1. An object is dropped from rest. Which of the five following graphs correctly represents its motion? The positive direction is taken to be downward.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "1. An object is dropped from rest. Which of the five following graphs correctly represents its motion? The positive direction is taken to be downward."

Transcription

1 Unless otherwise instructed, use g = 9.8 m/s 2 Rotational Inertia about an axis through com: Hoop about axis(radius=r, mass=m) : MR 2 Hoop about diameter (radius=r, mass=m): 1/2MR 2 Disk/solid cyllinder about central axis(radius=r, mass=m, length=l): 1/2MR 2 Disk/solid cyllinder about axis perpendicular to length, that is, central diameter (radius=r, mass= M, length=l): 1/4MR 2 +1/12ML 2 Thin rod about axis perpendicular to length (mass=m, length = L): 1/12ML 2 Solid sphere about diameter (radius=r, mass=m): 2/5MR 2 Thin spherical shell about diameter (radius=r, mass=m): 2/3MR 2 Rectangular slab about perpendicular axis (mass=m, sides: a, b): 1/12M(a 2 +b 2 ) Solve the following problems. Enter the answers in your scantron (always use a No 2 pencil. on the scnatron). 1. An object is dropped from rest. Which of the five following graphs correctly represents its motion? The positive direction is taken to be downward. A) I B) II C) III D) IV E) V Page 1

2 2. Two forces, one with a magnitude of 3 N and the other with a magnitude of 5 N, are applied to an object. For which orientations of the forces shown in the diagrams is the magnitude of the acceleration of the object the least? A) I B) II C) III D) IV E) V 3. Three books (X, Y, and Z) rest on a table. The weight of each book is indicated. The force of book Z on book Y is: A) 0 B) 5 N C) 9 N D) 14 N E) 19 N 4. A boat is able to move through still water at 20 m/s. It makes a round trip to a town 3.0 km upstream. If the river flows at 5 m/s, the time required for this round trip is: A) 120 s B) 150 s C) 200 s D) 300 s E) 320 s Page 2

3 5. You stand on a spring scale on the floor of an elevator. Of the following, the scale shows the highest reading when the elevator: A) moves downward with increasing speed B) moves downward with decreasing speed C) remains stationary D) moves upward with decreasing speed E) moves upward at constant speed 6. The velocity of a particle moving along the x axis changes from v i to v f. For which values of v i and v f is the total work done on the particle positive? A) v i = 5m/s, v f = 2m/s B) v i = 5m/s, v f = 2m/s C) v i = 5m/s, v f = 2m/s D) v i = 5m/s, v f = 2m/s E) v i = 2m/s, v f = 5m/s 7. The diagram shows a plot of the potential energy as a function of x for a particle moving along the x axis. The points of stable equilibrium are: A) only a B) only b C) only c D) only d E) b and d Page 3

4 8. A 2-kg block is attached to a horizonal ideal spring with a spring constant of 200 N/m. When the spring has its equilibrium length the block is given a speed of 50 m/s. What is the maximum elongation of the spring? A) 0 B) 0.05 m C) 5 m D) 10 m E) 100 m 9. A particle is released from rest at the point x = a and moves along the x axis subject to the potential energy function U(x) shown. The particle: A) moves to a point to the left of x = e, stops and remains at rest B) moves to the point x = e, then moves to the left C) moves to infinity at varying speed D) moves to x = b where it remains at rest E) moves to x = e and then to x = d, where it remains at rest 10. The center of mass of a system of particles remains at the same place if: A) it is initially at rest and the external forces sum to zero B) it is initially at rest and the internal forces sum to zero C) the sum of the external forces is less than the maximum force of static friction D) no friction acts internally E) none of the above 11. A projectile in flight explodes into several fragments. The total momentum of the fragments immediately after this explosion: A) is the same as the momentum of the projectile immediately before the explosion B) has been changed into kinetic energy of the fragments C) is less than the momentum of the projectile immediately before the explosion D) is more than the momentum of the projectile immediately before the explosion E) has been changed into radiant energy Page 4

5 12. At the same instant that a 0.50-kg ball is dropped from 25 m above Earth, a second ball, with a mass of 0.25 kg, is thrown straight upward from Earth's surface with an initial speed of 15 m/s. They move along nearby lines and pass without colliding. At the end of 2.0 s the acceleration of the center of mass of the two-ball system is: A) 0.25g B) 0.50g C) 0.75g D) g E) g/ A rifle of mass M is initially at rest but free to recoil. It fires a bullet of mass m and velocity v (relative to the ground). After firing, the velocity of the rifle (relative to the ground) is: A) mv B) Mv/m C) mv/m D) v E) mv/m 14. A particle moves along the x axis. Its momentum is graphed below as a function of time. Rank the numbered regions according to the magnitude of the force acting on the particle, least to greatest. A) 1, 2, 3, 4 B) 2, 3, 4, 1 C) 1, 4, 3, 2 D) 1, 3, 4, 2 E) 2, 4, 3, 1 Page 5

6 15. If a wheel turns with constant angular speed then: A) each point on its rim moves with constant velocity B) each point on its rim moves with constant acceleration C) the wheel turns through equal angles in equal times D) the angle through which the wheel turns in each second increases as time goes on E) the angle through which the wheel turns in each second decreases as time goes on 16. The fan shown has been turned off and is slowing as it rotates clockwise. It slows down fast, so that the absolute value of the rate of change of angular velocity dw/dt is comparable to the square of the angular velocity w 2, where w = angular velocity. The direction of the acceleration of the point X on the fan tip could be: A) B) C) D) E) 17. A uniform solid cylinder made of lead has the same mass and the same length as a uniform solid cylinder made of wood (wood, as well as pretty much everything else, has lower density than lead). The rotational inertia of the lead cylinder compared to the wooden one is: A) greater B) less C) same D) unknown unless the radii are given E) unknown unless both the masses and the radii are given Page 6

7 18. A light string of length 3R is attached to the surface of a solid uniform sphere of radius R and mass M and used to suspend the sphere from the ceiling. The rotational inertia of this system about the point of attachment at the ceiling is: A) (2/5)MR 2 B) 9MR 2 C) 16MR 2 D) 47/5MR 2 E) (82/5)MR A meter stick on a frictionless table top is pivoted at the 80-cm mark. The figure below shows the meter stickas viewed from above. A force in the plane of the table is applied perpendicularly to the end of the stick at 0 cm, as shown. A second force (not shown), also on the plane of the table, is applied at the 100-cm end of the stick. If the stick does not rotate: A) for all orientations of B) for all orientations of C) for all orientations of D) for some orientations of for others E) for some orientations of for others Page 7

8 20. A small disk of radius R 1 is mounted coaxially with a larger disk of radius R 2. The disks are securely fastened to each other and the combination is free to rotate on a fixed axle that is perpendicular to a horizontal frictionless table top,as shown in the overhead veiw below. The rotational inertia of the combination is I. A string is wrapped around the larger disk and attached to a block of mass m, on the table. Another string is wrapped around the smaller disk and is pulled with a force as shown. The acceleration of the block is: A) R 1 F/mR 2 B) R 1 R 2 F/(I mr 2 2) C) R 1 R 2 F/(I + mr 2 2) D) R 1 R 2 F/(I mr 1 R 2 ) E) R 1 R 2 F/(I + mr 1 R 2 ) 21. A disk starts from rest and rotates around a fixed axis, subject to a constant net torque. The work done by the torque during the second 5 s is as the work done during the first 5 s. A) the same B) twice as much C) half as much D) three times as much E) four times as much 22. A thin-walled hollow sphere rolls without sliding along the floor. The ratio of its translational kinetic energy to its rotational kinetic energy (about an axis through its center of mass) is: A) 3/2 B) 2 C) 1 D) 1/2 E) 2/3 Page 8

9 23. A forward force acting on the axle accelerates a rolling wheel on a horizontal surface. If the wheel does not slide the frictional force of the surface on the wheel is: A) zero B) in the forward direction and does zero work on the wheel C) in the forward direction and does positive work on the wheel D) in the backward direction and does zero work on the wheel E) in the backward direction and does positive work on the wheel 24. Two disks are mounted on low-friction bearings on a common shaft. The first disc has rotational inertia I and is spinning with angular velocity ω. The second disc has rotational inertia 2I and is spinning in the same direction as the first disc with angular velocity 2ω as shown. The two disks are slowly forced toward each other along the shaft until they couple and have a final common angular velocity of: A) 5ω /3 B) C) D) ω E) 3ω 25. A picture is to be hung from the ceiling by means of two wires. Order the following arrangements of the wires according to the tension in wire B, from least to greatest. A) I, II, III B) III, II, I C) I and II tie, then III D) II, I, III E) all tie Page 9

10 26. A 240-N weight is hung from two ropes as shown. The tension in the horizontal rope has magnitude: A) 0 B) 656 N C) 480 N D) 416 N E) 176 N 27. A particle is in simple harmonic motion with period T. At time t = 0 it is at the equilibrium point. At which of the following times is it furthest from the equilibrium point? A) 0.5T B) 0.7T C) T D) 1.4T E) 1.5T 28. The displacement of an object oscillating on a spring is given by x(t) = x m cos(ω t + φ ). If the initial displacement is zero and the initial velocity is in the negative x direction, then the phase constant φ is: A) 0 B) π/2 radians C) π radians D) 3π/2 radians E) 2π radians 29. A 3-kg block, attached to a spring, executes simple harmonic motion according to x = 2cos(50t) where x is in meters and t is in seconds. The spring constant of the spring is: A) 1 N/m B) 100 N/m C) 150 N/m D) 7500 N/m E) none of these Page 10

11 30. Suppose we have three different uniform spheres, all pivoted on horizontal axes that are tangent to their surfaces. Sphere X has radius R and mass M. Sphere Y has radius R and mass 2M. Sphere Z has radius 2R and mass M. Rank the spheres according to their periods of oscillation, least to greatest. A) X and Z tie, then Y B) Y, Z, X C) Z, X, Y D) X, then Y and Z tie E) X and Y tie, then Z Page 11

12 Answer Key - final-seca 1. B 2. A 3. C 4. E 5. B 6. E 7. B 8. C 9. B 10. A 11. A 12. D 13. C 14. B 15. C 16. D 17. B 18. E 19. A 20. C 21. D 22. A 23. D 24. A 25. D 26. D 27. B 28. B 29. D 30. E Page 12

Test 7 wersja angielska

Test 7 wersja angielska Test 7 wersja angielska 7.1A One revolution is the same as: A) 1 rad B) 57 rad C) π/2 rad D) π rad E) 2π rad 7.2A. If a wheel turns with constant angular speed then: A) each point on its rim moves with

More information

Rolling, Torque & Angular Momentum

Rolling, Torque & Angular Momentum PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 11 Rolling, Torque & Angular Momentum Rolling motion Torque Angular momentum Conservation of angular momentum 1. A uniform hoop (ring) is rolling smoothly from the

More information

第 1 頁, 共 7 頁 Chap10 1. Test Bank, Question 3 One revolution per minute is about: 0.0524 rad/s 0.105 rad/s 0.95 rad/s 1.57 rad/s 6.28 rad/s 2. *Chapter 10, Problem 8 The angular acceleration of a wheel

More information

University Physics (Prof. David Flory) Chapt_11 Thursday, November 15, 2007 Page 1

University Physics (Prof. David Flory) Chapt_11 Thursday, November 15, 2007 Page 1 University Physics (Prof. David Flory) Chapt_11 Thursday, November 15, 2007 Page 1 Name: Date: 1. For a wheel spinning on an axis through its center, the ratio of the radial acceleration of a point on

More information

Name: Date: Period: AP Physics C Rotational Motion HO19

Name: Date: Period: AP Physics C Rotational Motion HO19 1.) A wheel turns with constant acceleration 0.450 rad/s 2. (9-9) Rotational Motion H19 How much time does it take to reach an angular velocity of 8.00 rad/s, starting from rest? Through how many revolutions

More information

Rotation. PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER

Rotation. PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 10 Rotation Rotational kinematics Rotational inertia (moment of inertia) Kinetic energy Torque Newton s 2 nd law Work, power & energy conservation 1. Assume that

More information

Physics 53 Exam 3 November 3, 2010 Dr. Alward

Physics 53 Exam 3 November 3, 2010 Dr. Alward 1. When the speed of a rear-drive car (a car that's driven forward by the rear wheels alone) is increasing on a horizontal road the direction of the frictional force on the tires is: A) forward for all

More information

TutorBreeze.com 7. ROTATIONAL MOTION. 3. If the angular velocity of a spinning body points out of the page, then describe how is the body spinning?

TutorBreeze.com 7. ROTATIONAL MOTION. 3. If the angular velocity of a spinning body points out of the page, then describe how is the body spinning? 1. rpm is about rad/s. 7. ROTATIONAL MOTION 2. A wheel rotates with constant angular acceleration of π rad/s 2. During the time interval from t 1 to t 2, its angular displacement is π rad. At time t 2

More information

Summer Physics 41 Pretest. Shorty Shorts (2 pts ea): Circle the best answer. Show work if a calculation is required.

Summer Physics 41 Pretest. Shorty Shorts (2 pts ea): Circle the best answer. Show work if a calculation is required. Summer Physics 41 Pretest Name: Shorty Shorts (2 pts ea): Circle the best answer. Show work if a calculation is required. 1. An object hangs in equilibrium suspended by two identical ropes. Which rope

More information

1 of 7 4/5/2010 10:25 PM Name Date UNIT 3 TEST 1. In the formula F = Gm m /r, the quantity G: depends on the local value of g is used only when Earth is one of the two masses is greatest at the surface

More information

Phys 106 Practice Problems Common Quiz 1 Spring 2003

Phys 106 Practice Problems Common Quiz 1 Spring 2003 Phys 106 Practice Problems Common Quiz 1 Spring 2003 1. For a wheel spinning with constant angular acceleration on an axis through its center, the ratio of the speed of a point on the rim to the speed

More information

Webreview Torque and Rotation Practice Test

Webreview Torque and Rotation Practice Test Please do not write on test. ID A Webreview - 8.2 Torque and Rotation Practice Test Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A 0.30-m-radius automobile

More information

It will be most difficult for the ant to adhere to the wheel as it revolves past which of the four points? A) I B) II C) III D) IV

It will be most difficult for the ant to adhere to the wheel as it revolves past which of the four points? A) I B) II C) III D) IV AP Physics 1 Lesson 16 Homework Newton s First and Second Law of Rotational Motion Outcomes Define rotational inertia, torque, and center of gravity. State and explain Newton s first Law of Motion as it

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Common Quiz Mistakes / Practice for Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A ball is thrown directly upward and experiences

More information

3. If you drag a rip-cord 2.0m across a wheel and it turns 10rad, what is the radius of the wheel? a. 0.1m b. 0.2m c. 0.4m d.

3. If you drag a rip-cord 2.0m across a wheel and it turns 10rad, what is the radius of the wheel? a. 0.1m b. 0.2m c. 0.4m d. 1. Two spheres are rolled across the floor the same distance at the same speed. Which will have the greater angular velocity? a. the smaller sphere b. the larger sphere c. the angular velocities will be

More information

PY205N Spring The vectors a, b, and c. are related by c = a b. The diagram below that best illustrates this relationship is (a) I

PY205N Spring The vectors a, b, and c. are related by c = a b. The diagram below that best illustrates this relationship is (a) I PY205N Spring 2013 Final exam, practice version MODIFIED This practice exam is to help students prepare for the final exam to be given at the end of the semester. Please note that while problems on this

More information

Q1. Which of the following is the correct combination of dimensions for energy?

Q1. Which of the following is the correct combination of dimensions for energy? Tuesday, June 15, 2010 Page: 1 Q1. Which of the following is the correct combination of dimensions for energy? A) ML 2 /T 2 B) LT 2 /M C) MLT D) M 2 L 3 T E) ML/T 2 Q2. Two cars are initially 150 kilometers

More information

1 MR SAMPLE EXAM 3 FALL 2013

1 MR SAMPLE EXAM 3 FALL 2013 SAMPLE EXAM 3 FALL 013 1. A merry-go-round rotates from rest with an angular acceleration of 1.56 rad/s. How long does it take to rotate through the first rev? A) s B) 4 s C) 6 s D) 8 s E) 10 s. A wheel,

More information

PHYSICS 221 SPRING 2014

PHYSICS 221 SPRING 2014 PHYSICS 221 SPRING 2014 EXAM 2: April 3, 2014 8:15-10:15pm Name (printed): Recitation Instructor: Section # INSTRUCTIONS: This exam contains 25 multiple-choice questions plus 2 extra credit questions,

More information

Suggested Problems. Chapter 1

Suggested Problems. Chapter 1 Suggested Problems Ch1: 49, 51, 86, 89, 93, 95, 96, 102. Ch2: 9, 18, 20, 44, 51, 74, 75, 93. Ch3: 4, 14, 46, 54, 56, 75, 91, 80, 82, 83. Ch4: 15, 59, 60, 62. Ch5: 14, 52, 54, 65, 67, 83, 87, 88, 91, 93,

More information

Solution Only gravity is doing work. Since gravity is a conservative force mechanical energy is conserved:

Solution Only gravity is doing work. Since gravity is a conservative force mechanical energy is conserved: 8) roller coaster starts with a speed of 8.0 m/s at a point 45 m above the bottom of a dip (see figure). Neglecting friction, what will be the speed of the roller coaster at the top of the next slope,

More information

Concept Question: Normal Force

Concept Question: Normal Force Concept Question: Normal Force Consider a person standing in an elevator that is accelerating upward. The upward normal force N exerted by the elevator floor on the person is 1. larger than 2. identical

More information

The net force on a moving object is suddenly reduced to zero. As a consequence, the object

The net force on a moving object is suddenly reduced to zero. As a consequence, the object The net force on a moving object is suddenly reduced to zero. As a consequence, the object (A) stops abruptly (B) stops during a short time interval (C) changes direction (D) continues at a constant velocity

More information

Phys 2210 S18 Practice Exam 3: Ch 8 10

Phys 2210 S18 Practice Exam 3: Ch 8 10 1. As a 1.0-kg object moves from point A to point B, it is acted upon by a single conservative force which does 40 J of work during this motion. At point A the speed of the particle is 6.0 m/s and the

More information

AP Physics. Harmonic Motion. Multiple Choice. Test E

AP Physics. Harmonic Motion. Multiple Choice. Test E AP Physics Harmonic Motion Multiple Choice Test E A 0.10-Kg block is attached to a spring, initially unstretched, of force constant k = 40 N m as shown below. The block is released from rest at t = 0 sec.

More information

PHYS 101 Previous Exam Problems. Force & Motion I

PHYS 101 Previous Exam Problems. Force & Motion I PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 5 Force & Motion I Newton s Laws Vertical motion Horizontal motion Mixed forces Contact forces Inclines General problems 1. A 5.0-kg block is lowered with a downward

More information

Physics 201 Exam 3 (Monday, November 5) Fall 2012 (Saslow)

Physics 201 Exam 3 (Monday, November 5) Fall 2012 (Saslow) Physics 201 Exam 3 (Monday, November 5) Fall 2012 (Saslow) Name (printed) Lab Section(+2 pts) Name (signed as on ID) Multiple choice Section. Circle the correct answer. No work need be shown and no partial

More information

Rotation review packet. Name:

Rotation review packet. Name: Rotation review packet. Name:. A pulley of mass m 1 =M and radius R is mounted on frictionless bearings about a fixed axis through O. A block of equal mass m =M, suspended by a cord wrapped around the

More information

1. A sphere with a radius of 1.7 cm has a volume of: A) m 3 B) m 3 C) m 3 D) 0.11 m 3 E) 21 m 3

1. A sphere with a radius of 1.7 cm has a volume of: A) m 3 B) m 3 C) m 3 D) 0.11 m 3 E) 21 m 3 1. A sphere with a radius of 1.7 cm has a volume of: A) 2.1 10 5 m 3 B) 9.1 10 4 m 3 C) 3.6 10 3 m 3 D) 0.11 m 3 E) 21 m 3 2. A 25-N crate slides down a frictionless incline that is 25 above the horizontal.

More information

Chapter 8: Momentum, Impulse, & Collisions. Newton s second law in terms of momentum:

Chapter 8: Momentum, Impulse, & Collisions. Newton s second law in terms of momentum: linear momentum: Chapter 8: Momentum, Impulse, & Collisions Newton s second law in terms of momentum: impulse: Under what SPECIFIC condition is linear momentum conserved? (The answer does not involve collisions.)

More information

AAPT UNITED STATES PHYSICS TEAM AIP 2017

AAPT UNITED STATES PHYSICS TEAM AIP 2017 2017 F = ma Exam 1 AAPT UNITED STATES PHYSICS TEAM AIP 2017 2017 F = ma Contest 25 QUESTIONS - 75 MINUTES INSTRUCTIONS DO NOT OPEN THIS TEST UNTIL YOU ARE TOLD TO BEGIN Use g = 10 N/kg throughout this

More information

6. Find the net torque on the wheel in Figure about the axle through O if a = 10.0 cm and b = 25.0 cm.

6. Find the net torque on the wheel in Figure about the axle through O if a = 10.0 cm and b = 25.0 cm. 1. During a certain period of time, the angular position of a swinging door is described by θ = 5.00 + 10.0t + 2.00t 2, where θ is in radians and t is in seconds. Determine the angular position, angular

More information

Chapter 10 Practice Test

Chapter 10 Practice Test Chapter 10 Practice Test 1. At t = 0, a wheel rotating about a fixed axis at a constant angular acceleration of 0.40 rad/s 2 has an angular velocity of 1.5 rad/s and an angular position of 2.3 rad. What

More information

End-of-Chapter Exercises

End-of-Chapter Exercises End-of-Chapter Exercises Exercises 1 12 are conceptual questions that are designed to see if you have understood the main concepts of the chapter. 1. Figure 11.21 shows four different cases involving a

More information

AP Physics QUIZ Chapters 10

AP Physics QUIZ Chapters 10 Name: 1. Torque is the rotational analogue of (A) Kinetic Energy (B) Linear Momentum (C) Acceleration (D) Force (E) Mass A 5-kilogram sphere is connected to a 10-kilogram sphere by a rigid rod of negligible

More information

Center of Mass & Linear Momentum

Center of Mass & Linear Momentum PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 9 Center of Mass & Linear Momentum Center of mass Momentum of a particle Momentum of a system Impulse Conservation of momentum Elastic collisions Inelastic collisions

More information

AP Physics C: Rotation II. (Torque and Rotational Dynamics, Rolling Motion) Problems

AP Physics C: Rotation II. (Torque and Rotational Dynamics, Rolling Motion) Problems AP Physics C: Rotation II (Torque and Rotational Dynamics, Rolling Motion) Problems 1980M3. A billiard ball has mass M, radius R, and moment of inertia about the center of mass I c = 2 MR²/5 The ball is

More information

Twentieth SLAPT Physics Contest Southern Illinois University Edwardsville April 30, Mechanics Test

Twentieth SLAPT Physics Contest Southern Illinois University Edwardsville April 30, Mechanics Test Twentieth SLAPT Physics Contest Southern Illinois University Edwardsville April 30, 2005 Mechanics Test Please answer the following questions on the supplied answer sheet. You may write on this test booklet,

More information

PHY218 SPRING 2016 Review for Final Exam: Week 14 Final Review: Chapters 1-11, 13-14

PHY218 SPRING 2016 Review for Final Exam: Week 14 Final Review: Chapters 1-11, 13-14 Final Review: Chapters 1-11, 13-14 These are selected problems that you are to solve independently or in a team of 2-3 in order to better prepare for your Final Exam 1 Problem 1: Chasing a motorist This

More information

Exam 3 Practice Solutions

Exam 3 Practice Solutions Exam 3 Practice Solutions Multiple Choice 1. A thin hoop, a solid disk, and a solid sphere, each with the same mass and radius, are at rest at the top of an inclined plane. If all three are released at

More information

PHYSICS 221, FALL 2011 EXAM #2 SOLUTIONS WEDNESDAY, NOVEMBER 2, 2011

PHYSICS 221, FALL 2011 EXAM #2 SOLUTIONS WEDNESDAY, NOVEMBER 2, 2011 PHYSICS 1, FALL 011 EXAM SOLUTIONS WEDNESDAY, NOVEMBER, 011 Note: The unit vectors in the +x, +y, and +z directions of a right-handed Cartesian coordinate system are î, ĵ, and ˆk, respectively. In this

More information

Physics 101 Fall 2006: Final Exam Free Response and Instructions

Physics 101 Fall 2006: Final Exam Free Response and Instructions Last Name: First Name: Physics 101 Fall 2006: Final Exam Free Response and Instructions Print your LAST and FIRST name on the front of your blue book, on this question sheet, the multiplechoice question

More information

Oscillations. PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER. Simple harmonic motion Mass-spring system Energy in SHM Pendulums

Oscillations. PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER. Simple harmonic motion Mass-spring system Energy in SHM Pendulums PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 15 Oscillations Simple harmonic motion Mass-spring system Energy in SHM Pendulums 1. The displacement of a particle oscillating along the x axis is given as a function

More information

Slide 1 / 133. Slide 2 / 133. Slide 3 / How many radians are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius 0.40 m?

Slide 1 / 133. Slide 2 / 133. Slide 3 / How many radians are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius 0.40 m? 1 How many radians are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius 0.40 m? Slide 1 / 133 2 How many degrees are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius of 0.40 m? Slide 2 / 133 3 A ball rotates

More information

Slide 2 / 133. Slide 1 / 133. Slide 3 / 133. Slide 4 / 133. Slide 5 / 133. Slide 6 / 133

Slide 2 / 133. Slide 1 / 133. Slide 3 / 133. Slide 4 / 133. Slide 5 / 133. Slide 6 / 133 Slide 1 / 133 1 How many radians are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius 0.40 m? Slide 2 / 133 2 How many degrees are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius of 0.40 m? Slide 3 / 133

More information

CHAPTER 10 ROTATION OF A RIGID OBJECT ABOUT A FIXED AXIS WEN-BIN JIAN ( 簡紋濱 ) DEPARTMENT OF ELECTROPHYSICS NATIONAL CHIAO TUNG UNIVERSITY

CHAPTER 10 ROTATION OF A RIGID OBJECT ABOUT A FIXED AXIS WEN-BIN JIAN ( 簡紋濱 ) DEPARTMENT OF ELECTROPHYSICS NATIONAL CHIAO TUNG UNIVERSITY CHAPTER 10 ROTATION OF A RIGID OBJECT ABOUT A FIXED AXIS WEN-BIN JIAN ( 簡紋濱 ) DEPARTMENT OF ELECTROPHYSICS NATIONAL CHIAO TUNG UNIVERSITY OUTLINE 1. Angular Position, Velocity, and Acceleration 2. Rotational

More information

Rolling, Torque, and Angular Momentum

Rolling, Torque, and Angular Momentum AP Physics C Rolling, Torque, and Angular Momentum Introduction: Rolling: In the last unit we studied the rotation of a rigid body about a fixed axis. We will now extend our study to include cases where

More information

Phys101 Second Major-173 Zero Version Coordinator: Dr. M. Al-Kuhaili Thursday, August 02, 2018 Page: 1. = 159 kw

Phys101 Second Major-173 Zero Version Coordinator: Dr. M. Al-Kuhaili Thursday, August 02, 2018 Page: 1. = 159 kw Coordinator: Dr. M. Al-Kuhaili Thursday, August 2, 218 Page: 1 Q1. A car, of mass 23 kg, reaches a speed of 29. m/s in 6.1 s starting from rest. What is the average power used by the engine during the

More information

Phys101 Third Major-161 Zero Version Coordinator: Dr. Ayman S. El-Said Monday, December 19, 2016 Page: 1

Phys101 Third Major-161 Zero Version Coordinator: Dr. Ayman S. El-Said Monday, December 19, 2016 Page: 1 Coordinator: Dr. Ayman S. El-Said Monday, December 19, 2016 Page: 1 Q1. A water molecule (H 2 O) consists of an oxygen (O) atom of mass 16m and two hydrogen (H) atoms, each of mass m, bound to it (see

More information

Equilibrium & Elasticity

Equilibrium & Elasticity PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 12 Equilibrium & Elasticity Static equilibrium Elasticity 1. A uniform steel bar of length 3.0 m and weight 20 N rests on two supports (A and B) at its ends. A block

More information

Name ID Section. 1. One mile is equal to 1609 m; 1 hour is equal to 3600 s. The highway speed limit of 65 mph is equivalent to the speed of:

Name ID Section. 1. One mile is equal to 1609 m; 1 hour is equal to 3600 s. The highway speed limit of 65 mph is equivalent to the speed of: The exam is closed book and closed notes. There are 30 multiple choice questions. Make sure you put your name, section, and ID number on the SCANTRON form. The answers for the multiple choice Questions

More information

PHYSICS 149: Lecture 21

PHYSICS 149: Lecture 21 PHYSICS 149: Lecture 21 Chapter 8: Torque and Angular Momentum 8.2 Torque 8.4 Equilibrium Revisited 8.8 Angular Momentum Lecture 21 Purdue University, Physics 149 1 Midterm Exam 2 Wednesday, April 6, 6:30

More information

UNIVERSITY OF MANITOBA. All questions are of equal value. No marks are subtracted for wrong answers.

UNIVERSITY OF MANITOBA. All questions are of equal value. No marks are subtracted for wrong answers. (3:30 pm 6:30 pm) PAGE NO.: 1 of 7 All questions are of equal value. No marks are subtracted for wrong answers. Record all answers on the computer score sheet provided. USE PENCIL ONLY! Black pen will

More information

Physics 53 Summer Final Exam. Solutions

Physics 53 Summer Final Exam. Solutions Final Exam Solutions In questions or problems not requiring numerical answers, express the answers in terms of the symbols given, and standard constants such as g. If numbers are required, use g = 10 m/s

More information

Mechanics II. Which of the following relations among the forces W, k, N, and F must be true?

Mechanics II. Which of the following relations among the forces W, k, N, and F must be true? Mechanics II 1. By applying a force F on a block, a person pulls a block along a rough surface at constant velocity v (see Figure below; directions, but not necessarily magnitudes, are indicated). Which

More information

Chapter 9-10 Test Review

Chapter 9-10 Test Review Chapter 9-10 Test Review Chapter Summary 9.2. The Second Condition for Equilibrium Explain torque and the factors on which it depends. Describe the role of torque in rotational mechanics. 10.1. Angular

More information

Big Ideas 3 & 5: Circular Motion and Rotation 1 AP Physics 1

Big Ideas 3 & 5: Circular Motion and Rotation 1 AP Physics 1 Big Ideas 3 & 5: Circular Motion and Rotation 1 AP Physics 1 1. A 50-kg boy and a 40-kg girl sit on opposite ends of a 3-meter see-saw. How far from the girl should the fulcrum be placed in order for the

More information

Department of Physics

Department of Physics Department of Physics PHYS101-051 FINAL EXAM Test Code: 100 Tuesday, 4 January 006 in Building 54 Exam Duration: 3 hrs (from 1:30pm to 3:30pm) Name: Student Number: Section Number: Page 1 1. A car starts

More information

Physics 106 Common Exam 2: March 5, 2004

Physics 106 Common Exam 2: March 5, 2004 Physics 106 Common Exam 2: March 5, 2004 Signature Name (Print): 4 Digit ID: Section: Instructions: nswer all questions. Questions 1 through 10 are multiple choice questions worth 5 points each. You may

More information

General Physics 1. School of Science, University of Tehran Fall Exercises (set 07)

General Physics 1. School of Science, University of Tehran Fall Exercises (set 07) General Physics 1 School of Science, University of Tehran Fall 1396-97 Exercises (set 07) 1. In Fig., wheel A of radius r A 10cm is coupled by belt B to wheel C of radius r C 25 cm. The angular speed of

More information

Physics 106 Sample Common Exam 2, number 2 (Answers on page 6)

Physics 106 Sample Common Exam 2, number 2 (Answers on page 6) Physics 106 Sample Common Exam 2, number 2 (Answers on page 6) Signature Name (Print): 4 Digit ID: Section: Instructions: Answer all questions. Questions 1 through 12 are multiple choice questions worth

More information

UNIVERSITY OF MANITOBA. All questions are of equal value. Answer all questions. No marks are subtracted for wrong answers.

UNIVERSITY OF MANITOBA. All questions are of equal value. Answer all questions. No marks are subtracted for wrong answers. PAGE NO.: 1 of 5 All questions are of equal value. Answer all questions. No marks are subtracted for wrong answers. Record all answers on the computer score sheet provided. USE PENCIL ONLY! Black pen will

More information

is acting on a body of mass m = 3.0 kg and changes its velocity from an initial

is acting on a body of mass m = 3.0 kg and changes its velocity from an initial PHYS 101 second major Exam Term 102 (Zero Version) Q1. A 15.0-kg block is pulled over a rough, horizontal surface by a constant force of 70.0 N acting at an angle of 20.0 above the horizontal. The block

More information

PHYSICS 221 SPRING 2015

PHYSICS 221 SPRING 2015 PHYSICS 221 SPRING 2015 EXAM 2: April 2, 2015 8:15-10:15pm Name (printed): Recitation Instructor: Section # INSTRUCTIONS: This exam contains 25 multiple-choice questions plus 2 extra credit questions,

More information

Sample Final Exam 02 Physics 106 (Answers on last page)

Sample Final Exam 02 Physics 106 (Answers on last page) Sample Final Exam 02 Physics 106 (Answers on last page) Name (Print): 4 Digit ID: Section: Instructions: 1. There are 30 multiple choice questions on the test. There is no penalty for guessing, so you

More information

Physics 12 Final Exam Review Booklet # 1

Physics 12 Final Exam Review Booklet # 1 Physics 12 Final Exam Review Booklet # 1 1. Which is true of two vectors whose sum is zero? (C) 2. Which graph represents an object moving to the left at a constant speed? (C) 3. Which graph represents

More information

Delve AP Physics C Practice Exam #1 Multiple Choice Section

Delve AP Physics C Practice Exam #1 Multiple Choice Section Delve AP Physics C Practice Exam #1 Multiple Choice Section 1. Jerk is defined as the rate of change of acceleration with respect to time. What are the SI units of jerk? a) m/s b) m/s 2 c) m/s 3 d) m/s

More information

Chapter 9 [ Edit ] Ladybugs on a Rotating Disk. v = ωr, where r is the distance between the object and the axis of rotation. Chapter 9. Part A.

Chapter 9 [ Edit ] Ladybugs on a Rotating Disk. v = ωr, where r is the distance between the object and the axis of rotation. Chapter 9. Part A. Chapter 9 [ Edit ] Chapter 9 Overview Summary View Diagnostics View Print View with Answers Due: 11:59pm on Sunday, October 30, 2016 To understand how points are awarded, read the Grading Policy for this

More information

Name: Date: 5. A 5.0-kg ball and a 10.0-kg ball approach each other with equal speeds of 20 m/s. If

Name: Date: 5. A 5.0-kg ball and a 10.0-kg ball approach each other with equal speeds of 20 m/s. If Name: Date: 1. For this question, assume that all velocities are horizontal and that there is no friction. Two skaters A and B are on an ice surface. A and B have the same mass M = 90.5 kg. A throws a

More information

PHYSICS 221 Fall 2007 EXAM 2: November 14, :00pm 10:00pm

PHYSICS 221 Fall 2007 EXAM 2: November 14, :00pm 10:00pm PHYSICS 221 Fall 2007 EXAM 2: November 14, 2007 8:00pm 10:00pm Name (printed): Recitation Instructor: Section # INSTRUCTIONS: This exam contains 25 multiple-choice questions plus 2 extra credit questions,

More information

31 ROTATIONAL KINEMATICS

31 ROTATIONAL KINEMATICS 31 ROTATIONAL KINEMATICS 1. Compare and contrast circular motion and rotation? Address the following Which involves an object and which involves a system? Does an object/system in circular motion have

More information

Q1. For a completely inelastic two-body collision the kinetic energy of the objects after the collision is the same as:

Q1. For a completely inelastic two-body collision the kinetic energy of the objects after the collision is the same as: Coordinator: Dr.. Naqvi Monday, January 05, 015 Page: 1 Q1. For a completely inelastic two-body collision the kinetic energy of the objects after the collision is the same as: ) (1/) MV, where M is the

More information

b) 2/3 MR 2 c) 3/4MR 2 d) 2/5MR 2

b) 2/3 MR 2 c) 3/4MR 2 d) 2/5MR 2 Rotational Motion 1) The diameter of a flywheel increases by 1%. What will be percentage increase in moment of inertia about axis of symmetry a) 2% b) 4% c) 1% d) 0.5% 2) Two rings of the same radius and

More information

Physics 6A Winter 2006 FINAL

Physics 6A Winter 2006 FINAL Physics 6A Winter 2006 FINAL The test has 16 multiple choice questions and 3 problems. Scoring: Question 1-16 Problem 1 Problem 2 Problem 3 55 points total 20 points 15 points 10 points Enter the solution

More information

Rolling, Torque, Angular Momentum

Rolling, Torque, Angular Momentum Chapter 11 Rolling, Torque, Angular Momentum Copyright 11.2 Rolling as Translational and Rotation Combined Motion of Translation : i.e.motion along a straight line Motion of Rotation : rotation about a

More information

Advanced Higher Physics. Rotational motion

Advanced Higher Physics. Rotational motion Wallace Hall Academy Physics Department Advanced Higher Physics Rotational motion Problems AH Physics: Rotational Motion 1 2013 Data Common Physical Quantities QUANTITY SYMBOL VALUE Gravitational acceleration

More information

Figure 1 Answer: = m

Figure 1 Answer: = m Q1. Figure 1 shows a solid cylindrical steel rod of length =.0 m and diameter D =.0 cm. What will be increase in its length when m = 80 kg block is attached to its bottom end? (Young's modulus of steel

More information

Big Idea 4: Interactions between systems can result in changes in those systems. Essential Knowledge 4.D.1: Torque, angular velocity, angular

Big Idea 4: Interactions between systems can result in changes in those systems. Essential Knowledge 4.D.1: Torque, angular velocity, angular Unit 7: Rotational Motion (angular kinematics, dynamics, momentum & energy) Name: Big Idea 3: The interactions of an object with other objects can be described by forces. Essential Knowledge 3.F.1: Only

More information

Physics 121, Sections 1 and 2, Winter 2011 Instructor: Scott Bergeson Exam #3 April 16 April 21, 2011 RULES FOR THIS TEST:

Physics 121, Sections 1 and 2, Winter 2011 Instructor: Scott Bergeson Exam #3 April 16 April 21, 2011 RULES FOR THIS TEST: Physics 121, Sections 1 and 2, Winter 2011 Instructor: Scott Bergeson Exam #3 April 16 April 21, 2011 RULES FOR THIS TEST: This test is closed book. You may use a dictionary. You may use your own calculator

More information

11. (7 points: Choose up to 3 answers) What is the tension,!, in the string? a.! = 0.10 N b.! = 0.21 N c.! = 0.29 N d.! = N e.! = 0.

11. (7 points: Choose up to 3 answers) What is the tension,!, in the string? a.! = 0.10 N b.! = 0.21 N c.! = 0.29 N d.! = N e.! = 0. A harmonic wave propagates horizontally along a taut string of length! = 8.0 m and mass! = 0.23 kg. The vertical displacement of the string along its length is given by!!,! = 0.1!m cos 1.5!!! +!0.8!!,

More information

CHAPTER 8: ROTATIONAL OF RIGID BODY PHYSICS. 1. Define Torque

CHAPTER 8: ROTATIONAL OF RIGID BODY PHYSICS. 1. Define Torque 7 1. Define Torque 2. State the conditions for equilibrium of rigid body (Hint: 2 conditions) 3. Define angular displacement 4. Define average angular velocity 5. Define instantaneous angular velocity

More information

Physics 201 Midterm Exam 3

Physics 201 Midterm Exam 3 Physics 201 Midterm Exam 3 Information and Instructions Student ID Number: Section Number: TA Name: Please fill in all the information above. Please write and bubble your Name and Student Id number on

More information

Multiple Choice -- TEST III

Multiple Choice -- TEST III Multiple Choice Test III--Classical Mechanics Multiple Choice -- TEST III 1) n atomic particle whose mass is 210 atomic mass units collides with a stationary atomic particle B whose mass is 12 atomic mass

More information

Rotation Quiz II, review part A

Rotation Quiz II, review part A Rotation Quiz II, review part A 1. A solid disk with a radius R rotates at a constant rate ω. Which of the following points has the greater angular velocity? A. A B. B C. C D. D E. All points have the

More information

Name (please print): UW ID# score last first

Name (please print): UW ID# score last first Name (please print): UW ID# score last first Question I. (20 pts) Projectile motion A ball of mass 0.3 kg is thrown at an angle of 30 o above the horizontal. Ignore air resistance. It hits the ground 100

More information

= o + t = ot + ½ t 2 = o + 2

= o + t = ot + ½ t 2 = o + 2 Chapters 8-9 Rotational Kinematics and Dynamics Rotational motion Rotational motion refers to the motion of an object or system that spins about an axis. The axis of rotation is the line about which the

More information

Chapter 8 - Rotational Dynamics and Equilibrium REVIEW

Chapter 8 - Rotational Dynamics and Equilibrium REVIEW Pagpalain ka! (Good luck, in Filipino) Date Chapter 8 - Rotational Dynamics and Equilibrium REVIEW TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 1) When a rigid body

More information

PHYSICS 221 Fall 2016 EXAM 2: November 02, :15pm 10:15pm. Name (printed): Recitation Instructor: Section #:

PHYSICS 221 Fall 2016 EXAM 2: November 02, :15pm 10:15pm. Name (printed): Recitation Instructor: Section #: PHYSICS 221 Fall 2016 EXAM 2: November 02, 2016 8:15pm 10:15pm Name (printed): Recitation Instructor: Section #: INSTRUCTIONS: This exam contains 25 multiple-choice questions, plus 2 extra-credit questions,

More information

Version A (01) Question. Points

Version A (01) Question. Points Question Version A (01) Version B (02) 1 a a 3 2 a a 3 3 b a 3 4 a a 3 5 b b 3 6 b b 3 7 b b 3 8 a b 3 9 a a 3 10 b b 3 11 b b 8 12 e e 8 13 a a 4 14 c c 8 15 c c 8 16 a a 4 17 d d 8 18 d d 8 19 a a 4

More information

AP Physics 1- Torque, Rotational Inertia, and Angular Momentum Practice Problems FACT: The center of mass of a system of objects obeys Newton s second law- F = Ma cm. Usually the location of the center

More information

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics Physics 111.6 MIDTERM TEST #2 November 15, 2001 Time: 90 minutes NAME: STUDENT NO.: (Last) Please Print (Given) LECTURE SECTION

More information

Physics 23 Exam 3 April 2, 2009

Physics 23 Exam 3 April 2, 2009 1. A string is tied to a doorknob 0.79 m from the hinge as shown in the figure. At the instant shown, the force applied to the string is 5.0 N. What is the torque on the door? A) 3.3 N m B) 2.2 N m C)

More information

AP Physics 1: Rotational Motion & Dynamics: Problem Set

AP Physics 1: Rotational Motion & Dynamics: Problem Set AP Physics 1: Rotational Motion & Dynamics: Problem Set I. Axis of Rotation and Angular Properties 1. How many radians are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius 0.40 m? 2. How many degrees are

More information

You may use your books and notes. Moreover, you are encouraged to freely discuss the questions..which doesn't mean copying answers.

You may use your books and notes. Moreover, you are encouraged to freely discuss the questions..which doesn't mean copying answers. Section: Oscillations Take-Home Test You may use your books and notes. Moreover, you are encouraged to freely discuss the questions..which doesn't mean copying answers. 1. In simple harmonic motion, the

More information

PHYSICS 221 Fall 2013 EXAM 2: November 6, :15pm 10:15pm. Name (printed): Recitation Instructor: Section #:

PHYSICS 221 Fall 2013 EXAM 2: November 6, :15pm 10:15pm. Name (printed): Recitation Instructor: Section #: PHYSICS 221 Fall 2013 EXAM 2: November 6, 2013 8:15pm 10:15pm Name (printed): Recitation Instructor: Section #: INSTRUCTIONS: This exam contains 25 multiple choice questions, plus two extra credit questions,

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Two men, Joel and Jerry, push against a wall. Jerry stops after 10 min, while Joel is

More information

Chapter 19 Practice Test 2

Chapter 19 Practice Test 2 Chapter 19 Practice Test PHYSICS C Physics C has two exams: Physics C (Mechanics) and Physics C (Electricity & Magnetism): Physics C (Mechanics) Physics C (Electricity & Magnetism) First 45 min. Sec. I,

More information

Name Student ID Score Last First. I = 2mR 2 /5 around the sphere s center of mass?

Name Student ID Score Last First. I = 2mR 2 /5 around the sphere s center of mass? NOTE: ignore air resistance in all Questions. In all Questions choose the answer that is the closest!! Question I. (15 pts) Rotation 1. (5 pts) A bowling ball that has an 11 cm radius and a 7.2 kg mass

More information