MIDTERM EXAM Figure 7-1

Save this PDF as:

Size: px
Start display at page:

Download "MIDTERM EXAM Figure 7-1"

Transcription

1 No. MIDTERM EXAM 2014 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Mark your response on your answer sheet. (1 point each) 1. Which of the following is a function of the nucleus? A. controls most of the cell s processes B. contains the information needed to make proteins C. stores DNA 2. The cells of multicellular organisms are A. specialized to perform particular functions. B. simpler than those of unicellular organisms. C. smaller than those of unicellular organisms. D. not dependent on one another. Figure The structure labeled I in Figure 7-1 is a thin, flexible barrier around a cell. It is called the A. cytoplasm. B. cell wall. C. cell envelope. D. cell membrane. 4. Safety procedures are important when working A. in the field. B. with animals. C. in a laboratory.

2 5. In the metric system, the basic unit of length is the A. millimeter. B. meter. C. centimeter. D. kilometer. 6. Gametes are produced by the process of A. replication. B. meiosis. C. crossing-over. D. mitosis. 7. A covalent bond is formed as the result of A. sharing a proton pair. B. sharing an electron pair. C. transferring protons. D. transferring electrons. 8. Scientists publish the details of important experiments so that A. their experimental procedures can be reviewed. B. others can try to reproduce the results. C. their work can be repeated. 9. To observe a small, living organism, a scientist might use a(an) A. TEM. B. compound light microscope. C. electronic balance. D. electron microscope. 10. Where are photosystems I and II found? A. in the stroma B. in the thylakoid membrane C. in the Calvin cycle 11. Which of the following is NOT a principle of the cell theory? A. Cells are the basic units of life. B. All living things are made of cells. C. Very few cells reproduce. D. All cells are produced by existing cells. 2

3 12. Cell division is represented in Figure 10-1 by the letter A. B. B. D. C. A. D. C. Figure Which of the following happens when a cell divides? A. The cell s volume increases. B. The cell has DNA overload. C. It becomes more difficult for the cell to get enough oxygen and nutrients. D. Each daughter cell receives its own copy of the parent cell s DNA. 14. What is a tumor? A. the rapidly dividing cells found at the site of a wound B. a defective p53 gene C. an accumulation of cyclins D. a mass of cancer cells 15. A solution is a(an) A. combination of two or more liquids. B. chemical reaction. C. breaking of a chemical bond. D. evenly distributed mixture of two or more substances. 16. Diffusion occurs because A. the concentration of a solution is always the same throughout a solution. B. the concentration of a solution is never the same throughout a solution. C. molecules constantly move and collide with each other. D. molecules never move or collide with each other. 3

4 17. When salt is dissolved in water, water is the A. solute. B. reactant. C. solvent. D. solution. 18. Ice floats on water because A. water shrinks when it freezes. B. water expands when it freezes. C. of cohesion. D. ice has a higher density than water. 19. Which of the following is NOT considered a safety procedure? A. Follow the textbook directions exactly. B. If in doubt about any part of an activity, trust your instincts. C. Read all the steps in your activity before doing it. D. Follow your teacher s instructions. 20. An instrument that allows light to pass through the specimen and uses two lenses to form an image is a(an) A. compound light microscope. B. electron microscope. C. SEM. D. TEM. 21. Which of the following is a phase in the cell cycle? A. G 1 phase B. G 2 phase C. M phase 22. A theory A. is the opening statement of an experiment. B. may be revised or replaced. C. is a problem to be solved. D. is always true. 23. A controlled experiment allows the scientist to isolate and test A. a mass of information. B. a single variable. C. a conclusion. D. several variables. 24. The most abundant compound in most living things is A. sugar. B. sodium chloride. C. carbon dioxide. D. water. 4

5 25. Which of these processes takes place in the cytoplasm of a cell? A. electron transport B. glycolysis C. Krebs cycle 26. Organisms that cannot make their own food and must obtain energy from the foods they eat are called A. heterotrophs. B. plants. C. thylakoids. D. autotrophs. 27. Which cell structure contains the cell s genetic material and controls the cell s activities? A. cell envelope B. organelle C. nucleus D. cytoplasm 28. Which of the following is NOT a characteristic of all living things? A. ability to reproduce B. ability to move C. growth and development D. response to the environment 29. Information gathered from observing a plant grow 3 cm over a two-week period results in A. inferences. B. variables. C. data. D. hypotheses. 30. Which of the following is a valid hypothesis for why a plant appears to be dying? A. The plant is being watered too much. B. The plant is not being watered enough. C. The plant is receiving too much sunlight. 31. Which statement is true? A. Simple sugars are made of polysaccharides. B. RNA molecules are made of nucleotides. C. Amino acids are made of proteins. D. Glycerol is made of fatty acids. 32. Which of the following organic compounds is the main source of energy for living things? A. proteins B. lipids C. nucleic acids D. carbohydrates 5

6 33. A monosaccharide is a A. carbohydrate. B. protein. C. lipid. D. nucleic acid. 34. What is the process that changes one set of chemicals into another set of chemicals? A. adhesion B. cohesion C. dissolving D. chemical reaction 35. Which of the following is a phase of mitosis? A. cytokinesis B. S phase C. interphase D. prophase 36. Plants gather the sun s energy with light-absorbing molecules called A. thylakoids. B. glucose. C. pigments. D. chloroplasts. 37. Which organelle would you expect to find in plant cells but not animal cells? A. mitochondrion B. chloroplast C. smooth endoplasmic reticulum D. ribosome 38. What is a product of the Calvin cycle? A. carbon dioxide gas B. oxygen gas C. high-energy sugar D. ATP 39. You won t find a cell wall in which of these kinds of organisms? A. plants B. fungi C. animals D. none of the above 40. What is the term used to describe the energy needed to get a reaction started? A. activation energy B. chemical energy C. adhesion energy D. cohesion energy 6

7 41. Which of the following is NOT a goal of science? A. to investigate and understand nature B. to use derived explanations to make useful predictions C. to explain events in nature D. to use data to support a particular point of view 42. What is the term for a group of organisms of one type living in the same place? A. environment B. population C. biosphere D. ecosystem 43. Which organelle converts food into compounds that the cell uses for growth, development, and movement? A. chloroplast B. Golgi apparatus C. mitochondrion D. endoplasmic reticulum 44. In eukaryotes, electron transport occurs in the A. cytoplasm. B. cell membrane. C. mitochondria. D. chloroplasts. 45. Unlike photosynthesis, cellular respiration occurs in A. plant cells only. B. animal cells only. C. all but plant cells. D. all eukaryotic cells. 46. Which of the following statements about a compound is true? A. The physical and chemical properties of a compound are usually the same as those of the elements from which it is formed. B. Only the chemical properties of a compound are usually the same as those of the elements from which it is formed. C. Only the physical properties of a compound are usually the same as those of the elements from which it is formed. D. The physical and chemical properties of a compound are usually very different from those of the elements from which it is formed. 47. Which of the following contains a nucleus? A. bacteria B. eukaryotes C. prokaryotes D. organelles 7

8 48. The stroma is the space that surrounds A. thylakoids. B. plant cells. C. chloroplasts. Figure The structures labeled B in Figure 10-2 are called A. centromeres. B. spindles. C. sister chromatids. D. centrioles. 50. The structure labeled A in Figure 10-2 is called the A. sister chromatid. B. centriole. C. centromere. D. spindle. 51. Prokaryotes lack A. genetic material. B. a nucleus. C. a cell membrane. D. cytoplasm. 52. An animal cell that is surrounded by fresh water will burst because the osmotic pressure causes A. solutes to move out of the cell. B. solutes to move into the cell. C. water to move out of the cell. D. water to move into the cell. 53. Who was the first person to identify and see cells? A. Matthias Schleiden B. Rudolf Virchow C. Anton van Leeuwenhoek D. Robert Hooke 8

9 54. The ability to reproduce results is an important part of any A. theory. B. experiment. C. law. D. hypothesis. 55. Which of the following is an organ of the digestive system? A. muscle cell B. nerve tissue C. stomach D. epithelial tissue 56. When enough experimental data support a hypothesis, the hypothesis becomes a(an) A. conclusion. B. fact. C. inference. D. theory. 57. Unlike the cell membrane, the cell wall is A. a flexible barrier. B. made of tough fibers. C. found in all organisms. D. composed of a lipid bilayer. 58. Which of the following is a function of the cell membrane? A. regulates which materials enter and leave the cell B. stores water, salt, proteins, and carbohydrates C. breaks down lipids, carbohydrates, and proteins from foods D. keeps the cell wall in place 59. Organisms, such as plants, that make their own food are called A. heterotrophs. B. thylakoids. C. autotrophs. D. pigments. 60. The three particles that make up an atom are A. protons, neutrons, and isotopes. B. neutrons, isotopes, and electrons. C. protons, neutrons, and electrons. D. positives, negatives, and electrons. 61. What type of electron is available to form bonds? A. ionic B. valence C. nucleus D. covalent 9

10 62. When hydrogen and oxygen combine to form water, water is A. a reactant. B. neither a product nor a reactant. C. a product. D. both a product and a reactant. 63. Which of these is a product of cellular respiration? A. oxygen B. water C. glucose 64. Eukaryotes usually contain A. specialized organelles. B. a nucleus. C. genetic material. 65. Cellular respiration releases energy by breaking down A. water. B. food molecules. C. carbon dioxide. D. ATP. 66. Hypotheses may arise from A. logical inferences. B. prior knowledge. C. imaginative guesses. 67. The process by which organisms keep their internal conditions relatively stable is called A. evolution. B. photosynthesis. C. homeostasis. D. metabolism. 68. If an organism s diploid number is 12, its haploid number is A. 6. B. 3. C. 12. D Which of the following organisms are prokaryotes? A. animals B. plants C. bacteria 10

11 70. Which organelle breaks down food into particles the cell can use? A. Golgi apparatus B. endoplasmic reticulum C. lysosome D. mitochondrion 71. Unlike mitosis, meiosis results in the formation of A. haploid cells. B. body cells. C. diploid cells. D. 2N daughter cells. 72. Which structures carry out cell movement? A. cytoplasm and ribosomes B. chromosomes C. microtubules and microfilaments D. nucleolus and nucleus 73. Which organelle makes proteins using coded instructions that come from the nucleus? A. mitochondrion B. ribosome C. vacuole D. Golgi apparatus 74. The nucleus is made up of A. protons and neutrons. B. protons, neutrons, and electrons. C. protons and electrons. D. electrons and neutrons. 75. Photosynthesis uses sunlight to convert water and carbon dioxide into A. high-energy sugars. B. ATP and oxygen. C. oxygen and high-energy sugars. D. oxygen. 76. Where do the light-dependent reactions take place? A. only in chlorophyll molecules B. in the stroma C. outside the chloroplasts D. in the thylakoid membranes 77. Water molecules are polar, with the A. oxygen side being slightly positive and the hydrogen side being slightly negative. B. oxygen and hydrogen sides being slightly positive. C. oxygen and hydrogen sides being slightly negative. D. oxygen side being slightly negative and the hydrogen side being slightly positive. 11

12 78. The diffusion of water across a selectively permeable membrane is called A. facilitated diffusion. B. osmosis. C. osmotic pressure. D. active transport. 79. The work of scientists begins with A. drawing conclusions. B. creating experiments. C. careful observations. D. testing a hypothesis. 80. Solutions that contain concentrations of H + ions lower than pure water A. are acids. B. have ph values below 7. C. are bases. D. are enzymes. 81. The main function of the cell wall is to A. direct the activities of the cell. B. support and protect the cell. C. store DNA. D. help the cell move. 82. A group of cells that perform similar functions is called a(an) A. tissue. B. division of labor. C. organ. D. organ system. 83. The Calvin cycle is another name for A. photosynthesis. B. light-independent reactions. C. light-dependent reactions. 84. As a cell grows, it A. uses up food and oxygen more quickly. B. has more trouble moving enough materials across its cell membrane. C. places more demands on its DNA. 85. Which of the following structures serves as the cell s boundary from its environment? A. channel proteins B. chloroplast C. mitochondrion D. cell membrane 12

13 86. A well-tested explanation that unifies a broad range of observations is a(an) A. controlled experiment. B. hypothesis. C. inference. D. theory. 87. What type of ion forms when an atom loses electrons? A. negative B. positive C. possibly positive or negative D. neutral 88. Which of the following makes up a molecule of water? A. one atom of sodium and one atom of chlorine B. one atom of hydrogen and one atom of oxygen C. two atoms of hydrogen and one atom of oxygen D. one atom of hydrogen and two atoms of oxygen 89. The process by which a cell divides into two daughter cells is called A. metaphase. B. cell division. C. mitosis. D. interphase. 90. Which is NOT a unit of measurement in the metric system? A. inch B. liter C. meter D. gram 91. Which of the following is an organelle found in the cytoplasm? A. cell wall B. nucleolus C. chromatin D. ribosome 92. The amount of light and temperature are examples of A. factors that affect reproduction. B. factors necessary for life. C. factors to which living things respond. D. methods of energy production. 93. In science, a hypothesis is useful only if A. it is proven correct. B. it can be proven incorrect. C. the explanation is already known. D. it can be tested. 13

14 94. Which of the following is released during cellular respiration? A. lactic acid B. oxygen C. air D. energy 95. A substance that accelerates the rate of a chemical reaction is called a(an) A. molecule. B. element. C. lipid. D. catalyst. 96. Which of the following is NOT a function of proteins? A. control the rate of reactions and regulate cell processes B. build tissues such as bone and muscle C. help to fight disease D. store and transmit heredity 97. Compared to small cells, large cells have more trouble A. moving needed materials in and waste products out. B. making copies of their DNA. C. dividing. D. producing daughter cells. 98. Which term refers to cells having different jobs in an organism? A. unicellular B. multicellular C. cell specialization D. levels of organization 99. Diffusion is the movement of molecules from A. an area of equilibrium to an area of high concentration. B. an area of low concentration to an area of high concentration. C. an area of high concentration to an area of low concentration The space surrounding the nucleus of an atom contains A. neutrons. B. electrons. C. ions. D. protons Because you may come in contact with organisms you cannot see, what safety procedure MUST be followed? A. Open the windows of the laboratory. B. Do not wear long sleeves. C. Read over your activity. D. Wash your hands thoroughly after completing the activity. 14

15 102. The basic unit of mass in SI is the A. kilogram. B. ounce. C. meter. D. liter Which of the following is NOT found in the nucleus? A. chromatin B. DNA C. cytoplasm D. nucleolus 104. Which of the following is a function of the cytoskeleton? A. contains DNA B. surrounds the cell C. helps make proteins D. helps a cell keep its shape 105. The cell cycle is the A. time from prophase until cytokinesis. B. period of time between the birth and the death of a cell. C. time it takes for one cell to undergo mitosis. D. series of events that cells go through as they grow and divide Which of the following terms describes a substance formed by the combination of two or more elements in definite proportions? A. compound B. nucleus C. enzyme D. isotope 107. Cellular respiration is called an aerobic process because it requires A. light. B. glucose. C. oxygen. D. exercise The first phase of mitosis is called A. metaphase. B. prophase. C. anaphase. D. interphase Which of the following terms includes all the others? A. biologist B. zoologist C. botanist D. ecologist 15

16 110. An organ system is a group of organs that A. work together to perform a specific function. B. are made up of similar cells. C. work together to perform all the functions in a multicellular organism. D. are made up of similar tissues Which of the following is NOT a part of an ATP molecule? A. chlorophyll B. phosphate C. adenine D. ribose 112. What is shown in Figure 11-3? A. anaphase I of meiosis B. replication C. independent assortment D. crossing-over 113. is the study of A. the land, water, and air on Earth. B. the environment. C. the living world. D. animals and plants only. Figure The energy of the electrons passing along the electron transport chain is used to make A. ATP. B. alcohol. C. lactic acid. D. citric acid Which of the following is an example of an organ? A. nerve cell B. heart C. digestive system D. epithelial tissue 16

17 116. The products of photosynthesis are the A. products of cellular respiration. B. reactants of fermentation. C. reactants of cellular respiration. D. products of glycolysis Isotopes are atoms of the same element with the same number of protons and A. the same number of neutrons. B. a different number of electrons. C. a different number of molecules. D. a different number of neutrons A substance with a ph of 6 is called A. an acid. B. neither an acid nor a base. C. both an acid and a base. D. a base Enzymes affect the reactions in living cells by changing the A. temperature of the reaction. B. ph of the reaction. C. speed of the reaction. D. products of the reaction Unlike mitosis, meiosis results in the formation of A. four genetically identical cells. B. two genetically different cells. C. two genetically identical cells. D. four genetically different cells. 17

18 ID: B MIDTERM EXAM 2014 Answer Section MULTIPLE CHOICE 1. D 2. A 3. D 4. D 5. B 6. B 7. B 8. D 9. B 10. B 11. C 12. B 13. D 14. D 15. D 16. C 17. C 18. B 19. B 20. A 21. D 22. B 23. B 24. D 25. B 26. A 27. C 28. B 29. C 30. D 31. B 32. D 33. A 34. D 35. D 36. C 37. B 38. C 39. C 1

19 ID: B 40. A 41. D 42. B 43. C 44. C 45. D 46. D 47. B 48. A 49. C 50. C 51. B 52. D 53. D 54. B 55. C 56. D 57. B 58. A 59. C 60. C 61. B 62. C 63. B 64. D 65. B 66. D 67. C 68. A 69. C 70. C 71. A 72. C 73. B 74. A 75. C 76. D 77. D 78. B 79. C 80. C 81. B 82. A 83. B 84. D 2

20 ID: B 85. D 86. D 87. B 88. C 89. B 90. A 91. D 92. C 93. D 94. D 95. D 96. D 97. A 98. C 99. C 100. B 101. D 102. A 103. C 104. D 105. D 106. A 107. C 108. B 109. A 110. A 111. A 112. D 113. C 114. A 115. B 116. C 117. D 118. A 119. C 120. D 3

Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. chapter 7 Test Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Who was one of the first people to identify and see cork cells? a. Anton van

More information

Name: Class: Date: ID: A

Name: Class: Date: ID: A Class: Date: Ch 7 Review Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Researchers use fluorescent labels and light microscopy to a. follow

More information

Honors Biology-CW/HW Cell Biology 2018

Honors Biology-CW/HW Cell Biology 2018 Class: Date: Honors Biology-CW/HW Cell Biology 2018 Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Hooke s discovery of cells was made observing a. living

More information

Chapter Life Is Cellular

Chapter Life Is Cellular Chapter 7 7-1 Life Is Cellular The Discovery of the Cell Anton van Leeuwenhoek used a single-lens microscope to observe tiny little organisms in pond water. The Discovery of the Cell In 1665, Robert Hooke

More information

5. The cells in the liver that detoxify poison substances contain lots of a. smooth ER b. rough ER c. Golgi apparatus d. lysosomes e.

5. The cells in the liver that detoxify poison substances contain lots of a. smooth ER b. rough ER c. Golgi apparatus d. lysosomes e. Chapter 7 practice 1. What scientist originally came up with the term "cell"? a. von Leeuwenhoek d. Watson b. Hooke e. Virchow c. van der Waals 2. When you wish to look at the coat of a virus on the surface

More information

Biology Cell Test. Name: Class: Date: ID: A. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Biology Cell Test. Name: Class: Date: ID: A. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Class: Date: Biology Cell Test Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1, Who. wasone of the first people to-identify and seecorkeells? -,- ; -...

More information

Biology 1 Semester Review

Biology 1 Semester Review Chapter 1 What is Science? 1 1 What Is Science? Key Concept The goal of science is to investigate and understand the natural world, to explain events in the natural world, and to use those explanations

More information

Biology Semester Review

Biology Semester Review Chapter 1 The Science of Biology Biology Semester Review 1 1 What is Science? One goal of science is to provide natural explanations for events in the natural world. Science also aims to use those explanations

More information

Cell Theory. The cell is the basic unit of structure and function for all living things, but no one knew they existed before the 17 th century!

Cell Theory. The cell is the basic unit of structure and function for all living things, but no one knew they existed before the 17 th century! Cell Notes Cell Theory All living organisms are made of. cells The cell is the basic unit of structure and function for all living things, but no one knew they existed before the 17 th century! In 1665,

More information

Discovery of the Cell

Discovery of the Cell Cell Structure Discovery of the Cell Who discovered cells? 1665 Robert Hooke used a compound microscope to examine a piece of cork (20X magnification) He saw little boxes in the cork and called them cells

More information

7-1 Life Is Cellular. Copyright Pearson Prentice Hall

7-1 Life Is Cellular. Copyright Pearson Prentice Hall 7-1 Life Is Cellular The Discovery of the Cell What is the cell theory? The Discovery of the Cell The cell theory states: All living things are composed of cells. Cells are the basic units of structure

More information

Biology 1 Notebook. Review Answers Pages 17 -?

Biology 1 Notebook. Review Answers Pages 17 -? Biology 1 Notebook Review Answers Pages 17 -? The History of Cell Studies 1. Robert Hook (1665) used a microscope to examine a thin slice of cork. The little boxes he observed reminded him of the small

More information

2. Cellular and Molecular Biology

2. Cellular and Molecular Biology 2. Cellular and Molecular Biology 2.1 Cell Structure 2.2 Transport Across Cell Membranes 2.3 Cellular Metabolism 2.4 DNA Replication 2.5 Cell Division 2.6 Biosynthesis 2.1 Cell Structure What is a cell?

More information

Honors Biology Midterm Review

Honors Biology Midterm Review Honors Biology Midterm Review 1. CHARACTERISTICS OF LIFE Match each item in the boxes with a characteristic a. Reproduction (DNA) 1-passing DNA on to 1, 5 offspring b. Homeostasis 2-trait that helps 7,

More information

Anaphase. Third phase of mitosis in which the chromosomes separate and move to opposite ends of the cell. Animal Cell

Anaphase. Third phase of mitosis in which the chromosomes separate and move to opposite ends of the cell. Animal Cell Anaphase Third phase of mitosis in which the chromosomes separate and move to opposite ends of the cell. Animal Cell Antony Van Leevwenhoek 1643- Dutch microscope maker and merchant, observed and described

More information

Biology. Mrs. Michaelsen. Types of cells. Cells & Cell Organelles. Cell size comparison. The Cell. Doing Life s Work. Hooke first viewed cork 1600 s

Biology. Mrs. Michaelsen. Types of cells. Cells & Cell Organelles. Cell size comparison. The Cell. Doing Life s Work. Hooke first viewed cork 1600 s Types of cells bacteria cells Prokaryote - no organelles Cells & Cell Organelles Doing Life s Work Eukaryotes - organelles animal cells plant cells Cell size comparison Animal cell Bacterial cell most

More information

CELL THEORY & FUNCTION

CELL THEORY & FUNCTION UNIT 1- THE CELL CELL THEORY & FUNCTION A Word From Bill Record your observations about the picture to the right. What do you think you are you looking at? Describe the structure with as much detail

More information

Chapter 7. Cell Structure & Function

Chapter 7. Cell Structure & Function Chapter 7 Cell Structure & Function Scientists & Discoveries Early 1600 s (Holland): 1st microscope was constructed Anton van Leeuwenhoek (1600 s) used single lens as a microscope to study and very carefully

More information

STUDY GUIDE FOR BIOLOGY FALL FINAL

STUDY GUIDE FOR BIOLOGY FALL FINAL ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~UNIT 1 INTRODUCTION TO IOLOGY~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1. Information gathered from observing a plant that grows 3 cm over a two-week period is called: Data Collection

More information

Biology Mid-Year Review Packet This packet will be collected on the day of the exam for 2 HOMEWORK GRADES.

Biology Mid-Year Review Packet This packet will be collected on the day of the exam for 2 HOMEWORK GRADES. Name: Period: Date: Biology Mid-Year Review Packet This packet will be collected on the day of the exam for 2 HOMEWORK GRADES. Topics: Observations & Inferences Making A Hypothesis Characteristics of Life

More information

Stamford Public Schools Science Department District Midterm Examination REVIEW

Stamford Public Schools Science Department District Midterm Examination REVIEW Stamford Public Schools Science Department District Midterm Examination REVIEW 2013-2014 CP Biology Student Name: School/Teacher: Date: SPS CP Biology Midterm Review, January 2014 Page 1 Dear Biology Student,

More information

Chapter: Life's Structure and Classification

Chapter: Life's Structure and Classification Table of Contents Chapter: Life's Structure and Classification Section 1: Living Things 1- What is an organism? Any living thing is called an organism. Organisms vary in size: 1)one-celled or unicellular

More information

Cell Structure: What cells are made of. Can you pick out the cells from this picture?

Cell Structure: What cells are made of. Can you pick out the cells from this picture? Cell Structure: What cells are made of Can you pick out the cells from this picture? Review of the cell theory Microscope was developed 1610. Anton van Leeuwenhoek saw living things in pond water. 1677

More information

Cell Theory Essential Questions

Cell Theory Essential Questions Cells Vocab words 1. Cell 2. Cell theory 3. Nucleus 4. Eukaryote 5. Prokaryote 6. Organelle 7. Cytoplasm 8. Nuclear envelope 9. Chromatin 10. Chromosome 11. Nucleolus 12. Ribosome 13. Endoplasmic reticulum

More information

CHARACTERISTICS OF LIFE ORGANIZATION OF LIFE CELL THEORY TIMELINE

CHARACTERISTICS OF LIFE ORGANIZATION OF LIFE CELL THEORY TIMELINE CHARACTERISTICS OF LIFE 1. composed of cells either uni/multi 2. reproduce sexual and/or asexual 3. contain DNA in cells 4. grow and develop 5. use material/energy in metabolic reactions 6. respond to

More information

Academic Biology: Midterm Review

Academic Biology: Midterm Review Academic Biology: Midterm Review Quarter #1 Chapter 1: The Science of Biology Biology the study of the living world Scientific Method Step 1: Observation Step 2: Forming a Question Step 3: Form a Hypothesis

More information

The diagram below represents levels of organization within a cell of a multicellular organism.

The diagram below represents levels of organization within a cell of a multicellular organism. STATION 1 1. Unlike prokaryotic cells, eukaryotic cells have the capacity to a. assemble into multicellular organisms b. establish symbiotic relationships with other organisms c. obtain energy from the

More information

protein synthesis cell theory Centrioles specialization. unicellular ribosomes. mitochondria cell interdependence prokaryotes

protein synthesis cell theory Centrioles specialization. unicellular ribosomes. mitochondria cell interdependence prokaryotes All cells must generate proteins. Cells make protein through a process called protein synthesis All living things are made of cells, Cells are the basic units of structure and function in all organisms,

More information

Biology Unit 3 Exam DO NOT WRITE ON THIS EXAM. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Biology Unit 3 Exam DO NOT WRITE ON THIS EXAM. Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Biology Unit 3 Exam Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Water moves into a cell placed in a(n) solution. a. osmotic c. hypotonic b. hypertonic

More information

NAME: PERIOD: The Cell and Its Functions

NAME: PERIOD: The Cell and Its Functions NAME: PERIOD: The Cell and Its Functions Directions: Using your notes and book as a guide, complete the following questions to review everything we have learned about cells, their parts, and any functions

More information

d. If the plants in pot 3 grew the fastest over a 3 week period, what would your conclusion be about the fertilizers?

d. If the plants in pot 3 grew the fastest over a 3 week period, what would your conclusion be about the fertilizers? First Semester Exam Review 50 total questions Nature of Science: 5 questions Students will be able to: develop a testable question, form a hypothesis, identify the independent and dependent variables and

More information

Biology I. Chapter 7

Biology I. Chapter 7 Biology I Chapter 7 Interest Grabber NOTEBOOK #1 Are All Cells Alike? All living things are made up of cells. Some organisms are composed of only one cell. Other organisms are made up of many cells. 1.

More information

What in the Cell is Going On?

What in the Cell is Going On? What in the Cell is Going On? Robert Hooke naturalist, philosopher, inventor, architect... (July 18, 1635 - March 3, 1703) In 1665 Robert Hooke publishes his book, Micrographia, which contains his drawings

More information

Name: Class: Date: ID: A

Name: Class: Date: ID: A Name: Class: _ Date: _ ID: A Ch 2 Review Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Isotopes are atoms of the same element with the same number of

More information

Honors Biology Fall Final Exam Study Guide

Honors Biology Fall Final Exam Study Guide Honors Biology Fall Final Exam Study Guide Helpful Information: Exam has 100 multiple choice questions. Be ready with pencils and a four-function calculator on the day of the test. Review ALL vocabulary,

More information

PreAP Biology Fall Semester Review Questions for the Final Exam will not be taken from this Review.

PreAP Biology Fall Semester Review Questions for the Final Exam will not be taken from this Review. PreAP Biology Fall Semester Review Questions for the Final Exam will not be taken from this Review. Fall Semester Review Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers

More information

Name Hour. Section 7-1 Life Is Cellular (pages )

Name Hour. Section 7-1 Life Is Cellular (pages ) Name Hour Section 7-1 Life Is Cellular (pages 169-173) Introduction (page 169) 1. What is the structure that makes up every living thing? The Discovery of the Cell (pages 169-170) 2. What was Anton van

More information

Introduction to Cells

Introduction to Cells Life Science Introduction to Cells All life forms on our planet are made up of cells. In ALL organisms, cells have the same basic structure. The scientist Robert Hooke was the first to see cells under

More information

Discovery of the Cell

Discovery of the Cell Cells Chapter 4 Discovery of the Cell 1665 Robert Hooke used a microscope to examine a piece of cork. He saw little boxes in the cork and called them cells. 1673 Anton van Leeuwenhoek was the first person

More information

Introduction to Cells

Introduction to Cells Life Science Introduction to Cells All life forms on our planet are made up of cells. In ALL organisms, cells have the same basic structure. The scientist Robert Hooke was the first to see cells under

More information

Chapter Outline. The Living Cell. The Cell Theory. The Nature and Variety of Cells. Cell theory. Observing Cells: The Microscope

Chapter Outline. The Living Cell. The Cell Theory. The Nature and Variety of Cells. Cell theory. Observing Cells: The Microscope Chapter Outline The Living Cell Chapter 21 The Nature and Variety of Cells How Does a Cell Work? Metabolism: Energy and Life Cell Division Great Idea: Life is based on chemistry, and chemistry takes place

More information

The Basic Unit of Life Copyright Amy Brown Science Stuff

The Basic Unit of Life Copyright Amy Brown Science Stuff Cell Structure and Function The Basic Unit of Life Copyright Amy Brown Science Stuff The Discovery of the Cell Robert Hooke looked at thin slices of cork (plant cells) under the microscope. Named it a

More information

Biology Midterm Test Review

Biology Midterm Test Review Biology Midterm Test Review Levels of Organization 1. Put these levels of organization in order from simplest to most complex (smallest to largest): cell, community, atom, organism, biosphere, organ system,

More information

Biology I Fall Semester Exam Review 2014

Biology I Fall Semester Exam Review 2014 Biology I Fall Semester Exam Review 2014 Biomolecules and Enzymes (Chapter 2) 8 questions Macromolecules, Biomolecules, Organic Compunds Elements *From the Periodic Table of Elements Subunits Monomers,

More information

REVIEW 2: CELLS & CELL DIVISION UNIT. A. Top 10 If you learned anything from this unit, you should have learned:

REVIEW 2: CELLS & CELL DIVISION UNIT. A. Top 10 If you learned anything from this unit, you should have learned: Period Date REVIEW 2: CELLS & CELL DIVISION UNIT A. Top 10 If you learned anything from this unit, you should have learned: 1. Prokaryotes vs. eukaryotes No internal membranes vs. membrane-bound organelles

More information

Number of questions TEK (Learning Target) Biomolecules & Enzymes

Number of questions TEK (Learning Target) Biomolecules & Enzymes Unit Biomolecules & Enzymes Number of questions TEK (Learning Target) on Exam 8 questions 9A I can compare and contrast the structure and function of biomolecules. 9C I know the role of enzymes and how

More information

Biology Midterm Review

Biology Midterm Review Biology Midterm Review Unit 1 Keystone Objectives: A.1.1, A.1.2, B.4.1.1 1.1 Biology explores life from the global to the microscopic level. Put the levels of organization in order, starting with subatomic

More information

Chemistry of Life Cells & Bioprocesses CRT Review

Chemistry of Life Cells & Bioprocesses CRT Review Chemistry of Life Cells & Bioprocesses CRT Review Chapter 2: The Chemistry of Life macromolecules - The four types of macromolecules are carbohydrates, lipids, nucleic acids, and proteins Types of Macromolecules

More information

Know how to read a balance, graduated cylinder, ruler. Know the SI unit of each measurement.

Know how to read a balance, graduated cylinder, ruler. Know the SI unit of each measurement. Biology I Fall Semester Exam Review 2012-2013 Due the day of your final for a maximum of 5 extra credit points. You will be able to use this review on your exam for 15 minutes! Safety and Lab Measurement:

More information

http://koning.ecsu.ctstateu.edu/cell/cell.html 4A: Students will compare and contrast prokaryotic and eukaryotic cells Robert Hooke (1665) Used a compound microscope to look at thin slices of cork (oak

More information

Name: Biology The Nature of Science. Date: Check out 2. How are science and technology related?

Name: Biology The Nature of Science. Date: Check out   2. How are science and technology related? Name: 1 st Semester Mr. Willis Biology The Nature of Science 1 Biology: Need extra help? Date: Check out http://www.nwr1biology.com 1.1 What Is Science? 1. What is science? 2. What are the goals of science?

More information

Photosynthesis and Cellular Respiration

Photosynthesis and Cellular Respiration Name Date Class CHAPTER 5 TEST PREP PRETEST Photosynthesis and Cellular Respiration In the space provided, write the letter of the term or phrase that best completes each statement or best answers each

More information

II. Eukaryotic Cell Structure A. Boundaries 1. plasma membrane a. serves as a boundary b/w the cell and its environment b. controls movement of

II. Eukaryotic Cell Structure A. Boundaries 1. plasma membrane a. serves as a boundary b/w the cell and its environment b. controls movement of I. History of the cell theory A. Anton van Leeuwenhoek (1600s) - dutch lens maker could see things with his lenses that were invisible to the naked eye - developed the simple microscope B. Robert Hooke

More information

Biology I Midterm 2018 Study Guide

Biology I Midterm 2018 Study Guide Biology I Midterm 2018 Study Guide These questions are designed to get you thinking about all the concepts we have discussed from Chapters 1-11. However, you will be responsible for knowing ALL the information

More information

EOC - Unit 3 Review Cells

EOC - Unit 3 Review Cells EOC - Unit 3 Review Cells Standard 14: SC.912.L.14.1: Describe the scientific theory of cells (cell theory), and relate the history of its discovery to the process of science. Also Assesses: SC.912.N.1.3

More information

Introduction to Cells. Intro to Cells. Scientists who contributed to cell theory. Cell Theory. There are 2 types of cells: All Cells:

Introduction to Cells. Intro to Cells. Scientists who contributed to cell theory. Cell Theory. There are 2 types of cells: All Cells: Intro to Cells Key Concept: Cells are the basic unit of life. Introduction to Cells Cells are the basic units of organisms Cells can only be observed under microscope Basic types of cells: 1 Animal Cell

More information

3 The Organization of Living Things

3 The Organization of Living Things CHAPTER 1 SECTION Cells: The Basic Units of Life 3 The Organization of Living Things BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: What are the advantages of

More information

Cell Structure and Function How do the structures and processes of a cell enable it to survive?

Cell Structure and Function How do the structures and processes of a cell enable it to survive? Name Cell Structure and Function Date How do the structures and processes of a cell enable it to survive? Before You Read Before you read the chapter, think about what you know about the topic. Record

More information

Name: Period: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

Name: Period: Date: Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. Name: Period: _ Date: _ Cell Multiple Choice Identify the choice that best completes the statement or answers the question. 1. The invention of the microscope made it possible for people to discover a.

More information

Biology Spring Final Exam Study Guide

Biology Spring Final Exam Study Guide Name: Hour: Basic Biology Skills Graphing Know the keys to creating a graph Know how to interpret a graph Independent variable Dependent variable Biology Spring Final Exam Study Guide Levels of Organization

More information

Chapter 7.2. Cell Structure

Chapter 7.2. Cell Structure Chapter 7.2 Cell Structure Daily Objectives Describe the structure and function of the cell nucleus. Describe the function and structure of membrane bound organelles found within the cell. Describe the

More information

Cells & Cell Organelles. Doing Life s Work

Cells & Cell Organelles. Doing Life s Work Cells & Cell Organelles Doing Life s Work Types of cells bacteria cells Prokaryote Eukaryotes animal cells plant cells Cell size comparison Animal cell Bacterial cell most bacteria 1-10 microns eukaryotic

More information

B-2 The student will demonstrate an understanding of the structure and function of cells and their organelles.

B-2 The student will demonstrate an understanding of the structure and function of cells and their organelles. B-2 The student will demonstrate an understanding of the structure and function of cells and their organelles. B-2.1 Recall the three major tenets of cell theory (all living things are composed of one

More information

Life is Cellular Section 7.1

Life is Cellular Section 7.1 Life is Cellular Section 7.1 Objectives Understand Cell theory Distinguish between prokaryotes and eukaryotes Understand different types of microscopy, and how they work in more detail What is a Cell?

More information

Cells Cytology = the study of cells. Nonliving Levels. Organization Levels of Life. Living Levels 11/14/13. More Living Levels

Cells Cytology = the study of cells. Nonliving Levels. Organization Levels of Life. Living Levels 11/14/13. More Living Levels Cells Cytology = the study of cells What Are the Main Characteristics of organisms? 1. Made of CELLS 2. Require ENERGY (food) 3. REPRODUCE (species) 4. Maintain HOMEOSTASIS 5. ORGANIZED 6. RESPOND to environment

More information

CELL THEORY, STRUCTURE & FUNCTION

CELL THEORY, STRUCTURE & FUNCTION CELL THEORY, STRUCTURE & FUNCTION History of Cells Robert Hooke (1665) observed cork under a microscope Thought they looked like the rooms monks lived in called cells. History of Cells Antony Van Leeuwenhoek

More information

CELL THEORY & FUNCTION

CELL THEORY & FUNCTION CELL THEORY & FUNCTION DISCOVERY OF THE CELL Can t see cells, so who knew they existed? Discovered after the microscope was invented. Mid 1600s when scientists began using microscopes Robert Hooke

More information

Name Class Date. How do plant cells make food? How do plant and animal cells get energy from food?

Name Class Date. How do plant cells make food? How do plant and animal cells get energy from food? CHAPTER 2 2 Cell Energy SECTION The Cell in Action BEFORE YOU READ After you read this section, you should be able to answer these questions: How do plant cells make food? How do plant and animal cells

More information

Cell Theory and Structure. Discoveries What are Cells? Cell Theory Cell Structures Organelles

Cell Theory and Structure. Discoveries What are Cells? Cell Theory Cell Structures Organelles Cell Theory and Structure Discoveries What are Cells? Cell Theory Cell Structures Organelles Discoveries In 1665 Robert Hooke observed a thin slice of cork from an oak tree What he saw reminded him of

More information

CELL PART Expanded Definition Cell Structure Illustration Function Summary Location ALL CELLS DNA Common in Animals Uncommon in Plants Lysosome

CELL PART Expanded Definition Cell Structure Illustration Function Summary Location ALL CELLS DNA Common in Animals Uncommon in Plants Lysosome CELL PART Expanded Definition Cell Structure Illustration Function Summary Location is the material that contains the Carry genetic ALL CELLS information that determines material inherited characteristics.

More information

Name: Date: Period: Biology End of Course Vocabulary 1. This is an organism s unique role in the environment that includes the habitat, function, and

Name: Date: Period: Biology End of Course Vocabulary 1. This is an organism s unique role in the environment that includes the habitat, function, and 1. This is an organism s unique role in the environment that includes the habitat, function, and activities of the organism. a. Niche 2. This is a inter-species relationship in which one species benefits

More information

To help you complete this review activity and to help you study for your test, you should read SC State Standards B

To help you complete this review activity and to help you study for your test, you should read SC State Standards B Name: Test Date: PAGE: Biology I: Unit 3 Cell Structure Review for Unit Test Directions: You should use this as a guide to help you study for your test. You should also read through your notes, worksheets,

More information

7-2 Eukaryotic Cell Structure

7-2 Eukaryotic Cell Structure 1 of 49 Comparing the Cell to a Factory Eukaryotic Cell Structures Structures within a eukaryotic cell that perform important cellular functions are known as organelles. Cell biologists divide the eukaryotic

More information

Chapter 4 Cells: The Basic Units of Life The Big Idea All organisms are composed of one or more cells.

Chapter 4 Cells: The Basic Units of Life The Big Idea All organisms are composed of one or more cells. Chapter 4 Cells: The Basic Units of Life The Big Idea All organisms are composed of one or more cells. Section 1 The Characteristics of Cells Key Concept Cells function similarly in all living organisms.

More information

Highland Park Science Curriculum

Highland Park Science Curriculum 08/08/20115:20 PM 1 Biology I Semester I Unit IV Highland Park Science Curriculum Components Biology I Biology I Pre AP Extensions Biology I Pre AP TAG Extensions Unit Overview Cells and Cellular Mechanisms

More information

Cell Organelles Tutorial

Cell Organelles Tutorial 1 Name: Cell Organelles Tutorial TEK 7.12D: Differentiate between structure and function in plant and animal cell organelles, including cell membrane, cell wall, nucleus, cytoplasm, mitochondrion, chloroplast,

More information

Honors Biology summer assignment. Review the notes and study them. There will be a test on this information the 1 st week of class

Honors Biology summer assignment. Review the notes and study them. There will be a test on this information the 1 st week of class Honors Biology summer assignment Review the notes and study them. There will be a test on this information the 1 st week of class Biomolecules Molecules that make up living things. There are 4 molecules

More information

CORE CONCEPTS & TERMINOLOGY FALL 2010

CORE CONCEPTS & TERMINOLOGY FALL 2010 CORE CONCEPTS & TERMINOLOGY FALL 2010 The following concepts and terms will be covered by all BIO 120 lecture instructors. Presentation of additional concepts is left to the discretion of the individual

More information

Hypothesis. Levels of organization. Theory. Controlled experiment. Homeostasis. ph scale. Characteristics of living things

Hypothesis. Levels of organization. Theory. Controlled experiment. Homeostasis. ph scale. Characteristics of living things Hypothesis Quantitative & Qualitative observations Theory Levels of organization Controlled experiment Homeostasis Characteristics of living things ph scale Quantitative- involves numbers, counting, measuring

More information

Cell Review: Day "Pseudopodia" literally means? a) False feet b) True motion c) False motion d) True feet

Cell Review: Day Pseudopodia literally means? a) False feet b) True motion c) False motion d) True feet Cell Review: Day 1 1. "Pseudopodia" literally means? a) False feet b) True motion c) False motion d) True feet Cell Review: Day 1 2. What is the primary method of movement for Euglena? a) Flagella b) Cilia

More information

Name Period. Final Exam Study Guide

Name Period. Final Exam Study Guide Name Period Chapter 6-1 Chromosomes Final Exam Study Guide 1. What is the structure of chromosomes(what are they made of and what is on them)? How many do we have? When are they copied? 2. What is an autosome

More information

The branch of biology dealing with interactions among organisms and between organisms and their environment is called. ecology.

The branch of biology dealing with interactions among organisms and between organisms and their environment is called. ecology. The branch of biology dealing with interactions among organisms and between organisms and their environment is called ecology. The simplest grouping of more than one kind of organism in the biosphere is

More information

Life is Cellular. Cell Structure and Function. The First Microscope Janssen Brothers/Galileo. Leeuwenhoek s Microscope

Life is Cellular. Cell Structure and Function. The First Microscope Janssen Brothers/Galileo. Leeuwenhoek s Microscope Life is Cellular Cell Structure and Function Life is Cellular, Eukaryotic Cell Structure, Cell Boundaries, The Diversity of Cellular Life Early microscopes allowed scientists to view life on a cellular

More information

Science. Is an organized way of using evidence to learn about the natural world. Inference

Science. Is an organized way of using evidence to learn about the natural world. Inference BIOLOGY STUDY GUIDE Science Is an organized way of using evidence to learn about the natural world Observation The process of gathering information about events or process in a careful, orderly way. Data

More information

Review Quizzes Chapters 6-10

Review Quizzes Chapters 6-10 Review Quizzes Chapters 6-10 1. The product(s) of the light reactions of photosynthesis is/are a. pyruvate b. glucose c. ATP and NADPH d. CO 2 and H 2 O e. ribulose bisphosphate (RuBP) 1. The product(s)

More information

LIFE SCIENCE CHAPTER 3 FLASHCARDS

LIFE SCIENCE CHAPTER 3 FLASHCARDS LIFE SCIENCE CHAPTER 3 FLASHCARDS Human beings are A. machines. B. organisms. C. systems. D. protists. One benefit of being a large organism is that you have A. larger cells. B. simpler functions. C. fewer

More information

Cell Structure and Function

Cell Structure and Function Cell Structure and Function Cell size comparison Animal cell Bacterial cell What jobs do cells have to do for an organism to live Gas exchange CO 2 & O 2 Eat (take in & digest food) Make energy ATP Build

More information

Basic Structure of a Cell

Basic Structure of a Cell Basic Structure of a Cell Prokaryotic Cells No nucleus Archaea & Eubacteria One circular chromosome Extremely small Eukaryotic Cells Has a nucleus!!! Membrane-bound organelles Plants, Animals, Fungi, &

More information

THE CELL THEORY (R+R+R+E+G+N+T+S) 3).

THE CELL THEORY (R+R+R+E+G+N+T+S) 3). CELL BIOLOGY All living things are made up of small individual units called cells. Cells are the smallest functioning living unit. Cells can not normally be seen with the naked eye. To usually observe

More information

Table of Contents. Chapter Preview. 4.1 Photosynthesis. 4.2 Respiration. 4.3 Cell Division. 4.4 Cell Differentiation

Table of Contents. Chapter Preview. 4.1 Photosynthesis. 4.2 Respiration. 4.3 Cell Division. 4.4 Cell Differentiation Table of Contents Chapter Preview 4.1 Photosynthesis 4.2 Respiration 4.3 Cell Division 4.4 Cell Differentiation Chapter Preview Questions 1. All living things are made of a. tissues. b. muscles. c. cells.

More information

Midterm Review Guide. Unit 1 : Biochemistry: 1. Give the ph values for an acid and a base. 2. What do buffers do? 3. Define monomer and polymer.

Midterm Review Guide. Unit 1 : Biochemistry: 1. Give the ph values for an acid and a base. 2. What do buffers do? 3. Define monomer and polymer. Midterm Review Guide Name: Unit 1 : Biochemistry: 1. Give the ph values for an acid and a base. 2. What do buffers do? 3. Define monomer and polymer. 4. Fill in the Organic Compounds chart : Elements Monomer

More information

Cells. The basic units of a living system or organism

Cells. The basic units of a living system or organism Cells The basic units of a living system or organism Cell Theory developed by 3 German scientists: Matthias Schleiden, Theodor Schwann, and Rudolf Virchow These scientists discoveries led to the cell theory

More information

Notes: Cell Processes 1. Movement across cell membrane 2. Photosynthesis 3. Cellular respiration 4. Cell cycle

Notes: Cell Processes 1. Movement across cell membrane 2. Photosynthesis 3. Cellular respiration 4. Cell cycle Notes: Cell Processes 1. Movement across cell membrane 2. Photosynthesis 3. Cellular respiration 4. Cell cycle AMDG 1. Notes: Movement across a cell membrane Cell Membrane-see picture in text book What

More information

7. Which letter in the diagram below indicates the structure that is most closely associated with excretion?

7. Which letter in the diagram below indicates the structure that is most closely associated with excretion? 1. Which sequence of terms is in the correct order from simplest to most complex? 1) cells tissues organs organ systems 2) tissues organisms cells organ systems 3) cells tissues organ systems organs 4)

More information

Mid-Unit 1 Study Guide

Mid-Unit 1 Study Guide Mid- Study Guide Lessons 1, 3, & 4 1.1 Essential Questions: What are living things made of? What term describes the smallest unit that can perform all of the functions necessary for life? Eukaryotic cells

More information

Cell Types. Prokaryotes

Cell Types. Prokaryotes Cell Types Prokaryotes before nucleus no membrane-bound nucleus only organelle present is the ribosome all other reactions occur in the cytoplasm not very efficient Ex.: bacteria 1 Cell Types Eukaryotes

More information

Bio-CP Chapter 7 Cell Notes

Bio-CP Chapter 7 Cell Notes Bio-CP Chapter 7 Cell Notes I. Cell = Building block of all living organisms A. Robert Hooke (1665) observed cork under a crude microscope 1. He called the boxes cells because they looked like little rooms

More information

Biology 2018 Final Review. Miller and Levine

Biology 2018 Final Review. Miller and Levine Biology 2018 Final Review Miller and Levine bones blood cells elements All living things are made up of. cells If a cell of an organism contains a nucleus, the organism is a(n). eukaryote prokaryote plant

More information

Chapter 4. Table of Contents. Section 1 The History of Cell Biology. Section 2 Introduction to Cells. Section 3 Cell Organelles and Features

Chapter 4. Table of Contents. Section 1 The History of Cell Biology. Section 2 Introduction to Cells. Section 3 Cell Organelles and Features Cell Structure and Function Table of Contents Section 1 The History of Cell Biology Section 2 Introduction to Cells Section 3 Cell Organelles and Features Section 4 Unique Features of Plant Cells Section

More information

Cell Structure and Function

Cell Structure and Function Cell Structure and Function Prokaryote vs. Eukaryote Prokaryotic cells: Pro- Before, Karyot- Center or Nucleus Very Basic Cells with no membrane bound organelles. DNA is not separate from the rest of the

More information