(c) dilute solution of glucose (d) chloroform 12 Which one of the following represents the same net reaction as the electrolysis of aqueous H2SO4

Size: px
Start display at page:

Download "(c) dilute solution of glucose (d) chloroform 12 Which one of the following represents the same net reaction as the electrolysis of aqueous H2SO4"

Transcription

1 1 Electrolysis is the process in which a chemical reaction takes place at the expense of (a) chemical energy (b) electrical energy (c) heat energy (d) none of these 2 Standard hydrogen electrode has an arbitrarily fixed potential (a) 0.00 volt (b) 1.00 volt (c) 0.10 volt (d) none of these 3 The oxidation number of chromium in K2Cr2O7 is (a) 14 (b) 12 (c) 6 (d) none of these 4 In the reaction 2 Fe + Cl2 ( 2FeCl3 (a) Fe is reduced (b) Fe is oxidized (c) Cl2 is oxidized (d) none of these 5. When fused PbBr2 is electrolyzed (a) bromine appears at cathode (b) lead is deposited at the cathode (c) lead appears at the anode (d) none of these happens 6 When aqueous solution of NaCl is electrolysed (a) Cl2 is evolved at the cathode (b) H2 is evolved at cathode (c) Na is deposited at the cathode (d) Na appears at the anode 7 During electrolysis of KNO3, H2 is evolved at (a) anode (b) cathode (c) both (a) and (b) (d) none of these 8 During electrolysis of CuSO4 (aq) using Cu electrodes Cu is deposited at (a) anode (b) cathode (c) both (a) and (b) (d) none of these 9 During electrolysis of fused NaCl, which of the following reaction occurs at anode (a) Cl ions oxidized (b) Cl ions reduced (c) Na+ ions oxidized (d) Na+ ions reduced 10 An electrochemical cell is based upon (a) acid base reaction (b) redox reaction (c) nuclear reaction (d) none of the above 11 Which one of the following will be good conductor of electricity (a) pure distilled water (b) molten NaCl (c) dilute solution of glucose (d) chloroform 12 Which one of the following represents the same net reaction as the electrolysis of aqueous H2SO4 (a) electrolysis of water (c) electrolysis of aqueous HCl (b) electrolysis of molten NaCl (d) electrolysis of aqueous NaCl 13 In a galvanic cell, the reaction occurs 2H2O ( O2 (g) + 4H+ + 4e It occurs at the (a) cathode (b) anode (c) cathode and anode (d) none of the above 14 Which statement below is not true for the reaction Fe3+ + e ( Fe2+ (a) Fe3+ is reduced (b) oxidation state of Fe has changed (c) Fe3+ can act as an oxidizing agent (d) both Fe2+ and Fe3+ are called anions AIIMS,CBSE,AIPMT, AFMC,Bio.Tech & PMT, Contact : , Mail at :- by AKB

2 15 During a redox reaction, an oxidizing agent (a) gains electrons (b) is oxidized (c) loses electrons (d) is hydrolysed 16 In a salt bridge KCl is used because (a) it is an electrolyte (b) K+ and Cl transfer easily (c) agar agar forms a good jelly with it (d) KCl is also present in the calomel electrode 17 A oxidizing agent is a substance which brings about (a) electron donation (b) oxidation (c) reduction (d) hydrolysis 18 In the electrolysis the process of oxidation occurs at (a) anode (b) cathode (c) both cathode and anode (d) in electrolytic solution 19 In an oxidation process the oxidation number of the element (a) increases (b) decreases (c) does not change (d) everything change 20 In the reduction process the oxidation number of the element (a) increases (b) decreases (c) does not change 21 Oxidation number of oxygen in OF2 is (a) + 1 (b) 1 (c) + 2 (d) 2 22 The e.m.f. of Zn Cu cell is (a) 1.10 v (b) 1.5 v (c) 2.0 v (d) 2.5 v 23 The standard reduction potential of a standard hydrogen electrode (a) 0.0 v (b) 1.1 v (c) 1.5 v (d) 2.0 v 24 The oxidation number of Mn is K2 MnO4 is (a) + 2 (b) + 4 (c) + 6 (d) Which of the following is the definition of oxidation (a) gain of electrons (b) loss of electrons (c) addition of H2 (d) removal of O2 26 During electrolysis of H2SO4 (aq) O2 is evolved at (a) cathode (b) anode (c) both a and b (d) none of these 27 The e.m.f. produced by a voltage cell is (a) electrode potential (b) reduction potential (c) cell potential (d) oxidation potential AIIMS,CBSE,AIPMT, AFMC,Bio.Tech & PMT, Contact : , Mail at :- by AKB

3 28 Which of the following is not a redox reaction (a) CaCO3 ( CaO + CO2 (b) Cu + 4HNO3 ( Cu(NO3)2 + 2NO2 + H2O (c) 2H2 + O2 ( 2H2O (d) MnO2 + 4HCl ( MnCl2 + Cl2 + 2H2O 29 Which element acts as a reducing agent in the reaction Zn + H2SO4 ( ZnSO4 + H2 (a) Zn (b) H (c) S (d) O 30 Which element acts as a oxidizing agent in the reaction MnO2 + 4HCl ( MnCl2 + Cl2 + 2H2O (a) Mn (b) O (c) H (d) Cl 31 When the current is passed through an electrolytic solution, which of the following process will occur (a) anions move towards anode and cations move towards cathode (b) cations and anions both move towards anode (c) cations and anions both move towards anode (d) no movement of the ions occur 32 Electric current passes through both molten and solution form of NaCl because of (a) ionic bonding (b) Na+ and Cl ions (c) ions of water (d) hydration of ions 33 A cell which produces electric current by redox reaction is called (a) standard cell (b) voltaic cell (c) reversible cell (d) concentration cell 34 Which of the following conduct electricity due to the migration of electrons only (a) copper metal (b) NaCl molten (c) NaCl (d) NaCl solution 35 Oxidation number of sulphur in S2O eq \a\co1(2,3 ) is (a) + 6 (b) 2 (c) + 2 (d) Substances through which electric current can pass are called (a) insulators (b) conductors (c) cathode (d) anode 37 Substances through which electric current cannot pass are called (a) insulators (b) conductors (c) anode (d) cathode 38 Metallic conduction is due to the (a) movement of electrons (b) movement of ions (c) both (a) and (b) (d) none of these 39 Metallic conductors conduct electricity (a) with chemical change (b) without any chemical change (c) both (a) and (b) (d) none of these 40 The flow of electrons is called (a) electrolyte (b) electric current (c) cathode (d) anode 41 A substance which in molten state or in solution form allows electric current to pass through it is called (a) electrolyte (b) insulator (c) conduction (d) none of these AIIMS,CBSE,AIPMT, AFMC,Bio.Tech & PMT, Contact : , Mail at :- by AKB

4 42 The process in which electric current is used to carry out a non spontaneous redox reaction is called (a) electrolyte (b) electrolysis (c) metallic conductor (d) electrodes 43 In electrochemical cells, the electrode at which the reduction occurs is called (a) anode (b) cathode (c) electrolyte (d) electrolysis 44 The process of producing a chemical change in an electrolytic cell is called (a) electrolyte (b) electrolysis (c) electrodes (d) conductor 45 The process in which ionic compound when fused or dissolved in water split up into charged particles is called (a) electrolysis (b) hydration (c) ionization (d) conduction 46 An apparatus in which chemical energy in converted to electrical energy is called (a) electrolytic cell (b) galvanic cell (c) fuel cell (d) down cell 47 The metallic conductors in contact with the solution are called (a) insulator (b) electrodes (c) electrolyte (d) down cell 48 The reaction in a galvanic cell is (a) spontaneous (b) non spontaneous (c) acid base (d) none of these 49 Caustic soda is obtained by electrolysis of conc. aqueous solution of NaCl in a cell called (a) Daniell s cell (b) Nelson s cell (c) Down s cell (d) Voltaic cell 50 Sodium metal is obtained by the electrolysis of fused NaCl in a cell is called (a) Nelson s cell (b) Down s cell (c) Daniell cell (d) Voltaic cell 51 The e.m.f. of Daniell cell can be increased by (a) increasing the area of electrode (b) increasing the concentration of oxidising ion in the solution (c) increasing the concentration of reducing ion in the solution (d) adding the dil H2SO4 52 Metal and their ionic salts both conduct electricity. Which of the following statement is not correct both (a) are good conductors normally (b) are ionic in nature (c) decompose on passing current (d) are normally solid 53 The branch of chemistry which deals with the relationships between electricity and chemical reaction is called (a) chemical kinetics (b) electrochemistry (c) stiochiometry (d) thermochemistry AIIMS,CBSE,AIPMT, AFMC,Bio.Tech & PMT, Contact : , Mail at :- by AKB

5 54 A system containing of electrodes that dips into an electrolyte in which a chemical reaction either uses or generates an electric current is called (a) voltaic cell (b) electrochemical cell (c) voltaic or galvanic cell (d) fuel cell 55 A cell in which spontaneous redox reaction generates an electric current is called (a) electrolytic cell (b) electrochemical cell (c) voltaic orgalvanic cell (d) biological cell 56 A cell in which an electric current drives a non spontaneous reaction is called (a) electrolytic cell (b) voltaic cell (c) biological cell (d) electrochemical cell 57 A process for converting one metal with a thin layer of another metal is called (a) electrolysis (b) electroplating (c) electrode potential (d) standard electrode 58 In an electrical connection between cathode and anode of a voltaic cell, electrons flow from the (a) anode to the cathode (b) cathode to the anode (c) both (a) and (b) (d) none of these 59 Greater the value of standard reduction potential of a species indicates (a) greater its tendency to accepted electrons (b) lesser tendency to accept electrons (c) greater tendency to lose electrons (d) none of these 60 In lead accumulator the electrolyte H2SO4 solution is (a) 30 % (b) 60% H2SO4 (c) 80% (d) 90% 61 In alkaline battery, the electrolyte contains (a) MnO2 (b) KOH (c) NaCl (d) NaNO3 62 Alkali metals have (a) lower value of reduction potential than coinage metals (b) higher value of reduction potential than coinage metals (c) equal values of reduction potential to coinage metals (d) none of these 63 Strong reducing agents have (a) greater positive value of standard reduction potential (b) greater negative value of standard reduction potential (c) lesser positive value of standard reduction potential (d) none of these 64 Strong oxidizing agents have (a) greater positive value of standard reduction potential (b) lesser positive value of standard reduction potential (c) greater negative value of standard reduction potential (d) none of these AIIMS,CBSE,AIPMT, AFMC,Bio.Tech & PMT, Contact : , Mail at :- by AKB

6 65 The electrode with more negative value of reduction potential acts as (a) cathode (b) anode (c) electrode (d) none of these 66 Metals which are above SHE in electrochemical series (a) can liberate H2 from acid (b) cannot liberate H2 from acid (c) cannot always liberate H2 from acid (c) none of these 67.Corrosion reactions are (a) spontaneous redox reactions (b) non spontaneous redox reactions (c) spontaneous acid base reactions (d) none of these 68 Voltaic cell can be changed into (a) electrochemical cell (b) electrolytic cell (c) reversible cell (d) primary cell 69 Strongest oxidizing agent in the electrochemical series is (a) Li (b) F (c) H2 (d) I2 70 Strongest reducing agent in the electrochemical series is (a) Li (b) F (c) H2 (d) I2 AIIMS,CBSE,AIPMT, AFMC,Bio.Tech & PMT, Contact : , Mail at :- by AKB

7 Electrochemistry Multiple Choice 71. Consider the following redox reaction: 2MnO ClO H 2 O 3ClO MnO 2 + 2OH - The reducing agent is - a. H 2 O b. ClO 3 c. MnO2 d. MnO4 72. Consider the following reaction that occurs in a breathalyzer: 2Cr 2 O 7 (aq) + 16H + (aq) + 3C 2 H 5 OH (g) 4Cr 3+ (aq) + 11H 2 O (l) + 3CH 3 COOH (aq) Which atom undergoes an increase in oxidation number? a. carbon b. oxygen c. hydrogen d. chromium 73. Which of the following is the strongest reducingagent? a. Al b. Cu c. Zn d. Mg 74. Which of the following reactions is spontaneous atstandard conditions? a. Pb + Cu 2+ Cu + Pb 2+ b. H 2 + Mg 2+ Mg + 2H + c. Br 2 + 2Cl - Cl 2 + 2Br - d. 2Ag + Cu 2+ Cu + 2Ag Consider the following redox reaction: 3ClO - 2 2ClO Cl - (basic) The reduction half-reaction that occurs is A. ClO - + 2H 2 O + 4e - Cl - + 4OH - 2 B. ClO H 2 O Cl - + 4OH - + 4e - C. ClO OH - + 2e - ClO H 2 O D. ClO OH - ClO H 2 O + 2e Vanadium metal, V, reacts spontaneously with Cd 2, but not with Ti 2. Based on these results, the order of oxidizing agents, from strongest to weakest, is A. Cd 2+, V 2+, Ti 2+ B. V 2+, Ti 2+, Cd 2+ C. Ti 2+, Cd 2+, V 2+ D. Ti 2+, V 2+, Cd Consider the following electrochemical cell: In this operating electrochemical cell, a. electrons flow toward the Cu and the Cu 2 ions migrate toward the Zn. b. electrons flow toward the Cu and the Zn 2 ions migrate toward the Cu. c. electrons flow toward the Zn and the Cu 2 ions migrate toward the Zn. d. electrons flow toward the Zn and the Zn 2 ions migrate toward the Cu. 78. Which of the following affects the potentials ofelectrochemical cells? a. I and II only. b. II and III only. c. I and III only. d. I, II and III. 79. In the rusting of iron, the reduction reaction thatoccurs is a. Fe Fe e - b. Fe e - Fe c. 2H 2 O O 2 + 4H + + 4e - d. O 2 + 2H 2 O + 4e - 4OH During a cathodic protection, the sacrificial anode a. accepts electrons from the protected metal. b. reacts spontaneously with the protected metal. c. oxidizes more readily than the protected metal. d. causes the protected metal to become an anode. AIIMS,CBSE,AIPMT, AFMC,Bio.Tech & PMT, Contact : , Mail at :- by AKB

8 81. During the electrolysis of an aqueous solution ofki, what substance is formed at the cathode? a. iodine b. oxygen c. hydrogen d. potassium 82. When electroplating an iron medallion with nickel, a. the medallion is an anode. b. the cathode is pure nickel. c. the solution contains Ni 2. d. the anode reaction is Ni 2 2e Ni 83. Which of the following represents the formation ofa stronger acid as a result of oxidation? a. H 2 SO 3 H 2 S b. HClO 4 HCl c. H - 2 SO 3 H 2 SO 4 D. HCO 3 H 2 CO Consider the following electrochemical cell: What changes occur when the cell is in operation? 84. Chlorine has an oxidation number of 5 in a. NaClO b. NaClO 2 c. NaClO 3 d. NaClO Consider the following: NO 2 N 2 O 3 The nitrogen atom in each NO 2 a. loses one electron. b. gains one electron. c. loses two electrons. d. gains two electrons. 86. Which of the following is the strongest oxidizingagent? - A. BrO 3 C. S 2 O 8 - B. ClO 4 D. Cr 2 O Consider the following half-reaction: 1 AsH 3 + H 2 O H 3 AsO 3 +? H + + e - When this half-reaction equation is balanced, the coefficient for H is a. 2 b. 3 c. 6 d When a strip of zinc is placed in a 1.0M copper (II)chloride solution, a. no change occurs. b. the [Cl increases. c. the [Cu 2 increases. d. the [Zn 2 increases. 90. A redox titration is performed in order to determine the [H 2 O 2 ].Which of the following would not be a suitable reagent to use? - A. acidified IO 3 B. acidified SO 4 - C. acidified MnO 4 D. acidified Cr 2 O Ethanol, C 2 H 5 OH, is oxidized by an acidifieddichromate solution according to the followingequation: 2Cr 2 O H + + 3C 2 H 5 OH 4Cr H 2 O + 3CH 3 COOHThe E for the reaction above is 2.98V. The E for theoxidation of ethanol is a. 0.52V b. 1.23V c. 1.75V d. 2.98V 92. Which of the following must be present to producerust by the corrosion of iron? a. I only b. II only c. I and II only d. I, II and III AIIMS,CBSE,AIPMT, AFMC,Bio.Tech & PMT, Contact : , Mail at :- by AKB

9 93. Why can an object not be plated with magnesiumusing 1.0M MgI 2? a. Water is a stronger reducing agent than I b. Water is a stronger oxidizing agent than I c. Water is a stronger reducing agent than Mg 2 d. Water is a stronger oxidizing agent than Mg In the electrolysis of 1.0M Na 2 SO 4, what is formedat the cathode? A. O 2 B. H 2 C. H 2 SO 3 D. S 2 O Which of the following is capable of acting both asan oxidizing agent and a reducing agent? A. H + B. Na + C. Sn 2+ - D. MnO Consider the following redox reaction:c 2 H 12 O 6 + 6O 2 6CO 2 + 6H 2 O The substance undergoing reduction is A. O 2 B. CO 2 C. H 2 O D. C 6 H 12 O The oxidation number of P in H 4 P 2 O 7 isa. -10 B. -5 C. +5 D A solution containing an unknown cation reactsspontaneously with both zinc and copper. Theunknown cation is A. 1.0M H + B. 1.0M Ag + C. 1.0M Sr 2+ D. 1.0M Mn Which of the following half-reactions is balanced? a. CIO - + H 2 O +e - Cl 2 + 2OH - b. 2CIO - + H 2 O +2e - Cl 2 + 3OH - c. 2CIO - + 2H 2 O +2e - Cl 2 + 4OH - d. 2CIO - + 2H 2 O Cl 2 + 4OH - + 2e Which of the following is a spontaneous redoxreaction? a. Ag + + I - AgI b. Ag + + Fe 2+ Ag + Fe 3+ c. 3Ag + + Au 3Ag + Au 3+ d. 2Ag + + Ni 2+ 2Ag + Ni AIIMS,CBSE,AIPMT, AFMC,Bio.Tech & PMT, Contact : , Mail at :- by AKB

10 b a c b b b b b a b b a b d a b ca a b c a a c b b c a a a a b b a c b a a b b a b b b c b b a b b c b b b c a b a a a b a b a b a a c b a Question Answer Question Answer Question Answer 71 B 83 C 95 C 72 A 84 C 96 A 73 D 85 B 97 C 74 A 86 C 98 B 75 A 87 C 99 C 76 A 88 D 100 B 77 B 89 A 78 D 90 B 79 D 91 C 80 C 92 C 81 C 93 D 82 C 94 B AIIMS,CBSE,AIPMT, AFMC,Bio.Tech & PMT, Contact : , Mail at :- by AKB

(c) Na is deposited at the cathode (d) Na appears at the anode

(c) Na is deposited at the cathode (d) Na appears at the anode year chemiry n0tes new CHAPTER 10 ELECTROCHEMISTRY MCQS Q.1 Electrolysis is the process in which a chemical reaction takes place at the expense of (a) chemical energy (b) electrical energy (c) heat energy

More information

CHAPTER 5 REVIEW. C. CO 2 D. Fe 2 O 3. A. Fe B. CO

CHAPTER 5 REVIEW. C. CO 2 D. Fe 2 O 3. A. Fe B. CO CHAPTER 5 REVIEW 1. The following represents the process used to produce iron from iron III oxide: Fe 2 O 3 + 3CO 2Fe + 3CO 2 What is the reducing agent in this process? A. Fe B. CO C. CO 2 D. Fe 2 O 3

More information

SCHOOL YEAR CH- 19 OXIDATION-REDUCTION REACTIONS SUBJECT: CHEMISTRY GRADE: 12

SCHOOL YEAR CH- 19 OXIDATION-REDUCTION REACTIONS SUBJECT: CHEMISTRY GRADE: 12 SCHOOL YEAR 2017-18 NAME: CH- 19 OXIDATION-REDUCTION REACTIONS SUBJECT: CHEMISTRY GRADE: 12 TEST A Choose the best answer from the options that follow each question. 1. During oxidation, one or more electrons

More information

ELECTROCHEMISTRY OXIDATION-REDUCTION

ELECTROCHEMISTRY OXIDATION-REDUCTION ELECTROCHEMISTRY Electrochemistry involves the relationship between electrical energy and chemical energy. OXIDATION-REDUCTION REACTIONS SPONTANEOUS REACTIONS Can extract electrical energy from these.

More information

Chemistry 102 Chapter 19 OXIDATION-REDUCTION REACTIONS

Chemistry 102 Chapter 19 OXIDATION-REDUCTION REACTIONS OXIDATION-REDUCTION REACTIONS Some of the most important reaction in chemistry are oxidation-reduction (redox) reactions. In these reactions, electrons transfer from one reactant to the other. The rusting

More information

CHAPTER 10 ELECTROCHEMISTRY TEXT BOOK EXERCISE Q1. Multiple choice questions. (i) The cathode reaction in the electrolysis of dill. H2SO4 with Pt electrode is (a) Reduction (b) Oxidation (c) Both oxidation

More information

Practice Exam Topic 9: Oxidation & Reduction

Practice Exam Topic 9: Oxidation & Reduction Name Practice Exam Topic 9: Oxidation & Reduction 1. What are the oxidation numbers of the elements in sulfuric acid, H 2 SO 4? Hydrogen Sulfur Oxygen A. +1 +6 2 B. +1 +4 2 C. +2 +1 +4 D. +2 +6 8 2. Consider

More information

Name AP CHEM / / Collected Essays Chapter 17

Name AP CHEM / / Collected Essays Chapter 17 Name AP CHEM / / Collected Essays Chapter 17 1980 - #2 M(s) + Cu 2+ (aq) M 2+ (aq) + Cu(s) For the reaction above, E = 0.740 volt at 25 C. (a) Determine the standard electrode potential for the reaction

More information

Introduction Oxidation/reduction reactions involve the exchange of an electron between chemical species.

Introduction Oxidation/reduction reactions involve the exchange of an electron between chemical species. Introduction Oxidation/reduction reactions involve the exchange of an electron between chemical species. The species that loses the electron is oxidized. The species that gains the electron is reduced.

More information

AP Questions: Electrochemistry

AP Questions: Electrochemistry AP Questions: Electrochemistry I 2 + 2 S 2O 2-3 2 I - + S 4O 2-6 How many moles of I 2 was produced during the electrolysis? The hydrogen gas produced at the cathode during the electrolysis was collected

More information

CHEMISTRY 13 Electrochemistry Supplementary Problems

CHEMISTRY 13 Electrochemistry Supplementary Problems 1. When the redox equation CHEMISTRY 13 Electrochemistry Supplementary Problems MnO 4 (aq) + H + (aq) + H 3 AsO 3 (aq) Mn 2+ (aq) + H 3 AsO 4 (aq) + H 2 O(l) is properly balanced, the coefficients will

More information

IB Topics 9 & 19 Multiple Choice Practice

IB Topics 9 & 19 Multiple Choice Practice IB Topics 9 & 19 Multiple Choice Practice 1. What are the oxidation states of chromium in (NH 4) 2Cr 2O 7 (s) and Cr 2O 3 (s)? 2. Which of the following is a redox reaction? 3Mg (s) + 2AlCl 3 (aq) 2Al

More information

ELECTROCHEMISTRY. Electrons are transferred from Al to Cu 2+. We can re write this equation as two separate half reactions:

ELECTROCHEMISTRY. Electrons are transferred from Al to Cu 2+. We can re write this equation as two separate half reactions: ELECTROCHEMISTRY A. INTRODUCTION 1. Electrochemistry is the branch of chemistry which is concerned with the conversion of chemical energy to electrical energy, and vice versa. Electrochemical reactions

More information

1.In which of the following is the oxidation number of the underlined element given incorrectly? oxidation number

1.In which of the following is the oxidation number of the underlined element given incorrectly? oxidation number General Chemistry II Exam 4 Practice Problems 1 1.In which of the following is the oxidation number of the underlined element given incorrectly? oxidation number a. K 2 Cr 2 O 7 +6 b. NaAl(OH) 4 +3 c.

More information

Redox and Electrochemistry

Redox and Electrochemistry Redox and Electrochemistry 1 Electrochemistry in Action! 2 Rules for Assigning Oxidation Numbers The oxidation number of any uncombined element is 0. The oxidation number of a monatomic ion equals the

More information

Introduction to electrochemistry

Introduction to electrochemistry Introduction to electrochemistry Oxidation reduction reactions involve energy changes. Because these reactions involve electronic transfer, the net release or net absorption of energy can occur in the

More information

Regents review Electrochemistry(redox)

Regents review Electrochemistry(redox) 2011-2012 1. Chlorine has an oxidation state of +3 in the compound A) HClO B) HClO2 C) HClO3 D) HClO4 2. What is the oxidation number of iodine in KIO4? A) +1 B) 1 C) +7 D) 7 3. What is the oxidation number

More information

CHAPTER 12. Practice exercises

CHAPTER 12. Practice exercises CHAPTER 12 Practice exercises 12.1 2Al(s) + 3Cl 2 (g) 2AlCl 3 (aq) Aluminium is oxidised and is therefore the reducing agent. Chlorine is reduced and is therefore the oxidising agent. 12.3 First the oxidation

More information

Chapter 19: Oxidation - Reduction Reactions

Chapter 19: Oxidation - Reduction Reactions Chapter 19: Oxidation - Reduction Reactions 19-1 Oxidation and Reduction I. Oxidation States A. The oxidation rules (as summarized by Mr. Allan) 1. In compounds, hydrogen has an oxidation # of +1. In compounds,

More information

Oxidation-Reduction Review. Electrochemistry. Oxidation-Reduction Reactions. Oxidation-Reduction Reactions. Sample Problem.

Oxidation-Reduction Review. Electrochemistry. Oxidation-Reduction Reactions. Oxidation-Reduction Reactions. Sample Problem. 1 Electrochemistry Oxidation-Reduction Review Topics Covered Oxidation-reduction reactions Balancing oxidationreduction equations Voltaic cells Cell EMF Spontaneity of redox reactions Batteries Electrolysis

More information

Electrochemistry. A. Na B. Ba C. S D. N E. Al. 2. What is the oxidation state of Xe in XeO 4? A +8 B +6 C +4 D +2 E 0

Electrochemistry. A. Na B. Ba C. S D. N E. Al. 2. What is the oxidation state of Xe in XeO 4? A +8 B +6 C +4 D +2 E 0 Electrochemistry 1. Element M reacts with oxygen to from an oxide with the formula MO. When MO is dissolved in water, the resulting solution is basic. Element M is most likely: A. Na B. Ba C. S D. N E.

More information

Chemistry 30 Review Test 3 Redox and Electrochemistry /55

Chemistry 30 Review Test 3 Redox and Electrochemistry /55 Chemistry 30 Review Test 3 Redox and Electrochemistry /55 Part I Multiple choice / Numerical Response Answer the following multiple choice questions on the scantron sheet. Answer the numerical response

More information

Unit 13 Electrochemistry Review

Unit 13 Electrochemistry Review 1. What is the oxidation state of nitrogen in NaNO2? A) +1 B) +2 C) +3 D) +4 2. Given the reaction that occurs in an electrochemical cell: Zn(s) + CuSO4(aq) ZnSO4(aq) + Cu(s) During this reaction, the

More information

ELECTROCHEMISTRY. Oxidation/Reduction

ELECTROCHEMISTRY. Oxidation/Reduction ELECTROCHEMISTRY Electrochemistry involves the relationship between electrical energy and chemical energy. OXIDATION-REDUCTION REACTIONS SPONTANEOUS REACTIONS Examples: voltaic cells, batteries. NON-SPONTANEOUS

More information

Electrochemistry Pulling the Plug on the Power Grid

Electrochemistry Pulling the Plug on the Power Grid Electrochemistry 18.1 Pulling the Plug on the Power Grid 18.3 Voltaic (or Galvanic) Cells: Generating Electricity from Spontaneous Chemical Reactions 18.4 Standard Electrode Potentials 18.7 Batteries:

More information

Oxidation numbers are charges on each atom. Oxidation-Reduction. Oxidation Numbers. Electrochemical Reactions. Oxidation and Reduction

Oxidation numbers are charges on each atom. Oxidation-Reduction. Oxidation Numbers. Electrochemical Reactions. Oxidation and Reduction Oxidation-Reduction Oxidation numbers are charges on each atom. 1 2 Electrochemical Reactions Oxidation Numbers In electrochemical reactions, electrons are transferred from one species to another. In order

More information

Oxidation & Reduction (Redox) Notes

Oxidation & Reduction (Redox) Notes Oxidation & Reduction (Redox) Notes Chemical Activity (or Chemical Reactivity) is the measure of the reactivity of elements. If an element has high activity, then it means that the element is willing to

More information

REDOX test practice. 2 Cr(s) + 3 Sn 2+ (aq) 2 Cr 3+ (aq) + 3 Sn(s)

REDOX test practice. 2 Cr(s) + 3 Sn 2+ (aq) 2 Cr 3+ (aq) + 3 Sn(s) 1. Which polyatomic ion has a charge of 3? A) chromate ion B) oxalate ion C) phosphate ion D) thiocyanate ion 2. What is the oxidation state of nitrogen in NaNO2? A) +1 B) +2 C) +3 D) +4 3. What are the

More information

Unit 8 Redox 8-1. At the end of this unit, you ll be able to

Unit 8 Redox 8-1. At the end of this unit, you ll be able to 8-1 Unit 8 Redox At the end of this unit, you ll be able to Define and identify oxidation reactions Define and identify reduction reactions Assign oxidation numbers to elements in a compound Write and

More information

(for tutoring, homework help, or help with online classes)

(for tutoring, homework help, or help with online classes) www.tutor-homework.com (for tutoring, homework help, or help with online classes) 1. chem10b 20.4-3 In a voltaic cell electrons flow from the anode to the cathode. Value 2. chem10b 20.1-35 How many grams

More information

Oxidation Numbers, ox #

Oxidation Numbers, ox # Oxidation Numbers, ox # are or numbers assigned to each or assuming that the are transferred from the electronegative element to the electronegative element. now mimic systems. ox # are written followed

More information

(i) Voltameter consist of a vessel, two electrodes and electrolytic solution.

(i) Voltameter consist of a vessel, two electrodes and electrolytic solution. Electrochemistry is the branch of physical chemistry which deals with the relationship between electrical energy and chemical changes taking place in redox reactions i.e., how chemical energy produced

More information

Oxidation-Reduction (Redox)

Oxidation-Reduction (Redox) Oxidation-Reduction (Redox) Electrochemistry involves the study of the conversions between chemical and electrical energy. Voltaic (galvanic) cells use chemical reactions to produce an electric current.

More information

Chapter 20 Electrochemistry

Chapter 20 Electrochemistry Chapter 20 Electrochemistry Learning goals and key skills: Identify oxidation, reduction, oxidizing agent, and reducing agent in a chemical equation Complete and balance redox equations using the method

More information

Chapter 20. Electrochemistry

Chapter 20. Electrochemistry Chapter 20. Electrochemistry 20.1 Oxidation-Reduction Reactions Oxidation-reduction reactions = chemical reactions in which the oxidation state of one or more substance changes (redox reactions). Recall:

More information

Chapter 18. Electrochemistry

Chapter 18. Electrochemistry Chapter 18 Electrochemistry Section 17.1 Spontaneous Processes and Entropy Section 17.1 http://www.bozemanscience.com/ap-chemistry/ Spontaneous Processes and Entropy Section 17.1 Spontaneous Processes

More information

CHEM J-14 June 2014

CHEM J-14 June 2014 CHEM1101 2014-J-14 June 2014 An electrochemical cell consists of an Fe 2+ /Fe half cell with unknown [Fe 2+ ] and a Sn 2+ /Sn half-cell with [Sn 2+ ] = 1.10 M. The electromotive force (electrical potential)

More information

REDOX AND ELECTROCHEMISTRY

REDOX AND ELECTROCHEMISTRY SOUTH HIGH SCHOOL REDOX AND ELECTROCHEMISTRY Regents Chemistry Dr. Lombardo NAME Content Objectives REDOX & ELECTROCHEMISTRY What will students know and be able to do by the end of this instructional unit?

More information

9.1 Introduction to Oxidation and Reduction

9.1 Introduction to Oxidation and Reduction 9.1 Introduction to Oxidation and Reduction 9.1.1 - Define oxidation and reduction in terms of electron loss and gain Oxidation The loss of electrons from a substance. This may happen through the gain

More information

Chapter 19 ElectroChemistry

Chapter 19 ElectroChemistry Chem 1046 General Chemistry by Ebbing and Gammon, 9th Edition George W.J. Kenney, Jr, Professor of Chemistry Last Update: 11July2009 Chapter 19 ElectroChemistry These Notes are to SUPPLIMENT the Text,

More information

11.3. Electrolytic Cells. Electrolysis of Molten Salts. 524 MHR Unit 5 Electrochemistry

11.3. Electrolytic Cells. Electrolysis of Molten Salts. 524 MHR Unit 5 Electrochemistry 11.3 Electrolytic Cells Section Preview/ Specific Expectations In this section, you will identify the components of an electrolytic cell, and describe how they work describe electrolytic cells using oxidation

More information

Electrochemistry. Outline

Electrochemistry. Outline Electrochemistry Outline 1. Oxidation Numbers 2. Voltaic Cells 3. Calculating emf or Standard Cell Potential using Half-Reactions 4. Relationships to Thermo, Equilibrium, and Q 5. Stoichiometry 6. Balancing

More information

Unit - 3 ELECTROCHEMISTRY VSA QUESTIONS (1 - MARK QUESTIONS) 3. Mention the purpose of salt-bridge placed between two half-cells of a galvanic cell?

Unit - 3 ELECTROCHEMISTRY VSA QUESTIONS (1 - MARK QUESTIONS) 3. Mention the purpose of salt-bridge placed between two half-cells of a galvanic cell? Unit - 3 ELECTROCHEMISTRY 1. What is a galvanic cell? VSA QUESTIONS (1 - MARK QUESTIONS) 2. Give the cell representation for Daniell Cell. 3. Mention the purpose of salt-bridge placed between two half-cells

More information

Oxidation-Reduction Reactions and Introduction to Electrochemistry

Oxidation-Reduction Reactions and Introduction to Electrochemistry ADVANCED PLACEMENT CHEMISTRY Oxidation-Reduction Reactions and Introduction to Electrochemistry Students will be able to: identify oxidation and reduction of chemical species; identify oxidants and reductants

More information

Reducing Agent = a substance which "gives" electrons to another substance causing that substance to be reduced; a reducing agent is itself oxidized.

Reducing Agent = a substance which gives electrons to another substance causing that substance to be reduced; a reducing agent is itself oxidized. Oxidation = a loss of electrons; an element which loses electrons is said to be oxidized. Reduction = a gain of electrons; an element which gains electrons is said to be reduced. Oxidizing Agent = a substance

More information

Chem II. Zn(s) + CuSO4(aq)

Chem II. Zn(s) + CuSO4(aq) Redox Review Chem II 1. What is the sum of the oxidation numbers of the atoms in the compound CO2? A) 0 B) 2 C) 4 D) +4 2. In which substance does phosphorus have a +3 oxidation state? A) P4O10 B) PCl5

More information

Chapter 20. Electrochemistry Recommendation: Review Sec. 4.4 (oxidation-reduction reactions) in your textbook

Chapter 20. Electrochemistry Recommendation: Review Sec. 4.4 (oxidation-reduction reactions) in your textbook Chapter 20. Electrochemistry Recommendation: Review Sec. 4.4 (oxidation-reduction reactions) in your textbook 20.1 Oxidation-Reduction Reactions Oxidation-reduction reactions = chemical reactions in which

More information

Chemistry 12 APRIL Course Code = CH. Student Instructions

Chemistry 12 APRIL Course Code = CH. Student Instructions MINISTRY USE ONLY MINISTRY USE ONLY Place Personal Education Number (PEN) here. Place Personal Education Number (PEN) here. MINISTRY USE ONLY Chemistry 12 2002 Ministry of Education APRIL 2002 Course Code

More information

Find the oxidation numbers of each element in a reaction and see which ones have changed.

Find the oxidation numbers of each element in a reaction and see which ones have changed. Find the oxidation numbers of each element in a reaction and see which ones have changed. Rules for oxidation numbers: An element that is not in a compound has an oxidation number of zero (0) Group 1 Metals

More information

http://redoxanswers.weebly.com REDOX LESSON LEARNING GOALS http://redoxanswers.weebly.com Lesson 1: Introduction to Redox Relate to examples of oxidation-reduction reactions in the real-world. Understand

More information

Redox Reactions, Chemical Cells and Electrolysis

Redox Reactions, Chemical Cells and Electrolysis Topic 5 Redox Reactions, Chemical Cells and Electrolysis Part A Unit-based exercise Unit 19 Chemical cells in daily life Fill in the blanks 1 chemical; electrical 2 electrolyte 3 voltmeter; multimeter

More information

OXIDATION-REDUCTIONS REACTIONS. Chapter 19 (From next years new book)

OXIDATION-REDUCTIONS REACTIONS. Chapter 19 (From next years new book) OXIDATION-REDUCTIONS REACTIONS Chapter 19 (From next years new book) ELECTROCHEMICAL REACTIONS: What are electrochemical reactions? Electrons are transferred from one species to another ACTIVATING PRIOR

More information

Electro Chemistry Part-II 1. Faraday s laws of electrolysis are related to the 1) Molar mass of the electrolyte 2) Equivalent weight of the cation or anion 3) Molecular mass of the electrolyte 4) Atomic

More information

Unit 12 Redox and Electrochemistry

Unit 12 Redox and Electrochemistry Unit 12 Redox and Electrochemistry Review of Terminology for Redox Reactions OXIDATION loss of electron(s) by a species; increase in oxidation number. REDUCTION gain of electron(s); decrease in oxidation

More information

Electrochemistry Worksheets

Electrochemistry Worksheets Electrochemistry Worksheets Donald Calbreath, Ph.D. Say Thanks to the Authors Click http://www.ck12.org/saythanks (No sign in required) To access a customizable version of this book, as well as other interactive

More information

INTRODUCTORY CHEMISTRY Concepts and Critical Thinking

INTRODUCTORY CHEMISTRY Concepts and Critical Thinking INTRODUCTORY CHEMISTRY Concepts and Critical Thinking Sixth Edition by Charles H. Corwin Oxidation and Reduction by Christopher Hamaker 1 Oxidation Reduction Reactions Oxidation reduction reactions are

More information

Chemistry: The Central Science. Chapter 20: Electrochemistry

Chemistry: The Central Science. Chapter 20: Electrochemistry Chemistry: The Central Science Chapter 20: Electrochemistry Redox reaction power batteries Electrochemistry is the study of the relationships between electricity and chemical reactions o It includes the

More information

Lecture Presentation. Chapter 18. Electrochemistry. Sherril Soman Grand Valley State University Pearson Education, Inc.

Lecture Presentation. Chapter 18. Electrochemistry. Sherril Soman Grand Valley State University Pearson Education, Inc. Lecture Presentation Chapter 18 Electrochemistry Sherril Soman Grand Valley State University Harnessing the Power in Nature The goal of scientific research is to understand nature. Once we understand the

More information

Electrolytes non electrolytes. Types of Electrolytes

Electrolytes non electrolytes. Types of Electrolytes Electrochemistry Chemical reactions where electrons are transferred between molecules are called oxidation/reduction (redox) reactions. In general, electrochemistry deals with situations where oxidation

More information

Guide to Chapter 18. Electrochemistry

Guide to Chapter 18. Electrochemistry Guide to Chapter 18. Electrochemistry We will spend three lecture days on this chapter. During the first class meeting we will review oxidation and reduction. We will introduce balancing redox equations

More information

A voltaic cell using the following reaction is in operation: 2 Ag + (lm) + Cd(s) 2 Ag(s) + Cd 2+ (l M)

A voltaic cell using the following reaction is in operation: 2 Ag + (lm) + Cd(s) 2 Ag(s) + Cd 2+ (l M) 0. Cu (s) + 2Ag + Cu 2+ + 2Ag (s) If the equilibrium constant for the reaction above is 3.7x10 15, which of the following correctly describes the standard voltage, E o and the standard free energy change,

More information

Practice Packet: Oxidation Reduction. Regents Chemistry: Mrs. Mintz. Practice Packet. Chapter 14: Oxidation Reduction & Electrochemistry

Practice Packet: Oxidation Reduction. Regents Chemistry: Mrs. Mintz. Practice Packet. Chapter 14: Oxidation Reduction & Electrochemistry Practice Packet: Oxidation Reduction Regents Chemistry: Mrs. Mintz Practice Packet Chapter 14: Oxidation Reduction & Electrochemistry 1 Assigning Oxidation Numbers Objective: How do we assign atoms the

More information

Definition 1 An element or compound is oxidized when it gains oxygen atoms

Definition 1 An element or compound is oxidized when it gains oxygen atoms Oxidation and Reduction Part I Learning Outcomes 1. Introduction to oxidation and reduction: simple examples only, e.g. Na with Cl 2, Mg with O 2, Zn with Cu 2+. 2. Oxidation and reduction in terms of

More information

AQA A2 CHEMISTRY TOPIC 5.3 REDOX EQUILIBRIA BOOKLET OF PAST EXAMINATION QUESTIONS

AQA A2 CHEMISTRY TOPIC 5.3 REDOX EQUILIBRIA BOOKLET OF PAST EXAMINATION QUESTIONS AQA A2 CHEMISTRY TOPIC 5.3 REDOX EQUILIBRIA BOOKLET OF PAST EXAMINATION QUESTIONS 1. (a) Define the term oxidising agent in terms of electrons.... 2. Use the data in the table below, where appropriate,

More information

DO NOT USE A CALCULATOR.

DO NOT USE A CALCULATOR. Practice Test 20.1 (va pg 1 of 5) This is practice - Do NOT cheat yourself of finding out what you are capable of doing. Be sure you follow the testing conditions outlined below. DO NOT USE A CALCULATOR.

More information

Section A: Summary Notes

Section A: Summary Notes ELECTROCHEMICAL CELLS 25 AUGUST 2015 Section A: Summary Notes Important definitions: Oxidation: the loss of electrons by a substance during a chemical reaction Reduction: the gain of electrons by a substance

More information

Redox and Voltaic Cells

Redox and Voltaic Cells Name: Redox and Voltaic Cells Period: 1. Which half-reaction equation represents the reduction of an iron(ii) ion? 1) Fe 2+ Fe 3+ + e 2) Fe 2+ + 2e Fe 1) 1 to +2 2) 1 to 2 3) Fe 3+ + e Fe 2+ 4) Fe Fe 2+

More information

Name: Regents Chemistry Date:

Name: Regents Chemistry Date: Name: Date: 1. The reaction CuO + CO CO 2 + Cu is an example of (A) reduction, only (B) oxidation, only (C) both oxidation and reduction (D) neither oxidation nor reduction 6. In which compound does chlorine

More information

Chapter 18 problems (with solutions)

Chapter 18 problems (with solutions) Chapter 18 problems (with solutions) 1) Assign oxidation numbers for the following species (for review see section 9.4) a) H2SO3 H = +1 S = +4 O = -2 b) Ca(ClO3)2 Ca = +2 Cl = +5 O = -2 c) C2H4 C = -2

More information

The Nature of Redox. Both oxidation and reduction processes occur together. Each half of the full redox reaction is a. Oxidizing and Reducing Agents

The Nature of Redox. Both oxidation and reduction processes occur together. Each half of the full redox reaction is a. Oxidizing and Reducing Agents V. ELECTROCHEMISTRY V.1 INTRODUCTION TO OXIDATION AND REDUCTION Key Question: How are electrons gained or lost? ELECTROCHEMISTRY is the study of oxidation and reduction reactions in which chemical species

More information

Redox reactions & electrochemistry

Redox reactions & electrochemistry Redox reactions & electrochemistry Electrochemistry Electrical energy ; Chemical energy oxidation/reduction = redox reactions Electrochemistry Zn + Cu 2+ º Zn 2+ + Cu Oxidation-reduction reactions always

More information

3. Solids cannot conduct electricity because the ions cannot move freely 4. Electrolytic cell

3. Solids cannot conduct electricity because the ions cannot move freely 4. Electrolytic cell Chapter 6 Electrochemistry (Credits to Thennarasu Pannirselvam) Page 1 of 10 1. Electrolysis : Process where molten or aqueous state compounds are broken down into their constitute elements by passing

More information

1.11 Electrochemistry

1.11 Electrochemistry 1.11 Electrochemistry Recap from 1.7: Oxidation and Reduction: Oxidation and Reduction: Oxidation and reduction reactions can be identified by looking at the reaction in terms of electron transfer: Definitions:

More information

AP Chemistry: Electrochemistry Multiple Choice Answers

AP Chemistry: Electrochemistry Multiple Choice Answers AP Chemistry: Electrochemistry Multiple Choice Answers 14. Questions 14-17 The spontaneous reaction that occurs when the cell in the picture operates is as follows: 2Ag + + Cd (s) à 2 Ag (s) + Cd 2+ (A)

More information

Chemistry 12. Resource Exam B. Exam Booklet

Chemistry 12. Resource Exam B. Exam Booklet Chemistry 12 Resource Exam B Exam Booklet Contents: 21 pages Examination: 2 hours 50 multiple-choice questions in the Exam Booklet Additional Time Permitted: 60 minutes Province of British Columbia PART

More information

Chemistry std10 ELECTROLYSIS Important terms in Electrolysis

Chemistry std10 ELECTROLYSIS Important terms in Electrolysis Chemistry std10 ELECTROLYSIS Important terms in Electrolysis 1) Electrolysis: it is the process of decomposition of a chemical compound in aqueous solution or fused state by the passage of a direct electric

More information

We can use chemistry to generate electricity... this is termed a Voltaic (or sometimes) Galvanic Cell

We can use chemistry to generate electricity... this is termed a Voltaic (or sometimes) Galvanic Cell Unit 6 Electrochemistry Chemistry 020, R. R. Martin Electrochemistry Electrochemistry is the study of the interconversion of electrical and chemical energy. We can use chemistry to generate electricity...

More information

Chemistry 1011 TOPIC TEXT REFERENCE. Electrochemistry. Masterton and Hurley Chapter 18. Chemistry 1011 Slot 5 1

Chemistry 1011 TOPIC TEXT REFERENCE. Electrochemistry. Masterton and Hurley Chapter 18. Chemistry 1011 Slot 5 1 Chemistry 1011 TOPIC Electrochemistry TEXT REFERENCE Masterton and Hurley Chapter 18 Chemistry 1011 Slot 5 1 18.5 Electrolytic Cells YOU ARE EXPECTED TO BE ABLE TO: Construct a labelled diagram to show

More information

Assignment #1: Redox Reaction Skill Drills

Assignment #1: Redox Reaction Skill Drills Assignment #1: Redox Reaction Skill Drills Skill #1 Assigning Oxidation Numbers (Text Reference: p. 639 641) All elements have an oxidation number of 0. In compounds, oxidation numbers add up to 0. o Group

More information

Ch 11 Practice Problems

Ch 11 Practice Problems Ch 11 Practice Problems 1. How many electrons are transferred in the following reaction? 2Cr 2O 7 2- + 14H + + 6Cl 2Cr 3+ + 3Cl 2 + 7H 2O A) 2 B) 4 C) 6 D) 8 2. Which metal, Al or Ni, could reduce Zn 2+

More information

Sample Exercise 20.2 Practice Exercise 1 with feedback

Sample Exercise 20.2 Practice Exercise 1 with feedback Homework Chapter 20 Due: 11:59pm on Wednesday, November 16, 2016 You will receive no credit for items you complete after the assignment is due. Grading Policy Sample Exercise 20.2 Practice Exercise 1 with

More information

Chapter 18 Electrochemistry. Electrochemical Cells

Chapter 18 Electrochemistry. Electrochemical Cells Chapter 18 Electrochemistry Chapter 18 1 Electrochemical Cells Electrochemical Cells are of two basic types: Galvanic Cells a spontaneous chemical reaction generates an electric current Electrolytic Cells

More information

Redox and Voltaic Cells

Redox and Voltaic Cells Name: Redox and Voltaic Cells Period: 1. Which half-reaction equation represents the reduction of an iron(ii) ion? 1) Fe 2+ Fe 3+ + e 2) Fe 2+ + 2e Fe 1) 1 to +2 2) 1 to 2 3) Fe 3+ + e Fe 2+ 4) Fe Fe 2+

More information

Unit #8, Chapter 10 Outline Electrochemistry and Redox Reactions

Unit #8, Chapter 10 Outline Electrochemistry and Redox Reactions Unit #8, Chapter 10 Outline Electrochemistry and Redox Reactions Lesson Topics Covered Homework Questions and Assignments 1 Introduction to Electrochemistry definitions 1. Read pages 462 467 2. On page

More information

Chapter 18 Electrochemistry

Chapter 18 Electrochemistry Chapter 18 Electrochemistry Definition The study of the interchange of chemical and electrical energy in oxidation-reduction (redox) reactions This interchange can occur in both directions: 1. Conversion

More information

Practice Packet Unit 13: Electrochemistry (RedOx)

Practice Packet Unit 13: Electrochemistry (RedOx) Regents Chemistry: Mr. Palermo Practice Packet Unit 13: Electrochemistry (RedOx) Redox and Batteries? Ain t nobody got time for that!!! 1 Lesson 1: Oxidation States Oxidation numbers are very important

More information

Chapter 9 Oxidation-Reduction Reactions. An Introduction to Chemistry by Mark Bishop

Chapter 9 Oxidation-Reduction Reactions. An Introduction to Chemistry by Mark Bishop Chapter 9 Oxidation-Reduction Reactions An Introduction to Chemistry by Mark Bishop Chapter Map Oxidation Historically, oxidation meant reacting with oxygen. 2Zn(s) + O 2 (g) 2ZnO(s) Zn Zn 2+ + 2e or 2Zn

More information

Electrochemistry. Chapter 18. Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.

Electrochemistry. Chapter 18. Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. Electrochemistry Chapter 18 Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. 1 Electrochemical processes are oxidation-reduction reactions in which: the energy

More information

Unit 13 Redox Reactions & Electrochemistry Ch. 19 & 20 of your book.

Unit 13 Redox Reactions & Electrochemistry Ch. 19 & 20 of your book. Unit 13 Redox Reactions & Electrochemistry Ch. 19 & 20 of your book. Early Booklet E.C.: + 2 Unit 13 Hwk. Pts.: / 32 Unit 13 Lab Pts.: / 32 Late, Incomplete, No Work, No Units Fees? Y / N Learning Targets

More information

What is the importance of redox reactions? Their importance lies in the fact that we can use the transfer of electrons between species to do useful

What is the importance of redox reactions? Their importance lies in the fact that we can use the transfer of electrons between species to do useful What is the importance of redox reactions? Their importance lies in the fact that we can use the transfer of electrons between species to do useful work. This is accomplished by constructing a voltaic

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. A.P. Chemistry Practice Test - Ch. 17: Electochemistry MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The gain of electrons by an element is called.

More information

UNIT 6 REDOX REACTIONS Answers

UNIT 6 REDOX REACTIONS Answers UNIT 6 REDOX REACTIONS Answers Lesson 1 What is oxidation, what is reduction and what are oxidation numbers? Thinkabout Activity 1.1: What is oxidation and what is reduction? 2Mg + O 2 2MgO Mg loses its

More information

CHEM N-12 November In the electrolytic production of Al, what mass of Al can be deposited in 2.00 hours by a current of 1.8 A?

CHEM N-12 November In the electrolytic production of Al, what mass of Al can be deposited in 2.00 hours by a current of 1.8 A? CHEM161 014-N-1 November 014 In the electrolytic production of Al, what mass of Al can be deposited in.00 hours by a current of 1.8 A? What products would you expect at the anode and the cathode on electrolysis

More information

Unit 8: Redox and Electrochemistry

Unit 8: Redox and Electrochemistry May 20, 2014 Unit 8: Redox and Electrochemistry http://www.firefly.org/firefly-pictures.html Oxidation Number numbers assigned to atoms that allow us to keep track of electrons. Rule #1: Oxidation number

More information

CHEM J-14 June 2014

CHEM J-14 June 2014 CHEM1101 2014-J-14 June 2014 An electrochemical cell consists of an Fe 2+ /Fe half cell with unknown [Fe 2+ ] and a Sn 2+ /Sn half-cell with [Sn 2+ ] = 1.10 M. The electromotive force (electrical potential)

More information

Chemistry 12 JANUARY Course Code = CH. Student Instructions

Chemistry 12 JANUARY Course Code = CH. Student Instructions MINISTRY USE ONLY MINISTRY USE ONLY Place Personal Education Number (PEN) here. Place Personal Education Number (PEN) here. MINISTRY USE ONLY Chemistry 12 2002 Ministry of Education JANUARY 2002 Course

More information

Electrochemistry 1 1

Electrochemistry 1 1 Electrochemistry 1 1 Half-Reactions 1. Balancing Oxidation Reduction Reactions in Acidic and Basic Solutions Voltaic Cells 2. Construction of Voltaic Cells 3. Notation for Voltaic Cells 4. Cell Potential

More information

Ch : Electrochemistry and Radiochemistry AP Review Questions

Ch : Electrochemistry and Radiochemistry AP Review Questions Ch. 17-21: Electrochemistry and Radiochemistry AP Review Questions Radioactivity: Zone of Stability All nuclides with 84 or more protons are unstable (radioactive). Light elements like the neutron to proton

More information

Ch 20 Electrochemistry: the study of the relationships between electricity and chemical reactions.

Ch 20 Electrochemistry: the study of the relationships between electricity and chemical reactions. Ch 20 Electrochemistry: the study of the relationships between electricity and chemical reactions. In electrochemical reactions, electrons are transferred from one species to another. Learning goals and

More information

Class 12 Important Questions for Chemistry Electrochemistry

Class 12 Important Questions for Chemistry Electrochemistry Class 12 Important Questions for Chemistry Electrochemistry Multiple Choice Questions (Type-I) 1. Which cell will measure standard electrode potential of copper electrode? o (i) Pt (s) H2 (g,0.1 bar) H

More information