Chapter 8 - Rotational Dynamics and Equilibrium REVIEW

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Chapter 8 - Rotational Dynamics and Equilibrium REVIEW"

Transcription

1 Pagpalain ka! (Good luck, in Filipino) Date Chapter 8 - Rotational Dynamics and Equilibrium REVIEW TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 1) When a rigid body rotates about a fixed axis all the points in the body have the same linear displacement. 2) When a rigid body rotates about a fixed axis all the points in the body have the same angular speed. 3) Unbalanced torques produce rotational accelerations, and balanced torques produce rotational equilibrium. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 4) If a constant net torque is applied to an object, that object will A) having an increasing moment of inertia. B) rotate with constant angular velocity. C) rotate with constant linear velocity. D) rotate with constant angular acceleration. E) having a decreasing moment of inertia. 5) What condition or conditions is/are necessary for rotational equilibrium? A) ΣF x = 0 B) ΣF y = 0 C) ΣF x = 0, ΣF y = 0 D) Στ = 0 E) ΣF x = 0, ΣF y = 0, Στ = 0 6) A solid cylinder and a hollow cylinder have the same mass and the same radius. Which statement is true concerning their moment of inertia about an axis through the exact center of the flat surfaces? A) The solid cylinder has the greater moment of inertia. B) The hollow cylinder has the greater moment of inertia. C) Both cylinders have the same moment of inertia. D) The moment of inertia cannot be determined since it depends on the amount of material removed from the inside of the hollow cylinder. 7) What condition or conditions is/are necessary for static equilibrium? A) ΣF x = 0, ΣF y = 0, Στ = 0 B) ΣF y = 0 C) Στ = 0 D) ΣF x = 0, ΣF y = 0 E) ΣF x = 0 8) A ball, solid cylinder, and a hollow pipe all have equal masses and radii. If the three are released simultaneously at the top of an inclined plane, which will reach the bottom first? A) ball B) cylinder C) pipe D) they all reach bottom in the same time 1

2 9) An ice skater performs a pirouette (a fast spin) by pulling in his outstretched arms close to his body. What happens to his angular momentum about the axis of rotation? A) It decreases. B) It does not change. C) It changes, but it is impossible to tell which way. D) It increases. 10) An ice skater performs a pirouette (a fast spin) by pulling in his outstretched arms close to his body. What happens to his moment of inertia about the axis of rotation? A) It increases. B) It does not change. C) It changes, but it is impossible to tell which way. D) It decreases. 11) An ice skater performs a pirouette (a fast spin) by pulling in his outstretched arms close to his body. What happens to his rotational kinetic energy about the axis of rotation? A) It increases. B) It decreases. C) It does not change. D) It changes, but it is impossible to tell which way. 12) A boy and a girl are riding on a merry-go-round that is turning. The boy is twice as far as the girl from the merry-go-round's center. If the boy and girl are of equal mass, which statement is true about the boy's moment of inertia with respect to the axis of rotation? A) His moment of inertia is 4 times the girl's. B) The boy has a greater moment of inertia, but it is impossible to say exactly how much more. C) The moment of inertia is the same for both. D) His moment of inertia is half the girl's. E) His moment of inertia is twice the girl's. 13) Two equal forces are applied to a door at the doorknob. The first force is applied perpendicular to the door; the second force is applied at 30 to the plane of the door. Which force exerts the greater torque? A) the first applied perpendicular to the door B) both exert zero torques C) the second applied at an angle D) both exert equal non-zero torques E) additional information is needed 14) Consider a rigid body that is rotating. Which of the following is an accurate statement? A) Its center of rotation must be moving with a constant velocity. B) Its center of rotation must be at rest, i.e., not moving. C) All points on the body are moving with the same angular velocity. D) All points on the body are moving with the same linear velocity. E) Its center of rotation is its center of gravity. 2

3 FIGURE ) Five forces act on a massless rod free to pivot at point P, as shown in Fig Which force is producing a counter-clockwise torque about point P? A) A B) B C) C D) D E) E SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question. 16) If the net force on an object is zero N, does the net torque on the object have to be zero Nm? 17) Is it easier to swing a bat holding the handle at the end, or "choked up"? Why? 18) The moment of inertia of a solid sphere about any diameter is 2/5 MR2. What is the moment of inertia about an axis that is tangent to the surface? PROBLEMS. Answer each question by showing ALL WORK and circle or box your answer to find easier. 19) A 30.0-kg child sits on one end of a long uniform beam with a mass 20.0 kg and a 40.0-kg child sits on the other end. The beam balances when a fulcrum is placed below the beam a distance 1.10 m from the 30.0-kg child. How long is the beam? 3

4 20) A girl weighing 450. N sits on one end of a seesaw that is 3.0 m long and is pivoted 1.3 m from the girl. If the seesaw is just balanced when a boy sits at the opposite end, what is his weight? Neglect the weight of the seesaw. 21) Consider a bicycle wheel to be a ring of radius 30. cm and mass 1.5 kg. Neglect the mass of the axle and sprocket. If a force of 20. N is applied tangentially to a sprocket of radius 4.0 cm for 4.0 s, what linear speed does the wheel achieve, assuming it rolls without slipping? 22) A ballerina spins initially at 1.5 revolutions/second when her arms are extended. She then draws in her arms to her body and her moment of inertia becomes 0.88 kg-m2 and her angular speed increases to 4.0 rev/s. Determine her initial moment of inertia. 23) An object's angular momentum changes by 10 kg-m2/s in 2.0 s. What magnitude average torque acted on this object? 4

5 24) An 8.0 kg-m 2 wheel with 155. J of rotational kinetic energy requires what torque to bring it to rest in 4.0 s? 25) A ball with diameter 10. cm rolls without slipping on a horizontal table top. The moment of inertia of the ball is kg-m2 and its translational speed is 0.45 m/s. (a) What is its angular speed about its center of mass? (b) What is its rotational kinetic energy? (c) What is its angular momentum? 26) A 82.0 kg painter stands on a long horizontal board 1.55 m from one end. The 15.5 kg board is 5.50 m long. The board is supported at each end. (a) What is the total force provided by both supports? (b) With what force does the support, closest to the painter, push upward? 27) A 1.8 kg solid disk pulley of radius 0.11 m rotates about an axis through its center. (a) What is its moment of inertia? (b) Starting from rest, a torque of 0.22 m-n will produce what angular acceleration? 5

6 FIGURE ) A uniform solid cylinder (mass 100. kg and radius 50.0 cm) is mounted so it is free to rotate about fixed horizontal axis that passes through the centers of its circular ends. A 10.0 kg block is hung from a massless cord wrapped around the cylinder's circumference. When the block is released, the cord unwinds and the block accelerates downward, as shown in Fig What is the block's acceleration? FIGURE ) A uniform rod has a length of 2.0 m. It is hinged to a wall (at the left end), and held in a horizontal position by a vertical massless string (at the right end), as shown in Fig What is the angular acceleration of the rod at the moment the string is released? 6

7 Answer Key Testname: CH8 ROT DYNAMICS REVIEW 1) FALSE 2) TRUE 3) TRUE 4) D 5) D 6) B 7) A 8) A 9) B 10) D 11) A 12) A 13) A 14) C 15) C 16) No. For example, the object might be subjected to two equal and opposite forces that are not along the same straight line. This would produce a torque, but the net force would be zero N. 17) "Choked up", because the moment of inertia is less about the axis of rotation (bat center of mass moved toward axis). 18) 2/5 MR2 + MR2 = 7/5 MR2 19) 1.98 m 20) 344. Newtons 21) 7.11 m/s 22) 2.3 kg m2 23) 5 N-m 24) -1.0 N-m 25) (a) 9.0 rad/s (b) J (c) J s 26) (a) 956. N (b) 653. N 27) (a) kg m2 (b) 20. rad/s2 28) 1.63 m/s2 29) 7.4 rad/s2 7

AP Physics 1 Rotational Motion Practice Test

AP Physics 1 Rotational Motion Practice Test AP Physics 1 Rotational Motion Practice Test MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A spinning ice skater on extremely smooth ice is able

More information

Chapter 8 Rotational Motion and Equilibrium. 1. Give explanation of torque in own words after doing balance-the-torques lab as an inquiry introduction

Chapter 8 Rotational Motion and Equilibrium. 1. Give explanation of torque in own words after doing balance-the-torques lab as an inquiry introduction Chapter 8 Rotational Motion and Equilibrium Name 1. Give explanation of torque in own words after doing balance-the-torques lab as an inquiry introduction 1. The distance between a turning axis and the

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam #3 Name 1) A 2000. kg car, traveling to the right at 30. m/s, collides with a brick wall and comes to rest in 0.20 s. 1) The average force the car exerts on the wall is A) 60. kn. B) 12. kn. C) 300

More information

PSI AP Physics I Rotational Motion

PSI AP Physics I Rotational Motion PSI AP Physics I Rotational Motion Multiple-Choice questions 1. Which of the following is the unit for angular displacement? A. meters B. seconds C. radians D. radians per second 2. An object moves from

More information

PSI AP Physics I Rotational Motion

PSI AP Physics I Rotational Motion PSI AP Physics I Rotational Motion Multiple-Choice questions 1. Which of the following is the unit for angular displacement? A. meters B. seconds C. radians D. radians per second 2. An object moves from

More information

Chapter 9-10 Test Review

Chapter 9-10 Test Review Chapter 9-10 Test Review Chapter Summary 9.2. The Second Condition for Equilibrium Explain torque and the factors on which it depends. Describe the role of torque in rotational mechanics. 10.1. Angular

More information

We define angular displacement, θ, and angular velocity, ω. What's a radian?

We define angular displacement, θ, and angular velocity, ω. What's a radian? We define angular displacement, θ, and angular velocity, ω Units: θ = rad ω = rad/s What's a radian? Radian is the ratio between the length of an arc and its radius note: counterclockwise is + clockwise

More information

CHAPTER 8: ROTATIONAL OF RIGID BODY PHYSICS. 1. Define Torque

CHAPTER 8: ROTATIONAL OF RIGID BODY PHYSICS. 1. Define Torque 7 1. Define Torque 2. State the conditions for equilibrium of rigid body (Hint: 2 conditions) 3. Define angular displacement 4. Define average angular velocity 5. Define instantaneous angular velocity

More information

Webreview Torque and Rotation Practice Test

Webreview Torque and Rotation Practice Test Please do not write on test. ID A Webreview - 8.2 Torque and Rotation Practice Test Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A 0.30-m-radius automobile

More information

Name Date Period PROBLEM SET: ROTATIONAL DYNAMICS

Name Date Period PROBLEM SET: ROTATIONAL DYNAMICS Accelerated Physics Rotational Dynamics Problem Set Page 1 of 5 Name Date Period PROBLEM SET: ROTATIONAL DYNAMICS Directions: Show all work on a separate piece of paper. Box your final answer. Don t forget

More information

Big Idea 4: Interactions between systems can result in changes in those systems. Essential Knowledge 4.D.1: Torque, angular velocity, angular

Big Idea 4: Interactions between systems can result in changes in those systems. Essential Knowledge 4.D.1: Torque, angular velocity, angular Unit 7: Rotational Motion (angular kinematics, dynamics, momentum & energy) Name: Big Idea 3: The interactions of an object with other objects can be described by forces. Essential Knowledge 3.F.1: Only

More information

Rotation Quiz II, review part A

Rotation Quiz II, review part A Rotation Quiz II, review part A 1. A solid disk with a radius R rotates at a constant rate ω. Which of the following points has the greater angular velocity? A. A B. B C. C D. D E. All points have the

More information

Name: Date: Period: AP Physics C Rotational Motion HO19

Name: Date: Period: AP Physics C Rotational Motion HO19 1.) A wheel turns with constant acceleration 0.450 rad/s 2. (9-9) Rotational Motion H19 How much time does it take to reach an angular velocity of 8.00 rad/s, starting from rest? Through how many revolutions

More information

Phys 106 Practice Problems Common Quiz 1 Spring 2003

Phys 106 Practice Problems Common Quiz 1 Spring 2003 Phys 106 Practice Problems Common Quiz 1 Spring 2003 1. For a wheel spinning with constant angular acceleration on an axis through its center, the ratio of the speed of a point on the rim to the speed

More information

3. A bicycle tire of radius 0.33 m and a mass 1.5 kg is rotating at 98.7 rad/s. What torque is necessary to stop the tire in 2.0 s?

3. A bicycle tire of radius 0.33 m and a mass 1.5 kg is rotating at 98.7 rad/s. What torque is necessary to stop the tire in 2.0 s? Practice 8A Torque 1. Find the torque produced by a 3.0 N force applied at an angle of 60.0 to a door 0.25 m from the hinge. What is the maximum torque this force could exert? 2. If the torque required

More information

Chapter 8, Rotational Equilibrium and Rotational Dynamics. 3. If a net torque is applied to an object, that object will experience:

Chapter 8, Rotational Equilibrium and Rotational Dynamics. 3. If a net torque is applied to an object, that object will experience: CHAPTER 8 3. If a net torque is applied to an object, that object will experience: a. a constant angular speed b. an angular acceleration c. a constant moment of inertia d. an increasing moment of inertia

More information

AP Physics 1: Rotational Motion & Dynamics: Problem Set

AP Physics 1: Rotational Motion & Dynamics: Problem Set AP Physics 1: Rotational Motion & Dynamics: Problem Set I. Axis of Rotation and Angular Properties 1. How many radians are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius 0.40 m? 2. How many degrees are

More information

Use the following to answer question 1:

Use the following to answer question 1: Use the following to answer question 1: On an amusement park ride, passengers are seated in a horizontal circle of radius 7.5 m. The seats begin from rest and are uniformly accelerated for 21 seconds to

More information

Slide 1 / 133. Slide 2 / 133. Slide 3 / How many radians are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius 0.40 m?

Slide 1 / 133. Slide 2 / 133. Slide 3 / How many radians are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius 0.40 m? 1 How many radians are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius 0.40 m? Slide 1 / 133 2 How many degrees are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius of 0.40 m? Slide 2 / 133 3 A ball rotates

More information

Slide 2 / 133. Slide 1 / 133. Slide 3 / 133. Slide 4 / 133. Slide 5 / 133. Slide 6 / 133

Slide 2 / 133. Slide 1 / 133. Slide 3 / 133. Slide 4 / 133. Slide 5 / 133. Slide 6 / 133 Slide 1 / 133 1 How many radians are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius 0.40 m? Slide 2 / 133 2 How many degrees are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius of 0.40 m? Slide 3 / 133

More information

1. Which of the following is the unit for angular displacement? A. Meters B. Seconds C. Radians D. Radian per second E. Inches

1. Which of the following is the unit for angular displacement? A. Meters B. Seconds C. Radians D. Radian per second E. Inches AP Physics B Practice Questions: Rotational Motion Multiple-Choice Questions 1. Which of the following is the unit for angular displacement? A. Meters B. Seconds C. Radians D. Radian per second E. Inches

More information

PHYSICS 149: Lecture 21

PHYSICS 149: Lecture 21 PHYSICS 149: Lecture 21 Chapter 8: Torque and Angular Momentum 8.2 Torque 8.4 Equilibrium Revisited 8.8 Angular Momentum Lecture 21 Purdue University, Physics 149 1 Midterm Exam 2 Wednesday, April 6, 6:30

More information

TutorBreeze.com 7. ROTATIONAL MOTION. 3. If the angular velocity of a spinning body points out of the page, then describe how is the body spinning?

TutorBreeze.com 7. ROTATIONAL MOTION. 3. If the angular velocity of a spinning body points out of the page, then describe how is the body spinning? 1. rpm is about rad/s. 7. ROTATIONAL MOTION 2. A wheel rotates with constant angular acceleration of π rad/s 2. During the time interval from t 1 to t 2, its angular displacement is π rad. At time t 2

More information

31 ROTATIONAL KINEMATICS

31 ROTATIONAL KINEMATICS 31 ROTATIONAL KINEMATICS 1. Compare and contrast circular motion and rotation? Address the following Which involves an object and which involves a system? Does an object/system in circular motion have

More information

Test 7 wersja angielska

Test 7 wersja angielska Test 7 wersja angielska 7.1A One revolution is the same as: A) 1 rad B) 57 rad C) π/2 rad D) π rad E) 2π rad 7.2A. If a wheel turns with constant angular speed then: A) each point on its rim moves with

More information

End-of-Chapter Exercises

End-of-Chapter Exercises End-of-Chapter Exercises Exercises 1 12 are conceptual questions that are designed to see if you have understood the main concepts of the chapter. 1. Figure 11.21 shows four different cases involving a

More information

Torque rotational force which causes a change in rotational motion. This force is defined by linear force multiplied by a radius.

Torque rotational force which causes a change in rotational motion. This force is defined by linear force multiplied by a radius. Warm up A remote-controlled car's wheel accelerates at 22.4 rad/s 2. If the wheel begins with an angular speed of 10.8 rad/s, what is the wheel's angular speed after exactly three full turns? AP Physics

More information

1 MR SAMPLE EXAM 3 FALL 2013

1 MR SAMPLE EXAM 3 FALL 2013 SAMPLE EXAM 3 FALL 013 1. A merry-go-round rotates from rest with an angular acceleration of 1.56 rad/s. How long does it take to rotate through the first rev? A) s B) 4 s C) 6 s D) 8 s E) 10 s. A wheel,

More information

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics Physics 111.6 MIDTERM TEST #2 November 16, 2000 Time: 90 minutes NAME: STUDENT NO.: (Last) Please Print (Given) LECTURE SECTION

More information

Rolling, Torque & Angular Momentum

Rolling, Torque & Angular Momentum PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 11 Rolling, Torque & Angular Momentum Rolling motion Torque Angular momentum Conservation of angular momentum 1. A uniform hoop (ring) is rolling smoothly from the

More information

Handout 7: Torque, angular momentum, rotational kinetic energy and rolling motion. Torque and angular momentum

Handout 7: Torque, angular momentum, rotational kinetic energy and rolling motion. Torque and angular momentum Handout 7: Torque, angular momentum, rotational kinetic energy and rolling motion Torque and angular momentum In Figure, in order to turn a rod about a fixed hinge at one end, a force F is applied at a

More information

Unless otherwise specified, use g = 9.80 m/s2

Unless otherwise specified, use g = 9.80 m/s2 Phy 111 Exam 2 March 10, 2015 Name Section University ID Please fill in your computer answer sheet as follows: 1) In the NAME grid, fill in your last name, leave one blank space, then your first name.

More information

Rotational Mechanics Part III Dynamics. Pre AP Physics

Rotational Mechanics Part III Dynamics. Pre AP Physics Rotational Mechanics Part III Dynamics Pre AP Physics We have so far discussed rotational kinematics the description of rotational motion in terms of angle, angular velocity and angular acceleration and

More information

Chapter 8 Lecture Notes

Chapter 8 Lecture Notes Chapter 8 Lecture Notes Physics 2414 - Strauss Formulas: v = l / t = r θ / t = rω a T = v / t = r ω / t =rα a C = v 2 /r = ω 2 r ω = ω 0 + αt θ = ω 0 t +(1/2)αt 2 θ = (1/2)(ω 0 +ω)t ω 2 = ω 0 2 +2αθ τ

More information

Chapter 8 Lecture. Pearson Physics. Rotational Motion and Equilibrium. Prepared by Chris Chiaverina Pearson Education, Inc.

Chapter 8 Lecture. Pearson Physics. Rotational Motion and Equilibrium. Prepared by Chris Chiaverina Pearson Education, Inc. Chapter 8 Lecture Pearson Physics Rotational Motion and Equilibrium Prepared by Chris Chiaverina Chapter Contents Describing Angular Motion Rolling Motion and the Moment of Inertia Torque Static Equilibrium

More information

A) 1 gm 2 /s. B) 3 gm 2 /s. C) 6 gm 2 /s. D) 9 gm 2 /s. E) 10 gm 2 /s. A) 0.1 kg. B) 1 kg. C) 2 kg. D) 5 kg. E) 10 kg A) 2:5 B) 4:5 C) 1:1 D) 5:4

A) 1 gm 2 /s. B) 3 gm 2 /s. C) 6 gm 2 /s. D) 9 gm 2 /s. E) 10 gm 2 /s. A) 0.1 kg. B) 1 kg. C) 2 kg. D) 5 kg. E) 10 kg A) 2:5 B) 4:5 C) 1:1 D) 5:4 1. A 4 kg object moves in a circle of radius 8 m at a constant speed of 2 m/s. What is the angular momentum of the object with respect to an axis perpendicular to the circle and through its center? A)

More information

= o + t = ot + ½ t 2 = o + 2

= o + t = ot + ½ t 2 = o + 2 Chapters 8-9 Rotational Kinematics and Dynamics Rotational motion Rotational motion refers to the motion of an object or system that spins about an axis. The axis of rotation is the line about which the

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Common Quiz Mistakes / Practice for Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A ball is thrown directly upward and experiences

More information

The student will be able to: 1 Determine the torque of an applied force and solve related problems.

The student will be able to: 1 Determine the torque of an applied force and solve related problems. Honors Physics Assignment Rotational Mechanics Reading Chapters 10 and 11 Objectives/HW The student will be able to: HW: 1 Determine the torque of an applied force and solve related problems. (t = rx r

More information

Rotation. PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER

Rotation. PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 10 Rotation Rotational kinematics Rotational inertia (moment of inertia) Kinetic energy Torque Newton s 2 nd law Work, power & energy conservation 1. Assume that

More information

Fall 2007 RED Barcode Here Physics 105, sections 1 and 2 Please write your CID Colton

Fall 2007 RED Barcode Here Physics 105, sections 1 and 2 Please write your CID Colton Fall 007 RED Barcode Here Physics 105, sections 1 and Exam 3 Please write your CID Colton -3669 3 hour time limit. One 3 5 handwritten note card permitted (both sides). Calculators permitted. No books.

More information

3) When a rigid body rotates about a fixed axis all the points in the body have the same centripetal acceleration. FALSE

3) When a rigid body rotates about a fixed axis all the points in the body have the same centripetal acceleration. FALSE PHYSICS 1401 Exam 3 Review Name TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 1) When a rigid body rotates about a fixed axis all the points in the body have the same

More information

Concept Question: Normal Force

Concept Question: Normal Force Concept Question: Normal Force Consider a person standing in an elevator that is accelerating upward. The upward normal force N exerted by the elevator floor on the person is 1. larger than 2. identical

More information

Rotational Kinetic Energy

Rotational Kinetic Energy Lecture 17, Chapter 10: Rotational Energy and Angular Momentum 1 Rotational Kinetic Energy Consider a rigid body rotating with an angular velocity ω about an axis. Clearly every point in the rigid body

More information

Chapter 10: Dynamics of Rotational Motion

Chapter 10: Dynamics of Rotational Motion Chapter 10: Dynamics of Rotational Motion What causes an angular acceleration? The effectiveness of a force at causing a rotation is called torque. QuickCheck 12.5 The four forces shown have the same strength.

More information

AP Physics C: Rotation II. (Torque and Rotational Dynamics, Rolling Motion) Problems

AP Physics C: Rotation II. (Torque and Rotational Dynamics, Rolling Motion) Problems AP Physics C: Rotation II (Torque and Rotational Dynamics, Rolling Motion) Problems 1980M3. A billiard ball has mass M, radius R, and moment of inertia about the center of mass I c = 2 MR²/5 The ball is

More information

Big Ideas 3 & 5: Circular Motion and Rotation 1 AP Physics 1

Big Ideas 3 & 5: Circular Motion and Rotation 1 AP Physics 1 Big Ideas 3 & 5: Circular Motion and Rotation 1 AP Physics 1 1. A 50-kg boy and a 40-kg girl sit on opposite ends of a 3-meter see-saw. How far from the girl should the fulcrum be placed in order for the

More information

Suggested Problems. Chapter 1

Suggested Problems. Chapter 1 Suggested Problems Ch1: 49, 51, 86, 89, 93, 95, 96, 102. Ch2: 9, 18, 20, 44, 51, 74, 75, 93. Ch3: 4, 14, 46, 54, 56, 75, 91, 80, 82, 83. Ch4: 15, 59, 60, 62. Ch5: 14, 52, 54, 65, 67, 83, 87, 88, 91, 93,

More information

Physics 23 Exam 3 April 2, 2009

Physics 23 Exam 3 April 2, 2009 1. A string is tied to a doorknob 0.79 m from the hinge as shown in the figure. At the instant shown, the force applied to the string is 5.0 N. What is the torque on the door? A) 3.3 N m B) 2.2 N m C)

More information

Chapter 8 Rotational Motion and Equilibrium

Chapter 8 Rotational Motion and Equilibrium Chapter 8 Rotational Motion and Equilibrium 8.1 Rigid Bodies, Translations, and Rotations A rigid body is an object or a system of particles in which the distances between particles are fixed (remain constant).

More information

6. Find the net torque on the wheel in Figure about the axle through O if a = 10.0 cm and b = 25.0 cm.

6. Find the net torque on the wheel in Figure about the axle through O if a = 10.0 cm and b = 25.0 cm. 1. During a certain period of time, the angular position of a swinging door is described by θ = 5.00 + 10.0t + 2.00t 2, where θ is in radians and t is in seconds. Determine the angular position, angular

More information

Chapter 8. Rotational Equilibrium and Rotational Dynamics. 1. Torque. 2. Torque and Equilibrium. 3. Center of Mass and Center of Gravity

Chapter 8. Rotational Equilibrium and Rotational Dynamics. 1. Torque. 2. Torque and Equilibrium. 3. Center of Mass and Center of Gravity Chapter 8 Rotational Equilibrium and Rotational Dynamics 1. Torque 2. Torque and Equilibrium 3. Center of Mass and Center of Gravity 4. Torque and angular acceleration 5. Rotational Kinetic energy 6. Angular

More information

The student will be able to: the torque of an applied force and solve related problems.

The student will be able to: the torque of an applied force and solve related problems. Honors Physics Assignment Rotational Mechanics Reading Chapters 10 and 11 Objectives/HW: Assignment #1 M: Assignment #2 M: Assignment #3 M: Assignment #4 M: 1 2 3 #1-5 #6-10 #14, 15, 17, 18, 20-23 #24,

More information

3. If you drag a rip-cord 2.0m across a wheel and it turns 10rad, what is the radius of the wheel? a. 0.1m b. 0.2m c. 0.4m d.

3. If you drag a rip-cord 2.0m across a wheel and it turns 10rad, what is the radius of the wheel? a. 0.1m b. 0.2m c. 0.4m d. 1. Two spheres are rolled across the floor the same distance at the same speed. Which will have the greater angular velocity? a. the smaller sphere b. the larger sphere c. the angular velocities will be

More information

EXAM-3 PHYS 201 (Fall 2006), 10/31/06

EXAM-3 PHYS 201 (Fall 2006), 10/31/06 EXAM-3 PHYS 201 (Fall 2006), 10/31/06 Name: Signature: Duration: 75 minutes Show all your work for full/partial credit! Include the correct units in your final answers for full credit! Unless otherwise

More information

Description: Using conservation of energy, find the final velocity of a "yo yo" as it unwinds under the influence of gravity.

Description: Using conservation of energy, find the final velocity of a yo yo as it unwinds under the influence of gravity. Chapter 10 [ Edit ] Overview Summary View Diagnostics View Print View with Answers Chapter 10 Due: 11:59pm on Sunday, November 6, 2016 To understand how points are awarded, read the Grading Policy for

More information

CHAPTER 8 TEST REVIEW MARKSCHEME

CHAPTER 8 TEST REVIEW MARKSCHEME AP PHYSICS Name: Period: Date: 50 Multiple Choice 45 Single Response 5 Multi-Response Free Response 3 Short Free Response 2 Long Free Response MULTIPLE CHOICE DEVIL PHYSICS BADDEST CLASS ON CAMPUS AP EXAM

More information

UNIT HW ROTATION ANSWER KEY

UNIT HW ROTATION ANSWER KEY Conceptual Questions UNIT HW ROTATION ANSWER KEY 1) D_What type of linear acceleration does an object moving with constant linear speed (st) in a circular path experience? A) free fall C) linear acceleration

More information

Rotational Dynamics, Moment of Inertia and Angular Momentum

Rotational Dynamics, Moment of Inertia and Angular Momentum Rotational Dynamics, Moment of Inertia and Angular Momentum Now that we have examined rotational kinematics and torque we will look at applying the concepts of angular motion to Newton s first and second

More information

Chapter 6, Problem 18. Agenda. Rotational Inertia. Rotational Inertia. Calculating Moment of Inertia. Example: Hoop vs.

Chapter 6, Problem 18. Agenda. Rotational Inertia. Rotational Inertia. Calculating Moment of Inertia. Example: Hoop vs. Agenda Today: Homework quiz, moment of inertia and torque Thursday: Statics problems revisited, rolling motion Reading: Start Chapter 8 in the reading Have to cancel office hours today: will have extra

More information

Textbook Reference: Wilson, Buffa, Lou: Chapter 8 Glencoe Physics: Chapter 8

Textbook Reference: Wilson, Buffa, Lou: Chapter 8 Glencoe Physics: Chapter 8 AP Physics Rotational Motion Introduction: Which moves with greater speed on a merry-go-round - a horse near the center or one near the outside? Your answer probably depends on whether you are considering

More information

Name Student ID Score Last First. I = 2mR 2 /5 around the sphere s center of mass?

Name Student ID Score Last First. I = 2mR 2 /5 around the sphere s center of mass? NOTE: ignore air resistance in all Questions. In all Questions choose the answer that is the closest!! Question I. (15 pts) Rotation 1. (5 pts) A bowling ball that has an 11 cm radius and a 7.2 kg mass

More information

PHYSICS 221 SPRING 2013

PHYSICS 221 SPRING 2013 PHYSICS 221 SPRING 2013 EXAM 2: April 4, 2013 8:15-10:15pm Name (printed): Recitation Instructor: Section # INSTRUCTIONS: This exam contains 25 multiple-choice questions plus 2 extra credit questions,

More information

Cutnell/Johnson Physics

Cutnell/Johnson Physics Cutnell/Johnson Physics Classroom Response System Questions Chapter 9 Rotational Dynamics Interactive Lecture Questions 9.1.1. You are using a wrench in an attempt to loosen a nut by applying a force as

More information

III. Angular Momentum Conservation (Chap. 10) Rotation. We repeat Chap. 2-8 with rotatiing objects. Eqs. of motion. Energy.

III. Angular Momentum Conservation (Chap. 10) Rotation. We repeat Chap. 2-8 with rotatiing objects. Eqs. of motion. Energy. Chap. 10: Rotational Motion I. Rotational Kinematics II. Rotational Dynamics - Newton s Law for Rotation III. Angular Momentum Conservation (Chap. 10) 1 Toward Exam 3 Eqs. of motion o To study angular

More information

PHYSICS. Chapter 12 Lecture FOR SCIENTISTS AND ENGINEERS A STRATEGIC APPROACH 4/E RANDALL D. KNIGHT Pearson Education, Inc.

PHYSICS. Chapter 12 Lecture FOR SCIENTISTS AND ENGINEERS A STRATEGIC APPROACH 4/E RANDALL D. KNIGHT Pearson Education, Inc. PHYSICS FOR SCIENTISTS AND ENGINEERS A STRATEGIC APPROACH 4/E Chapter 12 Lecture RANDALL D. KNIGHT Chapter 12 Rotation of a Rigid Body IN THIS CHAPTER, you will learn to understand and apply the physics

More information

FALL TERM EXAM, PHYS 1211, INTRODUCTORY PHYSICS I Saturday, 14 December 2013, 1PM to 4 PM, AT 1003

FALL TERM EXAM, PHYS 1211, INTRODUCTORY PHYSICS I Saturday, 14 December 2013, 1PM to 4 PM, AT 1003 FALL TERM EXAM, PHYS 1211, INTRODUCTORY PHYSICS I Saturday, 14 December 2013, 1PM to 4 PM, AT 1003 NAME: STUDENT ID: INSTRUCTION 1. This exam booklet has 14 pages. Make sure none are missing 2. There is

More information

General Definition of Torque, final. Lever Arm. General Definition of Torque 7/29/2010. Units of Chapter 10

General Definition of Torque, final. Lever Arm. General Definition of Torque 7/29/2010. Units of Chapter 10 Units of Chapter 10 Determining Moments of Inertia Rotational Kinetic Energy Rotational Plus Translational Motion; Rolling Why Does a Rolling Sphere Slow Down? General Definition of Torque, final Taking

More information

Chapter 9: Rotational Dynamics Tuesday, September 17, 2013

Chapter 9: Rotational Dynamics Tuesday, September 17, 2013 Chapter 9: Rotational Dynamics Tuesday, September 17, 2013 10:00 PM The fundamental idea of Newtonian dynamics is that "things happen for a reason;" to be more specific, there is no need to explain rest

More information

AP Physics Multiple Choice Practice Torque

AP Physics Multiple Choice Practice Torque AP Physics Multiple Choice Practice Torque 1. A uniform meterstick of mass 0.20 kg is pivoted at the 40 cm mark. Where should one hang a mass of 0.50 kg to balance the stick? (A) 16 cm (B) 36 cm (C) 44

More information

Angular Motion Unit Exam Practice

Angular Motion Unit Exam Practice Angular Motion Unit Exam Practice Multiple Choice. Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. If you whirl a tin can on the end of a string and the string suddenly

More information

Exam 3 PREP Chapters 6, 7, 8

Exam 3 PREP Chapters 6, 7, 8 PHY241 - General Physics I Dr. Carlson, Fall 2013 Prep Exam 3 PREP Chapters 6, 7, 8 Name TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 1) Astronauts in orbiting satellites

More information

Rotational Motion What is the difference between translational and rotational motion? Translational motion.

Rotational Motion What is the difference between translational and rotational motion? Translational motion. Rotational Motion 1 1. What is the difference between translational and rotational motion? Translational motion Rotational motion 2. What is a rigid object? 3. What is rotational motion? 4. Identify and

More information

Physics for Scientist and Engineers third edition Rotational Motion About a Fixed Axis Problems

Physics for Scientist and Engineers third edition Rotational Motion About a Fixed Axis Problems A particular bird s eye can just distinguish objects that subtend an angle no smaller than about 3 E -4 rad, A) How many degrees is this B) How small an object can the bird just distinguish when flying

More information

Rotational Motion. Every quantity that we have studied with translational motion has a rotational counterpart

Rotational Motion. Every quantity that we have studied with translational motion has a rotational counterpart Rotational Motion & Angular Momentum Rotational Motion Every quantity that we have studied with translational motion has a rotational counterpart TRANSLATIONAL ROTATIONAL Displacement x Angular Displacement

More information

Rolling, Torque, and Angular Momentum

Rolling, Torque, and Angular Momentum AP Physics C Rolling, Torque, and Angular Momentum Introduction: Rolling: In the last unit we studied the rotation of a rigid body about a fixed axis. We will now extend our study to include cases where

More information

Rotational Motion and Torque

Rotational Motion and Torque Rotational Motion and Torque Introduction to Angular Quantities Sections 8- to 8-2 Introduction Rotational motion deals with spinning objects, or objects rotating around some point. Rotational motion is

More information

Practice. Newton s 3 Laws of Motion. Recall. Forces a push or pull acting on an object; a vector quantity measured in Newtons (kg m/s²)

Practice. Newton s 3 Laws of Motion. Recall. Forces a push or pull acting on an object; a vector quantity measured in Newtons (kg m/s²) Practice A car starts from rest and travels upwards along a straight road inclined at an angle of 5 from the horizontal. The length of the road is 450 m and the mass of the car is 800 kg. The speed of

More information

Chapter Rotational Motion

Chapter Rotational Motion 26 Chapter Rotational Motion 1. Initial angular velocity of a circular disc of mass M is ω 1. Then two small spheres of mass m are attached gently to diametrically opposite points on the edge of the disc.

More information

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics Physics 115.3 Physics and the Universe FINAL EXAMINATION December 19, 2015 NAME: (Last) Please Print (Given) Time: 3 hours STUDENT

More information

Moment of Inertia Race

Moment of Inertia Race Review Two points, A and B, are on a disk that rotates with a uniform speed about an axis. Point A is closer to the axis than point B. Which of the following is NOT true? 1. Point B has the greater tangential

More information

PHYSICS 221, FALL 2011 EXAM #2 SOLUTIONS WEDNESDAY, NOVEMBER 2, 2011

PHYSICS 221, FALL 2011 EXAM #2 SOLUTIONS WEDNESDAY, NOVEMBER 2, 2011 PHYSICS 1, FALL 011 EXAM SOLUTIONS WEDNESDAY, NOVEMBER, 011 Note: The unit vectors in the +x, +y, and +z directions of a right-handed Cartesian coordinate system are î, ĵ, and ˆk, respectively. In this

More information

Circular Motion, Pt 2: Angular Dynamics. Mr. Velazquez AP/Honors Physics

Circular Motion, Pt 2: Angular Dynamics. Mr. Velazquez AP/Honors Physics Circular Motion, Pt 2: Angular Dynamics Mr. Velazquez AP/Honors Physics Formulas: Angular Kinematics (θ must be in radians): s = rθ Arc Length 360 = 2π rads = 1 rev ω = θ t = v t r Angular Velocity α av

More information

ROTATIONAL DYNAMICS AND STATIC EQUILIBRIUM

ROTATIONAL DYNAMICS AND STATIC EQUILIBRIUM ROTATIONAL DYNAMICS AND STATIC EQUILIBRIUM Chapter 11 Units of Chapter 11 Torque Torque and Angular Acceleration Zero Torque and Static Equilibrium Center of Mass and Balance Dynamic Applications of Torque

More information

b) 2/3 MR 2 c) 3/4MR 2 d) 2/5MR 2

b) 2/3 MR 2 c) 3/4MR 2 d) 2/5MR 2 Rotational Motion 1) The diameter of a flywheel increases by 1%. What will be percentage increase in moment of inertia about axis of symmetry a) 2% b) 4% c) 1% d) 0.5% 2) Two rings of the same radius and

More information

AP Physics 1- Torque, Rotational Inertia, and Angular Momentum Practice Problems FACT: The center of mass of a system of objects obeys Newton s second law- F = Ma cm. Usually the location of the center

More information

On my honor, I have neither given nor received unauthorized aid on this examination.

On my honor, I have neither given nor received unauthorized aid on this examination. Instructor(s): Profs. D. Reitze, H. Chan PHYSICS DEPARTMENT PHY 2053 Exam 2 April 2, 2009 Name (print, last first): Signature: On my honor, I have neither given nor received unauthorized aid on this examination.

More information

Welcome back to Physics 211

Welcome back to Physics 211 Welcome back to Physics 211 Today s agenda: Moment of Inertia Angular momentum 13-2 1 Current assignments Prelecture due Tuesday after Thanksgiving HW#13 due next Wednesday, 11/24 Turn in written assignment

More information

PHYSICS 221 SPRING 2014

PHYSICS 221 SPRING 2014 PHYSICS 221 SPRING 2014 EXAM 2: April 3, 2014 8:15-10:15pm Name (printed): Recitation Instructor: Section # INSTRUCTIONS: This exam contains 25 multiple-choice questions plus 2 extra credit questions,

More information

It will be most difficult for the ant to adhere to the wheel as it revolves past which of the four points? A) I B) II C) III D) IV

It will be most difficult for the ant to adhere to the wheel as it revolves past which of the four points? A) I B) II C) III D) IV AP Physics 1 Lesson 16 Homework Newton s First and Second Law of Rotational Motion Outcomes Define rotational inertia, torque, and center of gravity. State and explain Newton s first Law of Motion as it

More information

PHYS 1303 Final Exam Example Questions

PHYS 1303 Final Exam Example Questions PHYS 1303 Final Exam Example Questions 1.Which quantity can be converted from the English system to the metric system by the conversion factor 5280 mi f 12 f in 2.54 cm 1 in 1 m 100 cm 1 3600 h? s a. feet

More information

Unit 8 Notetaking Guide Torque and Rotational Motion

Unit 8 Notetaking Guide Torque and Rotational Motion Unit 8 Notetaking Guide Torque and Rotational Motion Rotational Motion Until now, we have been concerned mainly with translational motion. We discussed the kinematics and dynamics of translational motion

More information

Center of Mass. A baseball thrown into the air follows a smooth parabolic path. A baseball bat thrown into the air does not follow a smooth path.

Center of Mass. A baseball thrown into the air follows a smooth parabolic path. A baseball bat thrown into the air does not follow a smooth path. Center of Mass A baseball thrown into the air follows a smooth parabolic path. A baseball bat thrown into the air does not follow a smooth path. The bat wobbles about a special point. This point stays

More information

Review PHYS114 Chapters 4-7

Review PHYS114 Chapters 4-7 Review PHYS114 Chapters 4-7 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A 27 kg object is accelerated at a rate of 1.7 m/s 2. What force does

More information

4) Vector = and vector = What is vector = +? A) B) C) D) E)

4) Vector = and vector = What is vector = +? A) B) C) D) E) 1) Suppose that an object is moving with constant nonzero acceleration. Which of the following is an accurate statement concerning its motion? A) In equal times its speed changes by equal amounts. B) In

More information

Chapter 8 continued. Rotational Dynamics

Chapter 8 continued. Rotational Dynamics Chapter 8 continued Rotational Dynamics 8.4 Rotational Work and Energy Work to accelerate a mass rotating it by angle φ F W = F(cosθ)x x = rφ = Frφ Fr = τ (torque) = τφ r φ s F to x θ = 0 DEFINITION OF

More information

Rolling, Torque, Angular Momentum

Rolling, Torque, Angular Momentum Chapter 11 Rolling, Torque, Angular Momentum Copyright 11.2 Rolling as Translational and Rotation Combined Motion of Translation : i.e.motion along a straight line Motion of Rotation : rotation about a

More information

Physics 201 Exam 3 (Monday, November 5) Fall 2012 (Saslow)

Physics 201 Exam 3 (Monday, November 5) Fall 2012 (Saslow) Physics 201 Exam 3 (Monday, November 5) Fall 2012 (Saslow) Name (printed) Lab Section(+2 pts) Name (signed as on ID) Multiple choice Section. Circle the correct answer. No work need be shown and no partial

More information

Name: Date: 5. A 5.0-kg ball and a 10.0-kg ball approach each other with equal speeds of 20 m/s. If

Name: Date: 5. A 5.0-kg ball and a 10.0-kg ball approach each other with equal speeds of 20 m/s. If Name: Date: 1. For this question, assume that all velocities are horizontal and that there is no friction. Two skaters A and B are on an ice surface. A and B have the same mass M = 90.5 kg. A throws a

More information

is acting on a body of mass m = 3.0 kg and changes its velocity from an initial

is acting on a body of mass m = 3.0 kg and changes its velocity from an initial PHYS 101 second major Exam Term 102 (Zero Version) Q1. A 15.0-kg block is pulled over a rough, horizontal surface by a constant force of 70.0 N acting at an angle of 20.0 above the horizontal. The block

More information