ROZDIELY MEDZI REGIÓNMI, ICH VÝVOJ A MOŽNOSTI RIEŠENIA

Size: px
Start display at page:

Download "ROZDIELY MEDZI REGIÓNMI, ICH VÝVOJ A MOŽNOSTI RIEŠENIA"

Transcription

1 ROZDIELY MEDZI REGIÓNMI, ICH VÝVOJ A MOŽNOSTI RIEŠENIA ŠTEFAN SAMSON Technical University of Košice Faculty of Economics Němcovej Košice Slovak Republic Stefan.Samson@tuke.sk Abstract / Abstrakt O rozdieloch v sociálnej a ekonomickej úrovni medzi jednotlivými regiónmi krajmi na Slovensku, sa toho už dosť veľa pohovorilo a popísalo. Snahou aj tohto príspevku je hlavne dokumentovať, že rozdiely medzi regiónmi sa neznižujú, ale zvyšujú, čo nepovažujeme za dobrý vývojový trend pre zaostávajúce regióny ale ani pre celú ekonomiku Slovenska. Riešenia tohto, podľa nášho názoru, nie dobrého vývoja, nenašla ani jedna vláda za dvadsať rokov premeny našej ekonomiky, i keď si každá z nich takúto úlohu dala do svojho volebného programu. Vlastné sily a možnosti zaostávajúcich regiónov sa ukázali tiež nedostatočné. Zdroje z eurofondov, štát a regióny, nenasmerovali na rozvoj predovšetkým zaostávajúcich regiónov. V príspevku uvádzame faktory, ktorých komplexné dôsledné využitie, by mohlo priniesť určitú pozitívnu zmenu v regionálnej hospodárskej politike. Kľúčové slová: rozdiely v regiónoch, regionálny hrubý nezamestnanosť, hrubá mesačná mzda, čistý príjem domácnosti domáci produkt, 1 ÚVOD O rozdieloch v sociálnej a ekonomickej úrovni medzi jednotlivými regiónmi krajmi na Slovensku, sa toho už dosť veľa pohovorilo a popísalo.

2 ROZDIELY MEDZI REGIÓNMI, ICH VÝVOJ A MOŽNOSTI RIEŠENIA Snahou aj tohto príspevku je hlavne dokumentovať, že rozdiely medzi regiónmi sa neznižujú, ale zvyšujú, čo nepovažujeme za dobrý vývojový trend pre zaostávajúce regióny ale ani pre celú ekonomiku Slovenska. Riešenia tohto, podľa nášho názoru, nie dobrého vývoja, nenašla ani jedna vláda za dvadsať rokov premeny našej ekonomiky, i keď si každá z nich takúto úlohu dala do svojho volebného programu. Vlastné sily a možnosti zaostávajúcich regiónov sa ukázali tiež nedostatočné. Zdroje z eurofondov, štát a regióny, nenasmerovali na rozvoj predovšetkým zaostávajúcich regiónov. V príspevku uvádzame faktory, ktorých komplexné dôsledné využitie, by mohlo priniesť určitú pozitívnu zmenu v regionálnej hospodárskej politike. 2 ROZDIELY V REGIÓNOCH Všetci, ktorí sa zaoberajú regionálnou hospodárskou politikou vychádzajú z toho, že ekonomické a tým aj sociálne rozdiely medzi jednotlivými regiónmi sú prirodzené, vždy boli, sú a budú. Vznikali v historickom vývoji v dôsledku rozdielnych prírodných a spoločenských, vnútorných a vonkajších podmienok. Je pochopiteľné a akceptovateľné aj to, že hlavné mesto Bratislava a okolie okolo neho, kde sa sústreďuje hospodársky a kultúrny život, zákonodarná a výkonná moc štátu, čiže bratislavský región, je ekonomicky a sociálne najvyspelejší. Problematickou a otáznou sa stáva veľkosť týchto rozdielov. Rozchádzame sa v tom, či rozdiely medzi regiónmi a hlavne ich narastanie sa má tolerovať a má sa tiež považovať za prirodzené, či vývoju rozdielov medzi regiónmi treba ponechať voľný priebeh, či vývoj rozdielov medzi regiónmi je potrebné hospodárskou politikou štátu usmerňovať a ekonomickými stimulmi podporovať rozvoj zaostávajúcich a tým vytvárať podmienky pre znižovanie týchto rozdielov Sme zástancami toho tých názorov, že optimálny vývoj a rozvoj ekonomicko sociálnej úrovne štátu ako celku, predpokladá a je daný racionálnym využívaním materiálnych a ľudských zdrojov všetkých regiónov. Príliš veľké zaostávanie ekonomiky niektorého niektorých regiónov, poukazuje na nevyužívanie zdrojov v nich, vytvára nerovnováhu medzi nimi aj v sociálnej oblasti, čím sa znižuje ekonomicko sociálna úroveň štátu ako celku. Sociálna úroveň a uspokojovanie potrieb v tejto oblasti je pre obyvateľov, región, štát, rozhodujúca. Práve rozdielnosť v sociálnej úrovni obyvateľov a jej narastanie v niektorých regiónoch oproti iným a aj určitému priemeru v štáte, robí ten ktorý región zraniteľnejší Vytvára sa v ňom určité nemalé sociálne napätie, ktoré sa prejavuje hlavne v nedostatku pracovných príležitostí a tým vo veľkej nezamestnanosti, nízkych príjmoch a v nižšej obmedzenej spotrebe.

3 Úroveň uspokojovania potrieb v sociálnej oblasti závisí v prvom rade od úrovne v ekonomike. Ekonomická a sociálna stránka života v spoločnosti tvoria určitú jednotu a sú navzájom prepojené, na sebe závislé a vzájomne sa podmieňujú. Nízka ekonomická úroveň regiónu nevytvára tak dobré podmienky pre život ako v regióne ekonomicky vyspelejšom, bohatšom na ekonomické aktivity. 2.1 Ukazovatele hodnotenia ekonomicko sociálnej úrovne subnacionálnych regiónov Keďže už viac rokov sa zaoberáme skúmaním a analýzami ekonomicko sociálnych rozdielov medzi regiónmi 1, dospeli sme tiež k názoru, ktorý je dnes všeobecne uznávaný, že pre presnejšie hodnotenie ich úrovne, nevystačíme s jedným ukazovateľom, napr. vytváraným hrubým domácim produktom. Pri analýzach reálnej úrovne regiónov sme použili súbor viacerých ukazovateľov. Išlo o nasledovné ukazovatele: vytváraný regionálny hrubý domáci produkt (RHDP) na jedného obyvateľa, počet nezamestnaných a z neho vyplývajúca miera nezamestnanosti v regióne, priemerná mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve regiónu, priemerný mesačný príjem domácnosti v regióne. Hlbšie a ešte presnejšie analýzy by si vyžiadali pri posudzovaní hodnotenia úrovne tvorby RHDP využiť ďalšie ukazovatele, ako napr. tvorba pridanej hodnoty na pracovníka v regióne, tvorba veľkosti fixného kapitálu, veľkosť a umiestnenie priamych zahraničných investícií v regióne, podiel na tvorbe RHDP pre vlastný región, pre iné regióny v štáte a pre export,.... Analýzu nezamestnanosti by bolo potrebné doplniť poznaním rozloženia nezamestnanosti a jej miery podľa veku, vzdelania, dĺžky nezamestnanosti. Hlbšiemu hodnoteniu by poslúžilo aj poznanie počtu voľných pracovných miest a počtu uchádzačov o zamestnanie,.... Ukazovatele rozdeľovania - priemernú mesačnú mzdu zamestnanca a priemerný mesačný príjem domácnosti v regióne by bolo účelné doplniť prvotným a druhotným rozdeľovaním dôchodkov,.... V našich analýzach ekonomicko sociálnej úrovne a rozdielov regiónov, sme vychádzali len z uvedených štyroch ukazovateľov. Hodnotenie cez tieto ukazovatele považujeme za dostačujúce. 1 Komplexnejšiu analýzu vývoja rozdielov regiónov uvádzame v spolupráci s Ing. G. Koľvekovou, PhD., v príspevku Rozdielnosť vývoja ekonomicko-sociálnej úrovne regiónov Slovenska pripraveného na publikovanie.

4 ROZDIELY MEDZI REGIÓNMI, ICH VÝVOJ A MOŽNOSTI RIEŠENIA Sme ale toho názoru, že pre uskutočňovanie racionálnej regionálnej hospodárskej politiky, nestačí poznať len skutočnú ekonomicko sociálnu úroveň regiónov. Je potrebné na základe poznania úrovne a rozdielov regiónov, poznať aj trend ich vývoja. 2.2 Vývoj úrovne a rozdielov medzi regiónmi Regionálny hrubý domáci produkt Regionálny hrubý domáci produkt (RHDP) vyjadruje veľkosť hodnoty - ceny finálnej produkcie vyrobenej v danom regióne za bežný hospodársky rok. Jeho reálna hodnota napovedá o využívaní potencionálnych zdrojov, ktorými disponuje daný región. Tým, že vyjadruje ekonomickú úroveň a ekonomickú výkonnosť regiónu, je jedným zo základných ekonomických ukazovateľov pre hľadanie a využívanie zdrojov ekonomického rastu v regióne a tým aj pre smerovanie regionálnej hospodárskej politiky. Ak chceme porovnávať ekonomickú úroveň a výkonnosť jednotlivých regiónov, musíme vytvorený RHDP v absolútnom celkovom vyjadrení rozpočítať na počet obyvateľov, čím dostaneme RHDP na jedného obyvateľa. Voči ukazovateľu hrubý domáci produkt a jeho aplikácii na úrovni subnacionálnych regiónov je viacero výhrad. Snáď z najpresvedčivejších je tá, že údaje o veľkosti RHDP, ktoré máme k dispozícii zo ŠÚ SR, nám neudávajú presne tvorbu hodnoty HDP pre ten ktorý región, pretože administratívne hľadisko regiónu nezodpovedá vždy presne priestoru reálneho procesu tvorby RHDP. Napriek tejto, ale aj celého radu ďalších výhrad, sme toho názoru, že ukazovateľ HDP, resp. RHDP, je východiskový základný ukazovateľ pre posudzovanie ekonomickej úrovne určitého presne vymedzeného priestoru či už štátu, resp. jeho jednotlivých regiónov 2. V tabuľke č. 1 a 1 a uvádzame vývoj tvorby RHDP v regiónoch na Slovensku, v ich členení podľa NUTS III (8 regiónov) a podľa NUTS II (4 regióny). V tabuľkách porovnávame údaje z roku 2007 ku roku Regionálny hrubý domáci produkt (RHDP) uvádzame v bežných cenách eur v PJS. Je podielom dvoch ukazovateľov a to: RHDP, v ktorom sa uplatňuje kritérium podľa miesta pracoviska a druhého priemerného počtu obyvateľov bývajúcich v danom regióne, ktorý je založený na princípe rezidencie. Porovnávanie týchto dvoch ukazovateľov založených na rozdielnych princípoch spôsobuje problémy len tam, kde je pomerne vysoká dochádza za prácou z okolitých regiónov ( v našom prípade je to u bratislavského ), V tomto prípade je potrebné hodnotu RHDP zreálniť.

5 Tabuľka 1: Hrubý domáci produkt na obyvateľa v regiónoch SR NUTS III (v PKS) Región, SR / PPS PPS pomer (%) R/SR (%) R/SR (%) Bratislavský ,5 226,0 236,8 Trnavský ,2 100,0 121,1 Trenčiansky ,1 91,4 92,6 Nitriansky ,6 84,5 83,7 Žilinský ,0 81,7 83,7 Banskobystrický ,5 86,4 73,5 Prešovský ,2 61,9 54,6 Košický ,9 90,3 81,8 SR spolu ,2 Zdroj: Štatistická ročenka SR, 2009, ŠÚ SR, Štatistická ročenka regiónov Slovenska 2009, ŠÚ Tabuľka 1a: Hrubý domáci produkt na obyvateľa v regiónoch SR NUTS II (v PKS) Región, SR / PPS PPS pomer (%) R/SR (%) R/SR (%) Bratislavský región ,5 226,0 236,8 Západné Slovensko ,8 91,3 97,7 Stredné Slovensko ,7 84,0 78,8 Východné Slovensko ,3 75,8 67,9 SR spolu ,1 Zdroj: Štatistická ročenka SR, 2009, ŠÚ SR, Štatistická ročenka regiónov Slovenska 2009, ŠÚ Z údajov hodnôt tabuľky 1 vyplýva.: Ako v roku 2002, tak aj v roku 2007 najvyšší RHDP vytváral bratislavský región a po ňom trnavský. U obidvoch bol vyšší ako celoslovenský priemer. Za uvedené 6 ročné obdobie vzrástol v trnavskom o 84,2 % a v bratislavskom o 59,5 % Najnižší RHDP vytváral v celom uvedenom období prešovský a po ňom banskobystrický región. Za dané obdobie v prešovskom vzrástol o 34,2 % a v banskobystrickom o 29,5 %. * Prešovský región vytváral v roku ,4 % a v roku ,0 % bratislavského RHDP. V porovnaní k trnavskému to bolo v roku ,9 % a v roku ,0 %.

6 ROZDIELY MEDZI REGIÓNMI, ICH VÝVOJ A MOŽNOSTI RIEŠENIA U banskobystrického v porovnaní k bratislavskému bol RHDP v roku ,2 % a v roku ,0 %. V porovnaní k trnavskému to bolo v roku ,3 % a v roku ,7 % Ak porovnávame vývoj tvorby regionálnych hrubých domácich produktov v regiónoch za toto 6. ročné obdobie k celoslovenskému priemeru, tak dostávame nasledovné vzťahy: RHDP bratislavského regiónu bol v roku 2002 vyšší o 126,0 % a v roku 2007 o 136,8 % ako celoslovenský priemer. V trnavskom regióne: sa RHDP v roku 2002 rovnal celoslovenskému priemeru a v roku 2007 bol vyšší o 21,1 % Prešovský RHDP predstavoval k celoslovenskému priemeru v roku ,9 % a v roku 2007 už len 54,6 %.U banskobystrického regiónu v roku ,4 % a v roku ,5 %. Aj údaje z tabuľky č. 1 a nám potvrdzujú zaostávanie a narastanie rozdielov v tvorbe RHDP východného a stredného Slovenska.Za uvedené obdobie ( ) v bratislavskom a západoslovenskom regióne vzrástol a vo východnom a strednom Slovensku poklesol RHDP v porovnaní k celoslovenskému priemeru Nezamestnanosť v regiónoch Nezamestnanosť v počte nezamestnaných absolútne a miera nezamestnanosti v relatívnom vyjadrení, kvantifikujú nevyužitie jedného z rozhodujúcich výrobných faktorov ekonomického rastu pracovnú silu. Miera nezamestnanosti vyjadruje pomer počtu nezamestnaných aktívne hľadajúcich prácu, k ekonomicky aktívnemu obyvateľstvu. Významne koreluje s tvorbou celkového RHDP, ako aj jeho prepočtom na obyvateľa. Pritom si treba uvedomiť, že jedno percento miery nezamestnanosti predstavuje na úrovni Slovenska približne okolo nezamestnaných, čo prepočítajúc je cca 42 miliónov eur 3. Údaje o miere nezamestnanosti a jej vývoji za analyzované obdobie šiestich rokov ( ), uvádzame v nasledovných tabuľkách. 3 Štatistická ročenka regiónov Slovenska uvádza dva spôsoby výpočtu miery nezamestnanosti. Jednak je to miera nezamestnanosti podľa výberového zisťovania pracovných síl ( VZPS ) a jednak miera evidovanej nezamestnanosti podľa metodiky MPSVaR SR. Rozdiel medzi nimi je v tom, že v prvom prípade v čitateli tejto miery je uvádzaný počet nezamestnaných podľa VZPS a v druhom, pri evidovanej miere nezamestnanosti uvádzame v čitateli počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie.

7 Tabuľka 2: Miera evidovanej nezamestnanosti (EN) v regiónoch SR NUTS III (v %) Regióny Bratislavský Trnavský Trenčiansky Nitriansky Žilinský Banskobystrický Prešovský Košický SR spolu , ,9 21,5 14,7 23, ,3 17, ,2 6,5 5,7 10,7 10, ,8 15,9 11 Zdroj: Štatistická ročenka SR, 2007, ŠÚ SR, Štatistická ročenka regiónov Slovenska 2008, ŠÚ Tabuľka 2a: Miera evidovanej nezamestnanosti (EN) v regiónoch Slovenska NUTS II (v %) Bratislavský Západné Slovensko Regióny Stredné Slovensko Východné Slovensko SR Spolu ,2 15,6 19,1 23,6 17, ,2 5,4 9,8 12,5 9,6 Zdroj: Štatistická ročenka SR, 2007, ŠÚ SR, Štatistická ročenka regiónov Slovenska 2008, ŠÚ Z údajov v tabuľke č. 2 vyplýva: za uvedené obdobie sa vo všetkých regiónoch Slovenska znižovala miera nezamestnanosti bratislavský, trenčiansky, trnavský a žilinský región mal v uvedenom období najnižšie miery nezamestnanosti nižšie ako bol celoslovenský priemer košický, banskobystrický, prešovský a nitriansky mal najvyššie miery nezamestnanosti. V roku 2002 najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti mal košický ( 24, 3 % ) a v roku 2007 banskobystrický región. Všetky v tomto bode uvedené regióny mali vyššiu mieru nezamestnanosti ako bol celoslovenský priemer. Podobne ako podľa NUTS III sa vyvíjala aj miera nezamestnanosti podľa NUTS II.. Región Bratislava a západné Slovensko mali relatívne nízku mieru nezamestnanosti, v celom období nižšiu ako celoslovenský priemer. Naproti tomu stredné a východné Slovensko vždy vyššiu, presahujúcu celoslovenský priemer a dosahujúcu viac ako desať i dvadsať percent

8 ROZDIELY MEDZI REGIÓNMI, ICH VÝVOJ A MOŽNOSTI RIEŠENIA Mesačná mzda zamestnanca V tabuľkách č.3 a 3a uvádzame vývoj priemernej hrubej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve v regiónoch SR. Ide v nej o základnú tarifnú mzdu, určenú podľa platných mzdových predpisov. Táto mzda vyjadruje do určitej miery podiel zamestnanca na vytvorenom RHDP. Je daná úrovňou ekonomiky v regióne, jej štruktúrou a dosahovanou efektívnosťou. Tabuľka 3 Priemerná hrubá mesačná mzda zamestnanca v regiónoch SR NUTS III Región, SR / EUR EUR pomer (%) R/SR (%) R/SR (%) Bratislavský 646,45 957,35 148,1 133,4 133,1 Trnavský 463,95 700,69 151,0 95,7 97,4 Trenčiansky 434,38 647,3 149,0 89,6 90,0 Nitriansky 433,74 636,32 146,7 89,5 88,5 Žilinský 460,90 638,78 138,6 95,1 88,8 Banskobystrický 437,63 624,91 142,8 90,3 86,9 Prešovský 406,56 597,29 146,9 83,9 83,1 Košický 474,57 713,36 150,3 97,9 99,2 SR spolu 484,53 718,9 148,3 Zdroj: Štatistická ročenka SR, 2007, ŠÚ SR, Štatistická ročenka regiónov Slovenska 2008, ŠÚ Tabuľka 3a: Priemerná hrubá mesačná mzda zamestnanca v regiónoch SR NUTS II Región, SR / EUR EUR pomer (%) R/SR (%) Bratislavský región 646,45 957,35 148,1 133,4 Západné Slovensko 470,24 658,93 140,1 97,1 Stredné Slovensko 455,0 632,05 138,9 93,9 Východné Slovensko 440,56 657,11 149,2 90,9 SR spolu 484,53 718,91 148,4 Zdroj: Štatistická ročenka SR, 2007, ŠÚ SR, Štatistická ročenka regiónov Slovenska 2008, ŠÚ Pozn.: Údaje za rok 2002 sú podľa vlastných prepočtov

9 Z údajov tabuľky č. 2 vyplýva, že hrubá mesačná mzda rástla za analyzované obdobie vo všetkých regiónoch. Najrýchlejšie rástla v trnavskom, košickom, trenčianskom a bratislavskom regióne. Najpomalšie v žilinskom, banskobystrickom, nitrianskom a prešovskom kraji najvyššie mesačné mzdy v období uvádzaných šiestich rokov mali zamestnanci v bratislavskom regióne a po ňom v košickom, najmä zásluhou hutníckeho kombinátu US Steel najnižšie boli v celom období v prešovskom regióne vo všetkých regiónoch, okrem bratislavského, boli nižšie mesačné mzdy ako bol celoslovenský priemer. V bratislavskom boli mzdy vyššie oproti slovenskému priemeru cca o 33 percent Z pohľadu regiónov NUTS II, najvyššie mzdy mali v roku 2002 v bratislavskom regióne, potom na západnom, strednom a najnižšie na východnom Slovensku. V roku 2007 nižšiu ako na východnom mali zamestnanci na strednom Slovensku. Ako v roku 2002 tak aj v roku 2007 vyššiu mzdu ako bol celoslovenský priemer mal iba bratislavský región Čistý peňažný príjem domácnosti Čistý peňažný príjem domácnosti je príjem jedného člena - osoby domácnosti. Tvoria ho: čisté pracovné príjmy, časť príjmov zo súkromného podnikania, ktoré podnikateľ vyčlení pre svoju domácnosť, sociálne príjmy ( dávky dôchodkového zabezpečenia, nemocenského poistenia, štátne sociálne dávky, dávky sociálnej pomoci a podpora v nezamestnanosti ) a ostatné príjmy ( príjmy z majetku, príjmy z predaja poľnohospodárskych produktov, príjmy od inštitúcií a súkromných osôb, príjmy z pôžičiek,... ) V tabuľkách č. 4 a 4a sú uvedené údaje o čistých peňažných príjmov domácnosti za obdobie rokov , v regiónoch Slovenska.

10 ROZDIELY MEDZI REGIÓNMI, ICH VÝVOJ A MOŽNOSTI RIEŠENIA Tabuľka 4 Čisté mesačné peňažné príjmy domácnosti v regiónoch SR NUTS III Región, SR / /2007 EUR EUR pomer (%) R/SR (%) R/SR (%) Bratislavský ,2 126,0 127,5 Trnavský ,0 95,0 104,6 Trenčiansky ,5 95,5 96,8 Nitriansky ,9 95,1 100,6 Žilinský ,4 95,9 96,0 Banskobystrický ,8 97,3 96,8 Prešovský ,5 91,9 90,0 Košický ,3 104,9 95,3 SR spolu ,5 Zdroj: Štatistická ročenka SR, 2007, ŠÚ SR, Štatistická ročenka regiónov Slovenska 2008, ŠÚ Tabuľka 5a Čisté mesačné peňažné príjmy domácnosti v regiónoch SR NUTS II Región, SR / EUR EUR pomer (%) R/SR (%) R/SR (%) Bratislavský región ,2 125,0 127,5 Západné Slovensko ,8 95, Stredné Slovensko ,2 96,4 96,2 Východné Slovensko ,1 98,2 96,2 SR spolu ,5 Zdroj: Štatistická ročenka SR, 2007, ŠÚ SR, Štatistická ročenka regiónov Slovenska 2008, ŠÚ Pozn. údaje za rok 2002 sú podľa vlastných prepočtov Z údajov v tabuľke č. 4 vyplýva: najvyšší čistý mesačný príjem na osobu domácnosti mal bratislavský región, prevyšoval celoslovenský priemer v celom sledovanom období približne o tretinu najnižší čistý mesačný príjem mala domácnosť v prešovskom regióne, bol nižší oproti bratislavskému cca o 40 percent a oproti slovenskému priemeru o desať percent za obdobie rokov najrýchlejšie rástol v trnavskom a najpomalšie v košickom regióne. Ak v roku 2002 bol v košickom regióne vyšší ako

11 celoslovenský priemer o päť percent, tak v roku 2007 bol nižší o to isté percento Údaje z tabuľky 4 a ( NUTS II ) jasne dokumentujú, že aj v čistom mesačnom príjme domácnosti je na tom najhoršie východné a po ňom stredné Slovensko Obidva tieto regióny sú pod celoslovenským priemerom. Nad ním sú regióny bratislavský a západné Slovensko. 3 RIEŠENIA Dvadsať rokov premeny Slovenska na trhovú ekonomiku i keď znamenali pre všetky regióny a Slovensko ako celok podstatný ekonomický rast, znamenali aj narastanie nerovnomernosti vývoja medzi jednotlivými oblasťami krajmi, regiónmi v krajine. V dôsledku rozdielnej ekonomickej výkonnosti a nerovnomernosti tohto vývoja, vytvárajú sa aj veľké rozdiely v sociálnej oblasti medzi regiónmi. Príčinou narastajúcich rozdielov v uspokojovaní potrieb obyvateľov v sociálnej oblasti je nedostatočné využívanie potencionálnych zdrojov, ktorými ekonomicky menej vyvinuté regióny disponujú Takýmito sú predovšetkým, ako to vidieť aj z predchádzajúcej časti príspevku, regióny východného a stredného Slovenska. Tieto, v porovnaní k bratislavskému a regiónu západného Slovenska, vytvárajú o 30 až 50 percent nižší hrubý domáci produkt na jedného obyvateľa, majú najvyššiu mieru nezamestnanosti, ich zamestnanci majú nižšie mesačné mzdy a aj príjem ich domácnosti je nižší. To znamená, že obyvatelia v regiónoch východného a stredného Slovenska žijú na nižšej úrovni spotreby materiálnych a kultúrnych potrieb. Rozdiely v ekonomickej a sociálnej úrovni narastajú v neprospech regiónov východné a stredného Slovenska a vedú k ich zaostávaniu. Nevyužitie zdrojov, ktorými disponujú, sú straty nielen ich, ale aj celého Slovenska. Základnou príčinou nevyužitia potencionálnych a disponibilných zdrojov týchto regiónov, najmä pracovných síl, je predovšetkým ich nedostatočná, v porovnaní k bratislavskému a regiónu západné Slovensko, technická a sociálna infraštruktúra. Táto nie je pre investorov, či už domácich ale zahraničných dostatočne motivujúca na podnikanie. Domáci investori nemajú dostatok kapitálu a zahraničný kapitál, vlastne každý kapitál, hľadá svoje umiestnenie tam, kde má tie najlepšie podmienky pre svoju realizáciu. Najlepšie podmienky pre fungovanie kapitálu sú tie, za ktorých má možnosť najvyššieho zhodnocovania čiže dosahovania najvyššieho zisku. Preto zahraniční investori nateraz obchádzajú východné a stredné Slovensko a poväčšine podnikajú na západnom. Zastaviť narastanie rozdielov medzi východnou a západnou časťou Slovenska predpokladá: vytvoriť dostatočnú motiváciu pre investorov podnikať na východnom

12 ROZDIELY MEDZI REGIÓNMI, ICH VÝVOJ A MOŽNOSTI RIEŠENIA a strednom Slovensku. Je to ako v záujme týchto regiónov, tak aj v záujme celého Slovenska, veď národné hospodárstvo štátu je dané úrovňou ekonomiky všetkých a nielen niektorých jeho regiónov. Riešenia sú v podstate známe, no doteraz málo realizované Sú v regionálnej hospodárskej politike a jej realizácii a to ako na úrovni regiónov, tak aj na úrovni štátu 1. Hlavné riešenie vidíme v samotných regiónoch. Tie v dnešnej podobe vyšších územných celkov ( VUC ) sa ukázali viac ako administratívne a málo podnikateľské inštitúcie.. Ich vedenie musí zmeniť obsah svojej činnosti, v ktorej by bol rozvoj regiónu prioritou. 2. Je potrebné zmeniť aj doteraz málo úspešnú regionálnu hospodársku politiku štátu. Jej zmena by mala spočívať vo vytvorení takých podmienok pre tieto regióny, ktoré by boli motivujúce pre investorov a to bez rozdielu či by išlo o domácich alebo zahraničných. To predpokladá prinajmenšom nepreferovať západné pred východným a stredným Slovenskom pre zahraničných investorov. Základnou úlohou štátnej hospodárskej politiky pre regióny by malo byť dotváranie technickej a a sociálnej infraštruktúry na úroveň, ktorou by už neboli diskriminované zaostávajúce regióny 3. Prostriedky z eurofondov prednostne zamerať pre rozvoj zaostávajúcich regiónov a budovanie ich infraštruktúry Pritom si treba jednoznačne uvedomiť, že riešiť rozvoj zaostalých regiónov na Slovensku je predovšetkým naša slovenská úloha a nutnosť a nie Európskej únie. Preto aj zdroje z eurofondov majú len dopĺňať naše vlastné regionálne a štátne zdroje. 4. Prírodnogeografické a zemepisné podmienky Slovenska vytvorili vo svojom vývoji v skutočnosti dve hlavné prirodzené hospodársko kultúrne centrá, na západe Bratislavu a na východe Košice. Túto realitu je potrebné rešpektovať aj v v dnes uskutočňovanej centrálnej hospodárskej politike štátu a nerealizovať ju len od Bratislavy na východ, ale aj od Košíc smerom na stredné a západné Slovensko. To ale znamená, že východné Slovensko by malo byť viac zastúpené aj inštitúciami v štátnej správe a dnes tomu tak nie je. Ak by tomu tak bolo, mohli by sme predpokladať aj jeho približovanie sa ekonomicko sociálnou úrovňou západnému Slovensku. Nateraz sa východné Slovensko nepribližuje ale skôr od neho vzďaľuje Poďakovanie: Autor je toho času zamestnancom Technickej univerzity v Košiciach, EkF. Príspevok vypracovaný v rámci projektu VEGA 1/0211/08 Ekonomické nástroje na ochranu životného prostredia v trhovej ekonomike, s aplikáciou na podmienky Slovenska. REFERENCES / POUŽITÁ LITERATÚRA [1] SAMSON, Š. a kol. : Regionálna ekonomika, Košice 2001, ISBN [2] SAMSON, Š KOĽVEKOVÁ, G.: Vývoj rozdielov v regiónoch SR. In: Zborník z medzin. vedec. konferencie National and Regional Economics VI Herľany 2006, ISBN

13 [3] SAMSON, Š.: Košice ako druhé hospodárske centrum SR, Zborník Ek.f. TU Košice, 2004 [4] SAMSON, Š.: Ukazovatele hodnotiace úroveň regiónov. In: Zborník z medzin. vedec. konferencie National and Regional Economics VII Herľany 2008, ISBN [5] SAMSON, Š. KOĽVEKOVÁ, G.: Vývoj regiónov Slovenska aj z pohľadu rozvoja spoločnosti a hospodárskej krízy. In: [6] Štatistická ročenka SR, ŠÚ SR, 2009 [7] Štatistická ročenka regiónov Slovenska, 2009

Ing. Tomasz Kanik. doc. RNDr. Štefan Peško, CSc.

Ing. Tomasz Kanik. doc. RNDr. Štefan Peško, CSc. Ing. Tomasz Kanik Školiteľ: doc. RNDr. Štefan Peško, CSc. Pracovisko: Študijný program: KMMOA, FRI, ŽU 9.2.9 Aplikovaná informatika 1 identifikácia problémovej skupiny pacientov, zlepšenie kvality rozhodovacích

More information

Rozdelenie a faktory najvyšších miezd zamestnancov v Slovenskej republike

Rozdelenie a faktory najvyšších miezd zamestnancov v Slovenskej republike 918 Ekonomický časopis, 60, 2012, č. 9, s. 918 934 Rozdelenie a faktory najvyšších miezd zamestnancov v Slovenskej republike Viera PACÁKOVÁ Bohdan LINDA* Ľubica SIPKOVÁ** Distribution and Factors of the

More information

MATERIÁLNO-DIDAKTICKÉ PROSTRIEDKY V PROCESE

MATERIÁLNO-DIDAKTICKÉ PROSTRIEDKY V PROCESE 20 MATERIÁLNO-DIDAKTICKÉ PROSTRIEDKY V PROCESE MATEMATIKY Janka Kurajová Stopková, Jozef Kuraj Štátny pedagogický ústav Pluhová 8, 830 01 Bratislava, SR e-mail: janka.kurajovastopkova@gmail.com, jozef.kuraj@gmail.com

More information

Priestorová autokorelácia metóda vymedzovania a klasifikácie regiónov v kontexte sociálno-ekonomickej regionalizácie Slovenskej republiky

Priestorová autokorelácia metóda vymedzovania a klasifikácie regiónov v kontexte sociálno-ekonomickej regionalizácie Slovenskej republiky Priestorová autokorelácia metóda vymedzovania a klasifikácie regiónov v kontexte sociálno-ekonomickej regionalizácie Slovenskej republiky Vladimír Slavík 1 Róbert Grác 2 Michal Klobučník 3 Katedra humánnej

More information

Vplyv minimálnej mzdy na trh práce

Vplyv minimálnej mzdy na trh práce Vplyv minimálnej mzdy na trh práce prípad Slovenskej Republiky Martina Brezová Lucia Pániková Obsah prezentácie Úvod Literatúra Štruktúra dát Minimálna mzda Testovanie vzájomnej súvislosti ARMA modelovanie

More information

ANALÝZA ZADLŽENOSTI PODNIKOV VO VYBRANÝCH ODVETVIACH SLOVENSKEJ REPUBLIKY ANALYSIS OF INDEBTEDNESS OF ENTERPRISES IN SELECTED SECTORS IN SLOVAKIA

ANALÝZA ZADLŽENOSTI PODNIKOV VO VYBRANÝCH ODVETVIACH SLOVENSKEJ REPUBLIKY ANALYSIS OF INDEBTEDNESS OF ENTERPRISES IN SELECTED SECTORS IN SLOVAKIA ANALÝZA ZADLŽENOSTI PODNIKOV VO VYBRANÝCH ODVETVIACH SLOVENSKEJ REPUBLIKY ANALYSIS OF INDEBTEDNESS OF ENTERPRISES IN SELECTED SECTORS IN SLOVAKIA Mária Taušová - Mária Muchová - Jaroslav Gonos ABSTRACT

More information

Identifikácia a zmeny marginálnych regiónov na Slovensku (z aspektu sociálno-ekonomickej marginality) 1

Identifikácia a zmeny marginálnych regiónov na Slovensku (z aspektu sociálno-ekonomickej marginality) 1 922 Ekonomický časopis, 63, 2015, č. 9, s. 922 943 Identifikácia a zmeny marginálnych regiónov na Slovensku (z aspektu sociálno-ekonomickej marginality) 1 Anton MICHÁLEK* 1 Identification and Changes of

More information

EXTREME SEVERAL-DAY PRECIPITATION TOTALS AT HURBANOVO DURING THE TWENTIETH CENTURY

EXTREME SEVERAL-DAY PRECIPITATION TOTALS AT HURBANOVO DURING THE TWENTIETH CENTURY Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed.): XIV. Česko-slovenská bioklimatologická konference, Lednice na Moravě 2.-4. září 2, ISBN -85813-99-8, s. 9-19 EXTREME SEVERAL-DAY PRECIPITATION TOTALS AT HURBANOVO DURING

More information

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH. č SK. Predpoklada é použitie. stave ý h častí ako o kladov a stropov, pozri prílohu, najmä prílohy B 1 - B 8

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH. č SK. Predpoklada é použitie. stave ý h častí ako o kladov a stropov, pozri prílohu, najmä prílohy B 1 - B 8 VYHLÁSENIE O PARAMETROCH č. 0007 SK 1. Jedi eč ý ide tifikač ý k d typu výro ku: i jektáž y systé FIS V 2. )a ýšľa é použitie/použitia: Produkt O eľová kotva pre použitie v et e k upev e iu ťažký h systé

More information

ENVIRONMENTÁLNE FAKTORY V HODNOTENÍ EFEKTÍVNOSTI V POĽNOHOSPODÁRSTVE ENVIRONMENTAL FACTORS IN EFFICIENCY ASSESMENT IN AGRICULTURE.

ENVIRONMENTÁLNE FAKTORY V HODNOTENÍ EFEKTÍVNOSTI V POĽNOHOSPODÁRSTVE ENVIRONMENTAL FACTORS IN EFFICIENCY ASSESMENT IN AGRICULTURE. ENVIRONMENTÁLNE FAKTORY V HODNOTENÍ EFEKTÍVNOSTI V POĽNOHOSPODÁRSTVE ENVIRONMENTAL FACTORS IN EFFICIENCY ASSESMENT IN AGRICULTURE Peter FANDEL The paper focuses on the analysis of environmental factors

More information

AKTUÁLNE OTÁZKY HODNOTENIA KVALITY VÝSKUMU V SR. Štefan Tkačik

AKTUÁLNE OTÁZKY HODNOTENIA KVALITY VÝSKUMU V SR. Štefan Tkačik AKTUÁLNE OTÁZKY HODNOTENIA KVALITY VÝSKUMU V SR Štefan Tkačik HODNOTENIE KVALITY VÝSKUMU makro úroveň (kritéria na národnej úrovni) mezo úroveň (na danej inštitúcií) Komplexná akreditácia a akreditačné

More information

REGIONAL TOURISM POLICY IN SLOVAKIA

REGIONAL TOURISM POLICY IN SLOVAKIA REGIONAL TOURISM POLICY IN SLOVAKIA Jana Kučerová, Tomáš Makovník Introduction The transition process of socio - economic development in Slovakia after 1989 has been connected with necessary qualitative

More information

Kapitola S5. Skrutkovica na rotačnej ploche

Kapitola S5. Skrutkovica na rotačnej ploche Kapitola S5 Skrutkovica na rotačnej ploche Nech je rotačná plocha určená osou rotácie o a meridiánom m. Skrutkový pohyb je pohyb zložený z rovnomerného rotačného pohybu okolo osi o a z rovnomerného translačného

More information

Solution Methods for Beam and Frames on Elastic Foundation Using the Finite Element Method

Solution Methods for Beam and Frames on Elastic Foundation Using the Finite Element Method Solution Methods for Beam and Frames on Elastic Foundation Using the Finite Element Method Spôsoby riešenie nosníkov a rámov na pružnom podklade pomocou metódy konečných prvkov Roland JANČO 1 Abstract:

More information

Porovnanie hodnôt poľnohospodárskej pôdy vo vybraných krajoch Slovenska Comparation of the Agricurtural Land Value in Selected Counties of Slovakia

Porovnanie hodnôt poľnohospodárskej pôdy vo vybraných krajoch Slovenska Comparation of the Agricurtural Land Value in Selected Counties of Slovakia Porovnanie hodnôt poľnohospodárskej pôdy vo vybraných krajoch Slovenska Comparation of the Agricurtural Land Value in Selected Counties of Slovakia Ivan Takáč Summary In paper are compered the constant

More information

KONKURENCIESCHOPNOSŤ REGIÓNOV S DÔRAZOM NA INOVÁCIE

KONKURENCIESCHOPNOSŤ REGIÓNOV S DÔRAZOM NA INOVÁCIE KONKURENCIESCHOPNOSŤ REGIÓNOV S DÔRAZOM NA INOVÁCIE Ing. Silvia Ručinská, PhD. Fakulta verejnej správy Univerzita P.J.Šafárika v Košiciach Popradská 66, Košice silvia.rucinska@upjs.sk Abstrakt V posledných

More information

UNIVERZITY, ĽUDSKÝ KAPITÁL A REGIONÁLNY ROZVOJ: TEORETICKÉ PRÍSTUPY 1 UNIVERSITY, HUMAN CAPITAL AND REGIONAL DEVELOPMENT: THEORETICAL APPROACHES

UNIVERZITY, ĽUDSKÝ KAPITÁL A REGIONÁLNY ROZVOJ: TEORETICKÉ PRÍSTUPY 1 UNIVERSITY, HUMAN CAPITAL AND REGIONAL DEVELOPMENT: THEORETICAL APPROACHES UNIVERZITY, ĽUDSKÝ KAPITÁL A REGIONÁLNY ROZVOJ: TEORETICKÉ PRÍSTUPY 1 UNIVERSITY, HUMAN CAPITAL AND REGIONAL DEVELOPMENT: THEORETICAL APPROACHES ŠTEFAN REHÁK doc. Ing. Štefan Rehák, PhD., Katedra verejnej

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY DIPLOMOVÁ PRÁCA

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY DIPLOMOVÁ PRÁCA UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY DIPLOMOVÁ PRÁCA ANALÝZA A MODELOVANIE VPLYVU EKONOMICKÝCH A SOCIÁLNYCH PROCESOV NA VÝVOJ VYBRANÝCH DEMOGRAFICKÝCH UKAZOVATEĽOV

More information

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH. č SK. Predpokladané použitie. stave ý h častí ako o kladov a stropov, pozri prílohu, najmä prílohy B 1 - B 3

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH. č SK. Predpokladané použitie. stave ý h častí ako o kladov a stropov, pozri prílohu, najmä prílohy B 1 - B 3 VYHLÁSENIE O PARAMETROCH č. 0017 SK 1. Jedi eč ý ide tifikač ý kód typu výro ku: fischer skrutka do betónu FBS, FBS A4 a FBS C 2. )a ýšľa é použitie/použitia: Produkt O eľová kotva pre použitie v etó e

More information

MARKETINGOVÁ STRATÉGIA

MARKETINGOVÁ STRATÉGIA MARKETINGOVÁ STRATÉGIA Destinácie Bratislavský región doma i v zahraničí pre roky 2014-2016 s výhľadom do roku 2020 Vypracované: GfK Slovakia 31. marca 2014 Autorský team: Prof. JUDr. Ľudmila Novacká,

More information

Aká je úloha univerzít v regionálnom rozvoji?

Aká je úloha univerzít v regionálnom rozvoji? Aká je úloha univerzít v regionálnom rozvoji? Silvia RUČINSKÁ Abstract The objective of this paper is to describe the theoretical basis of the roles of universities in regional development. Following empirical

More information

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH. č SK. Predpokladané použitie. stave ý h častí ako o kladov a stropov, pozri prílohu, najmä prílohy B 1 - B 4

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH. č SK. Predpokladané použitie. stave ý h častí ako o kladov a stropov, pozri prílohu, najmä prílohy B 1 - B 4 VYHLÁSENIE O PARAMETROCH č. 0009 SK 1. Jedi eč ý ide tifikač ý k d typu výro ku: o eľová kotva fis her FAZ II 2. )a ýšľa é použitie/použitia: Produkt O eľová kotva pre použitie v betóne k upev e iu ťažký

More information

Medzigeneračný prenos subjektívneho vnímania chudoby v krajinách EÚ

Medzigeneračný prenos subjektívneho vnímania chudoby v krajinách EÚ Tomáš ŽELINSKÝ, Martina MYSÍKOVÁ, Jiří VEČERNÍK Medzigeneračný prenos subjektívneho vnímania chudoby v krajinách EÚ Tomáš ŽELINSKÝ 1,a, Martina MYSÍKOVÁ 2,b, Jiří VEČERNÍK 2,c 1 Ekonomická fakulta, Technická

More information

Obsah. 2 Určenie objemu valčeka Teoretický úvod Postup merania a spracovanie výsledkov... 10

Obsah. 2 Určenie objemu valčeka Teoretický úvod Postup merania a spracovanie výsledkov... 10 Obsah 1 Chyby merania 1 1.1 áhodné a systematické chyby.................... 1 1.2 Aritmetický priemer a stredná kvadratická chyba......... 1 1.3 Rozdelenie nameraných dát..................... 3 1.4 Limitné

More information

A C T A U N I V E R S I T A T I S L O D Z I E N S I S. Alena K rausová1 DOPADY TRANSFORMACIE HOSPODÁRSTVA NA SKUPINU SOCIÁLNE ODKAŻANYCH OBĆANOY

A C T A U N I V E R S I T A T I S L O D Z I E N S I S. Alena K rausová1 DOPADY TRANSFORMACIE HOSPODÁRSTVA NA SKUPINU SOCIÁLNE ODKAŻANYCH OBĆANOY A C T A U N I V E R S I T A T I S L O D Z I E N S I S FOLIA OECONOMICA 147, 1998 Alena K rausová1 DOPADY TRANSFORMACIE HOSPODÁRSTVA NA SKUPINU SOCIÁLNE ODKAŻANYCH OBĆANOY Slovenska republika vznikla 1.1.1993.

More information

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH. č SK

VYHLÁSENIE O PARAMETROCH. č SK VYHLÁSENIE O PARAMETROCH č. 0048 SK 1. Jedi eč ý ide tifikač ý k d typu výro ku: rá ová h oždi ka fischer SXR/SXRL 2. )a ýšľa é použitie/použitia: Produkt Plastové kotvy pre použitie v betóne a murive

More information

INFORMAČNO-KOMUNIKAČNÉ TECHNOLÓGIE A ICH REGIONÁLNY DOPAD V SR (CASE STUDY IT CENTIER) 1

INFORMAČNO-KOMUNIKAČNÉ TECHNOLÓGIE A ICH REGIONÁLNY DOPAD V SR (CASE STUDY IT CENTIER) 1 INFORMAČNO-KOMUNIKAČNÉ TECHNOLÓGIE A ICH REGIONÁLNY DOPAD V SR (CASE STUDY IT CENTIER) 1 MILAN BUČEK, RUDOLF PÁSTOR Katedra verejnej správy a regionálneho rozvoja, NHF EU Bratislava e-mail adresa: bucek@euba.sk,

More information

Metropolitné regióny v znalostnej ekonomike

Metropolitné regióny v znalostnej ekonomike Region Direct, the international scientific journal, Banská Bystrica : Regionálne európske informačné centrum Banská Bystrica, ISSN 1337-8473. - Roč. 2, č. 1 (2009), s. 53-79 Metropolitné regióny v znalostnej

More information

Economic Analysis & Policy Group. Ex post Investigation of Employment. Drops: Case of Slovak and Czech Republic

Economic Analysis & Policy Group. Ex post Investigation of Employment. Drops: Case of Slovak and Czech Republic Economic Analysis & Policy Group Working Paper Series WP No. 7 Ex post Investigation of Employment Drops: Case of Slovak and Czech Republic Ex post skúmanie poklesov zamestnanosti: Prípad Slovenskej a

More information

zostavili: Mgr. Paulína Koršňáková, PhD. a Ing. Alena Tomengová, PhD. spracovanie štatistických údajov: Ing. Martin Swan str. str. str. str. str. str.

zostavili: Mgr. Paulína Koršňáková, PhD. a Ing. Alena Tomengová, PhD. spracovanie štatistických údajov: Ing. Martin Swan str. str. str. str. str. str. zostavili: Mgr. Paulína Koršňáková, PhD. a Ing. Alena Tomengová, PhD. spracovanie štatistických údajov: Ing. Martin Swan http://www.oecd.org http://www.sourceoecd.org http://www.pisa.oecd.org Medzinárodné

More information

VYBRANÉ TEORETICKO-METODOLOGICKÉ ASPEK- TY VÝSKUMU KVALITY ŽIVOTA S PRIHLIADNUTÍM NA PRIHRANIČNÉ REGIÓNY

VYBRANÉ TEORETICKO-METODOLOGICKÉ ASPEK- TY VÝSKUMU KVALITY ŽIVOTA S PRIHLIADNUTÍM NA PRIHRANIČNÉ REGIÓNY Robert Ištok 1 Martin Angelovič 2 VYBRANÉ TEORETICKO-METODOLOGICKÉ ASPEK- TY VÝSKUMU KVALITY ŽIVOTA S PRIHLIADNUTÍM NA PRIHRANIČNÉ REGIÓNY Abstract: The paper deals with the selected theoretical and methodological

More information

Hodnotenie úrovne vedeckovýskumnej činnosti na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach v roku 2016

Hodnotenie úrovne vedeckovýskumnej činnosti na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach v roku 2016 Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Hodnotenie úrovne vedeckovýskumnej činnosti na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach v roku 2016 Materiál na rokovanie: Košice 9.5.2017 VR UPJŠ v Košiciach

More information

MAKROEKONÓMIA HETEROGÉNNYCH SUBJEKTOV

MAKROEKONÓMIA HETEROGÉNNYCH SUBJEKTOV UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY MAKROEKONÓMIA HETEROGÉNNYCH SUBJEKTOV Diplomová práca Bratislava 2013 Bc. Barbora Mlynarčíková UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE

More information

Mesačný bulletin nbs október 2018

Mesačný bulletin nbs október 2018 Mesačný bulletin Vydavateľ: Národná banka Slovenska Adresa: Národná banka Slovenska Imricha Karvaša 1, 813 25 Bratislava Kontakt: info@nbs.sk http://www.nbs.sk Materiál bol prerokovaný v Bankovej rade

More information

ANALÝZA VEDOMOSTNEJ ÚROVNE ŠTUDENTOV ZO STREDOŠKOLSKEJ FYZIKY SO ZRETEĽOM NA POŽIADAVKY MtF STU

ANALÝZA VEDOMOSTNEJ ÚROVNE ŠTUDENTOV ZO STREDOŠKOLSKEJ FYZIKY SO ZRETEĽOM NA POŽIADAVKY MtF STU ANALÝZA VEDOMOSTNEJ ÚROVNE ŠTUDENTOV ZO STREDOŠKOLSKEJ FYZIKY SO ZRETEĽOM NA POŽIADAVKY MtF STU ANALYSIS OF KNOWLEDGE LEVEL OF SECONDARY SCHOOL STUDENTS FROM PHYSICS WITH RESPECT OF THE MtF-STU REQUESTS

More information

3. Horninové prostredie / Rocks

3. Horninové prostredie / Rocks 3.1 Základné charakteristiky geologickej a tektonickej stavby Basic features of geological and tectonic structure 3.2 Svahové pohyby Slope movements 3.3 Odvodená mapa radónového rizika Derived map of the

More information

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE

MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE MEDZINÁRODNÝ VEDECKÝ ČASOPIS MLADÁ VEDA / YOUNG SCIENCE November 2014 (číslo 3) Ročník druhý ISSN 1339-3189 Kontakt: info@mladaveda.sk, tel.: +421 908 546 716, www.mladaveda.sk Fotografia na obálke: Kuala

More information

Komparácia výsledkov žiakov z matematiky v rámci testovania žiakov 5. ročníka ZŠ v roku 2016 podľa vyučovacieho jazyka

Komparácia výsledkov žiakov z matematiky v rámci testovania žiakov 5. ročníka ZŠ v roku 2016 podľa vyučovacieho jazyka DISKUSIA Komparácia výsledkov žiakov z matematiky v rámci testovania žiakov 5. ročníka ZŠ v roku 2016 podľa vyučovacieho jazyka Alföldyová Ingrid, Ficek Tomáš NÚCEM, Bratislava Anotácia: V školskom roku

More information

ÚLOHA UNIVERZÍT V REGIONÁLNOM ROZVOJI

ÚLOHA UNIVERZÍT V REGIONÁLNOM ROZVOJI ÚLOHA UNIVERZÍT V REGIONÁLNOM ROZVOJI Valenčáková Eva, Žigová Silvia Katedra ekonomických vied, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Fakulta verejnej správy. Popradská 66, Košice Slovenská republika

More information

VIRTUAL CONTROL SYSTEM OF EXOTHERMIC REACTOR USING THE CONTROLLER KRGN 90 VIRTUÁLNY RIADIACI SYSTÉM EXOTERMICKÉHO REAKTORA NA BÁZE KRGN 90

VIRTUAL CONTROL SYSTEM OF EXOTHERMIC REACTOR USING THE CONTROLLER KRGN 90 VIRTUÁLNY RIADIACI SYSTÉM EXOTERMICKÉHO REAKTORA NA BÁZE KRGN 90 VIRTUAL CONTROL SYSTEM OF EXOTHERMIC REACTOR USING THE CONTROLLER KRGN 90 VIRTUÁLNY RIADIACI SYSTÉM EXOTERMICKÉHO REAKTORA NA BÁZE KRGN 90 Stanislav KUNÍK, Dušan MUDRONČÍK, Martin RAKOVSKÝ Authors: Ing.

More information

Kritické myslenie pedagógov stredných škôl

Kritické myslenie pedagógov stredných škôl Kritické myslenie pedagógov stredných škôl Martina Kosturková Fakulta humanitných a prírodných vied, Prešovská univerzita v Prešove Anotácia: V predloženej štúdii sme sa zamerali na výskum kritického myslenia

More information

2. ODHADY POČTOV ĽUDÍ BEZ DOMOVA ALEBO V RIZIKOVOM BÝVANÍ

2. ODHADY POČTOV ĽUDÍ BEZ DOMOVA ALEBO V RIZIKOVOM BÝVANÍ 2. ODHADY POČTOV ĽUDÍ BEZ DOMOVA ALEBO V RIZIKOVOM BÝVANÍ Daniel Gerbery ÚVOD Zisťovanie veľkosti populácie ľudí bez domova a jej štruktúry je dôležitým predpokladom pre tvorbu adekvátnych verejno-politických

More information

NÁRODOHOSPODÁRSKY VÝZNAM

NÁRODOHOSPODÁRSKY VÝZNAM UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Katedra aplikovanej matematiky a štatistiky NÁRODOHOSPODÁRSKY VÝZNAM ODVETVIA POL NOHOSPODÁRSTVO (SR) Diplomová práca Bc. Andrej

More information

Formy spolupráce univerzít a podnikov v regióne

Formy spolupráce univerzít a podnikov v regióne Formy spolupráce univerzít a podnikov v regióne Rastislav RUČINSKÝ Silvia RUČINSKÁ Jana NAŠČÁKOVÁ Abstrakt The competitiveness of a region depends on the relations quality between regional actors. The

More information

A COMPARISON OF PRECIPITATION AND RUNOFF SEASONALITY IN SLOVAKIA AND AUSTRIA

A COMPARISON OF PRECIPITATION AND RUNOFF SEASONALITY IN SLOVAKIA AND AUSTRIA A COMPARISON OF PRECIPITATION AND RUNOFF SEASONALITY IN SLOVAKIA AND AUSTRIA J. PARAJKA 1,*, R. MERZ 1, J. SZOLGAY 2, G. BLÖSCHL 1, S. KOHNOVÁ 2, K. HLAVČOVÁ 2 1 Institute for Hydraulic and Water Resources

More information

Mesačný bulletin nbs august 2018

Mesačný bulletin nbs august 2018 Mesačný bulletin Vydavateľ: Národná banka Slovenska Adresa: Národná banka Slovenska Imricha Karvaša 1, 813 25 Bratislava Kontakt: info@nbs.sk http://www.nbs.sk Materiál bol prerokovaný v Bankovej rade

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1776

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1776 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series o. 2, 200, vol. LVI article o. 776 Zuzana ADRÁSSYOVÁ *, Martin KOTUS ** EVALUATIO OF CC MILLIG MACHIE CAPABILITY FOR TRASMISSIOS

More information

Inscenácia. Miloša Pietra. O myšiach a ľuďoch. ročníková práca

Inscenácia. Miloša Pietra. O myšiach a ľuďoch. ročníková práca Vy s o k á š k o l a m ú z i c k ý c h u m e n í K a t e d r a d i v a d e l n ý c h š t ú d i í Inscenácia Miloša Pietra O myšiach a ľuďoch ročníková práca Matej Moško 2009 But, Mousie, thou art no thy

More information

Teória grafov. RNDr. Milan Stacho, PhD.

Teória grafov. RNDr. Milan Stacho, PhD. Teória grafov RNDr. Milan Stacho, PhD. Literatúra Plesník: Grafové algoritmy, Veda Bratislava 1983 Sedláček: Úvod do teórie grafů, Academia Praha 1981 Bosák: Grafy a ich aplikácie, Alfa Bratislava 1980

More information

Vplyv ropných šokov na ekonomiku krajín OECD v rokoch 2007 až 2009

Vplyv ropných šokov na ekonomiku krajín OECD v rokoch 2007 až 2009 Vplyv ropných šokov na ekonomiku krajín OECD v rokoch 2007 až 2009 The Impact of Oil Shocks on the Economies of the OECD in Period 2007-2009 Ladislav JANYÍK, Ing. 1 Abstrakt Tento článok popisuje vlastný

More information

Analýza vplyvu investícií do cestnej infraštruktúry na rozvoj cestovného ruchu v poľsko-slovenskom pohraničí 1

Analýza vplyvu investícií do cestnej infraštruktúry na rozvoj cestovného ruchu v poľsko-slovenskom pohraničí 1 540 Ekonomický časopis, 62, 2014, č. 5, s. 540 554 Analýza vplyvu investícií do cestnej infraštruktúry na rozvoj cestovného ruchu v poľsko-slovenskom pohraničí 1 Daniel MICHNIAK* Marek WIĘCKOWSKI Tomasz

More information

Matematický aparát modelu HGN na meranie výkonnosti nefinančného ziskového podniku

Matematický aparát modelu HGN na meranie výkonnosti nefinančného ziskového podniku Matematický aparát modelu HGN na meranie výkonnosti nefinančného ziskového podniku Mathematical Apparatus of HGN Model for Measuring Performance of Non-financial Profit Enterprise Michal Grell Abstract:

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY MODELOVANIE VEKU ÁUT V PREVÁDZKE

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY MODELOVANIE VEKU ÁUT V PREVÁDZKE UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY MODELOVANIE VEKU ÁUT V PREVÁDZKE Bakalárska práca 2011 Andrej Horský UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY

More information

Selected characteristics of vibration signal at a minimal energy consumption for the rock disintegration

Selected characteristics of vibration signal at a minimal energy consumption for the rock disintegration Acta Montanistica Slovaca Ročník 16 (211), číslo 3, 29-215 Selected characteristics of vibration signal at a minimal energy consumption for the rock disintegration Viera Miklúšová 1 The rock disintegration

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1777

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1777 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1777 Tomáš BLEJCHAŘ *, Vladimíra MICHALCOVÁ ** CFD SIMULATION IN BOUNDARY LAYER IN COAL STOCKPILE

More information

POPIS TERČOVÝCH, TARGET GRAFOV Z PROGRAMOV NA VYHODNOTENIE SOCIOMETRIE V EXCELI (Materiál CPPPaP BB pre študijné účely)

POPIS TERČOVÝCH, TARGET GRAFOV Z PROGRAMOV NA VYHODNOTENIE SOCIOMETRIE V EXCELI (Materiál CPPPaP BB pre študijné účely) Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Mládežnícka 34, 974 04 Banská Bystrica 048 4134751-2 cpppapbb@svsbb.sk http://www.cpppap.svsbb.sk/ POPIS TERČOVÝCH, TARGET GRAFOV Z PROGRAMOV

More information

EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE NÁRODOHOSPODÁRSKA FAKULTA

EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE NÁRODOHOSPODÁRSKA FAKULTA EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE NÁRODOHOSPODÁRSKA FAKULTA Evidenčné číslo: 101002/D/2013/2723902426 MIESTO ROPY A ZEMNÉHO PLYNU V ENERGETICKEJ BEZPEČNOSTI EURÓPSKEJ ÚNIE: IMPLIKÁCIE PRE SLOVENSKÚ REPUBLIKU

More information

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Ústav stavební ekonomiky a řízení

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Ústav stavební ekonomiky a řízení VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Ústav stavební ekonomiky a řízení Ing. Daniela Špirková, Ph.D. BYTOVÝ TRH NA SLOVENSKU Housing Market in Slovakia TEZE HABILITAČNÍ PRÁCE v oboru Management

More information

Seminár. Wage determinants: a survey and reinterpretation of human capital earnings functions By Robert J. Willis Michal Páleník

Seminár. Wage determinants: a survey and reinterpretation of human capital earnings functions By Robert J. Willis Michal Páleník Seminár Wage determinants: a survey and reinterpretation of human capital earnings functions By Robert J. Willis Michal Páleník Mincer 1974 ln y(x) = B0 + B1*s + B2*x + B3*x^2 + u s počet rokov v škole

More information

Od zmiešavacieho kalorimetra k ultra citlivej modulovanej kalorimetrii. Jozef Kačmarčík

Od zmiešavacieho kalorimetra k ultra citlivej modulovanej kalorimetrii. Jozef Kačmarčík Od zmiešavacieho kalorimetra k ultra citlivej modulovanej kalorimetrii CENTRUM FYZIKY VEĽMI NÍZKYCH TEPLÔT Ústavu experimentálnej fyziky SAV a Univerzity P.J.Šafárika Centrum excelentnosti SAV Jozef Kačmarčík

More information

Determination of current load of ACSR conductor based on average climatic conditions

Determination of current load of ACSR conductor based on average climatic conditions POSTER 2018, PRAGUE MAY 10 1 Determination of current load of ACSR conductor based on average climatic conditions Michal ŠPES 1, Jakub URBANSKÝ 1 Michal MÁRTON 2 1 Department of Electrical Power Engineering,

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No Roland JANČO *

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No Roland JANČO * Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 013, vol. LIX article No. 1930 Roland JANČO * NUMERICAL AND EXACT SOLUTION OF BUCKLING LOAD FOR BEAM ON ELASTIC FOUNDATION

More information

ukázat omezení vztáhnout sebraná data k tomu, co je o předmětu již známo Diskuse je svým způsobem dialogem s úvodem práce spekulovat

ukázat omezení vztáhnout sebraná data k tomu, co je o předmětu již známo Diskuse je svým způsobem dialogem s úvodem práce spekulovat ? DISKUSE? Tomáš Herben Je skoro nejdůležitější částí práce. Její smysl je dvojí: (i) ukázat omezení, za nichž byla získána data v práci (v čem by daný pokus mohl být lepší, a v čem naopak předčí pokusy

More information

Matematika 17. a 18. storočia

Matematika 17. a 18. storočia Matematika 17. a 18. storočia René Descartes Narodený : 31 Marec 1596 v La Haye (teraz Descartes),Touraine, France Zomrel : 11 Feb 1650 v Stockholm, Sweden Riešenie kvadratických rovníc podľa Descarta

More information

The evaluation report on the implementation of the LEADER approach in the Nitra region for the period

The evaluation report on the implementation of the LEADER approach in the Nitra region for the period The evaluation report on the implementation of the LEADER approach in the Nitra region for the period 2009-2014 The evaluation report on the implementation of the LEADER approach in the Nitra region for

More information

ANALYSIS OF EXTREME HYDROLOGICAL EVENTS ON THE DANUBE USING THE PEAK OVER THRESHOLD METHOD

ANALYSIS OF EXTREME HYDROLOGICAL EVENTS ON THE DANUBE USING THE PEAK OVER THRESHOLD METHOD See discussions, stats, and author profiles for this publication at: https://www.researchgate.net/publication/245419546 ANALYSIS OF EXTREME HYDROLOGICAL EVENTS ON THE DANUBE USING THE PEAK OVER THRESHOLD

More information

Agris on-line Papers in Economics and Informatics. Continuity of Demarcation Process of the Regions for Concentrated State Support

Agris on-line Papers in Economics and Informatics. Continuity of Demarcation Process of the Regions for Concentrated State Support Agris on-line Papers in Economics and Informatics Volume V Number 3, 2013 Continuity of Demarcation Process of the Regions for Concentrated State Support A. Hornická, H. Brožová Faculty of Economics and

More information

FIRE PROTECTION & SAFETY Scientific Journal 12(1): 17 32, 2018 ISSN:

FIRE PROTECTION & SAFETY Scientific Journal 12(1): 17 32, 2018 ISSN: Calculation of selected fire properties of flammable liquids and liquid mixtures Výpočet vybraných požiarnotechnických parametrov horľavých kvapalín a kvapalných zmesí Rastislav Veľas 1*, Danica Kačíková

More information

Experimenty na urýchľovači LHC v CERN

Experimenty na urýchľovači LHC v CERN Experimenty na urýchľovači LHC v CERN Prof. Branislav Sitár DrSc. FMFI UK Bratislava Praha, December 3rd, 2007 LHC What Else! Karel Šafařík 1 Founded in 1954 (12 European Member States) Today: 20 European

More information

KAPITÁLOVÁ ŠTRUKTÚRA A ASYMETRICKÁ INFORMÁCIA

KAPITÁLOVÁ ŠTRUKTÚRA A ASYMETRICKÁ INFORMÁCIA UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY KAPITÁLOVÁ ŠTRUKTÚRA A ASYMETRICKÁ INFORMÁCIA Bratislava 2011 Barbora Mlynarčíková UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA

More information

IMPORTANT GEOGEBRA ATTRIBUTES FROM MATHEMATICS TEACHERS PERSPECTIVE VÝZNAMNÉ ATRIBÚTY SYSTÉMU GEOGEBRA Z POHĽADU UČITEĽOV MATEMATIKY

IMPORTANT GEOGEBRA ATTRIBUTES FROM MATHEMATICS TEACHERS PERSPECTIVE VÝZNAMNÉ ATRIBÚTY SYSTÉMU GEOGEBRA Z POHĽADU UČITEĽOV MATEMATIKY FACULTY OF NATURAL SCIENCES CONSTANTINE THE PHILOSOPHER UNIVERSITY NITRA ACTA MATHEMATICA 16 IMPORTANT GEOGEBRA ATTRIBUTES FROM MATHEMATICS TEACHERS PERSPECTIVE VÝZNAMNÉ ATRIBÚTY SYSTÉMU GEOGEBRA Z POHĽADU

More information

Analýza změn úrovně mořské hladiny z hlediska současných představ o globálním oteplování

Analýza změn úrovně mořské hladiny z hlediska současných představ o globálním oteplování Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Jana Lazorčáková Analýza změn úrovně mořské hladiny z hlediska současných představ o globálním oteplování Katedra geofyziky Vedoucí

More information

ODHAD PARAMETROV VŠEOBECNÉHO PARETOVHO ROZDELENIA SOFTVÉROM EVA V PROSTREDÍ JAZYKA R.

ODHAD PARAMETROV VŠEOBECNÉHO PARETOVHO ROZDELENIA SOFTVÉROM EVA V PROSTREDÍ JAZYKA R. ODHAD PARAMETROV VŠEOBECNÉHO PARETOVHO ROZDELENIA SOFTVÉROM EVA V PROSTREDÍ JAZYKA R. Abstrakt V prípade výskyt extrémnych hodnôt v databáze údajov je možné na ich popísanie zvoliť model prekročenia prah

More information

3. ročník gymnázia. pre. a 7. ročník gymnázia. s osemročným štúdiom. 1. časť. Zbyněk Kubáček MATEMATIKA

3. ročník gymnázia. pre. a 7. ročník gymnázia. s osemročným štúdiom. 1. časť. Zbyněk Kubáček MATEMATIKA pre 3. ročník gymnázia a 7. ročník gymnázia s osemročným štúdiom. časť MATEMATIKA Zbyněk Kubáček 3. ročník gymnázia a 7. ročník gymnázia pre s osemročným štúdiom. časť Publikácia bola hradená z finančných

More information

Národná správa PISA 2012

Národná správa PISA 2012 Národná správa PISA 2012 C H G E A D c a A b a v v a c v b A B K F S r daa B a C C B % 505 500 495 490 485 480 500 498 498 492 497 494 496 482 1 2 3 4 h n hľadanie súvislostí, porozumenie Európsky sociálny

More information

Jádrové odhady regresní funkce pro korelovaná data

Jádrové odhady regresní funkce pro korelovaná data Jádrové odhady regresní funkce pro korelovaná data Ústav matematiky a statistiky MÚ Brno Finanční matematika v praxi III., Podlesí 3.9.-4.9. 2013 Obsah Motivace Motivace Motivace Co se snažíme získat?

More information

Objavovanie znalostí v databázach. Ján Paralič

Objavovanie znalostí v databázach. Ján Paralič Objavovanie znalostí v databázach Ján Paralič Košice 2003 Ing. Ján Paralič, PhD. Katedra kybernetiky a umelej inteligencie Fakulta elektrotechniky a informatiky Technická univerzita v Košiciach Jan.Paralic@tuke.sk

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava Civil Engineering Series, No. 2, Vol. 15, 2015 paper #16. Jozef MELCER 1

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava Civil Engineering Series, No. 2, Vol. 15, 2015 paper #16. Jozef MELCER 1 1.11/tvsb-1-16 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava Civil Engineering Series, No., Vol. 1, 1 paper #16 Jozef MELCER 1 INFLUENCE OF DAMPING ON FRF OF VEHICLE COMPUTING MODEL Abstract

More information

Slovenský hydrometeorologický ústav - odbor Kvalita ovzdušia

Slovenský hydrometeorologický ústav - odbor Kvalita ovzdušia Slovenský hydrometeorologický ústav - odbor Kvalita ovzdušia HODNOTENIE KVALITY OVZDUŠIA V SLOVENSKEJ REPUBLIKE 2004 Bratislava, júl 2005 AIR POLLUTION ASSESSMENT IN THE SLOVAK REPUBLIC IN 2004 RESUME

More information

The influence of input data design on terrain morphometric parameters quality and accuracy

The influence of input data design on terrain morphometric parameters quality and accuracy The influence of input data design on terrain morphometric parameters quality and accuracy Mgr. Radoslav Bonk bonk@fns.uniba.sk Katedra fyzickej geografie a geoekológie, Prírodovedecká fakulta Univerzity

More information

REMEDIATION OF LANDSLIDES ON THE R1 EXPRESSWAY IN SLOVAKIA SANÁCIA ZOSUVOV RÝCHLOSTNEJ CESTY R1 NA SLOVENSKU

REMEDIATION OF LANDSLIDES ON THE R1 EXPRESSWAY IN SLOVAKIA SANÁCIA ZOSUVOV RÝCHLOSTNEJ CESTY R1 NA SLOVENSKU REMEDIATION OF LANDSLIDES ON THE R1 EXPRESSWAY IN SLOVAKIA SANÁCIA ZOSUVOV RÝCHLOSTNEJ CESTY R1 NA SLOVENSKU František Baliak 1, Martin Brček 2, Viktor Janták 3, Peter Mušec 4 Abstract The occurrence or

More information

E už prebiehajú v súčasnosti klinické štúdie (3, 4).

E už prebiehajú v súčasnosti klinické štúdie (3, 4). AKTUÁLNE ZMENY V EPIDEMIOLÓGII VÍRUSOVÝCH HEPATITÍD A & B Jarmila Pertinačová Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Bratislava Zo skupiny najmenej piatich vírusových hepatitíd sú v súčasnosti k dispozícii

More information

Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky Univerzita Komenského, Bratislava THEILOVA REGRESIA

Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky Univerzita Komenského, Bratislava THEILOVA REGRESIA Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky Univerzita Komenského, Bratislava THEILOVA REGRESIA Róbert Tóth Bratislava 2013 Fakulta Matematiky, Fyziky a Informatiky Univerzita Komenského, Bratislava THEILOVA

More information

Vaňo, M. - Bučko, O. - Kováč, Ľ. - Dvořák, J. - Matoušek, V. - Čopík, A. Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra

Vaňo, M. - Bučko, O. - Kováč, Ľ. - Dvořák, J. - Matoušek, V. - Čopík, A. Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra ASOCIÁCIA ALEL GÉNU FOLIKULOSTIMULAČNÉHO HORMÓNU (FSHB) KU ZNAKOM REPRODUKCIE ASSOCIATION OF GENE ALLELES OF FOLLICULAR STIMULATIVE HORMONE (FSHB) TO REPRODUCTIVE SINGNS Vaňo, M. - Bučko, O. - Kováč, Ľ.

More information

Maturitná skúška 2018

Maturitná skúška 2018 Maturitná skúška 2018 Správa o výsledkoch riadneho termínu externej časti maturitnej skúšky z matematiky Mgr. Tomáš Ficek Mgr. Petra Kúdeľová PaedDr. Janka Kurajová Stopková RNDr. Miroslav Repovský Bratislava

More information

CLIMATIC CONDITIONS OF ASTANA FOR THE DEVELOPMENT OF ALTERNATIVE ENERGY SOURCES

CLIMATIC CONDITIONS OF ASTANA FOR THE DEVELOPMENT OF ALTERNATIVE ENERGY SOURCES CLIMATIC CONDITIONS OF ASTANA FOR THE DEVELOPMENT OF ALTERNATIVE ENERGY SOURCES Kultan J., University of Economics in Bratislava (EUBA) Faculty of Economic Informatics, jkultan@euba.sk Baitassov T., Ishankulov

More information

Súťaž PALMA junior a programovanie v jazyku Python

Súťaž PALMA junior a programovanie v jazyku Python Súťaž PALMA junior a programovanie v jazyku Python Ján Guniš Ľubomír Šnajder Prírodovedecká fakulta Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach DidInfo + DidactIG 2017, Banská Bystrica Obsah Súťaž PALMA junior

More information

IDENTIFICATION OF THE CONDITIONS (POTENTIAL) FOR THE DEVELOPMENT OF POTENTIAL CLUSTERS IN THE CONDITIONS OF REGIONS OF THE SLOVAK REPUBLIC

IDENTIFICATION OF THE CONDITIONS (POTENTIAL) FOR THE DEVELOPMENT OF POTENTIAL CLUSTERS IN THE CONDITIONS OF REGIONS OF THE SLOVAK REPUBLIC IDENTIFICATION OF THE CONDITIONS (POTENTIAL) FOR THE DEVELOPMENT OF POTENTIAL CLUSTERS IN THE CONDITIONS OF REGIONS OF THE SLOVAK REPUBLIC a JANA MASÁROVÁ, b EVA KOIŠOVÁ Alexander Dubček University of

More information

DEFINÍCIE A DEFINOVANIE V NEWTONOVÝCH PRINCÍPOCH: POKUS O METODOLOGICKÚ ANALÝZU 1. Igor HANZEL

DEFINÍCIE A DEFINOVANIE V NEWTONOVÝCH PRINCÍPOCH: POKUS O METODOLOGICKÚ ANALÝZU 1. Igor HANZEL DEFINÍCIE A DEFINOVANIE V NEWTONOVÝCH PRINCÍPOCH: POKUS O METODOLOGICKÚ ANALÝZU 1 Igor HANZEL The paper analyzes Newton s eight definitions from his Principia from both the logico-semantic and epistemological

More information

UTILIZATION OF SPATIAL DATA FOR CRISIS MANAGEMENT

UTILIZATION OF SPATIAL DATA FOR CRISIS MANAGEMENT UTILIZATION OF SPATIAL DATA FOR CRISIS MANAGEMENT Monika Blistanová - Peter Blistan ABSTRACT Crisis management is one of the areas that cannot do without information support. Current time is marked by

More information

DEVELOPMENT AND CURRENT STATE OF THE ICT IN NITRA REGION

DEVELOPMENT AND CURRENT STATE OF THE ICT IN NITRA REGION VÝVOJ A SÚČASNÝ STAV IKT V NITRIANSKOM REGIÓNE DEVELOPMENT AND CURRENT STATE OF THE ICT IN NITRA REGION Mária FÁZIKOVÁ Marián HAMADA Barbora MILOTOVÁ Katedra regionalistiky a rozvoja vidieka Department

More information

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY KONTEXTUÁLNE PREMENNÉ ŠKOLSKEJ ÚSPEŠNOSTI

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY KONTEXTUÁLNE PREMENNÉ ŠKOLSKEJ ÚSPEŠNOSTI UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY KONTEXTUÁLNE PREMENNÉ ŠKOLSKEJ ÚSPEŠNOSTI DIPLOMOVÁ PRÁCA 2016 Bc. Juraj FALATH UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY,

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No OPTIMIZATION OF THE HOOD OF DIESEL ELECTRIC LOCOMOTIVE

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series. article No OPTIMIZATION OF THE HOOD OF DIESEL ELECTRIC LOCOMOTIVE Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 1, 2013, vol. LIX article No. 1947 Petr TOMEK *, Doubravka STŘEDOVÁ ** OPTIMIZATION OF THE HOOD OF DIESEL ELECTRIC LOCOMOTIVE

More information

Vplyv motivácie na úspešnosť učenia sa cudzieho jazyka

Vplyv motivácie na úspešnosť učenia sa cudzieho jazyka Vplyv motivácie na úspešnosť učenia sa cudzieho jazyka Michal Tatarko Akcent College, Praha, Česká republika Anotávia: Vplyv motivácie na úspešnosť učenia sa cudzieho jazyka.štúdia sa zaoberá skúmaním

More information

FORCES AND MOMENTS IN CFD ANALYSIS

FORCES AND MOMENTS IN CFD ANALYSIS ORCES AND OENS IN CD ANALYSIS Authors Ing. Zdeněk Říha, PhD., Institute of Geonics ASCR v.v.i., Email: denek.riha@ugn.cas.c Ing. Josef oldna, CSc., Institute of Geonics ASCR v.v.i. Anotace V příspěvku

More information

fotón gluón WaZ A.Einstein A.Compton Richter, Ting M.Gell-Mann Ledermann Schwartz Steinberger Friedman Kendall Taylor Gross,Wilczek,Politzer

fotón gluón WaZ A.Einstein A.Compton Richter, Ting M.Gell-Mann Ledermann Schwartz Steinberger Friedman Kendall Taylor Gross,Wilczek,Politzer Program pre učiteľov fyziky z členských štátov CERNu Fyzika elementárnych častíc 1. z čoho sa skladá svet Martin Mojžiš elementárne častice elementárne fermióny leptóny kvarky elementárne bozóny fotón

More information

I n t e r ku l t ú r n a ko mu n i ká c i a na hodine anglické h o jazyka. p r ostrední c tvom použitia PC

I n t e r ku l t ú r n a ko mu n i ká c i a na hodine anglické h o jazyka. p r ostrední c tvom použitia PC I n t e r ku l t ú r n a ko mu n i ká c i a na hodine anglické h o jazyka p r ostrední c tvom použitia PC P e t r a J e s e n s k á A n o t á c i a V p r í s p e v k u j e r o z p r a c o v a n é š p e

More information

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1778

Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1778 Transactions of the VŠB Technical University of Ostrava, Mechanical Series No. 2, 2010, vol. LVI article No. 1778 Marian BOJKO *, Lumír HRUŽÍK **, Martin VAŠINA *** MATHEMATICAL SIMULATION OF DRIFT OF

More information

Alignments on Sequences with Internal Structure

Alignments on Sequences with Internal Structure Comenius University in Bratislava Faculty of Mathematics, Physics and Informatics Department of Applied Informatics Alignments on Sequences with Internal Structure Dissertation Martina Višňovská author

More information

The nature of spatial planning in Slovakia

The nature of spatial planning in Slovakia Strategic Environmental Assessment and spatial planning in Slovakia: Current practices and lessons for practical application of the EC SEA Directive by Ingrid Belcáková, Faculty of Architecture, Slovak

More information