MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Diagram 1 A) B - A. B) A - B. C) A + B. D) A B.

Save this PDF as:
Size: px
Start display at page:

Download "MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Diagram 1 A) B - A. B) A - B. C) A + B. D) A B."

Transcription

1 Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) In the diagram shown, the unknown vector is 1) Diagram 1 A) B - A. B) A - B. C) A + B. D) A B. 2) Ignoring air resistance, the horizontal component of a projectile's velocity A) continuously increases. B) remains constant. C) is zero. D) continuously decreases. 3) A ball is thrown with a velocity of 20 m/s at an angle of 60e above the horizontal. What is the horizontal component of its instantaneous velocity at the exact top of its trajectory? A) zero B) 20 m/s C) 17 m/s D) 10 m/s 4) Three vectors, expressed in Cartesian coordinates, are 2) 3) 4) x comp y comp S T U What is the angle of the resultant vector S + T + U measured from the positive x axis? A) 66e above B) 24e above C) 24e below D) 66e below 1

2 FIGURE 3-1 5) Two forces are acting on an object as shown in Fig What is the magnitude of the resultant force? A) 198 N B) 200 N C) 47.5 N D) 185 N 6) When you sit on a chair, the resultant force on you is A) depending on your weight. B) up. C) down. D) zero. 7) When the rocket engines on the starship NO-PAIN-NO-GAIN are suddenly turned off, while traveling in empty space, the starship will A) slowly slow down, and then stop. B) go faster and faster. C) stop immediately. D) move with constant speed. 8) You are standing in a moving bus, facing forward, and you suddenly fall forward. You can imply from this that the bus's A) speed remained the same, but it's turning to the right. B) velocity decreased. C) speed remained the same, but it's turning to the left. D) velocity increased. 9) A net force F accelerates a mass m with an acceleration a. If the same net force is applied to mass 2m, then the acceleration will be A) 2a. B) a/4. C) a/2. D) 4a. 10) A 20-N weight and a 5.0-N weight are dropped simultaneously from the same height. Ignore air resistance. Compare their accelerations. A) The 20 N weight accelerates faster because it has more inertia. B) The 5.0 N weight accelerates faster because it has a smaller mass. C) The 20 N weight accelerates faster because it is heavier. D) They both accelerate at the same rate because they have the same weight to mass ratio. 11) A block of mass M slides down a frictionless plane inclined at an angle q with the horizontal. The normal reaction force exerted by the plane on the block is A) zero, since the plane is frictionless. B) Mg. C) Mg sin q. D) Mg cos q. 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) 2

3 12) An object sits on a frictionless surface. A 16-N force is applied to the object, and it accelerates at 2.0 m/s2. What is the mass of the object? A) 32 kg B) 78 N C) 8.0 kg D) 4.0 kg 12) 13) An antitank weapon fires a 3.00-kg rocket which acquires a speed of 50.0 m/s after traveling 90.0 cm down a launching tube. Assuming the rocket was accelerated uniformly, what is the average force acted on it? 13) A) N B) N C) N D) N 14) If you push a 4.0-kg mass with the same force that you push a 10-kg mass from rest, A) the 4.0-kg mass accelerates 2.5 times faster than the 10-kg mass. B) the 10-kg mass accelerates 2.5 times faster than the 4.0-kg mass. C) both masses accelerate at the same rate. D) None of the above is true. 14) 15) What is the mass of an object that weighs 250 N on the surface of the Earth where the acceleration due to gravity is 9.80 m/s2? A) 2,450 kg B) 250 kg C) 25.5 kg D) 24.5 kg 15) 16) A stack of books rests on a level frictionless surface. A force F acts on the stack, and it accelerates at 3.0 m/s2. A 1.0 kg book is then added to the stack. The same force is applied, and now the stack accelerates at 2.0 m/s2. What was the mass of the original stack? A) 2.0 kg B) 1.0 kg C) 3.0 kg D) none of the above 16) 17) Two horizontal forces act on a 5.0-kg mass. One force has a magnitude of 8.0 N and is directed due north. The second force toward the east has a magnitude of 6.0 N. What is the acceleration of the mass? 17) A) 1.2 m/s2 due east B) 2.0 m/s2 at 53e N of E C) 2.0 m/s2 at 53 m E of N D) 1.6 m/s2 due north FIGURE ) In the Atwood machine shown in Fig. 4-1, if M = 0.60 kg and m = 0.40 kg, what is the magnitude of the acceleration of the system? (Ignore friction and the mass of the pulley.) A) 2.0 m/s2 B) 0.98 m/s2 C) 5.3 m/s2 D) 3.9 m/s2 18) 3

4 19) A student pulls a box of books on a smooth horizontal floor with a force of 100 N in a direction of 37e above the horizontal. If the mass of the box and the books is 40.0 kg, what is the acceleration of the box? A) 1.9 m/s2 B) 2.0 m/s2 C) 3.3 m/s2 D) 1.5 m/s2 19) FIGURE ) A traffic light of weight 100 N is supported by two ropes as shown in Fig What are the tensions in the ropes? A) 66 N B) 83 N C) 63 N D) 50 N 20) FIGURE ) Two boxes of masses m and 2m are connected by a rope. (See Fig. 4-4.) If the forward force on the more massive box is F, what is the tension in the connecting rope? A) 3F B) F/3 C) F D) F/2 21) 4

5 ESSAY. Write your answer in the space provided or on a separate sheet of paper. FIGURE ) Two boxes are connected by a cord running over a pulley as shown in Fig Box I of mass 8.0 kg rest on the top of the table; the coefficient of kinetic friction between box I and the table is Box II has a mass of 15.0 kg. (a) Draw the free-body diagrams for the two boxes, identifying all of the forces acting on each of the masses. (b) Calculate the acceleration of the system. (c) Calculate the tension in the cord. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 23) A 10-kg box sitting on a horizontal surface is pulled by a 5.0-N force. A 3.0-N friction force retards the motion. What is the acceleration of the object? A) 0.30 m/s2 B) 0.20 m/s2 C) 5.0 m/s2 D) 0.50 m/s2 23) 24) During a hockey game, a puck is given an initial speed of 10 m/s. It slides 50 m on the ice before it stops. What is the coefficient of kinetic friction between the puck and the ice? A) 0.12 B) 0.10 C) D) ) 25) When an object experiences uniform circular motion, the direction of the acceleration is A) is directed toward the center of the circular path. B) in the opposite direction of the velocity vector. C) in the same direction as the velocity vector. D) is directed away from the center of the circular path. 25) 26) What force is needed to make an object move in a circle? A) static friction B) weight C) centripetal force D) kinetic friction 26) 27) A car goes around a curve of radius r at a constant speed v. Then it goes around the same curve at half of the original speed. What is the centripetal force on the car as it goes around the curve for the second time, compared to the first time? A) twice as big B) four times as big C) one-fourth as big D) half as big 27) 5

6 28) The banking angle in a turn on the Olympic bobsled track is not constant, but increases upward from the horizontal. Coming around a turn, the bobsled team will intentionally "climb the wall," then go lower coming out of the turn. Why do they do this? A) to give the team better control, because they are able to see ahead of the turn B) to reduce the g-force on them C) to prevent the bobsled from turning over D) to take the turn at a faster speed 28) 29) An object moves with a constant speed of 30 m/s on a circular track of radius 150 m. What is the acceleration of the object? A) zero B) 6.0 m/s2 C) 0.17 m/s2 D) 5.0 m/s2 29) 30) The maximum speed around a level curve is 30.0 km/h. What is the maximum speed around a curve with twice the radius? (Assume all other factors remain unchanged.) A) 42.4 km/h B) 120 km/h C) 60.0 km/h D) 45.0 km/h 30) 31) How many revolutions per minute must a circular, rotating space station of radius 1000 m rotate to produce an artificial gravity of 9.80 m/s2? A) 0.85 rpm B) 0.65 rpm C) 0.75 rpm D) 0.95 rpm 31) 32) A stone, of mass m, is attached to a strong string and whirled in a vertical circle of radius r. At the exact top of the path the tension in the string is 3 times the stone's weight. The stone's speed at this point is given by A) (gr)1/2. B) 2gr. C) 2(gr)1/2. D) (2gr)1/2. 32) 33) A jet plane flying 600 m/s experiences an acceleration of 4g when pulling out of the dive. What is the radius of curvature of the loop in which the plane is flying? A) 1200 m B) 7100 m C) 640 m D) 9200 m 33) 34) A car goes around a flat curve of radius 50 m at a speed of 14 m/s. What must be the minimum coefficient of friction between the tires and the road for the car to make the turn? A) 0.80 B) 0.60 C) 0.20 D) ) 35) A horizontal curve on a bobsled run is banked at a 45e angle. When a bobsled rounds this curve at the curve's safe speed (no friction needed to stay on the run), what is its centripetal acceleration? A) 0.5 g B) 1.0 g C) 2.0 g D) none of the above 35) ESSAY. Write your answer in the space provided or on a separate sheet of paper. 36) A 175-kg ball on the end of a string is revolving uniformly in a horizontal circle of radius m. The ball makes 2.00 revolutions in a second. (a) Determine the speed of the ball. (b) Determine the ball's centripetal acceleration. (c) Determine the force a person must exert on opposite end of the string. 6

7 Answer Key Testname: PRACTICE TEST CHPT 3_4_5_NOV2012 1) A 2) B 3) D 4) D 5) D 6) D 7) D 8) B 9) C 10) D 11) D 12) C 13) D 14) A 15) C 16) A 17) B 18) A 19) B 20) B 21) B 22) (a) Box one is acted on by the force of gravity in a downward direction, the normal force due to the table top in an upward direction, the tension in the string toward the right, and the force of friction due to the table top toward the left. Box two is acted on by the force of gravity in a downward direction and the tension in the string in an upward direction. (b) 6.1 m/s2 (c) 56 N 23) B 24) B 25) A 26) C 27) C 28) D 29) B 30) A 31) D 32) C 33) D 34) D 35) B 36) (a) 6.28 m/s (b) 79.0 m/s2 (c) 13.8 N 7

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) You are standing in a moving bus, facing forward, and you suddenly fall forward as the

More information

Chapter 5 Review : Circular Motion; Gravitation

Chapter 5 Review : Circular Motion; Gravitation Chapter 5 Review : Circular Motion; Gravitation Conceptual Questions 1) Is it possible for an object moving with a constant speed to accelerate? Explain. A) No, if the speed is constant then the acceleration

More information

66 Chapter 6: FORCE AND MOTION II

66 Chapter 6: FORCE AND MOTION II Chapter 6: FORCE AND MOTION II 1 A brick slides on a horizontal surface Which of the following will increase the magnitude of the frictional force on it? A Putting a second brick on top B Decreasing the

More information

Circular Motion Test Review

Circular Motion Test Review Circular Motion Test Review Name: Date: 1) Is it possible for an object moving with a constant speed to accelerate? Explain. A) No, if the speed is constant then the acceleration is equal to zero. B) No,

More information

Practice Test for Midterm Exam

Practice Test for Midterm Exam A.P. Physics Practice Test for Midterm Exam Kinematics 1. Which of the following statements are about uniformly accelerated motion? Select two answers. a) If an object s acceleration is constant then it

More information

Chapter 4 Force and Motion

Chapter 4 Force and Motion Chapter 4 Force and Motion Units of Chapter 4 The Concepts of Force and Net Force Inertia and Newton s First Law of Motion Newton s Second Law of Motion Newton s Third Law of Motion More on Newton s Laws:

More information

PHYSICS 221, FALL 2010 EXAM #1 Solutions WEDNESDAY, SEPTEMBER 29, 2010

PHYSICS 221, FALL 2010 EXAM #1 Solutions WEDNESDAY, SEPTEMBER 29, 2010 PHYSICS 1, FALL 010 EXAM 1 Solutions WEDNESDAY, SEPTEMBER 9, 010 Note: The unit vectors in the +x, +y, and +z directions of a right-handed Cartesian coordinate system are î, ĵ, and ˆk, respectively. In

More information

CHAPTER 4 TEST REVIEW -- Answer Key

CHAPTER 4 TEST REVIEW -- Answer Key AP PHYSICS Name: Period: Date: DEVIL PHYSICS BADDEST CLASS ON CAMPUS 50 Multiple Choice 45 Single Response 5 Multi-Response Free Response 3 Short Free Response 2 Long Free Response AP EXAM CHAPTER TEST

More information

PRACTICE TEST for Midterm Exam

PRACTICE TEST for Midterm Exam South Pasadena AP Physics PRACTICE TEST for Midterm Exam FORMULAS Name Period Date / / d = vt d = v o t + ½ at 2 d = v o + v 2 t v = v o + at v 2 = v 2 o + 2ad v = v x 2 + v y 2 = tan 1 v y v v x = v cos

More information

Exam 2--PHYS 101--F17

Exam 2--PHYS 101--F17 Name: Exam 2--PHYS 0--F7 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.. A ball is thrown in the air at an angle of 30 to the ground, with an initial speed

More information

Exam 1 Solutions. PHY 2048 Spring 2014 Acosta, Rinzler. Note that there are several variations of some problems, indicated by choices in parentheses.

Exam 1 Solutions. PHY 2048 Spring 2014 Acosta, Rinzler. Note that there are several variations of some problems, indicated by choices in parentheses. Exam 1 Solutions Note that there are several variations of some problems, indicated by choices in parentheses. Problem 1 Let vector a! = 4î + 3 ĵ and vector b! = î + 2 ĵ (or b! = î + 4 ĵ ). What is the

More information

1. A sphere with a radius of 1.7 cm has a volume of: A) m 3 B) m 3 C) m 3 D) 0.11 m 3 E) 21 m 3

1. A sphere with a radius of 1.7 cm has a volume of: A) m 3 B) m 3 C) m 3 D) 0.11 m 3 E) 21 m 3 1. A sphere with a radius of 1.7 cm has a volume of: A) 2.1 10 5 m 3 B) 9.1 10 4 m 3 C) 3.6 10 3 m 3 D) 0.11 m 3 E) 21 m 3 2. A 25-N crate slides down a frictionless incline that is 25 above the horizontal.

More information

Q16.: A 5.0 kg block is lowered with a downward acceleration of 2.8 m/s 2 by means of a rope. The force of the block on the rope is:(35 N, down)

Q16.: A 5.0 kg block is lowered with a downward acceleration of 2.8 m/s 2 by means of a rope. The force of the block on the rope is:(35 N, down) Old Exam Question Ch. 5 T072 Q13.Two blocks of mass m 1 = 24.0 kg and m 2, respectively, are connected by a light string that passes over a massless pulley as shown in Fig. 2. If the tension in the string

More information

16. A ball is thrown straight up with an initial speed of 30 m/s. What is its speed after 4.2 s? a. 11 m/s b. 30 m/s c. 42 m/s d.

16. A ball is thrown straight up with an initial speed of 30 m/s. What is its speed after 4.2 s? a. 11 m/s b. 30 m/s c. 42 m/s d. Page 1 1. If you are driving 90 km/h along a straight road and you look to the side for 3.0 s, how far do you travel during this inattentive period? a. 30 m b. 25 m c. 50 m d. 75 m 2. A polar bear starts

More information

Dynamics; Newton s Laws of Motion

Dynamics; Newton s Laws of Motion Dynamics; Newton s Laws of Motion Force A force is any kind of push or pull on an object. An object at rest needs a force to get it moving; a moving object needs a force to change its velocity. The magnitude

More information

PHYS 101 Previous Exam Problems. Kinetic Energy and

PHYS 101 Previous Exam Problems. Kinetic Energy and PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 7 Kinetic Energy and Work Kinetic energy Work Work-energy theorem Gravitational work Work of spring forces Power 1. A single force acts on a 5.0-kg object in such

More information

University Physics (Prof. David Flory) Chapt_06 Saturday, October 06, 2007 Page 1

University Physics (Prof. David Flory) Chapt_06 Saturday, October 06, 2007 Page 1 University Physics (Prof. David Flory) Chapt_06 Saturday, October 06, 2007 Page 1 Name: Date: 1. A crate resting on a rough horizontal floor is to be moved horizontally. The coefficient of static friction

More information

LAHS Physics Semester 1 Final Practice Multiple Choice

LAHS Physics Semester 1 Final Practice Multiple Choice LAHS Physics Semester 1 Final Practice Multiple Choice The following Multiple Choice problems are practice MC for the final. Some or none of these problems may appear on the real exam. Answers are provided

More information

An object moves back and forth, as shown in the position-time graph. At which points is the velocity positive?

An object moves back and forth, as shown in the position-time graph. At which points is the velocity positive? 1 The slope of the tangent on a position-time graph equals the instantaneous velocity 2 The area under the curve on a velocity-time graph equals the: displacement from the original position to its position

More information

Twentieth SLAPT Physics Contest Southern Illinois University Edwardsville April 30, Mechanics Test

Twentieth SLAPT Physics Contest Southern Illinois University Edwardsville April 30, Mechanics Test Twentieth SLAPT Physics Contest Southern Illinois University Edwardsville April 30, 2005 Mechanics Test Please answer the following questions on the supplied answer sheet. You may write on this test booklet,

More information

Random sample problems

Random sample problems UNIVERSITY OF ALABAMA Department of Physics and Astronomy PH 125 / LeClair Spring 2009 Random sample problems 1. The position of a particle in meters can be described by x = 10t 2.5t 2, where t is in seconds.

More information

1 A car moves around a circular path of a constant radius at a constant speed. Which of the following statements is true?

1 A car moves around a circular path of a constant radius at a constant speed. Which of the following statements is true? Slide 1 / 30 1 car moves around a circular path of a constant radius at a constant speed. Which of the following statements is true? The car s velocity is constant The car s acceleration is constant The

More information

Exam 2 Phys Fall 2002 Version A. Name ID Section

Exam 2 Phys Fall 2002 Version A. Name ID Section Closed book exam - Calculators are allowed. Only the official formula sheet downloaded from the course web page can be used. You are allowed to write notes on the back of the formula sheet. Use the scantron

More information

WS-CH-4 Motion and Force Show all your work and equations used. Isaac Newton ( )

WS-CH-4 Motion and Force Show all your work and equations used. Isaac Newton ( ) AP PHYSICS 1 WS-CH-4 Motion and Force Show all your work and equations used. Isaac Newton (1643-1727) Isaac Newton was the greatest English mathematician of his generation. He laid the foundation for differential

More information

PHYS 101 Previous Exam Problems. Force & Motion I

PHYS 101 Previous Exam Problems. Force & Motion I PHYS 101 Previous Exam Problems CHAPTER 5 Force & Motion I Newton s Laws Vertical motion Horizontal motion Mixed forces Contact forces Inclines General problems 1. A 5.0-kg block is lowered with a downward

More information

5. Use the graph below to determine the displacement of the object at the end of the first seven seconds.

5. Use the graph below to determine the displacement of the object at the end of the first seven seconds. Name: Hour: 1. The slope of the tangent on a position-time graph equals the: Sem 1 Exam Review Advanced Physics 2015-2016 2. The area under the curve on a velocity-time graph equals the: 3. The graph below

More information

Friction is always opposite to the direction of motion.

Friction is always opposite to the direction of motion. 6. Forces and Motion-II Friction: The resistance between two surfaces when attempting to slide one object across the other. Friction is due to interactions at molecular level where rough edges bond together:

More information

Dynamics Multiple Choice Homework

Dynamics Multiple Choice Homework Dynamics Multiple Choice Homework PSI Physics Name 1. In the absence of a net force, a moving object will A. slow down and eventually stop B. stop immediately C. turn right D. move with constant velocity

More information

PHYSICS 221, FALL 2009 EXAM #1 SOLUTIONS WEDNESDAY, SEPTEMBER 30, 2009

PHYSICS 221, FALL 2009 EXAM #1 SOLUTIONS WEDNESDAY, SEPTEMBER 30, 2009 PHYSICS 221, FALL 2009 EXAM #1 SOLUTIONS WEDNESDAY, SEPTEMBER 30, 2009 Note: The unit vectors in the +x, +y, and +z directions of a right-handed Cartesian coordinate system are î, ĵ, and ˆk, respectively.

More information

Multiple Choice (A) (B) (C) (D)

Multiple Choice (A) (B) (C) (D) Multiple Choice 1. A ball is fastened to a string and is swung in a vertical circle. When the ball is at the highest point of the circle its velocity and acceleration directions are: (A) (B) (C) (D) 2.

More information

End-of-Chapter Exercises

End-of-Chapter Exercises End-of-Chapter Exercises For all these exercises, assume that all strings are massless and all pulleys are both massless and frictionless. We will improve our model and learn how to account for the mass

More information

Lecture PowerPoints. Chapter 5 Physics for Scientists & Engineers, with Modern Physics, 4 th edition. Giancoli

Lecture PowerPoints. Chapter 5 Physics for Scientists & Engineers, with Modern Physics, 4 th edition. Giancoli Lecture PowerPoints Chapter 5 Physics for Scientists & Engineers, with Modern Physics, 4 th edition 2009 Pearson Education, Inc. This work is protected by United States copyright laws and is provided solely

More information

PHYS 124 Section A1 Mid-Term Examination Spring 2006 SOLUTIONS

PHYS 124 Section A1 Mid-Term Examination Spring 2006 SOLUTIONS PHYS 14 Section A1 Mid-Term Examination Spring 006 SOLUTIONS Name Student ID Number Instructor Marc de Montigny Date Monday, May 15, 006 Duration 60 minutes Instructions Items allowed: pen or pencil, calculator

More information

Exam #2, Chapters 5-7 PHYS 101-4M MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Exam #2, Chapters 5-7 PHYS 101-4M MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Exam #2, Chapters 5-7 Name PHYS 101-4M MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) The quantity 1/2 mv2 is A) the potential energy of the object.

More information

AP Physics 1: MIDTERM REVIEW OVER UNITS 2-4: KINEMATICS, DYNAMICS, FORCE & MOTION, WORK & POWER

AP Physics 1: MIDTERM REVIEW OVER UNITS 2-4: KINEMATICS, DYNAMICS, FORCE & MOTION, WORK & POWER MIDTERM REVIEW AP Physics 1 McNutt Name: Date: Period: AP Physics 1: MIDTERM REVIEW OVER UNITS 2-4: KINEMATICS, DYNAMICS, FORCE & MOTION, WORK & POWER 1.) A car starts from rest and uniformly accelerates

More information

The diagram below shows a block on a horizontal frictionless surface. A 100.-newton force acts on the block at an angle of 30. above the horizontal.

The diagram below shows a block on a horizontal frictionless surface. A 100.-newton force acts on the block at an angle of 30. above the horizontal. Name: 1) 2) 3) Two students are pushing a car. What should be the angle of each student's arms with respect to the flat ground to maximize the horizontal component of the force? A) 90 B) 0 C) 30 D) 45

More information

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. Common Quiz Mistakes / Practice for Final Exam Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A ball is thrown directly upward and experiences

More information

Phys 111 Exam 1 September 22, 2015

Phys 111 Exam 1 September 22, 2015 Phys 111 Exam 1 September 22, 2015 1. The time T required for one complete oscillation of a mass m on a spring of force constant k is T = 2π m k. Find the dimension of k to be dimensionally correct for

More information

Lecture PowerPoints. Chapter 4 Physics: for Scientists & Engineers, with Modern Physics, 4th edition Giancoli

Lecture PowerPoints. Chapter 4 Physics: for Scientists & Engineers, with Modern Physics, 4th edition Giancoli Lecture PowerPoints Chapter 4 Physics: for Scientists & Engineers, with Modern Physics, 4th edition Giancoli 2009 Pearson Education, Inc. This work is protected by United States copyright laws and is provided

More information

Dynamics Test K/U 28 T/I 16 C 26 A 30

Dynamics Test K/U 28 T/I 16 C 26 A 30 Name: Dynamics Test K/U 28 T/I 16 C 26 A 30 A. True/False Indicate whether the sentence or statement is true or false. 1. The normal force that acts on an object is always equal in magnitude and opposite

More information

EXAM 3 MECHANICS 40% of the final grade

EXAM 3 MECHANICS 40% of the final grade EXAM 3 MECHANICS 40% of the final grade Winter 2018 Name: Each multiple-choice question is worth 2 marks. 1. The mass of the two wheels shown in the diagram is the same. A force of 1 N is exerted on the

More information

A hockey puck slides on ice at constant velocity. What is the net force acting on the puck?

A hockey puck slides on ice at constant velocity. What is the net force acting on the puck? A hockey puck slides on ice at constant velocity. What is the net force acting on the puck? A. Something more than its weight B. Equal to its weight C. Something less than its weight but more than zero

More information

1. (P2.1A) The picture below shows a ball rolling along a table at 1 second time intervals. What is the object s average velocity after 6 seconds?

1. (P2.1A) The picture below shows a ball rolling along a table at 1 second time intervals. What is the object s average velocity after 6 seconds? PHYSICS FINAL EXAM REVIEW FIRST SEMESTER (01/2017) UNIT 1 Motion P2.1 A Calculate the average speed of an object using the change of position and elapsed time. P2.1B Represent the velocities for linear

More information

PHYSICS 221 SPRING EXAM 1: February 20, 2014; 8:15pm 10:15pm

PHYSICS 221 SPRING EXAM 1: February 20, 2014; 8:15pm 10:15pm PHYSICS 221 SPRING 2014 EXAM 1: February 20, 2014; 8:15pm 10:15pm Name (printed): Recitation Instructor: Section # INSTRUCTIONS: This exam contains 25 multiple-choice questions plus 2 extra credit questions,

More information

Physics I (Navitas) EXAM #2 Spring 2015

Physics I (Navitas) EXAM #2 Spring 2015 95.141 Physics I (Navitas) EXAM #2 Spring 2015 Name, Last Name First Name Student Identification Number: Write your name at the top of each page in the space provided. Answer all questions, beginning each

More information

Phys101 Second Major-162 Zero Version Coordinator: Dr. Kunwar S. Saturday, March 25, 2017 Page: 1

Phys101 Second Major-162 Zero Version Coordinator: Dr. Kunwar S. Saturday, March 25, 2017 Page: 1 Coordinator: Dr. Kunwar S. Saturday, March 25, 2017 Page: 1 Q1. Only two horizontal forces act on a 3.0 kg body that can move over a frictionless floor. One force is 20 N, acting due east, and the other

More information

AP Physics 1 - Test 05 - Force and Motion

AP Physics 1 - Test 05 - Force and Motion P Physics 1 - Test 05 - Force and Motion Score: 1. brick slides on a horizontal surface. Which of the following will increase the magnitude of the frictional force on it? Putting a second brick on top

More information

Figure 5.1a, b IDENTIFY: Apply to the car. EXECUTE: gives.. EVALUATE: The force required is less than the weight of the car by the factor.

Figure 5.1a, b IDENTIFY: Apply to the car. EXECUTE: gives.. EVALUATE: The force required is less than the weight of the car by the factor. 51 IDENTIFY: for each object Apply to each weight and to the pulley SET UP: Take upward The pulley has negligible mass Let be the tension in the rope and let be the tension in the chain EXECUTE: (a) The

More information

= 40 N. Q = 60 O m s,k

= 40 N. Q = 60 O m s,k Sample Exam #2 Technical Physics Multiple Choice ( 6 Points Each ): F app = 40 N 20 kg Q = 60 O = 0 1. A 20 kg box is pulled along a frictionless floor with an applied force of 40 N. The applied force

More information

Physics B Newton s Laws AP Review Packet

Physics B Newton s Laws AP Review Packet Force A force is a push or pull on an object. Forces cause an object to accelerate To speed up To slow down To change direction Unit: Newton (SI system) Newton s First Law The Law of Inertia. A body in

More information

Q1. The density of aluminum is 2700 kg/m 3. Find the mass of a uniform solid aluminum cylinder of radius cm and height cm.

Q1. The density of aluminum is 2700 kg/m 3. Find the mass of a uniform solid aluminum cylinder of radius cm and height cm. Coordinator: W. Al-Basheer Sunday, June 28, 2015 Page: 1 Q1. The density of aluminum is 2700 kg/m 3. Find the mass of a uniform solid aluminum cylinder of radius 10.00 cm and height 30.48 cm. A) 25.85

More information

Physics 23 Exam 2 March 3, 2009

Physics 23 Exam 2 March 3, 2009 Use the following to answer question 1: A stationary 4-kg shell explodes into three pieces. Two of the fragments have a mass of 1 kg each and move along the paths shown with a speed of 10 m/s. The third

More information

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics Physics 111.6 MIDTERM TEST #2 November 15, 2001 Time: 90 minutes NAME: STUDENT NO.: (Last) Please Print (Given) LECTURE SECTION

More information

Comprehensive Exam Session III Classical Mechanics Physics Department- Proctor: Dr. Jack Straton (Sun. Jan 11 th, 2015) (3 hours long 1:00 to 4:00 PM)

Comprehensive Exam Session III Classical Mechanics Physics Department- Proctor: Dr. Jack Straton (Sun. Jan 11 th, 2015) (3 hours long 1:00 to 4:00 PM) Letter Comprehensive Exam Session III Classical Mechanics Physics Department- Proctor: Dr. Jack Straton (Sun. Jan 11 th, 2015) (3 hours long 1:00 to 4:00 PM) If you cannot solve the whole problem, write

More information

1 In the absence of a net force, a moving object will. slow down and eventually stop stop immediately turn right move with constant velocity turn left

1 In the absence of a net force, a moving object will. slow down and eventually stop stop immediately turn right move with constant velocity turn left Slide 1 / 51 1 In the absence of a net force, a moving object will slow down and eventually stop stop immediately turn right move with constant velocity turn left Slide 2 / 51 2 When a cat sleeps on a

More information

BROCK UNIVERSITY. Course: PHYS 1P21/1P91 Number of students: 234 Examination date: 5 December 2014 Number of hours: 3

BROCK UNIVERSITY. Course: PHYS 1P21/1P91 Number of students: 234 Examination date: 5 December 2014 Number of hours: 3 Name: Student #: BROCK UNIVERSITY Page 1 of 12 Final Exam: December 2014 Number of pages: 12 (+ formula sheet) Course: PHYS 1P21/1P91 Number of students: 234 Examination date: 5 December 2014 Number of

More information

Hint 1. The direction of acceleration can be determined from Newton's second law

Hint 1. The direction of acceleration can be determined from Newton's second law Chapter 5 [ Edit ] Overview Summary View Diagnostics View Print View with Answers Chapter 5 Due: 11:59pm on Sunday, October 2, 2016 To understand how points are awarded, read the Grading Policy for this

More information

(A) 10 m (B) 20 m (C) 25 m (D) 30 m (E) 40 m

(A) 10 m (B) 20 m (C) 25 m (D) 30 m (E) 40 m PSI AP Physics C Work and Energy (Algebra Based) Multiple Choice Questions (use g = 10 m/s 2 ) 1. A student throws a ball upwards from the ground level where gravitational potential energy is zero. At

More information

Units. EMU Physics Department. Ali ÖVGÜN.

Units. EMU Physics Department. Ali ÖVGÜN. Units Ali ÖVGÜN EMU Physics Department www.aovgun.com 1 mile = 1609 m January 22-25, 2013 January 22-25, 2013 Vectors Ali ÖVGÜN EMU Physics Department www.aovgun.com Example 1: Operations with Vectors

More information

Choose the best answer for Questions 1-15 below. Mark your answer on your scantron form using a #2 pencil.

Choose the best answer for Questions 1-15 below. Mark your answer on your scantron form using a #2 pencil. Name: ID #: Section #: PART I: MULTIPLE CHOICE QUESTIONS Choose the best answer for Questions 1-15 below. Mark your answer on your scantron form using a #2 pencil. 1. A 55.0-kg box rests on a horizontal

More information

TYPICAL NUMERIC QUESTIONS FOR PHYSICS I REGULAR QUESTIONS TAKEN FROM CUTNELL AND JOHNSON CIRCULAR MOTION CONTENT STANDARD IB

TYPICAL NUMERIC QUESTIONS FOR PHYSICS I REGULAR QUESTIONS TAKEN FROM CUTNELL AND JOHNSON CIRCULAR MOTION CONTENT STANDARD IB TYPICAL NUMERIC QUESTIONS FOR PHYSICS I REGULAR QUESTIONS TAKEN FROM CUTNELL AND JOHNSON CIRCULAR MOTION CONTENT STANDARD IB 1. A car traveling at 20 m/s rounds a curve so that its centripetal acceleration

More information

1. In which situation is an object undergoing centripetal acceleration? (C) a car accelerating on a drag strip (D) a hockey puck gliding on ice

1. In which situation is an object undergoing centripetal acceleration? (C) a car accelerating on a drag strip (D) a hockey puck gliding on ice Physics 3204 Assignment 2.1 UCM DUE: Thursday Nov 24, 2017 Name: Part A. Multiple Choice: Select the best possible answer. Place the answer on the answer sheet. 1. In which situation is an object undergoing

More information

PSI AP Physics B Circular Motion

PSI AP Physics B Circular Motion PSI AP Physics B Circular Motion Multiple Choice 1. A ball is fastened to a string and is swung in a vertical circle. When the ball is at the highest point of the circle its velocity and acceleration directions

More information

Phys101 Lecture 5 Dynamics: Newton s Laws of Motion

Phys101 Lecture 5 Dynamics: Newton s Laws of Motion Phys101 Lecture 5 Dynamics: Newton s Laws of Motion Key points: Newton s second law is a vector equation Action and reaction are acting on different objects Free-Body Diagrams Ref: 4-1,2,3,4,5,6,7. Page

More information

Exam 1 Solutions. Kinematics and Newton s laws of motion

Exam 1 Solutions. Kinematics and Newton s laws of motion Exam 1 Solutions Kinematics and Newton s laws of motion No. of Students 80 70 60 50 40 30 20 10 0 PHY231 Spring 2012 Midterm Exam 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Raw Score 1. In which

More information

Circular Motion.

Circular Motion. 1 Circular Motion www.njctl.org 2 Topics of Uniform Circular Motion (UCM) Kinematics of UCM Click on the topic to go to that section Period, Frequency, and Rotational Velocity Dynamics of UCM Vertical

More information

Lecture 10. Example: Friction and Motion

Lecture 10. Example: Friction and Motion Lecture 10 Goals: Exploit Newton s 3 rd Law in problems with friction Employ Newton s Laws in 2D problems with circular motion Assignment: HW5, (Chapter 7, due 2/24, Wednesday) For Tuesday: Finish reading

More information

F 2 = 26 N.What third force will cause the object to be in equilibrium (acceleration equals zero)?

F 2 = 26 N.What third force will cause the object to be in equilibrium (acceleration equals zero)? FLEX Physical Science AP Physics C Mechanics - Midterm 1) If you set the cruise control of your car to a certain speed and take a turn, the speed of the car will remain the same. Is the car accelerating?

More information

Cutnell/Johnson Physics

Cutnell/Johnson Physics Cutnell/Johnson Physics Classroom Response System Questions Chapter 5 Dynamics of Uniform Circular Motion Interactive Lecture Questions 5.1.1. An airplane flying at 115 m/s due east makes a gradual turn

More information

HATZIC SECONDARY SCHOOL

HATZIC SECONDARY SCHOOL HATZIC SECONDARY SCHOOL PROVINCIAL EXAMINATION ASSIGNMENT CIRCULAR MOTION MULTIPLE CHOICE / 30 OPEN ENDED / 65 TOTAL / 95 NAME: 1. An object travels along a path at constant speed. There is a constant

More information

Physics 207 Lecture 9. Lecture 9

Physics 207 Lecture 9. Lecture 9 Lecture 9 Today: Review session Assignment: For Thursday, Read Chapter 8, first four sections Exam Wed., Feb. 18 th from 7:15-8:45 PM Chapters 1-7 One 8½ X 11 note sheet and a calculator (for trig.) Place:

More information

Unit 2: Vector Dynamics

Unit 2: Vector Dynamics Multiple Choice Portion Unit 2: Vector Dynamics 1. Which one of the following best describes the motion of a projectile close to the surface of the Earth? (Assume no friction) Vertical Acceleration Horizontal

More information

1. A baseball player throws a ball horizontally. Which statement best describes the ball's motion after it is thrown? [Neglect the effect of

1. A baseball player throws a ball horizontally. Which statement best describes the ball's motion after it is thrown? [Neglect the effect of 1. A baseball player throws a ball horizontally. Which statement best describes the ball's motion after it is thrown? [Neglect the effect of friction.] A) Its vertical speed remains the same, and its horizontal

More information

PRACTICE TEST for Midterm Exam

PRACTICE TEST for Midterm Exam South Pasadena AP Physics PRACTICE TEST for Midterm Exam FORMULAS Name Period Date / / d = vt d = v ot + ½ at d = v o + v t v = v o + at v = v o + ad v = v x + v y = tan 1 v y v v x = v cos v y = v sin

More information

Circular Motion and Gravitation Practice Test Provincial Questions

Circular Motion and Gravitation Practice Test Provincial Questions Circular Motion and Gravitation Practice Test Provincial Questions 1. A 1 200 kg car is traveling at 25 m s on a horizontal surface in a circular path of radius 85 m. What is the net force acting on this

More information

PYP 001 FIRST MAJOR EXAM CODE: TERM: 151 SATURDAY, OCTOBER 17, 2015 PAGE: 1

PYP 001 FIRST MAJOR EXAM CODE: TERM: 151 SATURDAY, OCTOBER 17, 2015 PAGE: 1 TERM: 151 SATURDAY, OCTOBER 17, 2015 PAGE: 1 *Read the following (20) questions and choose the right answer: 1 The figure below represents the speed-time graph for the motion of a vehicle during a 7.0-minute

More information

( ) ( ) A i ˆj. What is the unit vector  that points in the direction of A? 1) The vector A is given by = ( 6.0m ) ˆ ( 8.0m ) Solution A D) 6 E) 6

( ) ( ) A i ˆj. What is the unit vector  that points in the direction of A? 1) The vector A is given by = ( 6.0m ) ˆ ( 8.0m ) Solution A D) 6 E) 6 A i ˆj. What is the unit vector  that points in the direction of A? 1) The vector A is given b ( 6.m ) ˆ ( 8.m ) A ˆ i ˆ ˆ j A ˆ i ˆ ˆ j C) A ˆ ( 1 ) ( i ˆ ˆ j) D) Aˆ.6 iˆ+.8 ˆj E) Aˆ.6 iˆ.8 ˆj A) (.6m

More information

University of Guelph. Department of Physics

University of Guelph. Department of Physics Surname Given Names Student Number University of Guelph Department of Physics PHYS*1020DE Introductory Physics Instructor: R.L. Brooks Midterm Examination 26 February 2003 90 Minutes INSTRUCTIONS: This

More information

Base your answers to questions 5 and 6 on the information below.

Base your answers to questions 5 and 6 on the information below. 1. A car travels 90. meters due north in 15 seconds. Then the car turns around and travels 40. meters due south in 5.0 seconds. What is the magnitude of the average velocity of the car during this 20.-second

More information

Phys 111 Exam 1 September 19, You cannot use CELL PHONES, ipad, IPOD... Good Luck!!! Name Section University ID

Phys 111 Exam 1 September 19, You cannot use CELL PHONES, ipad, IPOD... Good Luck!!! Name Section University ID Phys 111 Exam 1 September 19, 2017 Name Section University ID Please fill in your computer answer sheet as follows: 1) In the NAME grid, fill in your last name, leave one blank space, then your first name.

More information

a reference frame that accelerates in a straight line a reference frame that moves along a circular path Straight Line Accelerated Motion

a reference frame that accelerates in a straight line a reference frame that moves along a circular path Straight Line Accelerated Motion 1.12.1 Introduction Go back to lesson 9 and provide bullet #3 In today s lesson we will consider two examples of non-inertial reference frames: a reference frame that accelerates in a straight line a reference

More information

C) D) 2. The diagram below shows a worker using a rope to pull a cart.

C) D) 2. The diagram below shows a worker using a rope to pull a cart. 1. Which graph best represents the relationship between the acceleration of an object falling freely near the surface of Earth and the time that it falls? 2. The diagram below shows a worker using a rope

More information

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics

UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics UNIVERSITY OF SASKATCHEWAN Department of Physics and Engineering Physics Physics 111.6 MIDTERM TEST #2 November 16, 2000 Time: 90 minutes NAME: STUDENT NO.: (Last) Please Print (Given) LECTURE SECTION

More information

Physics 12. Unit 5 Circular Motion and Gravitation Part 1

Physics 12. Unit 5 Circular Motion and Gravitation Part 1 Physics 12 Unit 5 Circular Motion and Gravitation Part 1 1. Nonlinear motions According to the Newton s first law, an object remains its tendency of motion as long as there is no external force acting

More information

Chapter 4 Newton s Laws

Chapter 4 Newton s Laws Chapter 4 Newton s Laws Isaac Newton 1642-1727 Some inventions and discoveries: 3 laws of motion Universal law of gravity Calculus Ideas on: Sound Light Thermodynamics Reflecting telescope In this chapter,

More information

Chapter 5 Applying Newton s Laws

Chapter 5 Applying Newton s Laws Chapter 5 Applying Newton s Laws In this chapter we will introduce further applications of Newton s 1 st and 2 nd law. In summary, all of the contact forces and action-at-a-distance forces will go on the

More information

1. A train moves at a constant velocity of 90 km/h. How far will it move in 0.25 h? A. 10 km B km C. 25 km D. 45 km E. 50 km

1. A train moves at a constant velocity of 90 km/h. How far will it move in 0.25 h? A. 10 km B km C. 25 km D. 45 km E. 50 km Name: Physics I Mid Term Exam Review Multiple Choice Questions Date: Mr. Tiesler 1. A train moves at a constant velocity of 90 km/h. How far will it move in 0.25 h? A. 10 km B. 22.5 km C. 25 km D. 45 km

More information

Physics 2101, First Exam, Spring 2008

Physics 2101, First Exam, Spring 2008 Physics 2101, First Exam, Spring 2008 January 22, 2008 Please turn OFF your cell phone and MP3 player! Write your name and section number in the front of the scantron form. Bubble in your name on the back

More information

Midterm Examination, Physics 1P21

Midterm Examination, Physics 1P21 Midterm Examination, Physics 1P21 Prof. S. Bose Feb. 25, 2015 Last Name First Name Student ID Circle your course number above No examination aids other than those specified on this examination script are

More information

Webreview practice test. Forces (again)

Webreview practice test. Forces (again) Please do not write on test. ID A Webreview 4.3 - practice test. Forces (again) Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. A 5.0-kg mass is suspended

More information

PSI AP Physics I Work and Energy

PSI AP Physics I Work and Energy PSI AP Physics I Work and Energy Multiple-Choice questions 1. A driver in a 2000 kg Porsche wishes to pass a slow moving school bus on a 4 lane road. What is the average power in watts required to accelerate

More information

Physics 2211 ABC Quiz #3 Solutions Spring 2017

Physics 2211 ABC Quiz #3 Solutions Spring 2017 Physics 2211 ABC Quiz #3 Solutions Spring 2017 I. (16 points) A block of mass m b is suspended vertically on a ideal cord that then passes through a frictionless hole and is attached to a sphere of mass

More information

(35+70) 35 g (m 1+m 2)a=m1g a = 35 a= =3.27 g 105

(35+70) 35 g (m 1+m 2)a=m1g a = 35 a= =3.27 g 105 Coordinator: Dr. W. L-Basheer Monday, March 16, 2015 Page: 1 Q1. 70 N block and a 35 N block are connected by a massless inextendable string which is wrapped over a frictionless pulley as shown in Figure

More information

SPH4U Sample Test Dynamics

SPH4U Sample Test Dynamics 1of14 True/False Indicate whether the sentence or statement is true or false. 1. The normal force that acts on an object is always equal in magnitude and opposite in direction to the gravitational force

More information

RELEASED. Go to next page. 2. The graph shows the acceleration of a car over time.

RELEASED. Go to next page. 2. The graph shows the acceleration of a car over time. 1. n object is launched across a room. How can a student determine the average horizontal velocity of the object using a meter stick and a calculator? The student can calculate the object s initial potential

More information

Chapter 4 Homework Packet

Chapter 4 Homework Packet Chapter 4 Homework Packet Conceptual Questions 1) Which of Newton's laws best explains why motorists should buckle-up? A) the first law B) the second law C) the third law D) the law of gravitation Inertia

More information

The graph shows how an external force applied to an object of mass 2.0 kg varies with time. The object is initially at rest.

The graph shows how an external force applied to an object of mass 2.0 kg varies with time. The object is initially at rest. T2-2 [195 marks] 1. The graph shows how an external force applied to an object of mass 2.0 kg varies with time. The object is initially at rest. What is the speed of the object after 0.60 s? A. 7.0 ms

More information

December 2015 Exam Review July :39 AM. Here are solutions to the December 2014 final exam.

December 2015 Exam Review July :39 AM. Here are solutions to the December 2014 final exam. December 2015 Exam Review July-15-14 10:39 AM Here are solutions to the December 2014 final exam. 1. [5 marks] A soccer ball is kicked from the ground so that it is projected at an initial angle of 39

More information

ConcepTest PowerPoints

ConcepTest PowerPoints ConcepTest PowerPoints Chapter 4 Physics: Principles with Applications, 6 th edition Giancoli 2005 Pearson Prentice Hall This work is protected by United States copyright laws and is provided solely for

More information

AP Physics First Nine Weeks Review

AP Physics First Nine Weeks Review AP Physics First Nine Weeks Review 1. If F1 is the magnitude of the force exerted by the Earth on a satellite in orbit about the Earth and F2 is the magnitude of the force exerted by the satellite on the

More information