UNIVERZITA SV. CYRILA A METODA V TRNAVE Fakulta prírodných vied INFORMAČNÉ LISTY

Size: px
Start display at page:

Download "UNIVERZITA SV. CYRILA A METODA V TRNAVE Fakulta prírodných vied INFORMAČNÉ LISTY"

Transcription

1 UNIVERZITA SV. CYRILA A METODA V TRNAVE Fakulta prírodných vied INFORMAČNÉ LISTY študijného programu 3. stupňa vysokoškolského APLIKOVANÁ ANALYTICKÁ A BIOANALYTICKÁ CHÉMIA TRNAVA, október 200

2 Fakulta prírodných vied Názov: Metódy molekulovej a atómovej spektroskopie Garantuje: doc. Ing. Ernest Beinrohr, CSc. Zabezpečuje: Katedra chémie FPV UCM Obdobie Týždenný: 4 Za obdobie : 4 Naučiť doktorandov teoretické princípy a experimentálne základy metód modernej molekulovej i atómovej spektroskopie používaných v analytických laboratóriách a v ďalších oblastiach chemickej praxe. Na príkladoch naučiť interpretáciu záznamov rôznych spektier s cieľom zistiť štruktúru a osobitné vlastnosti študovaných systémov. Súčasný stav v teórii molekulovej spektroskopie. Fyzikálna podstata spektier. Spektrálny prístroj. Základy optiky. Zdroje žiarenia. Monochromátory a detektory žiarenia. Analytické informácie získané zo spektier. Molekulová absorpčná a emisná spektrometria v oblasti viditeľného a UV žiarenia. Aplikácie v analytickej praxi. Infračervená spektrometria - princípy metódy. IČ spektrometria s Fourierovou transformáciou. Využitie IČ spektrometrie na štruktúrnu analýzu a na identifikáciu látok. NMR spektrometria. Chemický posun. Interpretácie NMR spektier a využitie NMR spektrometrie na zistenie štruktúry látok. Hmotnostná spektrometria. Iónový zdroj. Hmotnostné analyzátory. Využitie hmotnostnej spektrometrie na štruktúrnu analýzu a na identifikáciu látok. Atómová absorpčná a emisná spektrometria v oblasti viditeľného a UV žiarenia. Atomizácia a budenie vzoriek. Meranie absorpcie a emisie žiarenia. Analytické aplikácie. Rontgenová fluorescenčná spektrometria. Vlnovo-disperzné a energeticko-disperzné spektrálne prístroje. Aplikácie v analytickej praxi. S. Miertuš a kol.: Atómová a molekulová spektroskopia. ALFA, Bratislava, J. Garaj, D. Bustin, Z. Hladký: Analytická chémia. SNTL/ALFA, Bratislava, 197. I. Němcová, L. Čermáková, P. Rychlovský: Spektrometrické analytické metódy. Karolinum, Praha, úpravy listu:

3 Fakulta prírodných vied Názov: Separačné metódy Garantuje: prof. Ing. Jozef Lehotay, DrSc. Zabezpečuje: Katedra chémie FPV UCM Obdobie Týždenný: 4 Za obdobie : 4 Predmet oboznamuje doktorandov s aktuálnou teóriou a inštrumentáciou chromatografických separačných metód. Zaoberá sa jej najdôležitejšími metódami, využívanými na identifikáciu látok a kvantitatívnu analýzu v rôznych typoch vzoriek. Informuje o najdôležitejších praktických aplikáciach separačných metód, o ich kombinácii s inými analytickými technikami a o možnostiach využitia viacrozmernej analýzy pri identifikácii stopových a ultrastopových koncentrácií látok. Identifikácia látok v analytickej chémii. Súčasný stav v teórii chromatografického procesu. Modelovanie chromatografickej separácie. Základné charakteristiky. Derivatizácia látok, pred- a pokolónová derivatizácia. Stopová a ultrastopová analýza v analytickej chémii. Príprava vzoriek; odber vzoriek odpadných vôd a tuhých odpadov, spôsoby štatistického vyhodnotenia, medzinárodné normy. Predkoncentračné techniky na zníženie medze stanovenia, extrakcia tuhou fázou, extrakcia kvapalinou v nadkritickom stave, membránové extrakcie; predkoncentračné techniky on a off, automatizácia analýz. Nové separačné techniky, elektrochromatografia, micelárna elektrokinetická chromatografia, imunoafinitná chromatografia; ich využitie v analytike životného prostredia. Príprava biologických vzoriek, analýza liečiv, separácia enantiomérov. Detekčné techniky v stopovej analýze. Elektrochemická detekcia, detektory s diódovým poľom, nepriama detekcia. Najnovšie druhy detekcie: HPLC-NMR, HPLC-MS-MS, HPLC-FTIR, HPLC-AES, GC-MS, GC-AES- MS. Polarimetrický, viskozimetrický a membránový vodivostný detektor, detektor na princípe rozptylu žiarenia. Separácia enantiomérov vo farmaceutickej chémii. Preparatívna chromatografia. Chromatografické metódy s mobilnou fázou v nadkritickom stave, využitie IČ spektrometrie na identifikáciu. Kapilárna vysokoúčinná kvapalinová chromatografia. Elektroforetické metódy, zónová elektroforéza v spojení s identifikačnou detekciou. Viacrozmerné separačné techniky, spájanie detekčných techník. J. Churáček a kol.: Analytická separace látek. SNTL, Praha, R. Keller a kol.: Analytical Chemistry. Wiley-VCH Verlag GmbH, Weinheim (Germany), Yong-Cheng Ning, Structural Identification of Organic Compounds with Spetroscopic Techniques. Wiley- VCH Verlag GmbH, Weinheim (Germany), úpravy listu:

4 Fakulta prírodných vied Názov: Elektroanalytické metódy Garantuje: prof. Ing. Ján Mocák, DrSc. Zabezpečuje: Katedra chémie FPV UCM Obdobie Týždenný: 4 Za obdobie : 4 Predmet oboznamuje doktorandov s aktuálnou teóriou elektroanalytických metód a princípmi ich inštrumentácie. Podáva prehľad najdôležitejších elektroanalytických metód, využívaných v kvalitatívnej a kvantitatívnej analýze v rôznych typoch vzoriek. Informuje o možnostiach mechanizmu, rovnováh a kinetiky oxidačno-redukčných reakcií anorganických, organických a biologických systémov. Špecifikuje najdôležitejšie aplikácie elektroanalytických metód v praxi. Súčasný stav v teórii elektroanalytických metód; skúmanie oxidačno-redukčných procesov. Statické a dynamické elektrochemické techniky. Klasifikácia elektrochemických metód. Elektrochemická reakcia. Vlastný elektródový proces, transportné deje, chemické a fyzikálne procesy spriahnuté s reakciou na elektróde. Význam polarizačných kriviek pre štúdium oxidačno-redukčných dejov v okolí pracovnej/indikačnej elektródy, prípadne v celom analyzovanom roztoku. Minimalizovanie vplyvu nežiadúcich prúdov; zlepšenie pomeru signál/šum. Moderné elektrochemické techniky s optimalizovaným vzorkovaním prúdu. Elektrochémia s použitím mikroelektród a súborov mikroelektród. Chemicky modifikované elektródy. Zvýšenie selektivity elektrochemického stanovenia. Elektrochemická rozpúšťacia analýza. Zníženie medze stanovenia. Stopová analýza. Elektroanalýza v prietokových systémoch. Kombinácia elektrochémie s inými analytickými technikami. Spektroelektrochémia. Elektrochemická detekcia v kvapalinovej chromatografii a ďalších separačných technikách. Elektrochemické techniky s nulovým faradayickým prúdom. Potenciometrické techniky. Selektivita potenciometrických indikačných elektród. Využitie elektrického poľa na elektroanalytické stanovenia. J. Garaj, D. Bustin, Z. Hladký: Analytická chémia. SNTL/ALFA, Bratislava, 197. D. T. Harvey: Modern Analytical Chemistry. McGraw-Hill, Boston, P. Klouda: Moderní analytické metody. Nakl. P. Klouda, Praha, úpravy listu:

5 Fakulta prírodných vied Názov: Bioanalytická chémia Garantuje: prof. Ing. Ján Mocák, DrSc., doc. Ing. Ernest Šturdík, CSc. Zabezpečuje: Katedra chémie FPV UCM Katedra biotechnológií Obdobie Týždenný: 4 Za obdobie : 4 Predmet oboznamuje doktorandov s aktuálnym obsahom bioanalytických metód, teóriou a princípmi ich inštrumentácie. Podáva prehľad bioanalytických metód využívaných v kvalitatívnej a kvantitatívnej analýze v rôznych typoch biologických, veterinárnych a humánnych vzoriek. Informuje o vzniku, spracovaní a interpretácii analytického signálu s využitím biochemických resp. biologických metód a detekčných systémov a možnostiach využitia biochemických analytických senzorov a bioanalytických metód v praxi. Špecifikuje využitie klasických analytických princípov v analýze biologických systémov. Súčasný stav v teórii bioanalytických metód, diskusia širokých možností ich uplatnenia. Potenciometrické, voltampérometrické a spektrálne metódy analýzy využívajúce enzýmové reakcie, bakteriálne častice alebo katalytické účinky tkaniva. Separačné techniky spojené so spektrálnou alebo elektrochemickou detekciou. Základy imunochémie, imunoanalytické metódy. Metódy laboratórnej medicíny. Analýza s využitím DNA. Biosenzory a ich stavebné súčasti. Princípy a využitie elektrochemických, optických, termických a piezoelektrických biosenzorov. Aplikácia existujúcich fyzikálno-chemických analytických princípov a techník na štúdium biologických systémov živočíšneho, rastlinného a mikrobiálneho charakteru. Využitie biosenzorov v analytickom monitorovaní životného prostredia, potravinárstve, biotechnológii, medicíne a poľnohospodárstve. Využitie bioanalytických metód v biotechnológiach farmaceuticko-medicínskych, poľnohospodárskopotravinárskych a biotechnológiach chemicko-environmentálneho typu. Zisťovanie biologickej aktivity chemických zlúčenín. Bioštatistika. Mnohorozmerná analýza biochemických, klinických, farmaceutických a potravinárskych dát. V. Chromý a kol.: Bioanalytika. Masarykova univerzita, Brno, B. Králová a kol.: Bioanalytické metódy. VŠCHT, Praha, Časopisecká literatúra a materiály z internetu. úpravy listu:

6 Fakulta prírodných vied Názov: Magnetochémia Garantuje: prof. Ing. Roman Boča, DrSc. Zabezpečuje: Katedra chémie FPV UCM Obdobie Týždenný: 4 Za obdobie : 4 Podmieňujúce predmety: žiadne Predmet pojednáva o magnetických vlastnostiach tuhých látok s dôrazom na koordinačné zlúčeniny prechodných prvkov a lantanoidov. Rozoberá termodynamiku magnetických javov a metódy merania magnetických veličín. Sústreďuje sa na molekulový magnetizmus (magnety na báze molekúl, vysokospinové molekuly a klastre, jednomolekulové magnety) a nové magnetické materiály, so zameraním na najmodernejšie aplikácie v záznamovej technike (vysokovýkonné pamäťové prvky). Makroskopické magnetické veličiny (magnetizácia, susceptibilita, permeabilita, demagnetizácia). Meranie magnetizácie a susceptibility (Faradayove váhy, AC-susceptometer, SQUID magnetometer, torque -magnetometria). Elektrónová spinová rezonancia. Klasická EPR vs. frekvenčne laditeľná HF-EPR. Magnetický cirkulárny dichroizmus, nepružný neutrónový rozptyl, NMR, meranie tepelnej kapacity v poli. Druhy magnetického správania, technické aplikácie magnetických materiálov (diamagnety, paramagnety, feromagnety, ferimagnety, antiferomagnety, a i.). Mikroskopické magnetické veličiny a štatistická termodynamika magnetizmu. Druhy magnetizácie a magnetickej susceptibility. Zeemanov jav. Orbitálny a spinový Zeemanov efekt, spinovo-orbitálna interakcia. Aplikácie. Curieho paramagnet. Brillouinova funkcia, Curieho zákon, molekulové pole, Curieho-Weissov zákon. Štiepenie v nulovom poli - spinový Hamiltonián, zložky magnetickej susceptibility, magnetická anizotropia. Orbitálny moment hybnosti v magnetizme (rôzne úrovne riešenia). Výmenné interakcie vo viacjadrových systémoch. Izotropná, asymetrická a antisymetrická interakcia. Molekulový magnetizmus (magnety na báze molekúl, vysokospinové molekuly a klastre, jednomolekulové magnety). Nové magnetické materiály. Spinový prechod. Teplotou, tlakom a žiarením indukovaný spin crossover. R. Boča, Theoretical Foundations of Molecular Magnetism, Elsevier, Amsterdam, O. Kahn, Molecular Magnetism, VCH, Weinheim, úpravy listu:

7 Fakulta prírodných vied Názov: Nukleárne analytické metódy a environmentálna analytická chémia Garantuje: doc. Dr. habil. Juraj Lesný, CSc. Zabezpečuje: Katedra biotechnológií FPV Obdobie Týždenný: 4 Za obdobie : 4 Predmet oboznamuje doktorandov s aktuálnou teóriou nukleárnych analytických metód a ich inštrumentálnymi princípmi. Podáva prehľad najdôležitejších techník, využívaných v kvalitatívnej a kvantitatívnej analýze a v monitoringu zložiek životného prostredia. Informuje o funkcii, metódach a možnostiach hodnotenia stavu životného prostredia. Kladie špeciálny dôraz na nukleárnu analýzu environmentálnych vzoriek. Súčasná klasifikácia metód nukleárnej chemickej analýzy. Detektory ionizujúceho žiarenia a meranie rádioaktivity zdrojov. Spektrometria jadrového žiarenia. Analýza na základe merania rádioaktivity. Princípy a obmedzenia rádioindikácie. Špecifiká práce so stopovými koncentráciami rádioaktívnych látok. Členenie izotopovej zrieďovacej analýzy a jej aplikácie s dôrazom na environmentálne vzorky. Rádioreagenčné metódy. Princípy a aplikácie rádioimunoanalytických metód. Rádiochemické metódy na stanovenie biologickej aktivity enzýmov. Aktivačná analýza, jej súčasné možnosti a aplikácie. Metódy neaktivačnej interakčnej analýzy. Všeobecné a špecifické kritériá výberu analytických princípov, postupov a metód na stanovenie environmentálnych vzoriek. Vybrané analytické princípy, postupy a metódy stanovenia znečistenín a monitoringu atmosféry. Vybrané analytické princípy, postupy a metódy určenia charakteristík a monitoringu vôd. Emanometrické stanovenie rádia a stanovenie radónu. Princípy a aplikačné možnosti rádionuklidovej röntgenfluorescenčnej analýzy. Rádiochemické stanovenie 137 Cs v prírodných vodách. Identifikácia štiepnych produktov v okolí jadrových elektrární. Kritický a syntetizujúci pohľad na funkciu, možnosti a metódy analýzy stavu životného prostredia. J. Tölgyessy, M. Kyrš: Radioanalytical chemistry I, II. Ellis Horwood, Chichester & Veda, Bratislava, 199. K. Matějka a kol.: Vybrané analytické metody pro životní prostředí. ČVUT, Praha, 199. J. Tölgyessy, J. Lesný: Monitoring vody a ovzdušia pre potreby ochrany život. prostredia. UCM, Trnava, J. Tölgyessy, J. Lesný: The analysis of atmosphere. In: Chemistry and biology of water, air and soil. Ed. J. Tölgyessy. Elsevier, Amsterdam, úpravy listu:

8 Fakulta prírodných vied Názov: Chemometria a metodológia experimentu Garantuje: prof. Ing. Ján Mocák, DrSc. Zabezpečuje: Katedra chémie FPV UCM Obdobie Týždenný: 4 Za obdobie : 4 Predmet oboznamuje doktorandov s aktuálnou teóriou a princípmi chemometrie, ktorá integruje poznatky chémie, matematiky a informatiky s cieľom vytvoriť alebo zvoliť optimálny dizajn experimentu a poskytnúť maximálnu informáciu o skúmanom probléme. Ukazuje možnosti vytvárať koncept inteligentného chemického (biochemického) laboratória a získať užívateľsky orientované závery, zamerané na jednoznačnú a objektívnu výpoveď v rozhodovacom procese. Súčasný stav v chemometrii; predstavenie hlavného prúdu chemometrie. Analýza jednorozmerných dát. Využitie deskriptívnej štatistiky. Robustná štatistika. Prieskumová analýza dát. Aplikácie štatistických testov. Analýza rozptylu (ANOVA). Lineárna, mnohonásobná a nelineárna regresia. Lineárna a nelineárna kalibrácia. Pokročilé techniky regresnej analýzy. Porovnávanie laboratórnych metód s využitím regresie. Optimalizačné techniky. Gradientové metódy a metódy priameho hľadania. Spôsoby spracovania inštrumentálneho signálu. Transformácie signálu. Základy, rozdelenie a najdôležitejšie techniky mnohorozmernej analýzy dát. Prehľad zobrazovacích a klasifikačných techník. Umelé neurónové siete. Prípadové štúdie: analýza potravín, znečisťovanie ovzdušia, klinické laboratórne testy. Kvantitatívne vzťahy štruktúra - vlastnosti (QSAR). Molekulové deskriptory a biologická aktivita. Kontingenčné tabuľky. Miera citlivosti, miera špecifickosti, kritická hodnota. ROC krivky. Chemická metrológia. Štandardná, kombinovaná a rozšírená neistota. Zostavenie modelu merania. Prípadové štúdie výpočtu kombinovanej a rozšírenej neistoty merania. Pravidlá správnej laboratórnej praxe. Analytická kontrola v praxi. Riadenie kvality, zabezpečenie kvality. Validácia laboratórnych metód. Akreditácia chemického/biochemického laboratória. M. Meloun, J. Militký: Statistické zpracování experimentálních dat. East Publishing, Praha, 199. M. Otto: Chemometrics. Wiley-VCH Verlag, Weinheim, J. Mocák, D. Kordík, M. Máriássy, L. Vyskočil: Súčasné trendy pri vyhodnocovaní analytických metód a postupov. 2. vyd. CHEMIS, Bratislava, úpravy listu:

9 Fakulta prírodných vied Názov: Štruktúra, vlastnosti a a biologická aktivita Garantuje: doc. RNDr. Ján Halgaš, CSc. Zabezpečuje: Katedra chémie FPV UCM Obdobie Týždenný: 4 Za obdobie : 4 Predmet oboznamuje s aktuálnou teóriou a princípmi kvantitatívneho vzťahov štruktúra biologická aktivita (QSAR) a štruktúra - vlastnosti (QSPR). Ako štruktúrne parametre sa budú uvažovať rôzne topologické, fyzikálnochemické a kvantovochemické veličiny. Využijú sa počítačové programy na matematické a štatistické spracovanie príslušných viacparametrových korelácií a na základe vyhodnotenia súboru známych zlúčenín sa získa predpoveď biologickej účinnosti nových zlúčenín danej série. Kvantitatívne vzťahy medzi štruktúrou a biologickou aktivitou (QSAR) - princíp a historický vývoj. Spôsoby kvantitatívneho hodnotenia biologickej aktivity. Štruktúrne deskriptory - lipofilita, rozdeľovací koeficient. Elektrónové a stérické QSAR parametre. Kvantovochemické a topologické parametre. Hanschova metóda. Metóda Free - Wilsona, metóda Fujitu Bana; využitie indikátorových premenných. Matematické spracovanie lineárnych a nelineárnych závislostí biologickej aktivity od deskriptorov použitie mnohorozmernej lineárnej regresie a umelých neurónových sietí (ANN). Interpretácia regresných rovníc a výstupov ANN. Optimalizačné metódy a metódy mnohorozmernej analýzy dát, rozpoznávanie vzoru. M.Kuchař, V.Rejholec: Využití kvantitativních vztahů mezi strukturou a biologickou aktivitou. 1. vyd., Academia, Praha 197. M. Remko: Molekulové modelovanie. Slovak Academic Press, Bratislava M. Remko: Medicínska chémia, SAP, Bratislava M. Remko: Metódy výskumu a vývoja liečiv, SAP, Bratislava M. Meloun, J. Militký: Statistické zpracování experimentálních dat. East Publishing, Praha, 199. úpravy listu:

Analytická chémia I. Analytické meranie. Princípy analytických meraní 2/13/2018

Analytická chémia I. Analytické meranie. Princípy analytických meraní 2/13/2018 Analytická chémia I 2017/2018 prof. Ing. Ivan Špánik, DrSc. Ústav Analytickej chémie miestnosťč. 490, 566, 379 Klapka 283 e-mail: ivan.spanik@stuba.sk Analytické meranie Signál Dekódovanie Vzorka Informácia

More information

Silne korelované elektrónové a spinové systémy

Silne korelované elektrónové a spinové systémy Silne korelované elektrónové a spinové systémy Akreditačný seminár P. Farkašovský, H. Čenčariková, J. Jurečková Ústav experimentálnej fyziky SAV, Košice 1. 6. 216 Kolektív Kolektív: (1%) Hana Čenčariková

More information

Contents Institute of Analytical Chemistry... 2 Institute of Inorganic Chemistry, Technology and Materials... 26

Contents Institute of Analytical Chemistry... 2 Institute of Inorganic Chemistry, Technology and Materials... 26 Contents Institute of Analytical Chemistry... 2 Institute of Inorganic Chemistry, Technology and Materials... 26 Department of Inorganic Chemistry... 27 Department of Inorganic Technology... 37 Department

More information

Mikrokontaktová spektroskopia silne korelovaných elektrónových systémov

Mikrokontaktová spektroskopia silne korelovaných elektrónových systémov Mikrokontaktová spektroskopia silne korelovaných elektrónových systémov Gabriel PRISTÁŠ Školiteľ: Marián REIFFERS Ústav exerimentálnej fyziky, OFNT, SAV, Košice 1. Prehľad činností v r. 2006 2. Silne korelované

More information

Zoznam publikácií. CC publikácie

Zoznam publikácií. CC publikácie Zoznam publikácií CC publikácie P. Valiron, S. Kedžuch, J. Noga, Chem. Phys. Lett. 367, 723 (2003) Impact factor: 2.462 S. Kedžuch, J. Noga, P. Valiron, Mol. Phys. 103, 999 (2005) Impact factor: 1.690

More information

PROGRAM VZDELÁVACEJ ČINNOSTI. Anotácia predmetu

PROGRAM VZDELÁVACEJ ČINNOSTI. Anotácia predmetu PROGRAM VZDELÁVACEJ ČINNOSTI Číslo predmetu : 3I0107 Názov predmetu : Štatistické a numerické metódy Typ predmetu : Povinný Študijný odbor: EF Zameranie: Ročník : 1. Ing. Semester : zimný Počet hodín týždenne

More information

Metódy vol nej optimalizácie

Metódy vol nej optimalizácie Matematické programovanie Metódy vol nej optimalizácie p. 1/35 Informácie o predmete Informácie o predmete p. 2/35 Informácie o predmete METÓDY VOL NEJ OPTIMALIZÁCIE Prednášajúca: M. Trnovská (M 267) Cvičiaci:

More information

THE PRELIMINARY CHARACTERIZATION OF SERPENTINITE FROM LJESKOVAC LOCALITY IN CROATIA

THE PRELIMINARY CHARACTERIZATION OF SERPENTINITE FROM LJESKOVAC LOCALITY IN CROATIA Acta Metallurgica Slovaca, 14, 2008, 2 (275-280) 275 THE PRELIMINARY CHARACTERIZATION OF SERPENTINITE FROM LJESKOVAC LOCALITY IN CROATIA Sučik G. 1, Hršak D. 2, Fedoročková, A 1, Lazić L. 2 1 Faculty of

More information

DEPARTMENT OF MATHEMATICS

DEPARTMENT OF MATHEMATICS DEPARTMENT OF MATHEMATICS http://www.tuke.sk/fei-km/index.htm Tel.: ++421 55 602 3250, Fax: ++421 55 633 0115 Head of Department doc. RNDr. Ján Plavka, CSc. E-mail: Jan.Plavka@tuke.sk 1 DEPARTMENT'S PROFILE

More information

Ing. Tomasz Kanik. doc. RNDr. Štefan Peško, CSc.

Ing. Tomasz Kanik. doc. RNDr. Štefan Peško, CSc. Ing. Tomasz Kanik Školiteľ: doc. RNDr. Štefan Peško, CSc. Pracovisko: Študijný program: KMMOA, FRI, ŽU 9.2.9 Aplikovaná informatika 1 identifikácia problémovej skupiny pacientov, zlepšenie kvality rozhodovacích

More information

DEPARTMENT OF ANALYTICAL CHEMISTRY

DEPARTMENT OF ANALYTICAL CHEMISTRY DEPARTMENT OF ANALYTICAL CHEMISTRY Head of Department: Telephone: +421-7-326043, 59325 302 Assoc.Prof. Jozef Lehotay, PhD., DSc. Fax: +421-7-326043, 59325 302 Full Professors: Dušan Bustin, PhD., DSc.;

More information

INFLUENCE OF ZEOLITE NANOFILLERS ON PROPERTIES OF POLYMERIC MATERIALS

INFLUENCE OF ZEOLITE NANOFILLERS ON PROPERTIES OF POLYMERIC MATERIALS INFLUENCE OF ZEOLITE NANOFILLERS ON PROPERTIES OF POLYMERIC MATERIALS Kopcová M. A, Ondrušová D. A, Krmela J. B, Průša P. B, Pajtášová M. A, Jankurova Z. A A Faculty of Industrial Technologies in Púchov,

More information

Základy teorie front II

Základy teorie front II Základy teorie front II Aplikace Poissonova procesu v teorii front Mgr. Rudolf B. Blažek, Ph.D. prof. RNDr. Roman Kotecký, DrSc. Katedra počítačových systémů Katedra teoretické informatiky Fakulta informačních

More information

ScienceDirect. Application of PhotoStress method in stress analysis of structural elements under consideration of centrifugal force effect

ScienceDirect. Application of PhotoStress method in stress analysis of structural elements under consideration of centrifugal force effect Available online at www.sciencedirect.com ScienceDirect Procedia Engineering 96 (2014 ) 235 241 Modelling of Mechanical and Mechatronic Systems MMaMS 2014 Application of PhotoStress method in stress analysis

More information

TAGUCHI S APPROACH TO QUALITY ENGINEERING TAGUCHIHO PR STUP K INZINIERSTVU KVALITY

TAGUCHI S APPROACH TO QUALITY ENGINEERING TAGUCHIHO PR STUP K INZINIERSTVU KVALITY KVALITA INOV`CIA PROSPERITA IV / 1 2000 (35 40) 35 TAGUCHI S APPROACH TO QUALITY ENGINEERING TAGUCHIHO PR STUP K INZINIERSTVU KVALITY MILAN TEREK LUBICA HRNCIAROV` 1 INTRODUCTION Genichi Taguchi is Japanese

More information

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Lenka OCENASOVA* Stanislav TUREK** Robert CEP ***, Ivan LITVAJ****

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Lenka OCENASOVA* Stanislav TUREK** Robert CEP ***, Ivan LITVAJ**** Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník LIV, řada strojní článek č. 1604 Lenka OCENASOVA *, Stanislav TUREK **, Robert CEP ***, Ivan LITVAJ

More information

3. Horninové prostredie / Rocks

3. Horninové prostredie / Rocks 3.1 Základné charakteristiky geologickej a tektonickej stavby Basic features of geological and tectonic structure 3.2 Svahové pohyby Slope movements 3.3 Odvodená mapa radónového rizika Derived map of the

More information

OBSAH 1. Anglický jazyk pre doktorandov Anglický odborný jazyk pre doktorandov Aplikácie kvantovej teórie poľa v súčasnej fyzike

OBSAH 1. Anglický jazyk pre doktorandov Anglický odborný jazyk pre doktorandov Aplikácie kvantovej teórie poľa v súčasnej fyzike OBSAH 1. Anglický jazyk pre doktorandov 2...3 2. Anglický odborný jazyk pre doktorandov 1... 5 3. Aplikácie kvantovej teórie poľa v súčasnej fyzike kondenzovaných látok...7 4. Citácia registrovaná v SCI...

More information

v nehomogenním magnetickém poli

v nehomogenním magnetickém poli Magnetika Chování magnetů v nehomogenním magnetickém poli µ µ DIPÓL V HOMOGENNÍM POLI r M r F výsl r r = µ B r = F = i 0 0 DIPÓL V NEHOMOGENNÍM POLI r r r d = I ds B F B DIPÓL V NEHOMOGENNÍM POLI F = r

More information

RESEARCH PAPERS FACULTY OF MATERIALS SCIENCE AND TECHNOLOGY IN TRNAVA SLOVAK UNIVERSITY OF TECHNOLOGY IN BRATISLAVA

RESEARCH PAPERS FACULTY OF MATERIALS SCIENCE AND TECHNOLOGY IN TRNAVA SLOVAK UNIVERSITY OF TECHNOLOGY IN BRATISLAVA RESEARCH PAPERS FACULTY OF MATERIALS SCIENCE AND TECHNOLOGY IN TRNAVA SLOVAK UNIVERSITY OF TECHNOLOGY IN BRATISLAVA 2011 Number 30 INFLUENCE OF RETARDANTS TO BURNING LIGNOCELLULOSIC MATERIALS Ivana TUREKOVÁ,

More information

THERMOPHYSICAL PROPERTIES OF BIOLOGICAL MATERIALS IN THE FOOD PROCESSING

THERMOPHYSICAL PROPERTIES OF BIOLOGICAL MATERIALS IN THE FOOD PROCESSING 81 THERMOPHYSICAL PROPERTIES OF BIOLOGICAL MATERIALS IN THE FOOD PROCESSING Vlasta Vozárová Abstract The present work deals with thermophysical properties of biological granular materials grains and seeds.

More information

Forma výučby: Cvičenie Odporúčaný rozsah výučby ( v hodinách ): Týždenný: 2 Za obdobie štúdia: 28

Forma výučby: Cvičenie Odporúčaný rozsah výučby ( v hodinách ): Týždenný: 2 Za obdobie štúdia: 28 Kód: ÚTVŠ/TVc/11 predmetu: 3 Názov: Športové aktivity III Forma výučby: Cvičenie Týždenný: 2 Za obdobie štúdia: 28 Spôsob hodnotenia a skončenia štúdia predmetu: Absolvovanie zápočet na základe 80 % aktívnej

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No. 1895

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No. 1895 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2012, vol. LVIII, article No. 1895 Barbora FRODLOVÁ *, Milada KOZUBKOVÁ **, Lukáš ZAVADIL *** FLOW IN CIRCULAR CROSS SECTION

More information

GAGE STUDIES FOR VARIABLES AVERAGE AND RANGE METHOD

GAGE STUDIES FOR VARIABLES AVERAGE AND RANGE METHOD GAGE STUDIES FOR VARIABLES AVERAGE AND RANGE METHOD JANIGA Ivan (SK) Abstract. There are several methods that can be used to measure gauge variability. The average and range method is widely used in industry

More information

Bootstrap metody II Kernelové Odhady Hustot

Bootstrap metody II Kernelové Odhady Hustot Bootstrap metody II Kernelové Odhady Hustot Mgr. Rudolf B. Blažek, Ph.D. prof. RNDr. Roman Kotecký, DrSc. Katedra počítačových systémů Katedra teoretické informatiky Fakulta informačních technologií České

More information

Fyzika kondenzovaných látok

Fyzika kondenzovaných látok Fyzika kondenzovaných látok Štúdium dynamických magnetických vlastností a relaxačných procesov v magnetických nanočasticiach. školiteľ: doc. RNDr. Adriana Zeleňáková, PhD. Anotácia: Mono-doménové magnetické

More information

Statistika pro informatiku

Statistika pro informatiku Statistika pro informatiku prof. RNDr. Roman Kotecký DrSc., Dr. Rudolf Blažek, PhD Katedra teoretické informatiky FIT České vysoké učení technické v Praze MI-SPI, ZS 2011/12, Přednáška 5 Evropský sociální

More information

OBSAH 1. Akademická angličtina Analytická chémia I Analytická chémia II Anorganická chémia I Anorganická chémia II...

OBSAH 1. Akademická angličtina Analytická chémia I Analytická chémia II Anorganická chémia I Anorganická chémia II... OBSAH 1. Akademická angličtina... 3 2. Analytická chémia I...5 3. Analytická chémia II... 7 4. Anorganická chémia I...9 5. Anorganická chémia II... 11 6. Bakalárska práca a jej obhajoba...13 7. Bioanorganická

More information

Teória grafov. RNDr. Milan Stacho, PhD.

Teória grafov. RNDr. Milan Stacho, PhD. Teória grafov RNDr. Milan Stacho, PhD. Literatúra Plesník: Grafové algoritmy, Veda Bratislava 1983 Sedláček: Úvod do teórie grafů, Academia Praha 1981 Bosák: Grafy a ich aplikácie, Alfa Bratislava 1980

More information

USING THE STATISTICAL TOOLS IN MACHINE S CAPABILITY EVALUATION PART 1

USING THE STATISTICAL TOOLS IN MACHINE S CAPABILITY EVALUATION PART 1 Chapter 4 Katarína Lestyánszka Škůrková, Matej Nemec 2, Petra Kosnáčová 3, Petra Marková 4 USING THE STATISTICAL TOOLS IN MACHINE S CAPABILITY EVALUATION PART Abstract: As first as we are able to set up

More information

Nové tituly vo fonde AK MTF STU Február 2013

Nové tituly vo fonde AK MTF STU Február 2013 Nové tituly vo fonde AK MTF STU Február 2013 NFPA 921 : Guide for fire & explosion investigations. 2011 edition. - Quincy (Spojené štáty americké) : National fire protection association, 2011 Sign: M*13407-1

More information

The influence of structural damping on flutter characteristics of a small sport aircraft

The influence of structural damping on flutter characteristics of a small sport aircraft The influence of structural damping on flutter characteristics of a small sport aircraft Ing. Martin Zejda Vedoucí práce: Doc. Ing. Svatomír Slavík, CSc. Abstract Jsou představeny základní matematické

More information

DEPARTMENT OF ANALYTICAL CHEMISTRY

DEPARTMENT OF ANALYTICAL CHEMISTRY DEPARTMENT OF ANALYTICAL CHEMISTRY Head of Department: Tel.: ++42-7-52926043 Prof. Jozef Lehotay, PhD. DSc. Fax: ++42-7-52926043 Full Professors : Dušan Bustin PhD. DSc; Ján Krupčík, PhD. DSc, Jozef Lehotay,

More information

Technical staff : Ladislav Bartalos, Danuša Bartalosová, Marta Benešová, Zuzana Cifrová, Ing. Jana Otrubová

Technical staff : Ladislav Bartalos, Danuša Bartalosová, Marta Benešová, Zuzana Cifrová, Ing. Jana Otrubová DEPARTMENT OF ANALYTICAL CHEMISTRY Head of Department: Telephone: ++42-7-52926043 Prof. Jozef Lehotay, PhD. DSc. Fax: ++42-7-52926043 E-mail: lehotay@cvt.stuba.sk I. STAFF Full Professors : Dušan Bustin

More information

Spectral Techniques for Economic Time Series

Spectral Techniques for Economic Time Series COMENIUS UNIVERSITY, BRATISLAVA FACULTY OF MATHEMATICS, PHYSICS AND INFORMATICS Spectral Techniques for Economic Time Series DISSERTATION THESIS 1688f35e-4a28-4223-a35f-0e25eb955301 2012 Ivana Bátorová

More information

Statistika pro informatiku

Statistika pro informatiku Statistika pro informatiku prof. RNDr. Roman Kotecký DrSc., Dr. Rudolf Blažek, PhD Katedra teoretické informatiky FIT České vysoké učení technické v Praze MI-SPI, ZS 2011/12, Přednáška 1 Evropský sociální

More information

VIRTUAL CONTROL SYSTEM OF EXOTHERMIC REACTOR USING THE CONTROLLER KRGN 90 VIRTUÁLNY RIADIACI SYSTÉM EXOTERMICKÉHO REAKTORA NA BÁZE KRGN 90

VIRTUAL CONTROL SYSTEM OF EXOTHERMIC REACTOR USING THE CONTROLLER KRGN 90 VIRTUÁLNY RIADIACI SYSTÉM EXOTERMICKÉHO REAKTORA NA BÁZE KRGN 90 VIRTUAL CONTROL SYSTEM OF EXOTHERMIC REACTOR USING THE CONTROLLER KRGN 90 VIRTUÁLNY RIADIACI SYSTÉM EXOTERMICKÉHO REAKTORA NA BÁZE KRGN 90 Stanislav KUNÍK, Dušan MUDRONČÍK, Martin RAKOVSKÝ Authors: Ing.

More information

Bohuš Leitner, Jaromír Máca 1

Bohuš Leitner, Jaromír Máca 1 AUOREGRESSIVE MODELS AND IS POSSIBILIIES FOR MODELLING OF SOCHASIC LONGIUDINAL UNEVENNESS OF ROAD SURFACES` AUOREGRESNÉ MODELY A ICH MOŽNOSI PRI MODELOVANÍ SOCHASICKÝCH VÝŠKOVÝCH NEROVNOSÍ POVRCHU VOZOVIEK

More information

OBSAH 1. Akademická angličtina Algebra I Algebra II Algebra a teória čísel Alternatívna pedagogika

OBSAH 1. Akademická angličtina Algebra I Algebra II Algebra a teória čísel Alternatívna pedagogika OBSAH 1. Akademická angličtina... 3 2. Algebra I... 5 3. Algebra II...6 4. Algebra a teória čísel...7 5. Alternatívna pedagogika... 8 6. Analytická chémia... 10 7. Analytická chémia II... 12 8. Anorganická

More information

Jádrové odhady gradientu regresní funkce

Jádrové odhady gradientu regresní funkce Monika Kroupová Ivana Horová Jan Koláček Ústav matematiky a statistiky, Masarykova univerzita, Brno ROBUST 2018 Osnova Regresní model a odhad gradientu Metody pro odhad vyhlazovací matice Simulace Závěr

More information

Od zmiešavacieho kalorimetra k ultra citlivej modulovanej kalorimetrii. Jozef Kačmarčík

Od zmiešavacieho kalorimetra k ultra citlivej modulovanej kalorimetrii. Jozef Kačmarčík Od zmiešavacieho kalorimetra k ultra citlivej modulovanej kalorimetrii CENTRUM FYZIKY VEĽMI NÍZKYCH TEPLÔT Ústavu experimentálnej fyziky SAV a Univerzity P.J.Šafárika Centrum excelentnosti SAV Jozef Kačmarčík

More information

Matematika 17. a 18. storočia

Matematika 17. a 18. storočia Matematika 17. a 18. storočia René Descartes Narodený : 31 Marec 1596 v La Haye (teraz Descartes),Touraine, France Zomrel : 11 Feb 1650 v Stockholm, Sweden Riešenie kvadratických rovníc podľa Descarta

More information

Témy doktorandských dizertačných prác pre akademický rok 2011/2012 v odbore Makromolekulová chémia

Témy doktorandských dizertačných prác pre akademický rok 2011/2012 v odbore Makromolekulová chémia Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave Témy doktorandských dizertačných prác pre akademický rok 2011/2012 v odbore 4.1.19 Číslo a názov študijného odboru/ Názov študijného programu

More information

Contents Institute of Analytical Chemistry... 2 Institute of Inorganic Chemistry, Technology and Materials... 22

Contents Institute of Analytical Chemistry... 2 Institute of Inorganic Chemistry, Technology and Materials... 22 Contents Institute of Analytical Chemistry... 2 Institute of Inorganic Chemistry, Technology and Materials... 22 Department of Inorganic Chemistry... 23 Department of Inorganic Technology... 37 Department

More information

Generálni sponzori Slovenskej spektroskopickej spoločnosti

Generálni sponzori Slovenskej spektroskopickej spoločnosti ISSN 1338-0656 Ročník 19, Číslo 1, 2012 Generálni sponzori Slovenskej spektroskopickej spoločnosti Na úvod Milé kolegyne, milí kolegovia, v minulom roku inicioval ZSVTS vznik expertnej skupiny za SSS,

More information

FAKULTA PRÍRODNÝCH VIED, ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE. Týždenný: Za semester: stredoškolská matematika v rozsahu osnov gymnázií

FAKULTA PRÍRODNÝCH VIED, ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE. Týždenný: Za semester: stredoškolská matematika v rozsahu osnov gymnázií Kód: 8BT01 Názov: Matematická analýza 1 - Mathematical Analysis 1 doc. RNDr. Miroslava Růžičková, CSc. KAAM FPV Semester: zimný Rozsah výučby: prednášky - semináre - lab. cvičenia rok štúdia: 1. Týždenný:

More information

Súťažné úlohy Chemickej olympiády v kategórii E

Súťažné úlohy Chemickej olympiády v kategórii E Súťažné úlohy Chemickej olympiády v kategórii E Pre 2. a 3. ročníky stredných škôl s chemickým zameraním Študijné kolo Zadanie teoretických úloh 44. ročník - 2007/08 Vydala Iuventa v spolupráci so Slovenskou

More information

Artificial Neural Networks and Their Usage For Knowledge Extraction

Artificial Neural Networks and Their Usage For Knowledge Extraction Charles University in Prague Faculty of Mathematics and Physics DOCTORAL THESIS Zuzana Petříčková Artificial Neural Networks and Their Usage For Knowledge Extraction (Umělé neuronové sítě a jejich využití

More information

Process of quantitative evaluation of validity of rock cutting model

Process of quantitative evaluation of validity of rock cutting model Acta ontanistica Slovaca Ročník 7 (), číslo 3, 79-83 Process of quantitative evaluation of validity of rock cutting model Jozef Futó, Lucia Ivaničová, František Krepelka and ilan Labaš ost of complex technical

More information

KĽÚČOVÉ SLOVÁ: účinnosť dezinfekcie, dezinfekčný prostriedok, Dusept, mlieko, baktérie, kvalitatívna metóda

KĽÚČOVÉ SLOVÁ: účinnosť dezinfekcie, dezinfekčný prostriedok, Dusept, mlieko, baktérie, kvalitatívna metóda ORIGINAL ARTICLE EFFECTIVENESS OF DISINFECTING APPLIANCE DUSEPT ON G - AND G + BACTERIA OF HEAT-TREATED MILK ÚČINNOSŤ DEZINFEKČNÉHO PRÍPRAVKU DUSEPT NA G - A G + BAKTÉRIE TEPELNE OŠETRENÉHO MLIEKA GOLIAN

More information

27 th Annual Student Conference Week of Doctoral Students. Book of Abstracts. of the

27 th Annual Student Conference Week of Doctoral Students. Book of Abstracts. of the 27 th Annual Student Conference Week of Doctoral Students Book of s of the Week of Doctoral Students of the School of Mathematics 2018 June 4, 2018 Sokolovská 83 186 75 Praha 8 Editace v LATEXu Mirko Rokyta,

More information

Segmentace textury. Jan Kybic

Segmentace textury. Jan Kybic Segmentace textury Případová studie Jan Kybic Zadání Mikroskopický obrázek segmentujte do tříd: Příčná vlákna Podélná vlákna Matrice Trhliny Zvolená metoda Deskriptorový popis Učení s učitelem ML klasifikátor

More information

Contents Institute of Analytical Chemistry... 2 Institute of Inorganic Chemistry, Technology and Materials... 35

Contents Institute of Analytical Chemistry... 2 Institute of Inorganic Chemistry, Technology and Materials... 35 Contents Institute of Analytical Chemistry... 2 Department of Analytical Chemistry... 3 Department of NMR Spectroscopy and Mass Spectrometry... 30 Institute of Inorganic Chemistry, Technology and Materials...

More information

MASTER THESIS. Vlastnosti k-intervalových booleovských funkcí Properties of k-interval Boolean functions

MASTER THESIS. Vlastnosti k-intervalových booleovských funkcí Properties of k-interval Boolean functions Charles University in Prague Faculty of Mathematics and Physics MASTER THESIS Pavol Gál Vlastnosti k-intervalových booleovských funkcí Properties of k-interval Boolean functions Department of Theoretical

More information

EXTREME SEVERAL-DAY PRECIPITATION TOTALS AT HURBANOVO DURING THE TWENTIETH CENTURY

EXTREME SEVERAL-DAY PRECIPITATION TOTALS AT HURBANOVO DURING THE TWENTIETH CENTURY Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed.): XIV. Česko-slovenská bioklimatologická konference, Lednice na Moravě 2.-4. září 2, ISBN -85813-99-8, s. 9-19 EXTREME SEVERAL-DAY PRECIPITATION TOTALS AT HURBANOVO DURING

More information

HMOTNOSTNÁ SPEKTROMETRIA S NEGATÍVNOU CHEMICKOU IONIZÁCIOU A JEJ VYUŽITIE V GC-MS ANALÝZE ORGANICKÝCH POLUTANTOV

HMOTNOSTNÁ SPEKTROMETRIA S NEGATÍVNOU CHEMICKOU IONIZÁCIOU A JEJ VYUŽITIE V GC-MS ANALÝZE ORGANICKÝCH POLUTANTOV HMOTNOSTNÁ SPEKTROMETRIA S NEGATÍVNOU CHEMICKOU IONIZÁCIOU A JEJ VYUŽITIE V GC-MS ANALÝZE ORGANICKÝCH POLUTANTOV RENÁTA HÚŠKOVÁ, EVA MATISOVÁ a SVETLANA HROUZKOVÁ Ústav analytickej chémie, Fakulta chemickej

More information

Jádrové odhady regresní funkce pro korelovaná data

Jádrové odhady regresní funkce pro korelovaná data Jádrové odhady regresní funkce pro korelovaná data Ústav matematiky a statistiky MÚ Brno Finanční matematika v praxi III., Podlesí 3.9.-4.9. 2013 Obsah Motivace Motivace Motivace Co se snažíme získat?

More information

Priestorové a časové zmeny pôdnych procesov a parametrov Procesy ovplyvňuj. ujúce funkcie a kvalitu pôdy

Priestorové a časové zmeny pôdnych procesov a parametrov Procesy ovplyvňuj. ujúce funkcie a kvalitu pôdy Priestorové a časové zmeny pôdnych procesov a parametrov Procesy ovplyvňuj ujúce funkcie a kvalitu pôdy Ekologické,, technické,, ekonomické a sociálne aspekty ohrození pôdy Faktory (ohrozenia) ovplyvňuj

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No. 1931

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No. 1931 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2013, vol. LIX article No. 1931 Matúš KALINA *, Luboš PEČENKA **, František ŠIMČÁK *** STRESS AND STRAIN FIELDS ANALYSIS

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No Doubravka STŘEDOVÁ *, Petr TOMEK **

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No Doubravka STŘEDOVÁ *, Petr TOMEK ** Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2013, vol. LIX article No. 1944 Doubravka STŘEDOVÁ *, Petr TOMEK ** COMPUTATION METHOD OF THE LOAD CARRYING CAPACITY OF

More information

COMPARISON OF ANALYTICAL SOLUTIONS WITH NUMERICAL MODELING RESULTS OF CONTACT PROBLEM OF THE SHALLOW FOUNDATIONS INTERACTION WITH SUBSOIL

COMPARISON OF ANALYTICAL SOLUTIONS WITH NUMERICAL MODELING RESULTS OF CONTACT PROBLEM OF THE SHALLOW FOUNDATIONS INTERACTION WITH SUBSOIL 15 ROCZNIKI INŻYNIRII BUDOWLANJ ZSZYT 1/01 Komisja Inżynierii Budowlanej Oddział Polskiej Akademii Nauk w Katowicach COMPARISON OF ANALYTICAL SOLUTIONS WITH NUMRICAL MODLING RSULTS OF CONTACT PROBLM OF

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2014, vol. LX article No. 1979

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2014, vol. LX article No. 1979 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2014, vol. LX article No. 1979 Jaroslav KRUTIL *, František POCHYLÝ **, Simona FIALOVÁ *** CFD MODELING TWO-PHASE FLOW

More information

AKTUÁLNE OTÁZKY HODNOTENIA KVALITY VÝSKUMU V SR. Štefan Tkačik

AKTUÁLNE OTÁZKY HODNOTENIA KVALITY VÝSKUMU V SR. Štefan Tkačik AKTUÁLNE OTÁZKY HODNOTENIA KVALITY VÝSKUMU V SR Štefan Tkačik HODNOTENIE KVALITY VÝSKUMU makro úroveň (kritéria na národnej úrovni) mezo úroveň (na danej inštitúcií) Komplexná akreditácia a akreditačné

More information

An Electric Field Test with MRI, experiments and numerical modeling

An Electric Field Test with MRI, experiments and numerical modeling An Electric Field Test with MRI, experiments and numerical modeling P. Fiala 1, and K. Bartusek 2 1 Brno University of Technology, Czech Republic Abstract- Příspěvek popisuje testy elektrického pole molekul

More information

26 th Annual Student Conference Week of Doctoral Students. Book of Abstracts. of the

26 th Annual Student Conference Week of Doctoral Students. Book of Abstracts. of the 26 th Annual Student Conference Week of Doctoral Students Book of s of the Week of Doctoral Students of the School of Mathematics 2017 June 15, 2017 Sokolovská 83 186 75 Praha 8 Editace v LATEXu Mirko

More information

VŠB - Technical University of Ostrava, 17. listopadu 15, Ostrava, tel. (+420)

VŠB - Technical University of Ostrava, 17. listopadu 15, Ostrava, tel. (+420) DATA COLLECTION FOR DEVELOPMENT OF ASSESSMENT METHODS OF FIRM ROOF FAILURE BASED ON MINE SURVEYING OBSERVATIONS SBĚR DAT PRO VÝVOJ METODY HODNOCENÍ PORUŠOVÁNÍ PEVNÉHO NADLOŽÍ NA ZÁKLADĚ DŮLNĚ MĚŘICKÝCH

More information

Estimation of uncertainty for problem solving by fuzzy mathematics tools

Estimation of uncertainty for problem solving by fuzzy mathematics tools Proceedings of the Frontiers in Mathematics and Science Education Research Conference 1-3 May 2014, Famagusta, North Cyprus Estimation of uncertainty for problem solving by fuzzy mathematics tools Jiří

More information

INNER STRUCTURE OF FUNCTIONAL REGION: THEORETICAL ASPECTS

INNER STRUCTURE OF FUNCTIONAL REGION: THEORETICAL ASPECTS DOI: 10.5817/CZ.MUNI.P210-6840-2014-93 INNER STRUCTURE OF FUNCTIONAL REGION: THEORETICAL ASPECTS VNITŘNÍ STRUKTURA FUNKČNÍHO REGIONU: TEORETICKÉ ASPEKTY MGR. MARTIN ERLEBACH 1 MGR. PAVEL KLAPKA, PH.D.

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No. 1861

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No. 1861 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 011, vol. LVII, article No. 1861 Lukáš ZAVADIL *, Sylva DRÁBKOVÁ **, Milada KOZUBKOVÁ ***, Barbora FRODLOVÁ **** THE INFLUENCE

More information

Propositions of a thesis: Mathematical Modelling and Numerical Solution of Some 2D- and 3D-cases of Atmospheric Boundary Layer Flow

Propositions of a thesis: Mathematical Modelling and Numerical Solution of Some 2D- and 3D-cases of Atmospheric Boundary Layer Flow CZECH TECHNICAL UNIVERSITY Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Propositions of a thesis: Mathematical Modelling and Numerical Solution of Some 2D- and 3D-cases of Atmospheric Boundary

More information

Combustion Process Modelling and Control

Combustion Process Modelling and Control Combustion Process Modelling and Control Ján Terpák 1, Ľubomír Dorčák a Vladimír Maduda Modelovanie a riadenie procesov spaľovania This paper deals with realization of combustion control system on programmable

More information

DETERMINATION OF STRESS TENSOR BY THE CCBO(M) METHOD THEORY OVERWIEV AND PRACTICAL USE EXAMPLE

DETERMINATION OF STRESS TENSOR BY THE CCBO(M) METHOD THEORY OVERWIEV AND PRACTICAL USE EXAMPLE DETERMINATION OF STRESS TENSOR BY THE CCBO(M) METHOD THEORY OVERWIEV AND PRACTICAL USE EXAMPLE STANOVENÍ TENZORU NAPJATOSTI CCBO(M) METODOU TEORETICKÝ PŘEHLED A PŘÍKLAD PRAKTICKÉHO VYUŽITÍ Alice Hastikova

More information

List of Publications of the Department of Analytical Chemistry STU for the Year 2004

List of Publications of the Department of Analytical Chemistry STU for the Year 2004 List of Publications of the Department of Analytical Chemistry STU for the Year 2004 Books Mocák, J.: Computer Modeling. P.J. Worsfold, A. Townshend, C.F. Poole, Eds.: Encyclopedia of Analytical Science.

More information

VNORENÉ POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY

VNORENÉ POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY VNORENÉ POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY NEODDELITEĽNÁ SÚČASŤ RIADENÝCH M+E ZARIADENÍ ŠIROKÁ OBLASŤ POUŽITIA ZÁSADNÉ ZJEDNODUŠENIE M+E KONŠTRUKCIE INTELIGENTNÉ ZARIADENIA (NOVÁ FUNKCIONALITA, AmI, IoT) INTELIGENTNÉ

More information

The method of positioning source of radio signal Doppler difference - analytical solution and analysis of method

The method of positioning source of radio signal Doppler difference - analytical solution and analysis of method The method of positioning source of radio signal Doppler difference - analytical solution and analysis of method MARKETA PACALOVA Faculty of Military Technology University of Defence Kounicova 65, 61200

More information

STATISTIC OF QUASI-PERIODIC SIGNAL WITH RANDOM PERIOD - FIRST APPLICATION ON VOCAL CORDS OSCILLATION

STATISTIC OF QUASI-PERIODIC SIGNAL WITH RANDOM PERIOD - FIRST APPLICATION ON VOCAL CORDS OSCILLATION STATISTIC OF QUASI-PERIODIC SIGNAL WITH RANDOM PERIOD - FIRST APPLICATION ON VOCAL CORDS OSCILLATION KROUPA Lukáš (CZ), VÁVRA František (CZ), NOVÝ Pavel (CZ) Abstract. This paper will introduce problem

More information

VYBRANÉ TERMOCHEMICKÉ VÝPOČTY CHEMICKEJ REAKCIE FORMOU WEBOVEJ SLUŽBY

VYBRANÉ TERMOCHEMICKÉ VÝPOČTY CHEMICKEJ REAKCIE FORMOU WEBOVEJ SLUŽBY Chem. Listy 110, 874884(2016) VYBRANÉ TERMOCHEMICKÉ VÝPOČTY CHEMICKEJ REAKCIE FORMOU WEBOVEJ SLUŽBY PAVEL HOROVČÁK, JÁN TERPÁK a MATEJ LUKÁČ Technická univerzita, Letná 9, 042 00 Košice, Fakulta baníctva,

More information

Matematické vedy - algebra a teória čísel diskrétna matematika počítačové a informatické vedy

Matematické vedy - algebra a teória čísel diskrétna matematika počítačové a informatické vedy Matematické vedy - algebra a teória čísel 010101 - diskrétna matematika 010103 - počítačové a informatické vedy 010200 Predsedníčka stálej komisie pre obhajoby doktorských dizertačných prác: - prof. RNDr.

More information

Determining the Level of Global Solar Radiation on the Earth s Surface

Determining the Level of Global Solar Radiation on the Earth s Surface VOLUME: 13 NUMBER: 5 215 DECEMBER Determining the Level of Global Solar Radiation on the Earth s Surface Zdenek DOSTAL, Miroslav DULIK Institute of Aurel Stodola, Faculty of Electrical Engineering, University

More information

OPTIMUM STOCHASTIC CLASSIFIER IN MATLAB

OPTIMUM STOCHASTIC CLASSIFIER IN MATLAB OPTIMUM STOCHASTIC CLASSIFIER IN MATLAB J. Kukal 1, L. Hainc 1, D. Majerová 2 1 DCCE FCE ICT Prague 2 DSEE FNSPE CTU in Prague Abstract Any bipolar deterministic classifier is a function f : R n { 1, +1}

More information

Comenius University, Bratislava Faculty of Mathematics, Physics and Informatics. Multi-head Automata. Bachelor Thesis.

Comenius University, Bratislava Faculty of Mathematics, Physics and Informatics. Multi-head Automata. Bachelor Thesis. Comenius University, Bratislava Faculty of Mathematics, Physics and Informatics Multi-head Automata Bachelor Thesis 2013 Boris Vida Comenius University, Bratislava Faculty of Mathematics, Physics and Informatics

More information

Charles University in Prague. Faculty of Mathematics and Physics DOCTORAL THESIS. Ahmed Youssef

Charles University in Prague. Faculty of Mathematics and Physics DOCTORAL THESIS. Ahmed Youssef Charles University in Prague Faculty of Mathematics and Physics DOCTORAL THESIS Ahmed Youssef Critical state response in hard type II superconductors (comparison of transverse and longitudinal geometries)

More information

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2007, ročník LIII, řada strojní článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2007, ročník LIII, řada strojní článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2007, ročník LIII, řada strojní článek č. 1567 Abstract Lubomír SMUTNÝ * TEMPERATURE MEASUREMENT BY CONTACT SMART

More information

Zdroje žiarenia α. Charakteristika žiarenia Interakcia s látkou. Dozimetria a radiačná ochrana 1

Zdroje žiarenia α. Charakteristika žiarenia Interakcia s látkou. Dozimetria a radiačná ochrana 1 Zdroje žiarenia α Charakteristika žiarenia Interakcia s látkou Dozimetria a radiačná ochrana 1 α žiarenie S α-premenou sa stretávame u ťažkých jadier od olova vyššie a jadier niektorých vzácnych zemín.

More information

MODELOVANIE A RIADENIE SYSTÉMOV POMOCOU NEURÓNOVÝCH SIETÍ S ORTOGONÁLNYMI FUNKCIAMI V PROSTREDÍ MATLAB

MODELOVANIE A RIADENIE SYSTÉMOV POMOCOU NEURÓNOVÝCH SIETÍ S ORTOGONÁLNYMI FUNKCIAMI V PROSTREDÍ MATLAB MODELOVANIE A RIADENIE SYSTÉMOV POMOCOU NEURÓNOVÝCH SIETÍ S ORTOGONÁLNYMI FUNKCIAMI V PROSTREDÍ MATLAB Slavomír Kajan Ústav riadenia a priemyselnej informatiky, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Slovenská

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV MATEMATIKY FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MATHEMATICS STOCHASTICKÉ MODELOVÁNÍ KOMPOZITNÍCH

More information

Statistika pro informatiku

Statistika pro informatiku Statistika pro informatiku prof. RNDr. Roman Kotecký DrSc., Dr. Rudolf Blažek, PhD Katedra teoretické informatiky FIT České vysoké učení technické v Praze MI-SPI, ZS 2011/12, Přednáška 2 Evropský sociální

More information

Základy teorie front

Základy teorie front Základy teorie front Mgr. Rudolf B. Blažek, Ph.D. prof. RNDr. Roman Kotecký, DrSc. Katedra počítačových systémů Katedra teoretické informatiky Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické

More information

Analysis of data in square contingency tables

Analysis of data in square contingency tables Analysis of data in square contingency tables Iva Pecáková Let s suppose two dependent samples: the response of the nth subject in the second sample relates to the response of the nth subject in the first

More information

Markovské řetězce se spojitým parametrem

Markovské řetězce se spojitým parametrem Markovské řetězce se spojitým parametrem Mgr. Rudolf B. Blažek, Ph.D. prof. RNDr. Roman Kotecký, DrSc. Katedra počítačových systémů Katedra teoretické informatiky Fakulta informačních technologií České

More information

Nehnuteľnosti a Bývanie ISSN X

Nehnuteľnosti a Bývanie ISSN X Peter Andráš 1 Štefan Aschenbrenner 2 Ján Dubiel 3 - Miroslav Rusko 4 SÚ HORNINY MALÝCH KARPÁT Z OKOLIA PEZINKA VHODNÉ NA VYUŢITIE V STAVEBNÍCTVE? Are the rocks from the surrounding of Pezinok (Malé Karpaty

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No. 1849

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No. 1849 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2011, vol. LVII article No. 1849 Martin KOTUS *, Zuzana ANDRÁSSYOVÁ ** MEASUREMENT OF ADHESIVE WEAR SHARE IN LABORATORY

More information

MOŽNOSTI APLIKÁCIE ATÓMOVEJ ABSORPČNEJ SPEKTROMETRIE

MOŽNOSTI APLIKÁCIE ATÓMOVEJ ABSORPČNEJ SPEKTROMETRIE MOŽNOSTI APLIKÁCIE ATÓMOVEJ ABSORPČNEJ SPEKTROMETRIE S ELEKTROTERMICKOU ATOMIZÁCIOU PRI PRIAMEJ ANALÝZE PEVNÝCH VZORIEK (SS-ETA-AAS) Flórián K. 1,2, Dressler B. 3, Surová E. 1 1 Katedra chémie, Hutnícka

More information

Diagrams of the moist air extended by equilibrium moisture of dried materials

Diagrams of the moist air extended by equilibrium moisture of dried materials Diagrams of the moist air extended by equilibrium moisture of dried materials Ivan Vitázek, Zuzana Mikulová, and Janko Klúčik Citation: AIP Conference Proceedings 1768, 020018 (2016); View online: https://doi.org/10.1063/1.4963040

More information

RELATIONAL DATA ANALYSIS

RELATIONAL DATA ANALYSIS KATEDRA INFORMATIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITA PALACKÉHO RELATIONAL DATA ANALYSIS RADIM BELOHLAVEK, JAN OUTRATA VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

More information

FAKULTA HUMANITNÝCH VIED, ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE INFORMAČNÝ LIST PREDMETU. Názov: Matematická analýza 1 (povinný) Zabezpečuje:

FAKULTA HUMANITNÝCH VIED, ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE INFORMAČNÝ LIST PREDMETU. Názov: Matematická analýza 1 (povinný) Zabezpečuje: Názov: Matematická analýza 1 (povinný) prof. RNDr. Miroslava Růžičková, CSc. Semester: 1. rok štúdia: 1. Týždenný: 4 2 0 Za semester: 52 26 0 Prerekvizity: Stredoškolská matematika v rozsahu osnov gymnázií.

More information

Štatisticky tolerančný interval nazýva ISO Statistics. Vocabulary and symbols. Part 1: Probability and general statistical terms ako štatistick

Štatisticky tolerančný interval nazýva ISO Statistics. Vocabulary and symbols. Part 1: Probability and general statistical terms ako štatistick Použitie štatistických tolerančných intervalov v riadení kvality Ivan Janiga Katedra matematiky SjF STU v Bratislave Štatisticky tolerančný interval nazýva ISO 3534-1 Statistics. Vocabulary and symbols.

More information

Multiphasic growth models for cattle

Multiphasic growth models for cattle Czech J. Anim. Sci., 50, 2005 (8): 347 354 Original Paper Multiphasic growth models for cattle H. NEŠETŘILOVÁ Czech University of Agriculture, Prague, Czech Republic ABSTRACT: There are several ways of

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ANALÝZA AKUSTICKÝCH VLASTNOSTÍ POHONNÝCH JEDNOTEK

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY ANALÝZA AKUSTICKÝCH VLASTNOSTÍ POHONNÝCH JEDNOTEK VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava Civil Engineering Series, No. 2, Vol. 15, 2015 paper #16. Jozef MELCER 1

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava Civil Engineering Series, No. 2, Vol. 15, 2015 paper #16. Jozef MELCER 1 1.11/tvsb-1-16 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava Civil Engineering Series, No., Vol. 1, 1 paper #16 Jozef MELCER 1 INFLUENCE OF DAMPING ON FRF OF VEHICLE COMPUTING MODEL Abstract

More information