Chapter. (Courtesy auremar/shutterstock) Advanced Formatting and Workbook Features

Size: px
Start display at page:

Download "Chapter. (Courtesy auremar/shutterstock) Advanced Formatting and Workbook Features"

Transcription

1 Chap 5 (Cousy auma/shusock) Advacd Fomaig ad Wokbook Faus 2

2 Lsso 39 Wokig ih Fil Fomas Esuig Backad-Compaibiliy i a Wokbook Impoig a Fil Savig Excl Daa i CSV Fil Foma Savig a Wokbook As a PDF o a XPS Fil Sdig a Wokbook Shaig a Wokbook Lsso 40 Wokig ih Gaphics ad Savig a Woksh As a Wb Pag Isig Gaphics Fomaig Gaphics Savig a Woksh As a Wb Pag Embddig a Woksh o a Wb Pag Lsso 41 Wokig ih Wb Daa Copyig Daa fom a Wb Pag Caig a Wb Quy Lsso 42 Likig ad Embddig Daa Likig ad Embddig Excl Daa Embddig Daa Likig Daa Ediig Embddd Daa Ediig Likd Daa Lsso 43 Wokig ih Wokbooks Caig a Wokbook fom a Tmpla Addig Valus o Wokbook Popis Opig Mulipl Wokbooks Chagig fom Wokbook o Wokbook Compaig Wokbooks Lsso 44 Wokig ih Comms ad Modifyig Pag Sup Isig Comms Piig Mulipl Copis of a Wokbook o Woksh Modifyig Pag Sup Usig Pag Layou Vi Isig Hads ad Foos Lsso 45 Usig Copy ad Pas Spcial Usig Copy ad Pas Spcial Tasposig Daa Combiig Daa ih Copy ad Pas Spcial Lsso 46 Movig ad Likig Daa B Wokbooks Usig Dag-ad-Dop B Widos Likig Wokbooks Lsso 47 Wokig ih 3-D Fomulas Caig 3-D Fomulas Duplicaig a Wokbook Wido Lsso 48 Wokig ih Daa Validaio ad Macos Sig Daa Validaio Addig h DEVELOPER Tab o h Ribbo Maagig Maco Scuiy Savig a Wokbook Tha Coais Macos Rcodig a Maco Ruig a Maco Ed-of-Chap Aciviis 3

3 4 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Lsso 39 Wokig ih Fil Fomas Wha You Will La Esuig Backad-Compaibiliy i a Wokbook Impoig a Fil Savig Excl Daa i CSV Fil Foma Savig a Wokbook As a PDF o a XPS Fil Sdig a Wokbook Shaig a Wokbook WORDS TO KNOW CSV foma CSV sads fo commaspaad valu. A CSV fil is a fil foma i hich x is spaad by commas. I is also ko as a comma dlimid fil. PDF foma PDF sads fo Poabl Docum Foma. I is a fil foma ha psvs h oigial layou ad fomaig of mos docums, so hy ca b vid ad shad. XPS fil XPS sads fo XML Pap Spcificaio. This foma ais h look ad fl of a lcoic docum, much lik lcoic pap. Sofa Skills If you sha Excl daa, you ca sav ha daa i a foma ha s compaibl ih h pogam somo ls is usig, such as a old vsio of Excl. You ca sav you Excl daa i may diff fomas, ad us h Compaibiliy Chck o su ha vyhig ill ok i h old pogam. Wha You Ca La Esuig Backad-Compaibiliy i a Wokbook Somims savig you okbook i a diff foma ill sul i a loss of som daa ypically fomaig chags. You ca s hich faus migh b los bfo savig a okbook i a old vsio of Excl by uig Chck Compaibiliy fis. Chck Compaibiliy scas h okbook, ad liss ay icompaibiliis ad h umb of occucs of a icompaibiliy. Icompaibiliis a goupd by sviy. You ca copy his lis of icompaibiliis o a sh i h okbook fo fuh vi. You ca click h Fid lik i h Compaibiliy Chck o hav Excl sho you h h poblm is. Th Compaibiliy Chck ill a you if h a faus o fomaig ha a o suppod by h slcd fil foma. Fo xampl, if you chck h compaibiliy of a Excl 2003 oksh ad civ h fomaig aig, i mos cass, h oksh ill fucio poply i Excl 2003; i jus migh look a bi diff. 3 I s alays bs o s a covd okbook o mak su ha i looks ad oks as you a i o bfo you sd i o ayo.

4 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 5 Ty I! Usig h Compaibiliy Chck Sa Excl, if cssay, ad op h E39TyA fil fom h daa fils fo his lsso. Sav h fil as E39TyA_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. Add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. y u i Click Fil > Ifo > Chck fo Issus. Slc Chck Compaibiliy. Excl ill display a lis of poial poblms. Scoll hough h issus. Click OK. Sav h E39TyA_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Th Compaibiliy Chck po Impoig a Fil You ca impo fils ih a diff fil foma io Excl. Fo xampl, you may a o impo daa i a x fil io you oksh. You ca impo a fil fom Micosof Accss, a bpag, a x fil, o a daabas-lad fil usig h buos i h G Exal Daa goup o h DATA ab. 3 If h Excl ido is o full siz, you ca accss h G Exal Daa goup usig h G Exal Daa buo. Wh you impo a x fil, h Tx Impo Wizad ca hlp you slc h appopia fomaig fo impoig h x. B caful h impoig a fil. You cao us Udo o mov h impod daa. If you do o a o kp h daa you hav impod, clos h Excl fil ihou savig h chags.

5 6 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 y Ty I! Impoig a Fil I h E39TyA_xx fil, click DATA. I h G Exal Daa goup, click Fom Tx. Bos o h E39TyB.x fil fom h daa fils fo his lsso. Slc h E39TyB.x fil > Impo. Th Tx Impo Wizad dialog box appas. Click h Dlimid opio, ad chck ha ha Sa impo a o is 1, ad click Nx. Ud Dlimis, chck ha h Tab box is chckd, ad click Nx. u i o a s Ud Dlimis, chck ha h Gal opio is chckd. Click Fiish. Th Impo Daa dialog box appas. Click i h Exisig oksh box, mak su h valu is =$F$2. Click OK..Sav h E39TyA_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Th Tx Impo Wizad dialog box Savig Excl Daa i CSV Fil Foma Alhough may pogams ca op Excl fils, you may occasioally d o sav you okbook i a diff foma. Fo xampl, you migh d o sav a okbook i Excl 2003 foma so ha a collagu usig a old vsio of Excl ca op i. Bsids covig a okbook o a ali vsio of Excl, you ca also cov you daa o CSV foma, hich is compaibl ih almos vy kid of spadsh o daabas sofa. Th CSV fil foma maiais h fucioaliy of you daa, bu h fomaig is los. You ca also choos a CSV foma fo Maciosh o MS-DOS.

6 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 7 Ty I! Savig Excl Daa i CSV Fil Foma I h E39TyA_xx fil, click Fil > Sav As. I h Backsag vi, bos o h locaio h you ach isucs you o so fils fo his lsso. I h Fil am box, am h fil as E39TyC_xx. Fom h Sav as yp dop-do lis, slc CSV (Comma dlimid). y u 3 Noic ha h a o oh CSV fomas: o fo Maciosh ad o fo MS-DOS. Choos h coc o fo you compu. Click Sav. Wh Excl as ha faus migh o b compaibl ih CSV, click Ys o sav h fil as is. Sav h E39TyC_xx fil, ad clos i. Savig a Wokbook As a PDF o XPS Fil Bsids covig a okbook o aoh spadsh foma, you ca also cov h fil o PDF foma ad XPS foma. You ca us FILE > Sav As o sav a fil i a diff foma. I od o vi a okbook savd i PDF foma, you d Adob Rad, hich is f, o Adob Acoba sofa. To mak chags o a okbook savd as PDF, you ca us Adob Acoba, o op h oigial Excl fil i Excl, mak you chags, ad h sav h fil i PDF foma To vi a oksh savd i XPS foma, you d a XPS vi, availabl f fom Micosof. To mak chags o a okbook savd i XPS, op h oigial Excl fil i Excl, mak you chags, ad sav h fil. y Ty I! Savig a Wokbook As a PDF o a XPS Fil Op h E39TyA_xx fil fom you soluio fils. I h SECURITY WARNING ba, click Eabl Co. 3 Excl as you h you op a fil ih a xal daa cocio. Click FILE > Expo. Click Ca PDF/XPS Docum. Click Ca PDF/XPS. Chag h fil am o E39TyD_xx ad aviga o h locaio h you ach isucs you o so fils fo his lsso. u i o Click h Sav as yp dop-do ao ad choos ih PDF o XPS Docum. Click Publish. 3 If a fil vi such as Adob Rad ops o display h fil, igh-click o accss h fil cools, click Mo, ad click Clos fil. Th go o h Widos Sa mu, ad click Excl o u o Excl. Sav h E39TyA_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I.

7 8 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Sdig a Wokbook Excl fils, lik ay oh fils, ca b aachd o -mail mssags fo disibuio. l h Backsag vi, Excl s Sha commad ill sd a okbook as a -mail aachm. Wh you us h Sha fau, you dfaul -mail pogam ops a blak mssag ih h aciv Excl okbook aachd o i. 3 If h is o -mail applicaio isalld ad cofigud o you PC, you cao us his commad. Ask you ach fo ifomaio o usig a Wb-basd -mail svic such as Homail o Gmail. You ca also sd a fil as a PDF, a XPS fil, o a I Fax. You ca sd a okbook as a lik, so ha vyo ca ok o h sam copy. 3 To us h lik commad, you mus fis sav h okbook i a shad locaio. Ty I! Sdig a Wokbook As a Aachm I h E39TyA_xx fil, click Fil. Click Sha > > Sd as Aachm. Vify ha Sd Usig is slcd, h, ud Sd Usig , click Sd as Aachm. 3 You dfaul -mail applicaio ops o a mssag, ih h okbook as a aachm. 3 If a mssag o cofigu Oulook appas, clos h mssag, ad skip o sp 5. Fill i a cipi s -mail addss i h To: box ad, ih you ach s pmissio, click Sd. Ohis, clos h -mail applicaio ihou sdig. Sav h E39TyA_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Shaig a Wokbook Bsids shaig a fil as a mail aachm, you ca sav you docum o a SkyDiv locaio ad sha you docum h. You ca accss h Sha commad fom h FILE ab. You mus hav a Micosof accou o us SkyDiv. Lsso 39 Pacic I his pojc, you ill chck a okbook fo compaibiliy ad sav a Excl 2013 okbook i Excl foma usig h skills you lad i his lsso. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E39PacicA fil fom h daa fils fo his lsso. 2. Sav h fil as E39PacicA_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. Add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 4. Us Chck Compaibiliy o s if ay faus a icompaibl ih Excl 2003 foma. Click Fil > Ifo. 5. Click Chck fo Issus. 6. Slc Chck Compaibiliy. 7. Rvi h Compaibiliy Chck po. a. Click Slc Vsios o Sho, ad click Excl 2007 o u off ha vsio of Excl. b. Click Slc Vsios o Sho, ad click Excl 2010 o u off ha vsio of Excl.

8 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 9 c. No ha som of h fomaig (hms) a o compaibl ih h old vsio of Excl. d. Click OK. 8. Rsav h okbook as E39PacicB_xx i h Excl okbook foma i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 9. Th Compaibiliy Chck ops agai. Click Coiu. 10. Sav ad clos h fil, ad xi Excl. Lsso 39 Apply You v b okig o a oksh fo Holy Habaño. No you d o sav h oksh as a PDF o sd o maagm. You ll also d o cov h oksh o Excl 2003 foma, hich is big usd by h maag of a diff saua locaio. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E39ApplyA fil fom h daa fils fo his lsso. 2. Sav h fil as E39ApplyA_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. Add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 4. Click FILE > Expo. 5. Ud Ca a PDF/XPS Docum, click Ca PDF/XPS Docum. 6. Ram h fil as E39ApplyB_xx, ad choos h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 7. Click Op fil af publishig, if cssay, ad click Publish. 8. Look a h PDF fil ha ops, ad h clos h PDF. 9. Ru o Excl, ad i h E39ApplyA_xx fil, click Fil > Sav As. 10. Ram h fil as E39ApplyB_xx. 11. I h Sav as yp dop-do lis, slc CSV (MS-DOS). 12. Click Sav o sav h fil i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 13. Click Ys a h pomp o coiu savig i h CSV (MS-DOS) foma. 14. Sav ad clos all Excl fils. Click Ys a ay pomps o kp usig h CSV (MS-DOS) foma. 15. Op h E39ApplyB_xx o s ha h CSV fil looks lik. 3 Rmmb h CSV foma maiais h daa bu limias all fomaig. 16. Sav ad clos h docum, ad xi Excl.

9 10 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Lsso 40 Wokig ih Gaphics ad Savig a Woksh As a Wb Pag WORDS TO KNOW Clip A small fil clip a, phoo, audio, o vido ha ca b isd i a oksh fom h Clip A ask pa. Clip a Imags ha you ca is i ay Offic pogam, icludig Excl. Clip A ask pa A ask pa ha displays clip a machig h kyods you. Coppig hadl A co o sid back alog h bod of a picu, ablig you o cop dgs off of h cospodig sid o co. Embd A spcial pocss of copyig daa fom o docum o aoh, so ha h ools fom h oigial applicaio a mad availabl i h dsiaio applicaio fo diig. Bcaus o lik o h oigial daa is cad, diig dos o affc h oigial daa. Wha You Will La Isig Gaphics Fomaig Gaphics Savig a Woksh As a Wb Pag Embddig a Woksh o a Wb Pag Sofa Skills Addig imags ca mak i asi fo a ad o digs a pag full of figus ad saisics. I his lsso, you ill la ho o impo picus fom imag fils ad fom clip a. You ill also la o sav a oksh i HTML foma o publish i o h I o compay ia, ad o add h daa o a xisig Wb pag. Wha You Ca Do Isig Gaphics You ca is clip a ad oh gaphic imags i a oksh o hac is appaac. You ca is a picu fom you compu usig h Picus buo o h INSERT ab. Th Is Picu dialog box iiially ops o you Picus Libay. I addiio o h clips sod o you compu, you ca is oh gaphics o clip a fom oli soucs. You ca sach fo clip a oli usig h Oli Picus buo. l Th Is Picus ido allos you o sach fo picus by ig a kyod o phas, such as savigs o goal. l Af displayig a lis of machig picus, you ca pvi ad h is ay picu you ish. l You ca also vi h popis of a clip, sach fo clip a i a simila syl, ad dl ad copy h imags.

10 Laig Micosof Offic Excl Chap 5 11 Af isig a picu, you ca mov ad siz i as dd. Audio ad vido fils appa as icos h isd i a oksh, hich ca b movd ad sizd (o mak small, fo xampl) as dsid. Oc you is a picu, you ca chag i fo aoh picu. To chag a picu, click h Chag Picu buo o h PICTURE TOOLS FORMAT ab. You ca also igh-click o h picu, ad click Chag Picu. Th fom h Is Picus dialog box, you ca choos o is a picu fom a fil o fom a oli souc. Ty I! Isig a Picu Sa Excl, if cssay, ad op h E40Ty fil fom h daa fils fo his lsso. Sav h fil as E40Ty_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. Add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. Click cll A22. Ty I! Isig a Oli Picu I h E40Ty_xx fil, slc cll A1. O h INSERT ab, click h Oli Picus buo. I h Offic.com Clip A sach box, yp aiu, ad click Sach. A lis of imags machig h kyod is displayd. y u i y Click INSERT > Picus. I h Is Picu dialog box, aviga o h locaio h h daa fils fo his lsso a sod, ad slc E40Ty_Toy. Click Is. 3 Th picu ill alig ih cll C22 bu ill ovlap h ods o h oksh. Sav h chags o h E40Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Scoll hough h lis of availabl clip a uil you fid a appopia imag. Click h imag o slc i, ad click Is. 3 Th Is Picus ido ill clos, ad h picu ill appa aligd agais h upp-lf co of h aciv cll. Sav h chags o h E40Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Excl Wb App A Micosof fau ha allos you o vi ad ok ih Excl okbooks dicly o h Wb si h h okbook is sod. HTML Hypx Makup Laguag, usd o publish ifomaio o h I Ia A piva ok of compus ihi a busiss o ogaizaio. Picu A clip a imag o phoo ha you ca add o a oksh. Publishig Th pocss of savig daa o a ia o h I. Shap A pdsigd objc (such as a ba, cagl, o sa) ha ca b da ih a sigl daggig moio. Wb bos Sofa ha abls you o vi Wb sis o h I. Wb pag Ifomaio publishd o h I, hich ca iclud x, gaphics, ad liks o oh pags. Wold Wid Wb A ok of compus locad i busisss, sach foudaios, schools, ad homs ha allos uss o sha ad sach fo ifomaio. Also calld h I.

11 12 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Ty I! Chagig O Picu fo Aoh I h E40Ty_xx fil, click h picu i cll A1. O h PICTURE TOOLS FORMAT ab, click h Chag Picu buo. I h Is Picus dialog box, click Fom a fil, ad aviga o h locaio h h daa fils fo his lsso a sod. Slc E40Ty_phoo.jpg, ad click Is. Sav h chags o h E40Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Fomaig Gaphics Oc you v isd clip a o a picu, you ca adjus is appaac ad oh chaacisics usig opios o h FORMAT ab. l You ca mak a colo picu gayscal, spia, ashd ou, o black ad hi. l You ca mak ovall adjusms o a picu s coas ad bighss. l You ca cop a picu o a small siz. l You ca cop a picu o fi ihi h bods of a shap you slc. l You ca igh-click h picu, ad accss mo fomaig opios ih h Foma Picu ask pa. You ca modify a clip h sam ay ha you modify a shap, such as sizig, movig, oaig, addig a bod o ffc, o applyig a syl. Wh you siz som objcs, such as phoogaphs, Excl may auomaically adjus h dimsios o kp h objc i popoio. Th chags you mak o clip a o a picu i you oksh (such as coppig) ill o affc h oigial imag. To cop a picu, click h picu o slc i, click h Cop buo, hov h mous poi ov o of h coppig hadls uil i chags o h shap of h coppig hadl, ad dag h hadl o cop o h dsid dimsio. l You ca us a co hadl o cop fom o sids. l You ca us a sid o op hadl o cop fom h cospodig sid. Us h Rs Picu buo i h Adjus goup o h PICTURE TOOLS FORMAT ab o udo ay fomaig chags you hav mad ad o s h gaphic o is oigial sa. You ca also us h Rs Picu buo o s h picu s siz. Ty I! Coppig a Gaphic I h E40Ty_xx fil, click h gaphic i cll C22. O h Picu Tools FORMAT ab, click h Cop buo. Rs h mous poi ov h coppig hadl i h op igh co uil h poi smbls a igh agl. Dag h op-igh coppig hadl oad h c of h imag o mov xcss hi spac. y u Hov h mous poi ov h boom-lf coppig hadl, ad dag o mov xcss hi spac. Wh you do coppig, click h Cop buo agai. Sav h E40Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. (coiud)

12 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 13 Ty I! Coppig a Gaphic (coiud) Coppig a gaphic Shadd aa idicas aa o b coppd Coppig hadls Ty I! Rsizig a Gaphic Objc I h E40Ty_xx fil, click h clip a imag i cll A1. Rs h mous poi ov h sizig hadl i h boom-igh co uil h poi smbls a diagoal doubl-hadd ao. Dag h hadl up ad o h lf o dcas h high ad idh of h shap o smbl h figu. 3 Wh you pss h lf mous buo, h poi chags o a cosshai. Click h oy imag. O h Picu Tools FORMAT ab, i h Siz goup, us h Widh icm aos o s h idh of h shap o 1.3". Excl ill auomaically adjus h high popoioally. y u Dag h oy gaphic so ha i is posiiod x o h x i cll D22. Sav h E40Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Rsizig a gaphic usig sizig hadls Sizig hadl

13 14 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 y u i o a s d Ty I! Fomaig a Gaphic I h E40Ty_xx fil, click h clip a imag i cll A1. O h Picu Tools FORMAT ab, i h Adjus goup, click h Colo buo. Ud Colo Sauaio, click Sauaio 66%. Click Colo, ad ud Colo To, click Tmpau 5300 K. Click h oy clip a imag i cll C21. O h Picu Tools FORMAT ab, click Colo > S Taspa Colo. 3 Th cuso ill chag o a poiig ad. Aim h ip of h ad a h colo i h objc you a o mak aspa. Click h hi backgoud o h gaphic. Click h oy clip a imag. O h Picu Tools FORMAT ab, click h Cocios buo. Ud Bighss ad Coas, slc Bighss: +20% Coas: +20%. Click h clip a imag i cll A1. O h Picu Tools FORMAT ab, click h Picu Syls Mo buo. f g Chagig colo bighss ad coas Slc Bvld Oval, Black. 3 Liv Pvi abls you o s h ffc of a syl by hovig ov h opio. Sav h E40Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Ty I! Rsig a Picu I h E40Ty_xx fil, click h clip a imag i cll A1. O h Picu Tools FORMAT ab, click h Rs Picu buo. Sav h chags o h E40Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Savig a Woksh As a Wb Pag You ca sav a Excl oksh i HTML foma o mak i asy o publish o h Wold Wid Wb. Excl ca sav is okshs i HTML foma, o MHT foma, a vsio of HTML i hich all gaphics a sod i a sigl fil ah ha i a sis of spaa os. You ca us a pocss calld publishig o pos fils i i HTML/MHT foma o h I o a compay ia. Oc you daa is publishd, you ca publish i h dd o upda h daa.

14 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 15 l You ca also hav Excl auomaically publish h daa hv you chag h okbook, usig h AuoRpublish opio i h Publish as Wb Pag dialog box. Af savig a oksh as a Wb pag, you mus us a Wb bos, such as I Explo, o vi ha pag. 3 You ca also vi h Wb pag by ypig is addss (fil pah) i h Addss box of you Wb bos. I h Publish as Wb Pag dialog box, you giv h opio o immdialy vi h publishd pag i you bos. Ty I! Savig a Woksh o Wokbook As a Wb Pag I h E40Ty_xx fil, pss b+ g. Hold h j ky, ad click cll I25 o slc h cll ag A1:I25. y u i o a Click Fil > Sav As. Click Compu, click Bos, ad go o h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. Fom h Sav as yp lis, slc Sigl Fil Wb Pag. OR Fom h Sav as yp lis, slc Wb Pag o sav h oksh s cos i spaa fils. Typ E40Ty_Wb_xx i h Fil am x box. Nx o Sav, click Slcio: $A$1:$I$25. Chag h il fo h Wb pag. 3 Th il appas i h il ba of h Wb bos h vid oli. a. Click h Chag Til buo. b. I h Til box, yp Couy Cazy Aius. c. Click OK. Click h Publish buo. Th Publish as Wb Pag dialog box appas. Mak su ha h Choos dop-do box flcs h ag of clls slcd. 3 You ca choos h i okbook, a ag of clls (o publish h culy slcd clls oly), o a oksh. s d f g h j If dsid, slc AuoRpublish vy im his okbook is savd o auomaically upda h Wb pag ach im you sav h okbook. 3 If you do slc his opio ad you la mak chags o h publishd daa, you ll d o follo h sps ud Rpublishig a Woksh o Wokbook o publish h daa maually. Mak su ha Op publishd b pag i bos is slcd, ad click Publish. Vi h Wb pag i h Wb bos, ad clos h Wb bos. I Excl, click Sav. I h dialog box aig ha his okbook coais ims ha a auomaically publishd o Wb pags ach im h okbook is savd, chck ha Disabl h AuoRpublish fau hil his okbook is op is slcd, ad click OK. Clos h fil. Publish as a Wb Pag dialog box

15 16 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Ty I! Rpublishig a Woksh o Wokbook Op h E40Ty_xx fil, ad slc h cll ag C5:F5. O h Hom ab, click h do ao x o h Fill Colo buo ad slc Gold, Acc 4, Dak 50%. Slc clls A1:I25, click Fil > Sav As. Click Compu, click Bos, ad go o h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. I h Sav as yp lis, slc Sigl Fil Wb Pag. y u i o a I h Sav aa, click Rpublish: $A$1:$I$25. Click Publish. I h Choos lis, mak su ha Pviously publishd ims is slcd. Noic ha h ag of clls (A1:I25) is flcd i h box blo h Choos lis. Click Publish. Sav h E40Ty_xx fil, ad clos Excl. Ty I! Opig a Wb Pag Fil i a Wb Bos 3 Us his pocdu o op a publishd Wb pag ha as o opd auomaically by h Publish as Wb Pag dialog box. Click Sa > FILE Explo. Naviga o h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso, ad doubl-click E40Ty_Wb_xx o op h fil. Click OK. Noic ha I Explo ops, ad you ca vi you Wb pag. Clos I Explo, ad clos Fil Explo. Embddig a Woksh o a Wb Pag You ca us h Excl Wb App o mbd Excl oksh daa o a Wb pag. Wokbooks do hav o b cad i Excl 2013 o b opd i h Excl Wb App. 3 Fo bs compaibiliy, us spadshs cad i Excl 2003 o la. You ca us mbddd spadshs o iacivly collaboa ih oh popl h you sav you docum o a SkyDiv locaio ad sha i. Us h Excl Wb App o sav you okbook o h SkyDiv. O h FILE ab, click Sav & Sd, ad h click Sav o Wb. 3 Rmmb, you mus hav a Micosof accou o us SkyDiv. To ivi oh popl o ok o h okbook, i SkyDiv, click h FILE ab i h Excl Wb App, ad h click Sha. Add h popl ho you a o sha h okbook ih, click Sav, ad h compos a mssag. Wh you op a shad okbook fom h SkyDiv, h Excl Wb App ops h okbook i you bos. You ca vi ad di h mbddd spadsh daa as you ould a gula Excl spadsh. You ca also add abls, cha, hypliks, ad fucios. Th Excl Wb App savs chags o you okbook auomaically. If you mak you okbook availabl fo collaboaio, mulipl popl ca ok o h okbook a h sam im.

16 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 17 Wh you di h okbook i h Excl Wb App, you a abl o s ho ls is okig o h docum i h saus ba. If you a h full s of Excl capabiliis, click h FILE ab, ad click Op i Excl. Lsso 40 Pacic I his pojc, you ill is ad foma a picu usig h skills you lad i his lsso. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E40Pacic fil fom h daa fils fo his lsso. If a scuiy aig appas, click Eabl Co. 2. Sav h okbook as E40Pacic_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. Fo all okshs, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 4. O h Usag oksh, click cll A1. 5. Click INSERT > Picus. 6. Naviga o h locaio h h daa fils fo his lsso a sod, click E40_Illidaa_logo, ad click Is. 7. O h PICTURE TOOLS FORMAT ab, click Cop. 8. Slid h boom-middl coppig hadl up o limia xa spac a h boom of h logo. Th aa o b limiad ill b oulid ousid of h cop maks. 9. Click Cop agai o sav you chags o h logo. 10. Dag h lo-igh sizig hadl of h logo uil h boom dg of h imag sis a o Click HOME > Copy. 12. Click cll A17, ad o h HOME ab, click Pas. Th logo ill appa i h scod pal of h oksh. 13. Click cll F1 > INSERT > Oli Picus. 14. I h sach x box, yp compu, ad click Sach. 15. Scoll do uil you loca h imag sho a h op of Figu 40-1, o slc a simila imag. 16. Doubl-click h imag o is i i h oksh. 17. Rsiz h gaphic o h dimsios sho i Figu 40-1 o h x pag. 18. Wih you ach s pmissio, adjus h pag bak, ad pi h Usag oksh ih a ladscap oiaio. Submi h piou o h fil fo gadig as uid. 19. Sav ad clos h fil, ad xi Excl.

17 18 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Figu 40-1

18 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 19 Lsso 40 Apply To compl h usag bakdo sam you dsigd fo Illidaa Svics, you d o add h copoa logo ad som clip a fom Micosof s collcio. Wh h dsig is compl, you a o sha i ih oks houghou h pis by publishig i o you compay s Wb si. Tha ay, maags of idividual sos ca s ho hy a doig compad o oh sos i hi aa. You also a o publish h suls of a c mak aalysis of a poial poduc. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E40Apply fil fom h daa fils fo his lsso. If a scuiy aig appas, click Eabl Co. 2. Sav h okbook as E40Apply_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. Fo all okshs, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 4. Modify h clip a i cll F1 as idicad i Figu 40-2 o h x pag. a. Apply h picu syl sho. b. Rcolo h clip a as sho. 5. Publish h Usag oksh as a sigl fil Wb pag ih h fil am E40Apply_Usag_xx. Us h Wb pag il 2013 Usag Bakdo. Us h AuoRpublish opio. Display h pag i you bos. (S Figu 40-2.) 6. Publish h N Poduc oksh as a sigl fil Wb pag ih h fil am E40Apply_ NPoduc_xx. Us h Wb pag il Pofi Aalysis. Us h AuoRpublish opio. Display h pag i you bos. 7. Modify h N Poduc oksh as sho i Figu 40-3 o h x pag. a. Copy h Illidaa logo fom h Usag oksh o h N Poduc oksh. b. Chag h pcag of popl ho likd h im. c. Chag h pic poi as sho. d. Sav you chags. 8. Rfsh you vi i h Wb bos. O, clos h xisig Pofi Aalysis ab, ad publish h N Poduc oksh. 9. Wih you ach s pmissio, pi h Pofi Aalysis pag fom you Wb bos. Submi h piou o h fil fo gadig as uid. 10. Sav ad clos h fils, ad xi h pogams. 3 Noic ha you cao chag ay of h daa. You ca pi i, hov, usig h Fil, Pi commad i h bos.

19 20 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Figu 40-2 N Wb il fo oksh Apply a oval picu syl Rcolo h imag o Oag, Acc colo 2 Dak Figu 40-3 Copid logo N pic poi N pcags of popl ho likd h poduc

20 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 21 Lsso 41 Wokig ih Wb Daa Wha You Will La Copyig Daa fom a Wb Pag Caig a Wb Quy Sofa Skills Th I coais a vas amou of daa, som of i usful, som of i o. Wh you fid usful daa, such as a abl ha liss h picig sucu fo a suppli s svics, you ca copy his daa o a Excl oksh, h you ca calcula, so, foma, ad aalyz i. You ca also ca a fshabl Wb uy o copy cu daa fom h Wb a h click of a buo. Wha You Ca Do Copyig Daa fom a Wb Pag WORDS TO KNOW Wb uy Th pocss of pullig daa fom a Wb pag io a Excl oksh. Rfsh Th pocss of updaig h daa copid o a oksh hough a uy. You ca impo daa fom h I o you compay s ia o us i Excl. You ca us cu ad pas o impo daa o a oksh. Af pasig daa i a oksh, you ca us Pas Opios o foma i o sui you oksh. You ca also us h Pas Opios buo o cov h pasd daa io a Wb uy.

21 22 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Ty I! Copyig Daa fom a Wb Pag Sa Excl, if cssay, ad op h E41Ty fil fom h daa fils fo his lsso. Sav h fil as E41Ty_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. Fo all okshs, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. Op Fil Explo, ad bos o h locaio of h daa fils fo his lsso. Copy h E41Ty_Tabl fil, ad pas h fil i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3 Likd fils mus b sod i h sam fold. y u Op E41Ty_Tabl fom h daa fils fo his lsso. 3 To op a fil i I Explo, click Fil o h Mu ba ad h bos o h h fil is locad. I Explo ill op. I you Wb bos, slc all lms of cucy abl. i Pss b+ C. o Ru o Excl, ad click cll A5 o h Wb Daa oksh. a s O h Hom ab, click h Pas buo. Sav h E41Ty_xx fil, ad lav boh fils op o us i h x Ty I. Ty I! Chagig h Foma of Pasd Daa I h E41Ty_xx fil, click h Pas Opios oksh. Wih you Wb bos op o h E41Ty_ Tabl Wb pag, slc h os ha coai h covsio daa fo h Euo ad h Biish Poud. Pss b+ C. Ru o Excl, ad click cll A4 of h Pas Opios oksh. y u O h Hom ab, click Pas. Click h Pas Opios buo > Mach Dsiaio Fomaig. 3 You ca chag h pasd daa o a Wb uy by clickig Rfshabl Wb Quy fom h Pas Opios mu; h follo h sps i h x pocdu o ca h uy. Sav h E41Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Usig h Pas Opios mu Pas Opios buo Mach Dsiaio Fomaig

22 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 23 Caig a Wb Quy You ca ca a Wb uy by copyig ad pasig h daa fom a Wb pag dicly io a Excl okbook, o by iiiaig a uy i Excl ih h G Exal Daa commad. Af a uy is cad, daa fom h associad Wb pag is copid o h oksh. If h daa o h Wb pag chags, you ca fsh h uy ih h Rfsh commad o h Rfsh All buo dop-do mu i h Cocios goup o h Daa ab. To fsh all h uis i a okbook, you ca us h Rfsh All buo. You ca s h uy o upda piodically by clickig h Popis buo i h Cocios goup ad sig h Rfsh vy XX mius opio. You ca also us h opios i h Rfsh All buo o la h saus of a fsh opaio o o sop a fsh opaio. Wh a uy is fshd, cu daa fom h associad Wb pag is copid o h oksh, placig h xisig daa..wih h Cocios buo o h Daa ab, you ca chag h Wb pag ad spcific Wb daa associad ih h uy..wih h Popis buo o h Daa ab, you ca upda h uy auomaically, af a piod of im you spcify. Ty I! Caig a Wb Quy Wih you Wb bos op o E41Ty_Tabl, slc h URL i h addss ba. Pss b+ C. I h E41Ty_xx fil, slc h Quy oksh, ad click cll A5. y u Click h DATA ab, Fom Wb buo. (Click Ys if a Scip Eo mssag appas.) I h N Wb Quy dialog box, slc h URL i h Addss box ad pss b+ V. Click Go. Click h yllo ao x o h abl, as sho i h figu. i o a s d 3 Slcd aos ill chag o g chck maks. 3 If you click Impo ihou slcig ay abls, h i pag ill b impod. Click Impo. I h Impo Daa dialog box, chck ha h Exisig Woksh box has =$A$5. Click OK. Clos I Explo. Sav h E41Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. N Wb Quy dialog box Tabl ha ca b uid Tabl ha has b slcd

23 24 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Ty I! Rfshig a Wb Quy I h E41Ty_xx fil, i h Quy oksh, click a cll ihi h uy aa (A5:D10). O h Daa ab, i h Cocios goup, choos a fsh opio. a. To fsh all xal daa, click Rfsh All. 3 To la h saus of a fshig opaio, choos Rfsh Saus. 3 To sop a fsh opaio, choos Cacl Rfsh. Sav h E41Ty_xx fil, ad clos i. b. To fsh h culy slcd uy oly, click h Rfsh All dop-do ao > Rfsh. Lsso 41 Pacic I his pojc, you ill b usig h skills you lad i his lsso. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E41Pacic fil fom h daa fils fo his lsso. 2. Sav h okbook as E41Pacic_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. Add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 4. Click cll A11 o h Ifusio Ras oksh. 5. Click DATA > Fom Wb. Th N Wb Quy dialog box ops. 6. Copy h fil pah fo E41Pacic_Mdicaio. a. Op Fil Explo, ad aviga o h daa fils fo his lsso. b. Pss ad hold j, ad igh-click E41Pacic_Mdicaio. c. Click Copy as pah. 7. Ru o h N Wb Quy dialog box, ad dl h x fom h Addss box. 8. Pss b+ V o pas h fil pah x i h Addss box. 9. I h Addss box, dl h uoaio maks ( ) fom h bgiig ad d of h fil pah. 10. Click Go. (Click Ys if a Scip Eo mssag appas.) Th pvi ido i h dialog box fills ih h usd Wb pag. 3 Yllo abs idica all of h fshabl ifomaio ha ca b uid. 11. Click h yllo aos x o h abl coaiig mdicaio ifomaio. Th ao ill u io a g chck mak. 12. Click Impo. Th Impo Daa dialog box ops. 13. Click OK. Th daa is pasd o h oksh i a fshabl foma. Rf o Figu 41-1 o h x pag. 14. Wih you ach s pmissio, adjus h pag baks, ad pi h Ifusio Ras oksh. Submi h piou o h fil fo gadig as uid. 15. Sav ad clos h fil, ad xi Excl.

24 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 25 Figu 41-1

25 26 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Lsso 41 Apply Th okbooks ih a ifomaio fo you compay, HlpNo MdC, d o b updad. You ca us Excl s Wb uy fau o upda h ifusio as uickly ad asily, ad h you ca copy h a ifomaio fom a Wb pag o a oksh. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E41Apply fil fom h daa fils fo his lsso. 2. Sav h okbook as E41Apply_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. Fo all okshs, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 4. Click h Cliic Fs oksh. 5. Us h Wb pag daa o compl h oksh, as follos: a. Op h E41Apply_Fs fil i I Explo. b. Copy h fis sv os i h Svics ad Fs abl. c. O h Cliic Fs oksh, click cll B11 > Pas. d. Slc h cll ag F12:H17, ad dag h ag o h cll ag B12:D17. 3 Wh copyig co fom a Wb pag, you may hav o foma h co af you pas i.. Copy h las fiv os i h Svics ad Fs abl. f. O h Cliic Fs oksh, click cll B20 > Pas. g. Slc h cll ag F20:H24, ad dag h ag o h cll ag B21:D24. h. Copy h i Vacciaios abl fom h E41Apply_Fs fil. i. O h Cliic Fs oksh, click cll G10 > Pas. j. Dl os H J. 6. Foma h oksh lik Figu 41-2 o h x pag: a. Foma clls A10:D10 ih Oag, Acc 2 ad Calibi, 14-poi, bold hi fo. b. Us h Foma Pai o copy h foma o clls A19:D19 ad G10:H10. c. Apply h Oag, Acc 2, Ligh 60% fill colo o h ag B11:D17. d. Apply h Oag, Acc 2, Ligh 60% fill colo o h ag B20:D24.. Apply h Oag, Acc 2, Ligh 60% fill colo o h ag G11:H24. f. Rmov h lf cll bod fom h cll ag B11:B17. g. Rmov h igh cll bod fom h cll ag D11:D17. h. Rmov h lf cll bod fom h cll ag B20:B24. i. Rmov h igh cll bod fom h cll ag D20:D Adjus h colum idhs ad pag baks as dd. 8. Wih you ach s pmissio, pi h Cliic Fs oksh. Submi h piou o h fil fo gadig as uid. 9. Sav ad clos h fil, ad xi Excl.

26 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 27 Figu 41-2

27 28 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Lsso 42 Likig ad Embddig Daa Wha You Will La Likig ad Embddig Excl Daa Embddig Daa Likig Daa Ediig Embddd Daa Ediig Likd Daa WORDS TO KNOW Embd A spcial pocss of copyig daa fom o docum o aoh, so ha h ools fom h oigial applicaio a mad availabl i h dsiaio applicaio fo diig. Bcaus o lik o h oigial daa is cad, diig dos o affc h oigial daa. Lik A fc o daa sod i aoh fil. Wh ha daa is chagd, h daa is updad i h dsiaio fil auomaically. Sofa Skills Wh you d o us Excl daa ihi a fil cad i aoh pogam, such as a Wod docum o PoPoi psaio, you ca lik h fil o h Excl daa ad upda i auomaically h h Excl daa is chagd. If you d lik o mak chags i h oh fil ihou affcig h oigial Excl daa (o vic vsa), you ca mbd h daa isad of likig i. Wha You Ca Do Likig ad Embddig Excl Daa If you copy daa fom Excl ad pas i i aoh fil, ha daa dos o maiai ay cocio o is souc. Fo may puposs, his is all you d. If you a o maiai a cocio o h oigial Excl daa, you ca op o lik o mbd i. Likd daa is auomaically chagd h h oigial daa is chagd; mbddd daa is o. Typically, all Micosof pogams suppo likig ad mbddig, so you ca apply h sam pocsss o lik o mbd Excl daa hv you a, o jus ihi Offic docums.

28 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 29 Embddig Daa Wih mbddig, h is o dic lik o h souc daa. Thus, you ca mak chags o h souc daa ha do o affc h dsiaio fil ad vic vsa. Fo xampl, if you chag mbddd Excl daa ihi a Wod docum, h chags o affc h oigial daa i is Excl okbook. Wh you mbd Excl daa i aoh docum, ha daa is copid o h dsiaio fil, makig h fil lag ha if you usd likig. To mbd fils, us h Pas buo s dop-do mu o h Hom ab. You ca also click Picu i h Oh Pas Opios goup o h Pas Opios mu o pas h daa as a gaphic. Alhough mbddd daa is id o h souc docum, i dos ai a cocio o h souc pogam. Cosuly, you a abl o us all of h ools fom h souc pogam h you d o mak chags. y u i o Ty I! Embddig Excl Daa i a PoPoi Psaio Sa Excl, if cssay, ad op h E42Ty fil fom h daa fils fo his lsso. If a scuiy aig appas, click Eabl Co. Sav h fil as E42Ty_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. Fo all okshs, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. Sa PoPoi, ad op h E42Ty_Gads psaio fom h daa fils fo his lsso. Sav h psaio as E42Ty Gads_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. I h Excl fil, click h Sm 2 oksh, ad slc h cll ag A4:M30. O h Hom ab, click Copy. I h PoPoi fil, slc slid 2. O h Hom ab, click h Pas dop-do ao > Pas Spcial. I h Pas Spcial dialog box, slc Micosof Excl Woksh Objc. a s Click OK. OR Click h Pas do ao > Embd. Sav boh fils ad lav hm op o us i h x Ty I. Th Pas Spcial dialog box

29 30 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Likig Daa Us likig o ca a spcial lik b a souc fil ad a dsiaio fil. Wh you ca a lik b fils, h daa i h dsiaio fil chags if you upda h souc fil. l Thus, if you lik Excl daa o a Wod docum ad h chag ha daa, h chags a auomaically updad ihi h Wod docum. l Alhough likd daa is updad auomaically, you ca chag h lik so ha you upda i maually. l You ca pfom oh maiac asks ih h liks i you dsiaio fil, such as bakig a lik ad aiig ay local fomaig chags hv a lik is updad. Likd daa is o sod i h dsiaio fil, so h sulig fil is small ha if you mbd daa. You ca display likd daa as a ico ihi h souc docum; his dos o affc h lik s abiliy o kp ha daa cu. y u i Ty I! Likig Excl Daa i a PoPoi Psaio I h E42Ty_xx Excl fil, click h Gads oksh, ad slc h cll ag A4:E30. O h Hom ab, click Copy. I h E42Ty_Gads_xx PoPoi fil, slc slid 3. O h Hom ab, click h Pas do ao > Pas Spcial. I h Pas Spcial dialog box, click Pas lik. I h As lis, slc Micosof Excl Woksh Objc. Click OK. Sav h chags o h E42Ty_Gads_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. A likd objc s coai Likd ad mbddd objcs a coaid i objc coais ha ca b sizd as dd Ediig Embddd Daa Wh you doubl-click daa mbddd fom a Excl okbook, h Ribbo ihi h dsiaio applicaio ill chag o display Excl s ools. Th chags you mak o mbddd daa ill o al h oigial daa i h Excl okbook h o ss of daa a spaa.

30 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 31 Ty I! Ediig Embddd Daa I h E42Ty_Gads_xx fil, slc slid 2. Click h mbddd daa o slid 2. 3 Th daa is suoudd by a hick gay bod, ad Excl s Ribbo commads appa. Us h op-lf ad lo-igh co sizig hadls o lag h objc. Doubl-click h mbddd daa, ad o h chags o h Ribbo. y u i o Slc clls A1:M2..O h Hom ab, click h Fill Colo do ao, ad slc Oag, Acc 2, Dak 50%. Click ousid h oksh bod. Sav h chags o h E42Ty_Gads_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Sav h E42Ty_xx Excl fil, ad clos i. Th souc pogam s diig ools Th Excl Ribbo appas ihi PoPoi

31 32 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Ediig Likd Daa Wh you doubl-click daa likd o a Excl okbook, Excl auomaically sas ad ops h okbook so you ca mak chags. Fo xampl, if you lik Excl daa i a Wod docum, you ca op ha Wod docum ad doubl-click h daa o sa Excl so ha you ca mak chags. Af you mak you chags ad sav hm, h chags a auomaically updad hough h lik o h dsiaio fil. If h dsiaio fil is o culy op, h h chags ill b updad h i is opd la. Ty I! Ediig Likd Daa I h E42Ty_Gads_xx fil, click h likd daa o slid 3. Us h co sizig hadls o siz h objc o b fi h slid. 3 If h likd daa blocks pa of h il x, dag h likd daa do. Doubl-click h likd daa. 3 Th E42Ty_Gads_xx okbook should op. 3 If a scuiy aig appas, click Eabl Co. y u Aag h o pogams sid by sid. O h Gads oksh, yp 93 i cll D9 o chag Chu L s fial gad. Pss. Noic h chag flcd i h PoPoi psaio. Sav h E42Ty_Gads_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Ty I! Updaig Liks Maually I h E42Ty_Gads_xx fil, doubl-click h likd daa o slid 3. O h Gads oksh, yp 80 i cll D12 o chag Ja Boough s fial gad. Pss. Sav ad clos h E42Ty_xx Excl fil, ad xi Excl. I h E42Ty_Gads_xx fil, igh-click h likd objc o slid 3 > Upda Lik. Sav h chags o h E42Ty_Gads_xx fil, ad clos i. Maually updaig a likd objc Maually upda a likd objc

32 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 33 Lsso 42 Pacic I his pojc, you ill is Excl daa io a Wod docum usig h skills you lad i his lsso. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E42Pacic fil fom h daa fils fo his lsso. 2. Sav h okbook as E42Pacic_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. Fo all okshs, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 4. Sa Wod, ad op h E42Pacic_Pojcios docum fom h daa fils fo his lsso. 5. Sav h docum as E42Pacic_Pojcios_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 6. I h E42Pacic_xx okbook, slc h ag A10:G22 o h FORECAST oksh. 7. O h HOME ab, click Copy. 8. I h E42Pacic_Pojcios_xx docum, click h scod blak li ud h las paagaph o h fis pag. 9. O h HOME ab, click h Pas do ao, ad ud Pas Opios, click Picu. You docum should look simila o Figu Wih you ach s pmissio, pi h fis pag of h E42Pacic_Pojcios_xx docum. 11. Sav ad clos boh fils, ad xi Excl. Figu 42-1

33 34 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Lsso 42 Apply As h o of a Whol Gais Bad so i Salm, Ogo, you v b cocd abou you ivoy cool. Usig Excl, you cad sval okshs usig vaious focasig fucios o hlp you mo accualy pdic you ds. Th copoa offic has askd o vi you figus, so you d o ppa a l i Wod, ad h lik ad mbd Excl daa ihi i. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E42Apply fil fom h daa fils fo his lsso. 2. Sav h okbook as E42Apply_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. Fo all okshs, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 4. Sa Wod, ad op h E42Apply_Pojcios fil fom h daa fils fo his lsso. 5. Sav h docum as E42Apply_Pojcios_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 6. Embd h daa fom ag A10:G22 o h TREND oksh o h scod li ud h Td paagaph o pag 2 i h E42Apply_ Pojcios_xx docum. 3 Hi: Us h Pas Spcial dialog box. 7. Lik h daa fom h GROWTH oksh o h scod li ud h Goh paagaph o pag 2 i h E42Apply_Pojcios_xx docum. 8. Sav h E42Apply_Pojcios_xx Wod fil, clos h E42Apply_xx Excl fil, ad xi Excl. 9. Mak chags o h mbddd daa i Wod: a. Doubl-click h TREND daa. b. Chag h Milk & Bumilk valu fo Dcmb o 185, as sho i Figu 42-2 o h x pag. c. Sa Excl, op h E42Apply_xx Excl fil, ad vi h TREND oksh o vify ha o chags a flcd h. 10. Mak chags o h likd daa i Wod: a. Doubl-click h GROWTH daa. b. Chag h Milk & Bumilk valu fo Dcmb o 185, as sho i Figu 42-2 o h x pag. c. Chag h Oas valu fo Dcmb o 750. d. Sav h E42Apply_xx Excl fil, ad xi Excl. 11. I h Wod docum, chck ha h daa has b updad. 3 If cssay, upda h lik maually o flc h chags. 12. Spll chck h docum. 13. Wih you ach s pmissio, pi h E42Apply_Pojcios_xx docum. 14. Sav ad clos h fil, ad xi Excl.

34 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 35 Figu 42-2

35 36 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Lsso 43 Wokig ih Wokbooks Wha You Will La Caig a Wokbook fom a Tmpla Addig Valus o Wokbook Popis Opig Mulipl Wokbooks Chagig fom Wokbook o Wokbook Compaig Wokbooks WORDS TO KNOW Docum Pal A fau i Excl ha coais h docum popis. Docum popis Docum popis iclud dails abou you okbook such as h auho, il, ad subjc. You ca di his ifomaio. Tmpla A okbook ih ps labls, fomulas, ad fomaig ha you ca us o ca commoly usd okshs, such as mohly ivoics o balac shs. Sofa Skills Excl povids a umb of mplas you ca us o foma a okbook ad o guid you i h dvlopm of spcific yps of co. Th ill b may ims h you a o ok ih sval okbooks a h sam im. Excl maks i asy o aag sval okbooks osc so you ca vi hi cos a h sam im. Wha You Ca Do Caig a Wokbook fom a Tmpla To sav im h caig a okbook fom scach, slc a Excl mpla. Excl mplas alady hav h fomaig, fomulas, ad layou dsig cad fo you. I h N vi, you ca sach fo mplas o Offic.com, o us mplas alady sod o you sysm. 3 You ill d a liv I cocio o doload a mpla fom Offic.com. Wh you pfom a mpla sach, Excl ill display mplas ha a isalld o you compu ad mplas availabl fo doloadig. l You ca also slc a cagoy fom h Cagoy pa o fuh fi you sach. You ca also ca addiioal mplas fo you o us, ad so hm o you compu. You ca accss you sod mplas fom h PERSONAL ab o h N ab.

36 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 37 I addiio o usig mplas o ca okbooks, you ca bas a okbook o a copy of a xisig okbook. Af a okbook is cad fom h mpla, you daa. 3 Fo xampl, if you sa a okbook usig h Psoal Mohly Budg mpla, you icom h idicad, ad h yp h idividual xps ims you a o iclud i h budg. Ty I! Caig a N Wokbook fom a Tmpla Sa Excl, if cssay, ad click FILE > N. I h Suggsd sachs lis, click Ivoic > Basic Ivoic > Ca. OR If you cao doload h mpla fom h I, you ca us h Basic ivoic.xlx mpla fil fom h daa fils fo his lsso. a. I Excl, click FILE > Op. b. Bos o h daa fils fo his lsso, ad doubl-click h E43Ty_Basic ivoic.xslx fil. y 3 Doubl-clickig a mpla fil i h Op dialog box ill ca a okbook basd o h mpla. Sav h fil as E43Ty_Ivoic_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. Add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. Psoaliz h ifomaio as dd. Sav h E43Ty_Ivoic_xx fil, ad clos i. Th N ab i h Backsag vi Tmplas alady isalld o you compu

37 38 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Addig Valus o Wokbook Popis You ca add ifomaio, such as a il ad subjc, o h docum popis of you okbook o. Docum popis ca also iclud ifomaio ha is auomaically maiaid by Offic pogams, such as h am of h pso ho auhod a okbook, h da h a docum as cad, ad h docum locaio. You ca accss h docum popis fom h Popis dop-do mu o h Ifo ab of h FILE ab. You ca us h Docum Pal o add o di docum popis. Fom h Popis dopdo mu, click Sho Docum Pal. Wh aciv, h Docum Pal ill appa blo h Ribbo. You ca also us h Advacd Popis buo o add ad di addiioal popis. Ty I! Addig Valus o Wokbook Popis Sa Excl, if cssay, ad op h E43Ty fil fom h daa fils fo his lsso. Sav h fil as E43Ty_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. Add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. Click FILE > Ifo. y u i Th Docum Popis pal O h igh sid of h Ifo ab, click Popis > Sho Docum Pal. Th Docum Pal appas. Noic ha Excl auomaically d h fil locaio i h Locaio box. I h Auho box, yp you am. Click h Clos buo of h Docum Pal. Sav ad clos h fil. Opig Mulipl Wokbooks I Micosof Excl 2013, okbooks a displayd as spaa Excl idos. I pvious vsios of Excl, mulipl okbook idos displayd isid a sigl Excl ido. You ca op mulipl okbooks a h sam im by usig h Op commad o h FILE ab. To slc mulipl fils ha a lisd coscuivly i h Op dialog box, pss ad hold h j ky, slc h fils you a o op, ad click Op. To slc mulipl fils ha a o lisd coscuivly i h Op dialog box, pss ad hold h b ky, slc h fils you a o op, ad click Op. 3 If you click a fil ha you do o a o slc hil holdig do h b ky ad you hav lasd h b ky, you ca click h fil agai o dslc. 3 If you click a fil ha you do o a o slc hil holdig do h b ky ad you hav lasd h b ky, you ca pss ad hold h b ky agai, ad click h fil you a o dslc.

38 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 39 Ty I! Opig Mulipl Wokbooks I Excl, click FILE > Op. Bos o h locaio of h daa fils fo his lsso. I h Op dialog box, pss ad hold h b ky. Whil holdig do h b ky, click h E43Apply fil, ad click h E43Ty fil. Click Op, if cssay. Clos boh fils ihou savig. 3 Closig all op fils ill clos Excl. y u i o a Sa Excl, ad click FILE > Op. I h Op dialog box, pss ad hold h j ky. Whil holdig do h j ky, click h E43Apply fil, ad click h E43Ty fil. Noic ha h E43Pacic fil is also slcd. Click Op. Clos all op fils ihou savig, ad xi Excl. Chagig fom Wokbook o Wokbook Wh mo ha o okbook is op, us h Sich Widos buo o h Vi ab o chag o a diff okbook; slc h okbook fom h displayd lis of ams. You ca also chag b okbooks by hovig h mous poi ov h Excl buo o h Widos askba, ad choosig fom h lis of op okbooks ha appas. Ty I! Chagig o a Diff Op Wokbook Sa Excl, ad op h 43Ty_Ivoic_xx fil fom h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. Op h E43Ty_xx fil fom h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. Click Vi > Sich Widos. Click h E43Ty_Ivoic_xx fil. OR Click ay oh op okbook ido. OR Hov h mous poi ov h Excl buo o h Wido askba, ad click o of h oh op okbooks. Lav h fils op o us i h x Ty I. Compaig Wokbooks If you a o vi h cos of mo ha o okbook a h sam im, you ca aag all op okbooks i o of fou ays: l Tild: aags idos i small, v cagls o fill h sc. l Hoizoal: aags idos o abov h oh. l Vical: aags idos sid by sid. l Cascad: cas a sack of idos ih oly h il ba i vi. You ca also choos Vi Sid by Sid o Aag All o h Vi ab o vi mulipl okbooks a h sam im. l Wih h Sychoous Scollig buo o h Vi ab, you ca vi h xac sam clls i ach okbook by scollig ihi o okbook. l To siz okbook idos so ha hy oc agai spli h sc hoizoally, us h Rs Wido Posiio buo. Th il ba of a aciv okbook s ido is ligh gay, hil h iaciv okbook s il ba is hi.

39 40 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Ty I! Aagig Op Wokbooks I h E43Ty_xx fil, click VIEW > Aag All. I h Aag Widos dialog box, slc fom fou opios: Tild Hoizoal Vical Cascad Click OK. Lav h fils op o us i h x Ty I. Th Aag Widos dialog box Ty I! Viig Wokbooks Sid by Sid I h E43Ty_Ivoic_xx fil, click VIEW > Vi Sid by Sid. 3 If h op okbooks a aagd o o op of h oh, you ca chag hm o sid by sid by clickig h Aag All buo ad h slcig Vical. O h Vi ab, click h Sychoous Scollig, ad scoll o C43 i o of h okbooks. 3 Sid-by-sid okbooks a scolld sychoously. To sop sychoous scollig, click h Sychoous Scollig buo o u i off. Click h Vi Sid by Sid buo o d h sid-by-sid compaiso. Clos all op okbooks ihou savig. Lsso 43 Pacic I his pojc, you ill op mulipl okbooks ad aag okbook idos usig h skills you lad i his lsso. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, click Op Oh Wokbooks, ad bos o h locaio of h daa fils fo his lsso. 2. I h Op dialog box, pss ad hold h b ky. 3. Whil holdig do h b ky, click h E43Pacic fil, ad click h E43Pacic_Schdul 7-20 fil. 4. Click Op. 5. O h Widos askba, click h Excl buo, ad click h E43Pacic fil. 6. Sav h E43Pacic okbook as E43Pacic_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 7. Add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 8. Click VIEW > Aag All.

40 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap I h Aag Widos dialog box, slc Cascad > OK. Th o okbooks appa i a ovlappd aagm. 10. Click i h ido of h E43Pacic_xx okbook o aciva i, ad scoll ihi h okbook. 3 Noic ha h you scoll, h o idos a o kp i sych. 11. Maximiz h E43Pacic_xx okbook. Th oh okbook is o log visibl. 12. Click h Excl buo o h Widos Taskba, ad slc E43Pacic_Schdul Click VIEW > Sid by Sid. 14. Scoll ihi h okbook. Noic ha h you scoll, h o okbooks display h sam clls hy a kp i sych ih ach oh. 15. I h E43Pacic_xx fil, yp h daa as sho i Figu Adjus h colum idhs ad pag baks, as cssay. 16. Wih you ach s pmissio, pi h E43Pacic_xx oksh. 17. Sav h E43Pacic_xx fil ad clos i. 18. Clos h E43Pacic_Schdul 7-20 fil ihou savig h chags, ad xi Excl. Figu 43-1

41 42 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Lsso 43 Apply You a h had chf a Whol Gais Bad. You d o ca a ivoic fo a c caig job. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E43Apply fil fom h daa fils fo his lsso. 2. Ca a okbook usig h Sals ivoic mpla. 3 You ll d o doload h mpla fom Offic.com. You ll fid h mpla lisd i h Ivoic cagoy. 3 If you cao doload h mpla, you ca op h E43Apply_Sals ivoic mpla fil fom h daa fils fo his lsso, click FILE > Sav As. Chag h Sav as yp o Excl Tmpla, ad click OK. Excl ill sav h mpla o you Tmplas fold. Af copyig h mpla, us h My Tmplas cagoy o op h mpla. 3. Sav h okbook as E43Apply_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3 B su o sav h okbook usig h Excl okbook foma (.xlsx). 4. I h E43Apply_xx fil, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 5. Posiio h o okbooks sid by sid. 6. Us daa i h E43Apply okbook o compl h ivoic i h E43Apply_xx fil fo h G S Mak: a. Us h daa fom h cll ags E26:E30 ad G26:G30 o fill i h sals daa i h cll ags B17:B21 ad D17:D21, spcivly, o h E43Apply_xx fil. b. O h ivoic, dl h You compay logo ad agli plachold shaps. c. I h E43Apply fil, copy h logo ad h poduc am, ad pas hm i cll B2 o h ivoic. d. Rplac boh isacs of Compay Nam ih Whol Gais Bad. Rmov h backs fom h x, as cssay.. Rplac h compay addss ad coac ifomaio h appopia o h ivoic. 7. Rplac h ivoic da ih oday s da. 8. Clos h E43Apply fil. 9. I h E43Apply_xx fil, compl h s of h ivoic as sho i Figu 43-2 o h x pag. a. Rplac h Coac a compay ad <Nam> ih you am. b. I cll F4, plac h puchas od umb ih c. I cll E28, chag h Cdi o d. I cll E30, chag h addiioal discou o 20%.. Chag h am of h oksh ab o Ivoic Adjus colum idhs, ad pag baks, as cssay. 11. Spll chck h oksh. 12. Wih you ach s pmissio, pi h ivoic. 13. Sav ad clos h fil, ad xi Excl.

42 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 43 Figu 43-2

43 44 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Lsso 44 WORDS TO KNOW Comm A x o aachd o a oksh cll. Foo Rpad ifomaio ha appas i h boom magi of a pag. Had Rpad ifomaio ha appas i h op magi of a pag. Pag Sup A dialog box ha icluds opios o cool h appaac of pid oupu. Pi opios Slcios ha cool ha, h, ad ho may copis of h oupu o pi. Scalig Rducig o lagig ifomaio o fi o a spcifid umb of pags. Wamak A fai dsig mad i pap ha is visibl h hld agais h ligh. Wh osc, i ca look aspa. Wokig ih Comms ad Modifyig Pag Sup Wha You Will La Isig Comms Piig Mulipl Copis of a Wokbook o Woksh Modifyig Pag Sup Usig Pag Layou Vi Isig Hads ad Foos Sofa Skills You ca add comms o you oksh as hlpful his o mids fo youslf o fo ohs ho vi h daa. I addiio, you ca chag h pag sup of you oksh, ad us h availabl pi opios o cool h pid oupu of a po. Fo xampl, if you d o fi h oksh o o pag, you ca chag h magis, pi oiaio, pap siz, ad scalig. You ca add hads ad foos o okshs o pa h sam ifomaio a h op o boom of ach pid pag. Wha You Ca Do Isig Comms You ca aach a x o o a cll by usig h N Comm buo o h REVIEW ab. A d iagl appas i h upp-igh co of ay cll ih a aachd comm. To display a comm, hov h mous poi o h cll coaiig h comm idicao (h d iagl).

44 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 45 Comms a makd ih h us s am, so if mo ha o pso oks o a oksh, ach pso s comms a asy o idify. 3 Th am usd o mak comms is sod o h Gal ab of h Excl Opios dialog box, accssibl hough h Fil ab. If you a, you ca display all h comms o a oksh ih a sigl commad. You ca siz o mov comms, as you ould ay oh objc. You ca also foma h comm x usig h commads o h HOME ab. Comms hlp xplai daa, fomulas, ad labls usd i a complx oksh. You ca is comms as mids o youslf, bu hy a spcially usful fo xplaiig a oksh shad ih ohs. Ty I! Caig Comms Sa Excl, if cssay, ad op h E44Ty_xx fil fom h daa fils fo his lsso. Sav h fil as E44Ty_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. Click cll C8 o slc i. Click REVIEW > N Comm. y u Typ Icluds is. Click ousid h comm box. 3 A d iagl o displays i h upp-igh co of h comm cll. Sav h E44Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Ty I! Displayig ad Ediig Comms I h E44Ty_xx fil, o h Rvi ab, click h Sho All Comms buo. 3 All h comms o h oksh a displayd. Click h Sho All Comms buo agai o hid h comms. Hov h mous poi ov cll B6. 3 A comm appas i a small box bsid h cll. Click cll B6. O h Rvi ab, click h Edi Comm buo. y u i o a Dl h ods sca ad fom h comm. 3 Dag a hadl o icas o dcas h siz of h comm box. Click ousid h comm box. Click cll E6. O h Rvi ab, click h Dl buo. Sav h E44Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Piig Mulipl Copis of a Wokbook o Woksh You ca pi mulipl copis of you daa by icasig h valu i h Copis box o h Pi ab i h Backsag vi. If you pi mulipl copis of a mulipag docum, slc Collad so ha ach copy is pid i od: pag 1, 2, 3, ad so o.

45 46 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Ty I! Piig Mulipl Copis I h E44Ty_xx fil, click Fil > Pi. Typ 3 i h Copis box. 3 You ca also click h scoll buos o s h umb of copis. I h Sigs aa, click Collad, if cssay. Click Sav o sav h E44Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Chag h umb of copis o pi Piig mulipl copis Slc Collad so ha ach copy is pid i od Modifyig Pag Sup Bfo you pi, you ca pvi h piou so ha you ca mak ay chags o h pi opios as cssay o impov is appaac. Fom h Pi ab, you ca accss h Pag Sup dialog box h you ca chag h sup of h piou ad isaly pvi hi ffc. You ca also mak pag sup chags by usig commads fom h PAGE LAYOUT ab o h Ribbo. l O h Ribbo, h pag sup commads a dividd io goups: Pag Sup, Scal o Fi, ad Sh Opios. l Wih h Pag Sup Dialog Box Lauch buo o h Ribbo, you ca accss h Pag Sup dialog box o slc oh, lss of usd commads ha a o sho o h Ribbo. l I h Pag Sup dialog box, h pag sup commads a goupd o fou abs: Pag, Magis, Had/Foo, ad Sh. Chagig Oiaio You ca pi h oksh i Poai (vical) o Ladscap (hoizoal) oiaio. You ca also us h Oiaio buo i h Pag Sup goup o h PAGE LAYOUT ab o chag oiaio.

46 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 47 Adjusig Pag Scalig Rduc o lag ifomaio hough h scalig opios. Us h Fi o pags opio o compss oksh daa o fill a spcific umb of pags i idh ad high. You ca also us h Scal buo ad Widh ad High boxs i h Scal o Fi goup o h PAGE LAYOUT ab o s Scalig opios. Chagig Pap Siz You ca chag h pap siz o pi o a pap siz oh ha 8½" 11". You ca also us h Siz buo i h Pag Sup goup o h PAGE LAYOUT ab o chag pap siz. Chagig Pi Qualiy You ca us h Pag Sup dialog box o duc h pi ualiy o pi daf oupu. Icas pi ualiy by aisig h dpi (dos p ich). Chagig Pag Magis Icas o dcas h Top, Boom, Lf, o Righ magis o cool h disac b you daa ad h dg of h pap. Icas o dcas h Had o Foo magis o spcify h disac b h op o boom of h pag ad h had/foo. You ca slc fom a f sadad magi combiaios usig h Magis buo o h Ribbo, o choos Cusom Magis o s you o combiaio. You ca c h oksh hoizoally ad/ o vically o h pag. Ty I! Sig Pag Sup Opios I h E44Ty_xx fil, click h Fil ab. Click Pi, ad vi h pag sup i h pvi pa. I h Sigs aa, click Poai Oiaio > Ladscap Oiaio. Click No Scalig > Fi Sh o O Pag. y u i Click Nomal Magis > Cusom Magis. Th Pag Sup dialog box appas. I h Top box, yp 2. Click OK. Click Sav o sav h E44Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Usig Pag Layou Vi You ca us Pag Layou vi o vi daa as i ill look h pid, ad mak adjusms. l You ca chag o Pag Layou vi usig h Pag Layou buo o h Vi ab, o h Pag Layou buo o h Saus ba. You ca ok i Pag Layou vi, o chag o i as you makig you fial adjusms fo piig. I Pag Layou vi, you ca s ad mak chags o you hads ad foos ad you magis. l Ruls appa i Pag Layou vi by dfaul, makig i asy o adjus magis. 3 Fo xampl, o chag h lf magi, mov h mous poi o h magi dg o h ul ad, h i chags, dag o h lf o ao h magi, o o h igh o id i. l Th uls ca also b usd o adjus h siz of gaphics ad chas o fi xac uims. l To us h ul o adjus magis, dag h magi bod. As you dag, a ScTip appas, shoig you h chagig magi s masums.

47 48 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Ty I! Usig Pag Layou Vi I h E44Ty_xx fil, click h Vi ab, h click h Pag Layou buo. O h ul ha us alog h lf of h oksh, dag h op magi bod up o adjus h magi o 1.50 ichs. 3 If h ul is o visibl, chck h Rul opio i h Sho goup. Sav h E44Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Us h Pag Layou vi uls o adjus magis Dag h magis bod o h ul o chag h pi magis Isig Hads ad Foos Wh you a o pa h sam ifomaio a h op of ach pid pag, ca a had. Wh you a o pa h sam ifomaio a h boom of ach pid pag, ca a foo. Had ad foo ifomaio displays i Pag Layou vi ad i h pvi o h Pi ab. Thy do o display i Nomal Vi o Pag Bak Pvi. To add a had o foo, you ca us h Pag Sup dialog box o h Pag Layou vi. l Wh you us h Pag Sup dialog box, you mak slcios fom h Had/Foo ab. You ca also cusom had o foo daa i h Had o Foo dialog box, sho la i his scio. l Wh you us Pag Layou vi, click h Had & Foo buo o h INSERT ab o h had o foo dicly i h oksh. 3 If you pf h sucu of a dialog box, you migh a o us Pag Sup. You ca slc a p-dsigd had o foo o ca cusomizd os. l You ca ca h had o foo usig ools o h HEADER & FOOTER TOOLS DESIGN ab. l Wh caig a cusom had/foo, yp h x you a o us i h appopia scio of h dialog box: lf, c, o igh. Hads ad foos a spaad io h scios: lf (x is lf-aligd), c (x is c-aligd), ad igh (x is igh-aligd). I Pag Layou vi, plachold x such as Click o add had appas so you ca add a had. Simila plachold x appas fo mpy foos. Tx may b d o mulipl lis as dd. You ca also click buos i h Had & Foo Elms goup o h HEADER & FOOTER TOOLS DESIGN ab o is pi cods fo h pag umb, umb of pags, cu da, cu im (boh s a im of piig), pag umb, oal pags, fil pah, fil am, sh am, o picu.

48 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 49 You ca is a picu gaphic (such as a compay logo) i a cusom had/foo. l If you add gaphics o addiioal lis of x, you ll d o adjus h had/foo ad op/ boom magis o h Magis ab o allo ough spac fo hs lms o pi. l Kp i mid ha ay gaphic you us mus b small i od o look popoioal o h had/ foo x. l Had/foo gaphics do o appa i h gula oksh ido; i Pag Layou vi, you ll s h cod &[Picu] isad. l To s a had/foo gaphic you ll d o vi h pvi o h Pi ab o pi i. Excl dos o hav a buil-i amak fau, bu you ca simula h look of a amak by isig a picu i h had. Th fo, fo syl, ad fo siz of h cusom had/foo may b chagd usig h ools o h Hom ab. You ca s addiioal had o foo opios fom h Opios goup o h HEADER & FOOTER TOOLS DESIGN ab: l Diff Fis Pag allos you o ca a uiu fis pag had o foo. l Diff Odd & Ev Pags allos you o ca uiu hads o foos fo v ad odd pags. l Scal ih Docum allos had o foo x o shik popoioaly if you scal h oksh fo piig. l Alig ih Pag Magis aligs h sids of h had o foo o h magis of h oksh. Ty I! Addig Buil-I Hads ad Foos i Pag Layou Vi I h E44Ty_xx fil, click VIEW > Pag Layou, if cssay. Click h Click o add had plachold x a h op of h pag. Click h HEADER & FOOTER TOOLS DESIGN ab, click h Had buo, ad slc Pag 1of?. 3 Th usio mak i h buil-i had Pag 1 of? idicas h umb of pags i you docum. O h HEADER & FOOTER TOOLS DESIGN ab, click h Foo buo, ad click Sh1, Pag 1. 3 Th comma i a had o foo idicas ha daa ill b placd i spaa clls. Sav h E44Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Ty I! Dlig Hads ad Foos i Pag Layou Vi I h E44Ty_xx fil, click h Pag Layou vi buo i h Saus ba, if cssay. Click HEADER & FOOTER TOOLS DESIGN > Had > (o). 3 Noic ha you hav dld h had you cad i h pvious xcis. Click HEADER & FOOTER TOOLS DESIGN > Foo > (o). Sav h E44Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I.

49 50 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Ty I! Caig a Cusom Had ad Foo i Pag Layou Vi I h E44Ty_xx fil, click h Pag Layou vi buo i h Saus ba, if cssay. Scoll o vi h foo aa, if cssay, ad click h Click o add foo plachold x a h boom of h pag. Typ Collg Expss i h c foo scio, ad pss o is x o aoh li. Scoll o vi h had aa, if cssay, ad click h Click o add had plachold x a h op of h pag. y OR O h HEADER & FOOTER TOOLS DESIGN ab, click h Go o Had buo. Typ h appopia x i h c had scio. OR Click o of h buos i h Had & Foo Elms goup o h HEADER & FOOTER TOOLS DESIGN ab. Sav h E44Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Ca cusom hads ad foos i Pag Layou vi Us hs ools o cusomiz you hads ad foos

50 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 51 Ty I! Caig Buil-I Hads ad Foos ih h Pag Sup Dialog Box I h E44Ty_xx fil, click h PAGE LAYOUT ab. Click h Pag Sup dialog box lauch. Click h Had/Foo ab. Click h Had dop-do ao, ad click a had fom h lis. y u Pag Sup dialog box Click h Foo dop-do ao, ad click a foo fom lis. Click OK. Sav h E44Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Ths dop-do liss coai buili hads ad foos Ty I! Caig Cusom Hads ad Foos ih h Pag Sup Dialog Box I h E44Ty_xx fil, click h PAGE LAYOUT ab, ad click h Pag Sup dialog box lauch. Click h Had/Foo ab. Click h Had lis ao > (o). Click Cusom Had. Typ you am i h Lf scio, add h da cod i h C scio, ad add h pag umb cod i h Righ scio. y u i o a s Click OK. Click h Foo lis ao > (o). Click Cusom Foo. I h Righ scio, click h Is Fil Nam buo. Click OK ic. Sav h E44Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. (coiud)

51 52 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Ty I! Caig Cusom Hads ad Foos ih h Pag Sup Dialog Box (coiud) Had dialog box Foma Tx Is Numb of Pags Is Tim Is Fil Nam Is Picu Is Pag Numb Is Da Is Fil Pah Is Sh Nam Foma Picu Ty I! Chagig h Fo of a Had o Foo I h E44Ty_xx fil, i Pag Layou vi, click i h lf had scio ad slc h x. Click h HOME ab, click h Fo do ao, ad click Book Aigua. O h Hom ab, click h Icas Fo Siz buo h ims. Sav h E44Ty_xx fil, ad clos i. Lsso 44 Pacic I his pojc, you ill ca a cusom foo ad modify h pag sup usig h skills you lad i his lsso. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E44Pacic fil fom h daa fils fo his lsso. 2. Sav h okbook as E44Pacic_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. O h Tip Budg oksh, click INSERT > Had & Foo. Th oksh chags o Pag Layou vi, ad h HEADER & FOOTER TOOLS DESIGN ab ops. 4. O h HEADER & FOOTER TOOLS DESIGN ab, click Go o Foo. 5. I h c foo scio, yp you am.

52 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap Click FIlE > Pi. Th Pi ab ops coaiig h pi sigs ad a pvi of h piou. 7. Click Poai Oiaio > ladscap Oiaio. 8. Click No Scalig > Fi Sh o o Pag. Th i oksh o fis o a sigl pag, as sho i Figu Wih you ach s pmissio, pi h Tip Budg oksh. 10. Sav ad clos h fil, ad xi Excl. Figu 44-1

53 54 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Lsso 44 Apply You a a advu coodiao fo Voyag Tavl Advus, ad you hav ppad a cos sima fo h Tll Ciy Thill Sks Club s upcomig ip. Th ip combis hia afig, backcouy hikig, ock climbig, ad all-ai skaig. You d o pi h sima, bu you a o chag h sup so i ill pi h ay you a. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E44Apply fil fom h daa fils fo his lsso. 2. Sav h okbook as E44Apply_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. O h Cos Aalysis oksh, add comms as follo: a. Add a comm o cll C11 idicaig ha his cos is basd o usig h Blubid Cuis. b. Add a comm o C30 idicaig ha h bus ill b povidd by Advu Ws. 4. Us h Sho All Comms fau o vi boh comms ogh. 5. Dl h comm i cll C O h Cos Aalysis oksh, ca hads ad foos as sho i Figu 44-2 o h x pag. a. Us a buil-i had i h c scio. b. Pss b h da ad sh am i h lf foo scio o ca a scod li. c. Us h E44Apply_voyag_avl_logo fil i h igh foo scio. 7. Chag h boom magi o 1.25". 8. Usig h buos o h PAGE LAYOUT ab, chag h oiaio of h Cos Aalysis oksh o ladscap. 9. Spll chck h okbook. 10. Wih you ach s pmissio, pi h Cos Aalysis oksh. 11. Sav ad clos h fil, ad xi Excl.

54 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 55 Figu 44-2 Us Cu Da ad Is Sh Nam buos o ca his foo scio

55 56 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Lsso 45 Usig Copy ad Pas Spcial Wha You Will La Usig Copy ad Pas Opios Tasposig Daa Combiig Daa ih Copy ad Pas Spcial WORDS TO KNOW Copid clls Daa copid o h Clipboad. Dsiaio clls Th locaio o civ h pasd daa. Pas Spcial A diig fau usd o cool ho daa is isd fom h Clipboad o h cu fil. Taspos A opio ha pass a colum of daa o a o o a o of daa o a colum i h cu fil. Sofa Skills You ca cool ho o pas daa af you copy i o h Clipboad. Fo xampl, you may copy clls ha coai fomulas o h Clipboad bu oly a o pas h suls. You ca also us h im-savig Copy ad Pas Spcial commads h you d o copy ad combi daa. Wha You Ca Do Usig Copy ad Pas Spcial Th Pas Spcial fau givs you cool ov ho copid daa is pasd. Som of h Pas Spcial opios a availabl hough h Pas buo i h Clipboad goup o h Hom ab of h Ribbo. 3 Th Pas opios availabl o h Pas buo vay dpdig o h yp of daa copid. l Pas : pass h cos ad h fomaig of h copid clls. l Fomulas : pass oly h fomulas as sho i h Fomula ba. l Fomulas & Numb Fomaig : pass fomulas (o suls) ad h umb fomas, bu o addiioal fomaig, such as colo fills. l Kp Souc Fomaig : copis h fomula coaid i h copid clls alog ih h cll fomaig. l No Bods : pass h cos ad fomaig of h copid clls, xcp fo bods. l Kp Souc Colum Widhs : pass h colum idhs of h slcd clls. l Taspos : pass a colum of daa i h copy aa o a o o a o of daa i h copy aa o a colum. l Valus : pass oly h valus as sho i h clls.

56 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 57 l Valus & Numb Fomaig : pass h suls of fomulas (ad o h fomulas hmslvs), alog ih umb fomas. Addiioal fomaig, such as x colos, is o copid. l Valus & Souc Fomaig : pass h valus as sho i h clls alog ih h cll fomaig. l Fomaig : pass jus h fomaig of h copid clls. l Pas Lik : pass a lik o h daa. l Likd Picu : cas a lik o h souc imag. l Picu : pass a picu of h daa. Som pas opios a oly availabl hough h Pas Spcial dialog box. l Comms: pass oly h comms aachd o h copid clls. l Validaio: pass daa validaio uls fo h copid clls. l Opaio opios, such as Add, Subac, Muliply, ad Divid, spcify h mahmaical opaio o us h daa fom h copy aa is combid ih daa i h pas aa. l Skip blaks i h copy aa so hy do o ovi daa i h pas aa. You ca chag h fomaig ha s copid af a pas opaio usig h Pas Opios buo ha appas o h oksh x o h copid daa. y u i o Ty I! Usig Pas Spcial Commads o h Pas Opios Mu Sa Excl, if cssay, ad op h E45Ty fil fom h daa fils fo his lsso. Sav h fil as E45Ty_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. Add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. O Sh1, click B11 > Hom > Copy. Click cll C23 > Pas. 3 Noic ha h i fomula ad h cll fomaig is copid, hich chags h valu i h cll. O h HOME ab, click h Pas do ao > Valus. Click cll C11 > Hom > Copy. Click cll C24 > Pas do ao > Valus & Numb Fomaig. Click cll D11 > Copy. a s d f Click cll C25 > Pas do ao. Hov h mous ov h vaious opios o s ho ach affcs h oucom i cll C25. Click h Valus & Souc Fomaig buo. Sav h E45Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Th Pas Opios dop-do mu

57 58 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Ty I! Usig h Pas Spcial Dialog Box I h E45Ty_xx fil, click cll E11, ad o h HOME ab, click Copy. Click cll C26 > Pas do ao > Pas Spcial. I h Pas Spcial dialog box, click Valus ad umb fomas > OK. Click cll C28 > Copy. y u Slc h ag C23:C26, click h Pas do ao > Pas Spcial. I h Pas Spcial dialog box, click All usig Souc hm > OK. Th cll daa is dld, ad h clls u o h oigial foma. Sav h E45Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Tasposig Daa You ca copy daa i a colum ad h pas i io a o, o copy daa i a o ad h pas i io a colum. If you asposig a goup of clls coaiig fomulas, Excl ill adjus h cll fcs i h fomulas so ha hy poi o h coc asposd clls. You ca also aspos daa ih fomulas ad pas h fomula valus by slcig clls idividually ad slcig Pas Spcial opios. y u Ty I! Tasposig Daa I h E45Ty_xx fil, o Sh1, slc h cll ag B3:J3. O h Hom ab, click Copy. Click cll B23 > Pas do ao > Taspos. Slc h cll ag B11:J11 > Copy. Click cll C23 > Pas do ao > Pas Spcial. I h Pas Spcial dialog box, slc boh h Valus ad umb fomas ad Taspos opios, ad click OK. Sav h E45Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Tasposig daa usig h Pas Spcial dialog box

58 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 59 Combiig Daa ih Copy ad Pas Spcial Usig h Pas Spcial Opaio commads, you ca combi daa as you pas i o op of xisig daa. Wh combiig, Excl ih adds, subacs, muliplis, o divids h daa i h copid clls ih h daa i h dsiaio clls. Opaio opios iclud: l No: placs dsiaio clls ih copid clls. This is h dfaul sig. l Add: adds umic daa i copid clls o valus i dsiaio clls. l Subac: subacs umic daa i copid clls fom valus i dsiaio clls. l Muliply: muliplis umic daa i copid clls by valus i dsiaio clls. l Divid: divids umic daa i copid clls by valus i dsiaio clls. Ty I! Combiig Daa ih Copy ad Pas Spcial I h E45Ty_xx fil, o Sh1, slc h cll ag J4:J10. O h HOME ab, click Copy. Click Sh2 ad click C4. Click h Pas do ao > Pas Spcial. y u i I h Pas Spcial dialog box, ud Opaio, click Add. Ud Pas, slc ay addiioal Pas Spcial opios as dsid. Click OK. Sav h E45Ty_xx fil, ad clos i. Lsso 45 Pacic I his pojc, you ill copy ad pas daa i vaious fomas usig h skills you lad i his lsso. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E45Pacic fil fom h daa fils fo his lsso. 2. Ca a blak okbook, ad sav h okbook as E45Pacic_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. O h Rvus oksh i h E45Pacic fil, slc h cll ag A1:E8 ad, o h HOME ab, clickcopy. 3 Bcaus of h locaio of h gaphic, you migh fid i asi o slc his ag by clickig cll G8 ad daggig up o cll A1. 4. I h E45Pacic_xx fil, click cll A1 > Pas. Th daa is copid, bu h colum idhs a o igh. 5. Click h Pas Opios buo > Kp Souc Colum Widhs. No h op os of h sh had mach h os copid fom h E45Pacic okbook. 6. Click cll B4, ad di h y o ad 3d Q Rvu Aalysis. 7. O h Rvus sh i h E45Pacic okbook, slc h cll ag A9:A16, ad click Copy. 8. I h E45Pacic_xx fil, o Sh1, click cll A9 > Pas do ao > Pas Spcial. 9. I h Pas Spcial dialog box, click Valus ad umb fomas ad Taspos, ad click OK. 10. O h Rvus sh i h E45Pacic okbook, slc h cll ag E9:E16, ad click Copy.

59 60 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic I h E45Pacic_xx fil, o Sh1, click cll A11 > Pas do ao > Pas Spcial. 12. Slc Valus ad umb fomas ad Taspos, ad click OK. Rf o Figu Adjus h colum idhs ad pag baks. 14. Wih you ach s pmissio, pi Sh1 i ladscap oiaio. 15. Sav ad clos h E45Pacic_xx fil. 16. Clos h E45Pacic fil. Figu 45-1 Lsso 45 Apply You d o pfom fuh hid-ua vu aalysis fo Rsoaio Achicu. You ll us h Pas Spcial fucios o aspos ad us daa, as ll as add addiioal fomulas ad fializ pi sigs. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E45Apply_Rvus fil fom h daa fils fo his lsso. 2. Th, op E45Apply fom h daa fils, ad sav h okbook as E45Apply_xx. 3. I h E45Apply_xx fil, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 4. Us h Pas Spcial dialog box o copy h fomas fom h E45Apply_Rvus fil o h E45Apply_xx fil as follos. a. Copy h fomas fom A9:A16 ad E9:E16 o hi cospodig os i E45Apply_xx. b. Adjus h colum idhs. 3 Rmmb ha h daa is asposd. 5. Slc h cll ag B10:B16 i E45Apply_Rvus ad aspos h valus ad umb fomas o B10:H10 i h E45Apply_xx oksh.

60 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap Add h daa i ags C10:C16 ad D10:D16 o h E45Apply_Rvu oksh o B10:H10 i h E45Apply_xx oksh. Fo ach ag, us h Add opaio, Valu ad umb fomaig, ad Taspos i h Pas Spcial dialog box. 7. O h E45Apply_xx oksh, calcula h diffc b h acual vus ad pojcd vus fo ach pojc. a. Ca a fomula i B12 ha subacs B11 fom B10. b. Copy ha fomula o h s of h pojcs. c. Foma h cll ag B12:H12. Us a diff foma fo pojcs ha ad lss ha h pojcd vu, as sho i Figu Wih you ach s pmissio, pi h E45Apply_xx oksh af makig h folloig chags o h FILE > Pi ab. a. Pi Sh1 i ladscap Oiaio. b. Click No Scalig, ad slc Fi Sh o O Pag. 9. Sav ad clos h fil, ad xi Excl. Figu 45-2

61 62 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Lsso 46 Movig ad Likig Daa B Wokbooks Wha You Will La Usig Dag-ad-Dop B Widos Likig Wokbooks WORDS TO KNOW Dag-ad-dop To us h mous o copy o mov ifomaio fom o locaio o aoh o a oksh, b okshs, o b okbooks. Dpd Th okbook ha fcs h daa i h souc. Exal fcs Rfcs o clls i oh okbooks. Lik A fc i a cll i a dpd okbook o daa coaid i a cll i a souc okbook. Sofa Skills You ca copy o mov ifomaio b okshs usig h dag-ad-dop pocdu. By likig okbooks, you su ha h dsiaio fil alays coais h mos c ifomaio. Chags ha you mak i souc okbooks ill auomaically appa i h dsiaio okbooks. Wha You Ca Do Usig Dag-ad-Dop B Widos If you aag op okbooks o h sc, you ca us h dag-ad-dop pocdu o copy o mov daa b okbooks. To copy daa, pss h b ky hil daggig h bod of h slcd ag fom h souc o h dsiaio okbook. To mov daa, dag h bod of h slcd ag fom h souc o h dsiaio okbook. Souc Th okbook ha coais h daa big fcd.

62 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 63 Ty I! Usig Dag-ad-Dop o Copy Daa B Widos Sa Excl, if cssay, ad op h E46Ty fil fom h daa fils fo his lsso. Click Fil > N > Blak okbook. Sav h okbook as E46Ty_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. I h E46Ty_xx fil, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. Click VIEW > Aag All. Th Aag Widos dialog box appas. y u i o Slc Vical > OK. I h E46Ty_xx fil, o h VIEW ab, click Vi Sid by Sid. 3 If you s oly o okbook, click Rs Wido Posiio o h VIEW ab o vi h o op okbooks o abov h oh. I h E46Ty fil, slc h cll ag A1:A33. Pss ad hold b, ad dag h bod of h slcd ag o cll A1 i h okbook. a Rlas b. s Sav h E46Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Ty I! Usig Dag-ad-Dop o Mov Daa I h E46Ty fil, slc h ag B3:B18. Dag h bod of h slcd ag o h E46Ty_xx fil. Posiio i so ha h op cll is B3. Sav h E46Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Daggig daa fom o okbook o aoh Oigial daa locaio N daa locaio

63 64 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Likig Wokbooks Wh you d o cosolida ifomaio fom o o mo okbooks io a summay okbook, ca a lik. Th souc okbook povids h oigial daa. Th dpd okbook coais h lik o h xal fcs i h souc okbook. By dfaul, okbook liks upda auomaically. This mas ha as daa i h souc okbook is chagd, h likd daa i h dpd okbook is updad as ll. If h dpd okbook is o op h daa i h souc okbook is chagd, h h daa i h dpd okbook ill b chagd la. 3 Wh you op a dpd okbook, you ill b askd if you a o upda i. You ca choos o upda a ha im, o o o upda a all. You ca lik a fil i o of h ays: l Copy daa fom h souc okbook ad pas i i h dpd okbook usig h Pas Lik opio i h Pas Spcial dialog box. This cas a xal fc ha liks h okbooks. l Typ h xal fc as a fomula usig h folloig foma: =div:\pah\[fil.xls]sham!fc Fo xampl: =Libais\Docums\[po.xls]sh1!H5 3 You may omi h pah if h souc ad dpd fils a savd i h sam fold. l Whil diig o caig a fomula i h dpd okbook, you ca iclud a xal fc by slcig a cll o clls i h souc okbook. Wh a cll i a xal fc icluds a fomula, oly h fomula sul displays i h dpd okbook. 3 To lik o a cll hil caig a fomula, click h cll. Fo xampl, you could yp =SUM( i a cll, h dag ov clls locad i aoh okbook, yp ) o compl h fomula, ad pss. Liks o h clls you slcd a cad auomaically. If possibl, sav likd okbooks i h sam dicoy (fold).you should sav h souc okbook fis, h sav h dpd okbook. Ty I! Likig Wokbooks Usig Pas Lik Esu ha boh h E46Ty okbook ad h E46Ty_xx a aagd sid by sid. I h souc okbook (E46Ty), slc h cll ag C3:C16, ad click Copy. I h E46Ty_xx okbook, click cll C3 > HOME > Pas do ao. y Click h Pas Lik buo. OR Click Pas Spcial > Pas Lik. Sav h E46Ty_xx fil ad clos h fil. Clos h E46Ty fil ihou savig h chags. (coiud)

64 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 65 Ty I! Likig Wokbooks Usig Pas Lik (coiud) Usig Pas Lik o coc daa fom o okbook o aoh Pas Lik buo Lsso 46 Pacic I his pojc, you ill copy ad lik daa b okbooks usig h skills you lad i his lsso. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E46Pacic fil fom h daa fils fo his lsso. 2. Sav h okbook as E46Pacic_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. I h E46Pacic_xx fil, fo all okshs, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 4. Op h E46Pacic_TaxWS fil fom h daa fils fo his lsso. Sav i as E46Pacic_TaxWS_xx i h locaio you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 5. I h E46Pacic_TaxWS_xx fil, fo all okshs, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 6. I h E46Pacic_TaxWS fil, click VIEW > Aag All. Th Aag Widos dialog box ops. 7. Slc Hoizoal > OK. Th o op okbook idos appa sid by sid. 8. O h 1040 sh of h E46Pacic_xx okbook, scoll do o cll F26, click cll F26 ad click Copy. 3 B caful o slc h cll i o 26 ad o h ax li im 26 (as idicad i colum A).

65 66 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic I h E46Pacic_TaxWS_xx okbook, o h IRA Dducio oksh, click cll C6 > HOME > Pas do ao > Pas Lik. 10. I h E46Pacic_TaxWS_xx okbook, o h IRA Dducio oksh, click cll C7, ad yp =SUM(. a. I h E46Pacic_xx okbook, o h 1040 oksh, click cll E27. b. Typ a comma (,) ad h dag ov clls E31:E37 o h 1040 oksh. 3 You may d o scoll do o slc h cll ag. c. Typ ) o compl h fomula, ad pss. Rf o Figu You ca miimiz h Ribbo o boh okbooks o s mo of h okshs. 11. Wih you ach s pmissio, pi h IRA Dducio oksh. Submi h piou o h fil fo gadig as uid. 12. Sav ad clos boh fils, ad xi Excl. Figu 46-1 Daa is likd fom h E46Pacic_xx fil o h E46Pacic_TaxWS_xx fil.

66 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 67 Lsso 46 Apply You a a mploy a Whol Gais Bad, ad i s im o ppa you ax us. Luckily, h compay accoua has b shoig you ho sh uss Excl o mak ax ppaaio asi. You v d mos of h daa, ad o you a o dmi if you ca duc you axs fuh. You ill us likig o pull daa fom h IcomTax okbook io h spcial TaxWS okbook you v cad. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E46Apply fil fom h daa fils fo his lsso. Sav i as E46Apply_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 2. I h E46Apply_xx fil, fo all okshs, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 3. Op h E46Apply_TaxWS fil fom h daa fils. Click Eabl Co, ad sav i as E46Apply_TaxWS_xx i h locaio h you a soig fils fo his lsso. 4. I h E46Apply_TaxWS_xx fil, fo all okshs, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 5. Aag h okbooks sid by sid i a vical layou. 6. Copy ad lik daa h E46Apply_xx okbook o h E46Apply_TaxWS_xx okbook as follos: Copy daa fom: Lik daa o: Woksh Cll Woksh Cll 1040 F10 IRA Dducio C11 Icom B8 IRA Dducio D12 Icom B17 IRA Dducio E F26 Sud Loa F4 7. Follo hs sam sps o ca aoh sum. a. O h E46Apply_TaxWS_xx okbook, o h Sud Loa oksh, click cll F5. b. Typ =SUM( ad dag ov clls E27:E28 o h 1040 oksh i h E46Apply_xx okbook. c. Typ a comma, ad dag ov clls E31:E37 o h 1040 oksh of h E46Apply_xx okbook. d. Typ ) ad pss. 8. Lik daa fom h WSTax okbook back o h 1040 fom: Copy daa fom: Lik daa o: Woksh Cll Woksh Cll IRA Dducio D E28 9. Af lookig i up i h ax abls, you discov ha you fdal icom ax is $11,758. E his amou i cll F50 of h 1040 sh i h E46Apply_xx okbook. 10. Wid colum idhs, as cssay. Rf o Figu 46-2 o h x pag. 11. Wih you ach s pmissio, pi boh h IRA Dducio ad 1040 okshs. 12. Sav ad clos boh okbooks, ad xi Excl.

67 68 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Figu 46-2

68 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 69 Lsso 47 Wokig ih 3-D Fomulas Wha You Will La Caig 3-D Fomulas Duplicaig a Wokbook Wido Sofa Skills You ca ca a 3-D fomula o fc valus i h sam clls, acoss mulipl okshs. Fo xampl, you may a o oal daa fom sval okshs io a summay oksh. Wh you d o look a mo ha o of h okshs i a okbook, ca a duplica okbook ido. Wha You Ca Do Caig 3-D Fomulas Ca a 3-D fomula h you a o summaiz daa fom sval okshs io a sigl oksh. A 3-D fomula coais fcs o h sam cll o ag of clls o sval okshs i h sam okbook. Ths cll fcs a calld 3-D fcs. You ca f o h sam cll/ag o coscuiv okshs (.g., Sh1, Sh2, Sh3) o o-coscuiv okshs (.g., Sh1 ad Sh4). Exampl: =Sh1!G24+Sh4!G24 WORDS TO KNOW 3-D fomula A uaio ha fcs valus acoss okshs. 3-D fc A fc o a valu fom ay sh o ag of shs usd i a 3-D fomula. Duplica okbook ido A opio ha allos you o vi a xac copy of h aciv okbook. 3 This fomula adds h valus i h sam cll (cll G24) of h o-coscuiv okshs Sh1 ad Sh4. Exampl: =SUM(Sh1:Sh3!G24) 3 This fomula adds h valus i h sam cll (G24) i coscuiv okshs Sh1, Sh2, ad Sh3. l As you ca o di a fomula, you ca slc h clls of a 3-D fc i h okshs o yp hm i h fomula. l Wh ypig a 3-D fomula, us a xclamaio poi o spaa h sh am(s) fom h cll fc(s); fo xampl, Apil!G41+Spmb!G41. l Us a colo (:) b sh ams o idica a ag of okshs; fo xampl, Apil:Ju!B23:D45 o Sh2:Sh3!C21. l Sigl uoaio maks suoud a sh am ha coais a spac; fo xampl,'nw Rgio'D14+'SW Rgio'D14 o 'Tax 2001':'Tax 2003'G23. l Combi a 3-D fc ih a fucio o ca a fomula ha fcs daa o diff okshs; fo xampl, =SUM(Exp2000:Exp2002!C14:C22).

69 70 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Ty I! Caig a 3-D Rfc i a Fomula Sa Excl, if cssay, ad op h E47Ty fil fom h daa fils fo his lsso. Sav h fil as E47Ty_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. Fo all okshs, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. O h Gads oksh, click cll B5. Typ =AVERAGE('Sm 1:Sm 2'!H5. 3 Rmmb o yp sigl o doubl uoaio maks suoudig sh ams ha coai spacs. 3 H5 is h cll ha coais h fis s sco o ach of h fis o okshs. y Typ ) ad pss. u Sav h E47Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Caig a 3-D fc o a cll i a diff oksh 3-D fomula calculas h avag of h daa i cll H5 of h o pvious okshs Ty I! Caig a 3-D Rfc fo a Rag of Wokshs i a Fomula I h E47Ty_xx fil, click cll C5 i h Gads oksh. Typ =AVERAGE('Sm 1:Sm 2'!B5:G5. 3 Rmmb o yp sigl o doubl uoaio maks suoudig sh ams ha coai spacs. 3 B5:G5 is h ag of clls ha coai h fis o of uiz scos o ach of h fis o okshs. Typ ) ad pss. Sav h E47Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Caig a 3-D fc o a ag of clls i a diff oksh 3-D fomula calculas h avag of h daa i a ag of clls o h o pvious okshs

70 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 71 Duplicaig a Wokbook Wido To vi mo ha o oksh of h aciv okbook a h sam im o h sc, us h N Wido buo o h Vi ab o mak a duplica okbook ido. 3 Wh h okbook ido appas, i is maximizd; o s boh idos you mus aag hm o-sc. l Us h Aag All buo o h Vi ab o vi h duplica idos o h sc a h sam im. l I ach ido, click h sh ab of h sh you a o vi. l Th umb of duplica idos ha ca b opd is dmid by h amou of you sysm mmoy ad h siz of you moio. l You ca add o di daa i h oigial o h duplica ido. All dis ill b flcd i h oh okbook auomaically. If you clos a duplica ido, h okbook mais op. Ty I! Duplicaig a Wokbook Wido I h E47Ty_xx fil, click h Vi ab. Click h N Wido buo. 3 Th ido appas ov h op of h old okbook. Click h Aag All buo. y u Slc h aagm you pf: Tild Hoizoal Click OK. Vical Cascad Clos h duplica ido (E47Ty_xx:2). Sav h chags o h E47Ty_xx fil, ad clos i. Lsso 47 Pacic I his pojc, you ill add 3-D fomulas o a oksh o summaiz h daa fom sval okshs usig h skills you lad i his lsso. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E47Pacic fil fom h daa fils fo his lsso. 2. Sav h okbook as E47Pacic_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. Fo all okshs, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 4. O h Q 3 oksh, i cll C10, yp h fomula =SUM(July:Spmb!C10). 5. E h folloig 3-D fomula i cll C11: a. Typ =SUM(. b. Click cll C11 of h July oksh. c. Pss j, ad click h ab of h Spmb oksh. d. Pss o compl h fomula. 6. Copy h fomula fom cll C11 o h cll ag C12:C Copy h fomulas i h cll ag C10:C25 o h cll ag D10:F25. Rf o Figu 47-1 o h x pag. 8. Adjus colum idhs o fi h daa, if cssay. 9. Wih you ach s pmissio, pi h Q 3 oksh. 10. Sav ad clos h fil, ad xi Excl.

71 72 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Figu 47-1 Lsso 47 Apply As sals dico a Whol Gais Bad, you dsigd a okbook o ack h mohs oh of sals a ach of you vaious locaios. I is almos compl, bu you d o add 3-D fomulas o summaiz h mohly oals io a fial s of oals fo h ua. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E47Apply fil fom h daa fils fo his lsso. 2. Sav h okbook as E47Apply_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. Fo all okshs, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 4. Duplica h okbook ido, ad aag h idos vically. 5. Display h July oksh i h lf ido, ad h Q 3 oksh i h igh ido. 6. Us Pas Opios o lik h valus i h ag C27:G27 o h July oksh o h ag K10:O10 o h Q 3 sh. 7. I h lf ido, chag o h Augus oksh, ad lik h valus i h ag C27:G27 o h ag K11:O11 i h Q 3 sh. 8. I h lf ido, chag o h Spmb oksh, ad lik h valus i h ag C27:G27 o h ag K12:O12 i h Q 3 sh.

72 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap I clls K14:O14, fomulas o calcula oals fo h ualy sals, coupos, igdis, labo coss, ad pofi. Rf o Figu Clos h duplica ido (h igh ido). 11. Adjus h colum idhs, as cssay. 12. Spll chck h i okbook. 13. Wih you ach s pmissio, pi h Q 3 oksh i Ladscap Oiaio o o pag. 14. Sav ad clos h okbook, ad xi Excl. Figu 47-2

73 74 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Lsso 48 Wokig ih Daa Validaio ad Macos Wha You Will La WORDS TO KNOW Daa validaio A fau i Excl ha you ca us o dfi sicios o ha daa ca o should b d i a cll. DEVELOPER ab A opioal Ribbo ab ha coais commads fo advacd uss, such as commads fo caig ad maagig macos. Eo al A fau i Excl ha you ca us o a uss h hy ivalid daa. Ipu mssag A fau i Excl ha you ca us o guid uss o valid daa. Maco A sis of codd acios ha ca b playd h dd. Th codd acios a caid ou auomaically fo h us. Sig Daa Validaio Addig h DEVELOPER Tab o h Ribbo Maagig Maco Scuiy Savig a Wokbook Tha Coais Macos Rcodig a Maco Ruig a Maco Sofa Skills Excl ca hlp you impov h ualiy ad fficicy of daa d i you okbook. You ca us daa validaio o assis uss o accua ad cosis daa. You ca ca a maco o auoma h pfomac of a suc of asks. Wha You Ca La Sig Daa Validaio You ca us daa validaio o cool h yp of daa o h valus ha uss io a sigl cll o a ag of clls. l Fo xampl, you may a o sic h daa d i a cll o a cai ag of das o mak su ha oly posiiv hol umbs a d. You ca cofigu daa validaio o pv uss fom ig daa ha is o valid. You ca also choos o allo uss o ivalid daa, ad h povid fdback abou h d daa. Th daa validaio commads a locad o h DATA ab, i h Daa Tools goup. Wha uss s h hy ivalid daa io a cll dpds o ho you cofigu h daa validaio i h Daa Validaio dialog box. You ca us daa validaio o sic umbs, das, ad ims isid o ousid of a spcifid ag. l Fo xampl, you ca spcify a im fam b oday s da ad sv days fom oday s da.

74 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 75 You ca also us daa validaio o valida daa basd o fomulas o valus i oh clls. l Fo xampl, you ca us daa validaio o s a maximum limi fo salay bouss of $3,600, basd o h ovall pojcd payoll valu. If uss mo ha $3,600 i h cll, hy ill s a validaio mssag. Us a ipu mssag o off uss guidac abou h yp of daa ha you a d i h cll. l Fo xampl, i a accouig okbook, you ca s a cll o oly allo accou umbs ha a xacly i chaacs log. Wh uss slc h cll, you ca sho hm a mssag such as E a i-digi accou umb. You ca choos o sho a ipu mssag h h us slcs h cll, ad h ipu mssag ill appa a h cll. Us a o al o oify uss h hy ivalid daa i a cll. l Fo xampl, if uss yp a fiv-digi umb i h cll ha uis a idigi umb, you ca us daa validaio o display a o al. Ipu mssags ad o als appa oly h daa is ypd dicly io h cll o clls ih daa validaio. 3 Ipu mssags ad o als do o appa h a us s daa i h cll usig copy o fill. You ca choos o visually al uss o clls ih ivalid daa by usig h Cicl Ivalid Daa buo. To mov daa validaio, slc h cll o cll ag ih daa validaio, click Daa Validaio, ad click h Cla All buo i h Daa Validaio dialog box. Maco scuiy A maco sig ha abls o disabls macos h h okbook is opd by a pso oh ha h pso ho cad h fil. Th dfaul scuiy sig is o disabl macos. VBA Visual Basic fo Applicaios, h pogammig laguag usd o ca macos..xlsm Th fil xsio ha is usd fo a Excl fil ha coais a maco. y u Ty I! Sig Daa Validaio Sa Excl, if cssay, ad op h E48Ty fil fom h daa fils fo his lsso. Sav h fil as E48Ty_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. Add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. Adjus h colum idhs, as cssay. O Sh1, click h cll ag B4:B10. Click h DATA ab, ad click Daa Validaio. Th Daa Validaio dialog box appas. I h Sigs ab, i h Allo lis, click h dop-do ao, ad click Dcimal. Th Igo blak chckbox is chckd by dfaul. i o a s d f g h I h Daa lis, chck ha b is slcd. I h Miimum x box, yp 1. I h Maximum x box, yp 500. Click h Ipu Mssag ab. Th Sho ipu mssag h cll is slcd is chckd by dfaul. I h Til x box, yp Ovbudg. I h Ipu mssag x box, yp You migh go ov budg. Click OK. Noic ha h amou i B6 is ousid of h sicd ag s i h daa validaio, ad h ipu mssag appas. Click cll B8, ad yp 600. Noic h o mssag ha appas bcaus you sicd h maximum valu o 500. (coiud)

75 76 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Ty I! Sig Daa Validaio (coiud) j Click Cacl. k Sav h E48Ty_xx fil, ad lav i op o us i h x Ty I. Th Daa Validaio dialog box Addig h DEVELOPER Tab o h Ribbo Th DEVELOPER ab o h Ribbo coais usful commads fo caig ad uig a maco. Th dfaul sig is fo Excl o o display h DEVELOPER ab. You do o hav o abl h DEVELOPER ab i od o cod a maco; hov, havig h DEVELOPER ab availabl maks h pocss of codig ad uig macos asi. Af you add h DEVELOPER ab o h Ribbo, you ca s h saus of a maco i pogss o h Saus ba. Wh you cod a maco, h commad o sop a maco is availabl o h Saus ba. Ty I! Addig h DEVELOPER Tab o h Ribbo I h E48Ty_xx fil, click FILE > Opios. Click Cusomiz Ribbo. Ud Cusomiz h Ribbo, i h Mai Tabs lis, click h Dvlop chckbox. Click OK. Th DEVELOPER ab appas. Lav h E48Ty_xx fil op o us i h x Ty I.

76 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 77 Maagig Maco Scuiy To miimiz h isk of a maco vius o oh mala ha coaid i a maco, Excl has a maco scuiy fau. Excl s dfaul sig is o disabl all macos, ad o display a oificaio opio h okig ih a fil ha coais macos. Wh you op a maco-abld okbook, you ca click Eabl Co i h scuiy aig oificaio o abl h macos. Savig a Wokbook Tha Coais Macos Th dfaul fil xsio fo Excl 2013 is.xlsx. This fil foma cao coai macos, by dsig, o avoid poial mala has associad ih macos. A okbook mus b savd i.xlsm foma i od o abl i o so macos. 3 Wh you sav a fil i.xlsm foma, i dos o ovi h oigial i.xlsx foma. Ty I! Savig a Wokbook Tha Coais Macos I h E48Ty_xx fil, click FILE > Sav As. Naviga o h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. Op h Sav as yp dop-do lis, ad click Excl Maco-Eabld Wokbook. Click Sav, ad.lav h E48Ty_xx fil op o us i h x Ty I. Rcodig a Maco Th maco cod cods vy acio you ak ad sos hm i a maco ha you ca la play back o poduc h sps. You ca cod a maco ha icluds sps such as ypig x, slcig clls o cll ags, clickig commads o h Ribbo, ad fomaig clls, os, o colums. Th maco cod uss h Visual Basic fo Applicaios (VBA) pogammig laguag o ca macos. Th commads fo codig, caig, ad dlig macos a availabl o h DEVELOPER ab o h Ribbo. Wh you cod a maco, Excl cods h acual addsss of h clls by dfaul. l Fo xampl, if h aciv cll happs o b cll D2 h you bgi codig a maco ha maks h aciv cll bold, h maco ill alays mak cll D2 bold, gadlss of h posiio of h aciv cll h you u ha maco. You ca also cod a maco ha ill pfom h codd acio o h cll o cll ag slcd bfo uig h maco. Rcodig a maco uis plaig ad som pacic. I is o ucommo o hav o cod a maco sval ims bcaus of os mad duig h codig pocss. If you mak a misak hil codig a maco, you ca dl i by clickig h Macos buo i h Cod goup o h DEVELOPER ab. I h Maco dialog box, click Dl. You ca am a maco o mak i asi o fc. l Th fis chaac of h maco am mus b a l. l You ca us ls, umbs, o udsco chaacs i h am of a maco; hov, you cao us spacs i a maco am. You ca assig a maco i h ays: l Dfi a shocu ky combiaio h you ca h maco. 3 If you choos a shocu ky ha Excl has alady assigd o aoh acio, h maco ill ovid h oh acio i his okbook. l Add h maco o h Quick Accss Toolba. 3 You ca cusomiz h Quick Accss Toolba by clickig h Cusomiz Quick Accss Toolba buo, slcig Macos i h Choos commads fom lis, ad slcig h dsid maco. l Add h maco o h Ribbo. 3 You ca cusomiz h Ribbo fom h Cusomiz Ribbo ab i h Opios ab of h FILE ab.

77 78 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 y Ty I! Rcodig a Maco I h E48Ty_xx fil, o Sh1, click h DEVELOPER ab. I h Cod goup, click Rcod Maco. Th Rcod Maco dialog box ops. I h Maco Nam x box, yp ColumWidh. I h Shocu ky x box, yp. 3 Th shocu ky mus b diff fom ay shocu ky Excl has alady assigd o aoh acio. b+ C is alady assigd o h copy acio. Chck ha h So maco i lis has This Wokbook slcd. Click OK. Th codig bgis. u Pss b+ g. 3 This ill slc cll A1 h h maco is u. i Pss b+ A. 3 This ill slc all clls i h oksh. o Click HOME > Foma > AuoFi Colum Widh. 3 This ill auofi h colum idh h h maco is u. a Pss b+ g. s Click h Sop Rcodig buo o h Saus ba. Th codig sops. d Sav ad clos h fil. Th Rcod Maco dialog box Ruig a Maco You ca u a maco i fou ays: l Us h Macos buo o h DEVELOPER ab o op h Maco dialog box fom hich you ca slc h maco you a. l Us a shocu ky combiaio ha you dfi h you ca h maco. l Assig a maco o h Quick Accss Toolba, ad u i fom is buo. l Assig a maco o h Ribbo, ad u i fom is buo. Ty I! Ruig a Maco Op h E48Ty_xx fil, fom h daa fils fo Pss b+ W. Th maco us o Sh2. his lsso, ad click Eabl Co. Sav ad clos h fil. Click Sh2.

78 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 79 Lsso 48 Pacic I his pojc, you ill s daa validaio ad a o al usig h skills you lad i his lsso. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E48Pacic fil fom h daa fils fo his lsso. 2. Sav h fil as E48Pacic_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. Fo all okshs, add a had ha has you am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chag back o Nomal vi. 4. Click h Q3 oksh. 5. Slc h cll ag D10:F Click DATA > Daa Validaio. 7. I h Sigs ab, i h Allo lis, click h dopdo ao, ad click Whol umbs. Th Igo blak chckbox is chckd by dfaul. 8. I h Daa lis, slc ga ha o ual o. 9. I h Miimum x box, yp Click h Ipu Mssag ab, ad uchck Sho ipu mssag h cll is slcd. 11. Click h Eo Al ab. Th Sho o al af ivalid daa is d is chckd by dfaul. 12. I h Syl lis, slc Waig. 13. I h Til x box, yp Lo Pofi. 14. I h Eo mssag x box, yp This ill affc h N Pofi. Coac h so maag immdialy. 15. Click OK. 16. Compl h Coupos, Igdis, ad Labo colums ih h daa sho i Figu Click Ys fo ach o al. 17. Wih you ach s pmissio, pi h Q3 oksh. Submi h piou o h fil fo gadig as uid. 18. Sav ad clos h fil, ad xi Excl. Figu 48-1

79 80 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Lsso 48 Apply You a a collg sud, ad you hav cad a oksh o sima you mohly xpss. You a o ca a had ha coais you am, h cu da, ad h pag umb. You ill ca a maco o auoma h pocss of isig a had. DIRECTIONS 1. Sa Excl, if cssay, ad op h E48Apply fil fom h daa fils fo his lsso. 2. Click FILE > Sav As. Naviga o h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. Op h Sav as yp dop-do lis, ad click Excl Maco-Eabld Wokbook (*.xlsm). 4. Click Sav. 5. Click DEVELOPER > Rcod Maco. 6. I h Maco Nam x box, yp Had. Chck ha h So maco i lis has This Wokbook slcd. 7. I h Dscipio x box, yp Adds a had ih my am a h lf, h da cod i h c, ad h pag umb cod a h igh, ad chags back o Nomal vi. 8. Click OK. 9. Click VIEW > Pag Layou. 10. Click h lf had cll, ad yp you am. 11. Click i h c had cll, click HEADER & FOOTER TOOLS DESIGN, ad click Cu Da. 12. Click i h igh had cll, o h HEADER & FOOTER TOOLS DESIGN ab, click Pag Numb. 13. Click cll A Click VIEW > Nomal. 15. Click h Sop Rcodig buo o h Saus ba. 16. Add a oksh. 17. Click DEVELOPER > Macos > Ru. 18. Click VIEW > Pag Layou. Rf o Figu Wih you ach s pmissio, pi h i okbook. Submi h piou o h fil fo gadig as uid. 20. Sav ad clos h fil, ad xi Excl. Figu 48-2

80 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 81 Ed-of-Chap Aciviis Excl Chap 5 Ciical Thikig Fializ ad Packag Baky P&L Sams You a h Accouig Maag a Whol Gais Bad, ad you v b okig o his ua s pofi ad loss sam (icom sam). You d o ca 3-D fomulas, lik o daa sod i o oh okbooks, ad h pi h sul. dicios 1. Sa Excl, if cssay, ad op h ECT05_P&L fil fom h daa fils fo his chap. Sav h okbook as ECT05_P&L_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his chap. 2. Op h ECT05_Sals fil fom h daa fils fo his chap. 3. Aag h o okbooks o-sc i a ild fashio. 4. Copy cll K17 o h Q 3 sh of h ECT05_ Sals okbook, ad pas lik i o cll F11 of h ECT05_P&L_xx okbook. 5. Copy cll L17 o h Q 3 sh of h ECT05_ Sals okbook, ad pas i as a lik o cll E26 of h ECT05_P&L_xx okbook. 6. Clos h ECT05_Sals okbook ihou savig chags. 7. Op h ECT05 fil fom h daa fils fo his chap. 8. Sav h okbook as ECT05_xx. Maximiz h okbook ido. 9. Copy h cll ag N13:N28 o h Opig sh of h ECT05 okbook, ad lik i o h cll ag C13:C28 of h Q 3 sh i ha sam okbook. 10. Copy h cll ag N13:N28 o h Edig sh ad lik i o h cll ag F13:F28 of h Q 3 sh i h ECT05_xx okbook. 11. I cll D13 of h Q 3 sh, ca a 3-D fomula ha sums h valus i N13 of h July Puchass, Augus Puchass, ad Spmb Puchass shs i h ECT05_xx okbook. 12. Copy his 3-D fomula do h cll ag D14:D28 o h Q 3 sh i h ECT05_xx okbook. 13. Slc h cll ag C30:D30 o h Q 3 sh i h ECT05_xx okbook, ad click Copy. a. Click cll E14 i h ECT05_P&L_xx okbook. b. Us Pas Spcial o aspos h daa ad pas h valus oly. c. Copy cll F30 o h Q 3 sh o h ECT05_xx okbook, ad pas is valu i cll E17 of h ECT05_P&L_xx okbook. 14. Adjus h colum idhs as dd. Rf o Illusaio 5A o h x pag. 15. Spll chck h okbooks. 16. Pi h ECT05_P&L_xx okbook: a. Rduc h scalig o fi h sh o o pag. b. Add a cusom had ha icluds h da o h lf, ad h x Ppad by follod by you am o h igh. c. Pvi ad, ih you ach s pmissio, pi h oksh. 17. Pi h Q 3 oksh i h ECT05_xx okbook: a. Us Poai oiaio. b. Add a cusom foo ih you am i h c ad h pag umb o h igh. c. Pvi ad, ih you ach s pmissio, pi h i okbook. 18. Sav ad clos all fils, ad xi Excl.

81 82 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 Illusaio 5A

82 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 83 Excl Chap 5 Pofolio Build Publishig Bid Rsuls You ok a h Michiga Avu Ahlic Club, ad you v b pu i chag of coodiaig bids o hav lvisio moios isalld o all uipm houghou h faciliy. Th pla is o phas i h isallaio ov sval mohs. You v civd h bids fo h ok, ad o you d o publish h fidigs o h compay s Wb si ad ppa a coodiaig mmo o you boss. I addiio, you askd o do som sach o h avag pic of a 50" fla sc lvisio, sic h upgad pla icluds isallig o of hm i h cyclig sudio. dicios 1. Sa Excl, if cssay, ad op h EPB05 fil fom h daa fils fo his chap. 2. Sav h okbook as EPB05_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his lsso. 3. Ca a Wb uy: a. I h N Wb Quy dialog box, display h pag EPB05_Samsug50IchTV fom h daa fils fo his chap. 3 Click Allo blockd co, if cssay. b. Click h yllo aos x o h six ims i h big abl lisig vaious lvisios ad hi pics, ad click Impo. c. Impo h daa o cll A7 of h Samsug TV oksh. 4. Ca aoh Wb uy: a. I h N Wb Quy dialog box, display h pag EPB05_Pio50IchTV fom h daa fils fo his chap. b. Click h yllo aos x o ach im i h big abl lisig vaious lvisios ad hi pics, ad click Impo. 3 If askd o u scips, click No. c. Impo h daa o cll A7 of h Pio TV oksh. 5. Ca a fial Wb uy: a. I h N Wb Quy dialog box, display h pag EPB05_Philips50IchTV fom h daa fils fo his chap. b. Click h yllo aos x o h six ims i h big abl lisig vaious lvisios ad hi pics, ad click Impo. 3 Click Allo blockd co, if cssay. c. Impo h daa o cll A7 of h Philips TV oksh. 6. Publish h okbook as a sigl fil b pag: a. Us h fil am EPB05_xx.mh. b. Publish h i okbook c. Us h il Upgad Coss. d. Tu o AuoRpublish. Display h pag i you Wb bos. S Illusaio 5B o h x pag. f. Clos h Wb bos. 3 Click Allo blockd co, if cssay. 7. Ca a mmo o you boss. a. Sa Wod, ad op h EPB05_Mmo docum fom h daa fils fo his chap. b. Sav h docum as EPB05_Mmo_xx i h locaio h you ach isucs you o so h fils fo his chap. c. E h x sho i Illusaio 5C o pag 85 (plac Sud Nam ih you o). d. Chag o h EPB05_xx okbook. Slc h ag A1:F27 o h TV Scs fo Euipm oksh, ad click Copy. f. Lik h daa io h mmo a h locaio sho i Illusaio 5C o pag 85. Kp h souc fomaig of h likd daa. g. Rsiz h likd daa so h mmo is oly o pag.

83 84 Chap 5 Excl Laig Micosof Offic 2013 h. I h EPB05_xx okbook, yp a fomula i cll E8 ha compus h oal cos fo Bid 1. i. Copy ha fomula o clls E14 ad E20. j. Apply cll fomas o colum E. k. Chag h valu of h labo cos fo Bid Th fo h Wokou Tac cll (D19) o $82. l. Sav h EPB05_xx fil, ad u o Wod. If dd, igh-click h daa ad slc Upda lik o vi you chags i h mmo. 8. Spll chck h mmo. 9. Wih you ach s pmissio, pi h mmo. 10. Sav h mmo ad xi Wod. 11. Sav ad clos h okbook, ad xi Excl. Illusaio 5B

84 Laig Micosof Offic 2013 Excl Chap 5 85 Illusaio 5C

Chapter 21: Connecting with a Network

Chapter 21: Connecting with a Network Pag 319 This chap discusss how o us h BASIC-256 wokig sams. Nwokig i BASIC-256 will allow fo a simpl "sock" cocio usig TCP (Tasmissio Cool Poocol). This chap is o ma o b a full ioducio o TCP/IP sock pogammig.

More information

Quality Monitoring Calibration Assuring Standardization Among Monitors

Quality Monitoring Calibration Assuring Standardization Among Monitors Qualiy Moioig alibaio Assuig Sadadizaio Amog Moios MOR Rspod oopaio Wokshop Spmb 2006 Ral Soluios fo Tlpho Suvy Mhodology alibaio - accodig o Wbs To sadadiz by dmiig h dviaio fom a sadad as o ascai h pop

More information

Nocturnes Nocturne op. 27 Nº.2 in D b Major

Nocturnes Nocturne op. 27 Nº.2 in D b Major RICHARD OHNON EDITION Fdic Chopi Nocus Nocu op 27 Nº2 i D b Mao This f doload pdf fil is povidd solly fo psoal us Richad ohso Ediios a ly gavd ux diios of public domai oks ad a pocd by applicabl copyigh

More information

Nocturnes Nocturne op. 15 Nº.2 in F # Major

Nocturnes Nocturne op. 15 Nº.2 in F # Major RICHARD OHNON EDITION Fdic Chopi Nocus Nocu op 1 Nº2 i F Mao This f doload pdf fil is povidd solly fo psoal us Richad ohso Ediios a ly gavd ux diios of public domai oks ad a pocd by applicabl copyigh la

More information

Creating Other Objects

Creating Other Objects 134 Chap 1 Laning Micosof Accss 2013 Lsson 7 Caing Oh Objcs Wha You Will Lan Using h Simpl Qu Wizad o Ca a Qu Caing a Quick Fom Ening Rcods Using a Fom Caing and Modifing a Quick Rpo Pviing and Pining

More information

GUIDE FOR SUPERVISORS 1. This event runs most efficiently with two to four extra volunteers to help proctor students and grade the student

GUIDE FOR SUPERVISORS 1. This event runs most efficiently with two to four extra volunteers to help proctor students and grade the student GUIDE FOR SUPERVISORS 1. This vn uns mos fficinly wih wo o fou xa voluns o hlp poco sudns and gad h sudn scoshs. 2. EVENT PARAMETERS: Th vn supviso will povid scoshs. You will nd o bing a im, pns and pncils

More information

The Exile Began. Family Journal Page. God Called Jeremiah Jeremiah 1. Preschool. below. Tell. them too. Kids. Ke Passage: Ezekiel 37:27

The Exile Began. Family Journal Page. God Called Jeremiah Jeremiah 1. Preschool. below. Tell. them too. Kids. Ke Passage: Ezekiel 37:27 Faily Jo Pag Th Exil Bg io hy u c prof b jo ou Shar ab ou job ab ar h o ay u Yo ra u ar u r a i A h ) ar par ( grp hav h y y b jo i crib blo Tll ri ir r a r gro up Allo big u r a i Rvi h b of ha u ha a

More information

Anouncements. Conjugate Gradients. Steepest Descent. Outline. Steepest Descent. Steepest Descent

Anouncements. Conjugate Gradients. Steepest Descent. Outline. Steepest Descent. Steepest Descent oucms Couga Gas Mchal Kazha (6.657) Ifomao abou h Sma (6.757) hav b pos ol: hp://www.cs.hu.u/~msha Tch Spcs: o M o Tusay afoo. o Two paps scuss ach w. o Vos fo w s caa paps u by Thusay vg. Oul Rvw of Sps

More information

Displaying the Presentation Outline

Displaying the Presentation Outline 122 Chap 1 Laning Micosof PoPoin 2013 Lsson 7 Displaing h Psnaion Olin Wha Yo Will Lan Displaing h Psnaion Olin Viing a Psnaion in Rading Vi Viing a Psnaion in Gascal o Black and Whi Wods o Kno Gascal

More information

Wireless Networking Guide

Wireless Networking Guide ilss woking Guid Ging h bs fom you wilss nwok wih h ZTE H98 ou w A n B Rs B A w ilss shligh.co.uk wok Guid; ZTE H98 ous Las amndd: 08000/0/0 768 Cns. Cncing o a wilss nwok. Toublshooing a wilss cnci. Oh

More information

Chapter. (Courtesy Sergej Khakimullin/Shutterstock) Creating Repor ts and Newsletters

Chapter. (Courtesy Sergej Khakimullin/Shutterstock) Creating Repor ts and Newsletters Chap 3 (Cousy Sgj Khakimullin/Shusock) Caing Rpo s and Nsls 270 2013_03_Wod.indd 270 2/26/2013 1:18:52 PM Lsson 20 Changing Cas and Managing Documn Popis n Using Uppcas Mod n Changing Cas n Managing Documn

More information

Independence Update. Inspire to Learn. Empower to Excel. The Knights Code Integrity Unity Loyalty Courage Perseverance Service

Independence Update. Inspire to Learn. Empower to Excel. The Knights Code Integrity Unity Loyalty Courage Perseverance Service Idpdc Upda F E B R U A R Y 3, 2 0 1 7 Ipi o La. Empow o Excl. Th Kigh Cod Igiy Uiy Loyaly Couag Pvac Svic I N S I D E T H I S I S S U E : Impoa Da 2 Kigh i Acio 3 Fom Coulig 4 Aoucm 5 Sio Pag 6 Royal Tyou

More information

1973 AP Calculus BC: Section I

1973 AP Calculus BC: Section I 97 AP Calculus BC: Scio I 9 Mius No Calculaor No: I his amiaio, l dos h aural logarihm of (ha is, logarihm o h bas ).. If f ( ) =, h f ( ) = ( ). ( ) + d = 7 6. If f( ) = +, h h s of valus for which f

More information

Mixing time with Coupling

Mixing time with Coupling Mixig im wih Couplig Jihui Li Mig Zhg Saisics Dparm May 7 Goal Iroducio o boudig h mixig im for MCMC wih couplig ad pah couplig Prsig a simpl xampl o illusra h basic ida Noaio M is a Markov chai o fii

More information

A L A BA M A L A W R E V IE W

A L A BA M A L A W R E V IE W A L A BA M A L A W R E V IE W Volume 52 Fall 2000 Number 1 B E F O R E D I S A B I L I T Y C I V I L R I G HT S : C I V I L W A R P E N S I O N S A N D TH E P O L I T I C S O F D I S A B I L I T Y I N

More information

CS 326e F2002 Lab 1. Basic Network Setup & Ethereal Time: 2 hrs

CS 326e F2002 Lab 1. Basic Network Setup & Ethereal Time: 2 hrs CS 326 F2002 Lab 1. Bai Nwk Sup & Ehal Tim: 2 h Tak: 1 (10 mi) Vify ha TCP/IP i iall ah f h mpu 2 (10 mi) C h mpu gh via a wih 3 (10 mi) Obv h figuai f ah f h NIC f ah mpu 4 (10 mi) Saially figu a IP a

More information

Valley Forge Middle School Fencing Project Facilities Committee Meeting February 2016

Valley Forge Middle School Fencing Project Facilities Committee Meeting February 2016 Valley Forge iddle chool Fencing roject Facilities ommittee eeting February 2016 ummer of 2014 Installation of Fencing at all five istrict lementary chools October 2014 Facilities ommittee and

More information

The Moúõ. ExplÉüers. Fun Facts. WÉüd Proèô. Parts oì Sp. Zoú Animal Roêks

The Moúõ. ExplÉüers. Fun Facts. WÉüd Proèô. Parts oì Sp. Zoú Animal Roêks onn C f o l b Ta 4 5 õ Inoåucio Pacic 8 L LoËíca c i c 3 a P L Uppca 35 k W h Day oì 38 a Y h Moõh oì WÉüld 44 o nd h a y a d h Bi 47 u g 3-D Fi 54 Zoú Animal 58 Éüm Landf 62 Roêk 68 Th Moúõ õ o 74 l k

More information

1. Mathematical tools which make your life much simpler 1.1. Useful approximation formula using a natural logarithm

1. Mathematical tools which make your life much simpler 1.1. Useful approximation formula using a natural logarithm . Mhmicl ools which mk you lif much simpl.. Usful ppoimio fomul usig ul logihm I his chp, I ps svl mhmicl ools, which qui usful i dlig wih im-sis d. A im-sis is squc of vibls smpd by im. As mpl of ul l

More information

k of the incident wave) will be greater t is too small to satisfy the required kinematics boundary condition, (19)

k of the incident wave) will be greater t is too small to satisfy the required kinematics boundary condition, (19) TOTAL INTRNAL RFLTION Kmacs pops Sc h vcos a coplaa, l s cosd h cd pla cocds wh h X pla; hc 0. y y y osd h cas whch h lgh s cd fom h mdum of hgh dx of faco >. Fo cd agls ga ha h ccal agl s 1 ( /, h hooal

More information

Boyce/DiPrima/Meade 11 th ed, Ch 4.1: Higher Order Linear ODEs: General Theory

Boyce/DiPrima/Meade 11 th ed, Ch 4.1: Higher Order Linear ODEs: General Theory Bo/DiPima/Mad h d Ch.: High Od Lia ODEs: Gal Tho Elma Diffial Eqaios ad Boda Val Poblms h diio b William E. Bo Rihad C. DiPima ad Dog Mad 7 b Joh Wil & Sos I. A h od ODE has h gal fom d d P P P d d W assm

More information

ENGG 1203 Tutorial. Difference Equations. Find the Pole(s) Finding Equations and Poles

ENGG 1203 Tutorial. Difference Equations. Find the Pole(s) Finding Equations and Poles ENGG 03 Tutoial Systms ad Cotol 9 Apil Laig Obctivs Z tasfom Complx pols Fdbac cotol systms Ac: MIT OCW 60, 6003 Diffc Equatios Cosid th systm pstd by th followig diffc quatio y[ ] x[ ] (5y[ ] 3y[ ]) wh

More information

An Asymptotic Expansion for the Non-Central Chi-square Distribution. By Jinan Hamzah Farhood Department of Mathematics College of Education

An Asymptotic Expansion for the Non-Central Chi-square Distribution. By Jinan Hamzah Farhood Department of Mathematics College of Education A Asypoic Expasio fo h o-cal Chi-squa Disibuio By Jia Hazah ahood Dpa of Mahaics Collg of Educaio 6 Absac W div a asypoic xpasio fo h o-cal chi-squa disibuio as wh X i is h o-cal chi-squa vaiabl wih dg

More information

Continous system: differential equations

Continous system: differential equations /6/008 Coious sysm: diffrial quaios Drmiisic modls drivaivs isad of (+)-( r( compar ( + ) R( + r ( (0) ( R ( 0 ) ( Dcid wha hav a ffc o h sysm Drmi whhr h paramrs ar posiiv or gaiv, i.. giv growh or rducio

More information

Get Funky this Christmas Season with the Crew from Chunky Custard

Get Funky this Christmas Season with the Crew from Chunky Custard Hol Gd Chcllo Adld o Hdly Fdy d Sudy Nhs Novb Dcb 2010 7p 11.30p G Fuky hs Chss Sso wh h Cw fo Chuky Cusd Fdy Nhs $99pp Sudy Nhs $115pp Tck pc cluds: Full Chss d buff, 4.5 hou bv pck, o sop. Ts & Codos

More information

P a g e 5 1 of R e p o r t P B 4 / 0 9

P a g e 5 1 of R e p o r t P B 4 / 0 9 P a g e 5 1 of R e p o r t P B 4 / 0 9 J A R T a l s o c o n c l u d e d t h a t a l t h o u g h t h e i n t e n t o f N e l s o n s r e h a b i l i t a t i o n p l a n i s t o e n h a n c e c o n n e

More information

ALU. Announcements. Lecture 9. Pipeline Hazards. Review: Single-cycle Datapath (load instruction) Review: Multi-cycle Datapath. R e g s.

ALU. Announcements. Lecture 9. Pipeline Hazards. Review: Single-cycle Datapath (load instruction) Review: Multi-cycle Datapath. R e g s. Aoucm Lcu 9 Pipli Haza Chio Kozyaki Safo Uiviy hp://cla.afo.u/8b PA- i u oay Elcoic ubmiio Lab2 i u o Tuay 2/3 h Quiz ga will b availabl wk Soluio will b po o li omoow Tuay 2/3 h lcu will b a vio playback

More information

T h e C S E T I P r o j e c t

T h e C S E T I P r o j e c t T h e P r o j e c t T H E P R O J E C T T A B L E O F C O N T E N T S A r t i c l e P a g e C o m p r e h e n s i v e A s s es s m e n t o f t h e U F O / E T I P h e n o m e n o n M a y 1 9 9 1 1 E T

More information

Partial Fraction Expansion

Partial Fraction Expansion Paial Facion Expanion Whn ying o find h inv Laplac anfom o inv z anfom i i hlpfl o b abl o bak a complicad aio of wo polynomial ino fom ha a on h Laplac Tanfom o z anfom abl. W will illa h ing Laplac anfom.

More information

Response of LTI Systems to Complex Exponentials

Response of LTI Systems to Complex Exponentials 3 Fourir sris coiuous-im Rspos of LI Sysms o Complx Expoials Ouli Cosidr a LI sysm wih h ui impuls rspos Suppos h ipu sigal is a complx xpoial s x s is a complx umbr, xz zis a complx umbr h or h h w will

More information

Analytical Evaluation of Multicenter Nuclear Attraction Integrals for Slater-Type Orbitals Using Guseinov Rotation-Angular Function

Analytical Evaluation of Multicenter Nuclear Attraction Integrals for Slater-Type Orbitals Using Guseinov Rotation-Angular Function I. J. Cop. Mh. S Vo. 5 o. 7 39-3 Ay Evuo of Mu u Ao Ig fo S-yp O Ug Guov Roo-Agu uo Rz Y M Ag Dp of Mh uy of uo fo g A-Khj Uvy Kgo of Su A Dp of Mh uy of S o B Auh Uvy Kgo of Su A A. Ug h Guov oo-gu fuo

More information

Phys Nov. 3, 2017 Today s Topics. Continue Chapter 2: Electromagnetic Theory, Photons, and Light Reading for Next Time

Phys Nov. 3, 2017 Today s Topics. Continue Chapter 2: Electromagnetic Theory, Photons, and Light Reading for Next Time Phys 31. No. 3, 17 Today s Topcs Cou Chap : lcomagc Thoy, Phoos, ad Lgh Radg fo Nx Tm 1 By Wdsday: Radg hs Wk Fsh Fowls Ch. (.3.11 Polazao Thoy, Jos Macs, Fsl uaos ad Bws s Agl Homwok hs Wk Chap Homwok

More information

Assessing Student Work MATH RUBRIC. Understanding Reasoning Accuracy Communication

Assessing Student Work MATH RUBRIC. Understanding Reasoning Accuracy Communication Assssg Sud Wk MATH RUBRIC E x 4 P a 3 A 2 N v 1 Udsadg Rasg Auay Cmmua Uss wful ad hugh Th dus a sags ladg dly gazd hughu ad ffv slus. asly fllwd by hs. Exls, aalyzs, ad All fas ad alulas jusfs all lams

More information

SHINGLETON FOREST AREA Stand Level Information Compartment: 44 Entry Year: 2009

SHINGLETON FOREST AREA Stand Level Information Compartment: 44 Entry Year: 2009 iz y U oy- kg g vg. To. i Ix Mg * "Compm Pk Gloy of Tm" oum lik o wb i fo fuh ipio o fiiio. Coiio ilv. Cii M? Mho Cu Tm. Pio v Pioiy Culul N 1 5 3 13 60 7 50 42 blk pu-wmp ol gowh N 20-29 y (poil o ul)

More information

OH BOY! Story. N a r r a t iv e a n d o bj e c t s th ea t e r Fo r a l l a g e s, fr o m th e a ge of 9

OH BOY! Story. N a r r a t iv e a n d o bj e c t s th ea t e r Fo r a l l a g e s, fr o m th e a ge of 9 OH BOY! O h Boy!, was or igin a lly cr eat ed in F r en ch an d was a m a jor s u cc ess on t h e Fr en ch st a ge f or young au di enc es. It h a s b een s een by ap pr ox i ma t ely 175,000 sp ect at

More information

Lecture 2: Bayesian inference - Discrete probability models

Lecture 2: Bayesian inference - Discrete probability models cu : Baysian infnc - Disc obabiliy modls Many hings abou Baysian infnc fo disc obabiliy modls a simila o fqunis infnc Disc obabiliy modls: Binomial samling Samling a fix numb of ials fom a Bnoulli ocss

More information

PLS-CADD DRAWING N IC TR EC EL L RA IVE ) R U AT H R ER 0. IDT FO P 9-1 W T OO -1 0 D EN C 0 E M ER C 3 FIN SE W SE DE EA PO /4 O 1 AY D E ) (N W AN N

PLS-CADD DRAWING N IC TR EC EL L RA IVE ) R U AT H R ER 0. IDT FO P 9-1 W T OO -1 0 D EN C 0 E M ER C 3 FIN SE W SE DE EA PO /4 O 1 AY D E ) (N W AN N A IV ) H 0. IT FO P 9-1 W O -1 0 C 0 M C FI S W S A PO /4 O 1 AY ) ( W A 7 F 4 H T A GH 1 27 IGO OU (B. G TI IS 1/4 X V -S TO G S /2 Y O O 1 A A T H W T 2 09 UT IV O M C S S TH T ) A PATO C A AY S S T

More information

Part I- Wave Reflection and Transmission at Normal Incident. Part II- Wave Reflection and Transmission at Oblique Incident

Part I- Wave Reflection and Transmission at Normal Incident. Part II- Wave Reflection and Transmission at Oblique Incident Apl 6, 3 Uboudd Mda Gudd Mda Chap 7 Chap 8 3 mls 3 o 3 M F bad Lgh wavs md by h su Pa I- Wav Rlo ad Tasmsso a Nomal Id Pa II- Wav Rlo ad Tasmsso a Oblqu Id Pa III- Gal Rlao Bw ad Wavguds ad Cavy Rsoao

More information

H STO RY OF TH E SA NT

H STO RY OF TH E SA NT O RY OF E N G L R R VER ritten for the entennial of th e Foundin g of t lair oun t y on ay 8 82 Y EEL N E JEN K RP O N! R ENJ F ] jun E 3 1 92! Ph in t ed b y h e t l a i r R ep u b l i c a n O 4 1922

More information

Variational Equation or Continuous Dependence on Initial Condition or Trajectory Sensitivity & Floquet Theory & Poincaré Map

Variational Equation or Continuous Dependence on Initial Condition or Trajectory Sensitivity & Floquet Theory & Poincaré Map Vaiaioal Equaio o Coiuous Dpc o Iiial Coiio o Tajco Ssiivi & Floqu Tho & Poicaé Map. Gal ia o ajco ssiivi.... Homogous Lia Tim Ivaia Ssm...3 3. No - Homogous Lia Tim Ivaia Ssm...3 Eampl (LTI:.... Homogous

More information

Creative Office / R&D Space

Creative Office / R&D Space Ga 7th A t St t S V Nss A issi St Gui Stt Doos St Noiga St Noiga St a Csa Chaz St Tava St Tava St 887 itt R Buig, CA 9400 a to Po St B i Co t Au St B Juipo Sa B sb A Siv Si A 3 i St t ssi St othhoo Wa

More information

MAT3700. Tutorial Letter 201/2/2016. Mathematics III (Engineering) Semester 2. Department of Mathematical sciences MAT3700/201/2/2016

MAT3700. Tutorial Letter 201/2/2016. Mathematics III (Engineering) Semester 2. Department of Mathematical sciences MAT3700/201/2/2016 MAT3700/0//06 Tuorial Lr 0//06 Mahmaics III (Egirig) MAT3700 Smsr Dparm of Mahmaical scics This uorial lr coais soluios ad aswrs o assigms. BARCODE CONTENTS Pag SOLUTIONS ASSIGNMENT... 3 SOLUTIONS ASSIGNMENT...

More information

Department of Mathematics. Birla Institute of Technology, Mesra, Ranchi MA 2201(Advanced Engg. Mathematics) Session: Tutorial Sheet No.

Department of Mathematics. Birla Institute of Technology, Mesra, Ranchi MA 2201(Advanced Engg. Mathematics) Session: Tutorial Sheet No. Dpm o Mhmics Bi Isi o Tchoog Ms Rchi MA Advcd gg. Mhmics Sssio: 7---- MODUL IV Toi Sh No. --. Rdc h oowig i homogos dii qios io h Sm Liovi om: i. ii. iii. iv. Fid h ig-vs d ig-cios o h oowig Sm Liovi bod

More information

Silv. Criteria Met? Condition

Silv. Criteria Met? Condition NEWERRY FORET MGT UNIT Ifomio Compm: 106 Ey Y: 2001 iz oy- kg g vg. To. i 1 Q 6 Q 2 48 115 9 100 35 mix wmp mu Y o hul 0 j low i Ro (ou o ply vilbl) h o h ouhw wih 10' f. Culy o o hough PVT popy o hi.

More information

( ) ( ) ( ) 2011 HSC Mathematics Solutions ( 6) ( ) ( ) ( ) π π. αβ = = 2. α β αβ. Question 1. (iii) 1 1 β + (a) (4 sig. fig.

( ) ( ) ( ) 2011 HSC Mathematics Solutions ( 6) ( ) ( ) ( ) π π. αβ = = 2. α β αβ. Question 1. (iii) 1 1 β + (a) (4 sig. fig. HS Mathmatics Solutios Qustio.778.78 ( sig. fig.) (b) (c) ( )( + ) + + + + d d (d) l ( ) () 8 6 (f) + + + + ( ) ( ) (iii) β + + α α β αβ 6 (b) si π si π π π +,π π π, (c) y + dy + d 8+ At : y + (,) dy 8(

More information

Fourier Series: main points

Fourier Series: main points BIOEN 3 Lcur 6 Fourir rasforms Novmbr 9, Fourir Sris: mai pois Ifii sum of sis, cosis, or boh + a a cos( + b si( All frqucis ar igr mulipls of a fudamal frqucy, o F.S. ca rprs ay priodic fucio ha w ca

More information

, University. 1and. y T. since. g g

, University. 1and. y T. since. g g UADPhilEc, Dp. f Ecmics,, Uivsi f Ahss Lcu: Nichlas J. hcaakis Dcmb 2 Ec Advacd Maccmic h I: Mdul : Gwh G ad Ccls Basic wh mah im vaiabls. 2. Disc vaiabls Scks (a a pi f im,.. labu fc) ad Flws ( i a pid

More information

CENG 3420 Computer Organization and Design. Lecture 07: Pipeline Review. Bei Yu

CENG 3420 Computer Organization and Design. Lecture 07: Pipeline Review. Bei Yu CENG 3420 Compu gaizaio a Dig Lcu 07: Pipli Rviw Bi Yu CEG3420 L07.1 Spig 2016 Rviw: Sigl Cycl Diavaag & Avaag q U h clock cycl ifficily h clock cycl mu b im o accommoa h low i pcially poblmaic fo mo complx

More information

Environmental Impact Monitoring Center of Armenia

Environmental Impact Monitoring Center of Armenia Wa Qualy M a. Ps ad Fuu. Th pa f al das fals h asbuday sufa wa qualy. Sya H. Masya Eval Ipa M C f a 29 Kas S., 0012 Yva, a Tl: (+37410) 266191, Mb.Tl: (+37491) 266191 Fax: (+37410) 272007 Sya_asya@yah.

More information

CPSC 211 Data Structures & Implementations (c) Texas A&M University [ 259] B-Trees

CPSC 211 Data Structures & Implementations (c) Texas A&M University [ 259] B-Trees CPSC 211 Daa Srucurs & Implmnaions (c) Txas A&M Univrsiy [ 259] B-Trs Th AVL r and rd-black r allowd som variaion in h lnghs of h diffrn roo-o-laf pahs. An alrnaiv ida is o mak sur ha all roo-o-laf pahs

More information

19TH Ave. Monterey Blvd. 87th St DALY CITY. St Fran

19TH Ave. Monterey Blvd. 87th St DALY CITY. St Fran t St Mak 19TH A a D i Oa k a Oc a Mt B A Siv Si A St t 3 v aa M ui i B Da Gu up C a Pkw v aa si at hg ut 87th St v B ho s Ba Gu a au p Hi Missi St aa So Highights Siv Bothhoo Wa Joh A Mi ssi St v Juipo

More information

The far field calculation: Approximate and exact solutions. Persa Kyritsi November 10th, 2005 B2-109

The far field calculation: Approximate and exact solutions. Persa Kyritsi November 10th, 2005 B2-109 Th fa fl calculao: Appoa a ac oluo Pa K Novb 0h 005 B-09 Oul Novb 0h 005 Pa K Iouco Appoa oluo flco fo h gou ac oluo Cocluo Pla wav fo Ic fl: pla wav k ( ) jk H ( ) λ λ ( ) Polaao fo η 0 0 Hooal polaao

More information

Executive Committee and Officers ( )

Executive Committee and Officers ( ) Gifted and Talented International V o l u m e 2 4, N u m b e r 2, D e c e m b e r, 2 0 0 9. G i f t e d a n d T a l e n t e d I n t e r n a t i o n a2 l 4 ( 2), D e c e m b e r, 2 0 0 9. 1 T h e W o r

More information

Study of Tyre Damping Ratio and In-Plane Time Domain Simulation with Modal Parameter Tyre Model (MPTM)

Study of Tyre Damping Ratio and In-Plane Time Domain Simulation with Modal Parameter Tyre Model (MPTM) Sudy o Ty Damping aio and In-Plan Tim Domain Simulaion wih Modal Paam Ty Modl (MPTM D. Jin Shang, D. Baojang Li, and Po. Dihua Guan Sa Ky Laboaoy o Auomoiv Say and Engy, Tsinghua Univsiy, Bijing, China

More information

DSP-First, 2/e. This Lecture: LECTURE #3 Complex Exponentials & Complex Numbers. Introduce more tools for manipulating complex numbers

DSP-First, 2/e. This Lecture: LECTURE #3 Complex Exponentials & Complex Numbers. Introduce more tools for manipulating complex numbers DSP-Fis, / LECTURE #3 Compl Eponnials & Compl umbs READIG ASSIGMETS This Lcu: Chap, Scs. -3 o -5 Appndi A: Compl umbs Appndi B: MATLAB Lcu: Compl Eponnials Aug 016 003-016, JH McClllan & RW Schaf 3 LECTURE

More information

LIGHTNER RD OL D S FIEL D IAL R IO N SS RD HELK E RD STONEQUARRY RD H DIX # # LITTL E YO RK RD 417 #207 #204 # # WYSE RD # # 212#

LIGHTNER RD OL D S FIEL D IAL R IO N SS RD HELK E RD STONEQUARRY RD H DIX # # LITTL E YO RK RD 417 #207 #204 # # WYSE RD # # 212# VPC 10. Ludlow Street, Suite 700 ayton, H 45402 ph: 937-223-6323 www.mvrpc.org raffic Count equest Locations CASS L 4396 L Y P S 235 4406 SP II SPAU LI FA L A V 691 4432 5171 111 CUY LI AH BI AC A BL V

More information

11/8/2002 CS 258 HW 2

11/8/2002 CS 258 HW 2 /8/ CS 58 HW. G o a a qc of aa h < fo a I o goa o co a C cc c F ch ha F fo a I A If cc - c a co h aoa coo o ho o choo h o qc? I o g o -coa o o-coa? W ca choo h o qc o h a a h aa a. Tha f o o a h o h a:.

More information

THIS PAGE DECLASSIFIED IAW EO 12958

THIS PAGE DECLASSIFIED IAW EO 12958 L " ^ \ : / 4 a " G E G + : C 4 w i V T / J ` { } ( : f c : < J ; G L ( Y e < + a : v! { : [ y v : ; a G : : : S 4 ; l J / \ l " ` : 5 L " 7 F } ` " x l } l i > G < Y / : 7 7 \ a? / c = l L i L l / c f

More information

Recap: Microprogramming. Specialize state-diagrams easily captured by microsequencer simple increment & branch fields datapath control fields

Recap: Microprogramming. Specialize state-diagrams easily captured by microsequencer simple increment & branch fields datapath control fields C 152 Lc13.1 Rcap: icopogammig C152: Compu chicu a Egiig Lcu 13 - oucio o Pipliig pcializ a-iagam aily capu by micoquc impl icm & bach fil aapah cool fil Cool ig uc o icopogammig icopogammig i a fuamal

More information

Web-appendix 1: macro to calculate the range of ( ρ, for which R is positive definite

Web-appendix 1: macro to calculate the range of ( ρ, for which R is positive definite Wb-basd Supplmary Marials for Sampl siz cosidraios for GEE aalyss of hr-lvl clusr radomizd rials by Sv Trsra, Big Lu, oh S. Prissr, Tho va Achrbrg, ad Gorg F. Borm Wb-appdix : macro o calcula h rag of

More information

Derivative Securities: Lecture 4 Introduction to option pricing

Derivative Securities: Lecture 4 Introduction to option pricing Divaiv cuiis: Lcu 4 Inoducion o oion icing oucs: J. Hull 7 h diion Avllanda and Launc () Yahoo!Financ & assod wbsis Oion Picing In vious lcus w covd owad icing and h imoanc o cos-o cay W also covd Pu-all

More information

Big O Notation for Time Complexity of Algorithms

Big O Notation for Time Complexity of Algorithms BRONX COMMUNITY COLLEGE of he Ciy Uiversiy of New York DEPARTMENT OF MATHEMATICS AND COMPUTER SCIENCE CSI 33 Secio E01 Hadou 1 Fall 2014 Sepember 3, 2014 Big O Noaio for Time Complexiy of Algorihms Time

More information

I M P O R T A N T S A F E T Y I N S T R U C T I O N S W h e n u s i n g t h i s e l e c t r o n i c d e v i c e, b a s i c p r e c a u t i o n s s h o

I M P O R T A N T S A F E T Y I N S T R U C T I O N S W h e n u s i n g t h i s e l e c t r o n i c d e v i c e, b a s i c p r e c a u t i o n s s h o I M P O R T A N T S A F E T Y I N S T R U C T I O N S W h e n u s i n g t h i s e l e c t r o n i c d e v i c e, b a s i c p r e c a u t i o n s s h o u l d a l w a y s b e t a k e n, i n c l u d f o l

More information

Eastern Progress - 25 Jan 1923

Eastern Progress - 25 Jan 1923 P P 922-927 Kk U Y 923 P - 25 J 923 Kk U k 922-276 AS POGSS C H O D A D S O C O U Y J A U A Y 25 923 VOU WO U WO DAY GVS POGA DUCAO AS O OSV FO CHOD OY S CO COS FAQUHA AKS AS DFAS O SUDS GOGOW FOSH OF

More information

The Newsletter for FSB Connect Club Members. May/June y M. Six. August 7. But it s a M ONLY. going! gratuity

The Newsletter for FSB Connect Club Members. May/June y M. Six. August 7. But it s a M ONLY. going! gratuity Th Nwl f FSB Cc Cl M D x i S M... p i T l h! ll cii i YOU ip i x M -D f Six Th f hi ip v k ll, I c ll W? hi ii ll i c I f p wh i T i ih B i M vl w kf v l ll il f w v l: v h w ll h l f 11 f fi h l l w v

More information

C 2.21 EDGEWATER HEIGHTS CITY OF MUSKEGO, WI INTERIM GRADING PLAN SEE SHEET C 2.0 LEGEND EDGEWATER COURT NORTHEAST BASIN #1 20 PHASE 1

C 2.21 EDGEWATER HEIGHTS CITY OF MUSKEGO, WI INTERIM GRADING PLAN SEE SHEET C 2.0 LEGEND EDGEWATER COURT NORTHEAST BASIN #1 20 PHASE 1 AIN NOS: S OL NON- AIN SHON SHOUL B CONSI INIM AN PSNS H AS HA H CONACO SHOUL LAV H SI HN AIN IS FINISH INIM AIN ON LOS SHALL NSU POSIIV AINA O H BASINS ACCUACY OF ALL SPO LVAIONS SHALL B O: SCON O, CLASS

More information

The Central Limit Theorems for Sums of Powers of Function of Independent Random Variables

The Central Limit Theorems for Sums of Powers of Function of Independent Random Variables ScieceAsia 8 () : 55-6 The Ceal Limi Theoems fo Sums of Poes of Fucio of Idepede Radom Vaiables K Laipapo a ad K Neammaee b a Depame of Mahemaics Walailak Uivesiy Nakho Si Thammaa 86 Thailad b Depame of

More information

Axe Wo. Blood Circle Just like with using knives, when we are using an axe we have to keep an area around us clear. Axe Safety Check list:

Axe Wo. Blood Circle Just like with using knives, when we are using an axe we have to keep an area around us clear. Axe Safety Check list: k Ax W ls i ms im s i sfly. f w is T x, ls lk g sci Bld Cicl Js lik wi sig kivs, w w sig x w v k d s cl. Wi xs; cl (bld cicl) is s lg f y m ls lg f x ll d s d bv s. T c b bcs, wigs, scs, c. isid y bld

More information

Comparing Different Estimators for Parameters of Kumaraswamy Distribution

Comparing Different Estimators for Parameters of Kumaraswamy Distribution Compaig Diffee Esimaos fo Paamees of Kumaaswamy Disibuio ا.م.د نذير عباس ابراهيم الشمري جامعة النهرين/بغداد-العراق أ.م.د نشات جاسم محمد الجامعة التقنية الوسطى/بغداد- العراق Absac: This pape deals wih compaig

More information

Poisson Arrival Process

Poisson Arrival Process 1 Poisso Arrival Procss Arrivals occur i) i a mmorylss mar ii) [ o arrival durig Δ ] = λδ + ( Δ ) P o [ o arrival durig Δ ] = 1 λδ + ( Δ ) P o P j arrivals durig Δ = o Δ for j = 2,3, ( ) o Δ whr lim =

More information

176 5 t h Fl oo r. 337 P o ly me r Ma te ri al s

176 5 t h Fl oo r. 337 P o ly me r Ma te ri al s A g la di ou s F. L. 462 E l ec tr on ic D ev el op me nt A i ng er A.W.S. 371 C. A. M. A l ex an de r 236 A d mi ni st ra ti on R. H. (M rs ) A n dr ew s P. V. 326 O p ti ca l Tr an sm is si on A p ps

More information

THIS PAGE DECLASSIFIED IAW EO IRIS u blic Record. Key I fo mation. Ma n: AIR MATERIEL COMM ND. Adm ni trative Mar ings.

THIS PAGE DECLASSIFIED IAW EO IRIS u blic Record. Key I fo mation. Ma n: AIR MATERIEL COMM ND. Adm ni trative Mar ings. T H S PA G E D E CLA SSFED AW E O 2958 RS u blc Recod Key fo maon Ma n AR MATEREL COMM ND D cumen Type Call N u b e 03 V 7 Rcvd Rel 98 / 0 ndexe D 38 Eneed Dae RS l umbe 0 0 4 2 3 5 6 C D QC d Dac A cesson

More information

Mathematical Statistics

Mathematical Statistics ahmaical Saisics 4 Cha IV Disc Disibuios Th obabili modls fo adom ims ha ill b dscibd i his ad chas occu ful i alicaios Coiuous disibuios ill b sd i cha This cha ill ioduc som disc disibuios icludig Boulli

More information

Figure 7: Boat Houses in the Thousand Islands. Sheet 1 of 1. March 2015

Figure 7: Boat Houses in the Thousand Islands. Sheet 1 of 1. March 2015 T f Alxaia/Villag f Alxaia cal af vializai Pla T f Alxaia & Villag f Alxaia Jff u, N Y Figu 7: a u i h Thua Ila h f ach 5 N: Thi figu a a f h N Y a a f a ih fu vi u Til f h Evial Pci Fu. uc:. c-ea Oai

More information

A Dash of Maxwell s. A Maxwell s Equations Primer. Chapter V Radiation from a Small Wire Element

A Dash of Maxwell s. A Maxwell s Equations Primer. Chapter V Radiation from a Small Wire Element Dash of Maxwll s Maxwll s quaios Pim Chap Radiaio fom a Small Wi lm By Gl Dash, mpyx LLC, GlDash a alum.mi.du Copyigh, 5 mpyx LLC ou las hap, w divd ou hid fom of Maxwll s quaios, whih w alld h ompuaioal

More information

TRAVERSE CITY FOREST MGT UNIT Stand Level Information Compartment: 108 Entry Year: 2010

TRAVERSE CITY FOREST MGT UNIT Stand Level Information Compartment: 108 Entry Year: 2010 oy- kg Lvl vg. 1 M 6 M 1 148 79 9 110 50 oh hwoo immu N hiig wihi 0-9 y 2 Wl : i bi by h Klkk ORV Til. Th lu owmobil Til bo h w g of h. ou g pipli plll h il o log h oh g of h. Th i pimily ug Mpl wih om

More information

Representing Knowledge. CS 188: Artificial Intelligence Fall Properties of BNs. Independence? Reachability (the Bayes Ball) Example

Representing Knowledge. CS 188: Artificial Intelligence Fall Properties of BNs. Independence? Reachability (the Bayes Ball) Example C 188: Aificial Inelligence Fall 2007 epesening Knowledge ecue 17: ayes Nes III 10/25/2007 an Klein UC ekeley Popeies of Ns Independence? ayes nes: pecify complex join disibuions using simple local condiional

More information

I N A C O M P L E X W O R L D

I N A C O M P L E X W O R L D IS L A M I C E C O N O M I C S I N A C O M P L E X W O R L D E x p l o r a t i o n s i n A g-b eanste d S i m u l a t i o n S a m i A l-s u w a i l e m 1 4 2 9 H 2 0 0 8 I s l a m i c D e v e l o p m e

More information

ECE 361 Computer Architecture Lecture 13: Designing a Pipeline Processor

ECE 361 Computer Architecture Lecture 13: Designing a Pipeline Processor ECE 361 Compu Achicu Lcu 13: Digig a Pipli Poco 361 haza.1 Rviw: A Pipli Daapah Clk fch Rg/Dc Exc Mm W RgW Exp p Bach PC 1 0 PC+4 A Ui F/D Rgi PC+4 mm16 R Ra Rb R RFil R Rw Di R D/Ex Rgi 0 1 PC+4 mm16

More information

c- : r - C ' ',. A a \ V

c- : r - C ' ',. A a \ V HS PAGE DECLASSFED AW EO 2958 c C \ V A A a HS PAGE DECLASSFED AW EO 2958 HS PAGE DECLASSFED AW EO 2958 = N! [! D!! * J!! [ c 9 c 6 j C v C! ( «! Y y Y ^ L! J ( ) J! J ~ n + ~ L a Y C + J " J 7 = [ " S!

More information

DEVELOPMENTOF FERRITE BASED ABSORBING PAINTS FOR REDUCTION OF EMI /EMC PROBLEMS IN MICROWAVE RANGE

DEVELOPMENTOF FERRITE BASED ABSORBING PAINTS FOR REDUCTION OF EMI /EMC PROBLEMS IN MICROWAVE RANGE DVLOPMNOF FI BASD ABSOBING PAINS FO DUCION OF MI /MC POBLMS IN MICOWAV ANG M MSHAM, BHAOI SINHA &NAWAL K. AGAWAL, Dpam of lcoics & Compu giig a P.S. MISA Dpam of Mallugical a maials giig Iia Isiu of chology

More information

The Log-Gamma-Pareto Distribution

The Log-Gamma-Pareto Distribution aoa Joa of Scc: Bac ad Appd Rach JSBAR SSN 37-453 P & O hp:odphp?oajoaofbacadappd ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

More information

The angle between L and the z-axis is found from

The angle between L and the z-axis is found from Poblm 6 This is not a ifficult poblm but it is a al pain to tansf it fom pap into Mathca I won't giv it to you on th quiz, but know how to o it fo th xam Poblm 6 S Figu 6 Th magnitu of L is L an th z-componnt

More information

(Reference: sections in Silberberg 5 th ed.)

(Reference: sections in Silberberg 5 th ed.) ALE. Atomic Structur Nam HEM K. Marr Tam No. Sctio What is a atom? What is th structur of a atom? Th Modl th structur of a atom (Rfrc: sctios.4 -. i Silbrbrg 5 th d.) Th subatomic articls that chmists

More information

Great Idea #4: Parallelism. CS 61C: Great Ideas in Computer Architecture. Pipelining Hazards. Agenda. Review of Last Lecture

Great Idea #4: Parallelism. CS 61C: Great Ideas in Computer Architecture. Pipelining Hazards. Agenda. Review of Last Lecture CS 61C: Gat das i Comput Achitctu Pipliig Hazads Gu Lctu: Jui Hsia 4/12/2013 Spig 2013 Lctu #31 1 Gat da #4: Paalllism Softwa Paalll Rqus Assigd to comput.g. sach Gacia Paalll Thads Assigd to co.g. lookup,

More information

CS 61C: Great Ideas in Computer Architecture Control and Pipelining, Part II. Anything can be represented as a number, i.e., data or instrucwons

CS 61C: Great Ideas in Computer Architecture Control and Pipelining, Part II. Anything can be represented as a number, i.e., data or instrucwons CS 61C: Ga a i Compu Achicu Cool a Pipliig, Pa 10/29/12 uco: K Aaovic, Ray H. Kaz hdp://i.c.bkly.u/~c61c/fa12 Fall 2012 - - Lcu #28 1 Paalll Rqu Aig o compu.g., Sach Kaz Paalll Tha Aig o co.g., Lookup,

More information

Final Exam : Solutions

Final Exam : Solutions Comp : Algorihm and Daa Srucur Final Exam : Soluion. Rcuriv Algorihm. (a) To bgin ind h mdian o {x, x,... x n }. Sinc vry numbr xcp on in h inrval [0, n] appar xacly onc in h li, w hav ha h mdian mu b

More information

P a g e 3 6 of R e p o r t P B 4 / 0 9

P a g e 3 6 of R e p o r t P B 4 / 0 9 P a g e 3 6 of R e p o r t P B 4 / 0 9 p r o t e c t h um a n h e a l t h a n d p r o p e r t y fr om t h e d a n g e rs i n h e r e n t i n m i n i n g o p e r a t i o n s s u c h a s a q u a r r y. J

More information

NEW SCRATCHERS AVAILABLE OCTOBER 3

NEW SCRATCHERS AVAILABLE OCTOBER 3 A ls Guid fo Vigii Lo ils 2CHAC! 1cd Fouch igs D (s bck fo 2d CB 217 dils) 1 W P 256 MLL i ol PZ 2 BX B WLV 1H PZ! GAM 185 PZ fom 5 o 5 icl smbols l 2 id! l i 2 is W G M B M B Y M! 3 P W W CACH AVALABL

More information

EQUIPMENT IDENTIFICATION

EQUIPMENT IDENTIFICATION I IDIFII BBVII GHI Y GD H B B H H H H V H H F H H HX O H I O H H O B O D D D F FZ H O D D VFD -HDIG I O I BO OI I OD-II OOIG O HI HID O OO DI OOIG O I H D I IIG H GY OVY I GY OVY VIO XI I I H I H F OI

More information

( A) ( B) ( C) ( D) ( E)

( A) ( B) ( C) ( D) ( E) d Smsr Fial Exam Worksh x 5x.( NC)If f ( ) d + 7, h 4 f ( ) d is 9x + x 5 6 ( B) ( C) 0 7 ( E) divrg +. (NC) Th ifii sris ak has h parial sum S ( ) for. k Wha is h sum of h sris a? ( B) 0 ( C) ( E) divrgs

More information

Sampling of Continuous-time Signals

Sampling of Continuous-time Signals DSP Spig, 7 Samplig of Coiuous-im Sigals Samplig of Coiuous-im Sigals Advaags of digial sigal possig,.g., audio/vido CD. higs o loo a: Coiuous-o-dis C/D Dis-o-oiuous D/C pf osuio Fquy-domai aalysis of

More information

Unsteady flows in moving reference frame

Unsteady flows in moving reference frame Usay flows i moig fc fam Ralf Hiich TAU Taiig, auschwig, 5h Fbuay 8 TAU Taiig Usay flows i moig fc fam Oiw Moiaio Nai-oks quaios i gal moig fc fam Tim igaio fo usay flows imilaiis a iffcs bw im iscizaio

More information

Instrumentation for Characterization of Nanomaterials (v11) 11. Crystal Potential

Instrumentation for Characterization of Nanomaterials (v11) 11. Crystal Potential Istumtatio o Chaactizatio o Naomatials (v). Cystal Pottial Dlta uctio W d som mathmatical tools to dvlop a physical thoy o lcto diactio om cystal. Idal cystals a iiit this, so th will b som iiitis lii

More information

and integrated over all, the result is f ( 0) ] //Fourier transform ] //inverse Fourier transform

and integrated over all, the result is f ( 0) ] //Fourier transform ] //inverse Fourier transform NANO 70-Nots Chapt -Diactd bams Dlta uctio W d som mathmatical tools to dvlop a physical thoy o lcto diactio. Idal cystals a iiit this, so th will b som iiitis lii about. Usually, th iiit quatity oly ists

More information

c. What is the average rate of change of f on the interval [, ]? Answer: d. What is a local minimum value of f? Answer: 5 e. On what interval(s) is f

c. What is the average rate of change of f on the interval [, ]? Answer: d. What is a local minimum value of f? Answer: 5 e. On what interval(s) is f Essential Skills Chapter f ( x + h) f ( x ). Simplifying the difference quotient Section. h f ( x + h) f ( x ) Example: For f ( x) = 4x 4 x, find and simplify completely. h Answer: 4 8x 4 h. Finding the

More information

Convergence tests for the cluster DFT calculations

Convergence tests for the cluster DFT calculations Covgc ss o h clus DF clculos. Covgc wh spc o bss s. s clculos o bss s covgc hv b po usg h PBE ucol o 7 os gg h-b. A s o h Guss bss ss wh csg s usss hs b us clug h -G -G** - ++G(p). A l sc o. Å h c bw h

More information

CS623: Introduction to Computing with Neural Nets (lecture-10) Pushpak Bhattacharyya Computer Science and Engineering Department IIT Bombay

CS623: Introduction to Computing with Neural Nets (lecture-10) Pushpak Bhattacharyya Computer Science and Engineering Department IIT Bombay CS6: Iroducio o Compuig ih Neural Nes lecure- Pushpak Bhaacharyya Compuer Sciece ad Egieerig Deparme IIT Bombay Tilig Algorihm repea A kid of divide ad coquer sraegy Give he classes i he daa, ru he percepro

More information

VARIED SIZED FLOOR PLATE S O N - S I T E B U I L D I N G A M E N I T I E S

VARIED SIZED FLOOR PLATE S O N - S I T E B U I L D I N G A M E N I T I E S VAIED SIZED FLOO PLAE S O - S I E B U I L D I G A E I I E S AVAILABILIIES HIGH-ISE EIE 29H FLOO 16,584 SF LEASE OU ID-ISE PAIAL 18H FLOO 12,459 SF 08/2019 ID-ISE PAIAL 14H FLOO 7,232 SF 08/2019 LOW-ISE

More information