Chemistry 12 Name Exam I Form A Section February 7, 2001 Student No.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Chemistry 12 Name Exam I Form A Section February 7, 2001 Student No."

Transcription

1 Chemistry 12 Name Exam I Form A Section February 7, 2001 Student No. IMPRTANT: n the scantron (answer sheet), you MUST clearly fill your name, your student number, section number, and test form (white cover = test form A; yellow cover = test form B). Use a #2 pencil. CHEM 12, Exam I February 7, 2001 Form A 1. What is the correct IUPAC name of the following alkane? -C-CH 2 -CH-CH 2 - CH-CH 2 - a. 4-isobutyl-2,2-methylhexane b. 2,3-diethyl-5,5-dimethylhexane c. 4-ethyl-2,2,5-trimethylheptane d. 4-ethyl-2,2-dimethyloctane e. 4-ethyl-3,6,6-trimethylheptane There are 26 questions on this exam. Check that you have done all of the problems and filled in the first 26 bubbles on the scantron. The maximum score on this exam is 20 points. 2. Which of the following molecules would you expect to react with Br 2 in an addition reaction? Exam policy Calculators with text-programmable memory are not allowed. Relevant data and formulas, including the periodic table, are attached at the end of this exam. Your grade will be based only on what is on the scantron form. The answer key will be posted on the web after the exam (under "News"). I) Cl Cl II) Hints III) IV) As you read the question, underline or circle key words to highlight them for yourself. Avoid errors from "mis-reading" the question. There is no penalty for guessing. a. I, II, and III b. II and III c. I and IV d. IV e. all of the molecules 1 2

2 3. According to the following balanced chemical reaction, how much of CaCl 2 must be combined with an excess of AgN 3 to produce 100 g of AgCl? a g b g c g d g e. 100 g CaCl 2 (aq) + 2 AgN 3 (aq) Ca(N 3) 2 (aq) + 2 AgCl (s) 4. What is the weight percentage of nitrogen in urea [(NH 2 ) 2 C]? a. 46.7% b. 31.8% c. 23.3% d. 48.3% e. 63.6% 5. Which of the following is an isomer of pentane? a. 2-methylpropane b. 3-ethylpentane c. 2,2-dimethylpropane d. 2-pentene e. 2,2-dimethylbutane 6. How many protons, neutrons, and electrons are present in the following ion? a. p = 16, n = 15, e = 12 b. p = 15, n = 16, e = 18 c. p = 15, n = 16, e = 12 d. p = 15, n = 16, e = 15 e. p = 16, n = 15, e = P 7. A Chem 12 student completely combusts exactly one mole of ascorbic acid (C 6H 8 6), commonly known as vitamin C, in a bomb calorimetry experiment. What is the correct coefficient of water in the complete combustion reaction of 1 mole of vitamin C? a. 8 b. 6 c. 5 d. 4 e Which of the following names does not follow the official (IUPAC) organic nomenclature rules? a. 2-ethylpropane b. 3-methylhexane c. 3-ethylnonane d. 2-methylpropane e. 2,3-dimethylpentane 9. How many structural isomers are there for hexane? a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 e Which of the following formula name combinations are correct? I. NH 4Br ammonium bromide II. Ca 2 calcium oxide III. KC 3 potassium carbonate IV. MgS 4 magnesium sulfate a. all of the above. b. I, II, and IV only c. I, III, and IV only d. II and III only e. I and IV only

3 11. Assuming that all energy from glucose (C 6H 12 6) is converted to heat (as shown in the equation below), if a person metabolizes 18 kg of glucose a month, how much heat will her body produce? 14. Which of the following reactions illustrates a method for the formation of an ester? C 6H 12 6 (s) (g) 6C 2 (g) + 6H 2 (l) H = kj a. 282 kj b kj c. 309 kj d x 10 5 kj e x 10 5 kj 12. The molecule below (alanine) is an amino acid. It may polymerize to form a polyalanine. If the polyalanine contains amide functional groups, which of the following statements is true? a. b. c. d. + NaH H 3 C H + H 3 C CH 2 H H 3 C CH 2 H H + H 3 C CH 2 H + H 3 C NH 2 Na H 3 C H + CH 2 N H + H 2 + H 2 + H 2 a. Alanine polymerized through an addition reaction. b. Alanine polymerized through a condensation reaction. c. Alanine polymerized through a pollination reaction. d. Alanine polymerized through a reduction-oxidation reaction. e. Alanine polymerized through an acid-base reaction. 13. Calcium nitrate (0.015 g) was dissolved in 300 ml of water. What is the molar concentration of N 3 ions? a. 4.6 x 10-4 M b. 1.0 x 10-1 M c. 3.0 x10-4 M d. 1.8 x10-4 M e. 6.1 x 10-4 M NH 2 H e. none of the above 15. If each of the following organic compounds is an alkane, which one is cyclic? a. C 3 H 8 b. C 22H 46 c. C 7H 14 d. C 12H 26 e. C 8H What is the molarity of NaCl in a solution made by mixing 25.0 ml of M NaCl with 50.0 ml of M NaCl? a M b M c M d M e M 5 6

4 17. Fructose has weight percentage compositions of 40.0% carbon, 53.3% oxygen, and 6.7% hydrogen. Which of the following is a possible molecular formula for fructose? a. C 5H 5 8 b. CH 4 c. C 22H d. C 6H 12 6 e. none of the above 18. Consider the following reactions: AgN 3 (aq) + Zn (s) Ag (s) + Zn(N 3) 2 (aq) Zn(N 3 ) 2 (aq) + Co (s) No reaction AgN 3 (aq) + Co (s) Co(N 3) 2 (aq) + Ag (s) Which is the correct order of increasing activity for these metals? a. Ag < Zn < Co b. Co < Ag < Zn c. Co < Zn < Ag d. Ag < Co < Zn e. Zn < Ag < Co The neutralization reaction between nitric acid and sodium hydroxide produces water and sodium nitrate. Nitric acid (63 g) and sodium hydroxide (60 g) are mixed. Which one of the following is a true statement? a. All of the nitric acid will be consumed. b. All of the sodium hydroxide will be consumed. c. There will be nitric acid left unreacted. d. Exactly 27 g of water will form. e. The reaction mixture will feel cold 20. There are four oxyanions containing chlorine and oxygen (Cl, Cl 2, Cl 3, and Cl 4 ). What is the name of the following acid? HCl 4 a. hydrochlorous acid b. perchloric acid c. hydrochloric acid d. hypochlorous acid e. chloric acid 21. When aqueous solutions of LiCl (aq) and AgN 3 (aq) are mixed, an insoluble salt forms. Which of the following is the net ionic equation that describes this reaction? a. LiCl (aq) + AgN 3 (aq) AgCl (s) + LiN 3 (aq) b. Cl (aq) + Ag + (aq) AgCl (s) c. Li + (aq) + Cl (aq) + Ag + (aq) + N 3 (aq) AgCl (s) + Li + (aq) + N 3 (aq) d. Li + (aq) + N 3 (aq) LiN 3 (s) e. Li + (aq) + Cl (aq) + Ag + (aq) + N 3 (aq) Ag + + Cl (aq) + LiN 3 (s) 22. Given the reaction below, which one of the following statements is false? C 3H 8 (g) (g) 3C 2 (g) + 4H 2 (l) H = kj a. The enthalpy of the reactants is greater than the enthalpy of the products. b. The combustion of propane is exothermic. c. If 3 moles of C 2 (g) and 4 moles of H 2 (l) react to form propane gas and oxygen gas, 2220 kj of heat will be consumed. d. The reactants must be provided with 4440 kj of energy to produce 6 moles of carbon dioxide. e. This is an example of a reaction where the energy of chemical bonds is converted to heat. 7 8

5 23. Serine, the molecule shown below, contains which of the following functional groups? 26. Which of the following statements regarding enthalpy are true? NH 2 CH C H CH 2 H I. Enthalpy is an extensive property. II. The enthalpy change for a reaction is equal in magnitude but opposite in sign to the enthalpy change for the reverse reaction. III. The enthalpy change for a reaction depends on the state of the reactants and products. IV. Under constant pressure, the change in enthalpy of a system equals the amount of heat gained or lost by the surroundings. V. Enthalpy is a state function. a. amide, alcohol, ester b. amide, carboxylic acid, alcohol c. amide, ester, carboxylic acid d. amine, alcohol, carboxylic acid e. amine, ester, alcohol a. all of the above. b. I, II, III, and IV only c. III, IV, and V only d. II, III, IV, and V only e. I, II, III, and V only 24. In which of the pairs listed below both compounds are strong electrolytes? I. CH and HCl 4 II. HF and NH 3 III. NaCl and Sr(H) 2 IV. HCl and C 6H 13H END F EXAM. a. III only b. I and II only c. II and IV only d. I and III only e. II and III only 25. Hydrocarbons with formula C 4H 8 can exist as cycloalkanes or alkenes. Considering all possibilities (all ring sizes and branching alternatives) that satisfy the valence rules, how many isomers (structural and geometrical) are there for C 4H 8? a. 2 b. 3 c. 4 d. 5 e

6 PERIDIC TABLE of the ELEMENTS (2001) Answer key Chem 12 Exam 1 MAIN GRUPS MAIN GRUPS 1A 1 1 H 2A 3A 4A 5A 6A Li Na K Rb Cs Fr [223] 4 Be Mg Ca Sr Ba Ra [226] 3B 3 21 Sc Y La* Ac** [227] * LANTHANIDS ** ACTINIDS 4B 4 22 Ti Zr Hf Rf [261] 5B 5 23 V Nb Ta Db [262] 58 Ce Th B 6 24 Cr Mo W Sg [266] 59 Pr Pa TRANSITIN METALS 7B 7 25 Mn Tc [98] 75 Re Bh [264] 60 Nd U B 8 26 Fe Ru s Hs [265] 61 Pm [145] 93 Np [237] 8B 9 27 Co Rh Ir Mt [268] 62 Sm Pu [244] 8B Ni Pd Pt [269] 63 Eu Am [243] 11 1B Cu Ag Au [272] 64 Gd Cm [247] 2B Zn Cd Hg [277] 65 Tb Bk [247] 5 B Al Ga In Tl Dy Cf [251] 6 C Si Ge Sn Pb [285] 67 Ho Es [252] 7 N P As Sb Bi Er Fm [257] S Se Te Po [209] 116 [289] 69 Tm Md [258] 7A 17 9 F Cl Br I At [210] 70 Yb No [259] 8A 18 2 He Ne Ar Kr Xe Rn [222] 118 [293] 71 Lu Lr [262] February 7, 2001 Form A 1. C 2. B 3. B 4. A 5. C 6. B 7. D 8. A 9. E 10. E 11. D 12. B 13. E 14. C 15. C 16. A 17. D 18. D 19. A 20. B 21. B 22. D 23. D 24. A 25. E 26. A 12

INSTRUCTIONS: Exam III. November 10, 1999 Lab Section

INSTRUCTIONS: Exam III. November 10, 1999 Lab Section CHEM 1215 Exam III John III. Gelder November 10, 1999 Name TA's Name Lab Section INSTRUCTIONS: 1. This examination consists of a total of 7 different pages. The last page includes a periodic table and

More information

Chemistry Standard level Paper 1

Chemistry Standard level Paper 1 M15/4/CHEMI/SPM/ENG/TZ1/XX Chemistry Standard level Paper 1 Thursday 14 May 2015 (afternoon) 45 minutes Instructions to candidates Do not open this examination paper until instructed to do so. Answer all

More information

Last 4 Digits of USC ID:

Last 4 Digits of USC ID: Chemistry 05 B Practice Exam Dr. Jessica Parr First Letter of last Name PLEASE PRINT YOUR NAME IN BLOCK LETTERS Name: Last 4 Digits of USC ID: Lab TA s Name: Question Points Score Grader 8 2 4 3 9 4 0

More information

8. Relax and do well.

8. Relax and do well. CHEM 1314.03 Exam I John I. Gelder September 25, 1997 Name TA's Name Lab Section Please sign your name below to give permission to post, by the last 4 digits of your student I.D. number, your course scores

More information

Chapter 3: Stoichiometry

Chapter 3: Stoichiometry Chapter 3: Stoichiometry Chem 6A Michael J. Sailor, UC San Diego 1 Announcements: Thursday (Sep 29) quiz: Bring student ID or we cannot accept your quiz! No notes, no calculators Covers chapters 1 and

More information

Marks for each question are as indicated in [] brackets.

Marks for each question are as indicated in [] brackets. Name Student Number CHEMISTRY 140 FINAL EXAM December 10, 2002 Numerical answers must be given with appropriate units and significant figures. Please place all answers in the space provided for the question.

More information

PERIODIC TABLE OF THE ELEMENTS

PERIODIC TABLE OF THE ELEMENTS Useful Constants and equations: K = o C + 273 Avogadro's number = 6.022 x 10 23 d = density = mass/volume R H = 2.178 x 10-18 J c = E = h = hc/ h = 6.626 x 10-34 J s c = 2.998 x 10 8 m/s E n = -R H Z 2

More information

Fall 2011 CHEM Test 4, Form A

Fall 2011 CHEM Test 4, Form A Fall 2011 CHEM 1110.40413 Test 4, Form A Part I. Multiple Choice: Clearly circle the best answer. (60 pts) Name: 1. The common constituent in all acid solutions is A) H 2 SO 4 B) H 2 C) H + D) OH 2. Which

More information

8. Relax and do well.

8. Relax and do well. CHEM 1225 Exam I John I. Gelder February 4, 1999 Name KEY TA's Name Lab Section Please sign your name below to give permission to post your course scores on homework, laboratories and exams. If you do

More information

Chemistry Standard level Paper 1

Chemistry Standard level Paper 1 Chemistry Standard level Paper 1 Thursday 12 May 2016 (morning) 45 minutes Instructions to candidates Do not open this examination paper until instructed to do so. Answer all the questions. For each question,

More information

UNIVERSITY OF CALGARY FACULTY OF SCIENCE MIDTERM EXAMINATION CHEMISTRY 353 READ ALL THE INSTRUCTIONS CAREFULLY

UNIVERSITY OF CALGARY FACULTY OF SCIENCE MIDTERM EXAMINATION CHEMISTRY 353 READ ALL THE INSTRUCTIONS CAREFULLY WEDNESDAY MARCH 9th, 2016 UNIVERSITY OF CALGARY FACULTY OF SCIENCE MIDTERM EXAMINATION CHEMISTRY 353 Version 1 Time: 2 Hours READ ALL THE INSTRUCTIONS CAREFULLY PLEASE WRITE YOUR NAME, STUDENT I.D. NUMBER

More information

Atoms and the Periodic Table

Atoms and the Periodic Table Atoms and the Periodic Table Parts of the Atom Proton Found in the nucleus Number of protons defines the element Charge +1, mass 1 Parts of the Atom Neutron Found in the nucleus Stabilizes the nucleus

More information

7. Relax and do well.

7. Relax and do well. CHEM 1215 Exam II John II. Gelder October 13, 1999 Name TA's Name Lab Section INSTRUCTIONS: 1. This examination consists of a total of 5 different pages. The last page includes a periodic table and a solubility

More information

The Periodic Table of Elements

The Periodic Table of Elements The Periodic Table of Elements 8 Uuo Uus Uuh (9) Uup (88) Uuq (89) Uut (8) Uub (8) Rg () 0 Ds (9) 09 Mt (8) 08 Hs (9) 0 h () 0 Sg () 0 Db () 0 Rf () 0 Lr () 88 Ra () 8 Fr () 8 Rn () 8 At (0) 8 Po (09)

More information

Using the Periodic Table

Using the Periodic Table MATH SKILLS TRANSPARENCY WORKSHEET Using the Periodic Table 6 Use with Chapter 6, Section 6.2 1. Identify the number of valence electrons in each of the following elements. a. Ne e. O b. K f. Cl c. B g.

More information

Made the FIRST periodic table

Made the FIRST periodic table Made the FIRST periodic table 1869 Mendeleev organized the periodic table based on the similar properties and relativities of certain elements Later, Henri Moseley organized the elements by increasing

More information

Ch. 9 NOTES ~ Chemical Bonding NOTE: Vocabulary terms are in boldface and underlined. Supporting details are in italics.

Ch. 9 NOTES ~ Chemical Bonding NOTE: Vocabulary terms are in boldface and underlined. Supporting details are in italics. Ch. 9 NOTES ~ Chemical Bonding NOTE: Vocabulary terms are in boldface and underlined. Supporting details are in italics. I. Review: Comparison of ionic and molecular compounds Molecular compounds Ionic

More information

Chemistry Standard level Paper 1

Chemistry Standard level Paper 1 M17/4/EMI/SPM/ENG/TZ1/XX hemistry Standard level Paper 1 Thursday 11 May 2017 (afternoon) 45 minutes Instructions to candidates Do not open this examination paper until instructed to do so. Answer all

More information

Chemistry 126 Final Examination, Prof. Hanson, May, Section B or D (circle one) Seat Coordinate Name

Chemistry 126 Final Examination, Prof. Hanson, May, Section B or D (circle one) Seat Coordinate Name Chemistry 126 Final Examination, Prof. Hanson, May, 2004 Section B or D (circle one) Seat Coordinate Name DO NOT OPEN THIS EXAM UNTIL INSTRUCTED TO DO SO Each asterisk () is 5 points. There are 40 s, for

More information

CHEM 130 Exp. 8: Molecular Models

CHEM 130 Exp. 8: Molecular Models CHEM 130 Exp. 8: Molecular Models In this lab, we will learn and practice predicting molecular structures from molecular formulas. The Periodic Table of the Elements IA 1 H IIA IIIA IVA VA VIA VIIA 3 5

More information

SCIENCE 1206 UNIT 2 CHEMISTRY. September 2017 November 2017

SCIENCE 1206 UNIT 2 CHEMISTRY. September 2017 November 2017 SCIENCE 1206 UNIT 2 CHEMISTRY September 2017 November 2017 UNIT OUTLINE 1. Review of Grade 9 Terms & the Periodic Table Bohr diagrams Evidence for chemical reactions Chemical Tests 2. Naming & writing

More information

Atomic Structure & Interatomic Bonding

Atomic Structure & Interatomic Bonding Atomic Structure & Interatomic Bonding Chapter Outline Review of Atomic Structure Atomic Bonding Atomic Structure Atoms are the smallest structural units of all solids, liquids & gases. Atom: The smallest

More information

30 Zn(s) 45 Rh. Pd(s) Ag(s) Cd(s) In(s) Sn(s) white. 77 Ir. Pt(s) Au. Hg(l) Tl. 109 Mt. 111 Uuu. 112 Uub. 110 Uun. 65 Tb. 62 Sm. 64 Gd. 63 Eu.

30 Zn(s) 45 Rh. Pd(s) Ag(s) Cd(s) In(s) Sn(s) white. 77 Ir. Pt(s) Au. Hg(l) Tl. 109 Mt. 111 Uuu. 112 Uub. 110 Uun. 65 Tb. 62 Sm. 64 Gd. 63 Eu. Enthalpy changes: experimentally it is much easier to measure heat flow at const pressure - this is enthalpy q p = )H : also nearly all chemical reactions are done at constant pressure. Enthalpy (heat)

More information

Chemistry 112 Name Exam I Form A Section January 29,

Chemistry 112 Name Exam I Form A Section January 29, Chemistry 112 Name Exam I Form A Section January 29, 2013 email IMPORTANT: On the scantron (answer sheet), you MUST clearly fill your name, your student number, section number, and test form (white cover

More information

Chemistry 1 Second Lecture Exam Fall Abbasi Khajo Kruft Levine Mathias Mathias/Ortiz Metlitsky Rahi Sanchez-Delgado Vasserman

Chemistry 1 Second Lecture Exam Fall Abbasi Khajo Kruft Levine Mathias Mathias/Ortiz Metlitsky Rahi Sanchez-Delgado Vasserman Page 1 of 9 Chemistry 1 Second Lecture Exam Fall 2011 Name Circle the name of your recitation/lab instructor(s) Abbasi Khajo Kruft Levine Mathias Mathias/Ortiz Metlitsky Rahi Sanchez-Delgado Vasserman

More information

Why all the repeating Why all the repeating Why all the repeating Why all the repeating

Why all the repeating Why all the repeating Why all the repeating Why all the repeating Why all the repeating Why all the repeating Why all the repeating Why all the repeating Patterns What Patterns have you observed in your life? Where to Get Help If you don t understand concepts in chapter

More information

Circle the letters only. NO ANSWERS in the Columns!

Circle the letters only. NO ANSWERS in the Columns! Chemistry 1304.001 Name (please print) Exam 5 (100 points) April 18, 2018 On my honor, I have neither given nor received unauthorized aid on this exam. Signed Date Circle the letters only. NO ANSWERS in

More information

Modified from: Larry Scheffler Lincoln High School IB Chemistry 1-2.1

Modified from: Larry Scheffler Lincoln High School IB Chemistry 1-2.1 Modified from: Larry Scheffler Lincoln High School IB Chemistry 1-2.1 The development of the periodic table brought a system of order to what was otherwise an collection of thousands of pieces of information.

More information

Element Cube Project (x2)

Element Cube Project (x2) Element Cube Project (x2) Background: As a class, we will construct a three dimensional periodic table by each student selecting two elements in which you will need to create an element cube. Helpful Links

More information

Reporting Category 1: Matter and Energy

Reporting Category 1: Matter and Energy Name: Science Teacher: Reporting Category 1: Matter and Energy Atoms 8.5A Fill in the missing information to summarize what you know about atomic structure. Name of Subatomic Particle Location within the

More information

A little history. When and How? Sir William Ramsey. ü 12/5/13. ü 1. Who put together the first useable Periodic Table?

A little history. When and How? Sir William Ramsey. ü 12/5/13. ü 1. Who put together the first useable Periodic Table? ü // A little history Johahann Dobereiner (80-89) o Triads John Newlands (8-898) o Law of Octaves Who put together the first useable ic Table? Mendeleev you remember him right? When and How? You know it

More information

9/20/2017. Elements are Pure Substances that cannot be broken down into simpler substances by chemical change (contain Only One Type of Atom)

9/20/2017. Elements are Pure Substances that cannot be broken down into simpler substances by chemical change (contain Only One Type of Atom) CAPTER 6: TE PERIODIC TABLE Elements are Pure Substances that cannot be broken down into simpler substances by chemical change (contain Only One Type of Atom) The Periodic Table (Mendeleev) In 1872, Dmitri

More information

6.3 Classifying Elements with the Periodic Table

6.3 Classifying Elements with the Periodic Table 6.3 Classifying Elements with the Periodic Table The Periodic Table was developed by scientists to organize elements in such a way as to make sense of the growing information about their properties. The

More information

CHEMISTRY 102 Fall 2014 HOUR EXAM I Page 1

CHEMISTRY 102 Fall 2014 HOUR EXAM I Page 1 OUR EXAM I Page 1 1. Draw the Lewis structure for ICl5. ow many of the following four statements (I-IV) is/are true regarding ICl5? I. The central atom in ICl5 has one lone pair of electrons. II. Some

More information

Circle the letters only. NO ANSWERS in the Columns! (3 points each)

Circle the letters only. NO ANSWERS in the Columns! (3 points each) Chemistry 1304.001 Name (please print) Exam 4 (100 points) April 12, 2017 On my honor, I have neither given nor received unauthorized aid on this exam. Signed Date Circle the letters only. NO ANSWERS in

More information

Half Yearly Exam 2015

Half Yearly Exam 2015 GOZO COLLEGE Secondary School KULLEĠĠ TA GĦAWDEX Skola Sekondarja Half Yearly Exam 015 Year 9 Track 3 CHEMISTRY Time: 1½ hours Name: Class: Useful Data: Atomic numbers and relative atomic masses are given

More information

Chapter 12 The Atom & Periodic Table- part 2

Chapter 12 The Atom & Periodic Table- part 2 Chapter 12 The Atom & Periodic Table- part 2 Electrons found outside the nucleus; negatively charged Protons found in the nucleus; positive charge equal in magnitude to the electron s negative charge Neutrons

More information

1 Electrons and Chemical Bonding

1 Electrons and Chemical Bonding CHAPTER 13 1 Electrons and Chemical Bonding SECTION Chemical Bonding BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What is chemical bonding? What are valence

More information

Grade 11 Science Practice Test

Grade 11 Science Practice Test Grade 11 Science Practice Test Nebraska Department of Education 2012 Directions: On the following pages of your test booklet are multiple-choice questions for Session 1 of the Grade 11 Nebraska State Accountability

More information

EXAMPLES. He VIA VIIA Li Be B C N O F Ne

EXAMPLES. He VIA VIIA Li Be B C N O F Ne 59 IA EXAMPLES VIIIA H IIA IIIA IVA VA He VIA VIIA Li Be B C N O F Ne Na Mg IIIB IVB VB Al Si P VIB VIIB VIIIB IB IIB S Cl Ar K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru

More information

What is the periodic table?

What is the periodic table? The periodic table of the elements represents one of the greatest discoveries in the history of science that certain elements, the basic chemical substances from which all matter is made, resemble each

More information

VIIIA H PREDICTING CHARGE

VIIIA H PREDICTING CHARGE 58 IA PREDICTING CHARGE VIIIA H IIA IIIA IVA VA VIA VIIA You can reliably determine the charge using our method for Groups IA, IIA, IIIB, Aluminum, and the Group VA, VIA, and VIIA NONMETALS Li Be B C N

More information

NAME: SECOND EXAMINATION

NAME: SECOND EXAMINATION 1 Chemistry 64 Winter 1994 NAME: SECOND EXAMINATION THIS EXAMINATION IS WORTH 100 POINTS AND CONTAINS 4 (FOUR) QUESTIONS THEY ARE NOT EQUALLY WEIGHTED! YOU SHOULD ATTEMPT ALL QUESTIONS AND ALLOCATE YOUR

More information

Chemistry Higher level Paper 1

Chemistry Higher level Paper 1 hemistry igher level Paper 1 Thursday 11 May 2017 (afternoon) 1 hour Instructions to candidates Do not open this examination paper until instructed to do so. Answer all the questions. For each question,

More information

Halogens HALOGENS. Parts 2A and 2B. Chem : Feb. 19, 20 and March 3. Compare the properties and reactivity of the halogens and halides

Halogens HALOGENS. Parts 2A and 2B. Chem : Feb. 19, 20 and March 3. Compare the properties and reactivity of the halogens and halides Chem. 125-126: Feb. 19, 20 and March 3 Experiment 3 Session 2 (Three hour lab) Complete Experiment 3 Parts 2B and 3 Complete team report Complete discussion presentation Parts 2A and 2B Compare the properties

More information

Experiment Three. Lab two: Parts 2B and 3. Halogens used in Parts 2 and 3. Lab one: Parts 1 and 2A. Halogens (Family VIIA) used in Parts 2 and 3

Experiment Three. Lab two: Parts 2B and 3. Halogens used in Parts 2 and 3. Lab one: Parts 1 and 2A. Halogens (Family VIIA) used in Parts 2 and 3 Experiment Three Lab one: Parts 1 and 2A Lab two: Parts 2B and 3 1 1A 1 H 1s 1 2 IIA 3 Li 2s 1 1 1 Na 3s 1 1 9 K 4s 1 3 7 Rb 5s 1 5 5 Cs 6s 1 8 7 Fr 7s 1 4 Be 2s 2 1 2 Mg 3s 2 3 IIIB 4 IVB 5 VB 6 VIB 7

More information

ORBITAL DIAGRAM - A graphical representation of the quantum number "map" of electrons around an atom.

ORBITAL DIAGRAM - A graphical representation of the quantum number map of electrons around an atom. 178 (MAGNETIC) SPIN QUANTUM NUMBER: "spin down" or "spin up" - An ORBITAL (region with fixed "n", "l" and "ml" values) can hold TWO electrons. ORBITAL DIAGRAM - A graphical representation of the quantum

More information

8/30/2010. The Components of Matter Chapter 2. Element, Atom, Compound, and Molecule. Elements, Compounds, and Mixtures

8/30/2010. The Components of Matter Chapter 2. Element, Atom, Compound, and Molecule. Elements, Compounds, and Mixtures The Components of Matter Chapter 2 Element, Atom, Compound, and Molecule CHEMICAL ELEMENTS - pure substances that cannot be decomposed by ordinary means to other substances. An ATOM is the smallest particle

More information

... but using electron configurations to describe how aluminum bromide forms is a bit cumbersome! Can we simplify the picture a bit?

... but using electron configurations to describe how aluminum bromide forms is a bit cumbersome! Can we simplify the picture a bit? 193... but using electron configurations to describe how aluminum bromide forms is a bit cumbersome! Can we simplify the picture a bit? LEWIS NOTATION / ELECTRON-DOT NOTATION - Lewis notation represents

More information

Review. 8th grade science STAAR. Name Class. Underline your strong TEKS and circle your weak TEKS: 8.5A Atoms. 7.5C Energy Flow Through Ecosystems

Review. 8th grade science STAAR. Name Class. Underline your strong TEKS and circle your weak TEKS: 8.5A Atoms. 7.5C Energy Flow Through Ecosystems 8th grade science STAAR Review Name Class Underline your strong TEKS and circle your weak TEKS: 8.5A Atoms 7.5C Energy Flow Through Ecosystems 8.5B Reactivity 8.5C Periodic Table 8.5D Chemical Formulas

More information

8. Relax and do well.

8. Relax and do well. CHEM 1314.03 Exam II KEY ohn II. Gelder October 23, 1997 Name TA's Name Lab Section INSTRUCTIONS: 1. This examination consists of a total of 9 different pages. The last four pages include a periodic table,

More information

Circle ONLY the LETTER of your answer.

Circle ONLY the LETTER of your answer. hemistry 1304 Name (please print) Exam 5 (105 points) May 3, 2017 n my honor, I have neither given nor received unauthorized aid on this exam. Signed Date ircle NLY the LETTER of your answer. 1. (3 points)

More information

Lewis dot structures for molecules

Lewis dot structures for molecules 1 Lewis dot structures for molecules In the dot structure of a molecule, - SHARED valence electrons are shown with dashes - one per pair. - UNSHARED valence electrons ("lone pairs") are represented by

More information

Atomic Emission Spectra. and. Flame Tests. Burlingame High School Chemistry

Atomic Emission Spectra. and. Flame Tests. Burlingame High School Chemistry Atomic Structure Atomic Emission Spectra and Flame Tests Flame Tests Sodium potassium lithium When electrons are excited they bump up to a higher energy level. As they bounce back down they release energy

More information

CHEM 108 (Fall-2003) Exam Final (100 pts)

CHEM 108 (Fall-2003) Exam Final (100 pts) CHEM 108 (Fall-2003) Exam Final (100 pts) Name: -------------------------------------------------------------------------------, SSN -------------------------------- LAST NAME, First (Circle the alphabet

More information

E5 Lewis Acids and Bases: lab 2. Session two lab Parts 2B, 3, and 4. Session one lab Parts 1and 2A. Aquo Complex Ions

E5 Lewis Acids and Bases: lab 2. Session two lab Parts 2B, 3, and 4. Session one lab Parts 1and 2A. Aquo Complex Ions E5 Lewis Acids and Bases: lab 2 Session one lab Parts 1and 2A Session two lab Parts 2B, 3, and 4 Part 2B. Complexation, Structure and Periodicity Compare the reactivity of aquo complex ions containing

More information

Thermochemistry. Chapter 6. Chemistry E1a

Thermochemistry. Chapter 6. Chemistry E1a Thermochemistry Chapter 6 Chemistry E1a Energy: What is it? How is it transformed? What is energy? What are the SI units for energy? Give examples of some energy What types of energy are we going to be

More information

single-layer transition metal dichalcogenides MC2

single-layer transition metal dichalcogenides MC2 single-layer transition metal dichalcogenides MC2 Period 1 1 H 18 He 2 Group 1 2 Li Be Group 13 14 15 16 17 18 B C N O F Ne 3 4 Na K Mg Ca Group 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Al Ga

More information

-"l" also contributes ENERGY. Higher values for "l" mean the electron has higher energy.

-l also contributes ENERGY. Higher values for l mean the electron has higher energy. 175 - Giving the four parameters will uniquely identify an electron around an atom. No two electrons in the same atom can share all four. These parameters are called QUANTUM NUMBERS. PRINCIPAL QUANTUM

More information

Name Section Signature TA ID #

Name Section Signature TA ID # FIRST LETTER OF YOUR LAST NAME CHEMISTRY 118 EXAM II March 8, 014 Name Section Signature TA ID # PLEASE READ THE FOLLOWING INSTRUCTIONS Do NOT begin the exam until asked to do so. There are 8 numbered

More information

Principles of Chemistry I 3150: EXAM I Thursday, 5:10PM EXAM FOR PRACTICE USE FALL 2017

Principles of Chemistry I 3150: EXAM I Thursday, 5:10PM EXAM FOR PRACTICE USE FALL 2017 Name Bubble on your scan sheet the Test Number and Test Form below: Principles of Chemistry I 3150:151-800 EXAM I Thursday, 5:10PM EXAM FOR PRACTICE USE FALL 2017 TEST 6, FORM A September 29, 2016 200+

More information

Chemistry 112 Name Exam I Form A Section February 3,

Chemistry 112 Name Exam I Form A Section February 3, Chemistry 112 Name Exam I Form A Section February 3, 2015 email IMPORTANT: On the scantron (answer sheet), you MUST clearly fill your name, your student number, section number, and test form (white cover

More information

The 18 Electron Rule. References: Gray: chapter 5 OGN: chapter 18

The 18 Electron Rule. References: Gray: chapter 5 OGN: chapter 18 The 18 Electron Rule References: Gray: chapter 5 OGN: chapter 18 Element Groups Alkali metals nert or Noble gases Alkali earths alogens e Li Na Be Mg Transition metals B Al Si N P O S F l Ne Ar K Rb s

More information

Chemistry 1 Final Exam Dec Circle one: Abassi Castillo Ciskowska Jarzecki Kahanda Shakya

Chemistry 1 Final Exam Dec Circle one: Abassi Castillo Ciskowska Jarzecki Kahanda Shakya Chemistry 1 Final Exam Dec. 2005 Name Circle one: Abassi Castillo Ciskowska Jarzecki Kahanda Shakya Write your name on this page and on the next page. For questions 33 45 you must show work. The exam adds

More information

VIIIA He IIA IIIA IVA VA VIA VIIA. Li Be B C N O F Ne. Na Mg VIB VIIB VIIIB IB IIB S. K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br

VIIIA He IIA IIIA IVA VA VIA VIIA. Li Be B C N O F Ne. Na Mg VIB VIIB VIIIB IB IIB S. K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br 188 THE FIRST TWO PERIODIC TRENDS IN A NUTSHELL LARGER IONIZATION ENERGY SMALLER RADIUS IA H IIA IIIA IVA VA VIA VIIA VIIIA He Li Be B C N O F Ne Na Mg IIIB IVB VB Al Si P VIB VIIB VIIIB IB IIB S Cl Ar

More information

Chapter 3: Compounds

Chapter 3: Compounds Chapter 3: Compounds Chapter 3 Educational Goals 1. Understand where electrons are located in atoms and how the locations of electrons affect the energy of the atom. 2. Define the term valence electron

More information

UNIVERSITY LE CAMPUS. Moderators Dr D. Reddy Dr B. Moodley. Dr L. Pillay Dr G. Birungii. This paper inclusive). answer booklet.

UNIVERSITY LE CAMPUS. Moderators Dr D. Reddy Dr B. Moodley. Dr L. Pillay Dr G. Birungii. This paper inclusive). answer booklet. SCHOOL OF CHEMISTRY & PHYSICS UNIVERSITY OF KWAZULU-NATAL, WESTVILL LE CAMPUS APCH231 : CHEMICAL ANALYSIS NOVEMBER 2013 MAIN EXAMINATIONN DURATION: 3 HOURS TOTAL MARKS: 100 Moderators Dr D. Reddy Dr B.

More information

(FIRST) IONIZATION ENERGY

(FIRST) IONIZATION ENERGY 181 (FIRST) IONIZATION ENERGY - The amount of energy required to remove a single electron from the outer shell of an atom. - Relates to reactivity for metals. The easier it is to remove an electron, the

More information

8. Relax and do well.

8. Relax and do well. CHEM 1515 Name Exam III TA's Name John III. Gelder April 7, 1993 Lab Section INSTRUCTIONS: 1. This examination consists of a total of 8 different pages. The last 2 pages include important mathematical

More information

Earth Materials I Crystal Structures

Earth Materials I Crystal Structures Earth Materials I Crystal Structures Isotopes same atomic number, different numbers of neutrons, different atomic mass. Ta ble 1-1. Su mmar y of quantu m num bers Name Symbol Values Principal n 1, 2,

More information

SCIENCE SAC Making a World of Difference. University Interscholastic League

SCIENCE SAC Making a World of Difference. University Interscholastic League SCIENCE SAC 2013 GENERAL DIRECTIONS: DO NOT OPEN EXAM UNTIL TOLD TO DO SO. Ninety minutes should be ample time to complete this contest, but since it is not a race, contestants may take up to two hours.

More information

Half Yearly Exam 2015

Half Yearly Exam 2015 GOZO OLLEGE Secondary School KULLEĠĠ T GĦWDEX Skola Sekondarja Half Yearly Exam 015 Year 9 Track HEMISTRY Time: 1½ hours Name: lass: Useful Data: tomic numbers and relative atomic masses are given in the

More information

- Some properties of elements can be related to their positions on the periodic table.

- Some properties of elements can be related to their positions on the periodic table. 179 PERIODIC TRENDS - Some properties of elements can be related to their positions on the periodic table. ATOMIC RADIUS - The distance between the nucleus of the atoms and the outermost shell of the electron

More information

Periodic Table. - Mendeleev was able to predict the properties of previously unknown elements using his "periodic law" Modern periodic table

Periodic Table. - Mendeleev was able to predict the properties of previously unknown elements using his periodic law Modern periodic table 74 Periodic Table - Mendeleev (1869): --- When atoms are arranged in order of their atomic weight, some of their chemical and physical properties repeat at regular intervals (periods) --- Some of the physical

More information

Atomic terms. Example: Helium has an atomic number of 2. Every helium atom has two protons in its nucleus.

Atomic terms. Example: Helium has an atomic number of 2. Every helium atom has two protons in its nucleus. Atomic terms - ATOMIC NUMBER: The number of protons in the atomic nucleus. Each ELEMENT has the SAME NUMBER OF PROTONS in every nucleus. In neutral atoms, the number of ELECTRONS is also equal to the atomic

More information

Chemistry 12 Exam 1 September 27, 2000 Form A

Chemistry 12 Exam 1 September 27, 2000 Form A hemistry 12 Exam 1 September 27, 2000 Form A 1. The chemical formula for sodium phosphate is: A. S 3P 4 B. NaP 3. Na 3P 4 D. S 2P 3 E. Na 2P 4 2. ow many protons, neutrons and electrons does 201 g 2+ have?

More information

UNIVERSITY OF CALGARY FACULTY OF SCIENCE MIDTERM EXAMINATION CHEMISTRY 351 READ THE INSTRUCTIONS CAREFULLY

UNIVERSITY OF CALGARY FACULTY OF SCIENCE MIDTERM EXAMINATION CHEMISTRY 351 READ THE INSTRUCTIONS CAREFULLY UNIVERSITY OF CALGARY FACULTY OF SCIENCE MIDTERM EXAMINATION CHEMISTRY 351 November 8th, 2016 Time: 2 Hours READ THE INSTRUCTIONS CAREFULLY PLEASE WRITE YOUR NAME, STUDENT I.D. NUMBER ON BOTH YOUR ANSWER

More information

materials and their properties

materials and their properties materials and their properties macroscopic properties phase state strength / stiffness electrical conductivity chemical properties color / transparence spectroscopical properties surface properties density

More information

Example: Helium has an atomic number of 2. Every helium atom has two protons in its nucleus.

Example: Helium has an atomic number of 2. Every helium atom has two protons in its nucleus. 59 Atomic terms - ATOMIC NUMBER: The number of protons in the atomic nucleus. Each ELEMENT has the SAME NUMBER OF PROTONS in every nucleus. In neutral atoms, the number of ELECTRONS is also equal to the

More information

Chemical Reactions Chapter 12 Study Guide (Unit 9)

Chemical Reactions Chapter 12 Study Guide (Unit 9) Name: Hr: Understand and be able to explain all of the key concepts. Define and understand all of the survival words Memorize the names and symbols for these elements: (Ag, Al, Ar, As, Au, B, Ba, Be, Br,

More information

8. Relax and do well.

8. Relax and do well. EM 1515.001 Exam III John III. Gelder November 7, 2001 Name TA's Name Lab Section INSTRUTIONS: 1. This examination consists of a total of 9 different pages. The last three pages include a periodic table,

More information

Stoichiometry. Mole Concept. Balancing Chemical Equations

Stoichiometry. Mole Concept. Balancing Chemical Equations Stoichiometry The story so far The structure of an atom protons, neutrons & electrons Electron structure & the Periodic Table Shapes of electron orbitals (Quantum Numbers) Essential and toxic elements

More information

Name Date Class STUDY GUIDE FOR CONTENT MASTERY. covalent bond molecule sigma bond exothermic pi bond

Name Date Class STUDY GUIDE FOR CONTENT MASTERY. covalent bond molecule sigma bond exothermic pi bond Covalent Bonding Section 9.1 The Covalent Bond In your textbook, read about the nature of covalent bonds. Use each of the terms below just once to complete the passage. covalent bond molecule sigma bond

More information

- Some properties of elements can be related to their positions on the periodic table.

- Some properties of elements can be related to their positions on the periodic table. 179 PERIODIC TRENDS - Some properties of elements can be related to their positions on the periodic table. ATOMIC RADIUS - The distance between the nucleus of the atoms and the outermost shell of the electron

More information

Periodic Table. Modern periodic table

Periodic Table. Modern periodic table 41 Periodic Table - Mendeleev (1869): --- When atoms are arranged in order of their atomic weight, some of their chemical and physical properties repeat at regular intervals (periods) --- Some of the physical

More information

[ ]:543.4(075.8) 35.20: ,..,..,.., : /... ;. 2-. ISBN , - [ ]:543.4(075.8) 35.20:34.

[ ]:543.4(075.8) 35.20: ,..,..,.., : /... ;. 2-. ISBN , - [ ]:543.4(075.8) 35.20:34. .. - 2-2009 [661.87.+661.88]:543.4(075.8) 35.20:34.2373-60..,..,..,..,.. -60 : /... ;. 2-. : -, 2008. 134. ISBN 5-98298-299-7 -., -,,. - «,, -, -», - 550800,, 240600 «-», -. [661.87.+661.88]:543.4(075.8)

More information

Chemistry 51 Exam #3. Name KEY November 20, 2001

Chemistry 51 Exam #3. Name KEY November 20, 2001 Chemistry 51 Exam #3 Name KEY November 20, 2001 This exam has nine (9) questions. Please check before beginning to make sure no questions are missing. All scratch work must be done on the attached blank

More information

- Some properties of elements can be related to their positions on the periodic table.

- Some properties of elements can be related to their positions on the periodic table. 186 PERIODIC TRENDS - Some properties of elements can be related to their positions on the periodic table. ATOMIC RADIUS - The distance between the nucleus of the atoms and the outermost shell of the electron

More information

Chem 6 Sample exam 2 (150 points total) NAME:

Chem 6 Sample exam 2 (150 points total) NAME: hem 6 Sample exam 2 (150 points total) @ This is a closed book exam to which the onor Principle applies. @ The last page contains equations and physical constants; you can detach it for easy reference.

More information

- When atoms share electrons, the electrons might not be EVENLY shared. Shared electrons may spend more time around one atomic nucleus than the other.

- When atoms share electrons, the electrons might not be EVENLY shared. Shared electrons may spend more time around one atomic nucleus than the other. 228 POLARITY - When atoms share electrons, the electrons might not be EVENLY shared. Shared electrons may spend more time around one atomic nucleus than the other. - When electrons are shared UNEVENLY,

More information

Bronsted: Acids are proton donors. Session one Pre-lab (p.151) due 1st hour discussion of E4 Lab (Parts 1and 2A)

Bronsted: Acids are proton donors. Session one Pre-lab (p.151) due 1st hour discussion of E4 Lab (Parts 1and 2A) E5 Lewis Acids and Bases (Session 1) November 5-11 Acids Bronsted: Acids are proton donors. Session one Pre-lab (p.151) due 1st hour discussion of E4 Lab (Parts 1and 2A) Problem Compounds containing cations

More information

NAME: 3rd (final) EXAM

NAME: 3rd (final) EXAM 1 Chem 64 Winter 2003 AME: 3rd (final) EXAM THIS EXAM IS WORTH 100 POITS AD COTAIS 9 QUESTIOS THEY ARE OT EQUALLY WEIGHTED! YOU SHOULD ATTEMPT ALL QUESTIOS AD ALLOCATE YOUR TIME ACCORDIGLY IF YOU DO'T

More information

Spin Cut-off Parameter of Nuclear Level Density and Effective Moment of Inertia

Spin Cut-off Parameter of Nuclear Level Density and Effective Moment of Inertia Commun. Theor. Phys. (Beijing, China) 43 (005) pp. 709 718 c International Academic Publishers Vol. 43, No. 4, April 15, 005 Spin Cut-off Parameter of Nuclear Level Density and Effective Moment of Inertia

More information

8. Relax and do well.

8. Relax and do well. CHEM 55.00-006 Exam I John I. Gelder February 5, 2002 Name TA's Name Section INSTRUCTIONS:. This examination consists of a total of 8 different pages. The last three pages include a periodic table, a table

More information

1 Arranging the Elements

1 Arranging the Elements CHAPTER 12 1 Arranging the Elements SECTION The Periodic Table BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: How are elements arranged on the periodic table?

More information

Putting it together... - In the early 20th century, there was a debate on the structure of the atom. Thin gold foil

Putting it together... - In the early 20th century, there was a debate on the structure of the atom. Thin gold foil 36 Putting it together... - In the early 20th century, there was a debate on the structure of the atom. RUTHERFORD EXPERIMENT Where do the particles go? Radioactive material A few bounce back A few particles

More information

E4 Acids, Bases, and Salts

E4 Acids, Bases, and Salts E4 Acids, Bases, and Salts Session One of two session lab Complete Parts 1 and 2 in lab. If time allows, start or complete Part 3. Acids and Bases Q. Are acid-base properties of substances predictable

More information

Teacher Workbooks. Science and Nature Series. Atomic Structure, Electron Configuration, Classifying Matter and Nuclear Chemistry, Vol.

Teacher Workbooks. Science and Nature Series. Atomic Structure, Electron Configuration, Classifying Matter and Nuclear Chemistry, Vol. Teacher Workbooks Science and Nature Series Atomic Structure, Electron Configuration, Classifying Matter and Nuclear Chemistry, Vol. 1 Copyright 23 Teachnology Publishing Company A Division of Teachnology,

More information

Which of the following answers is correct and has the correct number of significant figures?

Which of the following answers is correct and has the correct number of significant figures? Avogadro s Number, N A = 6.022 10 23 1. [7 points] Carry out the following mathematical operation: 6.06 10 3 + 1.1 10 2 Which of the following answers is correct and has the correct number of significant

More information

Name Honors Chemistry / / Chemical Equations Reactions

Name Honors Chemistry / / Chemical Equations Reactions Name Honors Chemistry / / Chemical Equations Reactions Like everything else in chemistry, chemical equations follow a few basic patterns. Today we will begin to look at the first of these patterns and

More information