Conf.dr.ing. Cătălin ZAHARIA, UPB, Departament Bioresurse si Stiinta Polimerilor. UPB, Local Polizu, Corp D, Sala D018, Corp A, Sala A218

Size: px
Start display at page:

Download "Conf.dr.ing. Cătălin ZAHARIA, UPB, Departament Bioresurse si Stiinta Polimerilor. UPB, Local Polizu, Corp D, Sala D018, Corp A, Sala A218"

Transcription

1 Activitatea A4. Tehnici moderne de caracterizare a suprafetelor diferitelor tipuri de materiale. Analiza unghiului de contact si a tensiunii superficiale Conf.dr.ing. Cătălin ZAHARIA, UPB, Departament Bioresurse si Stiinta Polimerilor UPB, Local Polizu, Corp D, Sala D018, Corp A, Sala A iulie 2015

2 UNGHI DE CONTACT SI PROPRIETATI DE UDARE Studiile de udare implica masurararea unghiurilor de contact ca si date initiale. Aceste date ne indica gradul de udare (racordare) cand un solid si un lichid interactioneaza. Unghiuri mici de contact (<90º) corespund la nivel mare de udare, iar unghiurile mari (>90º) corespund la un nivel scazut de udare a suprafetei. Fig.1. Suprafete hidrofile si hidrofobe in functie de valoarea unghiului de contact

3 Ecuatia Young Ecuatia Young este folosita pentru a descrie interactiile dintre fortele de coeziune si cele de adeziune si este o masura a energiei de suprafata.

4 Sa consideram o picatura de lichid pe o suprafata solida plana, orizontala. Unghiul de contact este definit ca fiind unghiul format la intersectia interfetei lichid-solid cu interfata lichid-vapori (acest lucru este obtinut geometric prin trasarea unei tangente din punctul de contact pana la interfata lichid-vapori in profilul picaturii). Interfata unde solidul, lichidul si vaporii coexista se numeste linia de contact a celor 3 faze. Udarea completa a unei suprafete apare la valoare 0 unghi de contact. Suprafetele superhidrofobe indica valori ale unghiului de contact peste 150 (suprafata si picatura sunt aproape fara punct de contact) exemplu Efectul lotus. Unghiul de contact nu este limitat la interfata lichid-vapori pe o suprafata solida; teoriile se aplica si la interfete lichid-lichid pe un solid.

5 EFECT LOTUS Frunzele de lotus sunt mereu curate pentru ca au o caracteristica remarcabila, aceea de a respinge total apa, adică sunt super hidrofobe. Picaturile de apa se rostogolesc pe suprafata frunzei, in loc sa alunece si antreneaza murdaria dupa ele, lasand frunza curata. Frunza de lotus are o structura ce prezinta nanocristale de ceara pe suprafata acesteia. Nanocristalele de pe suprafata frunzei sunt compuse din materiale hidrofobe, proprietate accentuata de rugozitate - nanostructura. De aceea, picaturile de apa care ajung pe o astfel de frunza sunt mai mult in contact cu aerul si se rostogolesc.,,efectul lotus" a fost inspiratia pentru numeroase materiale inovative, in principal pentru a le da proprietati de autocuratare, pentru a reduce nevoile de curatare, cu beneficiu pentru mediul de viata. Ingineria materialelor utilizează nanotehnologiile pentru a crea mici,,tepi-spikes" pe materiale hidrofobe, mult mai mici decat picaturile de apa, facandu-le superhidrofobe. Acestea imită nanocristalele naturale ale frunzelor.

6 Exemple de aplicatii inspirate din efectul lotus 1. Vopsea folosita la fatada cladirilor - murdaria nu adera de suprafata si cand ploua aceasta se curata. 2. Unele materiale folosite pentru confectionarea hainelor, fetelor de masa, draperiilor etc. sunt inspirate din,,efectul lotus", fiind rezistente la pete. Acestea nu au un strat de ceara, ci au atasate mici molecule care nu se lipesc de tesatura. 3. Exista, de asemenea, spray-uri care se aplica pe suprafetele de la baie si bucatarie, extrem de,,impermeabile" pentru murdarie, facand ca aceasta sa fie usor de curatat.

7 Fig.2. Efectul lotus picaturi de apa care plutesc pe suprafata frunzei

8 967/2381

9 381

10 Aplicatii ale suprafetelor hidrofobe 1. Materiale ca PTFE (politetrafluoroetilena) pot fi folosite ca suprafete hidrofobe pentru a respinge picaturile de apa (tigai, automobile etc). 2. Suprafetele hidrofobe pot fi folosite la fabricarea anumitor componente ale avioanelor pentru a preveni fenomenul de inghet ( icing ). 3. Sticle tratate hidrofob pot fi de asemenea utilizate in construirea semafoarelor de pe strazi sau alte unitati de control al traficului. ISGC.html

11 Suprafete hidrofile Hidrofilicitate loves water afinitate fata de apa Proprietatea unei suprafete de material sa intre in contact direct cu moleculele de apa prin intermediul legaturilor de hidrogen. Moleculele de apa pot patrunde prin porii materialului si uda suprafata complet. Majoritatea compusilor naturali (polimeri naturali, proteine, polizaharide etc) sunt hidrofili. Acoperirile hidrofile sunt foarte eficiente si mentin efectul pe o suprafata foarte mult timp. Folosirea acoperirilor hidrofile elimina folosirea lubrifiantilor pentru diferite tipuri de materiale. Exemple: polizaharidele au grupari OH cu afinitate mare fata de apa.

12 Aplicatii ale fenomenului de umectare A. Transformarea unui solid hidrofil intr-un solid lipofil (hidrofob) prin tratare cu molecule amfifile. Tratarea sticlei cu clorsilani - moleculele de clorsilani se leaga chimic sau prin punti de hidrogen cu gruparile silanolice ale sticlei formind un strat monomolecular, hidrofob, datorat catenelor alchilice. Hidrofobizarea cimentului/betonului se face cu produse pe baza de silani, ce ofera proprietati hidrofobe betonului, betonului armat, crescand semnificativ durata de viata a acestora. B. Tratarea suprafetelor hidrofobe cu molecule amfifile in vederea inducerii unui caracter hidrofil Polietilena este un produs cu suprafata hidrofoba. Tratarea acesteia cu polietilen oxid (care are blocuri hidrofile si hidrofobe) duce la obtinerea unui material cu suprafata hidrofila. O alta metoda de hidrofilizare a suprafetelor hidrofobe este tratamentul in plasma (descarcari luminoase de tip Corona, presiune scazuta, presiune atmosferica etc). In acest fel se pot genera grupe de tip OH, COOH pe suprafetele intial hidrofobe (acest lucru se poate demonstra prin masuratori de unghi de contact)

13 O alta aplicatie importanta se refera la folosirea agentilor tensioactivi/surfactanti curatarea suprafetelor murdare, curatarea hainelor, solubilizare, dispersare etc. Surfactanti compusi care au abilitatea de a scadea tensiunea superficiala intre 2 lichide sau intre un lichid si un solid. Clasificare: 1. Agenti de umectare 2. Agenti de solubilizare 3. Emulgatori 4. Agenti de dispersare 5. Agenti de spumare 6. Detergenti etc.

14 Concentratia critica micelara CMC Concentratia critica micelara reprezinta concentratia critica a unei substante amfifile la care se formeaza micele Moleculele amfifile contin doua componente ce difera prin afinitatea lor fata de solventi. partea hidrofila are afinitate pentru solventii polari, cum ar fi apa. partea hidrofoba are afinitate pentru solventii nepolari, cum ar fi hidrocarburile. Moleculele unei substante amfifile se orienteaza la suprafata apei astfel incat partea polara interactioneaza cu apa iar cea nepolara este mentinuta deasupra suprafetei (aer sau lichid nepolar). Prezenta acestor molecule perturba energia de coeziune de la suprafata, ceea ce duce la micsorarea tensiunii superficiale.

15 Agenti de umectare Agentul de umectare este un surfactant care odata dizolvat in apa duce la scaderea unghiului de contact si ajuta la deplasarea aerului la suprafata inlocuind faza gazoasa cu lichid. Un agent bun de umectare este acela care reduce tensiunea superficiala a lichidului sub valoarea critica a solidului.

16 2. Agenti de spumare/expandare Spumele sunt dispersii ale unui gaz intr-un lichid (spume lichide ca cele formate de sapunuri si detergenti) sau dispersii ale unui gaz intr-un solid (spume solide cum ar fi buretii, spume poliuretanice, spume de polistiren etc). 3. Detergentii Detergentii sunt surfactanti folositi pentru inlaturarea murdariei. Etape: -Udarea initiala a murdariei si a suprafetelor ce urmeaza a fi curatate - Emulsionarea sau solubilizarea particulelor de murdarie -Etapa finala de indepartarea a murdariei de pe suprafete.

17 Fig.3. Eliminarea murdariei de pe suprafete surfactants/

18 Aplicatiile unghiului de contact si tensiunii superficiale in domeniul aplicatiilor biomedicale Multe materiale sintetice sau artificiale sunt utilizate ca implanturi in diverse aplicatii biomedicale. Proprietatile de suprafata ale implantului determina interactiunile cu tesuturile invecinate de tip gazda. Proprietatile fizico-chimice ale suprafetei cum ar fi umectabilitatea si topografia suprafetei sunt esentiale in realizarea/optimizarea adeziunii si proliferarii celulare. Diferite tipuri de materiale cum ar fi metalele (titan si aliaje de titan), ceramicile si polimerii au fost folosite de-a lungul timpului ca implanturi ce intra in direct contact cu tesuturile vii. Etape ale interactiunii materialelor cu gazda: 1. Primul raspuns cand un material este plasat in mediul biologic este adsorbtia moleculelor de apa la suprafata (timp foarte rapid de domeniul nanosecundelor) 2. In a doua etapa proteinelor sunt adsorbite la suprafata implantului sintetic/artificial. Proteinele cu molecula mica sunt primele adsorbite datorita transportului rapid la suprafata, iar ulterior cele cu molecula mare cu afinitatea sporita fata de suprafeta.

19 Proprietatile suprafetei influenteaza adsorbtia proteinelor (umectabilitatea). Este cunoscut faptul ca materialele cu suprafete moderat hidrofile imbunatesc adeziunea, cresterea celulara si in final biocompatibilitatea. O suprafata foarte hidrofila poate duce la scaderea adeziunii si la pierderea biocompatibilitatii. 3. Ultima etapa se refera la aderarea celulelor la suprafata implantului. Aceasta etapa depinde de tipul de proteine ce a aderat la suprafata implantului, dar si de topografia suprafetei. Proliferarea si diferentierea celulara depind in mare masura de rugozitatea suprafetei si umectabilitate. Devine astfel interesant de studiat toti factorii care influenteaza aderarea celulara si daca acestia se intersecteaza pentru a oferi proprietati optime de adeziune (efect sinergic): topografie, umectabilitate sau ambii factori.

20 Valori ale unghiului de contact Lichid Solid Valoare unghi contact, º Forte de adeziune S-L Forte de coeziune L-L Apa Sticla obisnuita din cuart 0 puternice slabe Iodura de metil Sticla 29 puternice puternice Apa Polistiren, Plexiglas 85 slabe slabe Apa Piele umana 90 slabe puternice Apa Ceara 105 slabe puternice Mercur Sticla 140 slabe puternice Apa Silicon Teflon 110 >150 slabe slabe puternice puternice

21 Dispozitiv CAM 101 prevazut cu camera video digitala de mare viteză C200-HS (KSV-Finlanda) pentru masurarea ughiului de contact si a tensiunii superficiale Exista o varietate mare de aparate pentru masurarea unghiului de contact care folosesc metode diferite de masura si sunt promovate de diversi producatori. De asemenea, calitatea si acuratetea acestor instrumente este diferita de la producator la producator. Alegerea dispozitivului ideal pentru orice operator este o problema extrem de importanta. 1. Un prim pas in alegerea dispozitivului se refera la tipul de material si scopul pentru care neintereseaza masurarea unghiului de contact Exista materiale de tip fibre sau pulberi (cu valori ale unghiului mai mari de 80 º) pentru care unghiul de contact este foarte dificil de masurat cu instrumentele obisnuite. Materialele cu suprafete super hidrofile (unghi de contact<3º, foite de aluminiu) sau super hidrofobe (unghi de contact>140º, frunza de lotus) sunt de asemenea greu de masurat cu instrumente obisnuite.

22 2. O alta problema extrem de importanta se refera la dimensiunea probei in special grosimea si lungimea unei fete. Acest lucru este relevant tinand cont pentru o captura de imagine cu picatura de solvent este nevoie de o distanta de lucru a lentilei destul de mica (distanta maxima a lentilei este de aproximativ 360 mm). Multe dispozitive comerciale folosesc distante de 170 mm si pot fi folosite pentru a masura unghiul de contact in cazul probelor cu dimensiuni de aproximativ 300 mm. Fig.4. Schema a instrumentului pentru masurarea unghiului de contact (imaginea de sus); imaginea de jos releva situatia unor probe concave cand este nevoie de o camera digitala in plan vertical

23 Ca sa recapitulam!!! Daca discutam despre probe solide Unghiul de contact este o marime cantitativa a udarii unui solid de catre un lichid. Este definit geometric ca unghiul format de un lichid la limita celor trei faze de intersectie intre lichid, gaz si solid. Acesta este unghiul dintre solid si tangenta in punctul de intersectie al profilului picaturii cu suprafata solidului. Valorile mai mici ale unghiului indică imprastierea lichidului, sau udarea buna in timp ce valorile mari indica udare slaba. Daca unghiul este mai mic de 90 se spune ca lichidul uda solidul. Daca unghiul este mai mare 90 se spune ca nu se uda. Un unghi de contact zero reprezinta udare completa.

24 Determinarea energiei libere de suprafata a solidului Tensiunea superficiala este o masura a energiei coezive prezente la interfata. Toate moleculele unui lichid se atrag una pe cealalta. Aceste interactiuni ale moleculelor intr-un lichid tulbure sunt echilibrate astfel incat forte egale sa le atraga in toate directiile. Energia in exces prezenta la suprafata se numeste energie libera si poate fi cuantificata ca o masura de energie/suprafata. Cea mai comuna unitate pentru tensiunea superficiala este dyne/cm sau mn/m. Aceste unitati sunt echivalente. Softul folosit de acest aparat KSV CAM 101 permite calcularea unghiului de contact, tensiunea critica de la suprafata si energia libera de suprafata a solidelor. Determinarea unghiului de contact si a tensiunii de suprafață se face pe baza ecuației Young-Dupre. In locul folosirii unor masuratori separate, softul conține o baza de date interna in care toate datele sunt stocate. Este o metodă convenabila de păstrare a tuturor datelor pentru o posibila comparare a datelor.

25 W A = L ( 1 + ) γ cosθ YOUNG-DUPRE WA = γ + γ 0 S 0 L γ SL FAWKES SL S L ( ) D D P P γ γ γ γ γ = γ + γ 2 + S L S L W A lucrul (mecanic) de adeziune ɣ L tensiunea superficiala a lichidului (componenta D-dispersiva, P-polara) Ɵ unghi de contact/racord Ɣs energie libera superficialaa solidului Ɣs D energie libera de suprafata a solidului componenta dispersiva (nepolara) Ɣs P energie libera de suprafata a solidului componenta polara

26 Fig.5. Aparatul KSV CAM 101 pentru masurarea unghiului de contact

27

28

29

30

31 Activitate practica 1. Se propun grupuri de lucru formate din cercetatori doctorali si postdoctorali 2. Se descrie aparatul si modul de functionare al acestuia instrument CAM 101 prevazut cu camera video digitala de mare viteză C200-HS (KSV-Finlanda) in locatia unde acesta este amplasat (UPB, Local Polizu, Corp A) 3. Se aleg diferite tipuri de materiale pentru testare si lichidele corespunzatoare: Materiale solide lamela de sticla, lamela de sticla tratata hidrofob cu emulsie siliconica, lamela de sticla tratata cu rasini si oxizi de grafena, placute de cupru, placute de otel, frunza din natura, material pe baza de cauciuc sintetic. Lichide apa, diiodometan si etilenglicol 4. Datele initiale de intrare se aleg in functie de proba testata. Se realizeaza minim 3 masuratori pe fiecare proba aleasa spre testare.

32 4. Se efectueaza masuratori pentru determinarea unghiului de contact pentru situatiile mai sus prezentate. 5. Rezultatele obtinute sub forma de tabel si grafice se interpreteaza in concordanta cu structura chimica a materialelor testate (natura suprafetei). Se discuta erorile posibile care pot duce la rezultate neconforme cu literatura existenta si cu datele cunoscute anterior pe materialele testate. 6. In final se prezinta modul de determinare a energiilor libere superficiale pentru solidele testate folosind ecuatiile Young-Dupre si Fawkes. Valoriile obtinute se coroboreaza cu cele ale unghiurilor de contact. 7. Intrebari si discutii pe baza subiectului discutat. Se accentueaza rolul acestei tehnici in caracterizarea diferitelor tipuri de materiale si utilitatea practica pentru cercetatorii doctorali si postdoctorali in derularea temelor alese sau ale unor alte subiecte de interes pe viitor.

33 CONCLUZII 1. Evaluarea unghiului de contact si a tensiunii superficiale este o analiza extrem de utila pentru tipuri de suprafete solide ce vin in contact cu un lichid sau pentru 2 lichide aflate in contact. 2. Acest tip de analiza depinde foarte mult de tipul de material si tehnica de lucru/metoda trebuie aleasa in functie de necesitatile fiecarui cercetator. In functie de tipul de material analizat se solicita producatorului instrumentul corect pentru masuratorile dorite. 3. Aplicatiile ce deriva din aceasta tehnica acopera materiale si domenii largi cu importanta mare: lacuri, vopsele, polimeri, materiale ceramice, metale, fibre constructii, industria aeronautica, acoperiri anti(bio)fouling, aplicatii biomedicale, industria detergentilor si agentilor tensioactivi in general etc.

34 Referinte bibliografice: 1. Bogdan Marculescu, Edina Rusen, Livia Maria Butac, Adezivi, lacuri si vopsele, Editura Ars Docendi 2009, ISBN E.L. Decker, B. Frank, Y. Suo, S. Garoff, Physics of contact angle measurement, Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects,156(1 3), 15 October 1999, pg Standard Practice for Surface Wettability of Coatings, Substrates and Pigments by Advancing Contact Angle Measurement, ASTM D (2013) F. Heib, R. Hempelmann, W.M. Munief, S. Ingebrandt, F. Fug, W. Possart, K. Groß, M. Schmitt, High-precision drop shape analysis (HPDSA) of quasistatic contact angles on silanized silicon wafers with different surface topographies during inclining-plate measurements: Influence of the surface roughness on the contact line dynamics, Applied Surface Science, 342, 1 July 2015, pg H. Yildirim Erbil, The debate on the dependence of apparent contact angles on drop contact area or three-phase contact line: A review, Surface Science Reports, 69(4), December 2014, pg R.E. Baier, Surface behavior of biomaterials: the theta surface for biocompatibility, Journal of material science: Materials in medicine, 17(11), 2006, pg

Soluţii juniori., unde 1, 2

Soluţii juniori., unde 1, 2 Soluţii juniori Problema 1 Se consideră suma S x1x x3x4... x015 x016 Este posibil să avem S 016? Răspuns: Da., unde 1,,..., 016 3, 3 Termenii sumei sunt de forma 3 3 1, x x x. 3 5 6 sau Cristian Lazăr

More information

Sisteme cu logica fuzzy

Sisteme cu logica fuzzy Sisteme cu logica fuzzy 1/15 Sisteme cu logica fuzzy Mamdani Fie un sistem cu logică fuzzy Mamdani două intrări x şi y ieşire z x y SLF Structura z 2/15 Sisteme cu logica fuzzy Mamdani Baza de reguli R

More information

Reactoare chimice cu curgere piston (ideala) cu amestecare completa de tip batch (autoclava)

Reactoare chimice cu curgere piston (ideala) cu amestecare completa de tip batch (autoclava) Reactoare chimice cu curgere piston (ideala) cu amestecare completa de tip batch (autoclava) Reactorul cu curgere ideala Toate particulele se deplaseaza intr-o directie de-a lungul reactorului, precum

More information

O V E R V I E W. This study suggests grouping of numbers that do not divide the number

O V E R V I E W. This study suggests grouping of numbers that do not divide the number MSCN(2010) : 11A99 Author : Barar Stelian Liviu Adress : Israel e-mail : stelibarar@yahoo.com O V E R V I E W This study suggests grouping of numbers that do not divide the number 3 and/or 5 in eight collumns.

More information

A STUDY REGARDING THE SURFACE PROPERTIES OF RUBBERS-BASED ADHESIVE ASSEMBLIES

A STUDY REGARDING THE SURFACE PROPERTIES OF RUBBERS-BASED ADHESIVE ASSEMBLIES U.P.B. Sci. Bull., Series B, Vol. 72, Iss. 3, 2010 ISSN 1454-2331 A STUDY REGARDING THE SURFACE PROPERTIES OF RUBBERS-BASED ADHESIVE ASSEMBLIES Dan Liviu IOAN 1, Ioana DUŞESCU 2, Cătălin ZAHARIA 3, Gheorghe

More information

LIGHTNING MVP System

LIGHTNING MVP System LIGHTNING MVP System Lightning MVP System Control (HACCP+SSOP) Swab-uri pentru lichide si pentru Suprafete Accesorii ph Temperatura Condutivitate Monitorizare ATP Prin Bioluminescenta Cel mai complet si

More information

SOI prin smart-cut. Caracterizarea TEM-HRTEM a defectelor structuale induse in Si prin hidrogenare in plasma.

SOI prin smart-cut. Caracterizarea TEM-HRTEM a defectelor structuale induse in Si prin hidrogenare in plasma. SOI prin smart-cut. Caracterizarea TEM-HRTEM a defectelor structuale induse in Si prin hidrogenare in plasma. Dr. Corneliu GHICA, Dr. Leona NISTOR Proiect IDEI, Contract Nr. 233/2007 1. C. Ghica, L. C.

More information

COMPARATIVE DISCUSSION ABOUT THE DETERMINING METHODS OF THE STRESSES IN PLANE SLABS

COMPARATIVE DISCUSSION ABOUT THE DETERMINING METHODS OF THE STRESSES IN PLANE SLABS 74 COMPARATIVE DISCUSSION ABOUT THE DETERMINING METHODS OF THE STRESSES IN PLANE SLABS Codrin PRECUPANU 3, Dan PRECUPANU,, Ștefan OPREA Correspondent Member of Technical Sciences Academy Gh. Asachi Technical

More information

Cristalul cu N atomi = un sistem de N oscilatori de amplitudini mici;

Cristalul cu N atomi = un sistem de N oscilatori de amplitudini mici; Curs 8 Caldura specifica a retelei Cristalul cu N atomi = un sistem de N oscilatori de amplitudini mici; pentru tratarea cuantica, se inlocuieste tratamentul clasic al oscilatorilor cuplati, cu cel cuantic

More information

1.3. OPERAŢII CU NUMERE NEZECIMALE

1.3. OPERAŢII CU NUMERE NEZECIMALE 1.3. OPERAŢII CU NUMERE NEZECIMALE 1.3.1 OPERAŢII CU NUMERE BINARE A. ADUNAREA NUMERELOR BINARE Reguli de bază: 0 + 0 = 0 transport 0 0 + 1 = 1 transport 0 1 + 0 = 1 transport 0 1 + 1 = 0 transport 1 Pentru

More information

Pentru clasa a X-a Ştiinţele naturii-sem II

Pentru clasa a X-a Ştiinţele naturii-sem II Pentru clasa a X-a Ştiinţele naturii-sem II Reprezentarea algoritmilor. Pseudocod. Principiile programării structurate. Structuri de bază: structura liniară structura alternativă structura repetitivă Algoritmi

More information

Gradul de comutativitate al grupurilor finite 1

Gradul de comutativitate al grupurilor finite 1 Gradul de comutativitate al grupurilor finite Marius TĂRNĂUCEANU Abstract The commutativity degree of a group is one of the most important probabilistic aspects of finite group theory In this survey we

More information

Modelling the Steady State Characteristic of ph Neutralization Process: a Neuro-Fuzzy Approach

Modelling the Steady State Characteristic of ph Neutralization Process: a Neuro-Fuzzy Approach BULETINUL Universităţii Petrol Gaze din Ploieşti Vol. LXVII No. 2/2015 79 84 Seria Tehnică Modelling the Steady State Characteristic of ph Neutralization Process: a Neuro-Fuzzy Approach Gabriel Rădulescu

More information

Reactoare chimice cu curgere piston (ideala) (Plug Flow Reactor PFR) cu amestecare completa (Mixed Flow Reactor MFR) de tip batch (autoclava)

Reactoare chimice cu curgere piston (ideala) (Plug Flow Reactor PFR) cu amestecare completa (Mixed Flow Reactor MFR) de tip batch (autoclava) Reactoare chimice cu curgere piston (ideala) (Plug Flow Reactor PFR) cu amestecare completa (Mied Flow Reactor MFR) de tip batch (autoclava) Reactorul cu curgere ideala Toate particulele se deplaseaza

More information

UNITATEA DE ÎNVĂȚARE 3 Analiza algoritmilor

UNITATEA DE ÎNVĂȚARE 3 Analiza algoritmilor UNITATEA DE ÎNVĂȚARE 3 Analiza algoritmilor Obiective urmărite: La sfârşitul parcurgerii acestei UI, studenţii vor 1.1 cunoaște conceptul de eficienta a unui algoritm vor cunoaste si inţelege modalitatile

More information

Teorema Reziduurilor şi Bucuria Integralelor Reale Prezentare de Alexandru Negrescu

Teorema Reziduurilor şi Bucuria Integralelor Reale Prezentare de Alexandru Negrescu Teorema Reiduurilor şi Bucuria Integralelor Reale Preentare de Alexandru Negrescu Integrale cu funcţii raţionale ce depind de sint şi cost u notaţia e it, avem: cost sint i ( + ( dt d i, iar integrarea

More information

Habilitation Thesis. Periodic solutions of differential systems: existence, stability and bifurcations

Habilitation Thesis. Periodic solutions of differential systems: existence, stability and bifurcations UNIVERSITATEA BABEŞ BOLYAI CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE MATEMATICĂ ŞI INFORMATICĂ Habilitation Thesis Mathematics presented by Adriana Buică Periodic solutions of differential systems: existence, stability

More information

GENERATOARE DE SEMNAL DIGITALE

GENERATOARE DE SEMNAL DIGITALE Technical University of Iasi, Romania Faculty of Electronics and Telecommunications Signals, Circuits and Systems laboratory Prof. Victor Grigoras Cuprins Clasificarea generatoarelor Filtre reursive la

More information

Inteligenta Artificiala

Inteligenta Artificiala Inteligenta Artificiala Universitatea Politehnica Bucuresti Anul universitar 2010-2011 Adina Magda Florea http://turing.cs.pub.ro/ia_10 si curs.cs.pub.ro 1 Curs nr. 4 Cautare cu actiuni nedeterministe

More information

Utilizarea limbajului SQL pentru cereri OLAP. Mihaela Muntean 2015

Utilizarea limbajului SQL pentru cereri OLAP. Mihaela Muntean 2015 Utilizarea limbajului SQL pentru cereri OLAP Mihaela Muntean 2015 Cuprins Implementarea operatiilor OLAP de baza in SQL -traditional: Rollup Slice Dice Pivotare SQL-2008 Optiunea ROLLUP Optiunea CUBE,

More information

ON THE QUATERNARY QUADRATIC DIOPHANTINE EQUATIONS (II) NICOLAE BRATU 1 ADINA CRETAN 2

ON THE QUATERNARY QUADRATIC DIOPHANTINE EQUATIONS (II) NICOLAE BRATU 1 ADINA CRETAN 2 ON THE QUATERNARY QUADRATIC DIOPHANTINE EQUATIONS (II) NICOLAE BRATU 1 ADINA CRETAN ABSTRACT This paper has been updated and completed thanks to suggestions and critics coming from Dr. Mike Hirschhorn,

More information

Ecuatii si inecuatii de gradul al doilea si reductibile la gradul al doilea. Ecuatii de gradul al doilea

Ecuatii si inecuatii de gradul al doilea si reductibile la gradul al doilea. Ecuatii de gradul al doilea Ecuatii si inecuatii de gradul al doilea si reductibile la gradul al doilea Ecuatia de forma Ecuatii de gradul al doilea a + b + c = 0, (1) unde a, b, c R, a 0, - variabila, se numeste ecuatie de gradul

More information

Cautand originea masei (Cautand bosonul Higgs) Adrian Buzatu. Departmentul de Fizica & Astronomie Universitatea din Glagsow, Regatul Unit

Cautand originea masei (Cautand bosonul Higgs) Adrian Buzatu. Departmentul de Fizica & Astronomie Universitatea din Glagsow, Regatul Unit Cautand originea masei (Cautand bosonul Higgs) Adrian Buzatu Departmentul de Fizica & Astronomie Universitatea din Glagsow, Regatul Unit De la mare la mic 2 Universul ca o prajitura Tava: spatiu-timp Ingrediente:

More information

RJBS. Masurari experimentale de timp de reverberatie intr-o sala de conferinte. Romanian Journal of Building Services Revista Românǎ de Instalații

RJBS. Masurari experimentale de timp de reverberatie intr-o sala de conferinte. Romanian Journal of Building Services Revista Românǎ de Instalații Masurari experimentale de timp de reverberatie intr-o sala de conferinte Daniel PAVEL Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti Email : danielpavel22@gmail.com Catalin BAILESCU Universitatea Tehnica

More information

GIDD PENTRU CALCULUL CONSUMULUI DE CA.LOURA AL CONSTRUCTIILOR DOTATE CU ' A SISTEME PASIVE DE INCALZIRE SO LARA INDICATIV GP

GIDD PENTRU CALCULUL CONSUMULUI DE CA.LOURA AL CONSTRUCTIILOR DOTATE CU ' A SISTEME PASIVE DE INCALZIRE SO LARA INDICATIV GP , GIDD PENTRU CALCULUL CONSUMULUI DE CA.LOURA AL CONSTRUCTIILOR DOTATE CU ' A SISTEME PASIVE DE INCALZIRE SO LARA INDICATIV GP 017-96 95 Ghid pentru calculul consumului de caldura al cladirilor dotate

More information

AN APPROACH TO THE NONLINEAR LOCAL PROBLEMS IN MECHANICAL STRUCTURES

AN APPROACH TO THE NONLINEAR LOCAL PROBLEMS IN MECHANICAL STRUCTURES U.P.B. Sci. Bull., Series D, Vol. 74, Iss. 3, 2012 ISSN 1454-2358 AN APPROACH TO THE NONLINEAR LOCAL PROBLEMS IN MECHANICAL STRUCTURES Marius-Alexandru GROZEA 1, Anton HADĂR 2 Acest articol prezintă o

More information

Procedeu de demonstrare a unor inegalităţi bazat pe inegalitatea lui Schur

Procedeu de demonstrare a unor inegalităţi bazat pe inegalitatea lui Schur Procedeu de demonstrare a unor inegalităţi bazat pe inegalitatea lui Schur Andi Gabriel BROJBEANU Abstract. A method for establishing certain inequalities is proposed and applied. It is based upon inequalities

More information

Rezolvarea ecuaţiilor şi sistemelor de ecuaţii diferenţiale ordinare (II)

Rezolvarea ecuaţiilor şi sistemelor de ecuaţii diferenţiale ordinare (II) Rezolvarea ecuaţiilor şi sistemelor de ecuaţii diferenţiale ordinare (II) Metode multipas Prof.dr.ing. Universitatea "Politehnica" Bucureşti, Facultatea de Inginerie Electrică Suport didactic pentru disciplina

More information

STUDIU PRIVIND VARIABILITATEA PROPRIETĂŢILOR CHIMICE ALE SOLULUI ÎN ROMÂNIA STUDY ON VARIABILITY OF SOIL CHEMICAL PROPERTIES IN ROMANIA

STUDIU PRIVIND VARIABILITATEA PROPRIETĂŢILOR CHIMICE ALE SOLULUI ÎN ROMÂNIA STUDY ON VARIABILITY OF SOIL CHEMICAL PROPERTIES IN ROMANIA Revista Română de Materiale / Romanian Journal of Materials 2014, 44 (4), 375 381 375 STUDIU PRIVIND VARIABILITATEA PROPRIETĂŢILOR CHIMICE ALE SOLULUI ÎN ROMÂNIA STUDY ON VARIABILITY OF SOIL CHEMICAL PROPERTIES

More information

COMPARATIVE STUDY ON DETERMINING THE INTERNAL FRICTION ANGLE FOR SAND

COMPARATIVE STUDY ON DETERMINING THE INTERNAL FRICTION ANGLE FOR SAND BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LX (LXIV), Fasc. 2, 214 Secţia CONSTRUCŢII. ARHITECTURĂ COMPARATIVE STUDY ON DETERMINING THE

More information

Programarea Dinamica. (si alte chestii adiacente) Andrei Olariu

Programarea Dinamica. (si alte chestii adiacente) Andrei Olariu Programarea Dinamica (si alte chestii adiacente) Andrei Olariu andrei@olariu.org Despre mine - Absolvent FMI UniBuc - Doctorand in prelucrarea limbajului natural, in special in mediul online (Twitter)

More information

A GENERALIZATION OF A CLASSICAL MONTE CARLO ALGORITHM TO ESTIMATE π

A GENERALIZATION OF A CLASSICAL MONTE CARLO ALGORITHM TO ESTIMATE π U.P.B. Sci. Bull., Series A, Vol. 68, No., 6 A GENERALIZATION OF A CLASSICAL MONTE CARLO ALGORITHM TO ESTIMATE π S.C. ŞTEFĂNESCU Algoritmul Monte Carlo clasic A1 estimeazează valoarea numărului π bazându-se

More information

FINITE ELEMENT ANALYSIS OF FRICTIONAL CONTACTS

FINITE ELEMENT ANALYSIS OF FRICTIONAL CONTACTS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LIV (LVIII), Fasc. 3, 2011 Secţia CONSTRUCŢII. ARHITECTURĂ FINITE ELEMENT ANALYSIS OF FRICTIONAL

More information

ANOVA IN THE EDUCATIONAL PROCESS

ANOVA IN THE EDUCATIONAL PROCESS U.P.B. Sci. Bull., Series C, Vol. 70, No. 3, 008 ISSN 454-34 ANOVA IN THE EDUCATIONAL PROCESS Mihaela Florentina MATEI Analiza dispersiei, ANOVA, reprezintă una din metodele statistice, dintre cele mai

More information

COMPARATIVE STUDY OF STRUCTURAL ANALYSIS APPLIED TO AGRICULTURAL MACHINES BODIES AND ACCOMPLISHED WITH SOLID WORKS AND AUTODESK INVENTOR PROGRAMS

COMPARATIVE STUDY OF STRUCTURAL ANALYSIS APPLIED TO AGRICULTURAL MACHINES BODIES AND ACCOMPLISHED WITH SOLID WORKS AND AUTODESK INVENTOR PROGRAMS COMPARATIVE STUDY OF STRUCTURAL ANALYSIS APPLIED TO AGRICULTURAL MACHINES BODIES AND ACCOMPLISHED WITH SOLID WORKS AND AUTODESK INVENTOR PROGRAMS / STUDIU COMPARATIV DE ANALIZA STRUCTURALA APLICATA LA

More information

Despre AGC cuasigrupuri V. Izbaș

Despre AGC cuasigrupuri V. Izbaș Despre AGC cuasigrupuri V Izbaș 1 Introducere Se ştie că grupurile au apărut în matematică ca grupuri de automorfisme Rolul automorfismelor este remarcabil şi bine cunoscut La studierea diverselor structuri

More information

STRUCTURAL INTENSITY METHOD APPLIED TO STUDY OF VIBRATIONS DAMPING / METODA INTENSIMETRIEI STUCTURALE APLICATĂ LA STUDIUL AMORTIZĂRII VIBRAŢIILOR

STRUCTURAL INTENSITY METHOD APPLIED TO STUDY OF VIBRATIONS DAMPING / METODA INTENSIMETRIEI STUCTURALE APLICATĂ LA STUDIUL AMORTIZĂRII VIBRAŢIILOR Vol.48, No. / 06 STRUCTURAL INTENSITY METHOD APPLIED TO STUDY OF VIBRATIONS DAMPING / METODA INTENSIMETRIEI STUCTURALE APLICATĂ LA STUDIUL AMORTIZĂRII VIBRAŢIILOR Assoc. Prof. Ph.D. Eng. Carp-Ciocârdia

More information

4/68. Mini-comutatoare cu came. Prezentare generalã a sistemului. Întreruptoare Pornit-Oprit TM. Comutatoare de comandã TM.

4/68. Mini-comutatoare cu came. Prezentare generalã a sistemului. Întreruptoare Pornit-Oprit TM. Comutatoare de comandã TM. / Mini-comutatoare cu came Prezentare generalã a sistemului Întreruptoare Pornit-Oprit Comutatoare de comandã HA ND AU TO HPL-de-DE O Mini-comutatoare cu came / Montaj pe ușã (.../E) Frontal IP Montaj

More information

2D AND 3D PROCESSING OF THE INTERDEPENDENCE BETWEEN THE COMFORT MAIN INDICATORS

2D AND 3D PROCESSING OF THE INTERDEPENDENCE BETWEEN THE COMFORT MAIN INDICATORS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LVII (LXI), Fasc. 1, 2011 SecŃia TEXTILE. PIELĂRIE 2D AND 3D PROCESSING OF THE INTERDEPENDENCE

More information

Barem de notare clasa a V-a

Barem de notare clasa a V-a Barem de notare clasa a V-a Problema1. Determinați mulțimile A și B, formate din numere naturale, știind că îndeplinesc simultan condițiile: a) A B,5,6 ; b) B A 0,7 ; c) card AB 3; d) suma elementelor

More information

Legi de distribuţie (principalele distribuţii de probabilitate) Tudor Drugan

Legi de distribuţie (principalele distribuţii de probabilitate) Tudor Drugan Legi de distribuţie (principalele distribuţii de probabilitate) Tudor Drugan Introducere In general distribuţiile variabilelor aleatoare definite pe o populaţie, care face obiectul unui studiu, nu se cunosc.

More information

RAPORT DE ACTIVITATE AL FAZEI

RAPORT DE ACTIVITATE AL FAZEI Contractor: INCDFM Cod fiscal : RO9068280 Anexa nr. 9 la Contract nr. 10N/2016 anexa la procesul verbal de avizare interna nr.... De acord, DIRECTOR GENERAL Dr. Ionut Enculescu Avizat, DIRECTOR DE PROGRAM

More information

Counties of Romania List

Counties of Romania List O P A Romanian PSK Award eria de diplome Romanian PSK Award a fost conceputa de clubul European de PSK (EPC) la data de 22 mai 009. Scopul fiind de a stimula activitatea PSK cu statii de radioamatori din

More information

Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automatică şi Calculatoare Departamentul de Automatică şi Ingineria Sistemelor

Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automatică şi Calculatoare Departamentul de Automatică şi Ingineria Sistemelor Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automatică şi Calculatoare Departamentul de Automatică şi Ingineria Sistemelor TEZĂ DE ABILITARE Metode de Descreştere pe Coordonate pentru Optimizare

More information

Teoreme de compresie-extensie de tip Krasnoselskii şi aplicaţii (Rezumatul tezei de doctorat)

Teoreme de compresie-extensie de tip Krasnoselskii şi aplicaţii (Rezumatul tezei de doctorat) Teoreme de compresie-extensie de tip Krasnoselskii şi aplicaţii (Rezumatul tezei de doctorat) Sorin Monel Budişan Coordonator ştiinţi c: Prof. dr. Radu Precup Cuprins Introducere 1 1 Generaliz¼ari ale

More information

PRELUCRARI PE IMAGINI BINARE (ALB/NEGRU)

PRELUCRARI PE IMAGINI BINARE (ALB/NEGRU) PRELUCRRI PE IMGINI BINRE (LB/NEGRU) Imagine binara? 2 nuante: alb ( 0 ) pixelii de fond ( I(x,y)= 255 pt. imagini indexate cu 8 biti/pixel ) negru ( 1 ) pixelii apartinand obiectelor ( I(x,y)= 0 pt. imagini

More information

Divizibilitate în mulțimea numerelor naturale/întregi

Divizibilitate în mulțimea numerelor naturale/întregi Divizibilitate în mulțimea numerelor naturale/întregi Teorema îmărţirii cu rest în mulțimea numerelor naturale Fie a, b, b 0. Atunci există q, r astfel încât a=bq+r, cu 0 r < b. În lus, q şi r sunt unic

More information

ACCURACY LIMITS OF HIGH PRESSURE NATURAL GAS DENSITY MEASUREMENT EXACTITĂŢI DE MĂSURARE A DENSITĂŢII GAZULUI NATURAL LA PRESIUNE ÎNALTĂ

ACCURACY LIMITS OF HIGH PRESSURE NATURAL GAS DENSITY MEASUREMENT EXACTITĂŢI DE MĂSURARE A DENSITĂŢII GAZULUI NATURAL LA PRESIUNE ÎNALTĂ ACCURACY LIMIS OF HIH PRESSURE NAURAL AS DENSIY MEASUREMEN EXACIĂŢI DE MĂSURARE A DENSIĂŢII AZULUI NAURAL LA PRESIUNE ÎNALĂ omáš HAJDUK, František SANĚK, Jiří ESAŘ, Zdeněk KRAJÍČEK, Dominik PRAŽÁK CZECH

More information

FINDING THE TRACES OF A GIVEN PLANE: ANALYTICALLY AND THROUGH GRAPHICAL CONSTRUCTIONS

FINDING THE TRACES OF A GIVEN PLANE: ANALYTICALLY AND THROUGH GRAPHICAL CONSTRUCTIONS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNI DIN IŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe sachi din Iaşi Tomul LVII (LXI), Fasc. 3, 20 Secţia ONSTRUŢII DE MŞINI FINDING THE TRES OF GIVEN PLNE: NLYTILLY ND THROUGH

More information

STRESS AND STRAIN ANALYSIS IN CONTINUUM MECHANICS WITH APPLICABILITY IN SOIL MECHANICS

STRESS AND STRAIN ANALYSIS IN CONTINUUM MECHANICS WITH APPLICABILITY IN SOIL MECHANICS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Volumul 63 (67), Numărul 3, 2017 Secţia CONSTRUCŢII. ARHITECTURĂ STRESS AND STRAIN ANALYSIS IN CONTINUUM

More information

Evaluarea efectelor vibratiilor

Evaluarea efectelor vibratiilor EUTwinning Project RO2004/IB/EN09 Evaluarea efectelor vibratiilor Vibratiile sunt oscilatii mecanice ce se propaga prin intermediul solului si constructiilor. Mission 411: Workshop Presentation of the

More information

Agricultural Engineering

Agricultural Engineering THE DETERMINATION OF QUALITY CHARACTERISTICS FOR THE WORKING PROCESS OF INDENTED CYLINDER SEPARATORS AS FUNCTIONS OF PROCESS PARAMETERS OF THESE EQUIPMENTS / DETERMINAREA CARACTERISTICILOR CALITATIVE ALE

More information

MATEMATICĂ 3 PROBLEME DE REFLECŢIE

MATEMATICĂ 3 PROBLEME DE REFLECŢIE Recapitulare din liceu MATEMATIĂ 3 ANALIZĂ OMPLEXĂ PROBLEME DE REFLEŢIE. Scrieţi numerele următoare sub forma a + bi, unde a, b R: a) 3i + i ; b) i + i ;. Reolvaţi în ecuaţiile: ( + i)( i) c) ( + i)(4

More information

THERMAL CONDUCTIVITY MEASUREMENT OF CONSTRUCTION MATERIALS USING THE THERMAL PROBE METHOD

THERMAL CONDUCTIVITY MEASUREMENT OF CONSTRUCTION MATERIALS USING THE THERMAL PROBE METHOD BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LVIII (LXII), Fasc. 2, 2012 Secţia CONSTRUCŢII. ARHITECTURĂ THERMAL CONDUCTIVITY MEASUREMENT

More information

THEORETICAL DEVELOPMENT OF A MATHEMATICAL MODEL TO EVALUATE GRAVIMETRICAL FLOW RATE OF SEEDS THROUGH ORIFICES

THEORETICAL DEVELOPMENT OF A MATHEMATICAL MODEL TO EVALUATE GRAVIMETRICAL FLOW RATE OF SEEDS THROUGH ORIFICES U.P.B. Sci. Bull., Series D, Vol. 72, Iss. 4, 2010 ISSN 1454-2358 THEORETICAL DEVELOPMENT OF A MATHEMATICAL MODEL TO EVALUATE GRAVIMETRICAL FLOW RATE OF SEEDS THROUGH ORIFICES Tudor CĂSĂNDROIU 1, Cristian

More information

UNDERWATER LIBS INVESTIGATIONS SETUP FOR METALS IDENTIFICATION

UNDERWATER LIBS INVESTIGATIONS SETUP FOR METALS IDENTIFICATION U.P.B. Sci. Bull., Series A, Vol. 72, Iss. 4, 2010 ISSN 1223-7027 UNDERWATER LIBS INVESTIGATIONS SETUP FOR METALS IDENTIFICATION Monica SIMILEANU 1, Roxana RADVAN 2, Niculae PUSCAS 3 LIBS este o tehnică

More information

PERFORMANCE EVALUATION OF BRIDGES IN IAŞI SEISMIC AREA

PERFORMANCE EVALUATION OF BRIDGES IN IAŞI SEISMIC AREA BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LXI (LXV), Fasc. 3, 2015 Secţia CONSTRUCŢII. ARHITECTURĂ PERFORMANCE EVALUATION OF BRIDGES IN

More information

MODELING THE BEHAVIOR AT LAUNCHING FOR A SATELLITE S SUBASSEMBLY

MODELING THE BEHAVIOR AT LAUNCHING FOR A SATELLITE S SUBASSEMBLY Annals of the Academy of Romanian Scientists Series on Engineering Sciences ISSN 2066 8570 Volume 6, Number 2/2014 47 MODELING THE BEHAVIOR AT LAUNCHING FOR A SATELLITE S SUBASSEMBLY Sorin DRĂGHICI 1,

More information

TRANSPORTUL RADONULUI PRIN MATERIALELE DE

TRANSPORTUL RADONULUI PRIN MATERIALELE DE UNIVERSITATEA BABE -BOLYAI CLUJ NAPOCA TEZ DE DOCTORAT TRANSPORTUL RADONULUI PRIN MATERIALELE DE CONSTRUC II REZUMAT Doctorand Adelina Carmen APOSTU Coordonator tiintific Prof.dr. Constantin COSMA 2011

More information

SURFACE RESISTIVITY MEASUREMENTS OF ELECTROSTATIC DISCHARGE PROTECTIVE MATERIALS FOR DIFFERENT RELATIVE HUMIDITY LEVELS

SURFACE RESISTIVITY MEASUREMENTS OF ELECTROSTATIC DISCHARGE PROTECTIVE MATERIALS FOR DIFFERENT RELATIVE HUMIDITY LEVELS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LVII (LXI), Fasc. 1, 2011 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ SURFACE RESISTIVITY

More information

THE METROLOGY OF OPTICAL FIBRE LOSSES

THE METROLOGY OF OPTICAL FIBRE LOSSES U. P. B. Sci. Bull., Series A, Vol. 7, Iss. 3, 009 ISSN 3-707 THE METROLOGY OF OPTICAL FIBRE LOSSES Sorin GHINOIU, Niculae N. PUŞCAŞ În aceastǎ lucrare sunt prezentate şi analizate din punct de vedere

More information

Utilizarea claselor de echivalenta in analiza asistata de calculator a sistemelor cu evenimente discrete

Utilizarea claselor de echivalenta in analiza asistata de calculator a sistemelor cu evenimente discrete 72 Utilizarea claselor de echivalenta in analiza asistata de calculator a sistemelor cu evenimente discrete Conf.dr. Alexandru TERTISCO, ing. Alexandru BOICEA Facultatea de Automatica si Calculatoare,

More information

THE EVOLUTION OF HIGH TC SUPERCONDUCTOR MATERIALS USED IN ELECTRICAL ENGINEERING (A REVIEW)

THE EVOLUTION OF HIGH TC SUPERCONDUCTOR MATERIALS USED IN ELECTRICAL ENGINEERING (A REVIEW) U.P.B. Sci. Bull., Series B, Vol. 70, No. 1, 2008 ISSN 1454-2331 THE EVOLUTION OF HIGH TC SUPERCONDUCTOR MATERIALS USED IN ELECTRICAL ENGINEERING (A REVIEW) Marius VASILESCU 1, Laura ALECU 2 Fenomenul

More information

THE INFLUENCE OF SOME CHARACTERISTICS OF RANITIDINE HYDROCHLORIDE ON THE FORMING AND PREPARATION OF THE TABLETS

THE INFLUENCE OF SOME CHARACTERISTICS OF RANITIDINE HYDROCHLORIDE ON THE FORMING AND PREPARATION OF THE TABLETS FARMACIA, 2012, Vol. 60, 4 517 THE INFLUENCE OF SOME CHARACTERISTICS OF RANITIDINE HYDROCHLORIDE ON THE FORMING AND PREPARATION OF THE TABLETS POSTOLACHE LILIANA* 1,2, ONUŢĂ ALEXANDRU-EVLAMPIE 2,3 1 Faculty

More information

CURSUL 2. METODE DE CONTROL NEDISTRUCTIV. PREZENTARE GENERALA - completari

CURSUL 2. METODE DE CONTROL NEDISTRUCTIV. PREZENTARE GENERALA - completari CURSUL 2 METODE DE CONTROL NEDISTRUCTIV. PREZENTARE GENERALA - completari EXAMINAREA OPTICO-VIZUALA Examinarea optico - vizuală este cea mai simplă modalitatea de examinare nedistructivă. Acest tip de

More information

INEGALITĂŢI DE TIP HARNACK ŞI SOLUŢII POZITIVE MULTIPLE PENTRU PROBLEME NELINIARE

INEGALITĂŢI DE TIP HARNACK ŞI SOLUŢII POZITIVE MULTIPLE PENTRU PROBLEME NELINIARE UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA ŞCOALA DOCTORALĂ DE MATEMATICĂ ŞI INFORMATICĂ INEGALITĂŢI DE TIP HARNACK ŞI SOLUŢII POZITIVE MULTIPLE PENTRU PROBLEME NELINIARE Rezumatul tezei de doctorat Doctorand:

More information

THE BEHAVIOUR OF ELASTOMERIC BEARINGS UNDER LOAD COMBINATIONS

THE BEHAVIOUR OF ELASTOMERIC BEARINGS UNDER LOAD COMBINATIONS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LX (LXIV), Fasc. 3, 2014 Secţia CONSTRUCŢII. ARHITECTURĂ THE BEHAVIOUR OF ELASTOMERIC BEARINGS

More information

APLICAŢII ALE FORMULELOR LUI NEWTON PENTRU POLINOAME SIMETRICE

APLICAŢII ALE FORMULELOR LUI NEWTON PENTRU POLINOAME SIMETRICE DIDACTICA MATHEMATICA, Vol. 33(2015), pp. 27 37 APLICAŢII ALE FORMULELOR LUI NEWTON PENTRU POLINOAME SIMETRICE Cristina-Aida Coman Abstract. In this paper we present some applications of Newton s formulae

More information

COMPUSI SILOXANICI CA PRECURSORI PENTRU NANOMATERIALE. PNCDI II Program IDEI

COMPUSI SILOXANICI CA PRECURSORI PENTRU NANOMATERIALE. PNCDI II Program IDEI ICMPP Iasi CNCSIS PNCDI II Program IDEI Proiect ID_233 Contract nr. 5/28. 09.2007 Director de proiect: Dr. Carmen Racles Perioada de derulare: 1 oct. 2007 30 sept. 2010 Buget total initial: 750 000 RON

More information

Liste. Stive. Cozi SD 2017/2018

Liste. Stive. Cozi SD 2017/2018 Liste. Stive. Cozi SD 2017/2018 Conţinut Tipurile abstracte LLin, LLinOrd, Stiva, Coada Liste liniare Implementarea cu tablouri Implementarea cu liste simplu înlănțuite Liste liniare ordonate Stive Cozi

More information

Aplicaţie SCADA. Simularea procesului de incalzire a unei pompe de caldura

Aplicaţie SCADA. Simularea procesului de incalzire a unei pompe de caldura UNIVERSITATEA PETRU MAIOR TARGU-MURES FACULTATEA DE INGINERIE SPECIALIZAREA: SISTEME AUTOMATE DE CONDUCERE A PROCESELOR INDUSTRIALE Aplicaţie SCADA Simularea procesului de incalzire a unei pompe de caldura

More information

DETERMINAREA CONSTANTEI LUI PLANCK DIN STUDIUL EFECTULUI FOTOELECTRIC

DETERMINAREA CONSTANTEI LUI PLANCK DIN STUDIUL EFECTULUI FOTOELECTRIC UNIVERSITATEA "POLITEHNICA" DIN BUCUREŞTI CATEDRA DE FIZICĂ LABORATORUL DE FIZICA ATOMICA SI NUCLEARA BN - 3 DETERMINAREA CONSTANTEI LUI PLANCK DIN STUDIUL EFECTULUI FOTOELECTRIC 1 DETERMINAREA CONSTANTEI

More information

Subiecte geometrie licenta matematica-informatica 4 ani

Subiecte geometrie licenta matematica-informatica 4 ani Class: Date: Subiecte geometrie licenta matematica-informatica 4 ani Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Complementara unui subspatiu

More information

SYNCHRONIZATION AND CONTROL IN THE DYNAMICS OF DOUBLE LAYER CHARGE STRUCTURES. AUTONOMOUS STOCHASTIC RESONANCE

SYNCHRONIZATION AND CONTROL IN THE DYNAMICS OF DOUBLE LAYER CHARGE STRUCTURES. AUTONOMOUS STOCHASTIC RESONANCE U.P.B. Sci. Bull., Series A, Vol. 69, No. 3,2007 ISSN 1454-2331 SYNCHRONIZATION AND CONTROL IN THE DYNAMICS OF DOUBLE LAYER CHARGE STRUCTURES. AUTONOMOUS STOCHASTIC RESONANCE Cristina STAN 1, Constantin

More information

METODOLOGIE PRIVIND PROGRAMUL DE URMARIRE I in TIMP A COMPORTARII CONSTRUCTIILOR DIN PUNCT DE VEDERE AL CERINTELOR FUNCTIONALE

METODOLOGIE PRIVIND PROGRAMUL DE URMARIRE I in TIMP A COMPORTARII CONSTRUCTIILOR DIN PUNCT DE VEDERE AL CERINTELOR FUNCTIONALE METODOLOGIE PRIVIND PROGRAMUL DE URMARIRE I in TIMP A COMPORTARII CONSTRUCTIILOR DIN PUNCT DE VEDERE AL CERINTELOR FUNCTIONALE INDICATIV MP 031-03 i! 14 215 ROJ1:rou n21,100,rojirutrqq2r,1aflt JUR3T21HIM

More information

Graduări pe algebre de matrice

Graduări pe algebre de matrice UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI FACULTATEA DE MATEMATICĂ ŞI INFORMATICĂ ŞCOALA DOCTORALĂ DE MATEMATICĂ Graduări pe algebre de matrice TEZĂ DE DOCTORAT REZUMAT Coordonator ştiinţific: Prof.univ.dr. Sorin Dăscălescu

More information

Clasa a 10-a. Review of preview

Clasa a 10-a. Review of preview 1 of 12 2/1/2016 11:10 AM PHI 2016 You are logged in as Admin User (Logout) edesc PHI2016 Quizzes Clasa a 10-a Review of preview Info Results Preview Edit Clasa a 10-a Review of preview Started on Monday,

More information

FORMULELE LUI STIRLING, WALLIS, GAUSS ŞI APLICAŢII

FORMULELE LUI STIRLING, WALLIS, GAUSS ŞI APLICAŢII DIDACTICA MATHEMATICA, Vol. 34), pp. 53 67 FORMULELE LUI STIRLING, WALLIS, GAUSS ŞI APLICAŢII Eugenia Duca, Emilia Copaciu şi Dorel I. Duca Abstract. In this paper are presented the Wallis, Stirling, Gauss

More information

$IfNot ParametricTable= P_ratio_gas. P ratio,gas = 14; Raport comprimare compresor aer - Pressure ratio for gas compressor (2) $EndIf

$IfNot ParametricTable= P_ratio_gas. P ratio,gas = 14; Raport comprimare compresor aer - Pressure ratio for gas compressor (2) $EndIf P10-078 Equations Thermodynamics - An Engineering Approach (5th Ed) - Cengel, Boles - Mcgraw-Hill (2006) - pg. 598 Centrala cu cicluri combinate Se considera o centrala electrica cu ciclu combinat gaze-abur

More information

Self-Small Abelian Groups and Related Problems. (Abstract)

Self-Small Abelian Groups and Related Problems. (Abstract) UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI, CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE MATEMATICĂ ŞI INFORMATICĂ Habilitation Thesis Self-Small Abelian Groups and Related Problems (Abstract) Author: Simion BREAZ 2013 Abstract Let R be

More information

EURO3. Without EGR. NOx reduction. particulate filter. Trade-off. Euro V (2008) denox system B US2007 US

EURO3. Without EGR. NOx reduction. particulate filter. Trade-off. Euro V (2008) denox system B US2007 US Procesele catalitice heterogene pentru probleme de mediu sunt probabil cele mai bune solutii la ora actuala datorita activitatii si selectivitatii crescute in indepartarea produsilor secundari nedoriti,

More information

Mugur Acu OPERATORUL INTEGRAL LIBERA-PASCU ŞI PROPRIETĂŢILE ACESTUIA CU PRIVIRE LA FUNCŢIILE UNIFORM STELATE, CONVEXE, APROAPE CONVEXE ŞI

Mugur Acu OPERATORUL INTEGRAL LIBERA-PASCU ŞI PROPRIETĂŢILE ACESTUIA CU PRIVIRE LA FUNCŢIILE UNIFORM STELATE, CONVEXE, APROAPE CONVEXE ŞI Mugur Acu OPERATORUL INTEGRAL LIBERA-PASCU ŞI PROPRIETĂŢILE ACESTUIA CU PRIVIRE LA FUNCŢIILE UNIFORM STELATE, CONVEXE, APROAPE CONVEXE ŞI α-uniform CONVEXE Editura Universităţii Lucian Blaga din Sibiu

More information

SIMULAREA DECIZIEI FINANCIARE

SIMULAREA DECIZIEI FINANCIARE SIMULAREA DECIZIEI FINANCIARE Conf. univ. dr. Nicolae BÂRSAN-PIPU T5.1 TEMA 5 DISTRIBUŢII DISCRETE T5. Cuprins T5.3 5.1 Variabile aleatoare discrete 5. Distribuţia de probabilitate a unei variabile aleatoare

More information

INFLUENCE OF STRUCTURE COMPONENTS ON MACHINE TOOL ACCURACY

INFLUENCE OF STRUCTURE COMPONENTS ON MACHINE TOOL ACCURACY Annals of the Academy of Romanian Scientists Series on Engineering Sciences Online ISSN 2066-8570 Volume 9, Number 2/2017 69 INFLUENCE OF STRUCTURE COMPONENTS ON MACHINE TOOL ACCURACY Prof. ConstantinSANDU

More information

p = pasul filetului α (alfa) = unghiul filetului

p = pasul filetului α (alfa) = unghiul filetului Filetul Teorie si Practica Filetul este o nervura elicoidala dispusa pe o suprafata cilindrica sau conica. In cazul suruburilor aceasta suprafata este exterioara, iar in cazul piulitelor ea este interioara.

More information

BENEFICIILE OFERITE DE INTEGRAREA MATERIALELOR CU SCHIMBARE DE FAZĂ IN INSTALAȚIILE TERMICE

BENEFICIILE OFERITE DE INTEGRAREA MATERIALELOR CU SCHIMBARE DE FAZĂ IN INSTALAȚIILE TERMICE BENEFICIILE OFERITE DE INTEGRAREA MATERIALELOR CU SCHIMBARE DE FAZĂ IN INSTALAȚIILE TERMICE Prof.dr.ing. GABRIEL IVAN- U.T.C.B Facultatea de Instalatii mgvivan@yahoo.com Prep.ing.CALOTĂ RĂZVAN- U.T.C.B

More information

TRANSFERUL DE IMPULS. Notiuni generale despre fluide Elemente de reologie Statica fluidelor Dinamica fluidelor

TRANSFERUL DE IMPULS. Notiuni generale despre fluide Elemente de reologie Statica fluidelor Dinamica fluidelor TRANSFERUL DE IMPULS Notiuni generale despre fluide Elemente de reologie Statica fluidelor Dinamica fluidelor NOTIUNI GENERALE DESPRE FLUIDE FENOMENE DE TRANSFER SI OPERATII UNITARE 2 NOTIUNI GENERALE

More information

VINDECAREA BOLILOR INCURABILE PRIN METODE NATURALE BY MIKHAIL TOMBAK

VINDECAREA BOLILOR INCURABILE PRIN METODE NATURALE BY MIKHAIL TOMBAK VINDECAREA BOLILOR INCURABILE PRIN METODE NATURALE BY MIKHAIL TOMBAK DOWNLOAD EBOOK : VINDECAREA BOLILOR INCURABILE PRIN METODE Click link bellow and free register to download ebook: VINDECAREA BOLILOR

More information

COMPARATIVE ANALYSIS OF THE BENDING THEORIES FOR ISOTROPIC PLATES. CASE STUDY

COMPARATIVE ANALYSIS OF THE BENDING THEORIES FOR ISOTROPIC PLATES. CASE STUDY BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Tomul LIX (LXIII), Fasc. 3, 2013 Secţia CONSTRUCŢII. ARHITECTURĂ COPARATIVE ANALYSIS OF THE BENDING

More information

REGARDING THE OPTICAL TRAPPING FORCES ON MICROPARTICLES

REGARDING THE OPTICAL TRAPPING FORCES ON MICROPARTICLES U.P.B. Sci. Bull., Series B, Vol. 68, No. 2, 2006 REGARDING THE OPTICAL TRAPPING FORCES ON MICROPARTICLES Monica NĂDĂŞAN, T. VIŞAN Cu un fascicul laser bine focalizat se pot capta şi manipula particule

More information

FATIGUE LIFE PREDICTION OF A CRACKED LAP SPLICE SPECIMEN USING FRACTURE MECHANICS PARAMETERS

FATIGUE LIFE PREDICTION OF A CRACKED LAP SPLICE SPECIMEN USING FRACTURE MECHANICS PARAMETERS U.P.B. Sci. Bull., Series D, Vol. 71, Iss. 3, 2009 ISSN 1454-2358 FATIGUE LIFE PREDICTION OF A CRACKED LAP SPLICE SPECIMEN USING FRACTURE MECHANICS PARAMETERS Pedro M.G.P. Moreira 1, Paulo F.P. de Matos

More information

OPENPH - NUMERICAL PHYSICS LIBRARY

OPENPH - NUMERICAL PHYSICS LIBRARY U.P.B. Sci. Bull., Series A, Vol. 68, No. 1, 2006 OPENPH - NUMERICAL PHYSICS LIBRARY G. MILESCU, G. NOAJE, Fl. POP * Fizica numerică a căpătat o importanţă deosebită în ultimele decenii, eficienţa sa fiind

More information

Câteva rezultate de algebră comutativă

Câteva rezultate de algebră comutativă Facultatea de Matematică Anul II Master, Geometrie Algebrică Câteva rezultate de algebră comutativă Aceste note conţin noţiuni şi rezultate de algebră comutativă care sunt utilizate pe parcursul cursului.

More information

Teoreme de Analiză Matematică - I (teorema Weierstrass-Bolzano) 1

Teoreme de Analiză Matematică - I (teorema Weierstrass-Bolzano) 1 Educaţia Matematică Vol. 3, Nr. 1-2 (2007), 79-84 Teoreme de Analiză Matematică - I (teorema Weierstrass-Bolzano) 1 Silviu Crăciunaş, Petrică Dicu, Mioara Boncuţ Abstract In this paper we propose a Weierstrass

More information

MONTE CARLO SIMULATION FOR ESTIMATING GEOLOGIC OIL RESERVES. A CASE STUDY FROM KUÇOVA OILFIELD IN ALBANIA

MONTE CARLO SIMULATION FOR ESTIMATING GEOLOGIC OIL RESERVES. A CASE STUDY FROM KUÇOVA OILFIELD IN ALBANIA Muzeul Olteniei Craiova. Oltenia. Studii şi comunicări. Ştiinţele Naturii. Tom. 31, No. 2/15 ISSN 1454-6914 MONTE CARLO SIMULATION FOR ESTIMATING GEOLOGIC OIL RESERVES. A CASE STUDY FROM KUÇOVA OILFIELD

More information

ELECTRONIC TECHNIQUES IN TIMING MEASUREMENTS FOR NUCLEAR STRUCTURE

ELECTRONIC TECHNIQUES IN TIMING MEASUREMENTS FOR NUCLEAR STRUCTURE U.P.B. Sci. Bull., Series A, Vol. 70, Iss. 4, 2008 ISSN 1223-7027 ELECTRONIC TECHNIQUES IN TIMING MEASUREMENTS FOR NUCLEAR STRUCTURE Dan Gabriel GHIŢĂ 1 Prezenta lucrare descrie în detaliu două metode

More information

TECHNIQUES TO REDUCE THE PARASITIC CAPACITANCE OF THE MULTILAYER SPIRAL INDUCTORS

TECHNIQUES TO REDUCE THE PARASITIC CAPACITANCE OF THE MULTILAYER SPIRAL INDUCTORS BULETINUL INSTITUTULUI POLITEHNIC DIN IAŞI Publicat de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Volumul 62 (66), Numărul 4, 2016 Secţia ELECTROTEHNICĂ. ENERGETICĂ. ELECTRONICĂ TECHNIQUES TO REDUCE

More information

REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT

REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI FACULTATEA DE MATEMATICĂ ŞI INFORMATICĂ CERCETĂRI DE TEORIE MORSE DISCRETĂ ŞI APLICAŢII REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT Conducător ştiinţific: Prof. univ. dr. DORIN ANDRICA Doctorand:

More information

ATTENUATION OF THE ACOUSTIC SCREENS IN CLOSED SPACES

ATTENUATION OF THE ACOUSTIC SCREENS IN CLOSED SPACES U.P.B. Sci. Bull., Series D, Vol. 69, No. 3, 007 ISSN 15-358 ATTENUATION OF THE ACOUSTIC SCREENS IN CLOSED SPACES Ioan MAGHEŢI 1, Mariana SAVU Lucrarea prezintă calculul atenuării acustice a unui ecran

More information

OPTIMAL OBSERVABILITY OF PMU'S USING ANALYTIC HIERARCHY PROCESS (AHP) METHOD

OPTIMAL OBSERVABILITY OF PMU'S USING ANALYTIC HIERARCHY PROCESS (AHP) METHOD U.P.B. Sci. Bull., Series C, Vol. 73, Iss. 4, 2011 ISSN 1454-234x OPTIMAL OBSERVABILITY OF PMU'S USING ANALYTIC HIERARCHY PROCESS (AHP) METHOD Sebastian ANGHELESCU 1, Gianfranco CHICCO 2 Lucrarea propune

More information