Променити назив прве колоне у ID_izdavača. Оставити тип података AutoNumber.

Size: px
Start display at page:

Download "Променити назив прве колоне у ID_izdavača. Оставити тип података AutoNumber."

Transcription

1 Креирање табела Креираћемо три табеле у БП izdanja_knjiga.accdb. Чим се креира празна БП појављује се у централном делу прозора оквир за креирање прве табеле која је на почетку названа Table1. Уколико је, међутим, БП креирана, па затворена, па поново отворена, може да се деси да ове табеле нема. Отворити БП izdanja_knjiga.accdb која је раније креирана. За креирање прве, али и касније сваке следеће табеле, може да се изабере нека од опција под Create траком. Уколико се изабере Create/Table, појављује се простор за креирање табеле, као што је приказано на следећој слици. Прво треба табелу сачувати под жељеним називом. Притиснути десни тастер миша над језичком Table1. Појављује се мени са неколико ставки. Изабрати ставку Save да би се табели дао назив и да би се она сачувала. Појављује се дијалог са пољем за унос назива табеле. Потребно је обрисати назив Table1, и унети нови назив. Прва табела коју креирамо је табела Izdavači.

2 Називе колона, типове података, и разна друга ограничења ћемо дефинисати у Design View погледу на табелу који бирамо из падајућег менија приказаног на следећој слици. Променити назив прве колоне у ID_izdavača. Оставити тип података AutoNumber. Уенети назив друге колоне: naziv. Изабрати тип података Text. Унети 30 као највећу могућу дужину назива под ставком Field Size. Како је обавезно да се унесе назив издавачке куће, изабрати Yes под ставком Required. Како ће се претрага ове табеле вршити по називу издавача и две издавачке куће не могу да имају исти назив, изабрати Yes(No Duplicates) под ставком Indexed.

3 Следећа колона има назив PIB. Тип података који се чувају у овој колони је Number. Потребно је дефинисати правило ваљаности >= And под ставком Validation Rule и поруку PIB ima tacno 9 cifara. Две издавачке куће не могу да имају исти ПИБ, па је потребно изабрати Yes(No Duplicates) под ставком Indexed. Трећа колона чува матични број. Ова колона се дефинише као и претходна, само што је правило другачије зато што матични број има тачно осам цифара: >= And У колони adresa се чувају текстуални подаци. Како се адреса најчешће састоји од града, улице и броја, ова колона треба да има већи максимални број знакова, на пример: 150. Унети 150 под ставком Field Size. Остала подешавања не треба мењати.

4 У колони sajt се чувају текстуални подаци. Сајт је краћи податак од адресе, тако да може да се унесе 100 под ставком Field Size. Остала подешавања не треба мењати. Када пишемо број телефона или факса, често користимо цртицу да раздвојимо групе цифара. Из тог разлога у колонама telefon и faks се чувају текстуални подаци. Унети 20 под ставком Field Size. Остала подешавања не треба мењати. Следећа колона је mejl која је текстуални податак дужине до 60 знакова. Mејл адреса треба да у себи садржи Под ставком Validation rule је потребно је унети прoверу: Like Остала подешавања не треба мењати.

5 Притиснути десни тастер миша над језичком Izdavači. Изабрати ставку Save са менија да би се табела сачувала. Када је табела креирана и сачувана, преласком на поглед Datasheet View могу да се уносе подаци. Вредности примарног кључа у колони ID_izdavača се саме попуњавају. Прећи на поглед Datasheet View у унети податке о неким издавачким кућама. За креирање нове табеле потребно је изабрати Create/Table.

6 На списку табела All Tables се налази табела Izdavači које је управо креирана, тако да нова табела поново добија подразумеван назив Table1. Притиснути десни тастер миша над језичком Table1. Појављује се мени са неколико ставки. Изабрати ставку Save да би се табели дао назив и да би се она сачувала. Друга табела коју креирамо треба да буде названа Knjige. Изабрати поглед Design View. Прва колона табеле треба да се назове ID_knjige. Ова колона је примарни кључ чије ће се вредности аутоматски попуњавати. Осим назива колоне, остала подешавања не треба мењати.

7 Следећа је обавезна колона која садржи назив књиге. Свака књига има јединствени ISBN број. Овај број има тачно 13 цифара тако да треба да се упише маска за унос под ставком Input Mask. Повез књиге може да буде броширан или тврд, па је потребно у провери ваљаности унети две вредности које то поље може да има: Broširan и Tvrd. Како је већи број књига чији је повез броширан, има смисла да се та вредност постави као подразумевана вредност под ставком Default Value.

8 Број страница не може бити већи од 1500 па је потребно за овај бројевни податак унети проверу правила ваљаности: <1500 Година издања неке књиге не може да буде мања од 1500 или већа од текуће године, па и за ово поље треба да унесемо проверу ваљаности. Тип података за цену књиге је Currency. Цене се изражавају као реални бројеви са две децимале.

9 Књига може да буде на попусту. Поље na_popustu типа Yes/No чува податак о томе да ли је књига на попусту или није. Тип књиге има коначан број различитих вредности: уџбеник, стручна књига, роман, збирка прича, збирка песама и ређе нешто друго (брошура, новела...). За унос ћемо користити контролу Combo Box која нам омогућава избор вредности са падајуће листе. Под језичком Lookup треба да се измени врста контроле под Display Control тако што ће да се изабере Combo Box. Унети могуће вредности: Udžbenik, Stručna knjiga, Roman, Zbirka pesama, Zbirka priča, Ostalo под ставком Row Source. Табела Knjige треба да има и додатну колону ID_izdavača која је страни кључ ка табели Izdavači.

10 Да би могли да се уносе подаци у табелу, потребно је да се изабере поглед Datasheet View. Уколико табела није сачувана на начин који је већ описан, појавиће се дијалог са питањем да ли желимо да сачувамо табелу. Потребно је притиснути на дугме Yes да би се сачувала табела. Унос података је олакшан подешавањима као што су подразумаване вредности за врсту повеза и годину издања, као и листом са избором вредности типа књиге.

11 Трећа табела коју је потребно креирати је табела Autori. Њен примарни кључ је ID_autora. Следеће две колоне су ime и prezime са истим подешавањима. Датум рођења је типа Date/Time, и може да се изабере формат за унос датума. ЈМБГ има тринаест цифара. Због водећих нула овај број се чува као текстуални податак са 13 знакова. Потребно је да се упише под ставком Input Mask.

12 Број личне карте има девет цифара. Због водећих нула се и овај број чува као текстуални податак. Потребно је да се упише под ставком Input Mask. Поставити No за Required. Адреса је текстуални податак са највише 100 знакова. Поставити No за Required. За број телефона може да се користи готова маска. До листе готових макси се долази када се кликне на квадратић са три тачке који се налази крајње десно под ставком Input Mask.

13 Готова маска за телефон може да се прилагоди бројевима у Србији који имају 6 или 7 цифара, тако што се последња цифра 0 у маски замени цифром 9. Мејл адреса аутора се подеси исто као мејл адреса издавача. Потребно је сачувати и табелу Autori на већ описани начин. Сада се на списку свих табела All Tables виде три табеле.

14 Прећи на Datasheet View поглед на табелу Autori. Унети податке о ауторима. Сачувати и затворити табелу Autori. Табеле могу да се креирају и употребом шаблона. За издавачке куће је важно да имају контакт податке аутора чије књиге издају. Ми смо те контакт податке ставили у табелу Autori. Могао је да се користи и шаблон за креирање овакве табеле. Изабрати шаблон Contacts са листе Table Templates на траци Create.

15 Нова табела поново добија подразумевани назив Table1. Притиснути десни тастер миша над језичком Table1. Појављује се мени са неколико ставки. Изабрати ставку Save да би се табели дао назив и да би се она сачувала. Табела треба да буде названа Kontakti_autora. Изабрати поглед Design View. Табела креирана по шаблону има већ дефинисане колоне: ID, Company, Last Name, First Name, Address... Могуће је изменити називе колона, типове података и друга подешавања. Уколико нам нека од колона не треба, можемо је обрисати. Притиснути десни тастер миша над називом колоне коју желимо да обришемо, на пример над колоном Job Тitle. Када је изабран поглед Design View, подаци о колонама се налазе у редовима, па можемо да изаберемо ставку Delete Rows са менија. Након брисања изабрана колона неће више постојати у креираној табели.

16 Цела табела може да се обрише тако што се изабере ставка Delete са падајућег менија који се појави када се притисне десни тастер миша над табелом на списку свих табела All Tables. Табела може да се обрише тек када се сачува и затвори. Када се изабере ставка Delete, појављује се дијалог са питањем да ли желимо да обришемо табелу. Потврдити брисање кликом на дугме Yes. Уколико одустајемо од брисања, потребно је да кликнемо на дугме No. Креирана БП са свим табелама и унетим подацима се чува тако што се изабере ставка Save са менија који се добије када се притисне дугме Office Button.

17 На истом менију се налази и дугме за затварање СУБП Access 2007.

Пре него што повежамо табеле, потребно је да се креира табела Autorstva која представља везу типа N:N између табела Knjige и Autori.

Пре него што повежамо табеле, потребно је да се креира табела Autorstva која представља везу типа N:N између табела Knjige и Autori. Веза између табела Отворити БП izdanja_knjiga.accdb која је раније креирана, и у којој смо током претходног поглавља креирали три табеле Autori, Izdavači и Knjige. Креирана БП може да се отвари на више

More information

6. Претраживање и сортирање практичан рад

6. Претраживање и сортирање практичан рад 6. Претраживање и сортирање практичан рад 1. Отворите базу података Izdanja_knjiga.accdb. Пронађите употребом опције Find једног по једног аутора чије презиме почиње словом М. 2. Креирајте једноставан

More information

Креирање база података у конкретном окружењу

Креирање база података у конкретном окружењу Креирање база података у конкретном окружењу Теме са којима ћете се упознати: Планирање једноставних база података, Упознавање конкретног система за управљање базама података, Коришћење унапред креираних

More information

Aritmetičko-logička jedinica (ALU)

Aritmetičko-logička jedinica (ALU) Aritmetičko-logička jedinica (ALU) Arithmetic Logic Unit Design 748 TTL ALU S3 Selection M = M =, Arithmetic Functions S2 S S Logic Function F = not A F = A nand B F = (not A) + B F = F = A nor B F = not

More information

FTN Čačak, Pripremna nastava pitanja. Excel

FTN Čačak, Pripremna nastava pitanja. Excel FTN Čačak, Pripremna nastava 2013 - pitanja Excel 1. Elementi prozora 2. Selektovanje: ćelije, kolone/redovi, radni listovi 3. Manipulacija: kolone/redovi, radni listovi 4. Unos podataka 5. Manipulacija

More information

Apache Tomcat - Постављање прве веб апликације

Apache Tomcat - Постављање прве веб апликације Apache Tomcat - Постављање прве веб апликације Веб апликације су колекције које садрже сервлете, JSP странице, библиотеге са таговима, HTML документе, слике, CSS стилове и остале садржаје који обезбеђују

More information

Упутство за рад с програмом. Е-Деловодник. верзија 2.1

Упутство за рад с програмом. Е-Деловодник. верзија 2.1 1 Програм Е-Деловодник Упутство за рад с програмом Е-Деловодник верзија 2.1 Апликација за канцеларијски и архивски рад 2 Програм Е-Деловодник Садржај 1. Увод... 3 Системска потраживања... 3 Инсталација

More information

Увод Типови прекида Опслуживање захтева за прекид Повратак из прекидне рутине Приоритети прекида Примери

Увод Типови прекида Опслуживање захтева за прекид Повратак из прекидне рутине Приоритети прекида Примери Механизам прекида Садржај Увод Типови прекида Опслуживање захтева за прекид Повратак из прекидне рутине Приоритети прекида Примери 2 Увод Механизам прекида омогућује да се, по генерисању захтева за прекид

More information

Објектно оријентисана парадигма у програмском језику Пајтон

Објектно оријентисана парадигма у програмском језику Пајтон Математички факултет Универзитет у Београду МАСТЕР РАД Објектно оријентисана парадигма у програмском језику Пајтон Ментор: Доц. др Мирослав Марић Кандидат: Маја Михајловић Београд, август 2014. Садржај

More information

ЗАШТИТА ПОДАТАКА. Симетрични алгоритми заштите. додатак

ЗАШТИТА ПОДАТАКА. Симетрични алгоритми заштите. додатак ЗАШТИТА ПОДАТАКА Симетрични алгоритми заштите додатак Преглед Биће објашњено: Модови функционисања блок алгоритама Triple-DES RC4 2/30 Модови функционисања блок алгоритми шифрују блокове фиксне величине

More information

ЗАШТИТА ПОДАТАКА. Симетрични алгоритми заштите AES

ЗАШТИТА ПОДАТАКА. Симетрични алгоритми заштите AES ЗАШТИТА ПОДАТАКА Симетрични алгоритми заштите AES Преглед биће објашњено: како је настао AES AES алгоритам детаљи по корацима проширивање кључа имплементациони аспекти 2/41 Advanced Encryption Standard

More information

ITdesk.info. Обрада текста LibreOffice 3.6 Writer Приручник. покрет рачунарског описмењивања. електронско учење. изградња модерног друштва

ITdesk.info. Обрада текста LibreOffice 3.6 Writer Приручник. покрет рачунарског описмењивања. електронско учење. изградња модерног друштва покрет рачунарског описмењивања изградња модерног друштва ITdesk.info електронско учење Пројекат рачунарске е-едукације са слободним приступом - Приручник за дигиталну писменост људска права на образовање

More information

Увод у организацију и архитектуру рачунара 2

Увод у организацију и архитектуру рачунара 2 Увод у организацију и архитектуру рачунара 2 Александар Картељ kartelj@matf.bg.ac.rs Напомена: садржај ових слајдова је преузет од проф. Саше Малкова Увод у организацију и архитектуру рачунара 2 1 Виртуелна

More information

ЗАШТИТА ПОДАТАКА. Симетрични алгоритми заштите AES

ЗАШТИТА ПОДАТАКА. Симетрични алгоритми заштите AES ЗАШТИТА ПОДАТАКА Симетрични алгоритми заштите AES Преглед биће објашњено: како је настао AES AES алгоритам детаљи по корацима проширивање кључа имплементациони аспекти 2/41 Advanced Encryption Standard

More information

КРАТКО УПУСТВО ЗА ИЗРАДУ МАСТЕР РАДА И ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

КРАТКО УПУСТВО ЗА ИЗРАДУ МАСТЕР РАДА И ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ професор др Милан Шкулић др Вања Бајовић КРАТКО УПУСТВО ЗА ИЗРАДУ МАСТЕР РАДА И ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Увод: Ово упутство се искључиво односи на правила техничког карактера, односно проблематику израде

More information

>> A=[ ; ] A = >> A' ans =

>> A=[ ; ] A = >> A' ans = Увод у МАТЛАБ 1. Основне информације Матлаб представља интерактивно окружење за напредна израчунавања и рад са матрицама за потребе моделирања инжењерских проблема. Само име је акроним енглеског термина

More information

Објектно орјентисано програмирање

Објектно орјентисано програмирање Објектно орјентисано програмирање Владимир Филиповић Вишенитно програмирање Владимир Филиповић Нити у језику Јава 3/65 Преко нити (енг. thread) је обезбеђен један облик паралелизма (конкурентности) у програмском

More information

Објектно орјентисано програмирање

Објектно орјентисано програмирање Објектно орјентисано програмирање Владимир Филиповић Колекције Владимир Филиповић 3/92 Колекције Ова презентација описује како Јава библиотека може помоћи у традиционалном структурисању података који су

More information

Упутство за коришћење услуге веб-филтрирања

Упутство за коришћење услуге веб-филтрирања Copyright 2015 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене 1.0 30.07.2015. MK Прва верзија овог документа Садржај Садржај 1 УВОД... 4 2 ПОВЕЗИВАЊЕ НА IRONPORT MANAGEMENT

More information

Конфигурација FreeRADIUS-а за LDAP

Конфигурација FreeRADIUS-а за LDAP Copyright 2016 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене 10 Прва верзија овог документа Садржај Садржај 1 УВОД 4 11 CLIENTSCONF 4 12 EDUROAM ВИРТУЕЛНИ ТУНЕЛ 5 13 EDUROAM-INNER-TUNNEL

More information

Анали Правног факултета у Београду, година LXII, 1/2014

Анали Правног факултета у Београду, година LXII, 1/2014 УПУТСТВО ЗА АУТОРЕ Текстови се куцају ћирилицом и по правилу не треба да буду дужи од једног табака. Изузетно, максимални обим текстова је 1,5 табак. Један табак износи 16 страна од 28 редова сa 66 знакова

More information

АРХИТЕКТУРА И ОРГАНИЗАЦИЈА РАЧУНАРА

АРХИТЕКТУРА И ОРГАНИЗАЦИЈА РАЧУНАРА Ј. ЂОРЂЕВИЋ, З. РАДИВОЈЕВИЋ, М. ПУНТ, Б. НИКОЛИЋ, Д. МИЛИЋЕВ, Ј. ПРОТИЋ, А. МИЛЕНКОВИЋ АРХИТЕКТУРА И ОРГАНИЗАЦИЈА РАЧУНАРА ПРЕКИДИ, МАГИСТРАЛА И УЛАЗ/ИЗЛАЗ ЗБИРКА РЕШЕНИХ ЗАДАТАКА Београд 2013. i САДРЖАЈ

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ОБЛИК И САДРЖАЈ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ОБЛИК И САДРЖАЈ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ОБЛИК И САДРЖАЈ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ 1. ОПШТА ПРАВИЛА ЗА ПИСАЊЕ И ОБЛИКОВАЊЕ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Докторска дисертација је завршни део студијског програма докторских студија и

More information

ИИИ Интегрисани систем за детекцију и естимацију развоја пожара праћењем критичних параметара у реалном времену

ИИИ Интегрисани систем за детекцију и естимацију развоја пожара праћењем критичних параметара у реалном времену ИИИ 44003 Интегрисани систем за детекцију и естимацију развоја пожара праћењем критичних параметара у реалном времену Прототип: Алат за аутоматско прикупљање података геореференцираних слика Руководилац

More information

Софтверски захтеви. Софтверска решења за финансије и менаџмент: Инжењеринг софтверских захтева

Софтверски захтеви. Софтверска решења за финансије и менаџмент: Инжењеринг софтверских захтева 1 Софтверски захтеви Истраживања и искуства из праксе указују да ефикасно управљање софтверским захтевима има значајан утицај на успешност софтверских пројеката. Међутим, термин софтверски захтев се не

More information

УДК 398.4(497.11) Софија Н. Костић

УДК 398.4(497.11) Софија Н. Костић УДК 398.4(497.11) Софија Н. Костић МИТСКА БИЋА ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ Митска бића источне Србије обухватају најархаичнији прежитак у народним веровањима те области. Хришћанство, али ни проходи најразличитијих

More information

41 ГОДИНА ГРАЂЕВИНСКОГ ФАКУЛТЕТА СУБОТИЦА

41 ГОДИНА ГРАЂЕВИНСКОГ ФАКУЛТЕТА СУБОТИЦА ДЕФОРМАЦИОНА АНАЛИЗА И ПРОМЕНА ПОЛОЖАЈА ТАЧАКА ТОКОМ МЕРЕЊА Милан Трифковић 1 Жарко Несторовић 2 Илија Гргић 3 УДК: 528.41:624.131 DOI:10.14415/konferencijaGFS 2015.102 Резиме: Анализа квалитета геодетских

More information

ITdesk.info. Прорачунске табеле LibreOffice 3.6 Calc. Приручник. покрет рачунарског описмењавања. е - учење. изградња модерног друштва

ITdesk.info. Прорачунске табеле LibreOffice 3.6 Calc. Приручник. покрет рачунарског описмењавања. е - учење. изградња модерног друштва покрет рачунарског описмењавања изградња модерног друштва ITdesk.info пројекат рачунарске е-едукације са слободним приступом Приручник за дигиталну људска писменост права на едукацију и информације слободан

More information

Алати за контролу верзија

Алати за контролу верзија Алати за контролу верзија Контрола верзија Контрола верзија је назив за процес управљањадигиталним датотекама. Код развоја програмске подршке контрола верзија се користи не само за изворни код, већ и за

More information

ITdesk.info пројекат рачунарскe е-едукације са слободним приступом - Приручник за дигиталну писменост људска права на едукацију и информације

ITdesk.info пројекат рачунарскe е-едукације са слободним приступом - Приручник за дигиталну писменост људска права на едукацију и информације покрет рачунарског описмењавања изградња модерног друштва ITdesk.info пројекат рачунарскe е-едукације са слободним приступом - Приручник за дигиталну писменост људска права на едукацију и информације слободан

More information

Поглавље 14 у књизи: Core Java - Volume 1 - Fundamentals, Eighth Edition, C. Horstmann & G. Cornell MULTITHREADING

Поглавље 14 у књизи: Core Java - Volume 1 - Fundamentals, Eighth Edition, C. Horstmann & G. Cornell MULTITHREADING Поглавље 14 у књизи: Core Java - Volume 1 - Fundamentals, Eighth Edition, C. Horstmann & G. Cornell MULTITHREADING Процедура извршавања кôда у посебној нити: 1. Сместити кôд у run() метод класе која имплементира

More information

Конфигурација FreeRADIUS-а за Active Directory

Конфигурација FreeRADIUS-а за Active Directory Copyright 2015 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене 10 Прва верзија овог документа Садржај Садржај 1 УВОД 4 11 CLIENTSCONF 4 12 EDUROAM ВИРТУЕЛНИ ТУНЕЛ 5 13 EDUROAM-INNER-TUNNEL

More information

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ТАЛЕНТЕ УПУТСТВО ЗА ПИСАЊЕ НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКОГ РАДА ИЗ ПСИХОЛОГИЈЕ

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ТАЛЕНТЕ УПУТСТВО ЗА ПИСАЊЕ НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКОГ РАДА ИЗ ПСИХОЛОГИЈЕ РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ТАЛЕНТЕ УПУТСТВО ЗА ПИСАЊЕ НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКОГ РАДА ИЗ ПСИХОЛОГИЈЕ БЕОГРАД, НОВЕМБАР 2008 - под научним радом сматра се онај истраживачки рад код кога је примењен научни метод у истраживањима

More information

Filling and Emptying State of Silos Above Discharge Devices

Filling and Emptying State of Silos Above Discharge Devices Alexander Haber Vienna University of Technology Faculty of Mechanical and Industrial Engineering Institute for Engineering Design and Logistics Engineering Seid Halilovic University of Appl. Sciences Upper

More information

Примена образовног софтвера Greenfoot у настави Рачунарства и информатике у другом разреду средње школе

Примена образовног софтвера Greenfoot у настави Рачунарства и информатике у другом разреду средње школе Универзитет у Београду Математички факултет МАСТЕР РАД Примена образовног софтвера Greenfoot у настави Рачунарства и информатике у другом разреду средње школе Ментор: Проф. др Мирослав Марић Кандидат:

More information

АЛГОРИТМИЗАЦИЈА кроз примере у програмском језику Скреч

АЛГОРИТМИЗАЦИЈА кроз примере у програмском језику Скреч АЛГОРИТМИЗАЦИЈА кроз примере у програмском језику Скреч Скреч (Scratch) је програмски језик који омогућава лако креирање интерактивних прича, игара и анимација као и дељење ваших пројеката са другим програмерима

More information

за годину COMPTES RENDUS DES SÉANCES DE LA SOCIÉTÉ SERBE DE GÉOLOGIE pour les année 2013

за годину COMPTES RENDUS DES SÉANCES DE LA SOCIÉTÉ SERBE DE GÉOLOGIE pour les année 2013 за 2013. годину COMPTES RENDUS DES SÉANCES DE LA SOCIÉTÉ SERBE DE GÉOLOGIE pour les année 2013 REPORTS OF THE SERBIAN GEOLOGICAL SOCIETY for the year 2013 Beograd, 2014. АУТОМАТСКА КАЛИБРАЦИЈА ХИДРОДИНАМИЧКИХ

More information

FLIGHT DYNAMIC OF ECONOMICALLY IMPORTANT LEPIDOPTERA IN SOMBOR (SERBIA) IN 2009 AND FORECAST FOR 2010

FLIGHT DYNAMIC OF ECONOMICALLY IMPORTANT LEPIDOPTERA IN SOMBOR (SERBIA) IN 2009 AND FORECAST FOR 2010 Acta entomologica serbica, 2009, 14(2): 175-184 UDC 595.78(497.113) FLIGHT DYNAMIC OF ECONOMICALLY IMPORTANT LEPIDOPTERA IN SOMBOR (SERBIA) IN 2009 AND FORECAST FOR 2010 DRAGAN VAJGAND Agroprotekt doo,

More information

АРХИТЕКТУРА РАЧУНАРСКОГ СИСТЕМА. Структура и принципи функционисања рачунара

АРХИТЕКТУРА РАЧУНАРСКОГ СИСТЕМА. Структура и принципи функционисања рачунара АРХИТЕКТУРА РАЧУНАРСКОГ СИСТЕМА Структура и принципи функционисања рачунара Структура рачунара Једна од значајнијих подела на компоненте рачунара је да се рачунар састоји од: 1. централне процесорске јединице

More information

INVESTIGATION OF SAND IN PIPING

INVESTIGATION OF SAND IN PIPING Зборник Матице српске за природне науке / Proc. Nat. Sci, Matica Srpska Novi Sad, 123, 115 128, 2012 UDC 626.1 532.543:519.87 DOI:10.2298/ZMSPN1223115N László Nagy University of Techniques of Budapest,

More information

УПУТСТВО ЗА ПИСАЊЕ НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКОГ РАДА ИЗ МАТЕМАТИКЕ

УПУТСТВО ЗА ПИСАЊЕ НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКОГ РАДА ИЗ МАТЕМАТИКЕ УПУТСТВО ЗА ПИСАЊЕ НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКОГ РАДА ИЗ МАТЕМАТИКЕ Предговор Сваком почетнику у истраживању, углавном није познато шта се може истраживати и на који начин, па му је одмах на почетку, потребна одговарајућа

More information

Слађа Луковић Школски психолог

Слађа Луковић Школски психолог Слађа Луковић Школски психолог КАКО ПРЕПОЗНАТИ СТИД Свако понашање је ту са разлогом. Нама можда у датом тренутку није дато да видимо тај разлог, али то што га ми не видимо, не значи да он не постоји.

More information

Рачунарске мреже. Александар Картељ

Рачунарске мреже. Александар Картељ Рачунарске мреже Александар Картељ kartelj@matf.bg.ac.rs Наставни материјали су преузети од: TANENBAUM, ANDREW S.; WETHERALL, DAVID J., COMPUTER NETWORKS, 5th Edition, 011 и прилагођени настави на Математичком

More information

Страна 1 / 7. Програмирање 3 Материјал 01 Увод

Страна 1 / 7. Програмирање 3 Материјал 01 Увод План и програм рада на предмету Програмирање Теме: Увод у структуре програмског језика С++, Функције и структура програма, Показивачи, Матрице, Стрингови, Технике сортирања низова, Слогови, Датотеке, Динамичке

More information

Преглед ЗАШТИТА ПОДАТАКА. Савремени блок алгоритми. Блок алгоритми наспрам алгоритама тока података (Block vs Stream) Биће објашњено:

Преглед ЗАШТИТА ПОДАТАКА. Савремени блок алгоритми. Блок алгоритми наспрам алгоритама тока података (Block vs Stream) Биће објашњено: Преглед ЗАШТИТА ПОДАТАКА Симетрични алгоритми заштите блок алгоритми и DES (Data Encryption Standard) Биће објашњено: принципи дизајна блок алгоритама DES детаљи предности диференцијална и линеарна криптоанализа

More information

XML-ТЕХНОЛОГИЈЕ И ДИГИТАЛИЗАЦИЈА

XML-ТЕХНОЛОГИЈЕ И ДИГИТАЛИЗАЦИЈА Душан Тошић (Математички факултет) XML-ТЕХНОЛОГИЈЕ И ДИГИТАЛИЗАЦИЈА Од када је оформљена група W3C (http:/www.w3c.org) за формирање и предлагање стандарда за представљање података на Интернету, урађено

More information

Основни појмови Структура улазно/излазног уређаја Приступ подацима на уређају DMA контролер

Основни појмови Структура улазно/излазног уређаја Приступ подацима на уређају DMA контролер Улаз/излаз Садржај Основни појмови Структура улазно/излазног уређаја Приступ подацима на уређају DMA контролер 2 Типови уређаја Уређаји са поједначним приступом Миш, неке тастатуре, џоистик Уређаји са

More information

ТЕОРИЈА УЗОРАКА час 6

ТЕОРИЈА УЗОРАКА час 6 ТЕОРИЈА УЗОРАКА час 6 9. април 14. УЗОРАК СА НЕЈЕДНАКИМ ВЕРОВАТНОЋАМА (Unequal probability Sampling) Узорак са неједнаким вероватноћама често се користи у пракси, док прост случајан узорак (код кога свака

More information

Thermal analysis of solid and vented disc brake during the braking process

Thermal analysis of solid and vented disc brake during the braking process Journal of the Serbian Society for Computational Mechanics / Vol. 9 / No., 015 / pp. 19-6 (UDC: 69.3-59.15) Thermal analysis of solid and vented disc brake during the braking process S. Mačužić 1*, I.

More information

FLIGHT DYNAMIC OF LEPIDOPTERA OF ECONOMIC IMPORTANCE IN SOMBOR DURING 2010 AND FORECAST FOR 2011

FLIGHT DYNAMIC OF LEPIDOPTERA OF ECONOMIC IMPORTANCE IN SOMBOR DURING 2010 AND FORECAST FOR 2011 Acta entomologica serbica, 2010, 15(2): 205-219 UDC 595.78(497.113)"2010/2011" FLIGHT DYNAMIC OF LEPIDOPTERA OF ECONOMIC IMPORTANCE IN SOMBOR DURING 2010 AND FORECAST FOR 2011 DRAGAN VAJGAND Agroprotekt

More information

Начин попуњавања. и држава (name, full address, country - nom, adresse complètе, paus);

Начин попуњавања. и држава (name, full address, country - nom, adresse complètе, paus); Начин попуњавања 4. Рубрике обрасца уверења о пореклу попуњавају се на следећи начин: 1) у рубрику 1 Еxporter - Еxportateur (Извозник) уписује се назив извозника, пуна адреса и држава (name, full address,

More information

САДРЖАЈ: I. Увод у програмирање... 3 II. Структура и синтакса Delphi / Pascal програма:... 6 III. Основни елементи програмског језика Pascal...

САДРЖАЈ: I. Увод у програмирање... 3 II. Структура и синтакса Delphi / Pascal програма:... 6 III. Основни елементи програмског језика Pascal... Pascal / Delphi Pascal је развијен од стране швајцарског професора Niklaus Wirth-a. Wirth је дао име свом језику по француском физичару, математичару и филозофу Blaise Pascal-у, творцу прве механичке рачунске

More information

Увод. JPEG - Joint Photographic Experts Group. ITU - International Telecommunication Union 3. ISO - International Organization for Standardization 4

Увод. JPEG - Joint Photographic Experts Group. ITU - International Telecommunication Union 3. ISO - International Organization for Standardization 4 Садржај Садржај... 1 Увод... 2 Алгоритам... 3 Основна архитектура... 3 Трансформација компоненти боје... 4 Тајлинг (подела на блокове)... 5 Дискретна таласна трансформација... 7 Квантизација... 13 Кодовање...

More information

ОБРАДА СЛИКА НА РАЧУНАРУ

ОБРАДА СЛИКА НА РАЧУНАРУ ОБРАДА СЛИКА НА РАЧУНАРУ Основни појмови У рачунарском смислу под сликом се подразумева производ неког графичког програма који се у рачунару представља у облику битмапе. Слика се може унети у рачунар на

More information

ÄÀ ËÈ ЋÅ ËÅÄ ÏÎÒÎÏÈÒÈ. Направи поклон за Дан заљубљених ÊÐÀŠ SVE LA`I BARONA MINHAUZENA PRINTED IN SERBIA

ÄÀ ËÈ ЋÅ ËÅÄ ÏÎÒÎÏÈÒÈ. Направи поклон за Дан заљубљених ÊÐÀŠ SVE LA`I BARONA MINHAUZENA PRINTED IN SERBIA 50 III 100 BiH 2,40 KM, 1,20, 75, Greece 2,90 MALI www.malizabavnik.rs ÄÀ ËÈ ЋÅ ÈÑÒÎÏŠÅÍÈ ËÅÄ ÏÎÒÎÏÈÒÈ ÊÎÍÒÈÍÅÍÒÅ øòà ñó òî êðîêîäèëñêå ñóçå Направи поклон за Дан заљубљених ÊÀÊÎ ÑÅ ÏÎÑÒÀ Å ÊÐÀŠ PRINTED

More information

Први пример!? 1. Доказати да је за сваки природан број n, збир првих n. 1. Доказати да је n = број n. , за сваки природан.

Први пример!? 1. Доказати да је за сваки природан број n, збир првих n. 1. Доказати да је n = број n. , за сваки природан. Први пример!? 1. Доказати да је 1 + 2 + + n = број n. n n+1 2, за сваки природан или 1. Доказати да је за сваки природан број n, збир првих n природних бројева једнак је n n+1 2. О једнакости 1 + 2 + +

More information

Због чега је посланик Мухаммед оженио Ајшу док је још била девојчица

Због чега је посланик Мухаммед оженио Ајшу док је још била девојчица Због чега је посланик Мухаммед оженио Ајшу док је још била девојчица [ رصيب Serbian ] Српски Превод: Ервин Синановић Ревизија: Фејзо Радончић Љубица Јовановић 2014-1436 ملاذا تزوج انليب صىل اهلل عليه وسلم

More information

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА LXXXIX - Бр. 4 YEAR 2009 TOME LXXXIX - N о 4

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА LXXXIX - Бр. 4 YEAR 2009 TOME LXXXIX - N о 4 ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА 2009. СВЕСКА LXXXIX - Бр. 4 YEAR 2009 TOME LXXXIX - N о 4 Оригиналан научни рад UDC 911.2:551.58(497.11) ГОРАН АНЂЕЛКОВИЋ

More information

1/29 Развој софтвера 2

1/29 Развој софтвера 2 1/29 Развој софтвера 2 2/29 2. Метафоре за боље разумевање развоја софтвера 2.1. Значај метафора 3/29 Важан напредак у неком пољу често потиче од аналогија. Поређењем теме коју слабо разумемо са нечим

More information

ITdesk.info. Linux Lite Основно коришћење рачунара и управљање датотекама. покрет рачунарског описмењавања. изградња модерног друштва

ITdesk.info. Linux Lite Основно коришћење рачунара и управљање датотекама. покрет рачунарског описмењавања. изградња модерног друштва покрет рачунарског описмењавања изградња модерног друштва ITdesk.info пројекат рачунарске е-едукације са слободним приступом - Приручник за дигиталну Људска писменост права на едукацију и информације е

More information

Јован Бабић ЕТИКА РАТА И ТЕОРИЈА ПРАВЕДНОГ РАТА

Јован Бабић ЕТИКА РАТА И ТЕОРИЈА ПРАВЕДНОГ РАТА Јован Бабић ЕТИКА РАТА И ТЕОРИЈА ПРАВЕДНОГ РАТА I Оправдање рата чини се безнадежним пројектом: то оправдање је у исто време немогуће и нужно. Можда је ово друго да је оправдање рата нужно било извор потребе

More information

ТЕОРИЈА УЗОРАКА час 9

ТЕОРИЈА УЗОРАКА час 9 ТЕОРИЈА УЗОРАКА час 9 30. април 14. КОЛИЧНИЧКО И РЕГРЕСИОНО ОЦЕЊИВАЊЕ (Ratio and Regression Estimation) Ради се о двема техникама оцењивања у теорији узорака, код којих се користе допунске информације

More information

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА LXXXIX - Бр. 4 YEAR 2009 TOME LXXXIX - N о 4

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА LXXXIX - Бр. 4 YEAR 2009 TOME LXXXIX - N о 4 ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА 2009. СВЕСКА LXXXIX - Бр. 4 YEAR 2009 TOME LXXXIX - N о 4 Original Scientific Paper UDC 911.2:551.7(497.11) S. H.

More information

ВИСОКА ШКОЛА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ И РАЧУНАРСТВА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА БЕОГРАД. Јекић Радослав

ВИСОКА ШКОЛА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ И РАЧУНАРСТВА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА БЕОГРАД. Јекић Радослав ВИСОКА ШКОЛА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ И РАЧУНАРСТВА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА БЕОГРАД Јекић Радослав ПРИМЕНА СТАНДАРДНЕ PC ТАСТАТУРЕ У EMBEDDED СИСТЕМИМА - завршни рад - Београд, 2009 Кандидат: Јекић Радослав Број индекса:

More information

6 th INTERNATIONAL CONFERENCE

6 th INTERNATIONAL CONFERENCE 6 th INTERNATIONAL CONFERENCE Contemporary achievements in civil engineering 20. April 2018. Subotica, SERBIA DEVELOPMENT OF DIY RAIN GAUGE OF REASONABLE COST Predrag Vojt 1 Dragutin Pavlović 2 DušanProdanović

More information

Specific Cost Ratio in a Port Modelling by M/E k /1 Queue

Specific Cost Ratio in a Port Modelling by M/E k /1 Queue Branislav Dragović Romeo Meštrović Nenad Zrnić University of Belgrade Faculty of Mechanical Engineering Dražen Dragojević PhD candidate Specific Cost Ratio in a Port Modelling by M/E k /1 Queue The notion

More information

Природна богатства Србије КОМПОСТИРАЊЕ Ако више знам, више могу да штедим...

Природна богатства Србије КОМПОСТИРАЊЕ Ако више знам, више могу да штедим... Природна богатства Србије КОМПОСТИРАЊЕ Ако више знам, више могу да штедим... Демократска странка Истраживачко-издавачки центар МАЛА БИБЛИОТЕКА СРБИЈА 21 НОВИ ПОЧЕТАК Природна богатства Србије КОМПОСТИРАЊЕ

More information

СТРУКТУРИСАЊЕ САДРЖАЈА ШКОЛСКЕ АРИТМЕТИКЕ

СТРУКТУРИСАЊЕ САДРЖАЈА ШКОЛСКЕ АРИТМЕТИКЕ СТРУКТУРИСАЊЕ САДРЖАЈА ШКОЛСКЕ АРИТМЕТИКЕ МИЛОСАВ М. МАРЈАНОВИЋ ИМЕЈЛ: milomar@beotel.net СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ Апстракт. У овом чланку изложен је један приступ обради аритметике у подручју

More information

И.Медведева, Т.Шишова. "Бела књига" детињства нових Руса

И.Медведева, Т.Шишова. Бела књига детињства нових Руса И.Медведева, Т.Шишова "Бела књига" детињства нових Руса Радећи на овој књизи више пута смо чуле молбу, па и захтев да "наведемо примере". "Верујте, тако ће бити убедљивије!" говорили су наши симпатизери.

More information

УТВРЂИВАЊЕ ОБИМА САКУПЉАЊА ВРГАЊА И ЛИСИЧАРКЕ У СРБИЈИ У ОДНОСУ НА РАЗЛИЧИТЕ СЦЕНАРИЈЕ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА

УТВРЂИВАЊЕ ОБИМА САКУПЉАЊА ВРГАЊА И ЛИСИЧАРКЕ У СРБИЈИ У ОДНОСУ НА РАЗЛИЧИТЕ СЦЕНАРИЈЕ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА UDK: 630*892.53:551.583(497.11) UDK: 630*18:551.583(497.11) Оригинални научни рад DOI: 10.2298/GSF1613077R GLASNIK [UMARSKOG FAKULTETA br. 113 Biblid: 0353-4537, 2016, стр. 77-98 УТВРЂИВАЊЕ ОБИМА САКУПЉАЊА

More information

ВИСОКА ШКОЛА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ И РАЧУНАРСТВА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ СТРУЧНИХ (ЗАВРШНИХ И СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИХ) РАДОВА. Београд, април 2016.

ВИСОКА ШКОЛА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ И РАЧУНАРСТВА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ СТРУЧНИХ (ЗАВРШНИХ И СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИХ) РАДОВА. Београд, април 2016. ВИСОКА ШКОЛА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ И РАЧУНАРСТВА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ СТРУЧНИХ (ЗАВРШНИХ И СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИХ) РАДОВА Београд, април 2016. Садржај: 1. УВОД... 4 2. ОСНОВНЕ АКТИВНОСТИ ТОКОМ ИЗРАДЕ

More information

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА XCV - Бр. 2 YEAR 2015 TOME XCV - N о 2

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА XCV - Бр. 2 YEAR 2015 TOME XCV - N о 2 ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА 2015. СВЕСКА XCV - Бр. 2 YEAR 2015 TOME XCV - N о 2 Original Scientific papers UDC: 007:528.9(23)(497.11) DOI: 10.2298/GSGD140712008V

More information

У П У Т С Т В О за израду и техничку обраду стручних радова

У П У Т С Т В О за израду и техничку обраду стручних радова ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У П У Т С Т В О за израду и техничку обраду стручних радова др ЗОРАН БУНДАЛО, проф. МАРКО БУРСАЋ ГОРАН ТРИЧКОВИЋ Београд, 2014. 1. УВОД Стручни рад (специјалистички,

More information

Жаргон Милијана Томић, IV - 1. Садржај

Жаргон Милијана Томић, IV - 1. Садржај Садржај Увод...2 Жаргон - колоквијални језик...3 Жаргон говор младих...5 Примери...6 Грађење жаргонских речи...7 Метафоризација...7 Позајмљенице...7 Скраћивање речи...8 Иницијали...8 Слагање...9 Сливање...9

More information

ОБРАДА СЛИКА НА РАЧУНАРУ

ОБРАДА СЛИКА НА РАЧУНАРУ ОБРАДА СЛИКА НА РАЧУНАРУ Чување слике у меморији Постоје два начина: Без компресије сваки пиксел је представљен посебно, одговарајућим бројем битова (при обради помоћу неког програма у RAM меморији рачунара).

More information

ЕЛЕКТРОНИКЕ ЗА УЧЕНИКЕ ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА

ЕЛЕКТРОНИКЕ ЗА УЧЕНИКЕ ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗАЈЕДНИЦА ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКИХ ШКОЛА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ДВАДЕСЕТ И ТРЕЋЕ РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ ОДГОВОРИ И РЕШЕЊА ИЗ ЕЛЕКТРОНИКЕ ЗА УЧЕНИКЕ ТРЕЋЕГ

More information

Analysis of Dynamic Stress Intensity Factor of Finite Piezoelectric Compo site Plate Under a Dynamic Load

Analysis of Dynamic Stress Intensity Factor of Finite Piezoelectric Compo site Plate Under a Dynamic Load Analysis of Dynamic Stress Intensity Factor of Finite Piezoelectric Compo site Plate Under a Dynamic Load Sakineh Fotouhi MSc South Tehran Branch, Islamic Azad University Faculty of Mechanical Engineering,

More information

HOW TO REDUCE DIMENSIONALITY OF DATA: ROBUSTNESS POINT OF VIEW

HOW TO REDUCE DIMENSIONALITY OF DATA: ROBUSTNESS POINT OF VIEW www.sjm06.com Serbian Journal of Management 10 (1) (2015) 131-140 Serbian Journal of Management Review Paper: HOW TO REDUCE DIMENSIONALITY OF DATA: ROBUSTNESS POINT OF VIEW Jan Kalina* and Dita Rensová

More information

MODELING OF SELF HEALING MATERIALS AND FITTING PARAMETERS PROCEDURE

MODELING OF SELF HEALING MATERIALS AND FITTING PARAMETERS PROCEDURE Contemporary Materials, IV 1 (2013) Page 33 of 38 Original scientific papers UDK 66.017/.018 doi: 10.7251/COMEN1301033P MODELING OF SELF HEALING MATERIALS AND FITTING PARAMETERS PROCEDURE Dejan Petrović

More information

Имплементација веб сервиса коришћењем технологија NodeJS и MongoDB

Имплементација веб сервиса коришћењем технологија NodeJS и MongoDB Универзитет у Београду Математички факултет Имплементација веб сервиса коришћењем технологија NodeJS и MongoDB Мастер рад Ментор: Проф. др Владимир Филиповић Кандидат: Милан Ђорђевић Садржај 1. Увод...

More information

Estimation of Triboresistance of Erythrocytes during Surface Scanning with the Use of Atomic Force Microscopy

Estimation of Triboresistance of Erythrocytes during Surface Scanning with the Use of Atomic Force Microscopy Estimation of of Erythrocytes during Surface Scanning with the Use of Atomic Force Microscopy Victor M. Musalimov Professor Pavel P. Kovalenko Associate Professor Svetlana Yu. Perepelkina Associate Professor

More information

Привиђења у западној Србији

Привиђења у западној Србији УДК 398.41(497.11) 2-671 Оригинални научни рад Данијел Синани Одељење за етнологију и антропологију, Филозофски факултет, Београд dsinani@f.bg.ac.yu Привиђења у западној Србији Рад се бави веровањима везаним

More information

ПОСТКОЛОНИЈАЛНЕ СТУДИЈЕ, ПОСТДЕМОКРАТИЈА, КЊИЖЕВНОСТ 1

ПОСТКОЛОНИЈАЛНЕ СТУДИЈЕ, ПОСТДЕМОКРАТИЈА, КЊИЖЕВНОСТ 1 t е м ат : К Р И Т И К А П О С Т К О Л О Н И Ј А Л Н Е К Р И Т И К Е ЖЕЉКО МИЛАНОВИЋ ПОСТКОЛОНИЈАЛНЕ СТУДИЈЕ, ПОСТДЕМОКРАТИЈА, КЊИЖЕВНОСТ 1 Реч колонијализам је све присутнија у покушајима да се разуме

More information

ФРАЗНИ ГЛАГОЛ У ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ

ФРАЗНИ ГЛАГОЛ У ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ Годишњак Учитељског факултета у Врању, књига VI, 2015. Мс Боривоје ПЕТРОВИЋ Педагошки факултет у Сомбору Универзитет у Новом Саду УДК 811.111`373.7 - стручни рад - ФРАЗНИ ГЛАГОЛ У ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ Сажетак:

More information

Synchrotron radiation X-ray tomographic microscopy (SRXTM) of brachiopod shell interiors for taxonomy: preliminary report

Synchrotron radiation X-ray tomographic microscopy (SRXTM) of brachiopod shell interiors for taxonomy: preliminary report GEOLO[KI ANALI BALKANSKOGA POLUOSTRVA ANNALES GÉOLOGIQUES DE LA PÉNINSULE BALKANIQUE 71 109 117 BEOGRAD, decembar 2010 BELGRADE, December 2010 DOI: 10.2298/GABP1071109M Synchrotron radiation X-ray tomographic

More information

ФЕМИНИСТИЧКА АНАЛИЗА КОМОДИФИКАЦИЈЕ РЕПРОДУКТИВНОГ РАДА ЖЕНА

ФЕМИНИСТИЧКА АНАЛИЗА КОМОДИФИКАЦИЈЕ РЕПРОДУКТИВНОГ РАДА ЖЕНА АНА БИЛИНОВИЋ УДК 141.72:305-055.2 Филозофски факултет Монографска студија Нови Сад Примљен: 19.05.2015 Одобрен: 10.06.2015 ФЕМИНИСТИЧКА АНАЛИЗА КОМОДИФИКАЦИЈЕ РЕПРОДУКТИВНОГ РАДА ЖЕНА Сажетак: У раду

More information

ТЕХНИЧКО РЕШЕЊЕ КОМПЈУТЕРСКА ПОДРШКА ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ ОПТИМАЛНОГ БРОЈА КОМАДА У СЕРИЈСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ

ТЕХНИЧКО РЕШЕЊЕ КОМПЈУТЕРСКА ПОДРШКА ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ ОПТИМАЛНОГ БРОЈА КОМАДА У СЕРИЈСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У ЧАЧКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ ТЕХНИЧКО РЕШЕЊЕ КОМПЈУТЕРСКА ПОДРШКА ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ ОПТИМАЛНОГ БРОЈА КОМАДА У СЕРИЈСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ Аутори: Проф. др Мирослав Радојичић Др Јасмина

More information

ВРСТЕ ГРЕШАКА У ИЗВОЂЕЊУ ПОКРЕТА КОД СЛЕПИХ

ВРСТЕ ГРЕШАКА У ИЗВОЂЕЊУ ПОКРЕТА КОД СЛЕПИХ 1 4 0ШТЕЋЕЊЕ ВИДА Драган РАПАИЋ Горан Hedoeuh Бранка ЈАБЛАН Дефектолошки факултет, Београд Високог Стевана бр. 2 УДК 376.35 Примљено: 20.9.1995. Оригиналии научни рад ВРСТЕ ГРЕШАКА У ИЗВОЂЕЊУ ПОКРЕТА КОД

More information

Study of the vaporization of LiI, LiI/C 70, LiI/LiF/C 70 from a Knudsen cell located in the ionization chamber of a mass spectrometer

Study of the vaporization of LiI, LiI/C 70, LiI/LiF/C 70 from a Knudsen cell located in the ionization chamber of a mass spectrometer J. Serb. Chem. Soc. 79 (3) 313 324 (2014) UDC 661.34+546.34:541.18.045:543.51 JSCS 4586 Original scientific paper Study of the vaporization of LiI, LiI/C 70, LiI/LiF/C 70 from a Knudsen cell located in

More information

The System Order Reduction via Balancing in View of the Method of Singular Perturbation

The System Order Reduction via Balancing in View of the Method of Singular Perturbation he System Order Reduction via Balancing in View of the Method of Singular Perturbation Dobrila Škatarić Associate Professor University of Belgrade Faculty of Mechanical Engineering Nada Ratković Kovačević

More information

ДИРЕКТОРАТ ЦИВИЛНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ДИРЕКТОРАТ ЦИВИЛНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ДИРЕКТОРАТ ЦИВИЛНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ОВАЈ ОБРАЗАЦ СЕ КОРИСТИ ЗА ПОДНОШЕЊЕ РЕКЛАМАЦИЈЕ АВИО-ПРЕВОЗИОЦУ И/ИЛИ ДИРЕКТОРАТУ ЦИВИЛНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ THIS FORM CAN BE USED TO

More information

Архитектура рачунара

Архитектура рачунара Архитектура рачунара Садржај Типови података Формати инструкција Скуп инструкција Програмски доступни регистри Начини адресирања 2 Структура рачунара Операције које се извршавају у рачунару се представљају

More information

КОНТРАСТИВНА АНАЛИЗА КОЛОКАЦИЈА СА ИМЕНИЦАМА КОЈЕ ОЗНАЧАВАЈУ ЉУДСКА БИЋА У ЕНГЛЕСКОМ И СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

КОНТРАСТИВНА АНАЛИЗА КОЛОКАЦИЈА СА ИМЕНИЦАМА КОЈЕ ОЗНАЧАВАЈУ ЉУДСКА БИЋА У ЕНГЛЕСКОМ И СРПСКОМ ЈЕЗИКУ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФИЛОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ Тамара М. Јеврић КОНТРАСТИВНА АНАЛИЗА КОЛОКАЦИЈА СА ИМЕНИЦАМА КОЈЕ ОЗНАЧАВАЈУ ЉУДСКА БИЋА У ЕНГЛЕСКОМ И СРПСКОМ ЈЕЗИКУ ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА Београд, 2017. UNIVERSITY

More information

Вежба бр. 5 ПАРЕНТЕРАЛНИ ПРЕПАРАТИ

Вежба бр. 5 ПАРЕНТЕРАЛНИ ПРЕПАРАТИ Вежба бр. 5 ПАРЕНТЕРАЛНИ ПРЕПАРАТИ Потребно предзнаење o Дефинирање на парентерални препарати, поделба o Дефинирање на осмоларност и осмолалност Изразување на концентрација на јони во инфузиони раствори

More information

Ђорђе Калањ. Примена технологије CUDA у прављењу Де Брoјновог графа

Ђорђе Калањ. Примена технологије CUDA у прављењу Де Брoјновог графа Математички факултет Универзитет у Београду Ђорђе Калањ Примена технологије CUDA у прављењу Де Брoјновог графа Мастер rад Београд, 2014. Студент: Ђорђе Калањ 1029/2010 Наслов: Ментор: Чланови комисије:

More information

Како да го променам корисничкиот ПИН на Gemalto ID Prime PKI токен? How to change the user PIN for the Gemalto ID Prime PKI token?

Како да го променам корисничкиот ПИН на Gemalto ID Prime PKI токен? How to change the user PIN for the Gemalto ID Prime PKI token? Како да го променам корисничкиот ПИН на Gemalto ID Prime PKI токен? How to change the user PIN for the Gemalto ID Prime PKI token? Упатство Manual Верзија: 1.0 Датум: 10.05.2017 103.30 КИБС АД Скопје 2017

More information

ЗАШТО СЕ ПАЦИЈЕНТИ ОБОЛЕЛИ ОД ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ НЕ ПРИДРЖАВАЈУ ПРОПИСАНЕ ДИЈЕТЕ?

ЗАШТО СЕ ПАЦИЈЕНТИ ОБОЛЕЛИ ОД ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ НЕ ПРИДРЖАВАЈУ ПРОПИСАНЕ ДИЈЕТЕ? Рационална терапија 2017, Vol. IX, No. 1, стр. 35-45, UDK: 613.2-056.24:616.379-008.64 DOI: 10.5937/racter9-11528 Оригинални научни чланак/original Scientific Paper ЗАШТО СЕ ПАЦИЈЕНТИ ОБОЛЕЛИ ОД ШЕЋЕРНЕ

More information

ОЦЕЊИВАЊЕ УВИНУТЕ ПИРУЕТЕ У УМЕТНИЧКОМ КЛИЗАЊУ

ОЦЕЊИВАЊЕ УВИНУТЕ ПИРУЕТЕ У УМЕТНИЧКОМ КЛИЗАЊУ СТРУЧНИ РАДОВИ Ксенија Јастшењски 1 Сања Мандарић 2 796.912 Стручни чланак 1 Клизачки клуб Београд Палилула, Београд 2 Универзитет у Београду, Факултет спорта и физичког васпитања ОЦЕЊИВАЊЕ УВИНУТЕ ПИРУЕТЕ

More information

КАТАЛОШКА ОБРАДА ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА

КАТАЛОШКА ОБРАДА ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" у Београду КАТАЛОШКА ОБРАДА ДОКТОРСКИХ ДИСЕРТАЦИЈА Бранка Ногић Софија Којевић 001 Идентификатор записа 001$а Стање записа У пољу се налазе кодови n - нови

More information

МОРФОЛОШКИ ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА ЈЕДНОГОДИШЊИХ САДНИЦА ДИВЉЕ ТРЕШЊЕ (PRUNUS AVIUM L.) СА ГОЛИМ КОРЕНОМ

МОРФОЛОШКИ ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА ЈЕДНОГОДИШЊИХ САДНИЦА ДИВЉЕ ТРЕШЊЕ (PRUNUS AVIUM L.) СА ГОЛИМ КОРЕНОМ ГЛАСНИК ШУМАРСКОГ ФАКУЛТЕТА, БЕОГРАД, 2013, бр. 107, стр. 205-216 BIBLID: 0353-4537, (2013), 107, p 205-216 Stjepanović S., Ivetić V. 2013. Morphological incicators of the quality of one-year-old bare-root

More information