Physics 53 Exam 3 November 3, 2010 Dr. Alward

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Physics 53 Exam 3 November 3, 2010 Dr. Alward"

Transcription

1 1. When the speed of a rear-drive car (a car that's driven forward by the rear wheels alone) is increasing on a horizontal road the direction of the frictional force on the tires is: A) forward for all tires B) backward for all tires C) forward for the front tires and backward for the rear tires D) backward for the front tires and forward for the rear tires 2. A wheel is spinning at 27 rad/s but is slowing with an angular acceleration that has a magnitude given by 3.0 t 2, in rad/s 2. The wheel stops in a time of: A) 1.7 s B) 2.6 s C) 3.0 s D) 4.4 s 3. A wheel initially has an angular velocity of 18 rad/s. It has a constant angular acceleration of 2.0 rad/s 2 and is slowing. Through how many radians will the wheel have turned by the time its angular velocity is10 rad/s? A) 112 B) 96 C) 144 D) A rod is pivoted about its center. A 5-N force is applied 4 m from the pivot and another 5-N force is applied 2 m from the pivot, as shown. The magnitude of the total torque about the pivot (in N m) is: A) 0 B) 5 C) 8.7 D) 15 Page 1

2 5. A hoop (I = MR 2 ), a uniform disk (I = MR 2 /2), and a uniform sphere (I = 2MR 2 /5), all with the same mass M and outer radius R, start with the same speed and roll without sliding up identical inclines. Rank the objects according to how high they go, least to greatest. A) hoop, disk, sphere B) disk, hoop, sphere C) sphere, hoop, disk D) sphere, disk, hoop 6. When a thin uniform stick of mass M and length L is pivoted about its midpoint, its rotational inertia is ML 2 /12. When pivoted about a parallel axis half-way between one end and the center of the rod, its rotational inertia is: A) 3ML 2 /28 B) 7ML 2 /48 C) 5ML 2 /36 D) 7ML 2 /24 7. A 5.0-kg block starts from rest at the origin and thereafter has an acceleration given by a = <4, 2> in m/s 2.The torque (in N-m), relative to the origin, acting on it at the end of 3.0 s is: A) <16, 0, 48> B) <18, 0, 0> C) <0, 0, 144> D) <0, 0, 108> 8. A uniform sphere of radius R rotates about a diameter with kinetic energy K 0 and angular momentum L 0. Under the action of internal forces the sphere collapses to a uniform sphere of radius R/2. Its new kinetic energy is: A) K 0 /4 B) 2K 0 C) 4K 0 D) 16K 0 Page 2

3 9. A wheel,with rotational inertia I, mounted on a vertical shaft with negligible rotational inertia, is rotating with angular speed 0. A non-rotating wheel with rotational inertia 2I is dropped onto the same shaft as shown.. The resultant combination of the two wheels and shaft will rotate at: A) 0 /2 B) 2 0 C) 0 /3 D) A uniform 240-gram meter stick can be balanced by a 240-gram mass placed at the 100- cm mark if the fulcrum is placed at the point marked: A) 75 cm B) 60 cm C) 50 cm D) 40 cm 11. An 800-N man stands halfway up a uniform 5.0 m ladder weighing 200 N. The base of the ladder is 3.0 m from the wall as shown. Assuming that the wall-ladder contact is frictionless, the wall pushes against the ladder with a force of: A) 250 N B) 325 N C) 375 N D) 600 N Page 3

4 12. A 240-N weight is hung from two ropes as shown. The tension in the rope slanting upward to the right has magnitude: A) 0 B) 656 N C) 480 N D) 416 N 13. A picture can be hung on a wall in three different ways, as shown. The tension in the string is: A) least in I B) greatest in I C) greatest in II D) least in III E) greatest in III 14. A 160-N child sits on a light swing and is pulled back and held with a horizontal force of 100 N. The magnitude of the tension force of each of the two supporting ropes is: A) 60 N B) 94 N C) 120 N D) 190 N Page 4

5 15. A wheel starts from rest and has an angular acceleration of 4.0 rad/s 2. The time it takes to make 10 revolutions is: A) 5.6 s B) 0.71 s C) 2.2 s D) 2.8 s 16. A cube with 2.0-m sides is made of material with a bulk modulus of N/m 2. When it is submerged in a fluid that subjects it to a pressure of Pa the length in m of its any of its any of its sides is: A) 1.85 B) 1.95 C) 1.66 D) Let M denote the mass of uniform planet and let R denote its radius. What is the acceleration due to gravity at an altitude of 4R, given as a multiple of the acceleration due to gravity on the planet's surface? Note: altitudes are measured from the surface of the Earth. A) 1/4 B) 1/16 C) 1/25 D) 1/9 18. A projectile is fired straight upward from Earth's surface with a speed that is half the escape speed. Assume the speed that's reached occurs near the surface of the Earth. If R is the radius of Earth, the highest altitude reached, measured from the surface, is: A) R/4 B) R/3 C) R/2 D) R Page 5

6 19. Each of the four corners of a square with edge a is occupied by a point mass m. There is a fifth mass, also m, at the center of the square. To remove the mass from the center to a point far away the work that must be done by an external agent is given by: A) 4Gm 2 /a B) 4Gm 2 /a C) Gm / a D) Gm / a 20. The mass of a hypothetical planet is 1/100 that of Earth and its radius is 1/4 that of Earth. If a person weighs 600 N on Earth, what would he weigh on this planet? A) 24 N B) 48 N C) 96 N D) 192 N Page 6

7 Answer Key 1. D 2. C 3. D 4. D 5. A 6. B 7. D 8. C 9. C 10. A 11. C 12. C 13. E 14. B 15. E 16. C 17. C 18. B 19. C 20. C Page 7

Webreview Torque and Rotation Practice Test

Webreview Torque and Rotation Practice Test Please do not write on test. ID A Webreview - 8.2 Torque and Rotation Practice Test Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A 0.30-m-radius automobile

More information

1. An object is dropped from rest. Which of the five following graphs correctly represents its motion? The positive direction is taken to be downward.

1. An object is dropped from rest. Which of the five following graphs correctly represents its motion? The positive direction is taken to be downward. Unless otherwise instructed, use g = 9.8 m/s 2 Rotational Inertia about an axis through com: Hoop about axis(radius=r, mass=m) : MR 2 Hoop about diameter (radius=r, mass=m): 1/2MR 2 Disk/solid cyllinder

More information

Test 7 wersja angielska

Test 7 wersja angielska Test 7 wersja angielska 7.1A One revolution is the same as: A) 1 rad B) 57 rad C) π/2 rad D) π rad E) 2π rad 7.2A. If a wheel turns with constant angular speed then: A) each point on its rim moves with

More information

第 1 頁, 共 7 頁 Chap10 1. Test Bank, Question 3 One revolution per minute is about: 0.0524 rad/s 0.105 rad/s 0.95 rad/s 1.57 rad/s 6.28 rad/s 2. *Chapter 10, Problem 8 The angular acceleration of a wheel

More information

Rolling, Torque & Angular Momentum

Rolling, Torque & Angular Momentum PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 11 Rolling, Torque & Angular Momentum Rolling motion Torque Angular momentum Conservation of angular momentum 1. A uniform hoop (ring) is rolling smoothly from the

More information

University Physics (Prof. David Flory) Chapt_11 Thursday, November 15, 2007 Page 1

University Physics (Prof. David Flory) Chapt_11 Thursday, November 15, 2007 Page 1 University Physics (Prof. David Flory) Chapt_11 Thursday, November 15, 2007 Page 1 Name: Date: 1. For a wheel spinning on an axis through its center, the ratio of the radial acceleration of a point on

More information

Physics 106 Sample Common Exam 2, number 2 (Answers on page 6)

Physics 106 Sample Common Exam 2, number 2 (Answers on page 6) Physics 106 Sample Common Exam 2, number 2 (Answers on page 6) Signature Name (Print): 4 Digit ID: Section: Instructions: Answer all questions. Questions 1 through 12 are multiple choice questions worth

More information

Q1. Which of the following is the correct combination of dimensions for energy?

Q1. Which of the following is the correct combination of dimensions for energy? Tuesday, June 15, 2010 Page: 1 Q1. Which of the following is the correct combination of dimensions for energy? A) ML 2 /T 2 B) LT 2 /M C) MLT D) M 2 L 3 T E) ML/T 2 Q2. Two cars are initially 150 kilometers

More information

PHYS 1303 Final Exam Example Questions

PHYS 1303 Final Exam Example Questions PHYS 1303 Final Exam Example Questions 1.Which quantity can be converted from the English system to the metric system by the conversion factor 5280 mi f 12 f in 2.54 cm 1 in 1 m 100 cm 1 3600 h? s a. feet

More information

Advanced Higher Physics. Rotational motion

Advanced Higher Physics. Rotational motion Wallace Hall Academy Physics Department Advanced Higher Physics Rotational motion Problems AH Physics: Rotational Motion 1 2013 Data Common Physical Quantities QUANTITY SYMBOL VALUE Gravitational acceleration

More information

Q1. For a completely inelastic two-body collision the kinetic energy of the objects after the collision is the same as:

Q1. For a completely inelastic two-body collision the kinetic energy of the objects after the collision is the same as: Coordinator: Dr.. Naqvi Monday, January 05, 015 Page: 1 Q1. For a completely inelastic two-body collision the kinetic energy of the objects after the collision is the same as: ) (1/) MV, where M is the

More information

End-of-Chapter Exercises

End-of-Chapter Exercises End-of-Chapter Exercises Exercises 1 12 are conceptual questions that are designed to see if you have understood the main concepts of the chapter. 1. Figure 11.21 shows four different cases involving a

More information

Physics 23 Exam 3 April 2, 2009

Physics 23 Exam 3 April 2, 2009 1. A string is tied to a doorknob 0.79 m from the hinge as shown in the figure. At the instant shown, the force applied to the string is 5.0 N. What is the torque on the door? A) 3.3 N m B) 2.2 N m C)

More information

Chapter 9-10 Test Review

Chapter 9-10 Test Review Chapter 9-10 Test Review Chapter Summary 9.2. The Second Condition for Equilibrium Explain torque and the factors on which it depends. Describe the role of torque in rotational mechanics. 10.1. Angular

More information

Rotation. PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER

Rotation. PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 10 Rotation Rotational kinematics Rotational inertia (moment of inertia) Kinetic energy Torque Newton s 2 nd law Work, power & energy conservation 1. Assume that

More information

Name: Date: Period: AP Physics C Rotational Motion HO19

Name: Date: Period: AP Physics C Rotational Motion HO19 1.) A wheel turns with constant acceleration 0.450 rad/s 2. (9-9) Rotational Motion H19 How much time does it take to reach an angular velocity of 8.00 rad/s, starting from rest? Through how many revolutions

More information

TutorBreeze.com 7. ROTATIONAL MOTION. 3. If the angular velocity of a spinning body points out of the page, then describe how is the body spinning?

TutorBreeze.com 7. ROTATIONAL MOTION. 3. If the angular velocity of a spinning body points out of the page, then describe how is the body spinning? 1. rpm is about rad/s. 7. ROTATIONAL MOTION 2. A wheel rotates with constant angular acceleration of π rad/s 2. During the time interval from t 1 to t 2, its angular displacement is π rad. At time t 2

More information

r r Sample Final questions for PS 150

r r Sample Final questions for PS 150 Sample Final questions for PS 150 1) Which of the following is an accurate statement? A) Rotating a vector about an axis passing through the tip of the vector does not change the vector. B) The magnitude

More information

Physics for Scientist and Engineers third edition Rotational Motion About a Fixed Axis Problems

Physics for Scientist and Engineers third edition Rotational Motion About a Fixed Axis Problems A particular bird s eye can just distinguish objects that subtend an angle no smaller than about 3 E -4 rad, A) How many degrees is this B) How small an object can the bird just distinguish when flying

More information

Exam 3 PREP Chapters 6, 7, 8

Exam 3 PREP Chapters 6, 7, 8 PHY241 - General Physics I Dr. Carlson, Fall 2013 Prep Exam 3 PREP Chapters 6, 7, 8 Name TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 1) Astronauts in orbiting satellites

More information

PHYS 1303 Final Exam Example Questions

PHYS 1303 Final Exam Example Questions PHYS 1303 Final Exam Example Questions (In summer 2014 we have not covered questions 30-35,40,41) 1.Which quantity can be converted from the English system to the metric system by the conversion factor

More information

Solution to phys101-t112-final Exam

Solution to phys101-t112-final Exam Solution to phys101-t112-final Exam Q1. An 800-N man stands halfway up a 5.0-m long ladder of negligible weight. The base of the ladder is.0m from the wall as shown in Figure 1. Assuming that the wall-ladder

More information

Equilibrium & Elasticity

Equilibrium & Elasticity PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 12 Equilibrium & Elasticity Static equilibrium Elasticity 1. A uniform steel bar of length 3.0 m and weight 20 N rests on two supports (A and B) at its ends. A block

More information

Physics 201 Exam 3 (Monday, November 5) Fall 2012 (Saslow)

Physics 201 Exam 3 (Monday, November 5) Fall 2012 (Saslow) Physics 201 Exam 3 (Monday, November 5) Fall 2012 (Saslow) Name (printed) Lab Section(+2 pts) Name (signed as on ID) Multiple choice Section. Circle the correct answer. No work need be shown and no partial

More information

1 MR SAMPLE EXAM 3 FALL 2013

1 MR SAMPLE EXAM 3 FALL 2013 SAMPLE EXAM 3 FALL 013 1. A merry-go-round rotates from rest with an angular acceleration of 1.56 rad/s. How long does it take to rotate through the first rev? A) s B) 4 s C) 6 s D) 8 s E) 10 s. A wheel,

More information

Chapter 10 Practice Test

Chapter 10 Practice Test Chapter 10 Practice Test 1. At t = 0, a wheel rotating about a fixed axis at a constant angular acceleration of 0.40 rad/s 2 has an angular velocity of 1.5 rad/s and an angular position of 2.3 rad. What

More information

1 of 7 4/5/2010 10:25 PM Name Date UNIT 3 TEST 1. In the formula F = Gm m /r, the quantity G: depends on the local value of g is used only when Earth is one of the two masses is greatest at the surface

More information

Physics 106 Common Exam 2: March 5, 2004

Physics 106 Common Exam 2: March 5, 2004 Physics 106 Common Exam 2: March 5, 2004 Signature Name (Print): 4 Digit ID: Section: Instructions: nswer all questions. Questions 1 through 10 are multiple choice questions worth 5 points each. You may

More information

PY205N Spring The vectors a, b, and c. are related by c = a b. The diagram below that best illustrates this relationship is (a) I

PY205N Spring The vectors a, b, and c. are related by c = a b. The diagram below that best illustrates this relationship is (a) I PY205N Spring 2013 Final exam, practice version MODIFIED This practice exam is to help students prepare for the final exam to be given at the end of the semester. Please note that while problems on this

More information

Summer Physics 41 Pretest. Shorty Shorts (2 pts ea): Circle the best answer. Show work if a calculation is required.

Summer Physics 41 Pretest. Shorty Shorts (2 pts ea): Circle the best answer. Show work if a calculation is required. Summer Physics 41 Pretest Name: Shorty Shorts (2 pts ea): Circle the best answer. Show work if a calculation is required. 1. An object hangs in equilibrium suspended by two identical ropes. Which rope

More information

Suggested Problems. Chapter 1

Suggested Problems. Chapter 1 Suggested Problems Ch1: 49, 51, 86, 89, 93, 95, 96, 102. Ch2: 9, 18, 20, 44, 51, 74, 75, 93. Ch3: 4, 14, 46, 54, 56, 75, 91, 80, 82, 83. Ch4: 15, 59, 60, 62. Ch5: 14, 52, 54, 65, 67, 83, 87, 88, 91, 93,

More information

Moment of Inertia Race

Moment of Inertia Race Review Two points, A and B, are on a disk that rotates with a uniform speed about an axis. Point A is closer to the axis than point B. Which of the following is NOT true? 1. Point B has the greater tangential

More information

Phys 106 Practice Problems Common Quiz 1 Spring 2003

Phys 106 Practice Problems Common Quiz 1 Spring 2003 Phys 106 Practice Problems Common Quiz 1 Spring 2003 1. For a wheel spinning with constant angular acceleration on an axis through its center, the ratio of the speed of a point on the rim to the speed

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Common Quiz Mistakes / Practice for Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A ball is thrown directly upward and experiences

More information

Concept Question: Normal Force

Concept Question: Normal Force Concept Question: Normal Force Consider a person standing in an elevator that is accelerating upward. The upward normal force N exerted by the elevator floor on the person is 1. larger than 2. identical

More information

Mechanics II. Which of the following relations among the forces W, k, N, and F must be true?

Mechanics II. Which of the following relations among the forces W, k, N, and F must be true? Mechanics II 1. By applying a force F on a block, a person pulls a block along a rough surface at constant velocity v (see Figure below; directions, but not necessarily magnitudes, are indicated). Which

More information

It will be most difficult for the ant to adhere to the wheel as it revolves past which of the four points? A) I B) II C) III D) IV

It will be most difficult for the ant to adhere to the wheel as it revolves past which of the four points? A) I B) II C) III D) IV AP Physics 1 Lesson 16 Homework Newton s First and Second Law of Rotational Motion Outcomes Define rotational inertia, torque, and center of gravity. State and explain Newton s first Law of Motion as it

More information

Big Idea 4: Interactions between systems can result in changes in those systems. Essential Knowledge 4.D.1: Torque, angular velocity, angular

Big Idea 4: Interactions between systems can result in changes in those systems. Essential Knowledge 4.D.1: Torque, angular velocity, angular Unit 7: Rotational Motion (angular kinematics, dynamics, momentum & energy) Name: Big Idea 3: The interactions of an object with other objects can be described by forces. Essential Knowledge 3.F.1: Only

More information

Torque rotational force which causes a change in rotational motion. This force is defined by linear force multiplied by a radius.

Torque rotational force which causes a change in rotational motion. This force is defined by linear force multiplied by a radius. Warm up A remote-controlled car's wheel accelerates at 22.4 rad/s 2. If the wheel begins with an angular speed of 10.8 rad/s, what is the wheel's angular speed after exactly three full turns? AP Physics

More information

Slide 1 / 133. Slide 2 / 133. Slide 3 / How many radians are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius 0.40 m?

Slide 1 / 133. Slide 2 / 133. Slide 3 / How many radians are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius 0.40 m? 1 How many radians are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius 0.40 m? Slide 1 / 133 2 How many degrees are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius of 0.40 m? Slide 2 / 133 3 A ball rotates

More information

Slide 2 / 133. Slide 1 / 133. Slide 3 / 133. Slide 4 / 133. Slide 5 / 133. Slide 6 / 133

Slide 2 / 133. Slide 1 / 133. Slide 3 / 133. Slide 4 / 133. Slide 5 / 133. Slide 6 / 133 Slide 1 / 133 1 How many radians are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius 0.40 m? Slide 2 / 133 2 How many degrees are subtended by a 0.10 m arc of a circle of radius of 0.40 m? Slide 3 / 133

More information

Chapter 8. Rotational Equilibrium and Rotational Dynamics. 1. Torque. 2. Torque and Equilibrium. 3. Center of Mass and Center of Gravity

Chapter 8. Rotational Equilibrium and Rotational Dynamics. 1. Torque. 2. Torque and Equilibrium. 3. Center of Mass and Center of Gravity Chapter 8 Rotational Equilibrium and Rotational Dynamics 1. Torque 2. Torque and Equilibrium 3. Center of Mass and Center of Gravity 4. Torque and angular acceleration 5. Rotational Kinetic energy 6. Angular

More information

Name: Date: 5. A 5.0-kg ball and a 10.0-kg ball approach each other with equal speeds of 20 m/s. If

Name: Date: 5. A 5.0-kg ball and a 10.0-kg ball approach each other with equal speeds of 20 m/s. If Name: Date: 1. For this question, assume that all velocities are horizontal and that there is no friction. Two skaters A and B are on an ice surface. A and B have the same mass M = 90.5 kg. A throws a

More information

PSI AP Physics I Rotational Motion

PSI AP Physics I Rotational Motion PSI AP Physics I Rotational Motion Multiple-Choice questions 1. Which of the following is the unit for angular displacement? A. meters B. seconds C. radians D. radians per second 2. An object moves from

More information

PSI AP Physics I Rotational Motion

PSI AP Physics I Rotational Motion PSI AP Physics I Rotational Motion Multiple-Choice questions 1. Which of the following is the unit for angular displacement? A. meters B. seconds C. radians D. radians per second 2. An object moves from

More information

Chapter 8, Rotational Equilibrium and Rotational Dynamics. 3. If a net torque is applied to an object, that object will experience:

Chapter 8, Rotational Equilibrium and Rotational Dynamics. 3. If a net torque is applied to an object, that object will experience: CHAPTER 8 3. If a net torque is applied to an object, that object will experience: a. a constant angular speed b. an angular acceleration c. a constant moment of inertia d. an increasing moment of inertia

More information

Exam 4--PHYS 101--Fall 2018

Exam 4--PHYS 101--Fall 2018 Name: Class: Exam 4--PHYS 101--Fall 2018 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The answer to this question is B. a. A b. B c. C d. D 5. A ferris

More information

Rotational Motion What is the difference between translational and rotational motion? Translational motion.

Rotational Motion What is the difference between translational and rotational motion? Translational motion. Rotational Motion 1 1. What is the difference between translational and rotational motion? Translational motion Rotational motion 2. What is a rigid object? 3. What is rotational motion? 4. Identify and

More information

Big Ideas 3 & 5: Circular Motion and Rotation 1 AP Physics 1

Big Ideas 3 & 5: Circular Motion and Rotation 1 AP Physics 1 Big Ideas 3 & 5: Circular Motion and Rotation 1 AP Physics 1 1. A 50-kg boy and a 40-kg girl sit on opposite ends of a 3-meter see-saw. How far from the girl should the fulcrum be placed in order for the

More information

Review PHYS114 Chapters 4-7

Review PHYS114 Chapters 4-7 Review PHYS114 Chapters 4-7 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A 27 kg object is accelerated at a rate of 1.7 m/s 2. What force does

More information

Fall 2007 RED Barcode Here Physics 105, sections 1 and 2 Please write your CID Colton

Fall 2007 RED Barcode Here Physics 105, sections 1 and 2 Please write your CID Colton Fall 007 RED Barcode Here Physics 105, sections 1 and Exam 3 Please write your CID Colton -3669 3 hour time limit. One 3 5 handwritten note card permitted (both sides). Calculators permitted. No books.

More information

AP practice ch 7-8 Multiple Choice

AP practice ch 7-8 Multiple Choice AP practice ch 7-8 Multiple Choice 1. A spool of thread has an average radius of 1.00 cm. If the spool contains 62.8 m of thread, how many turns of thread are on the spool? "Average radius" allows us to

More information

Name Date Period PROBLEM SET: ROTATIONAL DYNAMICS

Name Date Period PROBLEM SET: ROTATIONAL DYNAMICS Accelerated Physics Rotational Dynamics Problem Set Page 1 of 5 Name Date Period PROBLEM SET: ROTATIONAL DYNAMICS Directions: Show all work on a separate piece of paper. Box your final answer. Don t forget

More information

Chapter 8 - Rotational Dynamics and Equilibrium REVIEW

Chapter 8 - Rotational Dynamics and Equilibrium REVIEW Pagpalain ka! (Good luck, in Filipino) Date Chapter 8 - Rotational Dynamics and Equilibrium REVIEW TRUE/FALSE. Write 'T' if the statement is true and 'F' if the statement is false. 1) When a rigid body

More information

1 The displacement, s in metres, of an object after a time, t in seconds, is given by s = 90t 4 t 2

1 The displacement, s in metres, of an object after a time, t in seconds, is given by s = 90t 4 t 2 CFE Advanced Higher Physics Unit 1 Rotational Motion and Astrophysics Kinematic relationships 1 The displacement, s in metres, of an object after a time, t in seconds, is given by s = 90t 4 t 2 a) Find

More information

PHYS 101 Previous Exam Problems. Force & Motion I

PHYS 101 Previous Exam Problems. Force & Motion I PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 5 Force & Motion I Newton s Laws Vertical motion Horizontal motion Mixed forces Contact forces Inclines General problems 1. A 5.0-kg block is lowered with a downward

More information

Sample Physics Placement Exam

Sample Physics Placement Exam Sample Physics 130-1 Placement Exam A. Multiple Choice Questions: 1. A cable is used to take construction equipment from the ground to the top of a tall building. During the trip up, when (if ever) is

More information

Physics 2211 ABC Quiz #3 Solutions Spring 2017

Physics 2211 ABC Quiz #3 Solutions Spring 2017 Physics 2211 ABC Quiz #3 Solutions Spring 2017 I. (16 points) A block of mass m b is suspended vertically on a ideal cord that then passes through a frictionless hole and is attached to a sphere of mass

More information

Review questions. Before the collision, 70 kg ball is stationary. Afterward, the 30 kg ball is stationary and 70 kg ball is moving to the right.

Review questions. Before the collision, 70 kg ball is stationary. Afterward, the 30 kg ball is stationary and 70 kg ball is moving to the right. Review questions Before the collision, 70 kg ball is stationary. Afterward, the 30 kg ball is stationary and 70 kg ball is moving to the right. 30 kg 70 kg v (a) Is this collision elastic? (b) Find the

More information

NAME. (2) Choose the graph below that represents the velocity vs. time for constant, nonzero acceleration in one dimension.

NAME. (2) Choose the graph below that represents the velocity vs. time for constant, nonzero acceleration in one dimension. (1) The figure shows a lever (which is a uniform bar, length d and mass M), hinged at the bottom and supported steadily by a rope. The rope is attached a distance d/4 from the hinge. The two angles are

More information

AP Physics Multiple Choice Practice Torque

AP Physics Multiple Choice Practice Torque AP Physics Multiple Choice Practice Torque 1. A uniform meterstick of mass 0.20 kg is pivoted at the 40 cm mark. Where should one hang a mass of 0.50 kg to balance the stick? (A) 16 cm (B) 36 cm (C) 44

More information

AP Physics 1- Torque, Rotational Inertia, and Angular Momentum Practice Problems FACT: The center of mass of a system of objects obeys Newton s second law- F = Ma cm. Usually the location of the center

More information

PHYSICS 221 SPRING 2014

PHYSICS 221 SPRING 2014 PHYSICS 221 SPRING 2014 EXAM 2: April 3, 2014 8:15-10:15pm Name (printed): Recitation Instructor: Section # INSTRUCTIONS: This exam contains 25 multiple-choice questions plus 2 extra credit questions,

More information

PHY218 SPRING 2016 Review for Final Exam: Week 14 Final Review: Chapters 1-11, 13-14

PHY218 SPRING 2016 Review for Final Exam: Week 14 Final Review: Chapters 1-11, 13-14 Final Review: Chapters 1-11, 13-14 These are selected problems that you are to solve independently or in a team of 2-3 in order to better prepare for your Final Exam 1 Problem 1: Chasing a motorist This

More information

6. Find the net torque on the wheel in Figure about the axle through O if a = 10.0 cm and b = 25.0 cm.

6. Find the net torque on the wheel in Figure about the axle through O if a = 10.0 cm and b = 25.0 cm. 1. During a certain period of time, the angular position of a swinging door is described by θ = 5.00 + 10.0t + 2.00t 2, where θ is in radians and t is in seconds. Determine the angular position, angular

More information

Exam. Name. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Exam. Name. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) You want to swim straight across a river that is 76 m wide. You find that you can do

More information

We define angular displacement, θ, and angular velocity, ω. What's a radian?

We define angular displacement, θ, and angular velocity, ω. What's a radian? We define angular displacement, θ, and angular velocity, ω Units: θ = rad ω = rad/s What's a radian? Radian is the ratio between the length of an arc and its radius note: counterclockwise is + clockwise

More information

Phys101 Second Major-173 Zero Version Coordinator: Dr. M. Al-Kuhaili Thursday, August 02, 2018 Page: 1. = 159 kw

Phys101 Second Major-173 Zero Version Coordinator: Dr. M. Al-Kuhaili Thursday, August 02, 2018 Page: 1. = 159 kw Coordinator: Dr. M. Al-Kuhaili Thursday, August 2, 218 Page: 1 Q1. A car, of mass 23 kg, reaches a speed of 29. m/s in 6.1 s starting from rest. What is the average power used by the engine during the

More information

CHAPTER 8: ROTATIONAL OF RIGID BODY PHYSICS. 1. Define Torque

CHAPTER 8: ROTATIONAL OF RIGID BODY PHYSICS. 1. Define Torque 7 1. Define Torque 2. State the conditions for equilibrium of rigid body (Hint: 2 conditions) 3. Define angular displacement 4. Define average angular velocity 5. Define instantaneous angular velocity

More information

The student will be able to: 1 Determine the torque of an applied force and solve related problems.

The student will be able to: 1 Determine the torque of an applied force and solve related problems. Honors Physics Assignment Rotational Mechanics Reading Chapters 10 and 11 Objectives/HW The student will be able to: HW: 1 Determine the torque of an applied force and solve related problems. (t = rx r

More information

Use a BLOCK letter to answer each question: A, B, C, or D (not lower case such a b or script such as D)

Use a BLOCK letter to answer each question: A, B, C, or D (not lower case such a b or script such as D) Physics 23 Spring 212 Answer Sheet Print LAST Name: Rec Sec Letter EM Mini-Test First Name: Recitation Instructor & Final Exam Student ID: Gently remove this page from your exam when you begin. Write clearly

More information

Physics 201 Midterm Exam 3

Physics 201 Midterm Exam 3 Physics 201 Midterm Exam 3 Information and Instructions Student ID Number: Section Number: TA Name: Please fill in all the information above. Please write and bubble your Name and Student Id number on

More information

Physics 201, Practice Midterm Exam 3, Fall 2006

Physics 201, Practice Midterm Exam 3, Fall 2006 Physics 201, Practice Midterm Exam 3, Fall 2006 1. A figure skater is spinning with arms stretched out. A moment later she rapidly brings her arms close to her body, but maintains her dynamic equilibrium.

More information

Use the following to answer question 1:

Use the following to answer question 1: Use the following to answer question 1: On an amusement park ride, passengers are seated in a horizontal circle of radius 7.5 m. The seats begin from rest and are uniformly accelerated for 21 seconds to

More information

Q1. A) 46 m/s B) 21 m/s C) 17 m/s D) 52 m/s E) 82 m/s. Ans: v = ( ( 9 8) ( 98)

Q1. A) 46 m/s B) 21 m/s C) 17 m/s D) 52 m/s E) 82 m/s. Ans: v = ( ( 9 8) ( 98) Coordinator: Dr. Kunwar S. Wednesday, May 24, 207 Page: Q. A hot-air balloon is ascending (going up) at the rate of 4 m/s and when the balloon is 98 m above the ground a package is dropped from it, vertically

More information

PHYSICS 221 SPRING 2013

PHYSICS 221 SPRING 2013 PHYSICS 221 SPRING 2013 EXAM 2: April 4, 2013 8:15-10:15pm Name (printed): Recitation Instructor: Section # INSTRUCTIONS: This exam contains 25 multiple-choice questions plus 2 extra credit questions,

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Two men, Joel and Jerry, push against a wall. Jerry stops after 10 min, while Joel is

More information

(1) +0.2 m/s (2) +0.4 m/s (3) +0.6 m/s (4) +1 m/s (5) +0.8 m/s

(1) +0.2 m/s (2) +0.4 m/s (3) +0.6 m/s (4) +1 m/s (5) +0.8 m/s 77777 77777 Instructor: Biswas/Ihas/Whiting PHYSICS DEPARTMENT PHY 2053 Exam 2, 120 minutes November 13, 2009 Name (print, last first): Signature: On my honor, I have neither given nor received unauthorized

More information

The net force on a moving object is suddenly reduced to zero. As a consequence, the object

The net force on a moving object is suddenly reduced to zero. As a consequence, the object The net force on a moving object is suddenly reduced to zero. As a consequence, the object (A) stops abruptly (B) stops during a short time interval (C) changes direction (D) continues at a constant velocity

More information

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics Physics 111.6 MIDTERM TEST #2 November 16, 2000 Time: 90 minutes NAME: STUDENT NO.: (Last) Please Print (Given) LECTURE SECTION

More information

Name Student ID Score Last First. I = 2mR 2 /5 around the sphere s center of mass?

Name Student ID Score Last First. I = 2mR 2 /5 around the sphere s center of mass? NOTE: ignore air resistance in all Questions. In all Questions choose the answer that is the closest!! Question I. (15 pts) Rotation 1. (5 pts) A bowling ball that has an 11 cm radius and a 7.2 kg mass

More information

Chapter 8: Momentum, Impulse, & Collisions. Newton s second law in terms of momentum:

Chapter 8: Momentum, Impulse, & Collisions. Newton s second law in terms of momentum: linear momentum: Chapter 8: Momentum, Impulse, & Collisions Newton s second law in terms of momentum: impulse: Under what SPECIFIC condition is linear momentum conserved? (The answer does not involve collisions.)

More information

Pre-AP Physics Review Problems

Pre-AP Physics Review Problems Pre-AP Physics Review Problems SECTION ONE: MULTIPLE-CHOICE QUESTIONS (50x2=100 points) 1. The graph above shows the velocity versus time for an object moving in a straight line. At what time after t =

More information

is acting on a body of mass m = 3.0 kg and changes its velocity from an initial

is acting on a body of mass m = 3.0 kg and changes its velocity from an initial PHYS 101 second major Exam Term 102 (Zero Version) Q1. A 15.0-kg block is pulled over a rough, horizontal surface by a constant force of 70.0 N acting at an angle of 20.0 above the horizontal. The block

More information

NAME NUMBER SEC. PHYCS 101 SUMMER 2001/2002 FINAL EXAME:24/8/2002. PART(I) 25% PART(II) 15% PART(III)/Lab 8% ( ) 2 Q2 Q3 Total 40%

NAME NUMBER SEC. PHYCS 101 SUMMER 2001/2002 FINAL EXAME:24/8/2002. PART(I) 25% PART(II) 15% PART(III)/Lab 8% ( ) 2 Q2 Q3 Total 40% NAME NUMER SEC. PHYCS 101 SUMMER 2001/2002 FINAL EXAME:24/8/2002 PART(I) 25% PART(II) 15% PART(III)/Lab 8% ( ) 2.5 Q1 ( ) 2 Q2 Q3 Total 40% Use the followings: Magnitude of acceleration due to gravity

More information

Problem Set x Classical Mechanics, Fall 2016 Massachusetts Institute of Technology. 1. Moment of Inertia: Disc and Washer

Problem Set x Classical Mechanics, Fall 2016 Massachusetts Institute of Technology. 1. Moment of Inertia: Disc and Washer 8.01x Classical Mechanics, Fall 2016 Massachusetts Institute of Technology Problem Set 10 1. Moment of Inertia: Disc and Washer (a) A thin uniform disc of mass M and radius R is mounted on an axis passing

More information

King Fahd University of Petroleum and Minerals Physics Department Physics 101 Recitation Term 131 Fall 013 Quiz # 4 Section 10 A 1.50-kg block slides down a frictionless 30.0 incline, starting from rest.

More information

Physics 2210 Homework 18 Spring 2015

Physics 2210 Homework 18 Spring 2015 Physics 2210 Homework 18 Spring 2015 Charles Jui April 12, 2015 IE Sphere Incline Wording A solid sphere of uniform density starts from rest and rolls without slipping down an inclined plane with angle

More information

Physics 121k Exam 2 27 Oct 2011

Physics 121k Exam 2 27 Oct 2011 Answer each question and show your work. A correct answer with no supporting reasoning may receive no credit. Unless directed otherwise, please use g=10.0 m/s 2. Name: 1. (15 points) A 3.0 kg block travels

More information

AP Physics. Harmonic Motion. Multiple Choice. Test E

AP Physics. Harmonic Motion. Multiple Choice. Test E AP Physics Harmonic Motion Multiple Choice Test E A 0.10-Kg block is attached to a spring, initially unstretched, of force constant k = 40 N m as shown below. The block is released from rest at t = 0 sec.

More information

3. A bicycle tire of radius 0.33 m and a mass 1.5 kg is rotating at 98.7 rad/s. What torque is necessary to stop the tire in 2.0 s?

3. A bicycle tire of radius 0.33 m and a mass 1.5 kg is rotating at 98.7 rad/s. What torque is necessary to stop the tire in 2.0 s? Practice 8A Torque 1. Find the torque produced by a 3.0 N force applied at an angle of 60.0 to a door 0.25 m from the hinge. What is the maximum torque this force could exert? 2. If the torque required

More information

ΣF=ma SECOND LAW. Make a freebody diagram for EVERY problem!

ΣF=ma SECOND LAW. Make a freebody diagram for EVERY problem! PHYSICS HOMEWORK #31 SECOND LAW ΣF=ma NEWTON S LAWS Newton s Second Law of Motion The acceleration of an object is directly proportional to the force applied, inversely proportional to the mass of the

More information

Circular Motion & Gravitation FR Practice Problems

Circular Motion & Gravitation FR Practice Problems 1) A mass m is attached to a length L of string and hung straight strainght down from a pivot. Small vibrations at the pivot set the mass into circular motion, with the string making an angle θ with the

More information

31 ROTATIONAL KINEMATICS

31 ROTATIONAL KINEMATICS 31 ROTATIONAL KINEMATICS 1. Compare and contrast circular motion and rotation? Address the following Which involves an object and which involves a system? Does an object/system in circular motion have

More information

Phys101 Third Major-161 Zero Version Coordinator: Dr. Ayman S. El-Said Monday, December 19, 2016 Page: 1

Phys101 Third Major-161 Zero Version Coordinator: Dr. Ayman S. El-Said Monday, December 19, 2016 Page: 1 Coordinator: Dr. Ayman S. El-Said Monday, December 19, 2016 Page: 1 Q1. A water molecule (H 2 O) consists of an oxygen (O) atom of mass 16m and two hydrogen (H) atoms, each of mass m, bound to it (see

More information

Rolling, Torque, and Angular Momentum

Rolling, Torque, and Angular Momentum AP Physics C Rolling, Torque, and Angular Momentum Introduction: Rolling: In the last unit we studied the rotation of a rigid body about a fixed axis. We will now extend our study to include cases where

More information

Rolling, Torque, and Angular Momentum

Rolling, Torque, and Angular Momentum AP Physics C Rolling, Torque, and Angular Momentum Introduction: Rolling: In the last unit we studied the rotation of a rigid body about a fixed axis. We will now extend our study to include cases where

More information