADENIA POMOCOU DPS Blockset Syntéza radena bola vykonaná v prostredí MATLAB & Smulnk pomocou nadstavbového softvérového produktu DPS Blockset. DPS Blockset je špecálny softvérový produkt vyvnutý na Ústave automatzáce, merana a aplkovanej nformatky. Je základom pr syntéze radena systémov s rozloženým parametram. Hlavnou časťou je blok HLDS, vo vnútr bloku sa nachádza pole v ktorom sú umestnené prechodové charakterstky z jednotlvých zón. Ďalším dôležtým blokom je DPS Space Synthess v tomto bloku prebeha prestorová syntéza nakoľko žadaná hodnota je vektor o rozmere 11x1 a aj výstup z HLDS má rozmer 11x1 v našom prípade tak je potrebná prestorová syntéza nakoľko máme 5 PI regulátorov v časovej syntéze. Blok Space Synthess nám prestorovou syntézou upraví regulačnú odchýlku do požadovaného tvaru pre časovú syntézu. Obr. 15 Schéma radena s DPS Blockset. Na Obr. 15 vdíme schému radena. Blok HLDS nám nahrádza pr smulácí formu. Vo vnútr bloku sa nachádzajú prechodové charakterstky získané zo smulácí v programe COMSOL Multphyscs a tento blok nám plnohodnotne nahrádza reálne zaradene. Vďaka získaným prechodovým charakterstkám sa správa ako skutočná zlevarenská forma. Keďže prechodové charakterstky bol vykonané okolo pracovného bodu, ktorý bol stanovený na 250 C, tak aj v obvode radena musí byť prrátaná konštanta 250 C. Konštantu treba prrátať z dôvodu, že blok HLDS, ktorý má v sebe prechodové charakterstky ch automatcky posúva na začatok súradného systému a bere do úvahy ch dynamku, preto sa potrebujeme posunúť na pracovnú teplotu náč by nam nastavené regulátory nepracoval správne. Ďalej je v obvode použtá saturáca výstupného sgnálu z regulátorov. Akčný zásah regulátorov je potrebné orezať z dôvodu, že ovládane vyhrevacích teles pracuje s napäťovým sgnálom s rozsahom 0 až 10 V.

9 teplota ( C) Obr. 16 Schéma ladena parametrov PI regulátorov. Nastavene parametrov regulátorov prebehlo podľa schémy ktorú je vdno na Obr. 16. Do bloku Transfer functon bol zadané parametre prenosu získané z Identfcaton toolbox. Keďže je každá zóna ovládaná zvlášť tak aj nastavene proporcálnej a ntegračnej zložky regulátorov prebehalo pre každú zónu zvlášť. Nastavene parametrov regulátorov bolo spravené pomocou bloku PID Controller, v ktorom sa po otvorení nachádza možnosť naladena parametrov automatcky. Následne systém ponúkne užívateľov výsledok odhadu parametrov a užívateľ sa môže rozhodnúť č je daný prebeh vyhovujúc alebo môže zmenť čas za ktorý sa systém ustál. Pre správne nastavene musí užívateľ poznať základy automatckého radena a správne sa rozhodnúť aby bol výsledný účnok regulátora správny Termočlánok 1 Termočlánok 2 Termočlánok 3 Termočlánok 4 Termočlánok 5 Termočlánok 6 Termočlánok 7 Termočlánok 8 Termočlánok 9 Termočlánok 10 Termočlánok čas (s) Obr. 17 Výsledný prebeh teploty pr regulácí. Na obrázku Obr. 6.3 vdno výsledný prebeh z reguláce teploty na požadovanú teplotu. Nam požadované teplotné pole bol vektor žadaných teplôt na daných termočlánkoch w. w = [ ] C. Dosahnutá ustálená teplota sa pohybuje okolo požadovanej hodnoty, čo vyhovuje požadavkám technológe, [4]. 7 Záver V článku je popísaný postup pr návrhu radena predohrevu mechatronckej zlevarenskej formy ako systému s rozloženým parametram. Aktuálne je forma radená v reálnom čase pomocou meracích karet v programe MATLAB & Smulnk. Aktuálne sa pracuje aj na návrhu radena pomocou PLC systému. Dôvod voľby PLC systému oprot meracím kartám je vtom, že PLC systémy sú blžše premyslu a sú v premysle bežne používané a aj cenovo dostupnejše. Do budúcna je víza, že forma bude ovládaná len pomocou PLC systému a klascký PC nebude potrebný pre radene formy, č už predohrevu alebo chladena pr odlevaní.

10 Poďakovane Tento článok vznkol vďaka projektu APVV Hgh-tech rešena pre technologcké procesy a mechatroncké komponenty ako radené systémy s rozloženým parametram. Ďalej ASFEU v rámc projektu ITMS Kompetenčné centrum ntelgentných technológí pre elektronzácu a nformatzácu systémov a služeb a projektu ITMS Unverztný vedecký park STU v Bratslave. Lteratúra [1] HULKÓ, G. a kol. Modelovane, radene a návrh systémov s rozloženým parametram. Vydavateľstvo STU v Bratslave, ISBN [2] NOGA, P.: Modelovane a radene procesov zlevana ako systémov s rozloženým parametram. Doktorandská dzertačná práca, Bratslava, [3] System Identfcaton Toolbox : User s Gud, [4] HULKÓ, G. et al.: Dstrbuted Parameter Systems Blockset for MATLAB & Smulnk. DPS Blockset for MATLAB & Smulnk. Program CONNECTIONS of The MathWorks - partner produkt spoločnost The MathWork. Bratslava Natck, Ing. Lukáš Bartalský Ústav automatzáce, merana a aplkovanej nformatky, Strojnícka fakulta, slovenská Techncká Unverzta v Bratslave, Námeste Slobody 1, Bratslava, tel. (+421) , e-mal lukas.bartalsky@stuba.sk Ing. Mchal Bartko Ústav automatzáce, merana a aplkovanej nformatky, Strojnícka fakulta, slovenská Techncká Unverzta v Bratslave, Námeste Slobody 1, Bratslava, tel. (+421) , e-mal mchal_bartko@stuba.sk prof. Ing. Gabrel Hulkó, DrSc. Ústav automatzáce, merana a aplkovanej nformatky, Strojnícka fakulta, slovenská Techncká Unverzta v Bratslave, Námeste Slobody 1, Bratslava, tel. (+421) , e-mal gabrel.hulko@stuba.sk

VYUŽITIE KOSIMULÁCIE PRI RIADENÍ PREDOHREVU ZLIEVARENSKEJ FORMY AKO SYSTÉMU S ROZLOŽENÝMI PARAMETRAMI

VYUŽITIE KOSIMULÁCIE PRI RIADENÍ PREDOHREVU ZLIEVARENSKEJ FORMY AKO SYSTÉMU S ROZLOŽENÝMI PARAMETRAMI VYUŽITIE KOSIMULÁCIE PRI RIADENÍ PREDOHREVU ZLIEVARENSKEJ FORMY AKO SYSTÉMU S ROZLOŽENÝMI PARAMETRAMI Lukáš Bartalský, Michal Bartko, Cyril Belavý, Gabriel Hulkó Ústav automatizácie, merania a aplikovanej

More information

Modelovanie a riadenie systémov s rozloženými parametrami v modernej technickej praxi

Modelovanie a riadenie systémov s rozloženými parametrami v modernej technickej praxi Modelovanie a riadenie systémov s rozloženými parametrami v modernej technickej praxi Náčrt prednášky k inaugurácii za externého člena Maďarskej akadémie vied Budapešť 2007 Prof. Ing. Gabriel H u l k ó,

More information

Odvodenie niektorých geometrických veličín z GPS meraní

Odvodenie niektorých geometrických veličín z GPS meraní Acta Montanstca Slovaca Ročník 10 (2005), číslo 3, 310-316 Odvodene nektorých geometrckých velčín z GPS meraní Adel Alfrehat 1, Janka Sabová a Marcel Mozeš 2 Dervaton of some geometrc parameters from GPS

More information

PREDICTIVE CONTROL BY DISTRIBUTED PARAMETER SYSTEMS BLOCKSET FOR MATLAB & SIMULINK

PREDICTIVE CONTROL BY DISTRIBUTED PARAMETER SYSTEMS BLOCKSET FOR MATLAB & SIMULINK PREDICTIVE CONTROL BY DISTRIBUTED PARAMETER SYSTEMS BLOCKSET FOR MATLAB & SIMULINK G. Hulkó, C. Belavý, P. Buček, P. Noga Insttute of automaton, measurement and appled nformatcs, Faculty of Mechancal Engneerng,

More information

NASTAVOVÁNÍ REGULÁTORŮ PID TYPU VARIANTAMI PRVNÍ A DRUHÉ METODY ZIEGLERA-NICHOLSE.

NASTAVOVÁNÍ REGULÁTORŮ PID TYPU VARIANTAMI PRVNÍ A DRUHÉ METODY ZIEGLERA-NICHOLSE. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV AUTOMATIZACE A MĚŘICÍ TECHNIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION

More information

ENTROPIA. Claude Elwood Shannon ( ), USA A Mathematical Theory of Communication, 1948 LOGARITMUS

ENTROPIA. Claude Elwood Shannon ( ), USA A Mathematical Theory of Communication, 1948 LOGARITMUS LOGARITMUS ENTROPIA Claude Elwood Shao (96-00), USA A Mathematcal Theory of Commucato, 948 7. storoče Naer, Brggs, orovae číselých ostuostí: artmetcká ostuosť 3 0 3 4 5 6 geometrcká ostuosť /8 /4 / 4 8

More information

Ing. Tomasz Kanik. doc. RNDr. Štefan Peško, CSc.

Ing. Tomasz Kanik. doc. RNDr. Štefan Peško, CSc. Ing. Tomasz Kanik Školiteľ: doc. RNDr. Štefan Peško, CSc. Pracovisko: Študijný program: KMMOA, FRI, ŽU 9.2.9 Aplikovaná informatika 1 identifikácia problémovej skupiny pacientov, zlepšenie kvality rozhodovacích

More information

SIMULATION OF ROBUST CONTROL OF TEMPERATURE FIELDS IN DPS BLOCKSET FOR MATLAB & SIMULINK

SIMULATION OF ROBUST CONTROL OF TEMPERATURE FIELDS IN DPS BLOCKSET FOR MATLAB & SIMULINK SIMULATION OF ROBUST CONTROL OF TEMPERATURE FIELDS IN DPS BLOCKSET FOR MATLAB & SIMULINK C. Belavý, M. Mchalečko, V. Ivanov, S. Leľo Insttute of automaton, measurement and appled nformatcs, Faculty of

More information

Od zmiešavacieho kalorimetra k ultra citlivej modulovanej kalorimetrii. Jozef Kačmarčík

Od zmiešavacieho kalorimetra k ultra citlivej modulovanej kalorimetrii. Jozef Kačmarčík Od zmiešavacieho kalorimetra k ultra citlivej modulovanej kalorimetrii CENTRUM FYZIKY VEĽMI NÍZKYCH TEPLÔT Ústavu experimentálnej fyziky SAV a Univerzity P.J.Šafárika Centrum excelentnosti SAV Jozef Kačmarčík

More information

Kapitola S5. Skrutkovica na rotačnej ploche

Kapitola S5. Skrutkovica na rotačnej ploche Kapitola S5 Skrutkovica na rotačnej ploche Nech je rotačná plocha určená osou rotácie o a meridiánom m. Skrutkový pohyb je pohyb zložený z rovnomerného rotačného pohybu okolo osi o a z rovnomerného translačného

More information

3.1 TEÓRIA FEI TU V KOŠICIACH P3 - KOMBINAČNÉ OBVODY LIST Č.1

3.1 TEÓRIA FEI TU V KOŠICIACH P3 - KOMBINAČNÉ OBVODY LIST Č.1 FEI TU V KOŠICIACH P3 - KOMBINAČNÉ OBVODY LIST Č.1 3 KOMBINAČNÉ OBVODY 3.1 TEÓRIA Kombinačné obvody sú logické obvody, ktorých výstup závisí len od kombinácie vstupov v danom časovom okamihu (obvody ktoré

More information

DESIGN OF CONTROL PROCESSES IN DPS BLOCKSET FOR MATLAB & SIMULINK

DESIGN OF CONTROL PROCESSES IN DPS BLOCKSET FOR MATLAB & SIMULINK DESIGN OF CONTROL PROCESSES IN DPS BLOCKSET FOR MATLAB & SIMULINK C. Belavý, G. Hulkó, M. Mchalečko, V. Ivanov Department of Automaton, Informatcs and Instrumentaton, Faculty of Mechancal Engneerng, Slovak

More information

Meranie hmotnostnej koncentrácie a bilancia úletu tuhých znečisťujúcich látok

Meranie hmotnostnej koncentrácie a bilancia úletu tuhých znečisťujúcich látok Merane hmotnostnej koncentráce a blanca úletu tuhých znečsťujúcch látok Mchal Kelemen, Tatana Maťašovská Abstrakt Článok sa zaoberá meraním koncentráce prachu v pracovnom prostredí a blancovaním únku resp.

More information

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH. č SK

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH. č SK VYHLÁSENIE O PARAMETROCH č. 0048 SK 1. Jedi eč ý ide tifikač ý k d typu výro ku: rá ová h oždi ka fischer SXR/SXRL 2. )a ýšľa é použitie/použitia: Produkt Plastové kotvy pre použitie v betóne a murive

More information

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH. č SK. Predpokladané použitie. stave ý h častí ako o kladov a stropov, pozri prílohu, najmä prílohy B 1 - B 3

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH. č SK. Predpokladané použitie. stave ý h častí ako o kladov a stropov, pozri prílohu, najmä prílohy B 1 - B 3 VYHLÁSENIE O PARAMETROCH č. 0017 SK 1. Jedi eč ý ide tifikač ý kód typu výro ku: fischer skrutka do betónu FBS, FBS A4 a FBS C 2. )a ýšľa é použitie/použitia: Produkt O eľová kotva pre použitie v etó e

More information

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH. č SK. Predpoklada é použitie. stave ý h častí ako o kladov a stropov, pozri prílohu, najmä prílohy B 1 - B 8

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH. č SK. Predpoklada é použitie. stave ý h častí ako o kladov a stropov, pozri prílohu, najmä prílohy B 1 - B 8 VYHLÁSENIE O PARAMETROCH č. 0007 SK 1. Jedi eč ý ide tifikač ý k d typu výro ku: i jektáž y systé FIS V 2. )a ýšľa é použitie/použitia: Produkt O eľová kotva pre použitie v et e k upev e iu ťažký h systé

More information

Projektovanie Riadiacich

Projektovanie Riadiacich Projektovanie Riadiacich Systémov Úvod do predmetu Ing. Michal Kopček, PhD. S-428S michal.kopcek@stuba.sk 1 / 11 Projektovanie Riadiacich Systémov - PRS Prednáš ášky: TPAR, TAR Cvičenia: Aplikácia prednáš

More information

Jádrové odhady regresní funkce pro korelovaná data

Jádrové odhady regresní funkce pro korelovaná data Jádrové odhady regresní funkce pro korelovaná data Ústav matematiky a statistiky MÚ Brno Finanční matematika v praxi III., Podlesí 3.9.-4.9. 2013 Obsah Motivace Motivace Motivace Co se snažíme získat?

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No Roland JANČO *

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No Roland JANČO * Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 013, vol. LIX article No. 1930 Roland JANČO * NUMERICAL AND EXACT SOLUTION OF BUCKLING LOAD FOR BEAM ON ELASTIC FOUNDATION

More information

Teplotné polia pri zváraní - vplyv postupu modelovania zvaru a odvodu tepla do okolia

Teplotné polia pri zváraní - vplyv postupu modelovania zvaru a odvodu tepla do okolia Teplotné polia pri zváraní - vplyv postupu modelovania zvaru a odvodu tepla do okolia Taraba, Bohumil 1 & Behúlová, Mária 2 1 Doc., Ing. CSc., e-mail: bohumil.taraba@stuba.sk 2 RNDr., CSc., e-mail: maria.behulova@stuba.sk

More information

Combustion Process Modelling and Control

Combustion Process Modelling and Control Combustion Process Modelling and Control Ján Terpák 1, Ľubomír Dorčák a Vladimír Maduda Modelovanie a riadenie procesov spaľovania This paper deals with realization of combustion control system on programmable

More information

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH. č SK. Predpokladané použitie. stave ý h častí ako o kladov a stropov, pozri prílohu, najmä prílohy B 1 - B 4

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH. č SK. Predpokladané použitie. stave ý h častí ako o kladov a stropov, pozri prílohu, najmä prílohy B 1 - B 4 VYHLÁSENIE O PARAMETROCH č. 0009 SK 1. Jedi eč ý ide tifikač ý k d typu výro ku: o eľová kotva fis her FAZ II 2. )a ýšľa é použitie/použitia: Produkt O eľová kotva pre použitie v betóne k upev e iu ťažký

More information

SIMULACE ŘÍDICÍCH STRUKTUR ELEKTROMECHANICKÝCH SYSTÉMŮ

SIMULACE ŘÍDICÍCH STRUKTUR ELEKTROMECHANICKÝCH SYSTÉMŮ VYOÉ UČENÍ TECHNICÉ V BNĚ BNO UNIVEITY OF TECHNOOGY FAUTA EETOTECHNIY A OMUNIAČNÍCH TECHNOOGIÍ ÚTAV AUTOMATIZACE A MĚŘICÍ TECHNIY FACUTY OF EECTICA ENGINEEING AND COMMUNICATION DEPATMENT OF CONTO AND INTUMENTATION

More information

Nová metóda merania tepelného toku

Nová metóda merania tepelného toku Acta Montanistica Slovaca Ročník 6 (2001), 1, 5-12 Nová metóda merania tepelného toku Félix Sekula 1 a Slávka Grexová 2 A new method of measuring the thermal flow The subject of this article is the measurement

More information

MODELOVANIE A RIADENIE SYSTÉMOV POMOCOU NEURÓNOVÝCH SIETÍ S ORTOGONÁLNYMI FUNKCIAMI V PROSTREDÍ MATLAB

MODELOVANIE A RIADENIE SYSTÉMOV POMOCOU NEURÓNOVÝCH SIETÍ S ORTOGONÁLNYMI FUNKCIAMI V PROSTREDÍ MATLAB MODELOVANIE A RIADENIE SYSTÉMOV POMOCOU NEURÓNOVÝCH SIETÍ S ORTOGONÁLNYMI FUNKCIAMI V PROSTREDÍ MATLAB Slavomír Kajan Ústav riadenia a priemyselnej informatiky, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Slovenská

More information

Segmentace textury. Jan Kybic

Segmentace textury. Jan Kybic Segmentace textury Případová studie Jan Kybic Zadání Mikroskopický obrázek segmentujte do tříd: Příčná vlákna Podélná vlákna Matrice Trhliny Zvolená metoda Deskriptorový popis Učení s učitelem ML klasifikátor

More information

Gain-Scheduled Controller Design

Gain-Scheduled Controller Design Slovak University of Technology in Bratislava Faculty of Electrical Engineering and Information Technology Institute of Robotics and Cybernetics Doctoral Thesis Gain-Scheduled Controller Design Author:

More information

VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky DIPLOMOVÁ PRÁCA

VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky DIPLOMOVÁ PRÁCA VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky DIPLOMOVÁ PRÁCA 2014 Bc. Ľuboš Balala VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektroniky Modelovanie

More information

Tvarovač riadiacich signálov: poznámka k voľbe periódy vzorkovania a minimalizácia chýb spôsobených kvantovaním času.

Tvarovač riadiacich signálov: poznámka k voľbe periódy vzorkovania a minimalizácia chýb spôsobených kvantovaním času. Rok / Year: Svazek / Volume: Číslo / Number: 2011 13 2 Tvarovač riadiacich signálov: poznámka k voľbe periódy vzorkovania a minimalizácia chýb spôsobených kvantovaním času. Control signal shaping: note

More information

DETECT FLOW OF STEAM IN AIR BY ELECTRICAL CAPACITANCE TOMOGRAPHY

DETECT FLOW OF STEAM IN AIR BY ELECTRICAL CAPACITANCE TOMOGRAPHY DETECT FLOW OF STEAM IN AIR BY ELECTRICAL CAPACITANCE TOMOGRAPHY Katarína RATKOVSKÁ 1 - Miroslava CÚTTOVÁ 2 Abstract:.In practice, the steam can also occur in cases where there not be formed, and then

More information

NÁVRH ADAPTÍVNEHO RIADENA PRUŽENIA AUTOMOBILU

NÁVRH ADAPTÍVNEHO RIADENA PRUŽENIA AUTOMOBILU NÁVRH ADAPÍVNEHO RIADENA PRUŽENIA AUOMOBILU Milan Lokšík, Cyril Belavý Ústav automatizácie, merania a aplikovanej informatiky, Strojnícka Fakulta, Slovenská echnická Univerzita v Bratislave, Nám. Slobody

More information

APPLICATION OF DISTRIBUTED PARAMETER SYSTEM CONTROL FOR STEEL BILLET INDUCTION HEATING

APPLICATION OF DISTRIBUTED PARAMETER SYSTEM CONTROL FOR STEEL BILLET INDUCTION HEATING 1. Juraj KAPUSTA, 2. Juraj CAMBER, 3. Gabrel HULKÓ APPLICATION OF DISTRIBUTED PARAMETER SYSTEM CONTROL FOR STEEL BILLET INDUCTION HEATING 1-3. INSTITUTE OF AUTOMATION, MEASUREMENT AND APPLIED INFORMATICS,

More information

REPLACEMENT OF MULTILAYER PCB FOR EQUIVALENT COMPOSITE BOARD AT TEMPERATURE SIMULATION IN COMSOL ENVIRONMENT

REPLACEMENT OF MULTILAYER PCB FOR EQUIVALENT COMPOSITE BOARD AT TEMPERATURE SIMULATION IN COMSOL ENVIRONMENT REPLACEMENT OF MULTILAYER PCB FOR EQUIVALENT COMPOSITE BOARD AT TEMPERATURE SIMULATION IN COMSOL ENVIRONMENT Jozef Čuntala, Pavol Špánik, Michal Frívaldský, Anna Kondelová 1 Department of Mechatronics

More information

VIRTUAL CONTROL SYSTEM OF EXOTHERMIC REACTOR USING THE CONTROLLER KRGN 90 VIRTUÁLNY RIADIACI SYSTÉM EXOTERMICKÉHO REAKTORA NA BÁZE KRGN 90

VIRTUAL CONTROL SYSTEM OF EXOTHERMIC REACTOR USING THE CONTROLLER KRGN 90 VIRTUÁLNY RIADIACI SYSTÉM EXOTERMICKÉHO REAKTORA NA BÁZE KRGN 90 VIRTUAL CONTROL SYSTEM OF EXOTHERMIC REACTOR USING THE CONTROLLER KRGN 90 VIRTUÁLNY RIADIACI SYSTÉM EXOTERMICKÉHO REAKTORA NA BÁZE KRGN 90 Stanislav KUNÍK, Dušan MUDRONČÍK, Martin RAKOVSKÝ Authors: Ing.

More information

3. Horninové prostredie / Rocks

3. Horninové prostredie / Rocks 3.1 Základné charakteristiky geologickej a tektonickej stavby Basic features of geological and tectonic structure 3.2 Svahové pohyby Slope movements 3.3 Odvodená mapa radónového rizika Derived map of the

More information

MINIMALIZÁCIA ZVLNENIA MOMENTU KONŠTRUKČNOU ÚPRAVOU SPÍNANÉHO RELUKTANČNÉO MOTORA

MINIMALIZÁCIA ZVLNENIA MOMENTU KONŠTRUKČNOU ÚPRAVOU SPÍNANÉHO RELUKTANČNÉO MOTORA MIIMALIZÁCIA ZVLEIA MOMET KOŠTRKČO ÚRAVO SÍAÉHO RELKTAČÉO MOTORA obík, D. Žilinská univerzita v Žiline, Elektrotechnická fakulta, Katedra výkonových elektrotechnických systémov, bobik.dusan@post.sk Abstrakt:

More information

DYNAMICKÝ MODEL UNIVERZÁLNEHO MOTORA NAPÁJANÉHO HARMONICKÝM NAPÄTÍM DYNAMIC MODEL OF THE UNIVERSAL MOTOR SUPPLIED BY A HARMONIC VOLTAGE

DYNAMICKÝ MODEL UNIVERZÁLNEHO MOTORA NAPÁJANÉHO HARMONICKÝM NAPÄTÍM DYNAMIC MODEL OF THE UNIVERSAL MOTOR SUPPLIED BY A HARMONIC VOLTAGE 6 Dynamcký model unverzálneho motora napájaného harmonckým napätím DYNAMICKÝ MODEL UNIVERZÁLNEHO MOTORA NAPÁJANÉHO HARMONICKÝM NAPÄTÍM DYNAMIC MODEL OF THE UNIVERSAL MOTOR SUPPLIED BY A HARMONIC VOLTAGE

More information

HYBRIDNÉ INTELIGENTNÉ METÓDY MODELOVANIA A RIADENIA

HYBRIDNÉ INTELIGENTNÉ METÓDY MODELOVANIA A RIADENIA Ing. Zuzana Dideková Autoreferát dizertačnej práce HYBRIDNÉ INTELIGENTNÉ METÓDY MODELOVANIA A RIADENIA na získanie akademickej hodnosti doktor (philosophiae doctor, PhD.) v doktorandskom študijnom programe:

More information

KONŠTRUKCIA TERMOELEKTRICKÉHO CHLADIACEHO ZARIADENIA THERMOELECTRIC COOLER CONSTRUCTION

KONŠTRUKCIA TERMOELEKTRICKÉHO CHLADIACEHO ZARIADENIA THERMOELECTRIC COOLER CONSTRUCTION VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE KONŠTRUKCIA TERMOELEKTRICKÉHO CHLADIACEHO ZARIADENIA

More information

TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH. Predikcia počasia prostredníctvom neurónových sietí BAKALÁRSKA PRÁCA FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY

TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH. Predikcia počasia prostredníctvom neurónových sietí BAKALÁRSKA PRÁCA FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY Predkca počasa prostredníctvom neurónových setí Ján ADAMČÁK BAKALÁRSKA PRÁCA 2010 TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH FAKULTA ELEKTROTECHNIKY

More information

MODELOVANIE TECHNOLOGICKEJ ČASTI POCÍNOVACEJ LINKY NA BÁZE UMELÝCH NEURÓNOVÝCH SIETÍ

MODELOVANIE TECHNOLOGICKEJ ČASTI POCÍNOVACEJ LINKY NA BÁZE UMELÝCH NEURÓNOVÝCH SIETÍ Acta Metallurgica Slovaca, 2, 2006, 3 (282-290) 282 MODELOVANIE TECHNOLOGICKEJ ČASTI POCÍNOVACEJ LINKY NA BÁZE UMELÝCH NEURÓNOVÝCH SIETÍ Žilková J., Timko J. Katedra elektrotechniky, mechatroniky a priemyslového

More information

FUZZY-NEURO ALGORITMY MODELOVANIA NELINEÁRNYCH PROCESOV V DOPRAVE

FUZZY-NEURO ALGORITMY MODELOVANIA NELINEÁRNYCH PROCESOV V DOPRAVE Slovenská technická univerzita v Bratislave FAKULTA INFORMATIKY A INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ FIIT-5212-35461 Jozef Macho FUZZY-NEURO ALGORITMY MODELOVANIA NELINEÁRNYCH PROCESOV V DOPRAVE Bakalárska práca

More information

Svetlo produkované oknami budov a jeho šírenie v atmosfére v noci

Svetlo produkované oknami budov a jeho šírenie v atmosfére v noci Svetlo produkované oknam budov a jeho šírene v atmosfére v noc Stanslav Darula*, Mroslav Kocfaj** * Ústav stavebníctva a archtektury SAV, Bratslava, usarsdar@savba.sk, ** Astronomcký ústav SAV, Bratslava,

More information

Teória grafov. RNDr. Milan Stacho, PhD.

Teória grafov. RNDr. Milan Stacho, PhD. Teória grafov RNDr. Milan Stacho, PhD. Literatúra Plesník: Grafové algoritmy, Veda Bratislava 1983 Sedláček: Úvod do teórie grafů, Academia Praha 1981 Bosák: Grafy a ich aplikácie, Alfa Bratislava 1980

More information

Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky Univerzita Komenského, Bratislava THEILOVA REGRESIA

Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky Univerzita Komenského, Bratislava THEILOVA REGRESIA Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky Univerzita Komenského, Bratislava THEILOVA REGRESIA Róbert Tóth Bratislava 2013 Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky Univerzita Komenského, Bratislava THEILOVA

More information

METRICKÉ ÚLOHY V PRIESTORE

METRICKÉ ÚLOHY V PRIESTORE 1. ÚVOD METRICKÉ ÚLOHY V PRIESTORE Monika ĎURIKOVIČOVÁ 1 Katedra Matematiky, Strojnícka fakulta STU, Abstrakt: Popisujeme možnosti použitia programového systému Mathematica pri riešení špeciálnych metrických

More information

Modely, metódy a algoritmy pre analýzu longitudinálnych dát

Modely, metódy a algoritmy pre analýzu longitudinálnych dát Vedecká rada Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave Mgr Gejza Wimmer Autoreferát dizertačnej práce Modely, metódy a algoritmy pre analýzu longitudinálnych dát pre získanie

More information

Vizuálna podpora dokazovania čiastočnej správnosti programov pomocou Hoareovej metódy

Vizuálna podpora dokazovania čiastočnej správnosti programov pomocou Hoareovej metódy Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Vizuálna podpora dokazovania čiastočnej správnosti programov pomocou Hoareovej metódy bakalárska práca 2015 Jakub Pavčo Univerzita

More information

, Ostrava, Czech Republic

, Ostrava, Czech Republic HODNOTENIE MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ POMOCOU SKÚŠKY SMALL PUNCH TEST APPLICATION OF THE SMALL PUNCH TEST METHODS FOR THE MECHANICAL PROPERTIES EVALUATION Ľudovít Kupča Jana Václavková VÚJE Trnava a.s., Okružná

More information

Predikcia úmrtnosti na Slovensku

Predikcia úmrtnosti na Slovensku 1 Ak nie je uvedené inak, zdrojom grafov v tomto príspevku sú štatistické tabuľky úmrtnosti v SR a výpočty autora. 2 Viac o SVD nájdeme napríklad na http://www.ling.ohiostate.edu/~kbaker/pubs/singular_value_decomposition_tutorial.pdf

More information

KVANTIFIKACE NEJISTOT MĚŘENÍ MAGNETICKÝCH VELIČIN

KVANTIFIKACE NEJISTOT MĚŘENÍ MAGNETICKÝCH VELIČIN VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV AUTOMATIZACE A MĚŘICÍ TECHNIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION

More information

MERANIE. Doc. Ing. Peter Kukuča, CSc. MIEE KMer FEI STU

MERANIE. Doc. Ing. Peter Kukuča, CSc. MIEE KMer FEI STU MERANIE Doc. Ing. Peter Kukuča, CSc. MIEE KMer FEI STU Hodnotenie predmetu! max. 50 bodov za semester " 30 bodov za prípravu na cvičenia a referáty # 16 bodov za vstupné testy # 14 bodov za odovzdané referáty

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No. 1955

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No. 1955 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 201, vol. LIX article No. 1955 Josef DOBEŠ *, Milada KOZUBKOVÁ ** MODELLING OF CAVITATION OF WASH-OUT WATER, AMMONIA WATER,

More information

ROBUST PREDICTIVE CONTROL OF LINEAR SYSTEMS

ROBUST PREDICTIVE CONTROL OF LINEAR SYSTEMS Ing. Daniel Vozák Summary of doctoral dissertation ROBUST PREDICTIVE CONTROL OF LINEAR SYSTEMS A dissertation submitted for the degree of Philosophiae Doctor in doctoral study programme: Cybernetics Study

More information

The causes of misconceptions of basic geometric figures in primary school

The causes of misconceptions of basic geometric figures in primary school The causes of misconceptions of basic geometric figures in primary school Príčiny miskoncepcií základných geometrických útvarov u žiakov na prvom stupni základných škôl Ján GUNČAGA; Štefan TKAČIK Abstract

More information

MERANIE. doc. Ing. Peter Kukuča, CSc. MIET KMer FEI STU

MERANIE. doc. Ing. Peter Kukuča, CSc. MIET KMer FEI STU MERANIE doc. Ing. Peter Kukuča, CSc. MIET KMer FEI STU Hodnotenie predmetu max. 50 bodov za semester 30 bodov za prípravu na cvičenia a referáty 16 bodov za vstupné testy 14 bodov za odovzdané referáty

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1777

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1777 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1777 Tomáš BLEJCHAŘ *, Vladimíra MICHALCOVÁ ** CFD SIMULATION IN BOUNDARY LAYER IN COAL STOCKPILE

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY. Bakalárska práca

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY. Bakalárska práca UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY Bakalárska práca Bratislava 2011 UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY FUTBALOVÝ ZÁPAS

More information

ON OPTIMAL CONTROL OF DYNAMIC SYSTEMS USING THE ALGORITHM OF NUMERICAL METHODS

ON OPTIMAL CONTROL OF DYNAMIC SYSTEMS USING THE ALGORITHM OF NUMERICAL METHODS ON OPTIMAL CONTROL OF DYNAMIC SYSTEMS USING THE ALGORITHM OF NUMERICAL METHODS HRUBINA Kaml JADLOVSKÁ Anna, SR Abstract The paper solves the problem of the dynamc system optmal control or process. Behavour

More information

P a g e 5 1 of R e p o r t P B 4 / 0 9

P a g e 5 1 of R e p o r t P B 4 / 0 9 P a g e 5 1 of R e p o r t P B 4 / 0 9 J A R T a l s o c o n c l u d e d t h a t a l t h o u g h t h e i n t e n t o f N e l s o n s r e h a b i l i t a t i o n p l a n i s t o e n h a n c e c o n n e

More information

OPTIMALIZÍCIA CHODU ROBOTA POMOCOU EVOLUČNÝCH METÓD

OPTIMALIZÍCIA CHODU ROBOTA POMOCOU EVOLUČNÝCH METÓD OPTIMALIZÍCIA CHODU ROBOTA POMOCOU EVOLUČNÝCH METÓD Ing. Stanislav Števo Section of Information and Communication Systems, Institute of Control and Industrial Informatics, Faculty of Electrical Engineering

More information

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE. Elektrotechnická fakulta Katedra výkonových elektrotechnických systémov DIPLOMOVÁ PRÁCA

ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE. Elektrotechnická fakulta Katedra výkonových elektrotechnických systémov DIPLOMOVÁ PRÁCA ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE Elektrotechnická fakulta Katedra výkonových elektrotechnických systémov DIPLOMOVÁ PRÁCA Tepelná analýza supravodivého transformátora 007 Ján GILAN ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE

More information

Silne korelované elektrónové a spinové systémy

Silne korelované elektrónové a spinové systémy Silne korelované elektrónové a spinové systémy Akreditačný seminár P. Farkašovský, H. Čenčariková, J. Jurečková Ústav experimentálnej fyziky SAV, Košice 1. 6. 216 Kolektív Kolektív: (1%) Hana Čenčariková

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2009, vol. LV article No. 1677

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2009, vol. LV article No. 1677 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 009, vol. LV article No. 1677 Martin VAŠINA *, Lumír HRUŽÍK ** EFFECT OF INPUT LINE ON EIGENFREQUENCY OF ROTARY HYDRAULIC

More information

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2005, ročník LI, řada strojní článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2005, ročník LI, řada strojní článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické niverzity Ostrava číslo, rok 005, ročník LI, řada strojní článek č. 1467 Martin HALAJ *, Peter GROS **, Eva KUREKOVÁ *** TESTING OF THE REPEATED

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY PREČO CHODÍ ČLOVEK V KRUHU JÁN DZÚRIK

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY PREČO CHODÍ ČLOVEK V KRUHU JÁN DZÚRIK UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY PREČO CHODÍ ČLOVEK V KRUHU 2011 JÁN DZÚRIK UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY 45a87a64-1ec1-4718-a32f-6ba49c57d795

More information

Fakultné kolo ŠVOČ 2005

Fakultné kolo ŠVOČ 2005 Fakultné kolo ŠVOČ 005 KME FEI STU, Bratislava, 005 Zborník študentských vedeckých prác Sekcia Mikroelektronické systémy Zborník študentských vedeckých prác fakultného kola súťaže o najlepšiu študentskú

More information

CONSIDERATION ON THE SEDIMENTATION PROCESS IN A SETTLING BASIN

CONSIDERATION ON THE SEDIMENTATION PROCESS IN A SETTLING BASIN J. Hydrol. Hydromech., 57, 2009, 1, 16 25 DOI: 10.2478/v10098-009-0002-4 CONSIDERATION ON THE SEDIMENTATION PROCESS IN A SETTLING BASIN TUAN DOBAR YOS FIRDAUS SIMANJUNTAK, PETRU BOERIU, J. A. DANO ROELVINK

More information

Simulácie ako nástroj riadenia rizika v neživotnom poistení

Simulácie ako nástroj riadenia rizika v neživotnom poistení 4. eznárodní konference Řízení a odelování fnančních rzk Ostrava VŠB-TU Ostrava, Ekonocká fakulta, katedra Fnancí.-2. září 2008 Suláce ako nástroj radena rzka v nežvotno postení Vladír Mucha Abstrakt Ceľo

More information

REALIZATION OF FRACTIONAL ORDER CONTROLLER BASED ON PLC AND ITS UTILIZATION TO TEMPERATURE CONTROL

REALIZATION OF FRACTIONAL ORDER CONTROLLER BASED ON PLC AND ITS UTILIZATION TO TEMPERATURE CONTROL Transfer inovácií 4/009 009 REALIZATION OF FRACTIONAL ORDER CONTROLLER BASED ON PLC AND ITS UTILIZATION TO TEMPERATURE CONTROL REALIZÁCIA REGULÁTORA NECELOČÍSELNÉHO RÁDU NA BÁZE PLC A JEHO VYUŽITIE PRI

More information

AEROLIGHT 4C programovateľný 4 kanálový modul pre osvetlenie lietadiel

AEROLIGHT 4C programovateľný 4 kanálový modul pre osvetlenie lietadiel AEROLIGHT 4C programovateľný 4 kanálový modul pre osvetlenie lietadiel Základné vlastnosti: 4 nezávisle napájané kanály: o 2 kanály (POS1 a POS2) pre pozičné svetlá spínané súčasne o 2 programovateľné

More information

I n t e r ku l t ú r n a ko mu n i ká c i a na hodine anglické h o jazyka. p r ostrední c tvom použitia PC

I n t e r ku l t ú r n a ko mu n i ká c i a na hodine anglické h o jazyka. p r ostrední c tvom použitia PC I n t e r ku l t ú r n a ko mu n i ká c i a na hodine anglické h o jazyka p r ostrední c tvom použitia PC P e t r a J e s e n s k á A n o t á c i a V p r í s p e v k u j e r o z p r a c o v a n é š p e

More information

Solution Methods for Beam and Frames on Elastic Foundation Using the Finite Element Method

Solution Methods for Beam and Frames on Elastic Foundation Using the Finite Element Method Solution Methods for Beam and Frames on Elastic Foundation Using the Finite Element Method Spôsoby riešenie nosníkov a rámov na pružnom podklade pomocou metódy konečných prvkov Roland JANČO 1 Abstract:

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1776

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1776 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series o. 2, 200, vol. LVI article o. 776 Zuzana ADRÁSSYOVÁ *, Martin KOTUS ** EVALUATIO OF CC MILLIG MACHIE CAPABILITY FOR TRASMISSIOS

More information

.

. TECHNICKÁ UNIVERZITA V KO ICIACH Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Ivo PETRÁ TEÓRIA AUTOMATICKÉHO RIADENIA Návody na cvièenia elfa, s.r.o. Ko ice, 2 . TECHNICKÁ UNIVERZITA V KO ICIACH

More information

Digital Control of CE 151 Ball & Plate Model. Bc. Ľuboš Spaček

Digital Control of CE 151 Ball & Plate Model. Bc. Ľuboš Spaček Digital Control of CE 151 Ball & Plate Model Bc. Ľuboš Spaček Master's thesis 2016 ABSTRAKT Číslicové riadenie je dôležitým prvkom dnešných technológií a priemyselného prostredia. Táto práca prezentuje

More information

Computer Applications in Hydraulic Engineering

Computer Applications in Hydraulic Engineering Computer Applications in Hydraulic Engineering www.haestad.com Academic CD Aplikácie výpočtovej techniky v hydraulike pre inžinierov Flow Master General Flow Characteristic Všeobecná charakteristika prúdenia

More information

Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky. Modelovanie pohybu makrofágu (neutrofilu) pri hojení infekcií

Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky. Modelovanie pohybu makrofágu (neutrofilu) pri hojení infekcií Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Modelovanie pohybu makrofágu (neutrofilu) pri hojení infekcií Bratislava 2012 Bc. Peter Dižo Univerzita Komenského v Bratislave

More information

KATASTROFY VYBRANÉ PROBLÉMY

KATASTROFY VYBRANÉ PROBLÉMY 16. medznárodná vedecká konferenca Rešene krízových stuácí v špecfckom prostredí, Fakulta špecálneho nžnerstva ŽU, Žlna, 1. - 2. jún 2011 KATASTROFY VYBRANÉ PROBLÉMY Klučka Jozef * ) ABSTRAKT Dôsledky

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No. 1861

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No. 1861 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 011, vol. LVII, article No. 1861 Lukáš ZAVADIL *, Sylva DRÁBKOVÁ **, Milada KOZUBKOVÁ ***, Barbora FRODLOVÁ **** THE INFLUENCE

More information

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH č. Hilti HDA 0672-CPD-0012

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH č. Hilti HDA 0672-CPD-0012 SK VYHLÁSENIE O PARAMETROCH č. Hilti HDA 0672-CPD-0012 1. Jedinečný identifikačný kód typu výrobku: Mechanická kotva Hilti HDA 2. Typ, číslo výrobnej dávky alebo sériové číslo, alebo akýkoľvek iný prvok

More information

Neviem ci vam Jirko spominal, ale tesne po novom roku som mu poslal uz jeden hotovy clanok ktory este nebol publikovany. Prikladam ho v prilohe.

Neviem ci vam Jirko spominal, ale tesne po novom roku som mu poslal uz jeden hotovy clanok ktory este nebol publikovany. Prikladam ho v prilohe. Dobry den pan profesor. Neviem ci vam Jirko spominal, ale tesne po novom roku som mu poslal uz jeden hotovy clanok ktory este nebol publikovany. Prikladam ho v prilohe. Ma nazov: Pouzitie optimalizovanej

More information

Proposal of a Fuzzy Control System for Heat Transfer Using PLC

Proposal of a Fuzzy Control System for Heat Transfer Using PLC Proposal of a Fuzzy Control System for Heat Transfer Using PLC Martin Nesticky (B), Tomas Skulavik, and Jaroslav Znamenak Faculty of Materials Science and Technology in Trnava, Slovak University of Technology

More information

Odhady veľkosti pokrytí náhodne indukovaných podgrafov n-rozmernej hyperkocky

Odhady veľkosti pokrytí náhodne indukovaných podgrafov n-rozmernej hyperkocky KATEDRA INFORMATIKY FAKULTA MATEMATIKY FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITA KOMENSKÉHO Odhady veľkosti pokrytí náhodne indukovaných podgrafov nrozmernej hyperkocky Diplomová práca Bc. Ján Kliman študijný odbor:

More information

The influence of input data design on terrain morphometric parameters quality and accuracy

The influence of input data design on terrain morphometric parameters quality and accuracy The influence of input data design on terrain morphometric parameters quality and accuracy Mgr. Radoslav Bonk bonk@fns.uniba.sk Katedra fyzickej geografie a geoekológie, Prírodovedecká fakulta Univerzity

More information

ARTIFICIAL INTELLIGENCE USED IN HEAVY CURRENT ENGINEERING 1. INTRODUCTION

ARTIFICIAL INTELLIGENCE USED IN HEAVY CURRENT ENGINEERING 1. INTRODUCTION Prace Naukowe Instytutu Maszyn, Napędów i Pomiarów Elektrycznych Nr 49 Politechniki Wrocławskiej Nr 49 Studia i Materiały Nr 21 2000 Č. ONDRŮŠEK*, F. VESELKA* ARTIFICIAL INTELLIGENCE USED IN HEAVY CURRENT

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1778

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1778 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1778 Marian BOJKO *, Lumír HRUŽÍK **, Martin VAŠINA *** MATHEMATICAL SIMULATION OF DRIFT OF

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2009, vol. LV, article No. 1683

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2009, vol. LV, article No. 1683 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2009, vol. LV, article No. 1683 Leszek CEDRO *, Dariusz JANECKI ** IDENTIFICATION OF A MANIPULATOR MODEL USING THE INPUT

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY MODELOVANIE VEKU ÁUT V PREVÁDZKE

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY MODELOVANIE VEKU ÁUT V PREVÁDZKE UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY MODELOVANIE VEKU ÁUT V PREVÁDZKE Bakalárska práca 2011 Andrej Horský UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY

More information

T h e C S E T I P r o j e c t

T h e C S E T I P r o j e c t T h e P r o j e c t T H E P R O J E C T T A B L E O F C O N T E N T S A r t i c l e P a g e C o m p r e h e n s i v e A s s es s m e n t o f t h e U F O / E T I P h e n o m e n o n M a y 1 9 9 1 1 E T

More information

Modelovanie veternej elektrárne na báze DFIG v programoch MODES a EUROSTAG

Modelovanie veternej elektrárne na báze DFIG v programoch MODES a EUROSTAG Elektroenergetika Journal Vol. 2, No. 3, October 29 2782 Jozef Rusnák, Karel Máslo, Petr Trubač Modelovanie veternej elektrárne na báze DFIG v programoch MODES a EUROSTAG Príspevok prezentuje výsledky

More information

VNORENÉ POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY

VNORENÉ POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY VNORENÉ POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY NEODDELITEĽNÁ SÚČASŤ RIADENÝCH M+E ZARIADENÍ ŠIROKÁ OBLASŤ POUŽITIA ZÁSADNÉ ZJEDNODUŠENIE M+E KONŠTRUKCIE INTELIGENTNÉ ZARIADENIA (NOVÁ FUNKCIONALITA, AmI, IoT) INTELIGENTNÉ

More information

TRANSFORMÁCIA POVODŇOVEJ VLNY HYBRIDNÝM HYDROLOGICKÝM MODELOM V PROSTREDÍ MATLAB

TRANSFORMÁCIA POVODŇOVEJ VLNY HYBRIDNÝM HYDROLOGICKÝM MODELOM V PROSTREDÍ MATLAB TRANSFORMÁCIA POVODŇOVEJ VLNY HYBRIDNÝM HYDROLOGICKÝM MODELOM V PROSTREDÍ MATLAB P. Šúrek, R. Výleta, J. Szolgay Katedra vodného hospodárstva krajiny, Stavebná fakulta STU v Bratislave Abstrakt V práci

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No Karel FRYDRÝŠEK *

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No Karel FRYDRÝŠEK * Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2012, vol. LVIII article No. 1896 Karel FRYDRÝŠEK * DYNAMIC CHARACTERISTICS OF A NEW MACHINE FOR FATIGUE TESTING OF RAILWAY

More information

Obsah. 2 Určenie objemu valčeka Teoretický úvod Postup merania a spracovanie výsledkov... 10

Obsah. 2 Určenie objemu valčeka Teoretický úvod Postup merania a spracovanie výsledkov... 10 Obsah 1 Chyby merania 1 1.1 áhodné a systematické chyby.................... 1 1.2 Aritmetický priemer a stredná kvadratická chyba......... 1 1.3 Rozdelenie nameraných dát..................... 3 1.4 Limitné

More information

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ INSTITUTE OF SOLID MECHANICS, MECHATRONICS AND BIOMECHANICS ÚSTAV MECHANIKY TĚLES,

More information

Appendix. Title. Petr Lachout MFF UK, ÚTIA AV ČR

Appendix. Title. Petr Lachout MFF UK, ÚTIA AV ČR Title ROBUST - Kráĺıky - únor, 2010 Definice Budeme se zabývat optimalizačními úlohami. Uvažujme metrický prostor X a funkci f : X R = [, + ]. Zajímá nás minimální hodnota funkce f na X ϕ (f ) = inf {f

More information

Zadání diplomové práce

Zadání diplomové práce Zadání diplomové práce Ústav: Ústav fyzikálního inženýrství Student: Bc. Zdeněk Jakub Studijní program: Aplikované vědy v inženýrství Studijní obor: Fyzikální inženýrství a nanotechnologie Vedoucí práce:

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 3, 2009, vol. LV article No. 1725

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 3, 2009, vol. LV article No. 1725 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No., 9, vol. LV article No. 75 Lumír HRUŽÍK *, Ladislav ŠEDĚNKA **, Roman SIKORA *** SIMULATION OF PRESSURE AMPLITUDE CHARACTERISTICS

More information

Analytická chémia I. Analytické meranie. Princípy analytických meraní 2/13/2018

Analytická chémia I. Analytické meranie. Princípy analytických meraní 2/13/2018 Analytická chémia I 2017/2018 prof. Ing. Ivan Špánik, DrSc. Ústav Analytickej chémie miestnosťč. 490, 566, 379 Klapka 283 e-mail: ivan.spanik@stuba.sk Analytické meranie Signál Dekódovanie Vzorka Informácia

More information