Súťažné úlohy Chemickej olympiády v kategórii E

Size: px
Start display at page:

Download "Súťažné úlohy Chemickej olympiády v kategórii E"

Transcription

1 Súťažné úlohy Chemickej olympiády v kategórii E Pre 2. a 3. ročníky stredných škôl s chemickým zameraním Študijné kolo Zadanie teoretických úloh 44. ročník /08 Vydala Iuventa v spolupráci so Slovenskou komisiou Chemickej olympiády v roku 2007

2 ÚLOHY Z ANORGANICKEJ CHÉMIE Chemická olympiáda kategória E 44. ročník šk. rok 2007/08 Študijné kolo Iveta Ondrejkovičová Oddelenie anorganickej chémie, Ústav anorganickej chémie, technológie a materiálov, FCHPT STU, Bratislava Maximálne 18 bodov Úvod Úlohy z anorganickej chémie v tomto ročníku CHO sa budú týkať chémie bóru, hliníka, gália, india a tália (prvky 13. skupiny PSP) a ich zlúčenín. Niektoré prvky ako aj zlúčeniny majú významné využitie nielen v chemickom priemysle ale aj v bežnom živote. Cieľom je ovládať názvoslovie anorganických a koordinačných zlúčenín týchto prvkov, elektrónovej konfigurácie atómov prvkov, spôsoby prípravy a reaktivity jednotlivých prvkov a ich zlúčenín. Pozornosť bude venovaná porovnávaniu chemických a fyzikálno-chemických vlastností prvkov, porovnávaniu chemických vlastností zlúčenín týchto prvkov (acidobázické, vylučovacie, redoxné a komplexotvorné reakcie). Výpočty sú zamerané na jednoduché látkové bilancie v sústavách (napr.: príprava roztokov, zloženie nestechiometrických zlúčenín). Odporúčaná literatúra 1. J. Vohlídal, F. Zemánek, K. Procházka: Chémia 1, Alfa, Bratislava J. Široká: Chémia pre 1. ročník SPŠCH, Príroda, Bratislava J. Gažo a kolektív: Všeobecná a anorganická chémia, Alfa, Bratislava 1981; kap. č. 2, kap. č. 3, kap. č. 8, kap. 18, kap. 20, kap. 37, kap. č G. Ondrejovič, R. Boča, E. Jóna, H. Langfelderová, D. Valigura: Anorganická chémia, Alfa, Bratislava 1993; kap. č. 2, kap. č. 13, kap. č , kap. č J. Kandráč, A. Sirota: Výpočty v stredoškolskej chémii, SPN, Bratislava J. Kohout, M. Melník: Anorganická chémia I, Základy anorganickej chémie; kap. č.7, kap. č. 8 a kap. č Vydavateľstvo STU v Bratislave, N. N. Greenwood, A. Earnshaw: Chemie prvků I. Kap. č. 6 a 7. Informatorium, Praha Preklad z Chemistry of the Elements. Pergamon Press Plc, Headington Hill Hall, Oxford, England, 1984.

3 8. D. Valigura a kolektív: Chemické tabuľky, Vydavateľstvo STU v Bratislave, A. Mašlejová, A. Kotočová, I. Ondrejkovičová, B. Papánková, D. Valigura: Anorganická chémia I a II. Výpočty v anorganickej chémii; kap. č. 1, 3, 4, 5.1, 5.2. Vydavateľstvo STU v Bratislave, Predchádzajúce ročníky chemickej olympiády v kategórii E. 11. B. Papánková, I. Ondrejkovičová: "Používanie platných číslic v chemických výpočtoch", Biológia, ekológia, chémia, č. 2, str. 15, A. Sirota, E. Adamkovič: Názvoslovie anorganických látok, Metodické centrum v Bratislave, Bratislava M. Zikmund: Ako tvoriť názvy v anorganickej chémii, Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Úloha 1 (5,1 b) Hlinité soli silných kyselín sú rozpustné vo vode a používajú sa na čistenie vody. Vo vodných roztokoch hlinitých solí sa hlinité katióny nachádzajú v podobe hexaakvahlinitých katiónov, ktoré hydrolyzujú za vzniku akva-hydroxokomplexov a oxóniových katiónov (rovnice 1 a 2), až sa nakoniec vylúči hydroxid hlinitý. Hydrolýza hlinitých solí má veľký význam pri čistení vody. Bežnou hlinitou soľou, ktorá sa používa na čistenie pitnej vody, je oktadekahydrát síranu hlinitého. Pri ph väčšom ako 7 sa vylučuje z roztoku hlinitej soli hydroxid hlinitý (rovnica 3). Vylúčený hydroxid sa zachytáva na rozptýlených jemných časticiach, ktoré sa navzájom spájajú do väčších častíc prebieha koagulácia. Väčšie častice rýchlejšie sedimentujú a ľahko sa odstraňujú filtráciou. Napíšte: a) vzorec oktadekahydrátu síranu hlinitého a uveďte aké ióny sa nachádzajú v jeho roztoku, b) rovnice hydrolýzy hexaakvahlinitých katiónov do 1. a 2. stupňa (rovnice 1 a 2) v stavovom tvare a uveďte aké ph bude mať roztok po hydrolýze (ph < 7, ph > 7 alebo ph = 7), c) akým spôsobom môžeme zabrániť hydrolýze hexaakvahlinitých katiónov, d) rovnicu reakcie hlinitej soli, t. j. hexaakvahlinitých katiónov, ktorá prebieha v roztoku s ph > 7 v stavovom tvare (rovnica 3), e) oxidačné číslo a koordinačné číslo atómu hliníka v hexaakvahlinitom katióne.

4 Úloha 2 (5,1 b) Prvky 13. skupiny PSP tvoria zlúčeniny všeobecného vzorca M(OH) 3, kde M je B, Al, Ga a In. a) Zoraďte zlúčeniny M(OH) 3 podľa klesajúcej kyslosti (resp. podľa vzrastajúcej zásaditosti) b) Pre každú zlúčeninu napíšte jej názov a uveďte či má kyslé, zásadité alebo amfotérne vlastnosti. c) Napíšte, ktoré z uvedených zlúčenín M(OH) 3 : - nebudú reagovať s roztokom kyseliny chlorovodíkovej, - budú reagovať s roztokom kyseliny chlorovodíkovej a - svoje tvrdenia objasnite. d) Napíšte, ktoré hydroxidy M(OH) 3 (M je Al, Ga a In) reagujú s roztokom hydroxidu sodného ako Lewisove kyseliny a objasnite svoje tvrdenie. Úloha 3 (5,4 b) Na výrobu hliníka sa použilo 1300 ton bauxitu, ktorý obsahoval hydroxid-oxid hlinitý zloženia AlO 0,2 (OH) 2,6, 10,5 % vody, 11,2 % oxidu kremičitého, 18,9 % oxidu železitého a 3,4 % oxidu titaničitého. V roztoku hydroxidu sodného sa hydroxid-oxid hlinitý rozpustil a vzniknutý roztok tetrahydroxohlinitanu sodného sa spracoval na oxid hlinitý. I. Vypočítajte: a) aké množstvo hliníka je možné z uvedeného bauxitu vyrobiť, b) obsah oxidu hlinitého (v %) v hydroxid-oxide hlinitom zloženia AlO 0,2 (OH) 2,6, c) obsah oxidu hlinitého (v %) v bauxite. Pozn.: údaje v % vyjadrujú hmotnostné % (hmot. %). II. Napíšte: a) rovnicu reakcie AlO 0,2 (OH) 2,6 s roztokom hydroxidu sodného v stavovom tvare, b) vysvetlite, prečo sa oxid železitý nerozpúšťa v roztoku hydroxidu sodného. Úloha 4 (2,4 b) Veľmi dôležitou surovinou používanou pri výrobe hliníka ako aj smaltov a mliečneho skla je minerál kryolit. V prírode sa vyskytuje zriedkavo, a preto sa vyrába syntetický kryolit rôznymi technologickými postupmi z hydroxidu hlinitého alebo z oxidu hlinitého. Napíšte:

5 a) vzorec a názov kryolitu, b) chemickú rovnicu v stavovom tvare reakcie hydroxidu hlinitého s tuhým hydroxidom sodným a s vodným roztokom kyseliny fluorovodíkovej, c) chemickú rovnicu v stavovom tvare reakcie oxidu hlinitého s tuhým uhličitanom sodným a s vodným roztokom kyseliny fluorovodíkovej.

6 ÚLOHY Z ORGANICKEJ CHÉMIE Chemická olympiáda kategória E 44. ročník šk. rok 2007/08 Študijné kolo Jana Široká Združená stredná škola chemická Bratislava Maximálne 18 bodov, resp. 30 pomocných bodov (pb) Doba riešenia 90 minút V školskom roku 2007/08 sa budeme venovať karbonylovým zlúčeninám a ich derivátom z hľadiska ich reaktivity v syntézach, ktoré sú zamerané na ich využitie v bežnom živote a v medicíne. Riešenie jednotlivých úloh bude vyžadovať znalosti z názvoslovia organických zlúčenín vrátane základných dusíkatých heterocyklických zlúčenín a komplexné znalosti z organickej syntézy a analytický dôkaz neznámych karbonylových zlúčenín. Literatúra: 1. Široká J., Všeobecná a organická chémia, Proxima Press, Novotný V. a kol., : Zbierka príkladov a úloh z chémie 2, Alfa Bratislava, Heger J. a kol.: Názvoslovie organických zlúčenín, SPN Bratislava, Zahradník P. a kol.: Prehľad chémie, SPN Bratislava, Devínsky F. a kol.: Organická chémia pre farmaceutov, Osveta Kováč Š. a kol.: Organická chémia 2, Alfa 1992 Úloha 1 (2,5 pb) Napíšte vzorce uvedených zlúčenín: a) benzénkarbaldehyd b) bután-2,3-dión c) acetofenón (1-fenyletanón) d) 1-fenylbután-1-ón e) acetón-etylhemiketál Úloha 2 (4 pb) Napíšte tautoméry karbonylových zlúčenín: a) CH 3 C CH 3 b) CH 3 C CH 2 CH 2 C CH 3 O O O

7 c) CH 3 C CH 2 C CH 3 d) CH 3 CH = O O O Úloha 3 (5 pb) Určte štruktúru a názov východiskových látok, z ktorých v zásaditom prostredí vzniká zlúčenina: C 6 H 5 CH 2 CH CH 2 CH = O OH Ako sa nazýva reakcia tvorby tejto zlúčeniny? Úloha 4 (3 pb) Karbonylová zlúčenina sumárneho vzorca C 4 H 8 O poskytuje reakciou s vodíkom v prítomnosti katalyzátora látku C 4 H 10 O, ktorá pôsobením koncentrovanej kyseliny sírovej prechádza prevažne na but-2-én. Východisková látka je: a) bután-2-ón b) butanál c) but-2-enál alebo d) but-1-én-3-ón? Napíšte chemickú reakciu jej tvorby. Úloha 5 (3 pb) Navrhnite schému premeny hex-3-énu na hexán-3-ón. Úloha 6 (4 pb) Určte zlúčeninu, z ktorej redukciou vzniká primárny alkohol: a) CH 3 C CH 3 b) CH 3 CH 2 CH 2 C = O O H c) CH 2 CH = O d) cyklohexanón Výber zlúčeniny zdôvodnite zápisom chemickej reakcie a produkt pomenujte.

8 Úloha 7 (2 pb) Látka sumárneho vzorca C 6 H 12 odfarbuje roztok brómu. Oxidáciou tejto látky napr. ozónom vzniká acetón. Ako sa nazýva táto látka? Úloha 8 (1 pb) Zlúčenina vzniká v stopových množstvách pri metabolických procesoch aj v organizme človeka. U diabetikov alebo pri vážnejšej dehydratácii organizmu sa tvorí väčšie množstvo tejto látky a možno ho cítiť v dychu postihnutého človeka (zápach ako po nahnitých jablkách). Na jeho dôkaz sa v medicínskej praxi používa Fehlingovo a Tollensovo činidlo. Napíšte štruktúrny vzorec a systémový názov tejto zlúčeniny. Úloha 9 (4 pb) Pacientovi s klinickými príznakmi Parkinsonovej choroby (trasenie rúk a svalová stuhnutosť) predpísal neurológ liek procyklidín. Navrhnite syntézu procyklidínu z acetofenónu, formaldehydu a pyrolidínu, ak chemický názov liečiva je 1-fenyl-1-cyklohexyl-3-pyrolidinopropanol. Úloha 10 (1,5 pb) Neznáma zlúčenina má sumárny vzorec C 5 H 8 O a obsahuje štvorčlenný kruh. Dáva pozitívnu reakciu s 2,4 dinitrofenylhydrazínom aj s Tollensovým činidlom. Zistite jej štruktúru.

9 ÚLOHY Z ANALYTICKEJ CHÉMIE Chemická olympiáda kategória E 44. ročník šk. rok 2007/08 Študijné kolo Oľga Karlubíková Maximálne 14 bodov, resp. 30 pomocných bodov (pb) Úlohy z analytickej chémie pre tento ročník chemickej olympiády budú zamerané na problematiku oxidačných a redukčných skúmadiel používaných v chemickom laboratóriu. V praktickej práci budú využívané oxidačné a redukčné reakcie pri dôkaze anorganických látok i pri príprave a dôkaze organických látok. Odporúčaná literatúra:: 1. L. Wágner: Analytická chémia pre 2. ročník SPŠCH, Príroda, Bratislava, L. Čermáková a kol.: Analytická chémia 1, Alfa, Bratislava, J. Garaj, J. a kol.: Analytická chémia 1, STU, Bratislava, L. Štibrányi, L.: Laboratórne cvičenia z organickej chémie 1, STU, Bratislava, M. Večeřa, J. Gašparovič: Důkaz a identifikace organických látek, Praha SNTL, Ďalšia akákoľvek literatúra, týkajúca sa analytickej chémie, kvalitatívnej analýzy, prípravy a dôkazov organických látok. Úloha 1 (9 pb) V zlúčeninách sa atómy toho istého prvku často vyskytujú s rozdielnym oxidačným číslom. Uveďte zlúčeninu mangánu, s ktorou sa bežne stretávame v chemickom laboratóriu, v ktorej má atóm mangánu oxidačné číslo II, IV a VII a pre každé oxidačné číslo uveďte minimálne dve reakcie, ktorými ich možno dokázať. Úloha 2 (10 pb) Vymenujte aspoň 5 redukčných činidiel, s ktorými sa bežne stretávame v chemickom laboratóriu. Ku každému činidlu napíšte aj reakciu, v ktorej bolo použité.

10 Úloha 3 (5 pb) Napíšte stechiometrický a molekulový vzorec látky, v ktorej hmotnostný pomer uhlíka, vodíka a kyslíka je 12 : 1 : 32. Napíšte aspoň dva spôsoby, ktorými možno dokázať túto zlúčeninu. Úloha 4 (6 pb) Napíšte reakciu oxidácie butanolu chrómsírovou zmesou. Vypočítajte koeficienty v tejto redoxnej reakcii. Vysvetlite, ako možno určiť oxidačné číslo atómu uhlíka funkčnej skupiny pred a po oxidácii.

Analytická chémia I. Analytické meranie. Princípy analytických meraní 2/13/2018

Analytická chémia I. Analytické meranie. Princípy analytických meraní 2/13/2018 Analytická chémia I 2017/2018 prof. Ing. Ivan Špánik, DrSc. Ústav Analytickej chémie miestnosťč. 490, 566, 379 Klapka 283 e-mail: ivan.spanik@stuba.sk Analytické meranie Signál Dekódovanie Vzorka Informácia

More information

CHEMICKÉ VÝPOČTY VO VŠEOBECNEJ A ANORGANICKEJ CHÉMII

CHEMICKÉ VÝPOČTY VO VŠEOBECNEJ A ANORGANICKEJ CHÉMII CHEMICKÉ VÝPOČTY VO VŠEOBECNEJ A ANORGANICKEJ CHÉMII Ivan Potočňák Prírodovedecká fakulta Košice 07 Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Prírodovedecká fakulta Chemické výpočty vo všeobecnej a

More information

Teória grafov. RNDr. Milan Stacho, PhD.

Teória grafov. RNDr. Milan Stacho, PhD. Teória grafov RNDr. Milan Stacho, PhD. Literatúra Plesník: Grafové algoritmy, Veda Bratislava 1983 Sedláček: Úvod do teórie grafů, Academia Praha 1981 Bosák: Grafy a ich aplikácie, Alfa Bratislava 1980

More information

OBSAH 1. Akademická angličtina Analytická chémia I Analytická chémia II Anorganická chémia I Anorganická chémia II...

OBSAH 1. Akademická angličtina Analytická chémia I Analytická chémia II Anorganická chémia I Anorganická chémia II... OBSAH 1. Akademická angličtina... 3 2. Analytická chémia I...5 3. Analytická chémia II... 7 4. Anorganická chémia I...9 5. Anorganická chémia II... 11 6. Bakalárska práca a jej obhajoba...13 7. Bioanorganická

More information

KONCEPT FORMÁLNEHO OXIDAČNÉHO ČÍSLA IX A NÁVRH VALENČNÝCH PRÍPON PRE OXIDAČNÉ ČÍSLA VYŠŠIE AKO VIII

KONCEPT FORMÁLNEHO OXIDAČNÉHO ČÍSLA IX A NÁVRH VALENČNÝCH PRÍPON PRE OXIDAČNÉ ČÍSLA VYŠŠIE AKO VIII KONCEPT FORMÁLNEHO OXIDAČNÉHO ČÍSLA IX A NÁVRH VALENČNÝCH PRÍPON PRE OXIDAČNÉ ČÍSLA VYŠŠIE AKO VIII LUKÁŠ KRIVOSUDSKÝ a, MICHAL GALAMBOŠ a a JANA LEVICKÁ b a Univerzita Komenského v Bratislave, Prírodovedecká

More information

Syntetické štúdie prípravy fluórovaných TEMPO analógov

Syntetické štúdie prípravy fluórovaných TEMPO analógov SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE FAKULTA CHEMICKEJ A POTRAVINÁRSKEJ TECHNOLÓGIE Syntetické štúdie prípravy fluórovaných TEMPO analógov BAKALÁRSKA PRÁCA FCHPT-13569-44025 Bratislava, 2015 Martin

More information

Súťaž PALMA junior a programovanie v jazyku Python

Súťaž PALMA junior a programovanie v jazyku Python Súťaž PALMA junior a programovanie v jazyku Python Ján Guniš Ľubomír Šnajder Prírodovedecká fakulta Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach DidInfo + DidactIG 2017, Banská Bystrica Obsah Súťaž PALMA junior

More information

Miskoncepcie pojmov organickej chémie u absolventov základných škôl po školskej reforme na Slovensku

Miskoncepcie pojmov organickej chémie u absolventov základných škôl po školskej reforme na Slovensku Scientia in educatione 4(2), 2013 p. 3 19 ISSN 1804-7106 Miskoncepcie pojmov organickej chémie u absolventov základných škôl po školskej reforme na Slovensku Monika Mĺkva, Ľubomír Held Abstrakt Početné

More information

FRÖHLICH L., REITZNEROVÁ E. Ústav metalurgie a materiálov, Hutnícka fakulta, Technická univerzita Košice

FRÖHLICH L., REITZNEROVÁ E. Ústav metalurgie a materiálov, Hutnícka fakulta, Technická univerzita Košice LÚHOVANIE CÍNU Z PRECIPITAČNÉHO FE-SN KALU Z ČISTENIA TECHNOLOGICKEJ ODPADOVEJ VODY FRÖHLICH L., REITZNEROVÁ E. Ústav metalurgie a materiálov, Hutnícka fakulta, Technická univerzita Košice DISSOLUTION

More information

OBSAH 1. Akademická angličtina Algebra I Algebra II Algebra a teória čísel Alternatívna pedagogika

OBSAH 1. Akademická angličtina Algebra I Algebra II Algebra a teória čísel Alternatívna pedagogika OBSAH 1. Akademická angličtina... 3 2. Algebra I... 5 3. Algebra II...6 4. Algebra a teória čísel...7 5. Alternatívna pedagogika... 8 6. Analytická chémia... 10 7. Analytická chémia II... 12 8. Anorganická

More information

PROGRAM VZDELÁVACEJ ČINNOSTI. Anotácia predmetu

PROGRAM VZDELÁVACEJ ČINNOSTI. Anotácia predmetu PROGRAM VZDELÁVACEJ ČINNOSTI Číslo predmetu : 3I0107 Názov predmetu : Štatistické a numerické metódy Typ predmetu : Povinný Študijný odbor: EF Zameranie: Ročník : 1. Ing. Semester : zimný Počet hodín týždenne

More information

Inscenácia. Miloša Pietra. O myšiach a ľuďoch. ročníková práca

Inscenácia. Miloša Pietra. O myšiach a ľuďoch. ročníková práca Vy s o k á š k o l a m ú z i c k ý c h u m e n í K a t e d r a d i v a d e l n ý c h š t ú d i í Inscenácia Miloša Pietra O myšiach a ľuďoch ročníková práca Matej Moško 2009 But, Mousie, thou art no thy

More information

Matematika 17. a 18. storočia

Matematika 17. a 18. storočia Matematika 17. a 18. storočia René Descartes Narodený : 31 Marec 1596 v La Haye (teraz Descartes),Touraine, France Zomrel : 11 Feb 1650 v Stockholm, Sweden Riešenie kvadratických rovníc podľa Descarta

More information

Metódy vol nej optimalizácie

Metódy vol nej optimalizácie Matematické programovanie Metódy vol nej optimalizácie p. 1/35 Informácie o predmete Informácie o predmete p. 2/35 Informácie o predmete METÓDY VOL NEJ OPTIMALIZÁCIE Prednášajúca: M. Trnovská (M 267) Cvičiaci:

More information

Current Contents Publications

Current Contents Publications Current Contents Publications BADARI, Andrea Cecília - LÓNYI, Ferenc - DROTÁR, Eszter - KASZONYI, Alexander - VALYON, József. A study of the hydrodenitrogenation of propylamine over supported nickel phosphide

More information

50 th IChO Teoretické úlohy BACK TOWHERE IT ALL BEGAN. 19 th 29 th July 2018 Bratislava, SLOVAKIA Prague, CZECH REPUBLIC

50 th IChO Teoretické úlohy BACK TOWHERE IT ALL BEGAN. 19 th 29 th July 2018 Bratislava, SLOVAKIA Prague, CZECH REPUBLIC 19 th 29 th July 2018 Bratislava, SLOVAKIA Prague, CZECH REPUBLIC www.50icho.eu Teoretické úlohy Krajina: Meno (podľa pasu): Kód študenta: Jazyk: 50 th IChO 2018 International Chemistry Olympiad SLOVAKIA

More information

Teoretická časť súbor otázok z elektroniky (30 bodov)

Teoretická časť súbor otázok z elektroniky (30 bodov) Číslo súťažiaceho: Čas odovzdania: Počet bodov teoretická časť: Počet bodov slovne zadaný problém: Teoretická časť súbor otázok z elektroniky (30 bodov) Súťažiaci vypracuje odpoveď na jednotlivé otázky.

More information

Specificities and origins of the Slovak nomenclature of inorganic chemistry

Specificities and origins of the Slovak nomenclature of inorganic chemistry Chem. Pap. (2017) 71:699 705 DOI 10.1007/s11696-017-0133-8 FEATURE Specificities and origins of the Slovak nomenclature of inorganic chemistry Michal Galamboš 1,2 Lukáš Krivosudský 1 Jana Levická 3 Received:

More information

VPLYV EXPERIMENTÁLNYCH PODMIENOK NA SPOĽAHLIVOSŤ VÝSLEDKOV PRI ŠTÚDIU KINETIKY LÚHOVANIA

VPLYV EXPERIMENTÁLNYCH PODMIENOK NA SPOĽAHLIVOSŤ VÝSLEDKOV PRI ŠTÚDIU KINETIKY LÚHOVANIA VPLYV EXPERIMENTÁLNYCH PODMIENOK NA SPOĽAHLIVOSŤ VÝSLEDKOV PRI ŠTÚDIU KINETIKY LÚHOVANIA Raschman P. Katedra chémie, Hutnícka fakulta, Technická univerzita Košice UNCERTAINTY OF KINETIC LEACHING DATA INTRODUCED

More information

Jádrové odhady regresní funkce pro korelovaná data

Jádrové odhady regresní funkce pro korelovaná data Jádrové odhady regresní funkce pro korelovaná data Ústav matematiky a statistiky MÚ Brno Finanční matematika v praxi III., Podlesí 3.9.-4.9. 2013 Obsah Motivace Motivace Motivace Co se snažíme získat?

More information

Praktická príručka Ako používať a oznamovať modely (Q)SAR. Verzia 3.1 júl 2016

Praktická príručka Ako používať a oznamovať modely (Q)SAR. Verzia 3.1 júl 2016 Praktická príručka Ako používať a oznamovať modely (Q)SAR Verzia 3.1 júl 2016 2 Praktická príručka Ako používať a oznamovať modely (Q)SAR 3.1 Verzia Zmeny Dátum Verzia 1.0 Prvé vydanie marec 2010 Verzia

More information

THE USE OF FILTRATION MATERIALS TO REMOVE AMMONIA FROM WATER VYUŽITIE FILTRAČNÝCH MATERIÁLOV NA ODSTRAŇOVANIE AMONIAKU Z VODY

THE USE OF FILTRATION MATERIALS TO REMOVE AMMONIA FROM WATER VYUŽITIE FILTRAČNÝCH MATERIÁLOV NA ODSTRAŇOVANIE AMONIAKU Z VODY DOI: 10.1515/gse-2015-0004 29 THE USE OF FILTRATION MATERIALS TO REMOVE AMMONIA FROM WATER VYUŽITIE FILTRAČNÝCH MATERIÁLOV NA ODSTRAŇOVANIE AMONIAKU Z VODY Anna HANUSOVÁ 1 1 Ing, Department of Sanitary

More information

INFLUENCE OF ZEOLITE NANOFILLERS ON PROPERTIES OF POLYMERIC MATERIALS

INFLUENCE OF ZEOLITE NANOFILLERS ON PROPERTIES OF POLYMERIC MATERIALS INFLUENCE OF ZEOLITE NANOFILLERS ON PROPERTIES OF POLYMERIC MATERIALS Kopcová M. A, Ondrušová D. A, Krmela J. B, Průša P. B, Pajtášová M. A, Jankurova Z. A A Faculty of Industrial Technologies in Púchov,

More information

VIRTUAL CONTROL SYSTEM OF EXOTHERMIC REACTOR USING THE CONTROLLER KRGN 90 VIRTUÁLNY RIADIACI SYSTÉM EXOTERMICKÉHO REAKTORA NA BÁZE KRGN 90

VIRTUAL CONTROL SYSTEM OF EXOTHERMIC REACTOR USING THE CONTROLLER KRGN 90 VIRTUÁLNY RIADIACI SYSTÉM EXOTERMICKÉHO REAKTORA NA BÁZE KRGN 90 VIRTUAL CONTROL SYSTEM OF EXOTHERMIC REACTOR USING THE CONTROLLER KRGN 90 VIRTUÁLNY RIADIACI SYSTÉM EXOTERMICKÉHO REAKTORA NA BÁZE KRGN 90 Stanislav KUNÍK, Dušan MUDRONČÍK, Martin RAKOVSKÝ Authors: Ing.

More information

Dokonalé a spriatelené čísla

Dokonalé a spriatelené čísla Dokonalé a spriatelené čísla 1. kapitola. Niektoré poznatky z teorie čísel In: Tibor Šalát (author): Dokonalé a spriatelené čísla. (Slovak). Praha: Mladá fronta, 1969. pp. 5 17. Persistent URL: http://dml.cz/dmlcz/403668

More information

VOLFRÁMOVÝ ATOMIZÁTOR - ŠTÚDIUM ATOMIZAČNÝCH REAKCIÍ NIEKTORÝCH PRCHAVÝCH ANALYTOV

VOLFRÁMOVÝ ATOMIZÁTOR - ŠTÚDIUM ATOMIZAČNÝCH REAKCIÍ NIEKTORÝCH PRCHAVÝCH ANALYTOV VOLFRÁMOVÝ ATOMIZÁTOR - ŠTÚDIUM ATOMIZAČNÝCH REAKCIÍ NIEKTORÝCH PRCHAVÝCH ANALYTOV Krakovská K. 1, Remeteiová D. 2 1 Katedra chémie, Hutnícka fakulta, Technická univerzita Košice 2 Katedra mineralurgie

More information

SPEKTROSKOPICKÉ A ENZYMOLOGICKE VLASTNOSTI KVASINKOVEJ PEROXIZÓMOVEJ KATALÁZY

SPEKTROSKOPICKÉ A ENZYMOLOGICKE VLASTNOSTI KVASINKOVEJ PEROXIZÓMOVEJ KATALÁZY Chem. Listy 92, 875-882 (1998) SPEKTROSKOPICKÉ A ENZYMOLOGICKE VLASTNOSTI KVASINKOVEJ PEROXIZÓMOVEJ KATALÁZY MARCEL ZAMOCKY Institute of Biochemistry and Molecular Cell Biology University ofvienna and

More information

METRICKÉ ÚLOHY V PRIESTORE

METRICKÉ ÚLOHY V PRIESTORE 1. ÚVOD METRICKÉ ÚLOHY V PRIESTORE Monika ĎURIKOVIČOVÁ 1 Katedra Matematiky, Strojnícka fakulta STU, Abstrakt: Popisujeme možnosti použitia programového systému Mathematica pri riešení špeciálnych metrických

More information

Univerzita Karlova v Praze. Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE. Matúš Kepič

Univerzita Karlova v Praze. Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE. Matúš Kepič Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE Matúš Kepič Webová aplikace pro výuku goniometrických funkcí, rovnic a nerovnic Katedra didaktiky matematiky Vedoucí diplomové práce:

More information

COMPARISON OF ANALYTICAL SOLUTIONS WITH NUMERICAL MODELING RESULTS OF CONTACT PROBLEM OF THE SHALLOW FOUNDATIONS INTERACTION WITH SUBSOIL

COMPARISON OF ANALYTICAL SOLUTIONS WITH NUMERICAL MODELING RESULTS OF CONTACT PROBLEM OF THE SHALLOW FOUNDATIONS INTERACTION WITH SUBSOIL 15 ROCZNIKI INŻYNIRII BUDOWLANJ ZSZYT 1/01 Komisja Inżynierii Budowlanej Oddział Polskiej Akademii Nauk w Katowicach COMPARISON OF ANALYTICAL SOLUTIONS WITH NUMRICAL MODLING RSULTS OF CONTACT PROBLM OF

More information

RESEARCH PAPERS FACULTY OF MATERIALS SCIENCE AND TECHNOLOGY IN TRNAVA SLOVAK UNIVERSITY OF TECHNOLOGY IN BRATISLAVA

RESEARCH PAPERS FACULTY OF MATERIALS SCIENCE AND TECHNOLOGY IN TRNAVA SLOVAK UNIVERSITY OF TECHNOLOGY IN BRATISLAVA RESEARCH PAPERS FACULTY OF MATERIALS SCIENCE AND TECHNOLOGY IN TRNAVA SLOVAK UNIVERSITY OF TECHNOLOGY IN BRATISLAVA 2011 Number 30 INFLUENCE OF RETARDANTS TO BURNING LIGNOCELLULOSIC MATERIALS Ivana TUREKOVÁ,

More information

VPLYV ZLOŽENIA MAGNÉZIE NA KINETIKU JEJ LÚHOVANIA KYSELINOU CHLOROVODÍKOVOU

VPLYV ZLOŽENIA MAGNÉZIE NA KINETIKU JEJ LÚHOVANIA KYSELINOU CHLOROVODÍKOVOU VPLYV ZLOŽENIA MAGNÉZIE NA KINETIKU JEJ LÚHOVANIA KYSELINOU CHLOROVODÍKOVOU Raschman P., Fedoročková A. Katedra chémie, Hutnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach EFFECT OF DEAD-BURNED MAGNESITE

More information

RISK ASSESSMENT OF GROUNDWATER CONTAMINATION BY MCPA HERBICIDE AT LABOREC RIVER CATCHEMENT

RISK ASSESSMENT OF GROUNDWATER CONTAMINATION BY MCPA HERBICIDE AT LABOREC RIVER CATCHEMENT RISK ASSESSMENT OF GROUNDWATER CONTAMINATION BY MCPA HERBICIDE AT LABOREC RIVER CATCHEMENT ZHODNOTENIE RIZIKA OHROZENIA PODZEMNÝCH VÔD HERBICÍDOM MCPA V POVODÍ RIEKY LABOREC Maroš SIROTIAK Autor: RNDr.

More information

SACHARIDY (CUKRY) II.

SACHARIDY (CUKRY) II. SACARIDY (CUKRY) II. 1 Reakcie monosacharidov xidácie Alifatické aldehydy v miernych podmienkach ľahko oxidujú na karboxylové kyseliny, zatiaľ čo ketóny sú rezistentné. Slabo kyslé vodné roztoky halogénov

More information

Syntéza ligandov pre reakcie organických alkínov a azidov katalyzované biologickým cieľom

Syntéza ligandov pre reakcie organických alkínov a azidov katalyzované biologickým cieľom UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE Prírodovedecká fakulta Syntéza ligandov pre reakcie organických alkínov a azidov katalyzované biologickým cieľom Bakalárska práca Študijný program: Biochémia Školiace

More information

NEINVAZÍVNY ANALYZÁTOR KRVI AMP. XXXIII. Konsolidačná výročná konferencia SSVPL SLS, Starý Smokovec október 2012

NEINVAZÍVNY ANALYZÁTOR KRVI AMP. XXXIII. Konsolidačná výročná konferencia SSVPL SLS, Starý Smokovec október 2012 NEINVAZÍVNY ANALYZÁTOR KRVI AMP XXXIII. Konsolidačná výročná konferencia SSVPL SLS, Starý Smokovec 11.-13. október 2012 Tento obrázok sa momentálne nedá zobraziť. TEÓRIA (HYPOTÉZA) MATEMATIKA ŠTATISTIKA

More information

Kapitola S5. Skrutkovica na rotačnej ploche

Kapitola S5. Skrutkovica na rotačnej ploche Kapitola S5 Skrutkovica na rotačnej ploche Nech je rotačná plocha určená osou rotácie o a meridiánom m. Skrutkový pohyb je pohyb zložený z rovnomerného rotačného pohybu okolo osi o a z rovnomerného translačného

More information

Prednáška 5 Chemická evolúcia

Prednáška 5 Chemická evolúcia Prednáška 5 Chemická evolúcia CHARAKTERISTIKY ŽIVOTA 1. Udržiavanie usporiadanosti---unikanie maximalizácii entropie (metabolizmus, adaptácie, aktívny pohyb...) 2. Vertikálne prežívanie (dedičnosť, ontogenéza)

More information

FULLERÉNY A KVÁZIFULLERÉNY V. Girman Katedra fyziky kondenzovaných látok, UPJŠ, Košice

FULLERÉNY A KVÁZIFULLERÉNY V. Girman Katedra fyziky kondenzovaných látok, UPJŠ, Košice FULLERÉNY A KVÁZIFULLERÉNY V. Girman Katedra fyziky kondenzovaných látok, UPJŠ, Košice vladimir.girman@upjs.sk Abstrakt V príspevku je zhrnutý opis a stručné charakterisitky fullerénov a kvázifullerénov.

More information

Pokroky matematiky, fyziky a astronomie

Pokroky matematiky, fyziky a astronomie Pokroky matematiky, fyziky a astronomie Vladimír Baláž; Vladimír Kvasnička; Jiří Pospíchal Teória grafov v chémii Pokroky matematiky, fyziky a astronomie, Vol. 36 (1991), No. 1, 14--24 Persistent URL:

More information

Sorpcia selénu na syntetický goethit

Sorpcia selénu na syntetický goethit Sorpcia selénu na syntetický goethit Jana Dudová, Marek Bujdoš, Lucia Čanecká Univerzita Komenského v Bratislave, Prírodovedecká fakulta, Ústav laboratórneho výskumu geomateriálov, Mlynská dolina, 842

More information

Solution Methods for Beam and Frames on Elastic Foundation Using the Finite Element Method

Solution Methods for Beam and Frames on Elastic Foundation Using the Finite Element Method Solution Methods for Beam and Frames on Elastic Foundation Using the Finite Element Method Spôsoby riešenie nosníkov a rámov na pružnom podklade pomocou metódy konečných prvkov Roland JANČO 1 Abstract:

More information

DNOVÝ SEDIMENT Z KUNOVSKEJ NÁDRŽE AKO ZDROJ NUTRIENTOV BOTTOM SEDIMENT FROM KUNOV WATER RESERVOIR AS A SOURCE OF NUTRIENTS

DNOVÝ SEDIMENT Z KUNOVSKEJ NÁDRŽE AKO ZDROJ NUTRIENTOV BOTTOM SEDIMENT FROM KUNOV WATER RESERVOIR AS A SOURCE OF NUTRIENTS DNOVÝ SEDIMENT Z KUNOVSKEJ NÁDRŽE AKO ZDROJ NUTRIENTOV MAROŠ SIROTIAK ANNA MICHALÍKOVÁ ALICA BARTOŠOVÁ BOTTOM SEDIMENT FROM KUNOV WATER RESERVOIR AS A SOURCE OF NUTRIENTS ABSTRAKT Cieľom predkladaného

More information

REMOVING 3,5-DICHLOROPHENOL FROM WASTEWATER BY ALTERNATIVE ADSORBENTS

REMOVING 3,5-DICHLOROPHENOL FROM WASTEWATER BY ALTERNATIVE ADSORBENTS RESEARCH PAPERS FACULTY OF MATERIALS SCIENCE AND TECHNOLOGY IN TRNAVA SLOVAK UNIVERSITY OF TECHNOLOGY IN BRATISLAVA 2014 Volume 22, Special Number REMOVING 3,5-DICHLOROPHENOL FROM WASTEWATER BY ALTERNATIVE

More information

1 Matice a ich vlastnosti

1 Matice a ich vlastnosti Pojem sústavy a jej riešenie 1 Matice a ich vlastnosti 11 Sústavy lineárnych rovníc a matice Príklad 11 V množine reálnych čísel riešte sústavu rovníc x - 2y + 4z + t = -6 2x + 3y - z + 2t = 13 2x + 5y

More information

Ing. Tomasz Kanik. doc. RNDr. Štefan Peško, CSc.

Ing. Tomasz Kanik. doc. RNDr. Štefan Peško, CSc. Ing. Tomasz Kanik Školiteľ: doc. RNDr. Štefan Peško, CSc. Pracovisko: Študijný program: KMMOA, FRI, ŽU 9.2.9 Aplikovaná informatika 1 identifikácia problémovej skupiny pacientov, zlepšenie kvality rozhodovacích

More information

A l g o r i t m i c k y n e r i e š i t e ľ n é p r o b l é m y

A l g o r i t m i c k y n e r i e š i t e ľ n é p r o b l é m y A l g o r i t m i c k y n e r i e š i t e ľ n é p r o b l é m y Lev Bukovský Ústav matematických vied, Prírodovedecká fakulta UPJŠ Košice, 20. apríla 2004 Obsah 1 Úvod 2 2 Čiastočne rekurzívne funkcie

More information

Maticové algoritmy I maticová algebra operácie nad maticami súčin matíc

Maticové algoritmy I maticová algebra operácie nad maticami súčin matíc Maticové algoritmy I maticová algebra operácie nad maticami súčin matíc priesvitka Maurits Cornelis Escher (898-97) Ascending and Descending, 960, Lithograph priesvitka Matice V mnohých prípadoch dáta

More information

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav chemie a biochemie ŠPÉCIE ORTUTI V SEDIMENTOCH A VODNÝCH EKOSYSTÉMOCH

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav chemie a biochemie ŠPÉCIE ORTUTI V SEDIMENTOCH A VODNÝCH EKOSYSTÉMOCH Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav chemie a biochemie ŠPÉCIE ORTUTI V SEDIMENTOCH A VODNÝCH EKOSYSTÉMOCH Dizertačná práca Vedúci práce: Prof. RNDr. Vlastimil Kubáň, DrSc. Vypracovala:

More information

Silne korelované elektrónové a spinové systémy

Silne korelované elektrónové a spinové systémy Silne korelované elektrónové a spinové systémy Akreditačný seminár P. Farkašovský, H. Čenčariková, J. Jurečková Ústav experimentálnej fyziky SAV, Košice 1. 6. 216 Kolektív Kolektív: (1%) Hana Čenčariková

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1777

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1777 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1777 Tomáš BLEJCHAŘ *, Vladimíra MICHALCOVÁ ** CFD SIMULATION IN BOUNDARY LAYER IN COAL STOCKPILE

More information

fotón gluón WaZ A.Einstein A.Compton Richter, Ting M.Gell-Mann Ledermann Schwartz Steinberger Friedman Kendall Taylor Gross,Wilczek,Politzer

fotón gluón WaZ A.Einstein A.Compton Richter, Ting M.Gell-Mann Ledermann Schwartz Steinberger Friedman Kendall Taylor Gross,Wilczek,Politzer Program pre učiteľov fyziky z členských štátov CERNu Fyzika elementárnych častíc 1. z čoho sa skladá svet Martin Mojžiš elementárne častice elementárne fermióny leptóny kvarky elementárne bozóny fotón

More information

Jádrové odhady gradientu regresní funkce

Jádrové odhady gradientu regresní funkce Monika Kroupová Ivana Horová Jan Koláček Ústav matematiky a statistiky, Masarykova univerzita, Brno ROBUST 2018 Osnova Regresní model a odhad gradientu Metody pro odhad vyhlazovací matice Simulace Závěr

More information

VYBRANÉ TERMOCHEMICKÉ VÝPOČTY CHEMICKEJ REAKCIE FORMOU WEBOVEJ SLUŽBY

VYBRANÉ TERMOCHEMICKÉ VÝPOČTY CHEMICKEJ REAKCIE FORMOU WEBOVEJ SLUŽBY Chem. Listy 110, 874884(2016) VYBRANÉ TERMOCHEMICKÉ VÝPOČTY CHEMICKEJ REAKCIE FORMOU WEBOVEJ SLUŽBY PAVEL HOROVČÁK, JÁN TERPÁK a MATEJ LUKÁČ Technická univerzita, Letná 9, 042 00 Košice, Fakulta baníctva,

More information

3. Horninové prostredie / Rocks

3. Horninové prostredie / Rocks 3.1 Základné charakteristiky geologickej a tektonickej stavby Basic features of geological and tectonic structure 3.2 Svahové pohyby Slope movements 3.3 Odvodená mapa radónového rizika Derived map of the

More information

APPLICATION OF THE EXPERIMENTAL TESTS OF THE SHEAR STRENGTH OF SOILS IN THE GEOTECHNICAL DESIGN. 1. Introduction

APPLICATION OF THE EXPERIMENTAL TESTS OF THE SHEAR STRENGTH OF SOILS IN THE GEOTECHNICAL DESIGN. 1. Introduction ROCZNIKI INŻYNIERII BUDOWLANEJ ZESZYT 14/014 Komisja Inżynierii Budowlanej Oddział Polskiej Akademii Nauk w Katowicach APPLICATION OF THE EXPERIMENTAL TESTS OF THE SHEAR STRENGTH OF SOILS IN THE GEOTECHNICAL

More information

Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky Univerzita Komenského, Bratislava THEILOVA REGRESIA

Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky Univerzita Komenského, Bratislava THEILOVA REGRESIA Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky Univerzita Komenského, Bratislava THEILOVA REGRESIA Róbert Tóth Bratislava 2013 Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky Univerzita Komenského, Bratislava THEILOVA

More information

1 Úvod Úvod Sylaby a literatúra Označenia a pomocné tvrdenia... 4

1 Úvod Úvod Sylaby a literatúra Označenia a pomocné tvrdenia... 4 Obsah 1 Úvod 3 1.1 Úvod......................................... 3 1. Sylaby a literatúra................................. 3 1.3 Označenia a omocné tvrdenia.......................... 4 Prvočísla 6.1 Deliteľnosť......................................

More information

DÔKAZY BIELKOVÍN V POTRAVINÁCH

DÔKAZY BIELKOVÍN V POTRAVINÁCH ODBORNÁ KONFERENCIA PRIMAS: OBJAVNÉ VYUČOVANIE MATEMATIKY A PRÍRODOVEDNÝCH PREDMETOV DÔKAZY BIELKOVÍN V POTRAVINÁCH ANDREA BAJEROVÁ ABSTRAKT V príspevku sa zaoberáme implementáciou procesov objavného vyučovania

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No Roland JANČO *

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No Roland JANČO * Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 013, vol. LIX article No. 1930 Roland JANČO * NUMERICAL AND EXACT SOLUTION OF BUCKLING LOAD FOR BEAM ON ELASTIC FOUNDATION

More information

História nekonečne malej veličiny PROJEKTOVÁ PRÁCA. Martin Čulen. Alex Fleško. Konzultant: Vladimír Repáš

História nekonečne malej veličiny PROJEKTOVÁ PRÁCA. Martin Čulen. Alex Fleško. Konzultant: Vladimír Repáš História nekonečne malej veličiny PROJEKTOVÁ PRÁCA Martin Čulen Alex Fleško Konzultant: Vladimír Repáš Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium, Skalická 1, Bratislava BRATISLAVA 2013 1. Obsah 1. Obsah

More information

Effect of ozonization on pulp degradation. Vplyv ozonizácie na degradáciu buničiny. Ing. Jablonský Michal 2005

Effect of ozonization on pulp degradation. Vplyv ozonizácie na degradáciu buničiny. Ing. Jablonský Michal 2005 . ABSTRAKT Effect of ozonization on pulp degradation Vplyv ozonizácie na degradáciu buničiny Ing. Jablonský Michal 2005 Department of Chemical Technology of Wood, Pulp and Paper, Institute of Polymer Materials,

More information

ADM a logika. 4. prednáška. Výroková logika II, logický a sémantický dôsledok, teória a model, korektnosť a úplnosť

ADM a logika. 4. prednáška. Výroková logika II, logický a sémantický dôsledok, teória a model, korektnosť a úplnosť ADM a logika 4. prednáška Výroková logika II, logický a sémantický dôsledok, teória a model, korektnosť a úplnosť 1 Odvodzovanie formúl výrokovej logiky, logický dôsledok, syntaktický prístup Logický dôsledok

More information

Odstraňovanie ťažkých kovov z vodných roztokov

Odstraňovanie ťažkých kovov z vodných roztokov Acta Montanistica Slovaca Ročník (5), mimoriadne číslo, 75-79 Odstraňovanie ťažkých kovov z vodných roztokov Tomáš Bakalár, Milan Búgel, Štefan Schlosser a Barbora Onderková Heavy metal removal from water

More information

Odhady veľkosti pokrytí náhodne indukovaných podgrafov n-rozmernej hyperkocky

Odhady veľkosti pokrytí náhodne indukovaných podgrafov n-rozmernej hyperkocky KATEDRA INFORMATIKY FAKULTA MATEMATIKY FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITA KOMENSKÉHO Odhady veľkosti pokrytí náhodne indukovaných podgrafov nrozmernej hyperkocky Diplomová práca Bc. Ján Kliman študijný odbor:

More information

Thermal Decomposition and IR Spectra of Mg(II) Compounds with Caffeine

Thermal Decomposition and IR Spectra of Mg(II) Compounds with Caffeine Thermal and IR Spectra of Mg(II) Compounds with Caffeine a S. C. MOJUMDAR, b M. MĚLNÍK, and C E. JONA a Institute of Inorganic Chemistry, Slovak Academy of Sciences, SK842 36 Bratislava email: uachmoju@savba.sk

More information

Aplikácie teórie množín Martin Sleziak 24. februára 2015

Aplikácie teórie množín Martin Sleziak 24. februára 2015 Aplikácie teórie množín Martin Sleziak 24. februára 2015 Obsah 1 Úvod 5 1.1 Sylaby a literatúra................................. 5 1.1.1 Literatúra.................................. 5 1.1.2 Sylaby predmetu..............................

More information

Komparácia výsledkov žiakov z matematiky v rámci testovania žiakov 5. ročníka ZŠ v roku 2016 podľa vyučovacieho jazyka

Komparácia výsledkov žiakov z matematiky v rámci testovania žiakov 5. ročníka ZŠ v roku 2016 podľa vyučovacieho jazyka DISKUSIA Komparácia výsledkov žiakov z matematiky v rámci testovania žiakov 5. ročníka ZŠ v roku 2016 podľa vyučovacieho jazyka Alföldyová Ingrid, Ficek Tomáš NÚCEM, Bratislava Anotácia: V školskom roku

More information

Bc. Mária Kanásová QSAR ANALÝZA INDEXOV AKÚTNEJ TOXICITY ALKOHOLOV STANOVENÝCH POMOCOU ALTERNATÍVNYCH METÓD

Bc. Mária Kanásová QSAR ANALÝZA INDEXOV AKÚTNEJ TOXICITY ALKOHOLOV STANOVENÝCH POMOCOU ALTERNATÍVNYCH METÓD U N I V E R Z I T A K A R L O V A V P R A Z E P ř í r o d o v ě d e c k á f a k u l t a Studijní program: Klinická a toxikologická analýza Bc. Mária Kanásová QSAR ANALÝZA INDEXOV AKÚTNEJ TOXICITY ALKOHOLOV

More information

CHÉMIA HETEROCYKLICKÝCH ZLÚČENÍN

CHÉMIA HETEROCYKLICKÝCH ZLÚČENÍN CHÉMIA HETEROCYKLICKÝCH ZLÚČEÍ 1. ročník Ing. štúdia odboru Technická chémia Zimný semester 2017/2018 Doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD. Odd. organickej chémie ÚOCHKP Blok A, 3. posch., č.m. 328 E-mail:

More information

Vedenie študentov - doc. Miroslav Haviar

Vedenie študentov - doc. Miroslav Haviar Vedenie študentov - doc. Miroslav Haviar 2014/15 - vedené dizertačné práce: (1) The Integration of Mathematics Education and English Language via CLIL method (Content and Language Integrated Learning)

More information

Katedra matematiky a teoretickej informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky

Katedra matematiky a teoretickej informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra matematiky a teoretickej informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky Technická univerzita v Košiciach MTEMTIK I a jej využitie v ekonómii Zbierka riešených a neriešených úloh nna Grinčová

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY. Kritéria nezápornosti Fourierových radov BAKALÁRSKA PRÁCA

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY. Kritéria nezápornosti Fourierových radov BAKALÁRSKA PRÁCA UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY Kritéria nezápornosti Fourierových radov BAKALÁRSKA PRÁCA Bratislava 2014 Andrej Iring UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA

More information

Geometry of the Berry Phase

Geometry of the Berry Phase ... a concise µ-seminar exposition... October 11, Řež The problem formulation What is given: The problem formulation What is given: separable Hilbert space H The problem formulation What is given: separable

More information

HMOTNOSTNÁ SPEKTROMETRIA S NEGATÍVNOU CHEMICKOU IONIZÁCIOU A JEJ VYUŽITIE V GC-MS ANALÝZE ORGANICKÝCH POLUTANTOV

HMOTNOSTNÁ SPEKTROMETRIA S NEGATÍVNOU CHEMICKOU IONIZÁCIOU A JEJ VYUŽITIE V GC-MS ANALÝZE ORGANICKÝCH POLUTANTOV HMOTNOSTNÁ SPEKTROMETRIA S NEGATÍVNOU CHEMICKOU IONIZÁCIOU A JEJ VYUŽITIE V GC-MS ANALÝZE ORGANICKÝCH POLUTANTOV RENÁTA HÚŠKOVÁ, EVA MATISOVÁ a SVETLANA HROUZKOVÁ Ústav analytickej chémie, Fakulta chemickej

More information

VYUŽITIE ADSORPČNÝCH VLASTNOSTÍ ODPADOV Z VÝROBY KOVOV THE EXPLOITATION OF ADSORPTION PROPERTIES OF METAL WASTES

VYUŽITIE ADSORPČNÝCH VLASTNOSTÍ ODPADOV Z VÝROBY KOVOV THE EXPLOITATION OF ADSORPTION PROPERTIES OF METAL WASTES VYUŽITIE ADSORPČNÝCH VLASTNOSTÍ ODPADOV Z VÝROBY KOVOV THE EXPLOITATION OF ADSORPTION PROPERTIES OF METAL WASTES Autori: Ing. Zuzana Soldánová, Ing. Maroš Soldán, PhD. Pracovisko: Katedra environmentálneho

More information

ProFIIT 2018 Vysvetlenia riešení problémov

ProFIIT 2018 Vysvetlenia riešení problémov ProFIIT 2018 Vysvetlenia riešení problémov Peter Trebatický et al. 7.4.2018 Peter Trebatický et al. ProFIIT 2018 7.4.2018 1 / 41 1 Poradie Peter Trebatický 2 Heslá Michal Maňak 3 3 3 Peter Kmec 4 Logy

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No. 1955

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No. 1955 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 201, vol. LIX article No. 1955 Josef DOBEŠ *, Milada KOZUBKOVÁ ** MODELLING OF CAVITATION OF WASH-OUT WATER, AMMONIA WATER,

More information

3) What is the correct value for Avogadro's number? 3) A) x 1033 B) x 1023 C) x D) x 1022

3) What is the correct value for Avogadro's number? 3) A) x 1033 B) x 1023 C) x D) x 1022 CHM1025 Exam 3 Chapters 6, 7, & 8 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) How many hydrogen atoms are in 35.0 grams of hydrogen gas? 1)

More information

19/09/ Years of CERN - 18th Conference of Czech and Slovak Physicists 1

19/09/ Years of CERN - 18th Conference of Czech and Slovak Physicists 1 19/09/2014 60 Years of CERN - 18th Conference of Czech and Slovak Physicists 1 Welcome Vitajte Slovakia at CERN to Accelerating Science and Innovation Short History of CERN CERN Laboratory was conceived

More information

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE FAKULTA CHEMICKEJ A POTRAVINÁRSKEJ TECHNOLÓGIE KONTINUÁLNA NITRÁCIA TOLUÉNU VYUŽITÍM HEX REAKTORA

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE FAKULTA CHEMICKEJ A POTRAVINÁRSKEJ TECHNOLÓGIE KONTINUÁLNA NITRÁCIA TOLUÉNU VYUŽITÍM HEX REAKTORA SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE FAKULTA CHEMICKEJ A POTRAVINÁRSKEJ TECHNOLÓGIE Evidenčné číslo: FCHPT-5431-76774 KONTINUÁLNA NITRÁCIA TOLUÉNU VYUŽITÍM HEX REAKTORA BAKALÁRSKA PRÁCA Bratislava,

More information

POUŽITIE INTERAKTÍVNYCH EXCELOVSKÝCH ZOŠITOV PRI RIEŠENÍ MATEMATICKÝCH ÚLOH ZO ŽIVOTA

POUŽITIE INTERAKTÍVNYCH EXCELOVSKÝCH ZOŠITOV PRI RIEŠENÍ MATEMATICKÝCH ÚLOH ZO ŽIVOTA POUŽITIE INTERAKTÍVNYCH EXCELOVSKÝCH ZOŠITOV PRI RIEŠENÍ MATEMATICKÝCH ÚLOH ZO ŽIVOTA Peter VANKÚŠ Abstrakt V príspevku sa venujeme možnostiam modelovania matematických úloh z reálneho života v programe

More information

THE PRELIMINARY CHARACTERIZATION OF SERPENTINITE FROM LJESKOVAC LOCALITY IN CROATIA

THE PRELIMINARY CHARACTERIZATION OF SERPENTINITE FROM LJESKOVAC LOCALITY IN CROATIA Acta Metallurgica Slovaca, 14, 2008, 2 (275-280) 275 THE PRELIMINARY CHARACTERIZATION OF SERPENTINITE FROM LJESKOVAC LOCALITY IN CROATIA Sučik G. 1, Hršak D. 2, Fedoročková, A 1, Lazić L. 2 1 Faculty of

More information

TEORIJA SKUPOVA Zadaci

TEORIJA SKUPOVA Zadaci TEORIJA SKUPOVA Zadai LOGIKA 1 I. godina 1. Zapišite simbolima: ( x nije element skupa S (b) d je član skupa S () F je podskup slupa S (d) Skup S sadrži skup R 2. Neka je S { x;2x 6} = = i neka je b =

More information

SCHEIKUNDE KLAS 3 REACTIES

SCHEIKUNDE KLAS 3 REACTIES MOLECULAR FORMULAS EXERCISE 1: MOLECULAR FORMULAS LEVEL 1 A H 2 O C 2 H 6 C C 2 H 6 O D CO 2 E F C 4 H 8 O CHN EXERCISE 2: MOLECULAR FORMULAS LEVEL 1 A HNO C 3 H 6 O C C 2 H 2 D C 6 H 5 NO E C 5 H 8 O

More information

VYBRANÉ IDENTIFIKAČNÉ METÓDY V ANALÝZE NANOKRYŠTALICKÝCH LÁTOK

VYBRANÉ IDENTIFIKAČNÉ METÓDY V ANALÝZE NANOKRYŠTALICKÝCH LÁTOK Acta Metallurgica Slovaca, 12, 2006, 3 (299-308) 299 VYBRANÉ IDENTIFIKAČNÉ METÓDY V ANALÝZE NANOKRYŠTALICKÝCH LÁTOK Fabián M., Baláž P., Godočíková E. Ústav geotechniky SAV, Watsonova 45, 043 53 Košice,

More information

ENTROPIA. Claude Elwood Shannon ( ), USA A Mathematical Theory of Communication, 1948 LOGARITMUS

ENTROPIA. Claude Elwood Shannon ( ), USA A Mathematical Theory of Communication, 1948 LOGARITMUS LOGARITMUS ENTROPIA Claude Elwood Shao (96-00), USA A Mathematcal Theory of Commucato, 948 7. storoče Naer, Brggs, orovae číselých ostuostí: artmetcká ostuosť 3 0 3 4 5 6 geometrcká ostuosť /8 /4 / 4 8

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION ÚSTAV ELEKTROTECHNOLOGIE DEPARTMENT OF

More information

CHAPTER HYDROCARBONS. Chapterwise Previous year Qs. (a) Na (b) HCl in H2O (c) KOH in C2H5OH (d) Zn in alcohol. Ans: (c)

CHAPTER HYDROCARBONS. Chapterwise Previous year Qs. (a) Na (b) HCl in H2O (c) KOH in C2H5OH (d) Zn in alcohol. Ans: (c) 122 CHAPTER HYDROCARBONS 1. Acetylenic hydrogens are acidic because [1989] Sigma electron density of C Hbond in acetylene is nearer to carbon, which has 50% s- character Acetylene has only open hydrogen

More information

Zadání diplomové práce

Zadání diplomové práce Zadání diplomové práce Ústav: Ústav fyzikálního inženýrství Student: Bc. Zdeněk Jakub Studijní program: Aplikované vědy v inženýrství Studijní obor: Fyzikální inženýrství a nanotechnologie Vedoucí práce:

More information

CONFRONTATION OF TRADITIONAL AND COMPUTER SUBSIDIZE LEARNING OF FUNCTION 1

CONFRONTATION OF TRADITIONAL AND COMPUTER SUBSIDIZE LEARNING OF FUNCTION 1 Acta Didactica Universitatis Comenianae Mathematics, Issue 6, 006 CONFRONTATION OF TRADITIONAL AND COMPUTER SUBSIDIZE LEARNING OF FUNCTION MARTINA SANDANUSOVÁ Abstract. I used program Equation Grapher

More information

MOSTLY ALCOHOLS. Question 2, 2017 The structure of a molecule of an organic compound, threonine, is shown below.

MOSTLY ALCOHOLS. Question 2, 2017 The structure of a molecule of an organic compound, threonine, is shown below. MOSTLY ALCOHOLS Modified Question 1, 2017 A chemistry class was learning about the chemistry of haloalkanes. They were researching the effect of heat and concentrated potassium hydroxide in ethanol, conc.

More information

Softwarové inžinierstvo. martin timothy timko

Softwarové inžinierstvo. martin timothy timko S Q L S E R V E R : A D O. N E T Softwarové inžinierstvo martin timothy timko 14.9. 2017 1 úvod 2 1 úvod ADO.NET je objektovo-orientovaná množina knižníc, ktorá poskytuje manipuláciu s dátovými zdrojmi.

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION ÚSTAV MIKROELEKTRONIKY DEPARTMENT OF

More information

ŠTEFAN GUBO. Riešenie úloh nelineárnej regresie pomocou tabuľkového kalkulátora. Solution of nonlinear regression tasks using spredsheet application

ŠTEFAN GUBO. Riešenie úloh nelineárnej regresie pomocou tabuľkového kalkulátora. Solution of nonlinear regression tasks using spredsheet application Wydawnictwo UR 2016 ISSN 2080-9069 ISSN 2450-9221 online Edukacja Technika Informatyka nr 1/15/2016 www.eti.rzeszow.pl DOI: 10.15584/eti.2016.1.27 ŠTEFAN GUBO Riešenie úloh nelineárnej regresie pomocou

More information

Zmeny morfológie častíc magnézie v priebehu lúhovania kyselinou chlorovodíkovou

Zmeny morfológie častíc magnézie v priebehu lúhovania kyselinou chlorovodíkovou Acta ontanistica Slovaca Ročník 12 (2007), číslo 3, 212-216 Zmeny morfológie častíc magnézie v priebehu lúhovania kyselinou chlorovodíkovou Fedoročková Alena 1, Raschman Pavel 1, Sučik Gabriel 1 a Briančin

More information

European Symposium on Atomic Spectrometry ESAS 2012 XX. Slovensko-eská spektroskopická konferencia

European Symposium on Atomic Spectrometry ESAS 2012 XX. Slovensko-eská spektroskopická konferencia ISSN 1338-0656 Roník 18, íslo 2, 2011 Generálni sponzori Slovenskej spektroskopickej spolonosti Slovenská spektroskopická spolonos, len Zväzu slovenských vedeckotechnických spoloností Spektroskopická spolenost

More information

A L A BA M A L A W R E V IE W

A L A BA M A L A W R E V IE W A L A BA M A L A W R E V IE W Volume 52 Fall 2000 Number 1 B E F O R E D I S A B I L I T Y C I V I L R I G HT S : C I V I L W A R P E N S I O N S A N D TH E P O L I T I C S O F D I S A B I L I T Y I N

More information

DIPLOMOVÁ PRÁCE. Peter Baník Metody optimalizace ve financích

DIPLOMOVÁ PRÁCE. Peter Baník Metody optimalizace ve financích Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE Peter Baník Metody optimalizace ve financích Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky Vedoucí diplomové práce: Doc. RNDr.

More information

Zoznam publikácií. CC publikácie

Zoznam publikácií. CC publikácie Zoznam publikácií CC publikácie P. Valiron, S. Kedžuch, J. Noga, Chem. Phys. Lett. 367, 723 (2003) Impact factor: 2.462 S. Kedžuch, J. Noga, P. Valiron, Mol. Phys. 103, 999 (2005) Impact factor: 1.690

More information