GENERAL CHEMISTRY II CHM202 Unit 4 Practice Test

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "GENERAL CHEMISTRY II CHM202 Unit 4 Practice Test"

Transcription

1 GENERAL CHEMISTRY II CHM202 Unit 4 Practice Test This test is intended to help you get acquainted with the types of questions you will be asked on the Unit Test administered at the end of the unit. The answers are included at the end of the test. Do not pass in your answers to this test. This is optional and will not be graded. Feel free to seek any help you wish on these questions. A mastery of the topics covered in them will assure a good performance on the tests that count. THIS IS NOT THE TAKE HOME TEST. DO NOT PASS IN AN ANSWER SHEET FOR THIS TEST. 1. Which response includes all of the following processes that are accompanied by an increase of entropy? A) I and III B) II and III C) I, II and III D) II only E) III only 2. Which of the following processes would be accompanied by a decrease in entropy? A) H 2 O(s) H 2 O(g) B) H 2 O(l) H 2 O(g) C) H 2 O(s) H 2 O(l) D) H 2 O(g) H 2 O(s) E) H 2 O(l, 50 C) H 2 O(l, 75 C) 3. Determine ΔS for the reaction SO 3 (g) + H 2 O(l) H 2 SO 4 (l). A) J/K mol B) J/K mol C) J/K mol D) 29.4 J/K mol E) 29.4 J/K mol 4. Which of the following is consistent with an exothermic reaction that is spontaneous at all temperatures? A) ΔH > 0, ΔS < 0, ΔG < 0 B) ΔH > 0, ΔS > 0, ΔG < 0 C) ΔH < 0, ΔS < 0, ΔG < 0 D) ΔH < 0, ΔS > 0, ΔG < 0 E) ΔH > 0, ΔS < 0, ΔG > 0 5. HI has a normal boiling point of 35.4 C, and its ΔH vap is kj/mol. Calculate the molar entropy of vaporization (ΔS vap ). A) 598 J/K mol B) 68.6 J/K mol C) 75.2 J/K mol D) J/K mol E) 89.0 J/K mol

2 6. Which of the following is consistent with a reaction at equilibrium? A) ΔG = 0, Q = K B) ΔG = 0, Q > K C) ΔG > 0, Q = K D) ΔG < 0, Q = K E) ΔG = 0, Q < K 7. Hydrogen peroxide (H 2 O 2 ) decomposes according to the equation H 2 O 2 (l) H 2 O(l) + 1 / 2 O 2 (g). Calculate K p for this reaction at 25 C. (ΔH = 98.2 kj/mol, ΔS = 70.1 J/K mol) A) B) 20.9 C) D) E) Nitrosyl chloride (NOCl) decomposes at elevated temperatures according to the equation 2NOCl(g) 2NO(g) + Cl 2 (g). Calculate K p for this reaction at 227 C. (ΔH = 81.2 kj/mol, ΔS = 128 J/K mol) A) B) C) 62.8 D) E) Find the temperature at which the reaction N 2 O 4 (g) 2NO 2 (g) will be in equilibrium when both gases are present at partial pressures of 1.00 atm. A) 300 C B) 28 C C) 55 C D) 32 C E) 562 C 10. Using the thermodynamic data provided below, calculate the standard change in entropy when one mole of sodium nitrate is dissolved in water. Will the solubility of sodium nitrate increase or decrease if the temperature of the system is increased? A) 90.4 J/K mol; solubility decreases with increasing temperature B) 90.4 J/K mol; solubility increases with increasing temperature C) 90.4 J/K mol; solubility decreases with increasing temperature D) 90.4 J/K mol; solubility increases with increasing temperature E) None of the above

3 11. Select True or False: For the reaction H 2 O 2 (g) H 2 O(g) + 1 / 2 O 2 (g), ΔH = 106 kj/mol and ΔS = 58 J/K mol at 25 C. H 2 O 2 (g) is spontaneous at 25 C. A) True B) False 12. Complete and balance the following redox equation. When properly balanced using the smallest whole-number coefficients, the coefficient of S is H 2 S + HNO 3 S + NO (acidic solution) A) 1. B) 2. C) 3. D) 5. E) Complete and balance the following redox equation using the set of smallest whole-number coefficients. Now sum the coefficients of all species in the balanced equation. (Remember the coefficients that are equal to one.) The sum of the coefficients is BrO 3 (aq) + Sb 3+ (aq) Br (aq) + Sb 5+ (aq) (acidic solution) A) 4. B) 12. C) 13. D) 17. E) None of these. 14. Determine the cell diagram for the reaction below. Assume platinum electrodes are used when no other solid is present. Cl 2 (g) + Sn 2+ (aq) Sn 4+ (aq) + 2Cl - (aq) A) Pt(s) Cl 2 (g) Cl - (aq) Sn 2+ (aq), Sn 4+ (aq) Pt(s) B) Pt(s) Sn 2+ (aq), Sn 4+ (aq) Cl 2 (g) Cl - (aq) Pt(s) C) Pt(s) Sn 4+ (aq), Sn 2+ (aq) Cl - (aq) Cl 2 (g) Pt(s) D) Pt(s) Cl - (g) Cl 2 (aq) Sn 4+ (aq), Sn 2+ (aq) Pt(s) E) Pt(s) Cl 2 (g) Sn 2+ (aq) Sn 4+ (aq), Cl - (aq) Pt(s) 15. A galvanic cell has the overall reaction: 2Fe(NO 3 ) 2 (aq) + Pb(NO 3 ) 2 (aq) 2Fe(NO 3 ) 3 (aq) + Pb(s) Which is the half reaction occurring at the cathode? A) NO - 3 (aq) + 4H + (aq) + 3e - NO(g) + 2H 2 O(l) B) NO - 3 (aq) + 2H + (aq) + e - NO 2 (g) + H 2 O(l) C) Fe 2+ (aq) Fe 3+ (aq) + e - D) Pb 2+ (aq) + 2e - Pb(s) E) Fe 2+ (aq) + e - Fe 3+ (aq)

4 16. Calculate the standard cell emf for the following cell: Mg Mg 2+ NO 3 (acid soln) NO(g) Pt A) 3.33 V B) 1.41 V C) 1.41 V D) 8.46 V E) 8.46 V 17. An electrochemical cell based on the following reaction has a standard cell voltage (E cell ) of 0.48 V: Sn(s) + Cu 2+ (aq) Sn 2+ (aq) + Cu(s) What is the standard reduction potential of tin(ii)? (E (Cu 2+ /Cu) = 0.34 V) A) 0.14 V B) 0.14 V C) 0.82 V D) 0.82 V E) none of these 18. Consider the following standard reduction potentials in acid solution: The strongest reducing agent among those shown above is A) Fe 3+. B) Fe 2+. C) Br. D) Al 3+. E) Al. 19. For the electrochemical cell, Fe(s) Fe 2+ (aq) Cu 2+ (aq) Cu + (aq) Pt(s), determine the equilibrium constant (K eq ) at 25 C for the reaction that occurs. A) 1.6 x B) 8.6 x C) 1.2 x D) 9.3 x 10 9 E) 1.3 x Calculate the cell emf for the following reaction at 25 C: Ni(s) + 2Cu 2+ (0.010 M) Ni 2+ ( M) + 2Cu + (1.0 M) A) 0.40 V B) 0.43 V C) 0.43 V D) 0.34 V E) 0.37 V

5 21. Which one of the following is consistent with a galvanic cell? A) ΔG < 0, E cell > 0, Q < K B) ΔG < 0, E cell < 0, Q < K C) ΔG < 0, E cell < 0, Q > K D) ΔG > 0, E cell < 0, Q < K E) ΔG > 0, E cell < 0, Q > K 22. Select True or False: Under acidic conditions, the correctly balanced redox reaction for ClO 2 - (aq) ClO2 (g) + Cl - (aq) is: 5ClO 2 - (aq) + 4H + (aq) 4ClO2 (g) + Cl - (aq) + 2H 2 O(l) A) True B) False Answers 1. A 2. D 3. C 4. D 5. E 6. A 7. D 8. A 9. C 10. D 11. A 12. C 13. D 14. B 15. D 16. A 17. A 18. E 19. B 20. E 21. A 22. A

6

Name AP CHEM / / Collected Essays Chapter 17

Name AP CHEM / / Collected Essays Chapter 17 Name AP CHEM / / Collected Essays Chapter 17 1980 - #2 M(s) + Cu 2+ (aq) M 2+ (aq) + Cu(s) For the reaction above, E = 0.740 volt at 25 C. (a) Determine the standard electrode potential for the reaction

More information

Chem 1412 SU06 Exam 4

Chem 1412 SU06 Exam 4 Chem 1412 SU06 Exam 4 Student: 1. Which of the following is necessary for a process to be spontaneous? A. H sys < 0 B. S sys > 0 C. S surr < 0 D. S univ > 0 E. G sys = 0 2. Which of the following is always

More information

Chapter 18 problems (with solutions)

Chapter 18 problems (with solutions) Chapter 18 problems (with solutions) 1) Assign oxidation numbers for the following species (for review see section 9.4) a) H2SO3 H = +1 S = +4 O = -2 b) Ca(ClO3)2 Ca = +2 Cl = +5 O = -2 c) C2H4 C = -2

More information

4. [7 points] Which of the following reagents would decrease the solubility of AgCl(s)? NaOH HCl NH 3 NaCN

4. [7 points] Which of the following reagents would decrease the solubility of AgCl(s)? NaOH HCl NH 3 NaCN 1. [7 points] It takes 0.098 g of silver iodate, AgIO 3, to make 1.00-L of a saturated solution saturated at 25 C. What is the value of the solubility product, K sp? a. 3.5 10 4 b. 1.2 10 7 c. 9.8 10 2

More information

AQA A2 CHEMISTRY TOPIC 5.3 REDOX EQUILIBRIA BOOKLET OF PAST EXAMINATION QUESTIONS

AQA A2 CHEMISTRY TOPIC 5.3 REDOX EQUILIBRIA BOOKLET OF PAST EXAMINATION QUESTIONS AQA A2 CHEMISTRY TOPIC 5.3 REDOX EQUILIBRIA BOOKLET OF PAST EXAMINATION QUESTIONS 1. (a) Define the term oxidising agent in terms of electrons.... 2. Use the data in the table below, where appropriate,

More information

ELECTROCHEMISTRY OXIDATION-REDUCTION

ELECTROCHEMISTRY OXIDATION-REDUCTION ELECTROCHEMISTRY Electrochemistry involves the relationship between electrical energy and chemical energy. OXIDATION-REDUCTION REACTIONS SPONTANEOUS REACTIONS Can extract electrical energy from these.

More information

CHM 2046 Test #4 Review: Chapter 17 & Chapter 18

CHM 2046 Test #4 Review: Chapter 17 & Chapter 18 1. Which of the following is true concerning a nonspontaneous reaction? a. It s impossible for the reaction to occur b. The reaction occurs, but very slowly c. It can be made spontaneous by adding a catalyst

More information

Chemistry 112 Name Exam III Form A Section April 2,

Chemistry 112 Name Exam III Form A Section April 2, Chemistry 112 Name Exam III Form A Section April 2, 2013 email IMPORTANT: On the scantron (answer sheet), you MUST clearly fill your name, your student number, section number, and test form (white cover

More information

Chem 1B Dr. White 1 Chapter 17: Thermodynamics. Review From Chem 1A (Chapter 6, section 1) A. The First Law of Thermodynamics

Chem 1B Dr. White 1 Chapter 17: Thermodynamics. Review From Chem 1A (Chapter 6, section 1) A. The First Law of Thermodynamics Chem 1B Dr. White 1 Chapter 17: Thermodynamics Review From Chem 1A (Chapter 6, section 1) A. The First Law of Thermodynamics 17.1 Spontaneous Processes and Entropy A. Spontaneous Change Chem 1B Dr. White

More information

Homework #3 Chapter 11 Electrochemistry

Homework #3 Chapter 11 Electrochemistry Homework #3 Chapter 11 Electrochemistry Chapter 4 83. a) Oxidation ½ Reaction Fe + HCl HFeCl 4 Fe + 4HCl HFeCl 4 Fe + 4HCl HFeCl 4 + 3H + Fe + 4HCl HFeCl 4 + 3H + + 3e Reduction ½ Reaction H 2 2H + H 2

More information

Chapter Eighteen. Thermodynamics

Chapter Eighteen. Thermodynamics Chapter Eighteen Thermodynamics 1 Thermodynamics Study of energy changes during observed processes Purpose: To predict spontaneity of a process Spontaneity: Will process go without assistance? Depends

More information

Electrochem: It s Got Potential!

Electrochem: It s Got Potential! Electrochem: It s Got Potential! Presented by: Denise DeMartino Westlake High School, Eanes ISD Pre-AP, AP, and Advanced Placement are registered trademarks of the College Board, which was not involved

More information

Electrochemical System

Electrochemical System Electrochemical System Topic Outcomes Week Topic Topic Outcomes 8-10 Electrochemical systems It is expected that students are able to: Electrochemical system and its thermodynamics Chemical reactions in

More information

Homework 11 - Second Law & Free Energy

Homework 11 - Second Law & Free Energy HW11 - Second Law & Free Energy Started: Nov 1 at 9:0am Quiz Instructions Homework 11 - Second Law & Free Energy Question 1 In order for an endothermic reaction to be spontaneous, endothermic reactions

More information

Guide to Chapter 18. Electrochemistry

Guide to Chapter 18. Electrochemistry Guide to Chapter 18. Electrochemistry We will spend three lecture days on this chapter. During the first class meeting we will review oxidation and reduction. We will introduce balancing redox equations

More information

1022_3rd Exam_

1022_3rd Exam_ 1022_3rd Exam_1030521 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) For the following example, identify the following. H2O(l) H2O(g) A) a negative

More information

Chem 112, Fall 05 (Garman/Weis) Final Exam A, 12/20/2005 (Print Clearly) +2 points

Chem 112, Fall 05 (Garman/Weis) Final Exam A, 12/20/2005 (Print Clearly) +2 points +2 points Before you begin, make sure that your exam has all 10 pages. There are 24 required problems worth 4 points apiece, unless otherwise noted, and two 4-point extra credit problems. Stay focused,

More information

Name AP CHEM / / Collected AP Exam Essay Answers for Chapter 16

Name AP CHEM / / Collected AP Exam Essay Answers for Chapter 16 Name AP CHEM / / Collected AP Exam Essay Answers for Chapter 16 1980 - #7 (a) State the physical significance of entropy. Entropy (S) is a measure of randomness or disorder in a system. (b) From each of

More information

Ch 10 Practice Problems

Ch 10 Practice Problems Ch 10 Practice Problems 1. Which of the following result(s) in an increase in the entropy of the system? I. (See diagram.) II. Br 2(g) Br 2(l) III. NaBr(s) Na + (aq) + Br (aq) IV. O 2(298 K) O 2(373 K)

More information

ELECTROCHEMISTRY. Oxidation/Reduction

ELECTROCHEMISTRY. Oxidation/Reduction ELECTROCHEMISTRY Electrochemistry involves the relationship between electrical energy and chemical energy. OXIDATION-REDUCTION REACTIONS SPONTANEOUS REACTIONS Examples: voltaic cells, batteries. NON-SPONTANEOUS

More information

AP Questions: Electrochemistry

AP Questions: Electrochemistry AP Questions: Electrochemistry I 2 + 2 S 2O 2-3 2 I - + S 4O 2-6 How many moles of I 2 was produced during the electrolysis? The hydrogen gas produced at the cathode during the electrolysis was collected

More information

Chapter 18. Electrochemistry

Chapter 18. Electrochemistry Chapter 18 Electrochemistry Section 17.1 Spontaneous Processes and Entropy Section 17.1 http://www.bozemanscience.com/ap-chemistry/ Spontaneous Processes and Entropy Section 17.1 Spontaneous Processes

More information

Chapter 18 Electrochemistry. Electrochemical Cells

Chapter 18 Electrochemistry. Electrochemical Cells Chapter 18 Electrochemistry Chapter 18 1 Electrochemical Cells Electrochemical Cells are of two basic types: Galvanic Cells a spontaneous chemical reaction generates an electric current Electrolytic Cells

More information

Electrochemistry. Chapter 18. Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.

Electrochemistry. Chapter 18. Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. Electrochemistry Chapter 18 Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. 1 Electrochemical processes are oxidation-reduction reactions in which: the energy

More information

Thermodynamics. 1. Which of the following processes causes an entropy decrease?

Thermodynamics. 1. Which of the following processes causes an entropy decrease? Thermodynamics 1. Which of the following processes causes an entropy decrease? A. boiling water to form steam B. dissolution of solid KCl in water C. mixing of two gases in one container D. beach erosion

More information

Oxidation-reduction (redox) reactions

Oxidation-reduction (redox) reactions Oxidation-reduction (redox) reactions Reactions in which there are changes in oxidation state (oxidation number) between reactants and products 2 MnO 4- + 10 Br - + 16 H + 2 Mn 2+ + 5 Br 2 + 8 H 2 O One

More information

CHEM J-14 June 2014

CHEM J-14 June 2014 CHEM1101 2014-J-14 June 2014 An electrochemical cell consists of an Fe 2+ /Fe half cell with unknown [Fe 2+ ] and a Sn 2+ /Sn half-cell with [Sn 2+ ] = 1.10 M. The electromotive force (electrical potential)

More information

Chemistry 122 Wrap-Up Review Kundell

Chemistry 122 Wrap-Up Review Kundell Chapter 11 Chemistry 122 Wrap-Up Review Kundell 1. The enthalpy (heat) of vaporization for ethanol (C 2 H 5 OH) is 43.3 kj/mol. How much heat, in kilojoules, is required to vaporize 115 g of ethanol at

More information

(for tutoring, homework help, or help with online classes)

(for tutoring, homework help, or help with online classes) www.tutor-homework.com (for tutoring, homework help, or help with online classes) Question 1 What are the Brønsted acids in the following reaction? H 2 CO 3 + H 2 O HCO 3 + H 3 O + a. H 2 CO 3 and H 2

More information

concentrations (molarity) rate constant, (k), depends on size, speed, kind of molecule, temperature, etc.

concentrations (molarity) rate constant, (k), depends on size, speed, kind of molecule, temperature, etc. #80 Notes Ch. 12, 13, 16, 17 Rates, Equilibriums, Energies Ch. 12 I. Reaction Rates NO 2(g) + CO (g) NO (g) + CO 2(g) Rate is defined in terms of the rate of disappearance of one of the reactants, but

More information

Chapter 19 Chemical Thermodynamics

Chapter 19 Chemical Thermodynamics Chapter 19. Chemical Thermodynamics Sample Exercise 19.2 (p. 819) Elemental mercury is a silver liquid at room temperature. Its normal freezing point is -38.9 o C, and its molar enthalpy of fusion is H

More information

Chemical Equilibrium

Chemical Equilibrium Chemical Equilibrium Concept of Equilibrium Equilibrium Constant Equilibrium expressions Applications of equilibrium constants Le Chatelier s Principle The Concept of Equilibrium The decomposition of N

More information

Practice Exam Topic 9: Oxidation & Reduction

Practice Exam Topic 9: Oxidation & Reduction Name Practice Exam Topic 9: Oxidation & Reduction 1. What are the oxidation numbers of the elements in sulfuric acid, H 2 SO 4? Hydrogen Sulfur Oxygen A. +1 +6 2 B. +1 +4 2 C. +2 +1 +4 D. +2 +6 8 2. Consider

More information

SCH4U: EXAM REVIEW. 2. Which of the following has a standard enthalpy of formation of 0 kj mol -1 at 25ºC and 1.00 atm?

SCH4U: EXAM REVIEW. 2. Which of the following has a standard enthalpy of formation of 0 kj mol -1 at 25ºC and 1.00 atm? SCH4U_08-09 SCH4U: EXAM REVIEW 1. The heat of a reaction is equal to: a. enthalpy (products) + enthalpy (reactants) b. enthalpy (reactants) enthalpy (products) c. enthalpy (products) enthalpy (reactants)

More information

2/18/2013. Spontaneity, Entropy & Free Energy Chapter 16. The Dependence of Free Energy on Pressure Sample Exercises

2/18/2013. Spontaneity, Entropy & Free Energy Chapter 16. The Dependence of Free Energy on Pressure Sample Exercises Spontaneity, Entropy & Free Energy Chapter 16 16.7 The Dependence of Free Energy on Pressure Why is free energy dependent on pressure? Isn t H, enthalpy independent of pressure at constant pressure? No

More information

CHEMISTRY 202 Hour Exam II. Dr. D. DeCoste T.A (60 pts.) 31 (20 pts.) 32 (40 pts.)

CHEMISTRY 202 Hour Exam II. Dr. D. DeCoste T.A (60 pts.) 31 (20 pts.) 32 (40 pts.) CHEMISTRY 202 Hour Exam II October 27, 2015 Dr. D. DeCoste Name Signature T.A. This exam contains 32 questions on 11 numbered pages. Check now to make sure you have a complete exam. You have two hours

More information

2 Copyright Pearson Education, Inc., or its affiliates. All Rights Reserved.

2 Copyright Pearson Education, Inc., or its affiliates. All Rights Reserved. CHEMISTRY & YOU Chapter 17 Thermochemistry 17.1 The Flow of Energy 17. Measuring and Expressing Enthalpy Changes 17.3 Heat in Changes of State 17.4 Calculating Heats of Reaction Why does sweating help

More information

Exam3Fall2009thermoelectro

Exam3Fall2009thermoelectro Exam3Fall2009thermoelectro Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. 1. Thermodynamics can be used to determine all of the following EXCEPT

More information

DO NOT USE A CALCULATOR.

DO NOT USE A CALCULATOR. Practice Test 20.1 (va pg 1 of 5) This is practice - Do NOT cheat yourself of finding out what you are capable of doing. Be sure you follow the testing conditions outlined below. DO NOT USE A CALCULATOR.

More information

Chem. 1B Final Practice First letter of last name

Chem. 1B Final Practice First letter of last name Chem. 1B Final Practice First letter of last name Name Student Number All work must be shown on the exam for partial credit. Points will be taken off for incorrect or no units. Calculators are allowed.

More information

Oxidation-Reduction Review. Electrochemistry. Oxidation-Reduction Reactions. Oxidation-Reduction Reactions. Sample Problem.

Oxidation-Reduction Review. Electrochemistry. Oxidation-Reduction Reactions. Oxidation-Reduction Reactions. Sample Problem. 1 Electrochemistry Oxidation-Reduction Review Topics Covered Oxidation-reduction reactions Balancing oxidationreduction equations Voltaic cells Cell EMF Spontaneity of redox reactions Batteries Electrolysis

More information

AP Chemistry Chapter 16 Assignment. Part I Multiple Choice

AP Chemistry Chapter 16 Assignment. Part I Multiple Choice Page 1 of 7 AP Chemistry Chapter 16 Assignment Part I Multiple Choice 1984 47. CH 4 (g) + 2 O 2 (g) CO 2 (g) + 2 H 2 O(l) H = 889.1 kj H f H 2 O(l) = 285.8 kj mol 1 H f CO 2 (g) = 393.3 kj mol 1 What is

More information

CHM 1046 FINAL REVIEW

CHM 1046 FINAL REVIEW CHM 1046 FINAL REVIEW Prepared & Presented By: Marian Ayoub PART I Chapter Description 6 Thermochemistry 11 States of Matter; Liquids and Solids 12 Solutions 13 Rates of Reactions 18 Thermodynamics and

More information

Homework 11. Electrochemical Potential, Free Energy, and Applications

Homework 11. Electrochemical Potential, Free Energy, and Applications HW11 Electrochemical Poten!al, Free Energy, and Applica!ons Homework 11 Electrochemical Potential, Free Energy, and Applications Question 1 What is the E for Zn(s) Zn (aq) Ce (aq) Ce (aq) + cell + 4+ 3+

More information

Suppose, we want to measure the standard electrode potential for zinc electrode, then we construct the cell according to the following cell diagram

Suppose, we want to measure the standard electrode potential for zinc electrode, then we construct the cell according to the following cell diagram Standard Electrode Potential The galvanic cell has two electrode potentials; anode potential and cathode potential When the cell potential is measured with voltmeter, it gives the difference of both potentials

More information

0. Graphite is thermodynamically less stable that diamond under standard conditions. 1. True 2. False

0. Graphite is thermodynamically less stable that diamond under standard conditions. 1. True 2. False 0. Graphite is thermodynamically less stable that diamond under standard conditions. 1. True 2. False 1. Which statement would be the best interpretation of the First Law of Thermodynamics? 1. The total

More information

8. ELECTROCHEMICAL CELLS. n Electrode Reactions and Electrode Potentials a. H 2 2H + + 2e. Cl 2 + 2e 2Cl. H 2 + Cl 2 2H + + 2Cl ; z = 2

8. ELECTROCHEMICAL CELLS. n Electrode Reactions and Electrode Potentials a. H 2 2H + + 2e. Cl 2 + 2e 2Cl. H 2 + Cl 2 2H + + 2Cl ; z = 2 8. ELECTROCHEMICAL CELLS n Electrode Reactions and Electrode Potentials 8.1. a. H H + + e Cl + e Cl H + Cl H + + Cl ; z = E = E RT F ln ( a H +a Cl ) b. Hg(l)+ Cl Hg Cl + e H + + e H Hg + H + + Cl Hg Cl

More information

Unit 5: Spontaneity of Reaction. You need to bring your textbooks everyday of this unit.

Unit 5: Spontaneity of Reaction. You need to bring your textbooks everyday of this unit. Unit 5: Spontaneity of Reaction You need to bring your textbooks everyday of this unit. THE LAWS OF THERMODYNAMICS 1 st Law of Thermodynamics Energy is conserved ΔE = q + w 2 nd Law of Thermodynamics A

More information

Chapter 16. Thermodynamics. Thermochemistry Review. Calculating H o rxn. Predicting sign for H o rxn. Creative Commons License

Chapter 16. Thermodynamics. Thermochemistry Review. Calculating H o rxn. Predicting sign for H o rxn. Creative Commons License Chapter 16 Thermodynamics GCC CHM152 Creative Commons License Images and tables in this file have been used from the following sources: OpenStax: Creative Commons Attribution License 4.0. ChemWiki (CC

More information

Chem 210 Jasperse Final Exam- Version 1 Note: See the very last page to see the formulas that will be provided with the final exam.

Chem 210 Jasperse Final Exam- Version 1 Note: See the very last page to see the formulas that will be provided with the final exam. Chem 210 Jasperse Final Exam- Version 1 Note: See the very last page to see the formulas that will be provided with the final exam. 1 1. Which of the following liquids would have the highest vapor pressure,

More information

Circle the letters only. NO ANSWERS in the Columns!

Circle the letters only. NO ANSWERS in the Columns! Chemistry 1304.001 Name (please print) Exam 5 (100 points) April 18, 2018 On my honor, I have neither given nor received unauthorized aid on this exam. Signed Date Circle the letters only. NO ANSWERS in

More information

Chemistry 123: Physical and Organic Chemistry Topic 2: Thermochemistry

Chemistry 123: Physical and Organic Chemistry Topic 2: Thermochemistry Recall the equation. w = -PΔV = -(1.20 atm)(1.02 L)( = -1.24 10 2 J -101 J 1 L atm Where did the conversion factor come from? Compare two versions of the gas constant and calculate. 8.3145 J/mol K 0.082057

More information

CHAPTER 12. Practice exercises

CHAPTER 12. Practice exercises CHAPTER 12 Practice exercises 12.1 2Al(s) + 3Cl 2 (g) 2AlCl 3 (aq) Aluminium is oxidised and is therefore the reducing agent. Chlorine is reduced and is therefore the oxidising agent. 12.3 First the oxidation

More information

CHEM N-12 November In the electrolytic production of Al, what mass of Al can be deposited in 2.00 hours by a current of 1.8 A?

CHEM N-12 November In the electrolytic production of Al, what mass of Al can be deposited in 2.00 hours by a current of 1.8 A? CHEM161 014-N-1 November 014 In the electrolytic production of Al, what mass of Al can be deposited in.00 hours by a current of 1.8 A? What products would you expect at the anode and the cathode on electrolysis

More information

Final Exam Review-Honors Name Period

Final Exam Review-Honors Name Period Final Exam Review-Honors Name Period This is not a fully comprehensive review packet. This packet is especially lacking practice of explanation type questions!!! You should study all previous review sheets

More information

Electrochemistry. Remember from CHM151 G E R L E O 6/24/2014. A redox reaction in one in which electrons are transferred.

Electrochemistry. Remember from CHM151 G E R L E O 6/24/2014. A redox reaction in one in which electrons are transferred. Electrochemistry Remember from CHM151 A redox reaction in one in which electrons are transferred Reduction Oxidation For example: L E O ose lectrons xidation G E R ain lectrons eduction We can determine

More information

I pledge, on my honor, that I have neither given nor received inappropriate aid on this examination

I pledge, on my honor, that I have neither given nor received inappropriate aid on this examination Chemistry 102b General Chemistry Exam #2 Name (Printed) I pledge, on my honor, that I have neither given nor received inappropriate aid on this examination Signature Circle the section in which you are

More information

Additional Calculations: 10. How many joules are required to change the temperature of 80.0 g of water from 23.3 C to 38.8 C?

Additional Calculations: 10. How many joules are required to change the temperature of 80.0 g of water from 23.3 C to 38.8 C? Additional Calculations: 10. How many joules are required to change the temperature of 80.0 g of water from 23.3 C to 38.8 C? q = m C T 80 g (4.18 J/gC)(38.8-23.3C) = 5183 J 11. A piece of metal weighing

More information

Chapter 9. Chemical Equilibrium

Chapter 9. Chemical Equilibrium Chapter 9. Chemical Equilibrium 9.1 The Nature of Chemical Equilibrium -Approach to Equilibrium [Co(H 2 O) 6 ] 2+ + 4 Cl- [CoCl 4 ] 2- + 6 H 2 O Characteristics of the Equilibrium State example) H 2 O(l)

More information

Chapter 20. Electrochemistry

Chapter 20. Electrochemistry Chapter 20. Electrochemistry 20.1 Oxidation-Reduction Reactions Oxidation-reduction reactions = chemical reactions in which the oxidation state of one or more substance changes (redox reactions). Recall:

More information

Thermodynamics- Chapter 19 Schedule and Notes

Thermodynamics- Chapter 19 Schedule and Notes Thermodynamics- Chapter 19 Schedule and Notes Date Topics Video cast DUE Assignment during class time One Review of thermodynamics ONE and TWO Review of thermo Wksheet Two 19.1-4; state function THREE

More information

K P VERSUS K C PROPERTIES OF THE EQUILIBRIUM CONSTANT

K P VERSUS K C PROPERTIES OF THE EQUILIBRIUM CONSTANT K P VERSUS K C 1. What are the units of K p and K c for each of the following? a) 2H 2 S(g) 2H 2 (g) + S 2 (g) b) 4NH 3 (g) + 3O 2 (g) 2N 2 (g) + 6H 2 O(g) 2. What are the units of K p and K c for each

More information

Electrochemical Cells

Electrochemical Cells Electrochemical Cells There are two types: Galvanic and Electrolytic Galvanic Cell: a cell in which a is used to produce electrical energy, i.e., Chemical energy is transformed into Electrical energy.

More information

General Chemistry I Concepts

General Chemistry I Concepts Thermodynamics Thermodynamics The Three Laws of Thermodynamics (18.1) Spontaneous Processes (18.2) Entropy (18.3) The Second Law of Thermodynamics (18.4) Gibbs Free Energy (18.5) Free Energy and Chemical

More information

Summer 2003 CHEMISTRY 115 FINAL (A) 1. The expression for the equilibrium constant depends on: A. reaction mechanism B. stoichiometry C.

Summer 2003 CHEMISTRY 115 FINAL (A) 1. The expression for the equilibrium constant depends on: A. reaction mechanism B. stoichiometry C. Summer 2003 CHEMISTRY 115 FINAL (A) 1. The expression for the equilibrium constant depends on: A. reaction mechanism B. stoichiometry C. activation barrier D. concentration of the catalyst 2. For the equilibrium

More information

Unit - 3 ELECTROCHEMISTRY VSA QUESTIONS (1 - MARK QUESTIONS) 3. Mention the purpose of salt-bridge placed between two half-cells of a galvanic cell?

Unit - 3 ELECTROCHEMISTRY VSA QUESTIONS (1 - MARK QUESTIONS) 3. Mention the purpose of salt-bridge placed between two half-cells of a galvanic cell? Unit - 3 ELECTROCHEMISTRY 1. What is a galvanic cell? VSA QUESTIONS (1 - MARK QUESTIONS) 2. Give the cell representation for Daniell Cell. 3. Mention the purpose of salt-bridge placed between two half-cells

More information

Chem 4501 Introduction to Thermodynamics, 3 Credits Kinetics, and Statistical Mechanics. Fall Semester Homework Problem Set Number 12 Solutions

Chem 4501 Introduction to Thermodynamics, 3 Credits Kinetics, and Statistical Mechanics. Fall Semester Homework Problem Set Number 12 Solutions Chem 4501 Introduction to Thermodynamics, 3 Credits Kinetics, and Statistical Mechanics Fall Semester 017 Homework Problem Set Number 1 Solutions 1. (Based on McQuarrie and Simon, 13-1.) Write balanced

More information

CHM 2046 Practice Final Exam

CHM 2046 Practice Final Exam CHM 2046 Practice Final Exam IMPORTANT: Bubble in A, B or C as the test form code at the top right of your answer sheet AND also bubble in your Section Number and UFID on the left side of your answer sheet.

More information

Chemistry 112, Spring 2007 Prof. Metz Exam 2 Solutions April 5, 2007 Each question is worth 5 points, unless otherwise indicated

Chemistry 112, Spring 2007 Prof. Metz Exam 2 Solutions April 5, 2007 Each question is worth 5 points, unless otherwise indicated Chemistry 11, Spring 007 Prof. Metz Exam Solutions April 5, 007 Each question is worth 5 points, unless otherwise indicated 1. A proposed mechanism for the reaction of NO with Br to give BrNO is NO + NO

More information

Topic 19 Redox 19.1 Standard Electrode Potentials. IB Chemistry T09D04

Topic 19 Redox 19.1 Standard Electrode Potentials. IB Chemistry T09D04 Topic 19 Redox 19.1 Standard Electrode Potentials IB Chemistry T09D04 19.1 Standard Electrode Potentials 19.1.1 Describe the standard hydrogen electrode. (2) 19.1.2 Define the term standard electrode potential,

More information

CH302 Spring 2009 Practice Exam 1 (a fairly easy exam to test basic concepts)

CH302 Spring 2009 Practice Exam 1 (a fairly easy exam to test basic concepts) CH302 Spring 2009 Practice Exam 1 (a fairly easy exam to test basic concepts) 1) Complete the following statement: We can expect vapor pressure when the molecules of a liquid are held together by intermolecular

More information

Oxidation Numbers, ox #

Oxidation Numbers, ox # Oxidation Numbers, ox # are or numbers assigned to each or assuming that the are transferred from the electronegative element to the electronegative element. now mimic systems. ox # are written followed

More information

Chapter 15: Thermochemistry Campbell Chemistry Name: Date In Class Homework (due next class period)

Chapter 15: Thermochemistry Campbell Chemistry Name: Date In Class Homework (due next class period) Date In Class Homework (due next class period) 2/15 Wednesday 2/16 Thursday 2/17 Friday 2/20 Monday 2/21 Tuesday 2/22 Wednesday 2/23 Thursday 2/24 Friday 2/27 Monday LSM 2/28 Tuesday 3/1 Wednesday Chapter

More information

Oxidation-Reduction Reactions

Oxidation-Reduction Reactions Chemistry Grade:12 CHAPTER 19 REVIEW Oxidation-Reduction Reactions SECTION 1 SHORT ANSWER Answer the following questions in the space provided. 1. All the following equations involve redox reactions except

More information

Unit #8, Chapter 10 Outline Electrochemistry and Redox Reactions

Unit #8, Chapter 10 Outline Electrochemistry and Redox Reactions Unit #8, Chapter 10 Outline Electrochemistry and Redox Reactions Lesson Topics Covered Homework Questions and Assignments 1 Introduction to Electrochemistry definitions 1. Read pages 462 467 2. On page

More information

3. [7 points] Which of the following slightly soluble salts has the largest molar solubility in aqueous solution?

3. [7 points] Which of the following slightly soluble salts has the largest molar solubility in aqueous solution? 1. [7 points] The solubility product expression for Pb 3 (PO 4 ) 2 (s) is (a) [3 Pb 2+ ] 3 [2 PO 4 3 ] 2 (b) [Pb 2+ ] 2 [PO 4 3 ] 3 (c) [3 Pb 2+ ] 3 [2 PO 4 3 ] 2 /[Zn 3 (PO 4 ) 2 ] (d) [3 Pb 2+ ][2 PO

More information

Second Law of Thermodynamics

Second Law of Thermodynamics Second Law of Thermodynamics First Law: the total energy of the universe is a constant Second Law: The entropy of the universe increases in a spontaneous process, and remains unchanged in a process at

More information

Solutions to Thermodynamics Problems

Solutions to Thermodynamics Problems Solutions to Thermodynamics Problems Chem03 Final Booklet Problem 1. Solution: Moles of AgNO3 = 0.050 L x 0.100 M = 0.05 moles AgNO3 = 0.05 moles Moles of HCl = 0.050 L x 0.100 M = 0.05 moles HCl = 0.05

More information

Chemistry Discussion #9, Chapter 16 Student name TA name Section. Things you should know when you leave Discussion today:

Chemistry Discussion #9, Chapter 16 Student name TA name Section. Things you should know when you leave Discussion today: Chemistry 102 2016 Discussion #9, Chapter 16 Student name TA name Section Things you should know when you leave Discussion today: 1. Potential E cell at standard conditions.(all concentrations are at 1M)

More information

CHM 152 Exam 4 Review Ch KEY

CHM 152 Exam 4 Review Ch KEY CHM 152 Exam 4 Review Ch. 18 19 KEY 1. Predict whether the entropy change will be positive or negative for the following: a. H 2 O (g) H 2 O (l) S - b. C 6 H 12 O 6 (s) 2C 2 H 5 OH(l) + 2CO 2 (g) S +_

More information

Free Energy and Spontaneity

Free Energy and Spontaneity Free Energy and Spontaneity CHEM 107 T. Hughbanks Free Energy One more state function... We know S universe > 0 for a spontaneous change, but... We are still looking for a state function of the system

More information

(E) half as fast as methane.

(E) half as fast as methane. Name AP Chem / / AP Chem Practice Exam #2 Part I: 40 Questions, 40 minutes, Multiple Choice, No Calculator Allowed Bubble the correct answer on the BLUE SIDE of your scantron for each of the following.

More information

SCHOOL YEAR CH- 19 OXIDATION-REDUCTION REACTIONS SUBJECT: CHEMISTRY GRADE: 12

SCHOOL YEAR CH- 19 OXIDATION-REDUCTION REACTIONS SUBJECT: CHEMISTRY GRADE: 12 SCHOOL YEAR 2017-18 NAME: CH- 19 OXIDATION-REDUCTION REACTIONS SUBJECT: CHEMISTRY GRADE: 12 TEST A Choose the best answer from the options that follow each question. 1. During oxidation, one or more electrons

More information

CHEM Dr. Babb s Sections Exam #4 Review Sheet

CHEM Dr. Babb s Sections Exam #4 Review Sheet CHEM 116 - Dr. Babb s Sections Exam #4 Review Sheet 158. Explain using the HC 2 H 3 O 2 /NaC 2 H 3 O 2 buffer system how a buffer maintains a relatively constant ph when small quantity of acid (HCl) or

More information

I. CONCEPT OF CHEMICAL KINETICS A. DESCRIBING RATES OF REACTION B. FACTORS AFFECTING RATES OF REACTION C. MEASUREMENT OF REACTION RATES

I. CONCEPT OF CHEMICAL KINETICS A. DESCRIBING RATES OF REACTION B. FACTORS AFFECTING RATES OF REACTION C. MEASUREMENT OF REACTION RATES GENERAL CHEMISTRY II CHAPTER 13: CHEMICAL KINETICS I. CONCEPT OF CHEMICAL KINETICS A. DESCRIBING RATES OF REACTION B. FACTORS AFFECTING RATES OF REACTION C. MEASUREMENT OF REACTION RATES II. RATE LAWS

More information

3. Which of the following compounds is soluble? The solubility rules are listed on page 8.

3. Which of the following compounds is soluble? The solubility rules are listed on page 8. 1. Classify the following reaction. Sb 2 O 3 + 3 Fe 2 Sb + 3 FeO a) Combination reaction b) Decomposition reaction c) Neutralization reaction d) Single-replacement reaction e) Double-replacement reaction

More information

Electrochemistry. Outline

Electrochemistry. Outline Electrochemistry Outline 1. Oxidation Numbers 2. Voltaic Cells 3. Calculating emf or Standard Cell Potential using Half-Reactions 4. Relationships to Thermo, Equilibrium, and Q 5. Stoichiometry 6. Balancing

More information

Energy Ability to produce change or do work. First Law of Thermodynamics. Heat (q) Quantity of thermal energy

Energy Ability to produce change or do work. First Law of Thermodynamics. Heat (q) Quantity of thermal energy THERMOCHEMISTRY Thermodynamics Study of energy and its interconversions Energy is TRANSFORMED in a chemical reaction (POTENTIAL to KINETIC) HEAT (energy transfer) is also usually produced or absorbed -SYSTEM:

More information

1.In which of the following is the oxidation number of the underlined element given incorrectly? oxidation number

1.In which of the following is the oxidation number of the underlined element given incorrectly? oxidation number General Chemistry II Exam 4 Practice Problems 1 1.In which of the following is the oxidation number of the underlined element given incorrectly? oxidation number a. K 2 Cr 2 O 7 +6 b. NaAl(OH) 4 +3 c.

More information

ELECTROCHEMISTRY. these are systems involving oxidation or reduction there are several types METALS IN CONTACT WITH SOLUTIONS OF THEIR IONS

ELECTROCHEMISTRY. these are systems involving oxidation or reduction there are several types METALS IN CONTACT WITH SOLUTIONS OF THEIR IONS Electrochemistry 1 ELECTROCHEMISTRY REDOX Reduction gain of electrons Cu 2+ (aq) + 2e > Cu(s) Oxidation removal of electrons Zn(s) > Zn 2+ (aq) + 2e HALF CELLS these are systems involving oxidation or

More information

Chapter 17. Electrochemistry

Chapter 17. Electrochemistry Chapter 17 Electrochemistry Contents Galvanic cells Standard reduction potentials Cell potential, electrical work, and free energy Dependence of cell potential on concentration Batteries Corrosion Electrolysis

More information

CHEMISTRY 1128 FINAL EXAM May 4, Name Section Signature TA ID#

CHEMISTRY 1128 FINAL EXAM May 4, Name Section Signature TA ID# CHEMISTRY 1128 FINAL EXAM Name Section Signature TA ID# PLEASE READ THE FOLLOWING INSTRUCTIONS Do NOT begin the exam until asked to do so. There are 12 numbered pages, and a separate section with a page

More information

CHEM 10123/10125, Exam 3

CHEM 10123/10125, Exam 3 CHEM 10123/10125, Exam 3 April 4, 2012 (50 minutes) Name (please print) Please box your answers, and remember that significant figures, phases (for chemical equations), and units do count! 1. (18 points)

More information

THERMODYNAMICS I. TERMS AND DEFINITIONS A. Review of Definitions 1. Thermodynamics = Study of the exchange of heat, energy and work between a system

THERMODYNAMICS I. TERMS AND DEFINITIONS A. Review of Definitions 1. Thermodynamics = Study of the exchange of heat, energy and work between a system THERMODYNAMICS I. TERMS AND DEFINITIONS A. Review of Definitions 1. Thermodynamics = Study of the exchange of heat, energy and work between a system and its surroundings. a. System = That part of universe

More information

Electrochemistry (Galvanic and Electrolytic Cells) Exchange of energy in chemical cells

Electrochemistry (Galvanic and Electrolytic Cells) Exchange of energy in chemical cells Electrochemistry (Galvanic and Electrolytic Cells) Exchange of energy in chemical cells Oxidation loss of electrons (oxidation number increases) OIL RIG Reduction gain of electrons (oxidation number decreases)

More information

Chapter 12: Chemistry of Solutions

Chapter 12: Chemistry of Solutions CHEM 1412 LECTURE OUTLINE - Smr II 2017 - Ch 12-20 General Chemistry II (Chem 1412/LSC - Tomball) Chapter 12: Chemistry of Solutions I. Types of Solutions A. Definition of Solutions B. Components of A

More information

McCord CH301 Exam 5 Dec 5, 2017

McCord CH301 Exam 5 Dec 5, 2017 425 version last name first name signature McCord CH301 Exam 5 Dec 5, 2017 50070 BUR 106 Tuesday TTh 9:30 am - 11 pm Remember to refer to the Periodic Table handout that is separate from this exam copy.

More information

Chapter 4; Reactions in Aqueous Solutions. Chapter 4; Reactions in Aqueous Solutions. V. Molarity VI. Acid-Base Titrations VII. Dilution of Solutions

Chapter 4; Reactions in Aqueous Solutions. Chapter 4; Reactions in Aqueous Solutions. V. Molarity VI. Acid-Base Titrations VII. Dilution of Solutions Chapter 4; Reactions in Aqueous Solutions I. Electrolytes vs. NonElectrolytes II. Precipitation Reaction a) Solubility Rules III. Reactions of Acids a) Neutralization b) Acid and Carbonate c) Acid and

More information

Ch 9 Practice Problems

Ch 9 Practice Problems Ch 9 Practice Problems 1. One mole of an ideal gas is expanded from a volume of 1.50 L to a volume of 10.18 L against a constant external pressure of 1.03 atm. Calculate the work. (1 L atm = 101.3 J) A)

More information

CHAPTER 6 - Chemical Equilibrium. b. composition when equilibrium is reached.

CHAPTER 6 - Chemical Equilibrium. b. composition when equilibrium is reached. CHAPTER 6 - Chemical Equilibrium I. Thermodynamics of Chemical Reactions. A. Spontaneity of Chemical Reactions: 1. Thermodynamics can tell us: a. direction of spontaneous change. b. composition when equilibrium

More information